8 Sep 2014

Apa Beza PasMa Dengan Tautan Rahmat?


Anggota PAS dilarang sertai PasMa, kata Tuan Ibrahim

Naib Presiden PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini berkata anggota PAS tidak dibenarkan menyertai Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) sekiranya ia merupakan sebuah pertubuhan parti politik.

Beliau juga berkata, PAS tidak menggalakkan sekiranya ahli PAS ingin menyertai pertubuhan itu jika ianya sebuah pertubuhan kebajikan kerana dalam parti Islam itu sendiri sudah mempunyai lajnah kebajikan.

"Kita teliti NGO tersebut dan setakat ini kita tahu pendaftaran adalah bagi tujuan kebajikan bukan parti politik.

"Tapi tidak ada keperluan ahli PAS untuk sertai PasMa kerana kita sendiri pun ada lajnah kebajikan sendiri," katanya kepada pemberita selepas program Ijtimak PAS Selangor 2014 di Serdang Selangor hari ini.

Antara lain beliau juga menolak PasMa dilihat sebagai alternatif PAS dalam Pakatan Rakyat (PR).

Katanya isu alternatif tersebut bukan merupakan perkara baru dalam sejarah parti Islam seperti mana penubuhan Barisan Jemaah Islamiah Semalaysia (Berjasa) dan Parti Hizbul Muslimin Malaysia (Hamim).

"Tidak mungkin,‎ isu ini bukan perkara baru dulu pun ada isu penubuhan Berjasa dan Hamim. Ini kerana PasMa mendapat liputan meluas sebab itu ia tersebar dengan cepat," katanya.

PasMa kini menjadi sorotan media berikutan krisis Selangor yang memperlihatkan keretakan ketara dalam PAS.

Penganalisa menganggap PasMa merupakan alternatif memainkan peranan dalam PR.

Presiden PasMa, Datuk Phahrolrazi Zawawi menegaskan persatuannya itu kekal sebagai badan bukan kerajaan (NGO) dan akan berusaha mengukuhkan sistem dua parti di negara ini.

"Kami akan memperkukuhkan sistem dua parti yang sudah berjalan dengan baik kini."

‎Ketika kepimpinan utamanya dilihat membuat tindakan dan kenyataan provokasi terhadap rakan mereka PKR dan DAP, PasMa pula lebih cenderung mengekalkan persahabatan dalam PR.

Mesyuarat pertama PasMa berlangsung di Kota Baru pada 31 Ogos lepas.

Sementara itu Tuan Ibrahim juga yakin sekiranya PasMa kononnya dapat menggantikan peranan PAS dalam PR ia juga tidak dilihat sebagai satu parti progresif.

"Kalau kata nak tubuh parti sebab tidak puas hati dengan satu isu saya fikir parti itu tidak akan jadi progresif, parti perlu ada satu agenda besar.

"Meskipun itu hak mereka namun Malaysia ini berasaskan sistem dua parti dari segi ruang politik susah hendak bertahan dan saya yakin ahli PAS tetap istiqamah dengan perjuangan parti ini."

Dalam perkembangan berkaitan mengenai isu krisis Selangor, beliau sekali lagi mengulangi pendirian yang diputuskan oleh mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat pagi tadi.

"Kita tetap dengan keputusan iaitu kita tidak mahu kerusi itu dan kita berikan kepada PKR‎," katanya. -TMI

Pasma bukan parti politik baharu


ALOR SETAR - Desas-desus mengatakan Pas berpecah dua apabila wujud parti serpihan dianggotai ahli yang dikatakan kecewa terhadap kepimpinan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang iaitu Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) terjawab, apabila disahkan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) pro-PR.

Pasma yang kebelakangan ini disebut-sebut bakal menggantikan Pas dalam PR, dan didakwa dianggotai golongan Anwarinas didaftarkan 10 Ogos lalu, di Kedah sebagai NGO yang memberi fokus kepada isu politik tanah air dan cenderung kepada pengukuhan pakatan pembangkang.

Presidennya, yang juga Adun Pangkalan Kundor, Datuk Phahrolrazi Zawawi berkata, Pasma berperanan sebagai platform kepada pemimpin PR untuk membincangkan isu-isu politik.

