2 Mac 2010

Sindiket Jual Organ Rakyat Malaysia Di Luarnegara

Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini mendedahkan wujud kegiatan menjual organ membabitkan mangsa rakyat Malaysia ke luar negara.

Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Abdul Rahim Mohd Radzi, berkata kebanyakan mangsa yang dilaporkan adalah terdiri daripada wanita dan kanak-kanak.

"Mereka ini ada yang diculik dan dibawa ke negara asing sebelum organ mereka dicuri dan dijual kepada yang memerlukan," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas pelancaran kempen Anti Pemerdagangan Manusia di sini hari ini.

Beliau yang tidak mendedahkan tahap keseriusan kegiatan itu berkata ada juga mangsa yang diperdaya untuk menjual organ mereka di negara asing tetapi tidak dibayar seperti dijanjikan.

"Penjualan organ ini yang berlaku sama ada dalam bentuk paksaan, tidak sedar atau dalam keadaan sedar adalah salah dan tertakluk kepada Akta Anti Pemerdagangan Orang 2007," katanya.

Mengulas mengenai kegiatan pemerdagangan orang di negara ini, Abdul Rahim berkata dalam tempoh 28 Februari 2008 hingga 7 Februari lalu, seramai 186 orang telah didakwa mengikut akta berkenaan.

"Kebanyakan yang menjadi mangsa adalah kaum wanita dan perangkaan menunjukkan daripada 231 mangsa kes itu sejak dua tahun lalu, 154 orang adalah wanita," katanya. - Bernama

Ong Tee Kiat Terima Hadiah Jam "Hatikva Israel" Bernilai Setengah Juta RM

Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat menafikan pemberian hadiah berupa jam tangan yang didakwa bernilai lebih HK$1 juta atau kira-kira setengah juta ringgit sebagai bersifat peribadi tetapi dihadiahkan kepadanya atas nama parti itu.

"Jam tangan itu diberikan kepada saya selaku presiden parti dan saya akan simpan sebagai momento atas nama parti juga," katanya kepada pemberita selepas sesi dialog dengan Gabungan Ikatan Persatuan Cina Malaysia di Kuala Lumpur.

Beliau berkata jam tangan yang dihadiahkan oleh seorang pembuat jam dari Hong Kong pada satu majlis di Pulau Pinang semalam tidak boleh didapati di pasaran dan mempunyai corak bercirikan keagamaan.

"Tiada rahsia mengenainya. Bagi saya, saya tetap saya dan sebab kenapa dia hadiahkan saya jam sebenarnya menurut penjelasannya kerana beliau tersentuh dengan komitmen saya dan komitmen kami (MCA) berhubung masalah Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ)," katanya. -malaysiakini

Ulasan GB

Pertama, masakan orang boleh bagi hadiah tanpa apa-apa apatah lagi nilainya begitu mahal.. harganya setengah juta RM.

Kedua, jika diberikan di atas nama parti, tentulah ia hakmilik parti dan bukan disimpan oleh Presiden parti. Jarang sekali kita dengar sebuah jam tangan diberikan untuk parti kecuali ia hanya alasan Presiden MCA berkenaan.

Ketiga, jenama jam itu begitu jelas tertera perkataan "Hatikva Israel". "Hativa" setahu GB ialah nama lagu kebangsaan Israel. Apa hubungkaitnya dengan permberian jam oleh pembuat jam tangan Hong Kong itu dengan MCA dan juga dengan jenama jam berkenaan? Umat Islam agak skeptikal dan sensitif dengan pemberian hadiah itu, mungkin Ong Tee Kiat tidak menyedarinya atau sememangnya pemimpin BN tidak lansung memperdulikan sensitiviti itu.

MP Nibong Tebal Didesak Kosongkan Kerusi

Tindakan Ahli Parlimen (MP) Nibong Tebal, Tan Tee Beng meninggalkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) semalam, menerima reaksi segera bekas penyokongnya yang menuntut agar beliau meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat.

Ketua PKR Cabang Nibong Tebal, Maktar Shapee, berkata Tan perlu mengosongkan kerusi yang itu kerana kemenangannya adalah hasil sokongan rakyat yang memilihnya atas tiket PKR.

"Tanpa sokongan ahli PKR dan pengundi di kawasan ini yang mahu mereka diwakili individu daripada parti itu, beliau tidak akan menjadi wakil rakyat seperti sekarang ini.

"Selain itu, pilihan raya kecil juga perlu diadakan bagi membolehkan seorang wakil rakyat baru dipilih kerana sebagai Ahli Parlimen Bebas, Tan tidak mampu memberikan khidmat dengan baik," katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Bakap.

Sementara itu, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng ketika diminta mengulas tindakan Tan, beliau enggan memberikan ulasan lanjut sebaliknya hanya berkata:

"Biarlah rakyat tentukan kerana mereka sekarang bijak memikirkan sesuatu isu dan kami hanya meneruskan apa dirancang kerajaan negeri demi kepentingan semua orang tidak kira, bangsa, jantina dan agama." -erapakatan

ADUN BN Kecut Pertahan Hak Royalti Minyak Rakyat Kelantan

Keputusan kerajaan negeri Kelantan untuk membawa isu tuntutan royalti minyak ke mahkamah dilihat sebagai satu langkah yang tepat bagi memastikan Akta Pembangunan Petroleum 1974 dipatuhi.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO Negeri Kelantan, Abdul Fattah Mahmood (gambar) menjelaskan tindakan itu diambil memastikan perjanjian yang dibuat antara Kerajaan Negeri dan Petronas hormati dan dilaksanakan.

"Respons dari rakyat Kelantan tidak kira samada mereka menyokong Barisan Nasional ataupun PAS, apa yang mereka kehendaki hak royalti kita perlu dibayar bukannya dipinda dan dibayar kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan (JPP).

"Bagi kita JPP adalah badan haram dan tidak sah dan mengikut Perlembagaan royalti sebanyak 5 peratus perlu dibayar kepada kerajaan negeri bukannya kepada JPP. Lihat di Terengganu Menteri Besar mahu royalti dibayar kepada kerajaan negeri bukan kepada JPP.

"Ini yang menyebabkan kita bawa isu ini ke mahkamah agar semua faham apa yang kita tuntut," kata beliau kepada Suara Keadilan.

