26 Sep 2010

Kalah Di Tangan Ravi, Kamarul Bahrin Ingin Berundur

Kamarul: Ahli PKR tolak saya sebagai MP

Datuk Kamarul Baharin Abbas menyifatkan kekalahannya dalam pemilihan PKR cabang Teluk Kemang hari ini sebagai isyarat kepada pengundi bahawa ahli parti itu menolak kewibawaannya sebagai wakil rakyat mereka di parlimen berkenaan.

Beliau tewas dalam perebutan jawatan ketua cabang PKR Teluk Kemang, kepada ADUN Port Dickson, M Ravi.

Ravi merupakan pemangku jawatan berkenaan. Beliau mendapat 279 undi manakala Kamarul yang juga anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) memperolehi 135 undi.

Berikut adalah kenyataan penuh Kamarul Baharin dalam facebooknya:

"PKR Telok Kemang telah memberi isyarat kepada pengundi Telok Kemang bahawa anggota parti menolak kewibawaan saya sebagai wakil mereka di Parlimen Telok Kemang. Saya menerima keputusan ini dengan hati yang terbuka dan akan memikirkan tindakan mengikut hakikatnya bahawa saya perlu memberi laluan kepada sesiapa yang mereka berkenaan secepat mungkin."

Ulasan GB

GB telah menyatakan sebelum ini bahawa "grassroot level" itu lebih penting daripada jawatan anda di peringkat pusat.

Sesiapa yang cuba untuk mempengaruhi perwakilan dengan jawatannya di peringkat pusat atau kerana ia seorang ahli parlimen, kononnya berpuloh MP menyokong sianu, sekalipun ia benar demikian, ia hanya politiking muurahan untuk membebalkan rakyat.

Masalah rakyat, itu sepatutnya diutamakan. Dan rakyat memilih ADUN yang sentiasa mendengar dan membantu menyeselesaikan masalah mereka lantarannya.

Malah di dalam banyak ketika, perebutan untuk mendapat jawatan yang tinggi di dalam hirarki parti akan hanya menghasilkan rasa penuh benci dan meluat rakyat, kerana bagi rakyat anda adalah seorang yang tamak kuasa, bukan seorang wakil rakyat yang berguna.

Menang sorak dengan pencalonan yang banyak, menang jawatan tertinggi dalam parti belum menjamin anda bisa berjaya di dalam pilihanraya umum kerana rakyat tidak akan memilih mereka yang tidak berkualiti sebagai wakil mereka.

Rakyat kini tidak lagi terpukau dengan ucapan retorika dari malam sampai ke pagi, tidak lagi terpesona dengan majlis-majlis selak papan perasmian bangunan atau penyerahan replika kunci besar untuk surau. Tetapi yang rakyat mahukan ialah pemimpin yang kuat bekerja, innovatif, kreatif, mampu merasai denyut nadi kesusahan rakyat, mengeluarkan mereka dari belenggu permasalahan yang mereka hadapi disamping menghasilkan sesuatu yang dilihat sebagai "landmark" perjuangan seseorang pemimpin tersebut.

Pilihanraya yang lepas telah menghasilkan ramai wakil-wakil rakyat tangkap muat hasil dari penderitaan rakyat yang dizalimi oleh kerajaan BN.

Namun, PRU yang akan datang ini adalah fasa kedua dimana kita akan menyaksikan Pakatan Rakyat, tak kira apa parti, PKR, PAS ataupun DAP, akan dibersihkan pula daripada wakil-wakil rakyat palsu ini, yang fe'elnya memualkan rakyat selama ini sebelum dihantar PR ke Putrajaya nanti. Siapa yang merencana membersihkan PR dari pemimpin palsu yang mencelakakan rakyat itu? Jawapannya: DIA!

Katakanlah: ‘Wahai Tuhan yang mempunyai kerajaan, Engkau memberi kerajaan kepada orang yang Engkau kehendaki dan Engkau mencabut kerajaan dari orang yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.” (3:26)

Lim Chong Wei Kalahkan Lin Dan Di Terbuka Jepun

Chong Wei juara di Jepun kalahkan Lin Dan

TOKYO: Pemain badminton nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei muncul juara Terbuka Jepun selepas menewaskan pemain China dan musuh utamanya, Lin Dan, pada perlawanan final, sebentar tadi.

Pemain pilihan utama dari Malaysia itu hanya memerlukan masa 81 minit untuk menang ke atas Lin Dan, 22-20, 16-21, 21-17.

Dalam acara perseorangan wanita pula, pemain bukan pilihan yang juga juara remaja dunia 2002, Jiang Yanjiao menewaskan pemain nombor satu dunia, Wang Xin 23-21, 21-18. - AFPM'sian Lee wins Japan Open

TOKYO - WORLD number one Lee Chong Wei squeezed past old foe Lin Dan of China to win the men's singles title at the Japan Open on Sunday.

The top-seeded Malaysian, who reached the final without losing a game, needed a tough 81 minutes before scoring a 22-20, 16-21, 21-17 victory over the three-time former world champion.

In the women's, unseeded 2002 world junior champion Jiang Yanjiao, who eliminated fellow Chinese Lu Lan and Wang Shixian on her way to the final, shocked world number one Wang Xin 23-21, 21-18 to claim the title.

'This is my second victory in the Japan Open. I targeted my goal this year to win the All England and the Japan Open, so I'm very happy that I won both of them,' said Lee. 'I couldn't play well in the Thomas Cup and I got an injury in Paris and failed to win the world championships. Now I'm going to aim at the Commonwealth Games and the Asian Games in November.'

Lin, winner here in 2005 and 2006, used his unstoppable smashes to even the contest at one game each, hitting a sudden attack at the net at 20-16 in the second. But Lee kept a narrow lead in the final game, and although he was close to be tied at 11-10 and 15-14, took four points in a row to lead 19-15.

Lee took a commanding 20-17 lead when Lin hit an overhead wide, and finished off the struggling Chinese with a backhand winner. 'I changed the rhythm in the final game and increased the speed of the shuttle to lead 11-7. I didn't rush too much when I was close to be tied and tried to keep attacking at my pace,' said Lee, 27.

It was Lee's seventh title of the season. -- AFP

"Pengurus kempen" Azmin, Kamarul Dan Elizabeth Wong Kecundang

Ahli parlimen Teluk Kemang yang juga Pengurus kempen’ Azmin, Datuk Kamarul Baharin Abbas gagal merebut jawatan ketua PKR cabang berkenaan dalam pemilihan hari ini.

Beliau tewas kepada pemangku jawatan tersebut, M Ravi yang juga ADUN Port Dickson.

Dalam pemilihan hari ini, Ravi mendapat 279 undi.

Kamarul Baharin yang juga anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR mendapat 135 undi.

Ravi berkata pemilihan hari ini hanya merupakan "pertandingan bersifat kekeluargaan', malaysiakini dipetik.

"Saya tidak ada salahfaham dengan Datuk Kamarul... hari ini, esok dan lusa... kawan tetap kawan," katanya.

Sementara itu, Exco kerajaan Selangor, Elizabeth Wong tewas dalam perebutan jawatan ketua cabang PKR Petaling Jaya Utara (PJU) hari ini.

Bagaimanapun, Elizabeth telah membuat bantahan kepada jawatankuasa pemilihan parti itu kerana mendakwa pemenangnya, Lee Chin Cheh adalah ahli PKR di cabang Petaling Jaya Selatan (PJS).

Dalam pemilihan tersebut, Elizabeth yang juga ADUN Bukit Lanjan, mendapat 161 undi manakala CC Lee mendapat 222.

Perebutan jawatan ketua cabang PJU itu membabitkan pertandingan empat penjuru.

Dua lagi calon, S Kandiah mendapat 110 undi, manakala Quek Chee Hoe mendapat 2 undi.

Seramai 522 ahli mengundi dalam pemilihan hari ini.

Menurut Elizabeth lagi, beliau yakin bantahannya itu akan diterima oleh jawatankuasa pusat.