“Pasma ditubuhkan bukan untuk gantikan Pas, itu sekadar andaian pihak luar. Namun jika perbincangan antara pemimpin PR pada masa akan datang menjurus kepada itu, terpulang. Bukan bidang kuasa Pasma untuk bincang aspek itu kerana ia bawah kuasa pemimpin utama PR.

“Jika dalam parti, perbincangan agak terbatas, sebab tertakluk pada peraturan. Pasma memberi ruang untuk bincang isu politik untuk manfaat PR agar terus relevan dalam masyarakat dan jadi parti alternatif terbaik,” katanya.

Phahrolrazi yang juga bekas Timbalan Pesuruhjaya I Pas Kedah menegaskan, Pasma tidak akan bertukar menjadi parti politik kerana ia didaftar di bawah NGO, dan sekiranya mahu diubah status, ia perlu didaftar bawah entiti berbeza.

“Kita hanya bergerak atas isu-isu politik kerana itu keutamaan kami. Namun objektif bukan untuk bertanding dalam pilihan raya. Objektif kami untuk wujudkan politik sihat dan demokrasi,” katanya.

Beliau juga bersedia berdepan pelbagai tohmahan dan kritikan ekoran menubuhkan NGO itu di saat PR berdepan saat getir gara-gara isu pemilihan Menteri Besar Selangor.

“Pasma diwujudkan pada waktu yang sesuai, kerana sekarang wujud pergeseran yang jelas dalam PR terutama isu MB Selangor di mana jelas perbezaan pendapat antara Pas, DAP dan PKR. Pasma berhasrat sediakan platform untuk diadakan perbincangan antara pemimpin PR dalam isu penting,” katanya.

Phahrolrazi turut menafikan Pasma dianggotai golongan Anwarinas dalam Pas, atau mereka yang tidak suka kepada kepimpinan konservatif Abdul Hadi, dan menyifatkan ia sekadar tuduhan liar.

“Pasma ditubuhkan bukan atas arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim, bermakna tiada kaitan dengan PKR. Cetusan menubuhkan NGO ini adalah daripada beberapa orang pemikir termasuk saya,” katanya.

Menurutnya, setakat ini, keahlian mencecah 50 orang dan terbuka kepada umum selain mengalu-alukan penyertaan golongan pemikir.

Phahrolrazi turut akur apabila Pasma terpalit dengan pelbagai tohmahan termasuk mengaitkan pertubuhan itu dengan usaha menggantikan Pas dan kempen menjatuhkan Abdul Hadi, serta digelar parti serpihan Pas gara-gara ditubuhkan ketika saat getir PR, namun beliau tetap pertahan perjuangan asal pertubuhan yang diasaskannya itu.

“Mereka yang menjadi ahli Pasma masih ahli Pas. Kami tidak keluar parti jadi tak timbul soal parti baharu,” katanya yang sedia dikritik kerana menubuhkan NGO ini.

Sebelum ini beliau mencetuskan kontroversi dalam Pas Kedah berikutan krisis Exco bawah pimpinan Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak.

“Saya seorang ahli politik yang dinamik. Apa sahaja tafsiran negatif saya bersedia terima. Saya tak kisah apa orang nak kata,” katanya.

Ditanya sama ada NGO itu dimaklumkan kepada Pas Pusat, beliau berkata, ia bukan keperluan kerana peranan mereka tidak bertindih.

“Tak perlu kerana ia di luar kerangka parti. Saya tak maklum secara rasmi tetapi Pusat maklum tentang NGO ini. Ini kerana kami jemput pemimpin-pemimpin pusat dalam program Pasma,” katanya.
-SH


ULASAN GB

Saya meragui kenyataan Tuan Ibrahim Tuan Man. PASMA adalah sebuah NGO, bukan sebuah parti politik baharu. Tiada siapa dan tiada sebab yang boleh menghalang mana-mana ahli PAS untuk menyertainya.

Saya ingin memetik ulasan dari anakkedah007:

Jika PasMa salah kenapa Tautan Rahmat tidak salah? Sedangkan Matlamat mereka untuk lihat dan menarik sokongan rakyat di bawah sokong PAS & PR...

Jika NGO Tautan Rahmat dipengerusikan oleh Ustaz Syed Abdul Kadir al Jofree [AJK Kerja Pemuda PAS Pusat] berlandaskan Dakwah dan Kebajikan manakala NGO PasMa diketuai oleh Presiden PasMa, Datuk Phahrolrazi Zawawi [Adun PAS Pengkalan Kundur] menegaskan persatuannya itu kekal sebagai badan bukan kerajaan (NGO) dan akan berusaha mengukuhkan sistem dua parti di negara ini.

