1 Mac 2010

Gobind : Laporan Tidak Lengkap Jejas Kredibiliti Pakar patologi Tempatan

Peguam keluarga Teoh Beng Hock, Gobind Singh Deo mempersoalkan kewibawaan laporan bedah siasat yang dilakukan Ketua Bahagian Patologi Hospital Sungai Buloh Dr Shahidan Mohd Noor kerana tidak lengkap.

Laporan pertama bedah siasat itu tidak mengandungi pemeriksaan kecederaan di bahagian leher dan pengambilan sampel otot sedangkan ia adalah 'prosedur biasa' bagi kes kematian dalam tahanan.

Dalam inkues yang berlangsung di Mahkamah Shah Alam hari ini, Dr Shahidan dalam sesi soal balas, turut bersetuju wujud kekurangan data tetapi tetap menyifatkan laporan itu sebagai laporan yang baik.

Gobind mempersoalkan sama ada ketiadaan dua aspek penting pemeriksaan punca kecederaan itu boleh dianggap laporan yang lengkap tetapi Dr Shahidan tetap mengatakan, ia laporan yang lengkap.

Di luar makhamah, Gobind menyatakan rasa pelik kerana laporan itu tidak dibuat dengan sepenuhnya meliputi semua aspek.

"Ini bukannya perkara yang kecil, ini perkara yang sungguh-sungguh serius ya. Ianya melibatkan isu berkaitan dengan efektif, keberkesanan laporan bedah siasat yang dibuat yang pertama dan saya rasa ini isu yang akan kita, keluarga Teoh ambil tindakan lanjutan.

"Pada peringkat ini, memandangkan pakar masih memberi keterangan. Saya rasa kita tak patut komen,"katanya.

Lantaran itu, kredibiliti laporan bedah siasat dari pakar negara kita terjejas.

"Ini adalah satu perkara yang cukup serius. Kita tidak boleh mengadakan atau mewujudkan keadaan di negara ini di mana rakyat kita gelisah berkenaan dengan keberkesanan laporan-laporan yang disediakan oleh pakar-pakar kita sendiri. Saya rasa ini aalah perkara yang perlu dikaji dengan teliti dan halus,"katanya.

Inkues ini akan disambung pada 10 Mac depan. -TVSKeputusan Tee Beng Keluar Parti Eratkan Kerjasama Pakatan Rakyat

Keputusan Ahli Parlimen Nibong Tebal Tan Tee Beng untuk keluar daripada KEADILAN tidak memberi sebarang kesan dan impak kepada Pakatan Rakyat Pulau Pinang.

Malahan bagi penyokong akar umbi Pakatan Rakyat di Jelutong keputusan yang diambil beliau itu merupakan berita gembira kata ahli jawatankuasa KEADILAN Cabang Jelutong Khairil Anuar Kamarudin.

"Tan Tee Beng yang merupakan Ketua Cabang KEADILAN di Jelutong tidak pernah sekali pun turun padang mahupun menghadiri sebarang program yang dianjurkan oleh parti termasuk program anjuran rakan dalam Pakatan Rakyat," jelasnya.

Beliau juga menegaskan malah ada rakan dalam Pakatan Rakyat tidak pernah berjumpa dengan Tee Beng tetapi sebaliknya mengetahui namanya melalui media massa sahaja.

Sehubungan dengan itu tindakan beliau keluar KEADILAN dianggap satu langkah yang baik dan memberi ruang yang luas kepada calon yang lebih layak untuk menyandang jawatan Ketua Cabang kawasan itu.

"Selama menyandang jawatan ketua cabang beliau gagal mengangkat martabat parti di kawasan itu dan juga gagal menjalinkan kerjasama baik dengan rakan PAS dan DAP di Jelutong.

"Saya percaya dengan keluarnya beberapa pemimpin dan ahli yang mempunyai kepentingan peribadi ini sedikit pun tidak mengugat kestabilan dan kekuatan Pakatan Rakyat di kawasan ini kerana rakyat yang cerdik mampu menilai kredibiliti pemimpin seperti ini," kata beliau yang jugs Exco Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang.

Pada sidang media bersama rakan Pakatan Rakyat yang diadakan di markas PAS kawasan Jelutong hari ini beliau secara sinis mengucapkan terima kasih kepada Tee Beng kerana memberi laluan dan ruang untuk kerjasama yang lebih erat di kalangan penyokong Pakatan Rakyat. -SK

Teoh Mungkin Dicekik, Hampir Mengesahkan Penemuan Dr Pornthip

Ketua patologi Hospital Sungai Buloh Dr Shahidan Md Noor hari ini bersetuju dengan hujah peguam Gobind Singh Deo dan Malik Imtiaz Sarwar ada kemungkinan kecederaan di bahagian leher dialami Teoh Beng Hock kemungkinan disebabkan akibat cekikan, penemuan yang yang pernah dikemukakan oleh ahli patologi Thailand, Dr. Pornthip Rojanasunand.

Bagaimanapun beliau menegaskan di mahkamah bukan cekikan yang kemungkinan menyebabkan kematian tetapi jatuh dari bangunan tinggi yang menjadi punca mendiang meninggal dunia.

“Dia (Dr Shahidan) bersetuju bahawa kecederaan kepada bahagian depan leher kemungkinan tidak berkaitan dengan kejadian jatuh. Ia terbuka kepada hujah bahawa ia kemungkinan wujud kecederaan sebelum jatuh,” kata Malik, peguam yang bertindak bagi kerajaan Selangor.

Teoh, setiausaha politik kepada kerajaan Selangor ditemui mati pada 16 Julai lalu selepas ditemu siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia sepanjang malam.

Malik menjelaskan kepada wartawan bahawa kecederaan kemungkinan oleh tercekik ataupun berlaku pergelutan.

Beliau berkata terdapat tiga jenis kecederaan utama pada bahagian leher dan punca kepada dua kecederaan adalah berbeza daripada kecederaan ketiga, di sekitar bahagian leher.

“Kini diterima bahawa dua kecederaan di bahagian saraf leher ada berbeza daripada saraf yang di bahagian mendalam,” katanya.

Terdahulu peguam keluarga Teoh, Gobind mengemukakan persoalan untuk menimbulkan keraguan berhubung penemuan pada hasil laporan pertama yang dikendalikan oleh Dr Khairul Azman Ibrahim dan Dr Prashant Naresh Samberkar.

Peguam berhujah bahawa laporan itu tidak cukup kerana tiada ujian dijalankan untuk memeriksa tanda di sekeliling leher.

Tiada pembedahan dilakukan ke atas bahagian-bahagian utama, yang paling penting kecederaan di bahagian leher. Dua perkara penting yang perlu diteliti tidak terdapat dalam laporan pertama.

“Pembedahan tidak dilakukan dalam laporan pertama sebagaimana dijalankan dalam bedah siasat kedua,” kata Gobind.

Sambil Dr. Shahidan bersetuju bahawa laporan itu kekurangan beberapa butiran dalam penelitian terhadap bahagian leher mendiang dan seiring dengan hujah Gobind bahawa adalah sesuatu yang janggal apabila kesan pada leher Teoh tiada dalam laporan bedah siasat pertama, beliau bersetuju dengan syor Gobind bahawa laporan itu tidak cukup dan tidak lengkap.

Dr. Shahidan seterusnya mempertahankan penemuan laporan pertama walaupun bersetuju dengan cadangan kemungkinan ada elemen dicekik.

“Kesan pada bahagian hanya akan jelas selepas 24 jam kejadian. Itu sebabnya mereka tidak dapat melihat kesan itu. Kesan cekikan tidak kelihatan pada leher Teoh Beng Hock,” kata pakar itu.


Inkues TBH: Beng Hock Mungkin Dicekik

SHAH ALAM, 1 MAC - Adakah Teoh Beng Hock dicampak atau terjun sendiri?

Jawapan Ketua Bahagian Patologi Hospital Sungai Buloh, Dr Shahidan Mohd Noor ketika disoal balas Malik Imtiaz Sarwar perbicaraan pada Inkues Menyiasat Kematian Teoh Beng Hock, hampir mengesahkan teori Dr Prontip.