"Keputusan hari ini bukanlah satu keputusan yang muktamad," lapor Malaysiakini lagi.


Timbalan: Azmin 78, Zaid 29, Mustaffa 16, Khalid 4, Tian 3

kemaskini 7.50pm Ketua PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim mendapat pencalonan ke-29 dari cabang Teluk Kemang, Negeri Sembilan, untuk bertanding jawatan timbalan presiden selepas 132 cabang selesai bermesyuarat.
Manakala ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendapat pencalonan ke-10 dari cabang tersebut untuk jawatan presiden.

Manakala bagi jawatan naib presiden, Teluk Kemang mencalonkan ahli parlimen Kuatan, Fuziah Salleh; ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; ahli parlimen Padang Serai, N Gobalakrisnan dan Dr Lee Boon Chye.

Kemaskini 7.20pm Naib presiden PKR, Azmin Ali mendapat pencalonan ke-78 dari cabang Petaling Jaya Selatan, untuk bertanding jawatan timbalan presiden selepas 131 cabang selesai bermesyuarat.
Manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mengekalkan jawatan presiden.

Manakala bagi jawatan naib presiden, Kluang mencalonkan ahli parlimen Kuatan, Fuziah Salleh; ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah; ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin dan ketua PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub.

kemaskini 7.06pm Naib presiden PKR, Azmin Ali mendapat pencalonan ke-77 dari cabang Kluang, Johor untuk bertanding jawatan timbalan presiden selepas 130 cabang selesai bermesyuarat.
Manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mengekalkan jawatan presiden.

Manakala bagi jawatan naib presiden, Kluang mencalonkan ahli parlimen Kuatan, Fuziah Salleh; ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah; ketua PKR Johor, Datuk Dr Chua Jui Meng dan Dr Lee Boon Chye.

kemaskini 6.58pm Naib presiden PKR, Azmin Ali mendapat pencalonan ke-76 dari cabang Kota Raja, Selangor untuk bertanding jawatan timbalan presiden selepas 129 cabang selesai bermesyuarat.

Kota Raja juga mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mengekalkan jawatan presiden.

Manakala bagi jawatan naib presiden, Kota Raja mencalonkan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Datuk Dr Mansor Othman; ahli parlimen Batu, Tian Chua; ahli parlimen Kuatan, Fuziah Salleh dan exco kerajaan Selangor, Dr Xavier Jayakumar.

dikemaskini 6.40pm Naib presiden PKR, Azmin Ali mendapat pencalonan ke-75 untuk bertanding jawatan timbalan presiden selepas 128 cabang selesai bermesyuarat hari ini.
Pencalonan terbaru untuk Azmin datangnya dari cabang Shah Alam, Selangor. Manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dicalonkan untuk mengekalkan jawatan presiden.

Manakala calon naib presiden ialah pengarah strategik PKR, Tian Chua; ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

dikemaskini 5.56pm Seorang lagi calon timbalan presiden, Mustaffa Kamil Ayub menambah satu lagi pencalonan - dari cabang Seremban. Ketua PKR Perak itu kini memperolehi 16 pencalonan selepas 127 cabang selesa bermesyuarat.
Manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dicalonkan untuk mengekalkan jawatan presiden.

Calon bagi naib presiden pula ialah ahli parlimen Lembah Kuantan, Fuziah Salleh; ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akini; ahli parlimem Batu, Tian Chua dan pengerusi tetap AMK, Yahya Shaari.

dikemaskini 5.50pm Pencalonan untuk Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bertanding jawatan timbalan presiden semakin bertambah. Terbaru Menteri Besar Selangor itu kini mendapat pencalonan dari Cabang Bandar Tun Razak.

Berikutan itu, Abdul Khalid kini memperolehi empat pencalonan selepas 126 cabang PKR selesai bermesyuarat.

Manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dicalonkan untuk mengekalkan jawatan presiden.

Calon bagi naib presiden pula ialah ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh; ahli parlimen Padang Serai, N Gobalakrisnan dan ahli parlimem Batu, Tian Chua.

dikemaskini 5.45pm Cabang PKR Seputeh mencalonkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk jawatan timbalan. Menteri Besar Selangor itu kini mendapat 3 pencalonan selepas 125 cabang selesai bermesyuarat hari ini.

Manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dicalonkan untuk mengekalkan jawatan presiden.

Calon bagi naib presiden pula ialah ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh; ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah dan Dr Lee Boon Chye.

dikemaskini 5.37pm Cabang PKR Batu mencalonkan Azmin Ali untuk jawatan timbalan. Naib presiden PKR itu kini mendapat 74 selepas 124 cabang selesai bermesyuarat hari ini.

Batu mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mengekalkan jawatan presiden.

Manakala calon bagi naib presiden pula ialah ahli parlimen Batu, Tian Chua; ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh dan ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah.

Tian Chua memenangi jawatan ketua cabang Batu tanpa bertanding.

dikemaskini 5.30pm Cabang PKR Lembah Pantai mencalonkan ketua PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim bertanding jawatan timbalan ketua. Zaid kini mendapat 28 selepas 123 cabang selesai bermesyuarat hari ini.

Lembah Pantai turut mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatan presiden.

Manakala calon bagi naib pula ialah ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh dan ahli parlimen Batu, Tian Chua.

5.10pm Pencalonan bagi naib presiden, Azmin Ali untuk bertanding jawatan timbalan presiden PKR meningkatkan kepada 73 selepas 122 cabang selesai hari ini.

Pencalonan terbaru untuk Azmin datangnya dari cabang Jelutong, Pulau Pinang. Manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dicalonkan untuk mengekalkan jawatan presiden.

Pengiraan untuk calon naib presiden masih berjalan.

Sementara itu, cabang Petaling Jaya Utara (PJU) pula mencalonkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Ini adalah pencalonan kedua untuk beliau dan sekaligus melayakkan beliau bertanding jawatan timbalan.

PJU mencalonkan Dr Wan Azizah untuk jawatan presiden.

Manakala calon naib presiden ialah pengarah strategik PKR, Tian Chua; ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; ketua PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub dan ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah.

Sehingga semalam, Azmin memperolehi 70 pencalonan selepas 118 cabang selesai bermesyuarat.

Pembantu Azmin yang dihubungi Malaysiakini mengesahkan kedudukan terkini itu.

Hari ini Azmin memperolehi dua lagi pencalonan - dari cabang Bukit Bintang (Wilayah Persekutuan) dan Pensiangan (Sabah).

Manakala ketua PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim pula mendapat 27 pencalonan; ketua PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub (15) dan pengarah strategik PKR, Tian Chua (3), manakala pengarah pilihan raya Fuziah Salleh; Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dan ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar masing-masing mendapat satu pencalonan.

Sementara itu, bagi jawatan presiden, Bukit Bintang mencalonkan ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim manakala Pensiangan pula mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatan tersebut.

Bagi jawatan naib presiden, Bukit Bintang mencalankan ahli parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan; Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim; ketua PKR Johor, Datuk Dr Chua Jui Meng, dan pengerusi tetap AMK, Yahya Shaari.

Pensiangan pua mencalonkan Datuk Jeffrey Kitingan; ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; ketua PKR cabang Tuaran, Ansari Abdullah; dan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Datuk Dr Mansor Othman.

Sebanyak 37 lagi cabang PKR di enam negeri dijadual melangsungkan mesyuarat agung tahunan dan mengadakan pemilihan pucuk pimpinan cabang dan pusat hari ini.

Negeri-negeri itu ialah Johor (6 cabang), Negeri Sembilan (2), Pulau Pinang (3), Sarawak (9), Wilayah Persekutuan (7), Selangor (9) dan Sabah (1). -mkKSN Diberi katadua Oleh Pemuda MIC Supaya Bertindak Keatas Pengetua Rasis

Pemuda MIC memberi tempoh dua minggu kepada Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan agar mengambil tindakan ke atas pengetua-pengetua yang mengeluarkan kenyataan rasis termasuk dari Johor selepas timbalan perdana menteri mendakwa yang beliau tiada kuasa eksekutif untuk bertindak.