Habis apa masalahnya dengan NGO PasMa ini... sedangkan yang satu lagi semua boleh cool sahaja.. Jika kedua-duanya untuk kepentingan parti apa yang perlu dirisaukan..kenapa perlu dicop itu ini kepada mereka yang terlibat dalam NGO tersebut..

Cuba sama-sama bergandingan mencari sokongan untuk kejayaan PAS & PR sudah pasti yang akan yang akan mendapat limpah kerahmatan dari ALLAH ialah RAKYAT dibawah..itu yg sebaik-baiknya...

Kami malas nak bercerita bab anda kumpulan sana.. awak kumpulan ini...ini nak jatuhkan PAS.. ini geng Ustaz sahaja... sudah2lah jangan dilihat kesilapan orang sedangkan ekoq kita pun penu dengan taik....


Apakah kerana Tautan Rahmat itu diasaskan oleh kumpulan UG maka ia dibenarkan manakala PASMA oleh kumpulan profesyenal maka ia dihalang?

Jika ahli PAS tidak dibenarkan sertai PASMA, larang juga ahli PAS untuk sertai Tautan Rahmat. Ada banyak lagi NGO dalam PAS seperti Unit Amal, ANAK felda, Muslim Care, PERAKAN dll. Apakah ahli PAS dilarang menyertai NGO-NGO ini?

Tiada di dalam mana-mana Fasal di dalam Perlembagaan PAS yang menghalang seseorang untuk menyertai NGO. Begitu juga larangan menyertai mana-mana NGO adalah menyalahi hak kebebasan yang dijamin oleh perlembagaan negara.

Berikut pula BERITA TERKINI dilaporkan Harakahdaily.


PasMa: Kenyataan saya disalah petik - Tuan Ibrahim

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menafikan laporan media yang memetik kenyataan beliau kononnya PAS melarang ahlinya menyertai NGO Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) kecuali mereka keluar dari parti Islam itu.

Tuan Ibrahim berkata kenyataan yang dibuat beliau ketika diserbu wartawan selepas Ijtimak PAS Selangor di Seri Kembangan petang semalam itu telah dipetik secara tidak tepat.

"Kenyataan saya tentang penyertaan ahli parti dalam PasMa telah dilaporkan secara tidak tepat.

"Ahli PAS tidak dilarang menyertai mana-mana NGO, bahkan dalam PAS pun terdapat pelbagai NGO yang ditubuhkan.

"Namun, 'sekiranya NGO tersebut bertukar menjadi sebuah parti politik', maka ahli PAS dilarang menyertainya, melainkan ia bukan lagi ahli PAS," katanya dalam satu kenyataan.

Dalam pada itu beliau mengingatkan ahli PAS agar terus istiqamah dengan parti dan mengawasi usaha musuh untuk memecah-belahkan jamaah.

Beliau juga memohon jasa baik media yang tersalah tafsir kenyataannya untuk memperbetulkan laporan mereka.
-HD


Dengan berpandangan baik, saya anggap kenyataan Tuan Ibrahim itu tersalah petik walaupun hampir kesemua media melaporkan perkara yang sama, iaitu "PAS Larang Ahlinya Serta PasMA. Wallahu alam.


DAN MALAM INI


Forum anjuran PasMa diteruskan malam ini,
medan jelaskan serangan PAS

Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) akan meneruskan forum "PAS campur Umno: Ke Mana Hala Tuju" malam ini di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor (KLSCAH) di Kuala Lumpur, walaupun 2 ahli panel asalnya menarik diri.

Setiausaha PasMa Mohd Taib Ahmad berkata berikutan kenyataan Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang menyerang badan bukan kerajaan (NGO) itu, pihaknya akan menjelaskan fungsi dan barisan kepimpinannya kepada umum.

"PasMa juga akan menjawab semua tohmahan dan laporan songsang berkenaan badan ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Forum itu pada awalnya dijadualkan menampilkan 3 ahli panel daripada pemimpin tertinggi PAS, iaitu bekas Ahli Majlis Syura PAS Ahmad Awang, Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa dan Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa.

Bagaimanapun semalam dilaporkan PasMa berhasrat mahu menangguhkan majlis itu ekoran 2 daripada ahli panelnya tarik diri pada saat akhir.