Menjawab soalan peguam keluarga Beng Hock itu, Dr Shahidan, saksi ke-31 kes itu menyatakan beliau bersetuju wujud kemungkinan Beng Hock tidak sedarkan diri akibat dicekik atau dijerut sebelum dicampak dari pejabat SPRM.

"Doktor(Shahidan) seakan bersetuju yang kita boleh melihat kecederaan di bahagian depan leher adalah disebabkan perkara berbeza dengan kecederaan di kolum spinal. Kecederaan di kolum spinal adalah disebabkan terjatuh (dari tempat tinggi) tetapi dia tak sanggup mengatakan itu adalah sebab kecederaan di bahagian depan leher,"katanya.

Perkembangan ini membuka kembali teori bahawa Teoh telah diseksa sehingga pengsan semasa disoal siasat dan bukannya terjun dengan kerelaannya sendiri sebagaimana dakwaan sesetengah pihak.

"Sebagai contoh, (keadaan) matanya dan arteri karotid mendiang semuanya menunjukkan persoalan kekurangan darah ke otak. Dan doktor telah menerima yang jika otak kekurangan oksigen, kemungkinan yang berlaku ialah tidak sedarkan diri dan pengsan," katanya. -TVS


Bekas Setiausaha Agong PKR Broker Pemimpin PKR Keluar Parti?

Bekas setiausaha agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Salehuddin Hashim hari ini secara terbuka mengakui lebih ramai Ahli Parlimen parti itu akan keluar — dipercayai lebih daripada 10 orang.

Menjawab soalan desas-desus akan ada 10 anggota Dewan Rakyat akan keluar dalam waktu terdekat, Salehuddin (gambar) membayangkan jumlah itu “mungkin lebih.”

“Ya (akan ada yang akan keluar)... tolak kumpulan sosialis, tolak NGO, tolak kroni... anda kira sendiri, anda akan dapat jawapan,” kata beliau kepada wartawan ketika menemani Ahli Parlimen Nibong Tebal Tan Tee Beng umum keluar PKR dan jadi Ahli Parlimen Bebas di sini.

Justeru itu apabila ditanya sama ada Barisan Nasional (BN) akan memperoleh balik majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat, beliau yang turut telah keluar PKR bulan lalu memberitahu:

“Mereka keluar jadi ahli bebas, Pakatan Rakyat akan hilang satu pertiga (kedudukan kerusi) tetapi tidak bermakna BN akan menang (dapat balik) majoriti dua pertiga,” katanya.

Salehuddin juga berkata Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim akan melakukan apa yang patut untuk memujuk supaya tiada lagi wakil rakyat keluar PKR.

“Tetapi jangan sangka yang keluar parti itu tiada semangat reformasi.

Salehuddin juga mengaitkan perkembangan semasa ini berpunca daripada sikap pucuk kepimpinan parti “mengejek mereka yang keluar PKR macam kebudak-budakkan.”

“Bila-bila lama-lama ejek orang, maka orang keluar, rumah kita sendiri tak ada orang lagi, kita seorang sahaja,” katanya.

Selain itu katanya sikap kepimpinan yang mengamalkan “pelukan asmara” dengan hanya gemar menerima orang baru tetapi pada masa yang sama meminggirkan ahli dan pemimpin lama menjadi punca kepada keadaan sekarang.

Ditanya sama ada beliau yang memainkan peranan mendalangi tindakan wakil rakyat dan pemimpin PKR keluar parti, Salehuddin dengan ketawa besar menjawab: “Adakah anda maksudkan saya pengarah strategi, saya nak kata saya tidak pernah gigit orang, saya bukan pengarah strategi.”

“Saya dijemput oleh Tan Tee Beng,” katanya dengan diturut diakui Tan sendiri.

Hari ini Tan mengumumkan keluar parti, sekali gus menjadi wakil rakyat Bebas.

Tiga minggu lalu Salehuddin juga hadir pada sidang media Ahli Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim yang mengambil pendirian yang sama.

Ketika ditanya sama ada tindakan ahli-ahli Parlimen PKR menjadi wakil rakyat Bebas akan mewujudkan blok baru di Parlimen, Salehuddin berkata, anggota PKR sudah mengambil pendirian mereka dan kemungkinan ada wakil dalam DAP dan PAS juga mahu berbuat demikian.

Kini di Parlimen BN mempunyai 137 kerusi manakala PKR dan DAP masing-masing 28 dan PAS pula 23 serta seorang dari Parti Sosialis Malaysia. Lima yang lain ialah wakil rakyat Bebas termasuk dua bekas anggota PKR.

BN memerlukan 11 kerusi untuk kembali menguasai majoriti dua pertiga di Parlimen. -MISelamat menyimpan sampah sarap, wahai Umno – Badrul

Tenang dan Fokus seterusnya meneruskan perjuangan. Itu seruan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Badrul Hisham Shahrin berhubung serangan Umno/BN terhadap parti itu sejak akhir-akhir ini.

Menurutnya, keluarnya beberapa kerat pemimpin parti itu yang tiada daya juang sebagai satu proses pembersihan dalam PKR menjelang pilihanraya umum akan datang.

Ketua Cabang PKR Rembau itu juga menyifatkan Umno kian dirimbuni ratusan sampah sarap dengan kegemaran mereka mengutip sampah yang terbuang dalam PKR.

“Kita ucapkan syabas dan tahniah kepada Umno kerana suka mengutip sampah yang terbuang dan saya berpandangan ini suatu proses yang sihat dalam PKR,” katanya kepada erapakatan.com ketika dihubungi.

Beliau memberitahu, adalah lebih baik mereka keluar PKR ketika ini dan bukannya menjelang pilihanraya umum akan datang kerana kesannya pasti berbeza.

“Sudah menjadi tabiat Umno mengumpan dan memancing beberapa kerat pemimpin yang tiada daya juang untuk keluar parti dan saya mengucapkan selamatlah pada Umno kerana gemar menyimpan sampah sarap ini," tambah tokoh anak muda itu. -erapakatan

Pemegang saham arak perlu dihukum - Dr Mohd Asri

Bekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata hukuman sebatan ke atas peminum arak bersifat berat kerana taukeh-taukeh arak dan pemegang saham arak dalam industri itu tidak dihukum sama.

"Hukuman bukan sahaja perlu adil, tetapi juga perlu kelihatan adil kerana masyarakat akan memandang serong terhadap setiap hukuman yang hanya menghukum 'ikan bilis', lalu membiarkan 'ikan jerung'.

"Maka, bukan sahaja peminum arak patut dihukum, tetapi taukeh-taukeh atau mereka yang terlibat dalam pengedaran arak dalam kalangan umat Islam patut di bawa ke pengadilan.

"Ini termasuklah individu Muslim yang memegang saham-saham arak dalam negara ini. Tuan punya pusat-pusat hiburan yang menggalakkan aktiviti tidak bermoral ini mestilah dibawa ke pengadilan," tambah beliau lagi.

Dr Mohd Asri berkata demikian menerusi laman sesawang rasminya, drmaza.com ketika mengulas hukuman sebat ke atas kaum wanita di penjara Kajang baru-baru ini.

Pihak berkuasa agama mesti berani bertindak ke atas pemegang saham arak, judi

Maka, tambahnya, pihak berkuasa agama hendaklah jujur dengan rakyat, dan berani membawa empunya, atau pemegang-pemegang saham arak dan judi yang membabitkan individu Muslim sekali pun mereka adalah dalam 'kelompok yang dianggap kebal' dalam negara ini.

Selain itu, ketika menyentuh polemik orang-ramai ke atas pelaksanaan hukum tersebut, Dr Mohd Asri berkata, beberapa buah NGO yang telah mengkritik hal itu mestilah berhati-hati dengan kenyataan mereka.

"Jika mereka Muslim, mereka hendaklah memastikan dalam diri mereka; apakah mereka membantah hukuman Islam yang asal, atau perlaksanaan semasa? Jika mereka membantah hukuman asal, maka itu memberi implikasi akidah mereka.