Justeru, Ketua Pemuda MIC T. Mohan berkata, pihaknya akan menyerahkan satu memorandum berkaitan isu itu kepada Sidek, Rabu ini.

Kata Mohan, jika tiada sebarang tindakan tegas daripada Sidek dalam tempoh dua minggu, pihaknya akan mengambil pendekatan susulan yang sewajarnya termasuk kemungkinan tindakan perundangan.

“Dalam kes Johor, dakwaan adalah jelas dan sudah ada laporan-laporan polis, tetapi tiada tindakan sehingga kini,” kata beliau ketika ditanya tujuan memorandum tersebut.

Kata Mohan, pihaknya pernah membuat desakan agar dikenakan tindakan tegas sebaik isu itu didedahkan awal Ogos.

Mohan menambah, selepas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam berkata Menteri Pelajaran tidak mempunyai kuasa eksekutif untuk mengambil tindakan tatatertib terhadap mana-mana pegawai perjawatan tetap kerajaan seperti pengetua sekolah dan menyerahkan kepada Ketua Setiausaha Negara, maka Pemuda MIC memberikan tempoh dua minggu kepada beliau mengumumkan tindakan yang diambil ke atas pengetua dari Johor.

“Kami yakin akan ada tindakan tegas ke atas pengetua terbabit supaya ia menjadi pengajaran kepada pihak lain,” kata beliau ketika dihubungi hari ini.

“Kami mahu isu ini diselesaikan segera dan buat selama-lamanya... sama ada ada tindakan atau tidak, ia akan menjadi pengajaran kepada semua,” kata Mohan.

Kata beliau, Pemuda MIC mahu tindakan tegas kerana tidak mahu melihat

perbuatan mengeluarkan kenyataan-kenyataan berbaur rasis di negara ini berulang lagi.

“Cukuplah apa yang berlaku setakat ini, perlu ada tindakan tegas pihak berkuasa.” katanya.

Dalam mesej Twitter semalam, Mohan berkata, “Pemuda MIC akan menghantar memo kepada KSN pada Rabu, menuntut agar mengambil tindakan dalam dua minggu ke atas pengetua.”

Mesej itu dikeluarkan beberapa jam selepas berita memetik Muhyiddin keluar. Kata Mohan, siasatan ke atas pengetua dari Johor sudah lama berlarutan dan mahu isu berkenaan diselesaikan dengan segera secara muktamad.

“Kami tidak mahu orang ramai tertunggu-tunggu hasil siasatan dan kemudian senyap begitu sahaja,” katanya lagi.

Semalam, Muhyiddin berkata sebarang tindakan tatatertib terhadap kakitangan kerajaan berjawatan tetap mestilah mengikut peraturan dan undang-undang sedia ada.

Selain itu, menurut beliau, setiap tuduhan juga perlu disiasat dengan teliti manakala pegawai kerajaan yang dituduh diberikan peluang seadil-adilnya untuk menjawab tuduhan terhadap mereka.

“Kita mesti bersikap adil selaras dengan peruntukan Perlembagaan,” katanya.

Kata Muhyiddin, jawatankuasa yang ditubuhkan untuk menyiasat tuduhan terhadap guru dan pengetua itu telah pun selesai menjalankan tugas mereka.

Jawatankuasa siasatan itu diketuai oleh Timbalan Ketua Setiausaha kementerian.

Muhyiddin berkata, dalam kes pengetua dan guru sekolah terbabit yang merupakan pegawai kerajaan berjawatan tetap, kuasa untuk mengambil tindakan tatatertib terhadap mereka terletak di bahu Ketua Setiausaha Negara.

“Saya tidak boleh bertindak dengan sewenang-wenangnya di atas desakan politik DAP atau lain-lain pihak. Perkara ini melibatkan perjawatan tetap kerajaan dan kita mempunyai prosedur dan peraturan mengenainya,” katanya.

Sebelum ini, timbalan perdana menteri berkata, beliau telah pun membuat keputusan dan berharap orang ramai akan menunggu keputusan JPA.

Pada 3 September lalu, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Seri Abu Bakar Abdullah berkata JPA akan membentangkan kertas siasatan berhubung seorang pengetua sekolah di Johor yang didakwa mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman kepada Lembaga Disiplin Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Katanya, langkah tersebut akan menentukan sama ada kertas pertuduhan

akan dikeluarkan terhadap pengetua Sekolah Menengah Tunku Abdul Rahman Putra Kulaijaya, Siti Aishah Mansor yang didakwa mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman.

Dia didakwa menyebut pelajar Cina tidak diperlukan di sini dan boleh pulang ke China di samping menyamakan gelang keagamaan Hindu yang dipakai oleh pelajar India seperti rantai anjing adalah amat menjijikkan.

Di Kedah, pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Selambau di Sungai Petani juga mencetuskan suasana tidak senang ekoran kenyataan berbaur perkauman.

Bagaimanapun pengetua berkenaan yang didakwa mengeluarkan kenyataan bersifat rasis terhadap kira-kira 10 muridnya telah memohon maaf kepada ibu bapa kanak-kanak berkenaan.

Ulasan GB

Sebelum ini MCA turut akan menganjurkan demo terhadap isu yang sama. Katadua MIC ini juga dilihat merupakan penampar tepat ke muka TPM.Pingat "Datuk" Boleh Dibeli. Tiada Pendaftaran Pengesahan Ketulenan.

Sukar Kesan Gelaran Datuk Tanpa Pendaftaran Negara

PETALING JAYA: Amat mudah untuk menggunakan gelaran Datuk palsu berikutan tiada pendaftaran negara bagi mengesahkan ketulenan pengiktirafan itu.

Sunday Star mendapati pelbagai sumber diperlukan untuk mengesahkan sama ada gelaran Datuk itu benar atau tidak dan Malaysia mempunyai beribu-ribu individu memegang gelaran tersebut.

Baru-baru ini, salah seorang suspek utama dalam kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya bersama tiga individu lain dikatakan mempunyai gelaran Datuk.

Bagaimanapun, berdasarkan siasatan polis di semua negeri mendapati suspek terbabit tidak dikurniakan gelaran Datuk dan dikatakan perolehan gelaran itu dibeli dengan bayaran sejumlah RM180,000.

Terdapat 15 sumber berbeza berhubung gelaran Datuk seperti daripada Yang di-Pertuan Agong, negeri dan Wilayah Persekutuan.

Pada masa ini, saluran utama bagi pengesahan gelaran tersebut adalah daripada setiausaha kerajaan negeri.

Internet merupakan jalan paling mudah namun berdasarkan satu pemeriksaan mendedahkan maklumat yang sedia ada itu kebiasaannya tidak lengkap.

Bagaimanapun, terdapat sumber utama yang boleh diperoleh daripada laman web Yang di-Pertuan Agong dan Sultan Selangor tetapi dalam sumber secara komprehensif.

Terdapat satu usaha untuk mencari gelaran Datuk yang dikurniakan pada tahun 2009 tanpa merujuk kerajaan negeri namun tiada dalam senarai komprehensit itu.

Sementara itu media menyiarkan senarai yang dikurniakan oleh ketua negeri namun bukan semua yang disenaraikan.

Sesetengah laporan memperjelaskan kurniaan itu dengan anugerah yang diberikan serta bilangan anugerah yang diberikan tetapi bukan senarai nama penuh.

Sebaliknya, dalam laporan lain pula hanya menyertakan senarai penerima.

Ahli Parlimen Rembau dan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin berkata, pangkalan data yang mudah diakses orang awam

“Adalah baik sekiranya pangkalan data diselaraskan bagi mengenal pasti terdapat penipuan tetapi bukan keputusan gelaran diberikan kerana kebenaran itu melibatkan hak raja-raja negeri,” katanya.

Presiden Transparency International Malaysia, Datuk Paul Low berkata, kebanyakan orang tidak mengetahui sama ada gelaran Datuk itu benar atau tidak.