Beliau memberitahu semasa sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan berlangsung semalam persetujuan telah dicapai supaya kerajaan negeri membawa perkara ini mahkamah dan usul tersebut telah dipersetujui oleh semua Ahli Dewan Undangan Negeri termasuk dari BN.

"Kerajaan negeri sekarang sedang meneliti masa yang sesuai untuk di bawa ke mahkamah dan kita akan menggunakan apa jua saluran bagi memastikan mandat yang diberikan kepada rakyat dapat kita tunaikan.

"Royalti bukan hak kita tetapi hak rakyat dan rakyat perlu merasa setiap kemudahan dan juga kebajikan yang kita lakukan setelah mahkamah mengarahkan royalti dibayar kepada Kerajaan negeri," jelasnya lagi.

Beliau yang terkejut dengan kenyataan yang mengatakan enam ADUN BN telah menarik balik sokongan menyifatkan tindakan itu tidak menghormati keputusan yang telah dibuat di dalam DUN.

"Inilah kerja Umno yang tidak habis-habis buat kerja bodoh, semasa kita mengulung hujah mereka keluar bila tak faham macam nilah jadinya. Mereka sebenarnya tak ada pegangan, orang Kelantan sepatutnya membawa balik hak mereka ke Kelantan tapi wakil rakyat BN tidak, mereka nak nafikan hak rakyat.

"Mereka sebenarnya mendapat tekanan dari Badan Perhubungan Umno Negeri sebab tu lah ubah pendirian, macam mana nak berjuang kalau sentiasa mengikut telunjuk pihak atasan. Pihak kerajaan negeri akan teruskan usul berkenaan kerana persetujuan telah di ambil,"
tegas Abdul Fattah lagi.

Usul berkenaan berdasar kepada peruntukan Peraturan Tetap Dewan Negeri Kelantan Perkara 30 (1) bagi cadangan menangguh persidangan kerana merundingkan perkara-perkara mustahak yang berkaitan dengan kepentingan awam.

Usul terbabit berbunyi, “Bahawa DUN memberi mandat kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan bagi pihak kerajaan negeri mengambil apa-apa tindakan mahkamah yang bersesuaian bagi mendapatkan bayaran tunai yang terhak kepada rakyat dan kerajaan Kelantan mengikut perjanjian dan penyerah hakkan kuasa-kuasa petroleum sama ada di daratan atau di lautan negeri Kelantan yang ditandatangani pada 1975.

“Seperti mana kehendak undang-undang tunggal yang berkaitan dengan pengeluaran petroleum iaitu Akta Pembangunan Petroleum 1974, pada bila-bila masa yang difikirkan oleh kerajaan negeri”. -Suara Keadilan

PR Perak Tak Akan Hadiri Sidang DUN 30 Mac

Kesemua 28 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak dari Pakatan Rakyat tidak akan menghadiri Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipanggil Speaker lantikan Barisan Nasional, Datuk R.Ganesan pada 30 Mac ini.

Adun Pasir Panjang, Datuk Seri Nizar Jamaluddin berkata Pakatan Rakyat tidak mengiktiraf notis yang dikeluarkan itu kerana Ganesan bukan Speaker yang sah, sebaliknya jawatan itu masih disandang Speaker V Sivakumar.

Bagaimanapun, Nizar berkata, ADUN Pakatan Rakyat sedia menghadiri sidang dewan berkenaan jika notis dikeluarkan oleh Speaker S. Sivakumar.

“Kalau dia panggil kita tidak hormat sebab dia bukan Speaker...kita tidak iktiraf surat dia. Jadi kita hanya hadir jika Speaker yang sah, Sivakumar panggil (sidang DUN),”katanya ketika dihubungi TVSelangor.

Terdahulu, Speaker lantikan Barisan Nasional, Datuk R Ganesan melalui notis yang ditandatangani Setiausaha DUN Perak, Rumaizi Baharin memanggil sidang Dewan 30 Mac ini.

Sidang itu adalah yang pertama kali selepas Mahkamah Persekutuan membuat keputusan kontroversi baru-baru ini, apabila mengisytiharkan Datuk Seri Zambry Kadir sebagai Menteri Besar yang sah.

Semua wakil rakyat turut diminta menghantar soalan bertulis sebelum 15 Mac.

Bagaimanapun, dalam sidang DUN berkenaan, setiap wakil rakyat hanya dibenar mengemukakan maksimum lima soalan bertulis dan tiga soalan lisan sahaja.

Nizar menjelaskan keputusan ungtuk tidak mengiktiraf Ganesan sebagai Speaker dibuat kerana lantikan Speaker lantikan BN iyu telah melanggan peraturan 36A(5) Perlembagaan Negeri Perak

Ganesan sebelum ini gagal meletakkan jawatan sebagai Peguam selepas tiga bulan dilantik sebagai Speaker.

“Dia telah melanggar peraturan 36A(5) Perlembagaan Negeri Perak yang dilanggar oleh Ganesan ini, dari segi peraturan juga dia melanggar Peraturan Dewan, dari segi Perlembagaan, dia melanggar Perlembagaan Perak...dia tidak patuh pada Perlembagaan Perak. Jadi semua ini menunjukkan dia adalah bukan Speaker,” katanya. -TVSUlasan GB

Demikian sepatutnya tindakan yang perlu diambil, bukan seperti episod lepas dimana PR bersetuju untuk hadir sekalipun mahkamah pada masa itu belum membuat keputusan mengenai isu MB yang sah. Akhirnya PR dipermainkan di sidang DUN berkenaan.

Isu Pelepasan LTdL Dibangkitkan Dalam Sidang DUN

Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan hangat seketika apabila beberapa wakil kerajaan membangkitkan tindakan penganjur perlumbaan berbasikal Le Tour de Langkawi membelakangkan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada upacara melepaskan peserta semalam.

Rata-rata wakil rakyat Pas, mendesak supaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengambil tindakan segera terhadap penganjur yang didakwa mereka memalukan bukan saja kepada Nik Aziz tetapi kepada rakyat Kelantan keseluruhannya.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO negeri, Abdul Fatah Mahmood, berkata beliau sudah menghantar mesej kepada Najib melalui laman sosial Facebook Perdana Menteri itu hari ini.

"Saya juga sudah mengutus surat secara rasmi kepada Perdana Menteri hari ini supaya sesuatu tindakan susulan diambil terhadap penganjur yang memalukan Menteri Besar (Nik Aziz) dan juga rakyat Kelantan," katanya pada sesi soal jawab persidangan DUN, di sini hari ini.