Mohd Taib ketika dihubungi berkata, Husam menarik diri pada saat akhir tanpa memberikan sebarang alasan, manakala Ahmad berada di luar negara.

"Kita akan teruskan forum. Mereka akan digantikan dengan Presiden PasMa Datuk Phahrolrazi Zawawi dan seorang ahli akademik.

"Manakala Mujahid akan hadir sebagai ahli panel," katanya kepada The Malaysian Insider.

Tuan Ibrahim semalam melarang ahlinya menyertai PasMa atas alasan dalam PAS itu sendiri sudah mempunyai lajnah kebajikan.

"Kita teliti NGO tersebut dan setakat ini kita tahu pendaftaran adalah bagi tujuan kebajikan bukan parti politik.

"Tetapi tidak ada keperluan ahli PAS untuk sertai PasMa kerana kita sendiri pun ada lajnah kebajikan sendiri," katanya kepada pemberita selepas program Ijtimak PAS Selangor 2014 di Serdang Selangor.

Beliau juga menolak persepsi PasMa dilihat sebagai alternatif PAS dalam Pakatan Rakyat (PR).

Katanya isu alternatif tersebut bukan perkara baru dalam sejarah parti Islam seperti Barisan Jemaah Islamiah Semalaysia (Berjasa) dan Parti Hizbul Muslimin Malaysia (Hamim).

"Tidak mungkin, isu ini bukan perkara baru dulu pun ada isu penubuhan Berjasa dan Hamim. Ini kerana PasMa mendapat liputan meluas sebab itu ia tersebar dengan cepat," katanya.

Katanya, PasMa jiga tidak akan mampu bertahan lama jika penubuhannya kononnya dapat menggantikan peranan PAS dalam PR.

"Kalau kata hendak tubuh parti sebab tidak puas hati dengan satu isu saya fikir parti itu tidak akan jadi progresif, parti perlu ada satu agenda besar.

"Meskipun itu hak mereka namun Malaysia berasaskan sistem 2 parti daripada segi ruang politik susah hendak bertahan dan saya yakin ahli PAS tetap istiqamah dengan perjuangan parti ini," katanya. – 8 September, 2014.IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Dapatkan produk kesihatan untuk menambahkan kekuatan lelaki
dengan produk kami. Sila klik SINI[PANAS] Peguam Mahu Presiden PAS Dikenakan Tindakan Disiplin


Bismillahirrahmanirrahim. Dengan nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Jawatankuasa Kerja PAS Pusat (JKPP) dalam mesyuarat pada 17 Ogos 2014 telah memutuskan seperti berikut :

a) Sebagaimana yang dipertegaskan sebelum ini, PAS akan terus komited dengan Pakatan Rakyat dalam melaksanakan kerjasama politik Tahaluf Siyasi.

b) Empat (4) Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Selangor dari PAS akan terus berada dalam Kerajaan Negeri Selangor untuk memastikan khidmat kepada rakyat tidak terjejas.

c) PAS tidak akan menuntut jawatan Menteri Besar Selangor, PAS juga menghormati semangat yang ada dalam Pakatan Rakyat dalam mencadangkan nama calon Menteri Besar Selangor. Sehubungan dengan itu, PAS sebulat suara pada hari ini bersetuju untuk mengangkat dua (2) nama bagi menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim. Nama yang dicadangkan oleh PAS ialah

(1) YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (Presiden PKR), dan
(2) YB Mohammad Azmin Ali (Timbalan Presiden PKR).

Keputusan tersebut telah ditandatangani oleh Dato' Seri Presiden PAS Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dan dibaca di dalam sidang media oleh Timbalan Presiden PAS Tuan Haji Mohamad Sabu.

Keputusan ini tidak pernah dibatalkan atau dipinda pada bila-bila masa walaupun JKPP telah bermesyuarat sekali lagi pada 25 OGOS 2014 yang mana dalam mesyuarat telah diputuskan bahawa keputusan 17 Ogos 2014 adalah kekal dan seterusnya menyerahkan kepada budi bicara dan kebijaksanaan Tuanku Sultan untuk memilih siapa pengganti Menteri Besar Selangor.