Bagi bekas Presiden Majlis Datuk Pulau Pinang, Datuk Seri Nazir Ariff, adalah sukar untuk mengesahkan kesahihan gelaran itu.

“Tiada cara untuk mengesahkan mengenai apa yang diperkatakan mereka (segelintir Datuk) adalaghbenar. Kebiasaannya mereka tidak akan memaklumkan negeri mana yang memberikan pengurniaan itu,” katanya. -mstar

S/U Akhbar TGNA Taubat Nasuha Perkenalkan Ibrahim Sebagai Calon Parlimen Pasir Mas

Kuantan, 26 Sept [12.18 pm] - "Saya bertaubat nasuha kerana jadi orang yang perkenalkan Ibrahim Ali sebagai calon Parlimen Pasir Mas ketika Pilihanraya Umum ke-12 lalu", kata Ahmad Fadhli Shaari (foto), Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan dalam ceramahnya di Markas PAS Taman Guru Kuantan malam tadi.

Beliau turut menegaskan bahawa Ibrahim Ali memanglah satu-satunya wakil rakyat "katak lompat" yang tiada tolok bandingannya.

"PAS terpaksa mencalonkan nama beliau berdasarkan senario politik semasa ketika itu. Tok Guru seboleh-bolehnya ingin mempertahankan pemerintahan Islam di Kelantan. Kita sangka Ibrahim Ali sudah insaf dan akan kembali ke pangkal jalan.

Rupa-rupanya, Ibrahim bukanlah orangnya. Malah, selepas kemenangan di Pasir Mas beliau secara lantang mengutuk kepimpinan Tok Guru Nik Aziz", tambah beliau lagi.

PAS katanya tidak akan memberi ruang lagi kepada orang seperti Ibrahim Ali.

"Saya dengar beliau akan melakukan kejutan besar dalam pilihanraya umum akan datang. Apa yang mahu dikejutkan agaknya. Apakah kejutan kerana menjadi calon bebas atau apa agaknya?", katanya.

Beliau turut mendedahkan bahawa Ibrahim Ali sengaja membuat Majlis Perhimpunan Melayu Perkasa Kelantan di Stesyen Keretapi Pasir Mas semalam kerana tahu orang ramai lalu lalang di kawasan itu.

"Kita membenarkan beliau menggunakan Stadium Mini Pasir Mas untuk membawa mantan PM Mahathir Mohamad dalam programnya itu. Namun, Ibrahim menolak dan sengaja mahu mengadakannya di Stesyen Keretapi.

Beliau takut, orang tidak ramai hadir ke stadium yang akan memalukan Mahathir nanti. Maka, di stesyen keretapi itu memang kita ketahui ramai orang lalu lalang dan berurusan di kawasan terbabit. Lantaran itulah beliau membuat majlis berkenaan di lokasi itu", tambahnya lagi.

Sementara itu, Fadhli turut mendedahkan cubaan UMNO untuk memalukan dan menjatukan maruah Kerajaan Negeri Kelantan pimpinan PAS. Bermula dengan kes penipuan perasmian perlepasan perlumbaan basikal Le' Tour De Langkawi awal tahun lalu, kemudian penipuan perasmian Fiesta Kelantan dan terbaru berkenaan cek RM4 billion pula.

Semua ini adalah niat jahat mereka untuk mencemarkan nama baik Tok Guru Nik Aziz sebenarnya.

"UMNO tidak mahu insaf-insaf, sedangkan sudah banyak petunjuk yang diberikan atas penipuan yang mereka lakukan", katanya.

Beliau berkata, isu RM4 billion sengaja diada-adakan untuk memalukan Tok Guru.

"Syarikat terbabit sebenarnya baru berbincang dengan Tok Guru berkenaan projek pembangunan bernilai lebih RM300 bilion di pantai Tumpat. -pahangdaily

Azmin 72 Zaid 27 Mustafa 15

Pencalonan bagi naib presiden, Azmin Ali untuk bertanding jawatan timbalan presiden PKR meningkatkan 72 selepas 120 cabang selesai hari ini.

Sehingga semalam, Azmin memperolehi 70 pencalonan selepas 118 cabang selesai bermesyuarat.

Pembantu Azmin yang dihubungi Malaysiakini mengesahkan kedudukan terkini itu.

Hari ini Azmin memperolehi dua lagi pencalonan - dari cabang Bukit Bintang (Wilayah Persekutuan) dan Pensiangan (Sabah).

Manakala ketua PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim pula mendapat 27 pencalonan; ketua PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub (15) dan pengarah strategik PKR, Tian Chua (3), manakala pengarah pilihan raya Fuziah Salleh; Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dan ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar masing-masing mendapat satu pencalonan.

Sementara itu, bagi jawatan presiden, Bukit Bintang mencalonkan ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim manakala Pensiangan pula mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatan tersebut.

Bagi jawatan naib presiden, Bukit Bintang mencalankan ahli parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan; Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim; ketua PKR Johor, Datuk Dr Chua Jui Meng, dan pengerusi tetap AMK, Yahya Shaari.

Pensiangan pua mencalonkan Datuk Jeffrey Kitingan; ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; ketua PKR cabang Tuaran, Ansari Abdullah; dan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Datuk Dr Mansor Othman.

Sebanyak 37 lagi cabang PKR di enam negeri dijadual melangsungkan mesyuarat agung tahunan dan mengadakan pemilihan pucuk pimpinan cabang dan pusat hari ini.

Negeri-negeri itu ialah Johor (6 cabang), Negeri Sembilan (2), Pulau Pinang (3), Sarawak (9), Wilayah Persekutuan (7), Selangor (9) dan Sabah (1) -mk

Sosilawati: Perlakuan Ganjil Sebelum Kembali Ke Rahmatullah

Beriya-iya minta maaf

SHAH ALAM: “Aku minta maaf ya. Manalah tahu raya nanti kita tak jumpa.” Begitu luahan Datuk Sosilawati Lawiya, 47, kepada sahabat ‘suka dan duka’nya, Siti Rudziah Lembek, 46, beberapa minggu sebelum jutawan kosmetik itu dipukul sampai mati dan mayatnya dibakar serta abunya dibuang ke sungai.

“Pelukan itu sungguh luar biasa. Sambil memeluk, dia (Sosilawati) meminta maaf. Saya tidak berasakan apa-apa keanehan ketika itu dan menganggap dia bergurau.

“Saya beritahu raya nantilah minta maaf tetapi dia menjawab, manalah tahu raya nanti kami tidak berjumpa,” katanya.

Siti berkata pertemuan itu yang berlangsung di restorannya pada hari ketujuh Ramadan hanya seketika, tidak seperti kebiasaan pertemuan mereka sebelum itu.

Biasanya, jika mereka berjumpa ia memakan masa berjam-jam tetapi ketika itu dia hanya meluangkan masa kira-kira 20 minit.

“Dia ambil makanan kegemarannya, tempoyak untuk juadah berbuka puasa dan terus meminta diri,” katanya.

Pemilik Restoran RNS Corner di Seksyen 16, di sini itu tidak menyangka ungkapan maaf dan pelukan luar biasa itu rupa-rupanya petanda sahabat baiknya pergi untuk selama-lamanya.

Siti mengakui kehilangan Sosilawati sangat dirasai kerana persahabatan mereka menjangkau sehingga berkongsi kesedihan, kegembiraan, masalah peribadi dan meminta nasihat.

“Bayangkan, zaman bujang dulu kami duduk serumah, berkongsi bantal dan tilam. Apabila masing-masing sudah berumah tangga, hubungan kami tetap akrab.

“Jika ada masalah, arwah akan berkongsi dengan saya dan minta nasihat. Jika beli kereta baru, dia akan datang ke Shah Alam dan menyuruh saya mencuba kereta barunya,” katanya, sedih.

Menurut Siti, selain meminta maaf, Sosilawati turut mengungkapkan perkataan ‘pergi’ kepadanya ketika dia mengadakan majlis tahlil seminggu sebelum Ramadan.

