12 Jun 2015

[VIDEO] Akar Umbi PAS Letak Jawatan Dan Keluar Parti...


Akar umbi PAS Negeri Sembilan keluar parti

Sekumpulan akar umbi PAS di Negeri Sembilan hari ini mengumumkan peletakan jawatan daripada jawatan disandang serta keluar daripada parti Islam itu.

Pemimpin-pemimpin PAS Jelebu membuat keputusan itu kerana kecewa dengan kempen pilihan parti itu sebelum ini yang dikatakan kotor, sekali gus menghilangkan identitinya sebagai parti berteras Islam.

Mereka juga tidak bersetuju dengan tindakan muktamar menerima usul memutuskan hubungan dengan DAP kerana langkah politik itu dilihat tidak strategik untuk menumbangkan BN dalam pilihan raya umum akan datang.

“Keputusan yang diambil oleh PAS ini menyebabkan kredibiliti dan tanggapan umum kepada PAS telah tercalar.

“Tanpa sokongan dan dukungan kerjasama Pakatan Rakyat, PAS tiak ada berada pada kedudukan yang ada sekarang ini,” kata mereka.

Empat orang pemimpin PAS Jelebu menandatangani kenyataan itu.

Mereka ialah Ketua Pemuda PAS kawasan Mohd Faizal Fadli Idrus, pengarah pilihan raya Saiful Bahri Jaaman serta dua pemimpin cawangan Maslan Mohamad Yusuf, Raniman A Rani dan Omar Othman. -mk


Kecewa dengan barisan ulama, pemimpin akar umbi PAS Negeri Sembilan letak jawatan

Beberapa pemimpin akar umbi PAS Negeri Sembilan hari ini mengumumkan akan keluar parti Islam itu susulan keputusan muktamar tahunannya minggu lepas yang menyaksikan barisan kepimpinannya disapu bersih oleh golongan konservatif dalam parti.

Dalam satu kenyataan hari ini, 5 pemimpin PAS bahagian Jelebu berkata, haluan baharu parti itu melenyapkan harapan rakyat untuk melihat tumbangnya kerajaan Umno/Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang.

Mereka ialah Ketua Pemuda PAS Jelebu Mohd Faizal Fadli Idrus, Pengarah Pilihan Raya PAS Jelebu Saiful Bahri Jaaman, Setiausaha PAS Ladang Jelebu Maslan Mohamad Yusof, Ketua Penerangan PAS Geylang Raniman Rani, dan Bendahari PAS Bandar Klawang Omar Othman.

Saiful Bahri ketika dihubungi berkata, turut keluar parti ialah Ketua Pemuda PAS Cawangan Kampai/Kuala Pah Farid Rohan, Ahli Cawangan Geylang Zali Yatim, serta 5 lagi ahli PAS yang lain.

Kenyataan yang ditandatangani mereka berlima menyatakan, imej dan kredibiliti PAS "tercalar" akibat keputusan muktamar yang menerima tanpa bahas usul Dewan Ulama memutuskan hubungan dan kerjasama politik dengan DAP.

"Kami hilang sepenuh keyakinan dan kepercayaan kepada kepimpinan PAS 2015 - 2017 yang baru dipilih dalam Muktamar Agung PAS ke-61 baru-baru ini," kata mereka.

Mereka berkata, PAS hilang identiti sebagai parti yang berasaskan Islam apabila membiarkan "budaya kempen kotor dan penuh fitnah" dalam pemilihan parti itu hanya untuk membuat pembersihan menyeluruh PAS daripada pimpinan blok progresif.

Saiful bagaimanapun menafikan dakwaan tindakan mereka dibuat kerana ditaja pihak luar termasuk Umno dan Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa).

Beliau juga menafikan pihaknya akan menyertai badan bukan kerajaan (NGO) itu atau mana-mana parti lain dalam PR mahu pun Umno.

"Kami menyatakan dengan tegas, kami tidak akan masuk Umno dan tidak ditaja oleh Umno.

"Ada pihak tertentu yang cuba nak batalkan sidang media kami tadi dan mendakwa kami sewa hotel pakai duit luar.

"Tapi kami dah beritahu, tetap nak keluar PAS. Jadi maknanya, tidak ada pusingan U," katanya yang membuat keputusan itu selepas berbincang dengan Yang Dipertua PAS Jelebu, Bakri Shawar.