Pada 4 September 2014 Setiausaha Agung PAS Dato' Mustafa Ali memberitahu media bahawa PAS telah menghantar tiga (3) calon Menteri Besar di mana dua (2) daripada PKR dan satu (1) daripada PAS bagi menjunjung titah Tuanku Sultan meminta lebih dari dua (2) nama. Setiausaha Agung juga memaklumkan bahawa surat ditandatangani oleh Presiden dan menjadi amalan biasa diuruskan oleh Pejabat Presiden.

Pada 5 September 2014, Timbalan Presiden PAS Tuan Haji Mohamad Sabu mengeluarkan kenyataan bahawa AJK PAS Pusat termasuk beliau tidak mengetahui perkara tersebut.

Persoalannya ialah :

a) Bila keputusan mesyuarat bertarikh 17 Ogos 2014 dibatalkan;
b) Siapa membatalkan keputusan mesyuarat bertarikh 17 Ogos 2014;
c) Siapa yang memutuskan menghantar tiga (3) nama calon;
d) Siapa yang memutuskan dua (2) calon PKR dan seorang calon daripada PAS.
e) Siapa memberikan mandat kepada Presiden untuk menghantar tiga (3) nama?

JAWAPAN DAN ULASAN.

Sehingga hari ini 5 September 2014 dan selaras dengan kenyataan media Timbalan Presiden PAS pada 5 September 2014, jelas bahawa keputusan mesyuarat JKPP pada 17 Ogos 2014 tidak pernah dibatalkan, justeru keputusan tersebut terus mengikat seluruh ahli PAS samada ahli tersebut Mursyidul Am, Timbalan Mursyidul Am, Ahli Majlis Syura Ulamak, Presiden sehingga ahli biasa. Keputusan tersebut kekal sehingga ada keputusan lain yang membatalkannya.

Apabila Timbalan Presiden menafikan sebarang pengetahuan berkaitan tindakan Presiden menghantar tiga (3) nama kepada Istana maka JELAS bahawa tindakan tersebut adalah dilakukan oleh Presiden samada secara bersendiri atau bersama kumpulan penasihat beliau termasuk Timbalan Mursyidul Am.

Perlembagaan memperuntukkan tugasan bagi setiap jawatan di dalam PAS samada ianya Mursyidul Am taua Presiden atau siapa saja pemegang jawatan di dalam PAS. Semua tertakluk kepada Perlembagaan dan kuasa tertinggi iaitu Muktamar.

Fasal 26 (1) Perlembagaan PAS memperuntukkan tugas-tugas Presiden.

(a) Bertanggungjawab sebagai ketua bagi melaksanakan pentadbiran, gerakan dan kegiatan PAS bagi mencapai tujuan-tujuan yang termaktub dalam Perlembagaan ini mengikut dasar yang diperuntukannya dan yang diputuskan oleh mana-mana badan yang diberi kuasa oleh Perlembagaan ini bagi menghurai, menjelas dan mentafsirkan dasar PAS serta membuat ketetapan-ketetapan mengenainya.

(b) Bertanggungjawab ke atas semua kerja dan urusan Jawatankuasa Kerja PAS Pusat serta menyelaraskan tugas-tugas Jawatankuasa Kerja PAS Pusat. (c) Melantik Setiausaha Agung, Penolong Setiausaha Agung, Bendahari, Ketua Penerangan, Ketua Pengarah Pilihanraya dan Ahli-ahli Jawatankuasa Kerja yang dilantik serta Pesuruhjaya-Pesuruhjaya PAS Negeri/Wilayah Persekutuan menurut peruntukan-peruntukan Perlembagaan ini di dalam dan dengan persetujuan mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.

(d) Mengambil apa-apa jua langkah yang perlu bagi menjamin perpaduan, persefahaman dan kesungguhan Ahli-ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dalam menjalankan tugas masing-masing.

(e) Menetap dan mempengerusikan mesyuarat-mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan Jawatankuasa Harian PAS Pusat.

Peruntukkan Fasal 26 (1)(a) hingga (d) jelas bahawa Presiden berkuasa sebagai ketua melaksanakan pentadbiran, gerakan dan kegiatan PAS. Melaksanakan pentadbiran, gerakan dan kegiatan PAS adalah berpandukan keputusan mesyuarat dan kekuasaan tertinggi PAS iaitu Muktamar. Presiden tidak diberikan kuasa veto menjalankan tugas kerana PAS menggunakan konsep SYURA yang seringkali dipertegaskan oleh Presiden sendiri.