“Ketika majlis itu arwah kelihatan gembira. Dia beritahu sudah buat persiapan untuk masa depan anaknya.

“Masih terngiang-ngiang, dia ada sebut, ‘kalau aku ‘pergi’ harta semua aku sudah siapkan untuk anak aku. Wang dah ada... rumah dah ada’,” katanya.

Siti turut memberitahu, pada tempoh berkenaan, Sosilawati beriya-iya menyuruhnya menyewa banglo miliknya di Shah Alam.

“Dia tak minta wang, tetapi hanya mahukan persetujuan sebelum Aidilfitri. Dia beritahu, jika buat majlis kahwin untuk anak saya yang dirancang pada April tahun depan, sesuai sangat sebab kawasannya luas.

“Dia bersungguh-sungguh menyuruh saya menyewa rumahnya kerana bimbang berubah fikiran selepas Aidilfitri. Begitupun, saya tidak menerima tawarannya kerana belum ada keperluan untuk berbuat demikian,” katanya.

Bagi Siti, sukar mendapat rakan seperti Sosilawati yang disifatkannya sebagai pemurah, tidak sombong, tidak suka bercerita mengenai keburukan orang lain dan mudah membantu rakan dalam kesusahan.

“Paling tidak dapat saya lupakan, ketika ibu saya meninggal dunia pada Ogos 2004, dia yang pertama datang menziarah. Ketika saya mahu ke bank untuk mengeluarkan wang bagi menguruskan jenazah, dia menyuruh saya duduk di rumah saja dan memberikan wang sebanyak RM3,000.

“Banyak jasanya kepada saya. Jika saya buat majlis, walaupun kecil, sedaya upaya dia akan datang walau sesibuk mana sekalipun,” katanya.

Sosilawati, 47, pemandu peribadinya, Kamaruddin Shansuddin, 44, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, dilapor hilang sejak 30 Ogos lalu selepas dikatakan ke Banting untuk urusan pembelian tanah.

Pada 12 September lalu polis mengesahkan keempat-empat mereka dipukul sampai mati sebelum mayat mereka dibakar dan abunya dibuang ke sungai berdekatan Ladang Gadong, Banting, Selangor.

Harta Sosilawati Melebihi RM150j

Allahyarham pernah berkata kepada saya, dia lega anaknya boleh diharap dan mempercayai mereka seratus peratus untuk mengendalikan semua perniagaannya, lebih-lebih lagi tiada orang lain yang boleh dipercayai,” kata Datuk Zaidi Zain, peguam peribadi jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, yang dibunuh kejam.

BEROPERASI.... bangunan Nouvelle Beauty Centre di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

SIMPATI... Nash ketika melawat anak tirinya.

“Tidak lama dulu dia pernah memberitahu untuk membuat surat wasiat tetapi ia tidak diteruskan. Cuma pada perbincangan terakhir antara kami di bilik saksi sewaktu kes tuntutan harta terhadap bekas suaminya, Nash (Nasharudin Elias) di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 26 Ogos lalu, pelbagai perkara diluahkannya kepada saya.

“Antaranya, dia tidak mahu berkompromi dengan mana-mana pihak yang menipunya. Malah dia berkali-kali menyatakan tidak mempercayai sesiapa selain anaknya.

“Secara lisan, Allahyarham berhajat menyerahkan segala urusan perniagaannya kepada anak sulung iaitu Erni Dekritawati Yuliana atau Rita,” katanya.

Selain Rita, 25, lima lagi anak Allahyarham hasil perkahwinan dengan Bukhari Mohamad adalah Erwan Suwari Ridzuan, 24, Erwan Nasri, 23, Erni Erinawati Sofia, 21, Erni Reenilawati, 19, dan Siti Nur Fatimah, 13.

Ketika itu, Zaidi berkata, arwah menjelaskan hatinya kembali tenang dan betul-betul lega apabila lima daripada enam anaknya mampu menguruskan perniagaannya.

“Daripada percakapannya, saya pasti dia betul-betul lega. Malah, gayanya seperti terlepas daripada satu beban yang sangat berat apabila dia mengatur tugas terhadap lima anaknya mengenai setiap perniagaan dimiliki.

“Arwah juga menjelaskan, dia tidak mahu memikirkan mengenai perniagaan yang diserahkan kepada anaknya. Dia ingin menumpukan perhatian terhadap bidang hartanah saja,” katanya.

Namun selepas kejadian ngeri yang berlaku, Zaidi yakin segala perihal mengenai perniagaan dan harta milik arwah yang dianggarkan bernilai lebih RM150 juta akan dimiliki waris pengasas kosmetik Nouvelle Visages iaitu anaknya meskipun tiada wasiat bertulis.

“Mulanya saya beranggapan apa diluahkan kepada saya waktu itu hanya kenyataan biasa. Namun bila sudah jadi begini, baru saya sedar apa diperkatakan arwah waktu itu.

“Ia boleh diibaratkan sebagai kenyataan secara lisan. Malah isu mengenai harta pusaka ini boleh berbalik kepada hukum syarak mengikut sisi perundangan.

“Bagi orang Islam, wasiat digunakan untuk memudahkan segala urusan dan mengelak kerumitan. Bagaimanapun, dalam situasi ini mungkin sistem fara’id diberi keutamaan terhadap pembahagian harta pusaka arwah,” katanya.

Allahyarham yang ditemui mati dalam keadaan ngeri awal bulan ini bersama pemandu peribadinya, Kamaruddin Shansuddin, 44, pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, turut meninggalkan seorang suami selain enam anaknya.

Selama perkenalannya dengan arwah, perbincangan mengenai harta keseluruhan milik jutawan itu mahupun penyampaian wasiat secara terperinci tidak pernah diadakan.

Menyentuh mengenai tuntutan harta bernilai RM1.38 juta yang difailkan Allahyarham terhadap Nash, Zaidi menjelaskan, kes itu tertangguh buat sementara waktu dan terserah kepada waris arwah sama ada mahu meneruskannya atau tidak.

“Saya tidak pasti sama ada waris arwah mahu meneruskannya atau tidak. Sehingga kini mereka adik-beradik masih berbincang. Setahu saya, anak Sosilawati sangat rapat dan menyayangi Nash.

“Namun ada dua isu di sini. Pertama sekali ialah kehendak dan hasrat arwah untuk menyelesaikan kes berkenaan manakala yang kedua adalah hubungan baik antara waris dengan Nash.

“Saya sudah menjelaskan semua hal berkaitan kepada Rita. Kini terpulang kepadanya sama ada mahu menghalalkan segala harta yang bakal menjadi miliknya bersama adik beradik atau meneruskan hasrat arwah ibu,” katanya.

Selain memasarkan produk kosmetik dengan beratus rangkaian termasuk stokis dan cawangan, Nouvelle Visages membuka galeri pengantin, penjagaan kesihatan, salun rambut dan kecantikan serta hartanah.

Butik andaman pengantin, salun rambut dan spa beroperasi di Wisma Nouvelle, Cyberjaya manakala Nouvelle Development pula membangunkan kawasan komersial di Kota Damansara.


>INFO:
Anggaran harta Sosilawati:-
> Mempunyai 300 rangkaian dan cawangan perniagaan kosmetik Nouvelle Visages di seluruh negara serta Brunei, Singapura dan Thailand dianggarkan bernilai RM11.4 juta
> Bangunan Nouvelle Beauty Centre
di Kampung Baru, Kuala Lumpur bernilai hampir RM1.5 juta manakala Wisma Nouvelle yang baru dibangunkan
di Cyberjaya pula bernilai RM20 juta
> Memiliki hampir 50 rumah yang disewakan dan dianggarkan bernilai RM20 juta
> Harta dalam bidang hartanah dan pembangunan bernilai kira-kira RM100 juta
> Memiliki beberapa butik pengantin di sekitar Kuala Lumpur bernilai RM1 juta
> Turut menceburi bidang automobil (jual beli kereta) secara kecil-kecilan RM1 juta
> Rumah banglo di Taman Harmonis, Gombak bernilai RM1 juta
JUMLAH KESELURUHAN: RM155.9 juta -hmetro

Ulasan GB

Ada iktibar yang boleh diambil.
Tetapi sebagai Muslim, kita tidak boleh mendedahkannya di sini khuatir akan wujud prasangka hingga membawa kepada keaiban yang tidak disengajakan.
Cukup kita ambil pelajaran darinya sahaja mengikut kadar pemahaman masing-masing.