Semalam, nama Nik Aziz sebagai tetamu kehormat yang akan melepaskan peserta di hadapan Istana Balai Besar, digugurkan pada saat akhir tanpa dimaklumkan kepada kerajaan negeri.

Majlis pelepasan perlumbaan jelajah berbasikal terulung Asia yang memulakan peringkat pertama dari sini ke Kuala Berang sejauh 174.5 kilometer (KM) itu disempurnakan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Abdul Fatah berkata, yang lebih mengecewakan ialah Nik Aziz pada mulanya tidak dibenar menaiki pentas utama untuk bersama-sama Awang Adek membuat pelepasan itu tetapi selepas campur tangan pegawai, Menteri Besar itu dibenar naik ke pentas.

Mat Yusoff Abdul Ghani (BN-Nenggiri) bangun meminta penjelasan adakah benar Nik Aziz yang sepatutnya membuat pelepasan itu atau sebaliknya seperti yang diputus dalam mesyuarat jawatankuasa sambutan sebelum itu.

Abdul Fatah berkata, perkara itu tidak timbul kerana pemilihan Nik Aziz diputuskan dalam mesyuarat yang dipengerusikan oleh beliau sendiri.

Ketika ditemui di luar Dewan, beliau berkata, kerajaan negeri akan menilai semula peranannya dalam memberikan kerjasama pada masa akan datang.

LTdL kali ini dianjurkan oleh Kementerian Belia dan Sukan dengan kerjasama Persatuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) dan disertai 20 pasukan.

Perlumbaan membabitkan tujuh peringkat sejauh 1,013.9 kilometer untuk merebut hadiah keseluruhan bernilai RM710,650.

Sementara itu, Kelantan meminta Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) melantik segera tiga wakil kerajaan negeri ke dalam lembaga pengarah agensi itu.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, berkata pelantikan itu penting dalam menyelaraskan program pembangunan demi untuk rakyat di Kelantan Selatan terutama perkara yang membabitkan soal tanah.

Persidangan DUN ditangguh pada satu tarikh yang akan ditentukan. - Bernama

Ibrahim Ali Patut Ditahan Dibawah ISA

MCA membidas kenyataan Presiden Pertubuhan Peribumi Perkasa Negara (Perkasa) Datuk Ibrahim Ali yang mendesak kerajaan menghentikan pemberian projek atau tender istimewa kepada syarikat korporat Cina.

Menurut Pengerusi, Biro Pertubuhan-Pertubuhan Bukan Kerajaan MCA, Datuk Ti Lian Ker, kenyataan Perkasa berlandaskan ras dan berbau perkauman adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan boleh mencetuskan sentimen prasangka perkauman yang semakin menebal.

“Kenyataan sedemikian akan menimbulkan ketidaktentraman bangsa Malaysia yang sedang diancam oleh ancaman luar dan dalaman di mana keharmonian negara buat pertama kalinya terancam oleh pelbagai isu nasional yang sengaja diwar-warkan oleh pihak tertentu yang mempunyai agenda merosakkan ketenteraman negara,” katanya dalam satu kenyataan media.

Menurut Ti, kenyataan Ibrahim itu seharusnya merujuk kepada semua kaum berlandaskan prinsip-prinsip yang murni dan bukannya mendedahkan kehodohan muka perkauman

“Ibrahim yang berselindung di bawah pertubuhan Perkasa dengan agenda politik peribadi semata-mata. Minda zero sum game berlandaskan batasan kaum juga akan merugikan negara dan bangsa dalam kegawatan ekonomi yang sedang dihadapi oleh semua.

“Kenyataan Ibrahim (kanan, memegang mikrofon) yang melulu dan tidak berasas adalah satu strategi politik lampau yang tidak boleh lagi diguna pakai dalam era 1Malaysia yang mempromosikan keberkesanan dan sumbangan positif kepada pembangunan negara yamg dapat membawa keuntungan optimum kepada semua rakyat Malaysia,” bidas Ti lagi.

Katanya dengan menjadikan korporat Cina sebagai sasaran akan menghalang kemasukan pelabur-pelabur asing dan kepakaran apabila mereka mengubah haluan akibat ketidak selesaan terhadap dasar negara yang menjadikan mereka mangsa tuduhan dan tohmahan.

Beliau berkata kenyataan ahli parlimen bebas dari Pasir Mas itu bolehlah disifatkan sebagai dangkal dan tidak relevan dalam era globalisasi yang semakin mencabar dan terbuka.

“Pandangan negatif sedemikian rupa adalah bertentangan dengan segala usaha murni pihak kerajaan dalam meliberalisasikan ekonomi negara, ke arah menarik lebih ramai pelaburan dalaman dan dari luar ke arah pembangunan negara, yang akan membawa keuntungan melimpah kepada rakyat keseluruhannya,” kata Ti.

Menurut beliau seharusnya semua pihak sepatutnya memberikan tumpuan tuntas dan fokus kepada usaha meningkatkan tahap daya saing ekonomi negara yang kini sedang berhadapan dengan saingan dan peluang kebangkitan ekonomi dari negara-negara jiran.

“Ini bukan masanya untuk kita berdebat mengenai siapakah yang seharusnya menikmati pai ekonomi negara yang lebih banyak.

“Dalam keadaan daya saing ekonomi negara kita yang kini semakin ketinggalan berbanding dengan negara-negara jiran, inilah masanya untuk semua pihak bersepakat duduk berbincang dan mencari jalan bagaimana untuk merencanakan kembali ekonomi negara tanpa menimbulkan isu-isu emosi berlandaskan politik semata-mata,” katanya lagi.

Menurut Ti, MCA berpandangan, mana-mana kontraktor yang mempamerkan sikap positif dan keupayaan terutamanya dari segi kesanggupannya, kemampuan dan keberkesanannya, harus dan perlu diberi peluang yang setimpal untuk bersaing supaya mereka kekal dan terus menyumbang ke arah pembangunan ekonomi negara.

“Polemik politik Ibrahim akan menjejaskan kepentingan dan kestabilan negara. Tindakan beliau dikhuatiri akan menakutkan pelabur dalam negara.

“Inilah masanya kita menunjukkan sikap mesra pelabur dan bukannya kehodohan perkauman,” katanya.