Mengulas muktamar PAS, Saiful berkata pihaknya kecewa kerana amalan label-melabel "jebon", "parasit" dan "munafik haraki" berleluasa dalam parti, malah tidak ada tindakan diambil pemimpin tertinggi untuk menyekat perkara itu.

Katanya, akar umbi juga mendengar khabar angin PAS ingin bergabung dengan Umno, serta melihat parti seakan hilang arah apabila agenda rakyat tidak lagi menjadi keutamaan semasa bermuktamar, sebaliknya menyerang sesama ahli.

"Ura-ura nak bergabung dengan Umno dah ada. Ini sensitif. Kita memang tidak suka nak bergabung dengan Umno.

"Apa agenda muktamar yang memperjuangkan rakyat? Tiada. Cuma 'bantai' kawan-kawan sendiri," katanya yang menjadi ahli PAS hampir 20 tahun.

Katanya, hubungan PAS dan DAP di Negeri Sembilan sebelum ini amat baik, dan mengakui keputusan muktamar PAS itu turut menjejaskan hubungan antara PR di peringkat negeri dan akar umbi.

Katanya, DAP dan pengundi Cina semasa Pilihan Raya Umum (PRU) lalu banyak memberi undi kepada PAS terutamanya di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Klawang apabila hanya tewas dengan majoriti 282 undi kepada BN.

"Saya rasa kalau tidak putus (tahaluf siyasi) dengan DAP, kita menang DUN Klawang pada PRU akan datang. Parlimen Jelebu juga kita boleh ambil, tetapi bila dah macam ini payah," katanya.
-TMI

ULASAN GB

Pertama kali berlaku di dalam sejarah PAS, dimana ahli-ahli PAS meletak jawatan dan keluar parti selepas muktamar diadakan.

Mereka bertindak demikian kerana "kecewa kecewa dengan kempen pilihan parti itu sebelum ini yang dikatakan kotor, sekali gus menghilangkan identitinya sebagai parti berteras Islam.

Mereka juga tidak bersetuju dengan tindakan muktamar menerima usul memutuskan hubungan dengan DAP kerana langkah politik itu dilihat tidak strategik untuk menumbangkan BN dalam pilihan raya umum akan datang.

Sebelum ini, lebih mengejutkan di Telok Bachok Kelantan, [MENGEJUTKAN] Markas PAS Diroboh, Bendera PAS Dibakar Protes Keputusan Pemilihan (?)

Kempen Ulama PAS memenag paling kotor di dalam muktamar yang baru-baru ini. Dan mereka kemudian menang besar. Hairankah kita dengan kemenangan itu? Berkatkah kemenangan mereka itu?

GB sudah ulas sebelum ini.

Berlaku lagi, seperti tahun lepas, segolongan Pemuda PAS dengan gelagat "memboo".

Namanya Pemuda Parti Islam SeMalaysia, kononnya mereka memperjuangkan dan mempertahankan kepimpinan ulama, tapi akhlaknya syaitan. Mengalahkan akhlak dan perangai parti lawan.

Inilah akibatnya apabila TIADA TINDAKAN TEGAS DIAMBIL terhadap mereka pada muktamar yang lepas. Mustafa Ali, kamu berdiri dan jawab di padang masyar nanti mengapa kamu melakukan tindakan berpilih di dalam hal disiplin ahli dan sikap kamulah yang mengnancurkan parti.


Bergaduh Kerana Rebut Tapak Pasar Ramadhan


1 Ramadan yang menandakan bermula ibadah puasa bagi umat Islam dijangka tiba tujuh hari lagi, namun gara-gara Bazar Ramadan, sekumpulan penjaja dan peniaga kecil di bandar ini sudah berkelahi sesama sendiri.

Kejadian tercetus di perkarangan pejabat Majlis Perbandaran Seremban (MPS), kelmarin.

Puncanya adalah perebutan lot tapak bazar untuk berniaga sepanjang Ramadan nanti.

Insiden bermula jam 2 petang apabila sekumpulan lelaki mencetuskan provokasi ketika Pengerusi Persatuan Penjaja Uptown Dataran Senawang (PUDS) Razali Zakaria sedang mengadakan sidang media bagi menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap tindakan mengarahkan mereka mengosongkan tapak Bazar Ramadan tempat mereka berniaga sejak tiga tahun lalu.

“Di tengah sidang media sedang berlangsung, sekumpulan samseng menimbulkan provokasi dengan mengusir kami,” Razali menjelaskan kepada The Rakyat Post.

Perselisihan faham itu kemudian merebak menjadi adegan bergasak yang didakwa dimulakan seorang pegawai MPS yang berada di situ.