Setiap ahli PAS termasuk Presiden juga tertakluk kepada Tatatertib PAS seperti yang diperuntukkan dalam Fasal 82 (1).

Fasal 82(1) memperuntukkan bahawa :

(1) Semua ahli-ahli PAS hendaklah:
(a) Taat dan patuh kepada hukum-hukum dan ajaran-ajaran Islam yang menjadi dasar PAS itu.
(b) Taat dan patuh kepada Perlembagaan Parti serta Aturan dan Peraturannya.
(c) Taat dan patuh kepada arahan-arahan dan perintah-perintah Parti.
(d) Melaksanakan kewajipan-kewajipan yang ditugaskan oleh Parti sedaya upaya yang boleh.
(e) Menjaga dengan cermatnya segala rahsia-rahsia Parti.
(f) Mengamal akhlak Islam.
(g) Mengawal diri supaya tidak melakukan sebarang tindakan yang menyalahi atau merugikan kepentingan Parti.
(h) Menerima PAS sebagai satu-satunya wadah perjuangan Islam bagi dirinya di dalam negara ini.

Berbalik kepada tindakan Presiden yang telah menghantar tiga (3) nama calon yang berlawanan dengan keputusan mesyuarat pada 17 Ogos 2014, maka jelas ada perlanggaran tatatertib telah dilakukan oleh Presiden sendiri. Perlanggaran tersebut adalah di bawah Fasal 82 (1)(b),(c),(d) dan (g).

Fasal 82(1)(b) Presiden telah ingkar dengan Perlembagaan parti. Perlembagaan secara jelas menyatakan bahawa tugas Presiden hanya sebagai Ketua Eksekutif yang menjalankan tugas berpandukan keputusan mesyuarat JKPP bukan pendirian peribadi.

Fasal 82(1)(c) Presiden telah ingkar dan tidak patuh arahan dan perintah Parti. Arahan dan perintah parti ialah keputusan mesyuarat pada 17 Ogos 2014 yang telah dilanggar oleh Presiden apabila menghantar tiga (3) nama.

Fasal 82(1)(d) Presiden telah gagal melaksanakan kewajipan yang ditugaskan oleh parti iaitu patuh kepada keputusan mesyuarat 17 Ogos 2014.

Fasal 82(1)(g) Presiden telah gagal mengawal diri dan telah melakukan tindakan yang menyalahi atau merugikan parti. Jelas Presiden telah menyalahi keputusan parti dan tindakan Presiden telah menyebabkan parti rugi dari sudut persepdi masyarakat.

Berdasarkan peruntukkan-peruntukkan tersebut, jelas Presiden boleh diambil tindakan tatatertib.

Fasal 25 (8) memperuntukkan bahawa "Jika sekiranya Presiden berhenti atau diberhentikan atau dengan apa-apa jua sebab yang menjadikan ia terhalang daripada memegang jawatannya itu, maka Timbalan Presiden dengan sendirinya memangku jawatan Presiden sehingga Presiden itu dapat dipilih semula, atau dapat memegang jawatannya semula."


Peruntukkan ini jelas menunjukkan bahawa Presiden boleh berhenti atau diberhentikan. Maka dengan perlanggaran-perlanggaran tatatertib yang telah dilakukan oleh Presiden, Presiden boleh diambil tindakan samada digantung atau diberhentikan.

Maka dengan ini diusulkan supaya Jawatankuasa Kerja PAS Pusat menggunakan Fasal 82(9) untuk mengambil tindakan terhadap Presiden dan sesiapa yang terlibat bersama Presiden tanpa melalui Jawatankuasa Tatatertib.


Fasal 82(9) memperuntukkan seperti berikut :-

"Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dalam keadaan tertentu adalah berhak mengambil apa-apa tindakan tataertib dengan sendirinya tanpa menghiraukan Jawatankuasa Tataertib keatas mana-mana ahli PAS yang dianggap melanggarka Ceraian (1) Fasal ini."