"Jika mereka bantah pelaksanaan hukuman semasa, mereka hendaklah tumpu kepada proses perlaksanaan semasa sahaja, jangan dipertikai hukuman Islam asal yang adil yang ada dalam al-Quran dan al-Sunnah.

"Begitu juga bukan Muslim, jangan pertikaikan al-Quran dan nabi orang Islam, itu boleh menimbulkan ketegangan dan huru-hara dalam negara yang harmoni ini," kata beliau.

Sebelum ini, beberapa pihak telah mengulas mengenai hukuman sebat yang dikenakan oleh pihak berkuasa agama ke atas beberapa wanita Muslimah. Isu itu mengundang pelbagai polemik dan kekeliruan dalam beberapa aspek tertentu.

Ketika menjelaskan isu sebatan terhadap wanita Muslimah itu, Dr Mohd Asri berkata, sebatan hukuman syariah dalam kes-kes maksiat peribadi seperti zina dan meminum arak, hukuman sebatannya mestilah tidak mencederakan mereka.

"Ini hendaklah dibuat dalam keadaan yang tidak bertujuan memberikan kesakitan yang melampau, sebaliknya sekadar pengajaran. Bahkan dalam hadis, ada yang hanya dipukul dengan kain atau tangan sahaja," tambah beliau.

Dalam perkembangan berkaitan, ketika menyentuh pelaksanaan hukuman syariah Islam yang keras, beliau berkata, negara antokratik agama akan mengundang ketakutan ke atas masyarakat awam jika pelaksanaan hukuman disalahertikan dan disalahgunakan.

"Beberapa pengalaman di Pakistan dan di Afghanistan sebelum ini patut diteliti. Maka, badan pemantau kepada perkembangan ini yang terdiri daripada cendekiawan-cendekiawan Muslim yang terbuka dan tidak bersifat ortodoks perlu diwujudkan untuk memberi maklum balas terhadap kerajaan," tambah beliau lagi. -erapakatan

Awang Adek Hussin Memang Muka Tak Tahu Malu

Nik Aziz sepatutnya lepas peserta LTDL

Seorang anggota exco kerajaan Kelantan melahirkan rasa kecewanya dengan penganjur perlumbaan berbasikal Le Tour de Langkawi kerana membelakangkan Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada upacara melepaskan peserta hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO Negeri, Abdul Fatah Mahmood berkata apa yang berlaku di majlis pelepasan itu di hadapan Istana Balai Besar pagi tadi adalah sesuatu memalukan.

"Ia tidak menghormati tok guru selaku menteri besar dan tuan rumah yang sepatutnya melakukan pelepasan itu," katanya kepada pemberita di Kota Bharu hari ini.

Majlis pelepasan disempurnakan oleh Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Perlumbaan jelajah berbasikal terulung Asia itu memulakan peringkat pertama dari Kota Bharu ke Kuala Berang sejauh 174.5km.

Mengulas perkara itu, Abdul Fatah berkata nama Nik Aziz, selaku tetamu kehormat untuk melepaskan peserta, dimaklumkan kepada beliau pada malam tadi.

"Sepatutnya saya dimaklumkan terlebih dahulu jika ada perubahan tetapi ini tidak dan keadaan ini sangat memalukan," katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri akan mengutus surat kepada pihak penganjur terhadap insiden itu.

LTdL kali ini dianjurkan oleh Kementerian Belia dan Sukan dengan kerjasama Persatuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) dan disertai 20 pasukan.

Perlumbaan melibatkan tujuh peringkat sejauh 1,013.9 kilometer untuk merebut hadiah keseluruhan bernilai RM710,650. - Bernama

Ulasan GB

Dasar muka tak tahu malu itulah dia. Menjadi Pengerusi Jawatankuasa Haram Pengaihan Wang Ihsan, kemudian menonjol diri melepaskan perserta Le Tour De Langkawi yang sepatutnya di lakukan oleh Menteri Besar Kelantan.

Fairus Baca Skrip Yang Hampir Serupa Untuk Semua Yang Melompat

Berita bekas timbalan ketua menteri II Pulau Pinang dan bekas ADUN Penanti, Mohd Fairus Khairuddin pula menyertai Umno bukanlah berita hangat bagi aku. Malah sudah menjadi basi. Semua orang sudah tahu bahawa mamat ini akan masuk UMNO juga.

Fairus berkata bahawa beliau mengambil keputusan keluar dari PKR atas dasar “untuk mempertahankan prinsip perjuangan untuk agama, bangsa, tanahair dan kepentingan rakyat Malaysia.”

"Saya umumkan penyertaan saya dalam UMNO dan BN dan keluar dari PKR atas dasar hilang kepercayaan terhadap pucuk pimpinannya," kata Fairus dipetik oleh Malaysiakini.

Cuba saudara perhatikan semua ayat-ayat mamat ini. Semuanya sudah kita dengar dan baca sebelum ini. Skrip yang serupa!

Sementara itu, Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengucap syukur ke Hadrat Allah (SWT) kerana Fairus Khairuddin akhirnya meninggalkan parti. Timbalan Presiden PKR, Dr. Syed Husin Ali melalui satu kenyataan berkata, “Sejak beliau menyertai Kerajaan Pulau Pinang dan selepas meletakkan jawatan sehingga terkini, beliau merupakan liabiliti.”

“Fairus tiada pilihan lain dari meletakkan jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri kerana beliau ketika itu disiasat SPRM dan prestasinya tidak memuaskan. Apabila berhenti, beliau menuntut supaya parti melunaskan hutang untuk dua buah kereta mewahnya dan membayar beliau RM15,000 sebulan buat selama-lama yang ditentukannya," kata Syed Husin.


Beliau juga berkata bahawa tidak ada sebab bagi PKR melayan tuntutan itu. “Lagipun PKR tidak mampu berbuat demikian.”

Syed Husin berkata atas rasa belas kasihan terhadap anak isterinya, seorang yang baik hati memberikannya “kerja” dengan bayaran bulanan sebanyak RM4,000.

“Beliau tidak puas hati dan oleh itu terus memburukkan pimpinan PKR. Kini beliau sudah berjumpa dengan pemimpin UMNO yang boleh membayarnya jauh lebih besar dari itu,” tegas Syed Husin.

"Fairuz memberikan alasan kaum dan agama kerana tindakannya. Sangat memalukan. Beliau sendiri, kawan-kawannya dan Allah mengetahui sebab sebenar."

Untuk Puan presiden PKR dan Datuk Seri Anwar Ibrahim, walaupun Datuk Seri Anwar sudah memohon maaf atas kesilapan memilih calun dalam PRU12 yang lalu, saya ingin terus mengingatkan akan pertanyaan dan pernyataan saya seketika dulu:

Anwar Ibrahim, jangan gelojoh memilih calun bagi sebarang pilihanraya. Rakan-rakan dan sanak saudara saya serta ramai lagi rakyat yang prihatin berkata bahawa ada segelintir ahli-ahli PKR dan pimpinan masuk PKR bukan untuk sebuah perjuangan. Mereka juga berkata sebagai bekas ahli UMNO, ahli PKR masih pekat dengan budaya UMNO/BN.

Perjuangan dalam Pakatan Rakyat bukan main-main. Rakyat memilih PAS, PKR dan DAP dalam PRU12 lalu bukan juga sengaja mahu main-main.
-websutera

Ulasan GB

Ringkas ahaja, dimana katak melompat di situ PM ada... Berita yang ini ada kaitannya dan boleh menjawabnya.


Media Arus Perdana Puja Pemimpin Bermasalah

Kekerapan segelintir pemimpin Pakatan Rakyat mendapat tempat secara meluas di media arus perdana kebelakangan ini bukan menggambarkan kebebasan media, sebaliknya menunjukkan umpama ada udang di sebalik batu.

Betapa tidak? Media kawalan Umno-Barisan Nasional hanya memilih individu tertentu sahaja untuk ditonjolkan dengan nada positif dan mereka hanyalah pemimpin yang keluar parti atau individu bermasalah dalam Pakatan Rakyat.