Beliau berkata tiada gunanya negara menampung kontraktor yang tidak berkesan dan kurang berprestasi yang pada akhirnya akan menggadaikan mutu pembinaan, selain mengancam keselamatan rakyat.

“Imej negara juga akan terjejas. Pengorbanan piawaian dan rasuah kuasa telah menyebabkan kerajaan dan rakyat mengalami kerugian atas keuntungan segelintir individu. Masalah ini juga telah mengancam kestabilan ekonomi dan keselamatan pengguna dan rakyat,” katanya lagi. -mk

Ulasan GB

ISA masih digunakan lagi, tetapi ia hanya untuk menahan demonstrasi yang dilakukan oleh peserta dari Pakatan Rakyat. Mengapa Ibrahim Ali dan para pemimpin UMNO yang kerap mengeluarkan kenyataan-kenyataan rasis dan yang berdemontrasi seperti di depan Kedutaan Australia tempohari tidak ditahan di bawah ISA? Atau setidak-tidaknya ditahan di bawah Akta Hasutan?

RM9 Ribu Sebulan Tak Cukup - Sallehuddin Hashim

Datuk Salehuddin Hashim hari ini mengakui kenyataan Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali bahawa bekas Setiausaha Agung parti itu, kecewa dengan insiden membabitkan Kumpulan Perangsang hingga mendorongnya keluar parti.

Bekas Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam satu kenyataan bagaimanapun enggan menghurai lebih lanjut insiden berkenaan kerana tidak mahu memalukan individu tertentu.

Salehuddin juga menyindir Syed Husin sambil menyatakan beliau memiliki rekod kiriman emel sulit tetapi enggan mendedahkannya kepada umum.

Dalam kenyataan itu, beliau juga mengakui ada meminta elaun RM100 sehari untuk perbelanjaan berkaitan seperti telefon, parkir, perjalanan, makan-minum dan sebagainya.

Salehuddin juga menganggap bayaran RM9,000 adalah jumlah yang sangat kecil jika dibandingkan dengan masa yang telah dicurahkannya berbanding gaji terakhir beliau sebelum bersara dan berkhidmat dengan PKR.

Beliau juga mendakwa berkhidmat sebagai Setiausaha Pengelola menggunakan wang sendiri untuk perbelanjaan pejabat.

Beberapa jam terdahulu, Syed Ali mengeluarkan kenyataan media bahawa Salehuddin keluar parti berikutan marah kepada pimpinan parti apabila tuntutan untuk memperoleh layanan istimewa tidak dilayan.

Beliau menyatakan kemarahan Salehuddin memuncak apabila permohonannya untuk menjadi CEO Kumpulan Perangsang yang membawa gaji RM50,000 sebulan, ditolak dan meletak jawatan tidak lama kemudian.

BN Terengganu Zalim Roboh Rumah Rakyat Miskin

Tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional meroboh rumah rakyat miskin di Kuala Terengganu dianggap zalim dan tidak berikemanusiaan.

Timbalan Ketua Angkatan Muda KEADILAN Terengganu Muzafeq Affyulzaifuzam Muhammad berkata kerajaan Umno-BN tidak melindungi hak warga miskin tetapi sebaliknya menindas mereka.

Pagi tadi Timbalan Ketua AMK Pusat Fariz Musa ditahan oleh pihak polis kerana menghalang kerja meroboh rumah di Kampung Paya Bunga, Kuala Terengganu.

Fariz yang juga Ketua AMK Terengganu dikatakan yang berada di dalam sebuah rumah bersama pemilik rumah semasa kerja meroboh dijalankan kakitangan Pejabat Tanah Kuala Terengganu telah mengalami kecederaan di bahagian kepala kerana di timpa bumbung rumah manakala pemilik rumah tidak mengalami kecederaan.

Kira-kira pukul 10 pagi tadi sebanyak 10 buah rumah telah di robohkan yang menyifatkan tanah yang diduduki oleh penduduk kampung tersebut sebagai tanah setinggan.

Tanah tersebut telah diwartakan sebagai tanah haram selepas pemerintahan PAS pada tahun 1999.

Sebelum ini Ikatan Anak Watan Darul Iman (IKHWAN) telah menghantar memorandum kepada Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said bagi melanjutkan tempoh notis yang diterima penduduk pada 28 Februari 2010 bagi mengelakkan diroboh.

Memorandum tersebut merayu agar empat keluarga yang tidak mampu menyediakan wang deposit rumah dan juga untuk menyewa rumah diberi tempoh.

Ini kerana keluarga terbabit hanya menerima zakat sebanyak RM250 sebulan dari Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) dan jumlah tersebut tidak mencukupi bagi menampung perbelanjaan.

Muzadeq ketika dihubungi memberitahu sehingga hari ini IKHWAN masih belum menerima jawapan dari Menteri Besar berkenaan memorandum tersebut.

"Saya kesal kerana Menteri Besar tidak mengambil apa-apa tindakan malah jawapan dari memorandum yang kita hantar pun belum ada jawapan

"Kita bukannya nak halang dari merobohkan rumah tersebut tetapi minta tempoh dilanjutkan agar empat keluarga yang tak mampu dapat dapat diberikan rumah," jelas beliau yang juga merupakan Setiausaha Agung IHKWAN

Empat buah keluarga telah kehilangan harta benda disebabkan kerja meroboh dan mereka yang hanya tingga sehelai sepinggang hanya menunggu di tepi jalan memerhati rumah mereka diroboh. -SK

Ulasan GB

Hello, hello, calling, calling PAS Terengganu..

Piket Bantah Skim Perkhidmatan Pesakit Bayar Penuh (FPP) Di Hospital Kerajaan

Kementerian Kesihatan digesa membekukan pelaksanaan Skim Perkhidmatan Pesakit Bayar Penuh (FPP) di hospital-hospital kerajaan.

Presiden Parti Sosialis Malaysia (PSM), Dr Mohd Nasir Hashim berkata, skim berkenaan dilihat akan memberi kesan negatif terutamanya kepada golongan miskin.

“Apabila skim ini dilancarkan pada tahun 2007, ramai pihak telah membantah pelaksanaannya kerana ia dibuat tanpa menjalankan sebarang kajian mengenainya.