Menurut Razali, pihak penjaja PUDS telah menyediakan stok bekalan untuk berniaga pada sepanjang Ramadan dan juga musim perayaan yang menyusul.

Sehubungan itu mereka berharap dapat terus berniaga di tapak yang diduduki, sebaliknya diarah mengosongkan tapak masing-masing oleh MPS.

“Wujud unsur hasad dengki dengan mencemarkan nama penjaja Uptown Dataran Senawang dan menggantikan mereka dengan sekumpulan kroni,” dakwa Razali.

Katanya lagi, sejak dua tahun lalu, penjaja tidak pernah berdepan sebarang masalah apabila memohon MPS mengizinkan mereka terus berniaga di tapak yang diduduki sejak 2012.

“Masalah hanya mula timbul selepas perubahan dalam pengurusan bahagian perlesenan MPS awal tahun ini,” dakwa beliau.

“Kami tidak kisah untuk berkongsi lokasi berkenaan dengan peniaga lain, cuma lebih suka berniaga di tapak yang biasa,” jelas Razali.

Bagaimanapun cerita berbeza keluar daripada kumpulan yang satu lagi.

“Ada cabutan undi dibuat oleh MPS pada Isnin bagi menentukan lot untuk Bazaar Ramadhan dan Razali hadir tetapi tidak mencabut undi,” kata Pengerusi Persatuan Penjaja Negeri Sembilan, Noor Hafiz Mohammad Razali.

Noor Hafiz mendakwa Razali bertindak keluar meninggalkan proses cabutan undi, mengakibatkan 51 penjaja di bawahnya terjejas manakala beliau pula dapat memastikan tapak perniagaan untuk 40 penjaja di bawahnya terjamin.

Seorang daripada penjaja terlepas peluang mendapat lot untuk berniaga, Siti Maryam Madzim berkata dia merasa tertipu kerana Razali sudah berjanji ada tapak untuknya.

Siti Maryam Madzim berkata dia merasa tertipu kerana Razali sudah berjanji ada tapak untuknya.

“Saya hanya mengetahui melalui mesej dalam kumpulan Whatsapp akan ada sidang akhbar serta protes hari ini dan saya pun datang untuk mengetahui cerita sebenar,” wanita berusia 27 tahun itu bercakap kepada pemberita dengan linangan air mata.

Razali kemudiannya membuat laporan mengenai pergaduhan itu di Balai Polis Rahang.

Bagaimanapun tiada sebarang kecederaan berlaku dalam insiden tersebut. -rakyatpost[BERGAMBAR] Kumpulan Profesyenal Tolak Perlantikan


Pemimpin PAS tersingkir tolak pelantikan, tumpu pada akar umbi

Kumpulan profesional dalam PAS yang kalah pada pemilihan parti itu minggu lepas memutuskan tidak akan menerima sebarang pelantikan jawatan jika ditawarkan kepada mereka oleh pimpinan baru yang kini didominasi golongan ulama.

Walaupun desakan demi desakan dibuat agar mereka bertindak, termasuk dengan menubuhkan parti baharu dan bersama Pakatan Rakyat (PR), mereka mengambil sikap tunggu dan lihat.

"Buat masa ini saya memilih untuk menjadi ahli biasa saja.

"Biarlah kesempatan ini saya dedikasikan kepada ahli peringkat akar umbi yang mahukan saya lebih kerap dan rapat bersama mereka," kata bekas naib presiden PAS Salahuddin Ayub yang ditewaskan buat pertama kali kepada The Malaysian Insider, baru-baru ini.

Beliau merupakan naib presiden paling kanan sebelum ditewaskan secara 'block', bersama rakan yang lain, oleh kumpulan pro ulama dalam Muktamar Tahunan PAS ke-61 di Kuala Selangor Jumaat lepas.

Menurut sumber, sikap Salahuddin menolak sebarang jawatan ini dikongsi semua pemimpin kumpulan profesional yang ditewaskan baru-baru ini.

Ia disuarakan secara bertulis oleh bekas ahli jawatankuasa (AJK) PAS Pusat Khalid Samad dan Abang Ahmad Kerde Abang Masagus selain bekas AJK Muslimat Wan Aishah Wan Arifin.

Sikap ini diambil berdasarkan pendirian kumpulan ulama PAS, sebagaimana yang disuarakan ketuanya yang baharu Datuk Dr Mahfodz Mohamed, melalui wawancara dengan Mingguan Malaysia Ahad lepas.