Apabila Ibrahim Tak Mengaku Dia Tin Kosong

Ibrahim Ali: Pemimpin PAS ‘tin kosong’ bukan saya

PASIR MAS, 25 Sept — Walaupun memenangi kerusi Parlimen Pasir Mas atas tiket PAS, Datuk Ibrahim Ali tetap mengkritik pemimpin parti Islam itu dengan menyifatkan mereka sebagai “tin kosong” dan tidak melakukan apa-apa perubahan untuk rakyat di Kelantan.

“Saya tin kosong? Yang tin kosong pemimpin PAS bukan saya kerana saya telah lakukan banyak perkara untuk penduduk di Pasir Mas.

“Tetapi Menteri Besar (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) tidak buat apa-apa selama memerintah selama 21 tahun.

“Sebagai contoh masalah air di negeri ini sehingga sekarang masih belum selesai,” katanya pada sidang media selepas program Perhimpunan Melayu Perkasa Kelantan di pekarangan Stesen Keretapi Pasir Mas di sini.

Ibrahim yang juga Presiden Perkasa berkata, Kelantan akan menjadi lebih baik sekiranya beliau menjadi menteri besar.

“Kalau nak Kelantan maju, saya adalah orangnya kerana saya boleh membawa perubahan kepada negeri ini.

“PAS selama ini tidak buat apa-apa. Perubahan terbesar yang pemimpin mereka lakukan adalah ceramah perdana, itu sahaja.

“Jadi kalau nak Kelantan maju, ikut saya,” katanya di hadapan kira-kira 5,000 orang yang hadir di program itu.

Program tersebut disertai bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Macam-macam perkara boleh dilakukan di sini (Kelantan), kita ada banyak produk pelancongan yang boleh dimajukan.

“Cuma apa yang menjadi masalah adalah ketiadaan pemimpin yang kreatif dan berinovasi,” kata Ibrahim.

Beliau memenangi kerusi Parlimen Pasir Mas dalam pilihan raya umum ke-12 setelah menewaskan calon Umno Ahmad Rasdi Mahmed dengan majoriti 8,991 undi.

Pada pilihan raya umum ke-11 2004, Ibrahim turut bertanding di kawasan tersebut sebagai calon Bebas namun tewas.

Ia dimenangi calon PAS Ismail Noh (17,526 undi) manakala calon Umno Datuk Abd Rahim Ab Rahman hanya memperoleh 16,275 undi dan Ibrahim pula 6,198 undi.

Ibrahim buat pertama kali memenangi kerusi Pasir Mas pada pilihan raya umum 1986 dengan memperoleh 55 peratus atau 15,711 undi dan mempertahankan kerusi itu empat tahun kemudian atas menggunakan tiket S46.

Beliau tewas tiga pilihan raya umum seterusnya dan menang kembali dua tahun lalu atas tiket PAS.

Semenjak menjadi Ahli Parlimen, Ibrahim melalui Perkasa banyak membangkitkan isu-isu berkaitan orang Melayu dan juga perpaduan Melayu yang dilihat semakin terhakis.

Ketika ditanya mengenai sama ada akan bertanding dalam pilihan raya umum ke-13, Ibrahim berkata, ia masih belum difikirkan lagi.

“Lambat lagi pilihan raya pun, jadi saya belum fikir sama ada akan bertanding atau tidak.

“Bagi saya soal bertanding ini adalah perkara kedua kerana apa yang penting sekarang adalah soal perpaduan orang Melayu.

“Sekiranya perjuangan masih belum selesai saya akan bertanding lagi,” katanya.

Ulasan GB

Katakanlah benar yang datang semalam 5000 orang dan kesemuanya pengundi Pasir Mas (sebenarnya mengikut laporan yang GB terima, kurang daripada separuh pengundi Pasir Mas, yang lain hanya ahli Perkasa dari luar), dan jika belum kesemua 5 ribu itu mengundi Ibrahim Ali di Pasir Mas, lom menang lagi kamu Yem.Apabila Budaya UMNO Mencanak-canak Di dalam Pemilihan PKR

Exco: Pemilihan PKR Merbok dicemari aksi 'ganas'

Exco kerajaan Kedah S Manikumar mendakwa mesyuarat cabang tahunan Merbok dicemari dengan aksi "ganas" apabila perwakilan cuba menyerang, mengugut dan menghamburkan kata-kata kesat terhadapnya.

Sehubungan itu, beliau yang juga ADUN Bukit Selambau membuat satu laporan polis di ibu pejabat polis daerah (IPD) Kuala Muda dekat Kuala Kedah berhubung perkara itu awal petang semalam.

Katanya, dalam mesyuarat di sebuah dewan di Bedong semalam, terdapat "unsur-unsur penyelewengan" dan berlaku kekecohan apabila pengawas pemilihan menghentikannya.

"Ini mengakibatkan rasa tidak puas hati di kalangan (perwakilan) pemilihan di situ dan mereka bertindak ganas untuk menyerang saya, mengugut dan menggamburkan kata-kata kesat.

"Saya rasa keselamatan saya dan keluarga saya terancam," laporan polisnya itu dipetik.

Semalam, Malaysiakini melaporkan proses pemilihan PKR cabang Merbok dan Jerai - kedua-dua di Kedah - ditangguhkan ekoran dakwaan berlakunya penyelewengan.

Pemilihan bagi jawatan ketua cabang Merbok menarik perhatian apabila ketuanya Abdul Rashid Din menarik diri dan ahli majlis pimpinan pusat Saiful Izham Ramli merupakan calon tunggal bagi jawatan itu.

Manakala bagi jawatan timbalan ketua pula, Manikumar - yang memegang portfolio perdagangan dalam negeri - berdepan dengan naib ketua cabang, Mukhtar Ismail.

Usaha mendapatkan ulasan Manikmar hari ini belum berhasil. Malaysiakini difahamkan beliau kini berada di Thailand untuk urusan rasmi kerajaan negeri.

Manakala pengerusi jawatankuasa pemilihan Dr Molly Cheah ketika dihubungi masih belum jelas berhubung kejadian itu. Bagaimanapun beliau mengakui "ada mendengarnya".

Sementara itu, Pentadbir Pemilihan PKR Raden Shamsulkamar Raden Shamsudin hari ini mengesahkan penangguhan mesyuarat dan pemilihan di cabang itu.

Katanya, pihaknya telah menerima laporan awal daripada pengawas pemilihan yang bertugas di cabang tersebut dan "terdapat satu kumpulan yang menimbulkan kekacauan".

"Kita akan tunggu laporan penuh daripada pengawas dan akan membuat siasatan," katanya sambil menjangkakan masalah sebenar akan diketahui minggu depan.

"Selepas itu kita akan keluarkan kenyataan rasmi (mengenai perkara itu)."

Sementara itu, tambahnya, kecuali di Jerai, perjalanan mesyuarat dan pemilihan di tempat lain setakar ini berjalan lancar -mk


Naib Presiden PKR Mustafa Kamil Ayub menerima tamparan awal apabila tewas tipis 17 undi dalam pemilihan peringkat cabang Pasir Salak hari ini.

Dalam pertembungan dua penjuru, Mustaffa mendapat 94 undi manakala pesaingnya Osman Abdul Rahman - bekas ketua cabang itu - mendapat 111 undi.

Keputusan mengejutkan itu baru diumumkan sebentar tadi.