“Pendekatan yang digunakan oleh kementerian mencerminkan kerajaan tidak serius terhadap tanggungjawab murni menjaga dan memupuk kualiti rawatan untuk pesakit biasa yang bergantung pada hospital-hospital awam,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghantar memorandum bantahan kepada Timbalan Pengarah Hospital Sungai Buloh, Aminuddin Tauhid di sini semalam.

Penyerahan memorandum setebal dua muka surat itu hadir diserahkan bersama kira-kira 15 ahli serta penyokong Gabungan Membantah Penswastaan Perkhidmatan Kesihatan (GMPPK).

Mohd Nasir yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Damansara berkata, kementerian perlu menjalankan kajian terhadap kesan skim berkenaan terutamanya terhadap prestasi doktor-doktor pakar yang mengambil bahagian dalam skim terbabit.

“Ada sebahagian daripada pakar yang menumpukan terlalu banyak masa dan tenaga merawat pesakit swasta sehingga mengabaikan tanggungjawab mereka terhadap pesakit biasa yang tidak membayar penuh.

“Malah, beberapa doktor pakar yang tidak mahu menyertai skim ini terasa tidak puas kerana mereka terpaksa menanggung kerja-kerja yang diabaikan oleh pakar yang melibatkan diri dalam skim terbabit dan ini membawa kepada kemerosotan semangat bekerja di kalangan doktor,” katanya.

“Kita juga meminta supaya pihak kerajaan agar meningkatkan bajet kewangan dan memperkasa untuk hospital kerajaan dan kita berharap pihak berkenaan akan mengambil berat serta tindakan sewajarnya untuk menangani perkara itu,” katanya.

Sementara itu di Serdang, GMPPK turut menyerahkan memorandum bantahan pelaksanaan skim itu di Hospital Serdang.

Bantahan yang dibuat melalui piket aman itu disertai beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) termasuk Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) dan parti politik Pas.

Setiausaha Agung PSM, S Arutchelvan berkata, protes secara aman itu turut diadakan serentak di turut diadakan Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar dan Hospital Sultan Ismail, Pandan, Johor Bahru.

Arutchelvan berkata, protes berkenaan bertujuan meminta kerajaan membatalkan skim rawatan swasta berkenaan di hospital lain yang dicadangkan, namun pada masa yang sama mewujudkan skim gaji lebih baik untuk semua kakitangan kesihatan kerajaan.

“Kalau mereka mengamalkan skim berkenaan untuk mengelakkan doktor pakar berhijrah dari hospital kerajaan ke tempat lain, apa yang perlu dilakukan adalah menaikkan gaji mereka (doktor pakar) kepada tahap yang relevan bukannya mewujudkan rawatan swasta di hospital kerajaan.

“Kita tidak mahu kemudahan awam di hospital kerajaan digunakan untuk membuat kerja swasta semata-mata memberi keuntungan kepada doktor pakar, namun merugikan rakyat negara ini yang bergantung kepada perkhidmatan hospital,” katanya. -SHRais Mahu Memaksimumkan Penguatkuasaan Akta Komunikasi Dan Multimedia

Ketika dunia bercakap mengenai kepentingan maklumat menerusi internet, Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan pula mahu melaksanakan penguatkuasaan mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 ke tahap maksimum.

Menterinya, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, kementeriannya dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang menjalankan latihan tertentu untuk menguatkuasakan undang-undang itu.

Rais berkata demikian ketika diwawancara dalam rancangan bual bicara "Soal Jawab" terbitan TV3 yang dipancar secara langsung, malam semalam.

Sekalipun berjanji, kononnya kerajaan tidak akan menyekat kebebasan maklumat internet, Rais memberi alasan penguatkuasaan sedemikian perlu kerana rakyat tidak boleh menerima informasi media baru secara bulat-bulat.

Malah, katanya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bersetuju untuk melantik seorang pegawai khas dari Jabatan Peguam Negara untuk meneliti kemungkinan undang-undang sedia ada, diperketat.

Rais juga menganggap tindakan penguatkuasaan undang-undang pada tahap maksimum itu sebagai langkah penting bagi menyekat apa yang dilabelnya sebagai unsur negatif yang disebar menerusi internet.

Lantaran itu, beliau meminta setiap individu di negara ini supaya berhati-hati dalam penulisan di internet dan tidak mengugat keselamatan negara.

Beliau turut mendedahkan sebanyak 113 kes berkaitan akta itu sudah dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara dan 12 daripadanya sedang diteliti bagi membolehkan tindakan lanjut diambil.Sidang DUN Perak Dijadual Berlangsung 30 Mac Ini

Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dijadual berlangsung pada 30 Mac ini, demikian kata Speaker lantikan Barisan Nasional, Datuk R Ganesan.

Sidang itu adalah yang pertama kali selepas Mahkamah Persekutuan membuat keputusan kontroversi baru-baru ini, apabila mengisytiharkan Datuk Seri Zambry Kadir sebagai Menteri Besar yang sah.

Ganesan membuat pengesahan itu kepada Malaysian Insider dan turut menyatakan notis memanggil sidang DUN telah dikirim kepada 59 wakil rakyat, kelmarin.

Notis tersebut ditandatangani Setiausaha DUN Perak, Rumaizi Baharin dan semua wakil rakyat turut diminta menghantar soalan bertulis sebelum 15 Mac.

Bagaimanapun, dalam sidang DUN berkenaan, setiap wakil rakyat hanya dibenar mengemukakan maksimum lima soalan bertulis dan tiga soalan lisan sahaja.

Sidang pertama penggal ketiga DUN Perak itu dijangka dirasmikan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah atau Raja Muda, Raja Dr Nazrin Shah.

Sebelum ini, sidang DUN Perak kecoh hingga menjadi tumpuan dunia selepas kerajaan pilihan rakyat, ditumbangkan melalui rampasan kuasa yang didalangi Barisan Nasional (BN) di dewan berkenaan.

Tragedi itu membawa kepada peristiwa sidang bawah pokok sekali gus mengheret pelbagai polemik perundangan dan demokrasi dan menjadi topik perbahasan politik untuk jangka waktu yang panjang.Sallehuddin Hashim Tuntut Gaji RM50,000 Sebulan

Timbalan Presiden KEADILAN Dr Syed Husin Ali mendedahkan kemarahan bekas Setiausaha Agung Datuk Salehuddin Hashim terhadap parti berpunca daripada permohonan beliau untuk menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perangsang dengan gaji bulanan sebanyak RM50,000 ditolak.