"Sekarang ni, saya terus terang, golongan profesional dominan, dia kuat dan boleh beri fakta menyebabkan keputusan tidak boleh dibuat.

"Sebab itulah kadang-kadang tok guru terpaksa buat keputusan sendiri. Beliau merujuk kepada Majlis Syura saja. Kalau dibawa kepada AJK Pusat memang kalah.

"Kali ini apabila kebanyakan AJK sokong ulama, maka memang kerja akan menjadi mudah kerana masing-masing tahu dasar PAS.

"Semua ustaz memahami perkara itu dan memang kesetiaan mereka kepada presiden akan lebih kukuh," kata Mahfudz kepada akhbar milik Umno itu yang dikatakan sangat menghiris hati kumpulan profesional.

Ia menjadi penyebab langsung mereka menolak sebarang pelantikan.


Bagaimanapun, susulan membuat keputusan tidak memegang jawatan, mereka tidak akan berdiam diri tetapi akan bertemu ahli PAS seluruh negara dan mendengar pandangan mereka sebelum menentukan hala tuju.

Salahuddin berkata beliau akan cuba menjadi pendengar yang baik dan "mendengar ahli bawahan berbicara tentang apa yang mereka mahu, apa yang mereka tak puas hati dan yang lebih penting, apa yang mereka harapkan daripada parti hari ini".

"Saya akan berinteraksi dengan serius melalui pelbagai segmen masyarakat seperti penyokong tegar parti, anak muda, masyarakat desa, akademia, budayawan dan bukan Islam," katanya kepada The Malaysian Insider.

Sementara itu, Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) yang didakwa golongan ulama sebagai 'duri dalam daging kepada PAS' akan membuat sidang meja bulat bagi membincangkan masa depan PAS 13 Jun ini di Shah Alam.

"Kami panggil semua pemimpin negeri kami dan juga menjemput pemimpin badan bukan kerajaan menyertai sidang ini bagi memberikan input apa yang patut kami buat selepas apa yang berlaku dalam muktamar lepas," kata Setiausaha Agung PasMa Taib Ahmad kepada The Malaysian Insider.

Selepas mencapai kata sepakat, mereka akan menyampaikan keputusan dan pandangan itu kepada pihak yang perlu di dalam PAS kerana hampir semua ahli dan aktivis PasMa merupakan ahli parti Islam itu. -TMI


'Saya akan cuba jadi pendengar yang baik'

Selepas gagal mempertahankan jawatannya dalam pemilihan Pas yang lalu, bekas Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub akhirnya memilih untuk menjadi ahli biasa tanpa sebarang jawatan dan belajar untuk menjadi pendengar yang baik terhadap akar umbi.

"Buat masa ini saya memilih untuk menjadi ahli biasa saja. Biarlah kesempatan ini saya dedikasikan kepada ahli-ahli peringkat akar umbi yang mahukan saya lebih kerap dan rapat bersama mereka.

"Saya akan cuba menjadi pendengar yang baik. Biar ahli bawahan berbicara tentang apa yang mereka mahu, apa yang mereka tak puas hati dan yang lebih penting apa yang mereka harapkan daripada parti hari ini," katanya melalui catatan di Facebooknya, semalam.

Menurutnya, beliau akan terlibat dengan pelbagai segmen masyarakat selepas ini dalam mengorak langkah ke arah pemimpin ummah bukan sekadar pemimpin parti.

"Saya akan berinteraksi dengan serius melalui pelbagai segmen masyarakat seperti penyokong tegar parti, anak muda, masyarakat desa, akedemik, budayawan dan bukan Muslim.

"Izinkan saya melaksanakan tugas ini kerana kehadiran kita hari ini bukan sekadar menjadi pemimpin parti sendiri tetapi kita mahu menjadi pemimpin ummah negara bertuah ini, ini sangat penting untuk kita merencana masa depan dan membuat keputusan politik untuk parti, rakyat dan negara," katanya.

Isnin lalu, Salahuddin turut menulis di Facebooknya bahawa tanpa jawatan, beliau masih boleh menyumbang bakti kepada perjuangan.

"Ketika kita menang dalam pertandingan jawatan, rasanya mudah untuk memberikan nasihat pada yang kalah. Tanpa jawatan kita masih boleh terus menyumbang khidmat bakti pada perjuangan. Khalid Al Walid seringkali menjadi teladannya.