Tindakan tatatertib yang boleh diambil oleh JKPP mengikut Fasal 82(9) adalah sama seperti kuasa yang diberikan kepada Jawatankuasa Tatatertib iaitu yang disebut di dalam Fasal 82(6) seperti berikut ;-

(a) Memberi amaran (b) Melucutkan hak-hak dalam parti (c) Menggantungkan keahlian (d) Memecat dari menjadi ahli

Parti Islam SeMalaysia (PAS) adalah sebuah parti yang memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya bilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah dan seterusnya mempertahankan Kesucian Islam serta kemerdekaan dan kedaulatan negara. Islam yang menjadi dasar perjuangan PAS juga meletakkan konsep SYURA pada tahap tertinggi maka setiap tindakan seluruh ahli PAS samada ianya Presiden atau ahli biasa adalah tertakluk kepada ketetapan SYURA.

Perlanggaran SYURA adalah sesuatu yang amat tidak baik dan akan memberikan duluan dan menjadi ikutan ahli-ahli di masa akan datang yang akhirnya akan memporak porandakan dan menghancurkan PAS.

Mohon mencadang.

Zulhazmi Shariff
5 September 2014
10 Zulkaedah 1435

ULASAN GB

Apa yang GB tulis beberapa tahun lalu kini menjadi kenyataan. Di dalam satu entri Maal Hijran 17 Dec 2009 GB telah menyatakan

Tanpa melupai fakta bahawa sebagai sebuah organisasi dakwah, PAS akan menghadapi tribulasi-tribulasi, tetapi di dalam bentuk baru. PAS akan menempuh gelombang tribulasi Badar, Uhud dan Khandaqnya sendiri, malah PAS akan mengharungi "Perjanjian Hudaibiyah" dan "fathul Makkah"nya sendiri.

Sebagai entiti politik pula PAS perlu bersedia untuk berdepan dengan mehnah baru. Perlu memperlengkapkan diri untuk diheret ke mahkamah bila-bila masa. Perlu bersedia menghadapi tantangan daripada ahlinya sendiri yang akan mencabar kepimpinan yang seia ada. Perlu menerima hakikat bahawa struktur yang ada boleh dirombak bila-bila masa pabila ia dilihat sudah tidak mampu menatangi zamannya. Kitar hayatnya (Life cycle) akan menetapkan bahawa proses kematangan parti tidak lagi menunggu pasang-surut sokongan terhadapnya.
IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Bahaya Tak Tutup Aurat Dari Kajian Sains


Rasulullah bersabda, "Para wanita yang berpakaian tetapi (pada hakikatnya) telanjang, lenggak-lengkok, kepala mereka seperti punuk unta, mereka tidak akan masuk syurga dan tidak mencium semerbak harumnya (HR. Abu Daud) Rasulullah bersabda," Tidak diterima solat wanita dewasa kecuali yang memakai khimar (tudung) (HR. Ahmad, Abu Daud, Tirmidzi, bn Majah)

Kajian ilmiah kontemporari telah mendapati perempuan yang tidak bertudung atau berpakaian tetapi ketat, atau telus, akan mengalami pelbagai penyakit kanser di bahagian anggota tubuhnya yang terbuka dan yang mengenakan pakaian ketat-ketat.

Majalah perubatan Britain mengeluarkan hasil kajian ilmiah ini dengan mengutip beberapa fakta, antaranya bahawa kanser milanoma pada usia awal, dan semakin bertambah dan merebak sehingga di kaki.

Sebab utama penyakit kanser ini adalah pakaian ketat yang dikenakan oleh perempuan di bawah terik matahari dalam waktu yang panjang selepas bertahun-tahun. Sarung kaki nilon yang mereka kenakan tidak sedikitpun bermanfaat dalam menjaga kaki mereka dari kanser.


Majalah perubatan Britain tersebut telah pun telah melakukan undian tentang penyakit milanoma ini, dan seolah keadaan mereka mirip dengan keadaan orang-orang penderhaka (orang-orang kafir Arab) yang di da'wahi oleh Rasulullah.

Tentang hal ini Allah berfirman: "Dan ingatlah ketika mereka katakan: Ya Allah andai hal ini (Al-Qur'an) adalah benar dari sisimu, maka hujanilah kami dengan batu dari langit atau datangkanlah kepada kami azab yang pedih" (Surah Al-Anfaal: 32) Dan sungguh telah datang azab yang pedih ataupun yang lebih ringan dari hal itu, iaitu kanser di mana kanser itu adalah seganas-ganasnya kanser dari pelbagai kanser.

Penyakit ini merupakan akibat dari sengatan matahari yang mengandungi ultra violet dalam waktu yang panjang disetiap pakaian yang ketat. -SubhanallahIslamAgamakuIKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI