28 Sep 2009

Era Najib Altantuya : Surat Untuk Pemimpin PAS

Datuk Seri,

Apabila angin ribut kuat di tengah laut, Datuk Seri tak terasa sejukkah ketika Datuk Seri sedang memancing jerung. Ketika badai melanda, Datuk Seri tak kecewakah apabila kail hanya lekat anak gelama tengkerong?

Arus politik di daratan barangkali lebih dari angin ribut di lautan. Datuk Seri baliklah cepat dan lihat di sebuah negeri ehsan mengehsan, yang kaya dengan pucuk batubata.

Memurut khabar, seperti yang saya pernah tulis berkali-kali, anak buah Datuk Seri ini gila dan ketagih sangat nak bercakap atau membuat kenyataan akhbar. Kononnya ‘press confren’. Hasilnya selalu jadi bola tanggung. Orang ‘kelepup’ kepala kita balik.

Apa yang terjadi di negeri ehsan mengehsan itu? Dalam sidang akhbar dan TV (kedua-duanya media tak sebulu dengan PAS) kononnya seorang yang bertaraf Pesuruhjaya tidak akan tunduk kepada ugutan rakan sepemerintahnya yang menggesa pucuk pemimpin kerajaan mengambil tindakan disiplin ke atas dirinya berhubung isu arak.

Tuan Guru Datuk Seri,

Betulkah status atau pangkat PESURUHJAYA setiap negeri itu adalah status atau pangkat MENTERI BESAR kalau Pas memerintah? Maaf Datuk Seri, terlupa pula saya. Datuk Seri juga Pesuruhjaya kemudian jadi MB dulu. Di Kedah, Datuk Seri Azizan, Pesuruhjaya, kini MB juga.

Begitulah bla...bla...bla...

Maka terah sekian lama hengar bingar, kecuh hebuh tentang Ronnie Liu dari DAP dengan seorang pesuruhjaya di negeri ehsan mengehsan ini belum reda lagi. Semua orang tahu. Isunya bukan pasal arak sangat. Isunya isu yang ada main acilut di belakang tabir.

Tapi yang jelas kita nampak sekarang, ianya seperti satu perjuangan MAHA SUCI, MAHA JUJUR dan maha-maha demi prinsip, dasar dan kewajipan konon. Saya tak berapa faham tentang ini Datuk Seri tapi saya fikir sia-sia jika kita nak minta berdamai atas nama pakatan, perkongsian dan lain-lain, kerana ada sebahagian mereka bukan ini perjuangan mereka, walaupun dikatakan sebagai ahli Pas yang tidak gila pangkat dan darjat.

Apa yang dihebuh sebenarnya bukan isu itu. Datuk Seri pasti faham. Inilah satu penyakit yang saya sangat-sangat takut Datuk Seri, apabila melanda ke atas pemimpin dan perjuangan Pas. Siang malam menjeri mengatakan kerana Allah, jihad, demi Islam tetapi sebenarnya tingkah laku, gerak dan feel, malah kelip mata pun orang tahu, yang dikejar bukan itu. Kata ulama, inilah ‘hubbun dunya.’
Betulkah?

Datuk Seri, maafkan saya.

Bagaimana kalau kita buat bacaan begini dalam situasi sekarang:
PKR sekarang ada 15 kerusi
DAP sekarang ada 13 kerusi
Umno sekarang ada 20 kerusi
PAS sekarang ada 8 kerusi

Yang peliknya, 8 kerusi ini, parti yang Datuk Seri terajui, hingar bising, kelupur melenting lebih dari 15 kerusi atau lebih dari 20 kerusi. Mereka menaruh impian yang sangat tinggi, melaram yang tak menasabah. Bercita-cita tak kesampaian. Bagi mereka walaupun 8 kerusi, mereka boleh perintah.

Kalau yang 20 kerusi melenting dan kacau, tidak menghairankan. Kan itu pembangkang. Tapi yang 8 ini, apa jadahnya?

Kalau hanya 8 kerusi berimpian boleh memerintah, formulanya apa?

Saya nak peringatkan Datuk Seri, Nasaruddin, Salehuddin Ayub, Datuk Mahfuz dan Setiausaha dan lain-lain diperingkat pusat ini, hubaya-hubayalah dengan melenting dan menggelupur mereka yang bertaraf pesuruhjaya ini kerana pesuruhjaya memungkinkan terus melompat menjadi Menteri Besar.

Formulanya sangat senang:

Bersusik-suksik, berbisik, mengenyit mata dan keremot hidung dengan hidung mancung berkilat merlit, maka akan terjadi 8 kerusi menduduki bersama dengan 20 kerusi. Akan jadi 28 kerusi.

28 kerusi akan sama dengan PKR dan DAP: 15+ 13= 28.

Apabila seimbang begini, berlakulah beli membeli untuk melebihi hanya satu jari kelingking, maka pihak itulah yang akan jadi kerajaan. Atas muslihat busuk dan khianat yang dirancang sekian lama, maka apakah tidak mustahil seorang dari yang 8 ini menjadi MB dan ia tentulah dipilih dari kalangan Pesuruhjaya kerana itulah tarafnya pun.

Bukan mustahil Datuk Seri. Ketika itu Datuk Seri akan melihat terpelantingnya prinsip Islam, perjuangan Islam, Lillahita`ala, jihad demi hanya gilakan sedikit kuasa. Katika itu Datuk Seri akan menangis kerana begitu jadinya setelah berpuluh tahun tarbiah dan usrah Tuan Guru tidak menjadi.

Jadi Datuk Seri, maafkan saya kerana saya tak percaya apa yang bergolak sekarang hanya kononnya nak mempertahankan prinsip, demi Islam dan demi maruah. Yang sebenarnya formula seperti di ataslah yang menjadi kegilaan. Kemungkinan akan berlaku. Jangan tidak percaya dan jangan terkejut kalau ada ‘press confren’: kami 8 orang mengisytiharkan keluar dari pakatan dan menyertai Umno.

Bukankah politik itu seribu kemungkinan Datuk Seri.
Wallahu aklam. Maaf. - Azizi Abdullah

Ulasan GB

Nota : Surat di atas ditulis sebelum berlaku pergolakan SELCAT yang ditimbulkan oleh Dr Hassan Ali.

Era Najib Altantuya : Umno/BN 'berperang' Sesama Sendiri Di Bagan Pinang

Setiap kali ada pilihan raya, umum atau kecil, Umno BN menerusi media yang dikawalnya kerap menyiarkan laporan kononya Pakatan Rakyat tidak sepakat berhubung pemilihan calon.

Hakikatnya apa yang berlaku ialah sebaliknya. Contoh atau bukti terbaru ialah soal calon Umno BN yang bakal dipilih untuk bertanding pilihanraya kecil Bagan Pinang.

Jelas Umno BN terus bergolak berhubung isu calon yang bakal diletakkan pada pilihnaraya kecil Bagan Pinang. Realiltinya ialah ada pelbagai puak dalam Umno yang mahu ‘bos ’masing-masing dipilih.

Dan walau siapa pun dipilih pucuk pimpinan , rasa tidak puas hati pasti ada dan dendam mendendam akan terjadi..

“Soal calon di Bagan Pinang ini sekarang ini pada pendapat saya calon ini menimbulkan masalah besar. Sebab itu ada kenyataan-kenyataan yang hebat daripada pemimpin-pemimpin Umno antaranya yang mempertahankan supaya Isa Samad menjadi calon dan ada juga yang mengkritik.

“Yang terbaru ialah kenyataan Tun Dr. Mahathir sendiri bekas Perdana Menteri yang menawarkan diri untuk beliau bertanding di kerusi Bagan Pinang sekiranya Isa Samad masih dikekalkan sebagai calon Barisan Nasional,”.

Kata beliau tentangan terhadap Isa oleh Umno sendiri memang dijangkakan dan kes politik wang beliau dulu akan dijadikan alasan menyerang beliau.

“Pada saya Umno kini sedang mengalami krisis keyakinan yang cukup besar apakan lagi dalam konteks politik Negeri Sembilan sudah menjadi rahsia umum yang Isa Samad adalah suatu pemimpin politik yang digeruni oleh Menteri Besar Negeri Sembilan sekarang ini.

“Saya melihat Isa Samad juga akan menggunakan rahsia-rahsia sulit yang beliau ada terhadap Datuk Najib sendiri kerana kita sendiri tahu banyak rahsia-rahsia Datuk Najib sendiri termasuk skandal beliau yang ditutup oleh Isa Samad. Pada kita, ini merupakan perkara-perkara yang tidak memberikan pendidikan politik yang baik kepada rakyat.

Bagi Pakatan Rakyat pemilihan calonnya akan dilakukan berdasarkan kriteria yang ditetapkan.