Menurut seorang pemimpin cabang itu, Mahmud Yahya, Mustaffa bagaimanapun akan membuat bantahan berhubung kekalahannya itu dalam masa terdekat kerana mengesyaki berlakunya "politik wang".

"Ada konspirasi untuk menjatuhkan karier politik Mustaffa di Perak dan peringkat pusat," dakwa Mahmud yang juga salah seorang penyokong kuat bekas pemimpin NGO Islam itu.

Setakat ini, tambah Mahmud, pihaknya sedang mengumpul bukti berkaitan untuk dikemukakan kepada jawatankuasa pemilihan PKR. -mk


Ulasan GB

Sebabnya jadi gitu?
Perjuangan masih berkisar bab donia per se.

Sebabnya: PR dah nak ke Purajaya.

Hoping for Mustafa to bring out changes in PKR, but very unfortunate he was knocked down in the first round at his own ground. Obviously, PKR is not suitable for this kind of people and PKR shouldn't have been his platform in the first place. You get what I mean? Its OK if you don't, but I know Saifuddin does!


Memang Kartun - Zunar: Polis Pun Tak Tahu Apa Yang Ditanya

Zunar: Polis pun tidak tahu apa yang ditanya

Bermula dengan perintah reman satu hari dari Majistret Sepang, disusuli pula dengan lawatan polis ke pejabat Malaysiakini, babak Cartoon-O-Phobia melabuh tirai pada hari ini apabila kartunis Zunar dibebaskan pada kira-kira jam 6.15 petang ini. Bagaimanapun, segala-gala ini gagal menundukkan Zunar, yang tidak akur dengan tindakan polis.

Ketika dihubungi MerdekaReview, Zunar atau nama asalnya Zulkiflee Anwar Ulhaque berkata, polis sendiri pun tidak tahu apa soalan yang hendak diajukan kepadanya sepanjang proses siasatan, tetapi sekadar mahu mendapat penjelasan tentang kartun lukisannya.

Untuk Zunar, tindakan polis ini bertujuan untuk menakut-nakutkannya, agar dirinya berhenti melukis kartun. Bagaimanapun, beliau tegas bahawa dirinya akan terus melukis, dan berpegang kepada prinsip dan falsafahnya berkartun, iaitu membongkar penyelewengan dan korupsi kerajaan. Malah, beliau tidak akan menyembunyikan pendirian dirinya dari karya kartunnya.

Zunar bagaimanapun perlu melaporkan diri di balai polis pada 7 Oktober 2010.

Majistret menafikan hak Zunar

Pada awal pagi tadi, polis berjaya mendapat perintah reman satu hari daripada mahkamah Majistret Sepang untuk terus menahan Zunar, tanpa kehadiran peguamnya. Fadiah Nadwa Fikri, peguam yang mewakili Zunar, berkata dirinya hanya diberitahu polis bahawa Zunar akan dibawa ke majistret pada jam 9 pagi, ketika dirinya menghubungi polis pada waktu itu juga.

Maka beliau pun bergegas ke Majistret Sepang, tetapi mendapati polis telah berjaya mendapat perintah reman satu hari. Ketika dihubungi MerdekaReview, Fadiah Nadwa Fikri (gambar kiri) menyatakan ketidakpuasannya kerana anak guamnya dinafikan hak untuk diwakili peguam. Bagaimanapun, beliau akan mengadu kepada Majlis Peguam berhubung kes ini.

Fadiah juga menambah bahawa penangkapan polis ini dipercayai bertujuan untuk menghalang Zunar daripada menghadiri majlis pelancaran buku kartunnya, Cartoon-O-Phobia semalam.

Pada kira-kira jam 3.45 petang, tiga orang pegawai polis dari Shah Alam melawat ke pejabat Malaysiakini, dan mengambil keterangan daripada Ketua Pengarangnya, Steven Gan (gambar kanan). Bagaimanapun, tiada apa-apa yang dijumpai dan dibawa pulang ke balai polis.

Menurut Steven Gan, soalan yang ditanya berkisar pada operasi Malaysiakini, anak syarikatnya, Kinibook, buku terbitannya yang lain dan sama ada beliau menghadiri majlis pelancaran buku semalam. -MR

*Chen Shaua Fui ialah Assistant Editor MerdekaReview. Disedut, diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang.


Menteri: Penahanan Zunar berkaitan isu kalimah Allah

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata penahanan Zunar dibuat setelah mendapati kartun yang dihasilkan kartunis itu turut berhubung kait sistem perundangan negara dan agama termasuk isu kalimah Allah.

"Ramai cuba gembar gemburkan penahanan itu berkisar kepada kartun yang menyentuh kepada Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri tetapi maklumat yang saya terima daripada pihak berkuasa mengatakan kartun-kartun yang dihasilkan juga berhubung kait sistem perundangan kita, agama, isu kalimah Allah yang diputar belitkan," katanya seperti dilaporkan Bernama.

Zunar atau nama sebenarnya, Zulkiflee SM Anwarul Haque, 49, ditahan mengikut Akta Hasutan 1948 kerana menghasilkan buku Cartoon- O-Phobia yang didakwa menyentuh isu-isu sensitif yang boleh mengganggu ketenteraman awam.

Beliau ditahan di pejabat penerbitan miliknya, Sepakat Efektif Sdn Bhd di ibu negara kira-kira pukul 4 petang, semalam. -mk


Ulasan GB

Adeh, ke situ pulak perginya menteri dalam negeri...
ni semacam kena cucuk pinggang oleh sang wartawan, terus sebut apa yang dia suka...
nasib baik tak disebutnya, 'aku memang suka cium anunya' seperti yang dilakukan semasa beliau menjadi Ketua Pemuda UMNO dulu.


Nyanyuknya Menjadi-jadi Sekalipun Kubur Dah Kata Mari

Dr M: Nik Aziz halalkan apa sahaja demi dapatkan sokongan

PASIR MAS, 25 Sept — Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat boleh membuat tafsiran baru berkaitan hukum halal dan haram semata-mata demi menjaga hati DAP dan pada masa sama mendapatkan sokongan rakyat.

Bekas perdana menteri itu berkata selain Nik Aziz, pemimpin parti Islam itu sanggup melakukan apa sahaja untuk dapatkan sokongan.

“Ada pemimpin Melayu cakap mereka bukan orang Melayu tapi orang Islam. Itu tidak mengapa tetapi yang jadi persoalan kenapa hal berkaitan Islam diketepikan.

“Kalau mengakui diri adalah Islam jadi berlagaklah seperti orang Islam tapi apa yang berlaku sekarang adalah sebaliknya.

“Nik Aziz boleh halalkan segala-galanya, malah beliau juga boleh buat tafsiran baru berkaitan hukum halal dan haram,” katanya ketika berucap pada program Perhimpunan Melayu Perkasa Kelantan yang dihadiri kira-kira 5,000 orang di pekarangan Stesen Keretapi Pasir Mas.

Buat pertama kali Dr Mahathir datang ke Kelantan hari ini setelah insiden beliau disembur cecair di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa, empat tahun lalu.

Dr Mahathir yang diiringi oleh isteri beliau Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali datang ke negeri ini untuk menghadiri perhimpunan Perkasa.

Beliau tiba di majlis itu dengan memakai kain lilit di kepala bewarna kuning dengan corak bunga padi serta mengenakan selempang merah di bahunya.

Kali terakhir Dr Mahathir datang ke Kelantan ialah pada 2006.

Pada lawatan itu, Dr Mahathir telah disembur dengan cecair yang merbahaya di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa pada pukul 11 pagi, 28 Julai 2006.

“Pemimpin PAS sudah ketepikan agama, malah bangsa sendiri juga dilupakan.

“Sebagai contoh isu ternak babi, Nik Aziz cakap tidak ada masalah kalau nak ternak babi kerana dalam Islam tidak larang, yang haram adalah makan babi.

“Semua yang dilakukan ini semata-mata untuk mendapatkan sokongan rakyat sahaja,” kata Dr Mahathir yang juga penaung Perkasa.