"Saya memang tahu selama beliau berkhidmat dengan baik, sikap Salehuddin terhadap parti, terutama pimpinannya, sering turun naik. Akan tetapi kemarahan beliau memuncak apabila “permohonannya” untuk menjadi CEO Syarikat Perangsang, yang membawa gaji lebih dari RM50,000 sebulan, ditolak tidak lama sebelum beliau meletakkan jawatan," dedah Dr Syed Husin.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini beliau menjelaskan Salehuddin telah menjalankan tugas dengan baik sepanjang perkhidmatan beliau dengan KEADILAN - tiga tahun sebagai Setiausaha Pengelola dan tiga lagi sebagai Setiausaha Agung.

"Salehuddin telah memberikan khidmat baik kepada KEADILAN selama kira-kira enam tahun. Biro Politik telah mencatatkan terima kasih atas jasanya.

"Ada anggapan kononnya parti mendapat khidmat Salehuddin secara percuma. Saya ingin merakamkan yang sebenar, iaitu Salehuddin bersetuju dibayar RM9,000 sebulan, walaupun asalnya beliau meminta USD3,000 sebulan. Bayaran ini dibuat bukan oleh parti tetapi oleh salah seorang penyokong," jelas beliau.

Dr Syed Husin menyifatkan dakwaan Salehuddin bahawa 10 lagi Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri KEADILAN akan mengikuti jejak langkah Ahli Parlimen Bayan Baru dan Ahli Parlimen Nibong Tebal sebagai spekulasi semata-mata.

"Kini Salehuddin meramalkan kira-kira 10 orang lagi Ahli Parlimen akan keluar parti. Biarkanlah Salehuddin dengan ramalannya dan hanya masa saja yang akan membuktikan sama ada ramalan itu akan terbukti tepat atau tidak.

"Namun dengan maklumat yang ada pada saya, saya percaya ini hanya sebagai tuduhan melulu bersifat perang urat saraf yang tidak mempunyai asas kukuh.

"Saya tidak tahu dan tidak ingin tahu apakah peranan yang dimainkan oleh bekas Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Salehuddin Hashim. Beliau menafikan tuduhan sesetengah pihak bahawa beliaulah di belakang tindakan Anggota Parlimen yang keluar Parti dan saya mempercayainya," kata Dr Syed Husin lagi.

Timbalan Presiden itu menambah mereka yang meninggalkan parti didakwa menemui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atau isteri beliau Datin Seri Rosmah Mansor sebelum membuat keputusan keluar KEADILAN.

"Orang sudah tahu semua ADUN dan AP yang keluar mempunyai masalah kewangan ataupun masalah disiasat oleh SPRM. Namun tidak dinafikan ada juga masalah pribadi dengan pimpinan parti atau kerajaan negeri. Boleh dikatakan semuanya menemui PM Najib Razak dan ada kalanya isteri beliau, Rosmah Mansor, sebelum bertindak keluar,".

Dr Syed Husin walau bagaimanapun yakin parti akan terus kukuh dengan tindakan mereka yang keluar parti.

"Saya sentiasa berpendapat bahawa apabila daki sudah dibersihkan, kulit akan lebih menarik dan badan lebih sihat. Kita harus jangan lupa bahawa dalam sejarah permulaannya PAS, DAP dan bahkan UMNO menghadapi masalah Presiden, Setiausaha Agung dan pemimpin lain mereka berhenti. Akhirnya semua parti muncul lebih kuat," kata beliau. -SK

Noh Omar Didesak Letak Jawatan, Harga Ikan Dijangka Naik

Banyak pihak hari ini menyelar kegagalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar menyelesaikan masalah penggunaan Kotak Ikan Berinsulasi Bergred Makanan (KIBFG) dan menuntut menteri itu melakkan jawatannya serta-merta.

Harga semua jenis ikan segar dijangka akan meningkat sehingga RM3 sekilogram jika pihak pengimport dan pemborong terus enggan membawa masuk ikan import, lapor Kosmo.

Tinjauan di kalangan peniaga ikan di seluruh negara semalam mendapati ramai di kalangan mereka menjangka harga ikan akan naik kerana bekalan ikan akan berkurangan memandangkan bekalan ikan tempatan tidak mampu menampung permintaan semasa.

Menurut mereka, secara purata harga ikan mungkin akan naik sehingga RM3 sekilogram atau lebih dan ia akan mula terasa sekiranya boikot itu berterusan selama tiga hari berturut-turut kerana ketika itu stok ikan semasa sudah kehabisan.

Lebih membimbangkan, kenaikan itu akan memberi kesan kepada rakyat berpendapatan rendah dan sederhana kerana kebanyakan ikan yang diimport merupakan sajian utama mereka seperti ikan kembung, selar, selayang, cencaru serta bawal gred rendah.

Seorang peniaga ikan di Pasar Chow Kit di sini, Rosli Abdullah, 24, berkata, jika boikot berterusan, pembekal pasti akan menaikkan harga borong dan beliau terpaksa melaraskan harga jualan ikan.

"Ketika ini sebanyak 70 peratus bekalan ikan di pasar ini diimport dari Thailand," katanya ketika ditemui semalam.

Pemborong ikan di Pasar Borong Selangor di Seri Kembangan, Zakaria Abdul Hamid, 35, pula berpendapat, harga ikan mungkin akan naik sedikit masa lagi jika boikot berterusan.

Ada lagi ‘Fairus’, UMNO ambillah

Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang mengucapkan terima kasih kepada UMNO kerana ‘mengutip’ bekas Timbalan Ketua Menteri 1, Mohamad Fairus Khairuddin yang sudah tidak diperlukan lagi oleh parti itu.

Naib Pengerusi PKR negeri, Abdul Malik Abul Kassim (gambar) berkata, pihaknya sama sekali tidak terkesan oleh penyertaan Mohamad Fairus dalam UMNO malah berterima kasih kepada parti itu kerana “mereka telah membantu menyelesaikan masalah kami dengan menerima Fairus masuk parti itu.”

“PKR sudah tidak perlukan Fairus. Kami sebenarnya gembira apabila dia menyertai UMNO. Selama ini pun dia tidak berfungsi, hanya tidur saja. Tidur ketika mesyuarat, ketika berbincang, ketika orang beri penerangan. Jadi elok sangatlah dia masuk UMNO,” katanya di sini, semalam.