“Dan oleh kerana itu kita meletakkan syarat yang ketat untuk menjadi calon. Dia perlu menjadi seorang yang amanah, bertanggungjawab mempunyai intergriti dan tentunya mempunyai tanggungjawab yang besar dalam pilihan raya.

“Budaya seperti ini tidak berlaku dalam Umno kerana Isa Samad ini terpalit dengan pelbagai masalah intergriti dan penyelewengan rasuah politik wang yang ingin dijadikan calon. Ini pada pendapat kita, itu adalah satu kelebihan kepada pakatan terutamanya Pas yang akan bertanding kerana saya yakin rakyat sekarang ini, rakyat sudah pandai membuat pilihan dan penilaian rakyat ini boleh mengukur mana-mana parti yang mengabaikan kepentingan rakyat,” katanya. -TVAEra Najib Altantuya : Hassan Ali Berbohong?

Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Teng Chang Kim menuduhkan exco negeri yang juga pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Hassan Ali berbohong.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Shah Alam hari ini, Teng berkata, Hasan telah dilaporkan mendakwa beliau telah menuduh pegawai daerah Klang, Bakhtiar Hussin sebagai "tidak cekap" dan "tidak layak".

Teng mendakwa, Hasan kini berbohong lagi untuk menutup pembohongan pertamanya.


Sebelum ini, Hasan meminta supaya dirombak Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) yang dipengerusikan oleh Teng.

Teng yang juga ADUN Sungai Pinang berkata beliau bimbang tindak tanduk Hasan itu boleh menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya umum akan datang.

Hasan dikritik rakan-rakannya dalam Pakatan selepas beliau mengkritik siasatan awam Selcat yang didakwanya telah 'memalukan' pegawai kerajaan.

Selcat mengadakan siasatan tersebut untuk menyiasat bagaimana wakil rakyat BN membelanjakan peruntukan tahunan RM500,000 dalam masa dua bulan sebelum pilihanraya umum pada Mac tahun lalu. - Malaysiakini

Ulasan GB

Memalukan jika benar Hassan Ali, seorang pemimpin Pesuruhjaya PAS berdusta semata-mata untuk memenuhi nafsunya menyerang Selcat.

Jika demikian sudah pasti saat kehancuran PAS Selangor akan tiba.Era Najib Altantuya : OSA Untuk Lindung Skandal PKFZ?

Pas Pahang mendesak pemimpin UMNO dan Barisan Nasional (BN) supaya tidak menggunakan Akta Rahsia Rasmi (OSA) bagi menyembunyikan salah laku dan penyelewengan wang kerajaan membabitkan pemimpin politik seperti yang berlaku dalam isu Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Timbalan Pesuruhjaya Pas Pahang, Yusof Embong berkata, terdapat unsur penyelewengan dan salah laku membabitkan pemimpin politik pemerintah, sebagaimana didedahkan dalam dokumen kerajaan yang membabitkan wang negara dalam jumlah besar sehingga isu ini didedahkan media.

Menurutnya, jika tiada pihak berani mendedahkannya, hanya kerana takutkan OSA, maka berbilion wang rakyat dan negara diseleweng sesuka hati tanpa diketahui sesiapapun.

“Sebab itu Pas mendesak kerajaan tidak menjadikan OSA sebagai perisai untuk melindungi pemimpin politik untuk melakukan penyelewengan sesuka hati,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Jamuan Rumah Terbuka Pas, di Pejabat Badan Perhubungan Pas Negeri Pahang, di sini semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini mengarahkan polis menyiasat sebuah laman web yang menyiarkan dokumen didakwa Kertas Kabinet mengenai isu PKFZ.

Beliau dilaporkan berkata, jika benar dokumen yang disiarkan itu Kertas Kabinet, mereka yang terlibat boleh dikenakan tindakan di bawah OSA.

Sementara itu Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan pula berkata, polis akan memanggil beberapa individu termasuk tokoh tertentu bagi membantu siasatan kes pendedahan Kertas Kabinet itu dalam Internet.

Baru-baru ini, sebuah laman blog mencetuskan kontroversi apabila mendedahkan satu Kertas Kabinet yang ‘diklasifikasi’ mengenai skandal PKFZ.

Blog itu memuatkan dokumen 18 muka surat dengan rujukan KK/BPKA/D5(Y)/540/1/1 sebagai Memorandum Daripada Menteri Kewangan berhubung PKFZ bertarikh 22 Jun 2007 dan menggunakan nama penulis Raja Petra Kamarudin.