Beliau juga memberikan amaran kepada rakyat terutamanya di Kelantan supaya mengenali latar belakang pemimpin mereka sebelum menyesal.

“Pemimpin yang baik adalah pemimpin yang membela dan mengikut kehendak rakyat bukan pemimpin yang gila nak jadi perdana menteri.

“Pemimpin-pemimpin yang gilakan kuasa ini boleh menyebabkan orang Melayu terpecah kepada 10 puak,” katanya.

Bekas presiden Umno itu juga mendakwa PAS menyertai PR adalah semata-mata untuk menang dalam pilihan raya.

“Parti yang berada dalam PR bergabung hanya untuk menang pilihan raya dan dapatkan kuasa.

“Semua orang tahu dasar setiap parti itu (PAS, PKR dan DAP) berbeza. Dasar perjuangan mereka tidak sama, jadi rakyat perlu tahu jenis pemimpin mereka,” katanya.

Dr Mahathir juga menjelaskan matlamat perjuangan PKR adalah bukan untuk rakyat tetapi adalah memastikan pemimpin mereka menjadi perdana menteri.

“Objektif PKR adalah nak pemimpin mereka jadi perdana menteri bukan untuk rakyat dan memastikan hak rakyat stabil.

“Apa yang penting bagi mereka adalah pemimpin mereka boleh jadi perdana menteri dan mereka sanggup lakukan apa sahaja bagi memastikan hasrat itu tercapai,” katanya.

Dalam kenyataan terbaru minggu ini, Dr Mahathir berkata, orang Melayu akan kehilangan kuasa jika PR mengambil alih pemerintahan negara ini.

Beliau mendakwa apa yang dinyatakan itu bukan satu igauan tetapi telah menjadi kenyataan kerana perkara itu sudah pun berlaku di negeri diterajui PR walaupun ketua pentadbiran di negeri itu di ketuai orang Melayu.

Sebelum ini Dr Mahathir pernah mengatakan bahawa orang Melayu akan menjadi kaum minoriti dari segi politik jika PR berkuasa.

Beliau juga menasihati pemimpin-pemimpin Umno supaya tidak mengetepikan individu berkebolehan yang dapat menyumbang kepada kekuatan parti hanya semata-mata takut kedudukan sendiri tercabar.

“Ini masalah Umno, kerana takut kedudukan sendiri dicabar mereka yang berkebolehan diketepikan sebab itu ramai yang masuk PAS.

“Jadi Umno perlu ubah semua ini demi kebaikan parti,” katanya.

Ulasan GB

Siapa yang mengugut MB Kelantan, YAB TG Nik Aziz bahawa kerajaan pusat akan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap Kerajaan PAS Kelantan jika hukum hudud dilaksanakan dengan alasan ia hudud PAS jika bukan anda yang bernama Mahathir?

Walhal yang sebenarnya, TDM hanya berdalih menyatakan ia hudud PAS. TDM adalah penentang hukum Islam sebenar. Beliau kini menuduh TGNA dan PAS melupakan ugama sedangkan TDM tidak pernah mahu mendaulatkan agamanya. Beliau menuduh TGNA membuat tafsiran baru berkaitan hukum halal dan haram semata-mata demi menjaga hati DAP dan pada masa sama mendapatkan sokongan rakyat sedangkan Mahathir begitu gersang dengan ilmu pemerintahan Islam dan kaedah-kaedah yang digunapakai oleh Rasulullah seperti tahalluf siyasi dan seumpamanya.

Cuba lihat:

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 2/5/92) 'Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam rakyat Islam yang mati dan kudung sudah tiada tangan dan kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama'.

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 1994) 'Saya akan memastikan bahawa negeri-negeri yang diperintah oleh BN tidak akan melaksanakan hukum hudud'( hukum Islam)

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 11/1/02 Berita Harian Mahathir berkata : Malaysia adalah sebuah negara Islam sejak merdeka dan peniaga serta pelancong Jepun sudah melawat negara ini sejak itu lagi. Kita tidak mengalami sebarang perubahan walau sedikitpun, lantas kebimbangan ini tidak berasas sama sekali, katanya berucap pada majlis jamuan meraikan rakan sejawatannya dari Jepun, Junichiro Koizumi di Seri Perdana di sini malam ini.

(Kenyataan Mahathir pada 14 Julai 1992 kepada wartawan). Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan. Ini sangat memalukan umat Islam kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya.

TDM juga menghina Rasulullah.

MENGHINA SUNNAH - BERJANGGUT

(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Sapa tau janggut Nabi macam mana? Sapa biasa tengok janggut nabi, ada gambar? Kita tak tau. Ada pulak yang kata janggut mesti sampai ke pusat. Ada yang special sikit macam tu! (ketawa). Apakah kita nak jadikan ini ukuran agama Islam kerana kita berjanggut maka kita Islam. Kononnya Sunnah Nabi. Kita tak tau. Kita tak tau sebenarnya macam mana janggut dia (Nabi) (menahan ketawa). Di zaman itu nak cukur pun mudah ke?

Dia bukan ada Gillette. Zaman nabi ada Gillette ke, tak dak. Pisau cukur pun tak dak masa tu. Jadi masalah macam mana nak cukur masa tu. Lepas itu, dia berjalan sana sini naik unta. Bukan nak dapat air banyak...(di) padang pasir".

MENGHINA HUKUM MENUTUP AURAT DAN MENGALAKKAN RATU CANTIK

(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Apakah kalau kita tidak tutup (aurat) kita tidak Islam? Banyak benda yang disuruh oleh agama Islam yang kita tidak buat, tetapi kita masih Islam".

Dr.Mahathir Mohamad: 5 September 1997, PWTC, Perhimpunan Agung UMNO). Tujuan menutup aurat ialah kerana di zaman Nabi, Arab Jahiliyyah mempunyai nafsu yang kuat sehingga sering menculik dan merogol wanita daripada kabilah-kabilah lain. Akibatnya ialah peperangan antara mereka yang tidak pernah tamat".

Mahathir Mohamad, Utusan Malaysia, 19 Julai 1997) Apabila tiga orang gadis Melayu Islam, Fahyu Hanim Ahmad,18 (Alor Setar), Noni Mohamad, 19 (George Town), dan Sharina Shaari 23, (Alor Setar), menyertai pertandingan Miss Malaysia Petite 1997 yang diadakan di Classic Ballroom, Hotel Holiday Villa Subang Jaya 13 Jun 1997 ditangkap oleh lima pegawai JAIS, Mahathir yang ketika itu sedang bercuti di Okoyama, Jepun mengulas: "Cara ini meninggalkan kesan buruk sampai ke bila-bila kepada pihak yang terlibat termasuk keluarga mereka. Orang-orang ini tidak faham apa yang dikehendaki oleh agama. Inilah masalahnya apabila kita memberi kuasa kepada orang-orang yang tidak tahu menggunakan kuasa".

MENGHINA DAN MEMECAT ULAMA'

(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Saya bukan lawan semua dengan mufti, tetapi mufti (Dato' Ishak Baharom) yang semacam ini bukan mufti. Ulama', macam-macam ulama' ada."Takkan satu orang boleh mendakwa diri dia ulama dan kita mesti sembah dia inilah waris nabi, bukan main senang. Masuk persatuan ulama' jadi waris nabi. Syed-syed pun tak pernah berkata macam itu, yang kata dia keturunan nabi, keturunan sahabat-sahabat nabi - pun dia tak kata macam itu. Ini mana-mana tempat membuat dakwaan bahawa 'ulama' adalah waris nabi'. Mudah nak jadi waris nabi. Tak payah sapa pilih."

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad, 8 Nov.1991, Perhimpuan Agung UMNO, PWTC). "Ajaran ulama' inilah yang menyebabkan umat Islam menghabiskan hayat mereka semata-mata mebuat persedian untuk akhirat. Dan untuk ini, berbagai-bagai ibadat dicipta dan ditokok-tambah untuk memenuhi masa hidup mereka