Kelmarin, Mohamad Fairus yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti yang meletak jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri 1 dan ADUN Penanti pada 8 April 2009, mengumumkan keluar PKR dan menyertai UMNO dalam satu perhimpunan persatuan silat gayung yang turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Kuala Lumpur.

Abdul Malik berkata, Mohamad Fairus sekadar hendak ‘bermain’ dengan situasi yang sedang bergolak dalam PKR sekarang.

“Selepas apa yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim dan Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin, saya lihat dia seolah-olah ambil kesempatan melakukan perkara yang sama untuk serang PKR.

“Ingin saya tegaskan bahawa tindakan beliau (keluar parti) sedikit tidak menjejaskan parti malah kami di PKR lebih gembira kerana beliau tidak berfungsi dalam parti, dia hanya tidur saja, tidur ketika mesyuarat, dalam sesi perbincangan dan penerangan. Oleh itu, biarlah dia pergi, tak rugi pun malah kami (PKR) bertambah untung,” katanya.

“Saya sangat berterima kasih kepada UMNO kerana ambil orang sepertinya (Fairus) yang tidak diperlukan oleh parti dan saya mengucapkan selamat maju jaya kepada UMNO untuk menguruskan orang seperti Fairus.

“Oleh itu, kepada UMNO, selepas ini jika ada lagi individu seperti ini yang tidak diperlukan, ambillah. PKR tidak memerlukan orang yang tidak berpegang kepada prinsip parti dan yang tidak kuat seperti mereka,” katanya.

Sambil mengakui beliau akan sentiasa setia dengan PKR walau apa pun terjadi, Abdul Malik mendakwa ada ‘dalang’ yang merancang semua yang berlaku dalam parti itu.

“Saya tidak menolak bahawa ada ‘dalang’ di sebalik apa yang terjadi dan saya percaya ini kerja orang sekeliling UMNO yang cuba merosakkan PKR, tapi biarlah. Mungkin Fairus rasa dia lebih bernilai dalam UMNO sebagai agen untuk serang PKR. Itu saja nilai dia. Dalam parti, dia tidak berfungsi pun sebab dia tidak boleh buat kerja, asyik tidur saja,” katanya. -SH

Fairus, Tee Beng Keluar, Pembersihan Dalaman PKR

Anwar yang juga ketua umum PKR menyifatkan tindakan bekas Adun Penanti, Mohamad Fairus Khairuddin dan Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng yang keluar parti kerana termakan janji pihak lain sebagai pembersihan dalaman.

Anwar berkata parti itu akan terus memberikan tumpuan utama kepada permasalahan Negara dan tidak akan melayan gelagat pemimpin yang tidak tahan dengan dugaan perjuangan.

Anwar berkata tindakan Fairus dan Tee Beng keluar dari PKR tidak memberi kesan kepada perjuangan parti itu sendiri.

"Fairus dia tidak terlibat dengan parti sudah hendak dekat setahun setengah sudah dan banyak-banyak masalah berbangkit selepas itu dan sepertimana yang kita tahu, Pilihan Raya Kecil Penanti pun dia tidak turun dan Pilihan Raya Permatang Pasir pun dia tidak datang, hendak kata terkejut tidaklah juga.

“Maknanya dia tidak langsung melibatkan diri dalam parti sejak dia meletakkan jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri,"katanya.

Anwar berkata apa yang penting ialah Fairus digantikan oleh Dr mansor Othman untuk memantapkan kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Pulau Pinang.

“Kes bekas Ketua Menteri I Pulau Pinang itu lebih dari setahun sudah kita minta dia letak jawatan kerana prestasi dia dan kita perlu seorang pemimpin Melayu yang lebih berwibawa di Pulau Pinang bekerjasama dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng," katanya.

Anwar turut tegas dalam tindakan Tee Beng mengecam Guan Eng secara melulu tanpa melalui saluran parti.

“Soal Tan Tee Beng, kenyataan beliau terhadap Lim Guan Eng itu, jadi kita putuskan untuk bersama dengan semanat Pakatan Rakyat dan kerjasama dengan kerajaan negeri Pulau Pinang bawah pimpinan Lim Guan Eng dan dalam kes lain kita akan jelaskan kemudian,"katanya.

Anwar berkata beliau juga mengambil pendirian bahawa parti tidak akan tersasar dari hala tuju perjuangan akibat tindakan segelintir pemimpin mahupun pegawai yang tidak mahu lagi bersamanya.

“Begitu juga dengan Setiausaha Agung yang telah menunjukkan hasrat untuk meletakkan jawatan daripada tahun lalu, kita minta tangguh, ada apa-apa masalah lain, tiada jadi kita terima baik dan mungkin ini adalah proses untuk memantapkan parti kerana kerenah-kerenah begini telah dibangkitkan," katanya.Najib, Rosmah Dalang Beli Pemimpin KEADILAN

Ketua Umum KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Perdana Menteri Najib Razak dan isteri, Rosmah Mansor menjadi dalang mendorong Ahli Parlimen KEADILAN keluar parti.

Beliau berkata tindakan tersebut tidak mengejutkan kerana umum tahu kedua-dua mereka memainkan peranan penting dengan mengumpan imbuhan kewangan dan material untuk memancing pemimpin Pakatan Rakyat.

Tindakan terbaru Ahli Parlimen Nibong Tebal Tan Tee Beng keluar KEADILAN serta bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang menyertai Umno sudah dijangka dan menganggap ianya sebagai satu proses pembersihan demi memantapkan dan memperkasakan parti.

"Saya telah minta Mohammad Fairus Khairuddin letak jawatan setahun lalu disebabkan prestasi dia yang tidak memuaskan.

Kita perlukan pemimpin Melayu yang wibawa dan berkelayakan untuk bekerjasama dengan Ketua Menteri Pulau Pinang.

"Jadi apabila dia umumkan untuk masuk umno tindakan itu tidak mengejutkan kita. Semasa pilihan raya di Penanti dan Permatang Pasir beliau tidak pernah hadir dan ini jelas menunjukkan pendirian beliau," kata Anwar ketika ditemui media di perkarangan Mahkamah Persekutuan hari ini.

Manakala kes Tee Beng pula ia merupakan rasa tidak puas hati beliau terhadap keputusan Pakatan Rakyat untuk terus bekerjasama dengan Ketua Menteri Lim Guan Eng.