Yusof berkata, Najib perlu memperlihatkan sikap yang jelas terhadap penyelewengan yang telah berlaku dalam PKFZ.

Beliau berkata, projek PKFZ mencetuskan kontroversi apabila timbul isu kos pembangunan melambung daripada RM2.5 bilion kepada RM4.6 bilion.

Era Najib Altantuya : PAS Yakin Tawan Bagan Pinang

Pas tetap berkeyakinan gelombang kemenangan parti itu bersama rakan pakatan lain akan terus ‘melekat’ di Bagan Pinang pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) itu, bulan depan.

Naib Yang Dipertua Pas Kuala Nerus, Dr Alias Razak berkata, melihat kepada situasi dan keadaan politik masa kini, tidak mustahil kemenangan tujuh kali pakatan pembangkang akan meningkat kepada lapan berbalas kosong, di sana.

Menurutnya, UMNO dan Barisan Nasional (BN) sekarang memang ditolak rakyat.

“Selepas sekian lama memerintah, saya tidak menolak kemungkinan parti itu akan menerima nasib sama seperti parti LDP di Jepun.

“Selain penolakan rakyat, masalah calon juga penting kerana sehingga sekarang pemimpin BN masih bertelingkah individu mana layak menjadi calon dan ia boleh beri kesan negatif kepada jentera parti,” katanya.

Menurutnya, BN sudah lebih 50 tahun mentadbir negara ini dan berpegang kepada kata-kata bahawa setiap perkara itu mempunyai jangka hayat atau tempoh masanya, begitu juga dengan BN apabila tiba masanya mereka akan jatuh.

Era Najib Altantuya : Mahkamah Tolak Rayuan SPRM Untuk Tangguhkan Inkues

Mahkamah Rayuan hari ini mengarahkan inkues kematian Teoh Beng Hock diteruskan seperti dijadualkan dengan memanggil saksi lain memberi keterangan.

Panel tiga hakim diketuai Hakim Datuk Low Hop Bing memutuskan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menangguhkan inkues itu akan didengar bersama dengan kes rayuan.

Dua lagi hakim yang mendengar kes itu ialah Datuk KN Segara dan Datuk Ramly Ali.

Pada 10 September lalu, Mahkamah Tinggi Petaling Jaya menolak permohonan SPRM untuk menyemak keputusan koroner inkues kematian Teoh berhubung kebenaran memanggil saksi, T Sivanesan bagi mendedahkan dakwaan penderaan pegawai suruhanjaya itu.

Sivanesan pada 9 September lalu mendakwa beliau pernah didera oleh pegawai SPRM semasa disoal siasat.

Mahkamah juga menolak permohonan peguam SPRM yang ingin mendapatkan perintah menangguhkan inkues sementara menunggu rayuan terhadap semakan itu di Mahkamah Rayuan. -BH

Era Najib Altantuya : UMNO Pun Sokong Hassan Ali

Sambil memperoleh mandat daripada Badan Perhubungan Negeri petang semalam, Pesuruhjaya PAS Datuk Dr. Hasan Mohamed Ali menegaskan, kritikannya terhadap tatacara Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan DUN Selangor (Selcat) adalah satu tindakan wajar.

"Adakah salah bagi seorang Exco untuk mencadangkan kepada Selcat agar mempertingkatkan kecekapan, keberkesanan imejnya dan penerimaan oleh publik," kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat khas Badan Perhubungan PAS Selangor di sini.

Ia merupakan pertemuan kedua dalam tempoh 24 oleh pemimpin PAS negeri Selangor. Ia diadakan sehari sebelum Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim mempengerusikan mesyuarat khas tiga penjuru.

Mesyuarat tiga penjuru itu akan berlangsung di sini malam ini.

Hasan berkata, Badan Perhubungan PAS negeri telah meluluskan enam resolusi termasuk yang berkaitan dengan kritikan terhadap cara beliau mempertikaikan tatacara Selcat dua minggu lalu.

Resolusi pertama diluluskan untuk memperakui dan menyokong beliau sebagai Pesuruhjaya PAS negeri dan Exco Kerajaan Negeri.

"Kedudukan sebagai Pesurujhaya negeri dibuat oleh Presiden parti manakala jawatan Exco dilantik oleh Menteri Besar," kata beliau sambil menambah, tiada pihak yang harus mempersoalkan kedua-dua jawatan itu.