"Kini sampai giliran saya mendepani cabaran ini. Telah dua hari saya menjadi ahli biasa. Tanpa jawatan tinggi insya-ALLAH saya akan terus belajar lagi untuk menjadi pejuang ummah. Berjuang untuk Islam tiada noktah dan garis pengakhiran," katanya.
-SHCarilah ustazah, kenapa cari jebon ni, kata Aishah tolak pelantikan

Kumpulan pro ulama yang menang besar dalam pemilihan PAS baru-baru ini mula terasa kesannya apabila ramai aktivis mula menjauhkan diri daripada parti Islam itu dan menolak tawaran untuk bersama, termasuklah para artis yang menyertai mereka sebelum ini.

Penyanyi tersohor tanah air Aishah, atau nama sebenarnya Wan Aishah Wan Ariffin, yang terkenal dengan lagu "Janji Manismu", antara mereka yang mula menjarakkan diri.

"Hai la ustazah nak cari gak jebon-jebon parasit PAS buat apa... ustazah carilah ustazah yang boleh buat kerja tu... hehe jangan cemari 'kebersihan' pimpinan baru ni," tulis Aishah dalam Facebooknya semalam, penuh dengan sindiran.

Aishah dan rakan aktivis lain, digelar jebon, parasit, barua dan anai-anai sebelum ini oleh kumpulan penyokong ulama, khasnya melalui “penulis hantu” mereka di media sosial, menyertai kempen "Say no to pelantikan."

Beliau yang kini sedang sakit dan menerima rawatan doktor, menulis dalam Facebooknya: "Dalam tengah-tengah sakit I terima message mohon bertemu dengan kepimpinan dewan muslimat baru untuk bincang-bincang pasal lajnah kesenian kebudayaan dan rekreasi (LKKR)."

Beliau merujuk salah satu biro dalam parti Islam itu yang diketuainya sebelum ini.

Aishah menyertai PAS beberapa tahun lalu dan bertanding di Parlimen Jempol, Negeri Sembilan atas tiket PAS dalam Pilihan Raya Umum 2013, namun tewas.

Beliau dilabel sebagai kumpulan profesional dalam PAS dan mendapat serangan bertalu-talu daripada kumpulan pro ulama sehingga kesemua mereka tewas.

Ketika memberikan penjelasan dalam Mesyuarat Agung Dewan Muslimat PAS baru-baru ini, Aishah yang mempengerusikan LKKR jelas sangat tidak senang cara beliau diserang.

"Kelakar jugak bila fikir-fikirkan, pengalaman saya sendiri sebagai pengerusi lajnah kesenian... 53 tahun tak pernah adapun lajnah kesenian selama ni... 53 tahun baru ada ahli yang ada pengalaman dalam bidang seni," tulis Aishah kesal dengan serangan itu.

"Tanpa dibekalkan satu sen pun, pandai-pandailah nak hidupkan benda ni, hahaha bila I fikir semula all the hours of planning, rehearsing and meetings etc...ada masa keluar duit sendiri..sampai ke muktamar, senang-senang je perwakilan komen 'seni ni luas’," tulisnya.

"Ia macam awak beritahu kepada orang Eskimo air batu itu sejuk," katanya.

Baginya, semua yang bekerja dalam jemaah PAS melakukannya secara sukarela.

"Awak bukan bercakap dengan Menteri Kesenian dan Kebudayaan, yang ada peruntukan setiap tahun dengan gaji dan elaun untuk bergerak. Semua dibuat atas dasar kasih sayang."

"Bukan tidak boleh bertanya... tetapi sebelum hendak sindir-sindir dan maki-maki.. ingatlah yang buat kerja ni semua 'volunteers' atas masa, perbelanjaan dan 'skill' kami sendiri.

"Sebelum hendak boo, fikirkan berapa banyak masa mereka ni dah infaq pada jemaah... kalau sudah tidak mahu lagi masa atau skill seseorang itu, lakukanlah dengan berhemah... kita kan jemaah Islam.. berkelakuanlah dengan akhlak Islam yang indah ini," katanya kesal.

Sebagaimana Dewan Pemuda, kesemua pemimpin yang bukan pro ulama dalam Dewan Muslimat ditewaskan sepenuhnya pada pemilihan semasa muktamar lalu, dari ketua hingga ke exco yang lain.

Aishah merupakan salah seorang 'mangsa' itu, yang selama ini sangat aktif dalam aktiviti Dewan Muslimat.

Ekoran kekalahan yang mereka sifatkan dengan cara yang tidak sihat itu, kempen "Say no to pelantikan" dimulakan.