"Kenyataan yang dia keluarkan terhadap Lim Guan Eng sudah jelas membuktikan pendiriannya dan kita tahu tindakan yang dia akan ambil. Kita telah memutuskan untuk terus bekerjasama dengan PR.


Ketua Menteri dalam memantapkan kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang. Tindakan ini menyebabkan beliau tidak puashati.

Beliau juga memberi komen berhubung tindakan serupa oleh bekas Setiausaha Agung KEADILAN Datuk Salehuddin Hashim meninggalkan parti.

"Kes Datuk Salehuddin Hashim, sebelum ini beliau telah menunjukkan hasrat untuk letak jawatan sejak tahun lalu lagi tetapi kita minta tangguh dan juga ada beberapa masalah lain dan kita terima baik keputusan tersebut.

"Ahli Parlimen Indera Mahkota Azan Ismail bulan lepas mengatakan Najib dan Rosmah berada disebalik tindakan pemimpin yang keluar dari PKR dan akan membeli seberapa ramai pemimpin dari pembangkang dan mereka akan diberi jawatan dan apa juga yang mereka mahu," tegas Anwar.

Ketua Pembangkang menyarankan agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia mengambil perhatian mengenai hal sebegini kerana kebanyakan mereka yang lompat parti menjadi lebih mewah berbanding sebelumnya. -SK/TVSTeoh Mungkin Dicekik, Hampir Mengesahkan Penemuan Dr Pornthip (updated)

Ketua patologi Hospital Sungai Buloh Dr Shahidan Md Noor hari ini bersetuju dengan hujah peguam Gobind Singh Deo dan Malik Imtiaz Sarwar ada kemungkinan kecederaan di bahagian leher dialami Teoh Beng Hock kemungkinan disebabkan akibat cekikan, penemuan yang yang pernah dikemukakan oleh ahli patologi Thailand, Dr. Pornthip Rojanasunand.

Bagaimanapun beliau menegaskan di mahkamah bukan cekikan yang kemungkinan menyebabkan kematian tetapi jatuh dari bangunan tinggi yang menjadi punca mendiang meninggal dunia.

“Dia (Dr Shahidan) bersetuju bahawa kecederaan kepada bahagian depan leher kemungkinan tidak berkaitan dengan kejadian jatuh. Ia terbuka kepada hujah bahawa ia kemungkinan wujud kecederaan sebelum jatuh,” kata Malik, peguam yang bertindak bagi kerajaan Selangor.

Teoh, setiausaha politik kepada kerajaan Selangor ditemui mati pada 16 Julai lalu selepas ditemu siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia sepanjang malam.

Malik menjelaskan kepada wartawan bahawa kecederaan kemungkinan oleh tercekik ataupun berlaku pergelutan.

Beliau berkata terdapat tiga jenis kecederaan utama pada bahagian leher dan punca kepada dua kecederaan adalah berbeza daripada kecederaan ketiga, di sekitar bahagian leher.

“Kini diterima bahawa dua kecederaan di bahagian saraf leher ada berbeza daripada saraf yang di bahagian mendalam,” katanya.

Terdahulu peguam keluarga Teoh, Gobind mengemukakan persoalan untuk menimbulkan keraguan berhubung penemuan pada hasil laporan pertama yang dikendalikan oleh Dr Khairul Azman Ibrahim dan Dr Prashant Naresh Samberkar.

Peguam berhujah bahawa laporan itu tidak cukup kerana tiada ujian dijalankan untuk memeriksa tanda di sekeliling leher.

Tiada pembedahan dilakukan ke atas bahagian-bahagian utama, yang paling penting kecederaan di bahagian leher. Dua perkara penting yang perlu diteliti tidak terdapat dalam laporan pertama.

“Pembedahan tidak dilakukan dalam laporan pertama sebagaimana dijalankan dalam bedah siasat kedua,” kata Gobind.

Sambil Dr. Shahidan bersetuju bahawa laporan itu kekurangan beberapa butiran dalam penelitian terhadap bahagian leher mendiang dan seiring dengan hujah Gobind bahawa adalah sesuatu yang janggal apabila kesan pada leher Teoh tiada dalam laporan bedah siasat pertama, beliau bersetuju dengan syor Gobind bahawa laporan itu tidak cukup dan tidak lengkap.

Dr. Shahidan seterusnya mempertahankan penemuan laporan pertama walaupun bersetuju dengan cadangan kemungkinan ada elemen dicekik.

“Kesan pada bahagian hanya akan jelas selepas 24 jam kejadian. Itu sebabnya mereka tidak dapat melihat kesan itu. Kesan cekikan tidak kelihatan pada leher Teoh Beng Hock,” kata pakar itu.


Inkues TBH: Beng Hock Mungkin Dicekik

SHAH ALAM, 1 MAC - Adakah Teoh Beng Hock dicampak atau terjun sendiri?

Jawapan Ketua Bahagian Patologi Hospital Sungai Buloh, Dr Shahidan Mohd Noor ketika disoal balas Malik Imtiaz Sarwar perbicaraan pada Inkues Menyiasat Kematian Teoh Beng Hock, hampir mengesahkan teori Dr Prontip.

Menjawab soalan peguam keluarga Beng Hock itu, Dr Shahidan, saksi ke-31 kes itu menyatakan beliau bersetuju wujud kemungkinan Beng Hock tidak sedarkan diri akibat dicekik atau dijerut sebelum dicampak dari pejabat SPRM.

"Doktor(Shahidan) seakan bersetuju yang kita boleh melihat kecederaan di bahagian depan leher adalah disebabkan perkara berbeza dengan kecederaan di kolum spinal. Kecederaan di kolum spinal adalah disebabkan terjatuh (dari tempat tinggi) tetapi dia tak sanggup mengatakan itu adalah sebab kecederaan di bahagian depan leher,"katanya.

Perkembangan ini membuka kembali teori bahawa Teoh telah diseksa sehingga pengsan semasa disoal siasat dan bukannya terjun dengan kerelaannya sendiri sebagaimana dakwaan sesetengah pihak.

"Sebagai contoh, (keadaan) matanya dan arteri karotid mendiang semuanya menunjukkan persoalan kekurangan darah ke otak. Dan doktor telah menerima yang jika otak kekurangan oksigen, kemungkinan yang berlaku ialah tidak sedarkan diri dan pengsan," katanya. -TVS