Sebaliknya, pemimpin Pakatan Rakyat yang teguh dalam perjuangan sengaja dipinggir atau dihambur pelbagai fitnah bagi menonjolkan reputasi negative di mata rakyat.

Dalam hal itu, Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok selain menyalahkan media kawalan BN tetapi turut menuding jari kepada pemimpin yang mencari publisiti di media yang dikecam Pakatan Rakyat, antaranya Ahli Parlimen Kulim, Zulkifli Nordin.

“Sejak beliau menjadi Ahli Parlimen, beliau selalu ingin menonjolkan diri dengan mengeluarkan kenyataan yang menjadikan dia sebagai hero untuk orang Melayu dan juga Islam.

“Bagi saya, dia hanya nak cari publisiti untuk diri dia sahaja. Dia memang orang yang tidak ada semangat bekerjasama dalam satu pasukan. Jadi memang kita kata macam duri dalam daginglah,” katanya kepada TV Selangor.

Namun, Pakatan Rakyat apabila memerintah Malaysia kelak tidak akan mengulangi telatah BN yang merantai kebebasan media sepertimana pelakuan parti politik Umno terhadap Utusan Malaysia.

“Media tidak harus dikongkong atau dikawal oleh mana-mana parti politik. Ini adalah prinsip. Kebebasan juga harus disertai dengan pertanggungjawaban media terhadap masyarakat untuk memberi laporan yang benar dan bernas,” katanya.

Cengkaman parti politik terhadap media arus perdana mengakibatkan kebenaran sesuatu berita sengaja diputar belit semata-mata untuk memenuhi agenda politik pihak berkepentingan.

“Apa yang Utusan Malaysia buat bukan melaporkan kebenaran. Ia bukan sahaja berpihak tapi selalu menyiarkan artikal yang membakar hati macam mendorong orang Melayu untuk membenci kaum lain," katanya. -TVS

Wang Nazir Adalah Wang Najib

Kedudukan Datuk Nazir Tun Razak, iaitu adik kepada Perdana Menteri Malaysia disenaraikan sebagai antara 40 individu terkaya di Malaysia seperti yang dimahsyurkan oleh majalah Malaysia Bisnes sebelum ini masih dipersoal.

Berdasarkan laporan Malaysia Bisnes berhubung pegangan saham di Bursa Saham Malaysia yang dibuat pada 15 Januari lalu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mempersoal kedudukan Nazir tersebut adakah disebabkan beliau sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di Kumpulan CIMB.

“Kumpulan CIMB tersenarai dalam Bursa Saham Malaysia dan Nazir adalah CEOnya.”

“Adakah kekayaan yang dimiliki oleh seorang adik Perdana Menteri ini adalah kekayaan yang dikaitkan dengan kumpulan CIMB itu sendiri,” soalnya.

Beliau bertanya sedemikian berdasarkan kaedah biasa yang diamalkan oleh korporat, iaitu perlantikan seseorang CEO berasaskan pada pegangan syer saham terbesar dalam sebebuah syarikat.

“Kalau ikut kaedah yang diguna, untuk mengenal pasti kekayaan seseorang (adalah) berdasarkan pegangan syer di dalam syarikat yang tersenarai ini, bermakna Datuk Nazir memiliki sejumlah pegangan di dalam Kumpulan CIMB.”

Ekoran itu, beliau berkata, kedudukan Nasir juga boleh ditentukan berasaskan kedudukan kumpulan CIMB sendiri dalam Bursa Saham Malaysia.

“Seperti yang dinyatakan (Malaysia Bisnes), kekayaan Datuk Nazir dinilai dari jumlah pegangan syer beliau dalam syarikat yang tersenarai di Bursa Saham Malaysia (maka) syarikat yang dimaksudkan sudah tentulah Kumpulan CIMB,” jelasnya.

Persoalan yang dibangkitkan itu sekaligus mendorong Mahfuz mempersoal kedudukan CIMB sendiri sebagai sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

“Setahu saya, (kumpulan) CIMB adalah syarikat kaitan kerajaan (GLC) dan Datuk Nazir ialah Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB.

“Isunya sekarang, selain pemegangan syer terbesar oleh adik Perdana Menteri itu, apakah pula status terbaru CIMB sekarang? Adakah Kumpulan CIMB masih (berstatus) sebagai syarikat kaitan kerajaan (GLC),” soal beliau.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena menegaskan bahawa rakyat berhak diberi penjelasan tentang status terkini kumpulan CIMB tersebut kerana syarikat tersebut berasal dari Bank Bumiputera, iaitu sebuah bank yang ditubuhkan oleh kerajaan sendiri.

“Walaupun Nazir adalah inividu yang memiliki pegangan saham terbesar, adakah kerajaan sendiri memegang syer terbesar (golden syer) dalam kumpulan CIMB pada masa yang sama,” soal beliau lagi.

Beliau juga secara berjenaka, mempersoal kaedah adik Perdana Menteri Malaysia menguruskan kumpulan CIMB sehingga disenaraikan antara 40 individu yang terkaya di tanah air.

“Adik Perdana Menteri dibayar gaji berapa oleh CiMB, bila Nazir mula menjadi pemegang saham terbanyak, daripada mana dia dapat duit kerana tiba-tiba beliau memiliki kekayaan RM385 juta.

“Ini sudah boleh dianggap pelik bin ajaib, bukan lagi adik Perdana Menteri Malaysia,” ujarnya -harakahdaily

Ulasan GB

Kena faham, kekayaan Nazir adalah kekayaan Najib. Nazir hanyalah seorang proksi. Najib boleh bila-bila masa gunakan wang kekayaan Nazir.

Itu sebab mengapa di dalam persoalan wang, Najib tidak pernah bermasalah. Nak berapa banyak? Beritahu segera jika ada YB sanggup lompat parti kepada UMNO atau paling kurang tinggalkan PR. Najib sentiasa bersedia.

Itu sebab kita sering dengar pendedahan sogokan untuk lompat parti sampai juta ringgit kosnya.

Tunggu sahaja pilihanraya terkotor 2013 dimana PR terpaksa berhadapan dengan Qarun baru ini. Billion akan dicurahkan bagi mempastikan kemenangan UMNO BN. Apa susah, ia akan boleh dipungut balik berkali ganda bila dah menang nanti.

Isu Fairus Bukan Perkara Besar - Anwar

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan tindakan bekas Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mohd Fairus Khairuddin keluar parti, bukan perkara besar.

Beliau dipercayai merujuk kepada banyak masalah membabitkan kepentingan negara yang perlu diberi perhatian berbanding gelagat pemimpin yang tidak tahan dengan dugaan perjuangan.

"Adakah itu perkara besar?"

Begitu jawapan Anwar ketika ditanya sekumpulan pemberita di Mahkamah Persekutuan Putrajaya apabila diminta mengulas tindakan bekas ADUN Penanti itu.

Dalam pada itu, tindakan Fairus belot dari memperjuangkan dasar Parti Keadilan Rakyat (PKR) nyata tidak mengejutkan pimpinan parti itu.

Pengerusi Perhubungan PKR Pulau Pinang, Dr Mansor Othman berkata, menyifatkan tindakan itu sebagai sebahagian daripada usaha berterusan Umno-Barisan Nasional untuk menguburkan PKR.

Bagaimanapun katanya, Fairuz bukanlah kehilangan besar dalam PKR, malah PKR tidak terjejas dengan tindakan itu.2 Panel Hakim Tarik Diri, Permohonan Anwar Ditunda

Dua panel daripada panel 3 hakim yang bersidang menarik diri bagi mendengar rayuan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar ibrahim terhadap pembatalan notis rayuan berhubung kes saman fitnah terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad.

Hakim Datuk Zulkifli Ahmad Makinuddin dan Datuk Hashim Yusoff berbuat demikian selepas peguam, Karpal singh memfailkan permohonan supaya mereka menarik diri dari mendengar rayuan itu kerana mereka terlibat dalam perbicaraan pemecatan Anwar sebagai Timbalan Perdana Meneteri pada 1998.