Kata Hasan, PAS Selangor juga menerima cadangan beliau untuk memperbaiki prosedur-prosedur Selcat.

PAS Selangor juga bersetuju bahawa jika Selcat menerima pandangan Hasan, ia boleh berfungsi dengan lebih baik.

Hasan berkata, PAS Selangor akan meminta kerajaan negeri agar mengkaji jentera operasi Selcat untuk menerima penghormatan di kalangan rakyat.

Katanya, PAS negeri juga meluluskan resolusi bahawa ia akan tetap kekal bersama Pakatan Rakyat Selangor.

"Kami tidak akan meninggalkan Pakatan," katanya.

Satu lagi resolusi yang diluluskan berkaitan dengan saraan hubungan baik antara kerajaan negeri dan kakitangan awam.

"Hubungan antara kerajaan negeri dan pegawai-pegawainya mestilah harmoni sepanjang masa bagi menjamin kelancaran jentera kerajaan negeri," katanya.

Ulasan GB

Jika Dr Hassan Ali bertanya, "Adakah salah bagi seorang Exco untuk mencadangkan kepada Selcat agar mempertingkatkan kecekapan, keberkesanan imejnya dan penerimaan oleh publik" maka kita ingin bertanya,

"Adakah salah orang lain menegur seorang exco yang mengkritik secara terbuka untuk mengaibkan kerajaan negeri dan Pakatan Rakyat. Mengapa tidak boleh mengkritik mengikut saluran?"

Dr. Hassan boleh mendapat sokongan PAS Selangor, tetapi belum tentu disokong oleh semua pengundi-pengundi Gombak Setia.

Yang nyata, pendirian PAS Selangor itu sokongan yang membawa rebah, apatah lagi, UMNO BN juga kini gembira dengan kritikan Hassan Ali itu.

TETAPI UMNO hanya sokong Dr. Hassan bila ia mengkritik PR, tak da sorang pun ahli UMNO nak undi Hassn Ali di Gombak Setia. Mereka tetap undi calon UMNO jugak.

So, gigitlah jari sendiri nanti.
Era Najib Altantuya : Edi Jatuh Bangunan, Cedera Teruk Di kepala Dan Badan

Tindakan berani anak ketiga pelakon Norlia Ghani ketika cuba menangkap pencuri yang menceroboh sebuah unit di tingkat tujuh Pangsapuri Murni Titiwangsa, Keramat di sini meragut nyawanya sendiri apabila dia terjatuh dari bangunan itu Ahad.

Kejadian kira-kira pukul 12 tengah hari itu menyebabkan Edi Rizal Ramli, 33, yang juga adik kepada pelakon Rusdi Ramli maut akibat tergelincir ketika mahu memanjat ke balkoni unit berkenaan.

Abang mangsa, Romiza, 36, berkata seorang lelaki dikatakan memasuki unit di tingkat tujuh dengan memanjat saluran paip dan Edi Rizal yang mahu menangkap lelaki itu turut berbuat demikian tetapi tergelincir akibat tidak dapat mencapai palang besi di anjung unit itu.

Romiza berkata terdahulu adiknya bergegas ke tingkat tujuh sebaik diberitahu seorang pencuri sedang bersembunyi di situ selepas lelaki berkenaan dikatakan memecah masuk unit kediaman di tingkat lapan.

"Dia (Edi) kemudian panjat balkoni melalui saluran paip selepas gagal masuk melalui pintu hadapan unit di tingkat tujuh itu tetapi dia tergelincir dan terjatuh," katanya ketika ditemui di Jabatan Forensik Hospital Kuala Lumpur(HKL).

Edi Rizal yang masih bujang cedera teruk di kepala dan badan dan dihantar jiran ke HKL, tetapi meninggal dunia tidak lama kemudian.

Abang sulung mangsa, Rusdi, 39, pula ketika ditemui berkata jenazah adiknya akan dikebumi di Tanah Perkuburan Islam Datuk Keramat selepas bedah siasat. -Bernama

Ulasan GB

Sudah beberapa kejadian yang ditunjukkan Allah mereka yang jatuh bangunan pasca Teoh Beng Hock menunjukkan semua mangsa yang jatuh dari bangunan akan cedera teruk.

Tetapi hal yang sama tidak berlaku kepada Teoh Beng Hock sendiri, justeru itu keterangan pakar forensik sebenarnya sangat jelas satu penipuan.