Sebelum ini AJK PAS Pusat, Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus juga membuat kenyataan menolak sebarang perlantikan termasuk dalam Dewan Pemuda PAS.

Menerima saranan dari Profesor Datuk Dr Redzuan Othman, Abang Ahmad mahu pulang ke kawasannya di Beting Maro di pendalaman Sarawak, untuk membina PAS di sana.

"Selepas berbincang secara mendalam dengan ahli keluarga dan teman-teman rapat dengan saya dan setelah melihat serta mengambil kira faktor pelapis, kewangan, gerak kerja dan perancangan, maka saya bulat dan tekad untuk tidak menerima sebarang lantikan jawatan untuk Badan Perhubungan, Pemuda PAS Malaysia & PAS Pusat," tulis Abang Ahmad dalam kenyataan itu.

Bahkan, Mazlan Aliman yang menjadi satu-satunya AJK PAS Pusat yang tidak termasuk dalam senarai pro ulama yang menang, turut mempertimbangkan melepaskan jawatan itu.
-tmi'Cukup-cukuplah.. Bagi orang lain pula'

"Cukup-cukuplah... Saya sudah pegang jawatan sebagai Ahli Jawatankuasa (AJK) Pas Pusat selama lima tahun. Bagi orang lain pula," kata AJK Pas Pusat, Dr Siti Mariah Mahmud.

Selain mengakui banyak menyumbang ketika diberi amanah memegang jawatan tersebut, Siti Mariah yang juga Ahli Parlimen Kota Raja berkata, sudah tiba masa bagi beliau untuk menumpukan usaha dan fokusnya kepada rakyat.

"Setakat ini tak ada apa-apa lagi, saya pun tidak fikir yang saya akan ditawarkan (jawatan dalam AJK Pas Pusat).

"... Kalau saya ditawarkan pun, saya rasa saya tidak akan terima," katanya lagi sambil ketawa kecil.

Pas akan mengumumkan pelantikan AJK Pusat baharu serta biro-biro parti pada 21 Jun depan.

Perkara berkenaan disahkan oleh Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man selepas mesyuarat pertama Jawatankuasa Pusat Pas di Pejabat Pas Pusat Jalan Raja Laut di sini, malam tadi.

"Malam ini adalah mesyuarat pertama untuk mengesahkan beberapa cadangan seperti jawatankuasa tambahan dan lantikan lajnah. Perkara-perkara lain kita tidak bincang.

"Bagi lantikan baharu, dalam peruntukan ada enam tambahan jawatan yang akan diumumkan kemudian," kata Tuan Ibrahim.
-SH
ULASAN GB

GB ucapkan syabas kepada golongan profesyenal... anda terbilang walaupun terbuang.

Ahli-ahli PAS di peringkat akar umbi akan tetap bersama kalian. Mereka meraikan ketibaan tuan-tuan:

Kepada kumpulan "ulamak" yang kini menerajui kepimpinan parti, (sekalipun dengan cara "cai" bukan dengan istikharah dan dengan cara memboo rakan seperjuangan dari kalangan professional, bukan dengan menjaga susila dan akhlak Islam), laksanakan tugas dan kewajipan kerana kamu yang tersangat ingin untuk memegang jawatan-jawatan berkenaan.

GB tertarik dengan satu komen dari ahli akar umbi:

Perebutan jawatan amat memalukan. Selama ini saya begitu hormat kepada ustaz-ustaz dan ulama-ulama. Tetapi mereka berperangai jahat berkonspirasi merebut jawatan-jawatan di peringkat kawasan-kawasan sehingga mengenepikan kumpulan professional.

Selepas ini ... buatlah kerja .. kan dah menang...jgn dok merayu-rayu lgi... tunjukkan ulamak pon boleh.... lepas ni panjat pokok sendiri pacak bendera jika nak bertanding pilihanraya.... susun kerusi bangku, pasang amplifier dan mikrofon sendiri, dirikan kemah ceramah sendiri di program ceramah... kami ahli-ahli di peringkat bawahan telah kepenatan selama ini... berikan kami berehat pula.... jangan nak hidup senang pijak kepala orang bawahan untuk anda bermegah dengan gelaran ustaz-ustaz kamu... mintalah bantuan tok usin ceroi, el-haraki, keli laut, huzir sulaiman, albangi dan mereka yang banyak berkempen untuk kamu selama ini... suruhlah mereka panjat pokok, pasang bendera, pasang khemah dan lain-lain...

ABCDEF