Hakim Tan Sri Ariffin Zakaria menangguhkan prosiding sehingga minggu hadapan bagi mencari hakim untuk menggatikan tempat 2 panel hakim itu.

Mahkamah Rayuan pada 2 November lalu menolak rayuan Anwar dalam saman fitnah RM100 juta terhadap Dr Mahathir atas alasan penggunaan bahasa Malaysia dalam prosiding mahkamah.

Rayuan itu dibuat selepas panel tiga hakim Mahkamah Rayuan pada 10 Oktober lalu membenarkan permohonan Dr Mahathir untuk membatal rayuan itu dan memerintahkan Anwar membayar kos.

Pada 4 Julai 2007, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak saman itu dengan kos selepas membenarkan permohonan Dr Mahathir untuk membatalkan saman itu.

Anwar memfailkan saman pada 26 Januari 2006, mendakwa kenyataan Dr Mahathir yang menggelarnya sebagai seorang homoseksual adalah fitnah, bertujuan mengaibkannya secara peperibadi dan kapasitinya sebagai bekas menteri kewangan dan timbalan perdana menteri. -TVS


Panel Baru Akan Dengar Rayuan Anwar Dalam Saman Fitnah Terhadap Dr Mahathir

PUTRAJAYA, 1 Mac (Bernama) -- Sebuah korum baharu Mahkamah Persekutuan akan ditubuhkan untuk mendengar permohonan kebenaran yang dikemukakan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk merayu terhadap keputusan mahkamah yang menolak saman fitnah RM100 juta beliau terhadap bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ini berikutan keputusan dua daripada tiga hakim yang bersetuju menarik diri daripada mendengar permohonan itu yang dijadual didengar Isnin, berikutan permohonan yang dikemukakan peguam yang mewakili Anwar, Karpal Singh.

Karpal Singh memohon Hakim Datuk Hashim Yusoff dan Hakim Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin menarik diri atas alasan mereka sebelum ini pernah mengendalikan saman sivil Anwar terhadap Dr Mahathir berhubung pemecatannya daripada jawatan Kabinet yang melibatkan pihak-pihak yang sama.

Hakim Besar Malaya Tan Sri Arifin Zakaria menangguhkan prosiding ke minggu depan dan berkata pihak-pihak dalam saman itu akan dimaklumkan mengenai tarikh pendengaran itu.

Terdahulu, peguam Datuk V K Lingam yang mewakili Dr Mahathir berhujah untuk melucutkan kelayakan seorang hakim daripada mendengar rayuan itu, Anwar perlu menunjukkan bahawa akan wujud keadaan berat sebelah.

Anwar, memohon kebenaran untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan pada 10 Okt tahun lepas yang menolak rayuan Anwar atas alasan teknikal.

Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa memorandum rayuan yang difailkan oleh Anwar dalam bahasa Inggeris adalah satu kecacatan dan tidak sah dan bahawa dokumen mahkamah perlu difailkan dalam bahasa Malaysia.

Pada 1999, Anwar mengambil tindakan undang-undang terhadap Dr Mahathir bagi memfitnah kerana didakwa mengeluarkan kenyataan yang menuduhnya terbabit dalam perbuatan tidak bermoral pada satu sidang akhbar.

Pada 2007, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan Dr Mahathir untuk menggugurkan saman itu. Rayuan Anwar di Mahkamah Rayuan ditolak.

Di luar mahkamah, Karpal Singh memberitahu pemberita yang Mahkamah Persekutuan akan memutuskan pada Isnin depan dalam rayuan terakhir Anwar berhubung pemecatannya daripada jawatan Kabinet pada 1998.

Dalam kes itu, penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu memohon perintah supaya mahkamah mengisytiharkan pemecatan beliau sebagai timbalan perdana menteri dan menteri kewangan oleh Dr Mahathir adalah tidak mengikut undang-undang dan menuntut beliau dibayar ganti rugi sebagai gantian kepada dikembalikan semula jawatannya itu. -- BERNAMA
74% Masih Yakin Dengan PKR Sekalipun 3 Pemimpinnya Telah Keluar Parti

Mula-mula Fairus Khairuddin, mantan Ketua Menteri Pulau Pinang yang mengisytiharkan dirinya keluar PKR kelmarin. Hari ini dua orang kuat PKR, Datuk Salehuddin Hashim, bekas Setiausaha Agungnya dan Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng mengikut jejak Fairus keluar PKR.

Tiga pemimpin keluar PKR dalam masa dua hari membuatkan Umno-BN ketawa besar. Lalu keluarlah komen-komen daripada pemimpin-pemimpin Umno bahawa lebih ramai pemimpin kanan PKR akan keluar parti selepas ini. Mungkin lepas ini Zulkifli Nordin, Syed Hussain Ali, malah Wan Azizah dan Anwar pun akan keluar parti juga?

Tapi ketawa besar Umno-BN tidak sama dengan ketawa rakyat. NTV7 lantas membuat kajian dalam siaran berita 1.00 tengahari tadi bagi mengetahui pandangan orang ramai. Soalannya ialah "Lebih ramai pemimpin kanan PKR akan keluar parti selepas ini?"

Malangnya suara hati rakyat tidak sama dengan andaian Umno-BN, Kajian NTV7 menunjukkan 74% penonton tidak percaya lebih ramai pemimpin PKR yang akan keluar PKR lepas ini. Hanya 26% saja yang percaya lebih ramai pemimpin PKR yang akan keluar parti selepas ini.

Sebenarnya pemimpin keluar seramai manapun tidaklah penting untuk memusnahkan survival sesuatu parti. Yang menentukan undi ialah rakyat yang mengundi. Jika kajian NTV7 mencerminkan suara hati nurani rakyat, nampaknya majoriti mereka masih yakin kepada perjuangan PKR. Keluarlah seramai manapun pemimpin PKR, ia akan menambah rasa simpati rakyat kepada parti itu. -pendikargunung


Syukur mereka keluar - Syed Husin

KUALA LUMPUR, 1 Mac: "Selepas Fairus Kamarudin, dua lagi tokoh kontroversi PKR dijangka akan keluar parti dan menyokong Umno," kata Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali dalam satu kenyataan medianya pagi ini.

Ekoran itu, katanya, Parti Keadilan Rakyat (PKR) perlu mengucap syukur ke hadrat Allah (SWT) kerana Fairus Khairuddin akhirnya meninggalkan Parti.

Sejak beliau menyertai Kerajaan Pulau Pinang dan selepas meletakkan jawatan sehingga terkini, beliau merupakan liabiliti, kata Syed Husin dalam kenyataannya.

Bagi beliau, Fairus tiada pilihan lain dari meletakkan jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri kerana beliau ketika itu disiasat SPRM dan prestasinya tidak memuaskan.

"Apabila berhenti, beliau menuntut supaya parti melunaskan hutang untuk dua buah kereta mewahnya dan membayar beliau RM15,000 sebulan buat selama-lama yang ditentukannya. Tidak ada sebab bagi Parti melayan tuntutan itu. Lagipun Parti tidak mampu berbuat demikian," kata Syed Husin.

Menurutnya, atas rasa belas kasihan terhadap anak isterinya seorang baik hati, PKR memberikannya “kerja” dengan bayaran bulanan sebanyak RM4000.

"Beliau tidak puas hati dan oleh itu terus memburukkan pimpinan Parti. Kini beliau sudah berjumpa dengan pemimpin Umno yang boleh membayarnya jauh lebih besar dari itu," katanya.

Fairuz memberikan alasan kaum dan agama kerana tindakannya.

"Sangat memalukan. Beliau sendiri, kawan-kawannya dan Allah mengetahui sebab sebenar," kata Syed Husin.

DR. SYED HUSIN ALI
Timbalan Presiden, KEADILAN
Ulasan GB

Yang keluar tu hanya perosak-perosak parti. Bergembiralah PKR selepas ini kerana partinya telah dibersihkan dari perosak-perosak itu sebelum penyakit bertambah parah diakibatkan oleh perosak-perosak itu.

Isu Royalti Ke Mahkamah - DUN Kelantan Lulus Usul Sebulat Suara

Dewan Undangan Negeri Kelantan meluluskan usul sebulat suara termasuk oleh pihak pembangkang agar Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan bagi pihak Negeri Kelantan memikirkan tindakan-tindakan yang sesuai termasuklah tindakan mahkamah bagi memastikan Akta Pembangunan Petroleum 1974 dipatuhi.

Usul itu yang dikemukakan oleh Adun Air Lanas, Abdullah Yaakub dibahas dan diluluskan sebulat suara.

Bagi pihak BN, Aziz Derasid (BN-Kuala Balah) antara yang bangkit dan berkata “sokong” ketika speaker minta ahli-ahli dewan lain memberi sokongan terhadap usul itu.

Speaker, Nasaruddin Daud berkata, selepas meneliti cadangan tersebut beliau mendapati ia memenuhi tiga syarat iaitu perkara yang tertentu dan mustahak, kedua, bagi kepentingan orang ramai dan perlu disegerakan.

Sebelum itu beliau menanyakan sokongan terhadap usul tersebut.

Ekoran itu kesemua Adun bangun sebagai menyatakan sokongan kepadal usul terbabit termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Mohd Alwi Che Ahmad, Mat Yusof Abdul Ghani (BN–Nenggiri) dan Datuk Abdul Rashid Aziz (BN–Kuala Balah).

Adun Barisan Nasional yang tidak berdiri iaitu Datuk Nozula Mat Diah (BN–Paloh) dan Adhan Kechik (BN–Bukit Bunga), manakala Datuk Noorzahidi Omar (BN–Pengkalan Kubur) tiada dalam dewan ketika itu.

Usul tersebut dikemukakan selepas selesai sesi soal jawab secara lisan.

Usul berkenaan berdasar kepada peruntukan Peraturan Tetap Dewan Negeri Kelantan Perkara 30 (1) bagi cadangan menangguh persidangan kerana merundingkan perkara-perkara mustahak bagi orang ramai.

Usul terbabit berbunyi, “bahawa Dun memberi mandat kepada MMK bagi pihak kerajaan negeri mengambil apa-apa tindakan mahkamah yang bersesuaian bagi mendapatkan bayaran tunai yang terhak kepada rakyat dan kerajaan Kelantan mengikut perjanjian dan penyerah hakkan kuasa-kuasa petroleum sama ada di daratan atau di lautan negeri Kelantan yang ditandatangani pada 1975.

“Seperti mana kehendak undang-undang tunggal yang berkaitan dengan pengeluaran petroleum iaitu Akta Pembangunan Petroleum 1974, pada bila-bila masa yang difikirkan oleh kerajaan negeri.”

Abdullah berkata, sebanyak 13 negeri di negara ini telah menandatangani penyerahan hak pada 1975 dan 1976 kepada Petronas bagi membolehkan carigali minyak dijalankan tanpa mengambil kira jarak kedudukan lokasi minyak.

Oleh itu katanya, mengikut Seksyen 4 Akta Kemajuan Petroleum 1974 sebagai balasan terhadap penyerahan kepunyaan dan hak-hak kuasa dan keistimewaan itu, Petronas hendaklah membuat bayaran tunai kepada negeri.

Cadangan tersebut disokong Datuk Omar Mohamad (PAS – Perupuk).

Ekoran sokongan padu itu Speaker menerima dan meluluskan cadangan tersebut dan kemudian dibuka kepada perbahasan.

Zulkifli Mamat (PAS–Pulai Chondong) ketika mengambil bahagian dalam perbahasan tersebut berkata, biar pun beliau menyokong penuh usul tersebut namun cukup sedih apabila ada pihak gagal memahami perjanjian yang dibuat pada 1975.

“Saya cukup sedih apabila Peguam Negara, menteri-menteri dan timbalan menteri gagal untuk memahami perjanjian yang telah ditandatangani.

“Sedangkan semangat atau moral perjanjian itu Petronas perlu membayar wang tunai kepada negeri berdasar kepada petroleum yang dijumpai di negeri terbabit,” ujarnnya.

Menurutnya, suatu kezaliman telah berlaku di mana kerajaan pusat lebih mengutamakan politik apabila cuba menafikan hak yang sepatutnya diperolehi kerajaan Kelantan.

Kata beliau, amat mudah untuk memahami semangat perjanjian tersebut, di mana Pak Mat dan Pak Leh di kampung pun diyakini boleh faham.
Beliau berkata, tuntutan royalti sebenarnya tidak perlu dibawa ke mahkamah sekiranya kerajaan pusat menunaikan tanggungjawab mereka seperti terkandung dalam perjanjian.

Beliau juga mencadanngkan supaya kerajaan negeri mengkaji semula setiap perjanjian dengan mana-mana pihak dalam tempoh 10 tahun sekali.

Zulkifli juga berhujah sekiranya kuasa carigali diberi kepada syarikat asing Kelantan mampu menikmati royalti sehingga 25 peratus.

“Perkara itu pernah berlaku di mana Sarawak sebelum ada PDA telah menandatangani perjanjian dengan Shell, di mana syarikat tersebut memberi royalti antara 8 hingga 12 peratus kepada negeri berkenaan,” tambahnya. - M Faqih

Ahli Parlimen Nibong Tebal Keluar PKR (updated)

Ahli Parlimen Nibong Tebal Tan Tee Beng dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengumumkan keluar parti itu berkuat kuasa hari ini.

Dengan perkembangan ini beliau menjadi wakil rakyat kedua keluar parti itu.

Ahli Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim berbuat demikian dua minggu lalu.

Tan mengumumkan pada sidang media di sini.

Perkembangan ini tidak mengejutkan kerana Tan Tee Beng dilihat telah berada bersama pemimpin-pemimpin Barisan Nasional sewaktu sambutan Tahun Baru Cina pada 15 Februari lalu.


Antara yang hadir Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon; Pengerusi Gerakan negeri, Datuk Dr. Teng Hock Nan; Pengerusi MCA negeri, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Pengerusi MIC negeri, Datuk P.K. Subbaiyah.

Selain itu, Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Azhar Ibrahim; Ketua Penerangan Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Musa Sheikh Fadzir; Ketua Pemuda MCA, Eng Hiap Boon dan Ketua Pemuda UMNO negeri, Norman Zahalan juga hadir.

Wakil-wakil pakatan pembangkang yang kelihatan ialah Exco Kesihatan, Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar, Phee Boon Poh dan Ahli Parlimen Nibong Tebal daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tan Tee Beng. - Utusan Malaysia 16.02.2010


Sebelumnya, bekas setiausaha agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Salehuddin Hashim yang melepaskan jawatan itu akhir Januari lalu turut telah mengambil langkah untuk keluar parti itu.

Salehuddin ketika dihubungi mengesahkan yang beliau telah berbuat demikian dua minggu selepas mengakhiri tempoh khidmatnya sebagai setiausaha agung PKR.

“Saya tidak mahu keluar parti semasa tempoh khidmat saya secara rasmi bersama PKR belum berakhir. Dan, selepas itu saya sudah memaklumkan (kepada parti) bahawa saya sudah keluar parti,” kata beliau yang memegang jawatan setiausaha pengelola sejak 2004 dan kemudian sebagai setiausaha agung selepas pilihan raya umum ke-12.

Keputusan itu walaupun tidak mendapat publisiti sebelum ini tetapi dilihat sebagai satu kejutan atas kapasitinya sebagai bekas setiausaha agung parti dan pemimpin kanan.

Apabila ditanya sama ada beliau akan turut menyertai mana-mana parti termasuk Umno, Salehuddin hanya berkata, “saya seorang ahli politik yang sudah bersara.”

Nama beliau antara yang turut disebut-sebut akan menyertai Umno malam tadi.

Malam tadi, bekas timbalan ketua menteri I Pulau Pinang Mohd Fairus Khairuddin, yang juga bekas ADUN Penanti mengumumkan menyertai Umno.

Salehuddin berkata beliau tidak pernah berhubung dengan Fairus sejak beliau meletakkan jawatannya tahun lalu.

Keputusan Fairus itu diumumkan pada majlis Perjumpaan Kepimpinan Tertinggi Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia Bersama Perdana Menteri Malaysia yang turut dihadiri oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selaku Presiden Umno.

Salehuddin pernah hadir pada sidang media yang dianjurkan oleh Ahli Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim untuk mengumumkan keputusan keluar PKR bulan lalu.

Dalam temu bual dengan The Malaysian Insider Januari lalu, Salehuddin menafikan akan keluar PKR pada ketika itu tetapi kemudian hari tidak pasti.

Dalam temu bual itu beliau juga ada memberitahu: “Mereka (kepimpinan PKR) telah melayan saya dengan baik tetapi tidak tahu bagaimana untuk menggunakan saya.”

“Saya bukan kakitangan... saya adalah urat dan saraf (sekretariat parti),” tambah beliau.

Lintas Lansung Inkeus Teoh Beng Hock Isnin 1 Mac 2010

Inkues kematian Teoh Beng Hock bersambung hari ini

9.30 am: - Keluarga mendiang Teoh di dalam mahkamah tatkala koroner pada bila-bila masa menyambung inkues.

9.35 am: Ahli Pathology Hospital Sg Buloh Dr Shahidan Md Noor bersedia untuk di soalbalas oleh peguam mendiang Teoh, Gobind Singh Deo.

9.40 am: Shahidan menyatakan daripada 1,000 autopsi yang pernah dilakukan, cuma 10 kes yang ada kaitan dengan kematian dicekikto death by strangulation.


10.00 am: Shahidan menyatakan tanda yang dicari untuk mengesahkan kematian ialah tanda samada wujud tekanan di kawasan leher, tanda-tanda dipukul.

10.05 am: Shahidan menambah kecederaan dalaman tidak konsisten dengan perincian yang diberikan oleh pegawai yang menjaganya.

10.10 am: Shahidan mengesahkan pembedahan dilakukan terhadap tubuh Teoh semasa bedahsiasat kedua untuk menentukan kecederaan.

10.15 am : Gobind menyatakan bedahsiasat kedua menunjukkan lebih kecederaan yang nyata ditemui di leher dari penemuan pada bedahsiasat pertama. Beberapa perincian tidak terkandung di dalam laporan bedah-siasat pertama.

10.20 am: Gobind pertikaikan terdapat kesan lelas di bahagian depan, serta di kiri leher sebelumnya.

10.25 am : Shahidan menjawab bedah-siasat kedua memperincikan kecederaan.

10.30 am: "Apakah laporan itu menunjukkan pembedahan ada dilakukan?" tanya Gobind.

10.32 am: Shahidan menjawab ia ada dilakukan

10.35 am: Gobind menuduh Shahidan bahawa beliau hanya melakukan pembelaan untuk laporan bedah siasat pertama.

10.37 am: Gobind mengingatkan Shahidan tanda-tanda untuk diperhatikan - kecederaan pada leher, tanda-tanda kecederaan pada otot.

10.40 am: Gobind menyatakan tiada pembdedahan di lakukan ke atas bahagian utama, iaitu kecederaan paling jelas di leher.

10.44 am: Gobind menunjukkan 2 perkara penting untuk disiasat tidak disebut di dalam laporan autopsi pertama.

10.46 am: Shahidan berkata kecederaan lazim kedapat di leher hanya menjadi jelas setelah 24 jam.

10.50 am: Shahidan menyatakan sebab itu ahli pathologi di dalam bedah-siasat pertama tidak mengesaninya dan tidak melakukan pembedahan di situ.

10.55 am: Gobind menuduh ahli pathologist di dalam bedah-siasat pertama tidak mematuhi protokol kerana Shahidan telah menyatakan ia mesti nyata semasa bedah-siasat.

11.00 am Shahidan menarik semula kenyataannya yang menyatkan ada keperluan untuk mematuhi protokol yang tertentu.

11.10 am : Gobind menyatakan pelik bahawa protokol tidak diikuti sekalipun yang disasat adalah satu kes kematian.

11.20 am: "Ia malah boleh menunjukkan bahawa kemungkinan berlakunya satu "cover-up". Saya tak menyatakan kes ini, secara umum," kata Gobind.

11.40 am: Shahidan menyatakan ada lingkaran kemerahan di leher Teoh yang Gobind tanya ia memadai untuk mewujudkan siasatan lanjutan.

11.50 am: Shahidan menyatakan ya, Gobind memberitahu inkues bahawa ia tidak dilakukan di dalam bedah-siasat pertama.

11.55 am: Shahidan bersetuju dengan Gobind bahawa kemungkinan berlaku Teoh dicekik tidak tidak ke tahap membunuhnya.

11.58 am: Shahidan bersetuju dengan Gobind bahawa tanda pelik yang terdapat di leher Teoh adalah terkandung di dalam laporan bedah-siasat pertama.

12.01 pm: "Teoh sebenarnya telah disiksa sebelum jatuh, terdapat bukti tanda-tanda untuk mengesahkannya." kata Gobind.

12.03 pm: Shahidan menjawab, ada kemungkinan tetapi tidak besar.

12.05 pm: "Begitu.. kemudian anda tidak menyatakan sesuatu kekurangan pada laporan pertama?" - Gobind.

12.15 pm: Gobind menamatkan soal-balasnya terhadap saksi itu. Giliran penguam Kerajaan Selangor Malik Imtiaz Sarwar meneruskan soalbalas ke atas Shahidan

12.25 pm: Malik menyoal Shahidan kemungkinan Teoh dicekik ke tahap beliau tidak sedarkan diri.

12.30 pm: Shahidan menafikan kerana katanya tiada tanda-tanda asphyxia.

12.45 pm: Shahidan kini bersetuju juga dengan Malik bahawa terdapat kemungkinan Teoh dicekik sebelum beliau mati.

12.50 pm: Malik tamatkan soal-balasnya kepada Shaidan.

1.00 pm: Koroner Inkues menangguhkan pendengaran kes ke 10 Mac 2009 untuk soalbalas Ahli Majli Bandaraya Kajang Tan Boon Wah & Dr Shahidan Mohd Noor.

TAMAT KEMASKINI

Isu Fairus: Jika Jawapan A Salah Maka Jawapan B itu Betul

Bekas timbalan ketua menteri I Pulau Pinang Mohd Fairus Khairuddin menafikan beliau menyertai Umno sebagai satu kompromi selepas dibersihkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bulan lalu.

Penyertaan beliau diterima oleh Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak serta-merta dengan “senang hati” malam tadi.

Fairus juga menandatangani borang penyertaan ke dalam Umno di hadapan Najib.

“Saya hendak menafikan sekeras-kerasnya. Saya tidak bersalah. Saya tidak melakukan apa-apa kesalahan.

“Saya sudah dua kali dibersihkan (oleh SPRM),” kata Fairus pada sidang media selepas majlis Perjumpaan Kepimpinan Tertinggi Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia Bersama Perdana Menteri Malaysia yang turut dihadiri Najib.

Dua minggu lalu SPRM mengumumkan pihaknya telah menutup kes terhadap lapan personaliti berprofil tinggi termasuk Fairus yang disiasat ketika berada dalam kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat.

Beliau telah disiasat oleh SPRM berhubung kes rasuah melibatkan syarikat kuari di Seberang Perai.

Terdahulu Fairus dengan berpakaian ahli Pertubuhan Silat Seni Gayong mengumumkan beliau keluar Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana sudah hilang kepercayaan terhadap parti itu khususnya hilang kesabaran ekoran isu polemik kalimah “Allah”.

“Sebagaimana saya katakan dulu, saya memantau perkembangan politik... saya pun ada had kesabran,” katanya.

Ketika ditanya sama ada akan mengambil tindakan untuk membersihkan namanya, Fairus, 33, berkata beliau tidak perlu melakukan apa-apa untuk menebus imejnya atas alasan tidak membuat sebarang “kesalahan.”

Fairus berkata beliau mendapat petunjuk untuk menyertai Umno, parti pilihan terbarunya ini, selepas solat sunat sejak tiga bulan lalu.

“Saya mendapat petunjuk untuk memilih masuk Umno,” kata beliau ketika ditanya mengapa memilih parti dominan Barisan Nasional ini.

Ketika ditanya sama ada beliau hilang kepercayaan terhadap Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Fairus berkata, sudah cukup memadai dengan mengatakan “pucuk kepimpinan.”

Fairus berkata beliau memutuskan untuk meletakkan jawatan timbalan ketua menteri dan ADUN Penanti awal tahun lalu untuk mengekalkan kestabilan dalam PKR.

“Saya sudah membuat yang terbaik dengan membuat pengorbanan untuk parti demi kestabilan parti dan pakatan,” kata beliau sambil menambah beliau mengambil untuk melepaskan jawatan timbalan ketua menteri kerana tidak mahu mewujudkan suasana kucar-kacir.

“Ada pihak dalam parti yang mahukan jawatan (timbalan ketua menteri) dan menimbulkan pelbagai masalah, tetapi saya ambil keputusan (letak jawatan) kerana mahu jaga kestabilan dalam parti,” katanya.

Fairus mengakui beliau pernah berhadapan dengan tekanan daripada segelintir orang dalam PKR agar mengosongkan jawatan dalam kerajaan dan sebagai wakil rakyat.

Mengenai keputusan bekas pengerusi PKR Pulau Pinang Datuk Seri Zahrain Hashim yang mengumumkan keluar parti itu bulan lepas, Fairus memberitahu, mereka membuat komen masing-masing berdasarkan pemantauan profesional sendiri.

“Selari dengan amalan demokrasi kita harus menerima pandangan tetapi mengapa mengenakan tekanan ke atas mereka yang memberikan pandangan,” katanya.

Selain Zahrain difahamkan beberapa wakil PKR akan keluar dalam waktu terdekat ini.

Ada dua Ahli Parlimen lain dari PKR juga mengecam kepimpinan PKR dan mereka sedang disiasat lembaga disiplin.

Bagaimanapun Fairus menafikan beliau keluar PKR semalam kerana dipengaruhi oleh rakan-rakannya yang bertindak sedemikian.

“Mereka tidak menelefon saya, saya pun tidak berhubungan dengan mereka... kalau mereka hendak menyertai Umno, saya alu-alukan mereka,” katanya.

Bahagian Umno yang beliau akan sertai tidak disahkan oleh pucuk kepimpinan.

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan pula berkata pihaknya akan menggunakan pengalaman Fairus bersama bekas Ketua Angkatan Muda PKR Ezam Mohd Noor dan beberapa bekas pemimpin parti itu dalam program kempen mereka.

Ulasan GB

Ini soalan mudah nak jawab. Kalau tak A, jawapannya B.

A : Sorong tarik pasal kes dengan SPRM
B : Ada habuan dah dihulurkan untuk menyertai UMNO

Rasanya Fairus kalau dah solat sunat 2 rakaat pasti tak nafikan lagi jawapan itu.

Cadangan Noh Omar Ditolak, Pengimpot Ikan Boikot Hari Ini

Para pengimport dan pemborong ikan memutuskan untuk menghentikan operasi membawa masuk ikan import mulai hari ini ekoran tidak berpuas hati dengan arahan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menguatkuasakan penggunaan Kotak Ikan Berinsulasi Bergred Makanan (KIBFG).

Tindakan itu akan melibatkan kira-kira 1,000 metrik tan ikan import yang dibawa masuk dari Thailand dan Indonesia setiap hari.

Pengerusi Jawatankuasa Pengimport/Pemborong Ikan dan Sumber Laut Malaysia, Datuk Yusoff Ismail berkata, tindakan itu diambil ekoran penggunaan KIBGF akan meningkatkan kos operasi sedangkan tong ikan biasa yang digunakan sejak 20 tahun lalu lebih murah.

Mereka membantah tindakan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) yang bertegas mahu menguatkuasakan penggunaan kotak ikan berinsulasi.

Menurutnya, pemborong ikan dari kedua-dua negara berkenaan juga dimaklumkan untuk menghentikan penghantaran ikan ke negara ini jika arahan penggunaan kotak ikan berinsulasi tidak ditarik balik.

“Pengimport juga menolak cadangan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar yang menyatakan kerajaan akan turut mengenakan subsidi kepada bilangan kotak ikan berinsulasi secara terhad pada mesyuarat yang diadakan Khamis lalu itu.

Yusoff juga membantah syarat mewajibkan pembelian kotak berinsulasi itu hanya daripada KF Marketing Sdn Bhd (KFM) yang ditaja Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM).

Katanya, monopoli KFM itu bersifat menindas rakyat kerana semua kos tambahan akan disalur kepada mereka, walhal lima kilang lain bersetuju menjual kotak sama pada harga lebih murah.

Ahli jawatankuasa Persatuan Import dan Eksport Malaysia, Tan Chee Meng, berkata sebahagian besar pengimport ikan dari Johor, Selangor, Kedah dan Perak nekad menghentikan import ikan mulai hari ini.

“Saya difahamkan beberapa pemilik bot juga sudah mengurangkan operasi menangkap ikan kecuali mereka yang memiliki kemudahan sejuk beku untuk menyimpan hasil tangkapan sementara menunggu kesudahan kemelut baru ini.

“Walaupun kempen boikot ini hanya membabitkan ikan import, nelayan tempatan juga dikhuatiri menghadapi kesukaran memasarkan ikan kerana lori milik pemborong dijangka tidak akan beroperasi sepanjang tempoh boikot untuk mengangkut hasil tangkapan,” katanya.

Fairus Sertai UMNO Selepas SPRM Gugur Tuduhan Rasuah

Bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mohd Fairus Kamaruddin menyertai Umno kira-kira dua minggu selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggugurkan tuduhan rasuah terhadapnya.

Mengikut Malaysian Insider, kes rasuah Mohd Fairus melibatkan syarikat kuari di Seberang Prai, adalah antara lapan kes berprofil tinggi yang digugurkan baru-baru ini.

Pengumuman itu dibuatnya selepas menghadiri Perjumpaan Kepimpinan Tertinggi Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia Bersama Perdana Menteri Malaysia yang dihadiri Datuk Seri Najib Razak

“...hari ini saya membuat pengisytiharan untuk keluar Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan menyertai Umno,” katanya yang menyampaikan ucapan khas sebelum Najib mula berucap.

Mengikut laman berita itu, Najib pada majlis sama ketika diminta mengulas perkembangan itu berkata: "Kita kena jaga beliau (Mohd Fairus) dengan baik."

MSTAR pula melaporkan, pertengahan bulan lalu, SPRM menggugurkan tuduhan rasuah terhadapnya yang dikaitkan dengan aktiviti kuari haram di Pulau Pinang.

Kes berkenaan antara lapan kes berprofil tinggi yang ditutup SPRM.

Pada majlis itu, beliau turut menyerahkan borang keahlian Umno kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Dalam pada itu, Najib dalam ucapannya berkata, beliau sebagai Presiden Umno menerima penyertaan Mohammad Fairus dengan senang hati.

Menurut Mohammad Fairus, beliau mengambil keputusan meningalkan PKR kerana parti itu dilihat tidak konsisten dalam mempertahankan agama dan bangsa Melayu.

"Kemuncak batas kesabaran saya ialah apabila isu kalimah Allah timbul, saya memantau setiap kenyataan pemimpin yang ada di Malaysia tanpa mengambil kira parti politik.

"Tapi bila lihat kenyataan pucuk pimpinan dan kenyataan rasmi PKR, ianya amat mendukacitakan... tenyata mereka begitu longgar mempertahankan perkara sepenting itu dan sedasar itu," katanya.

Namun banyak pihak menyatakan Fairuslah yang tidak konsisten dan tidak berpendirian dengan keputusannya itu malah mendedahkan lagi sikap hipokritnya selama ini.