20 Sep 2009

Era Najib Altantuya : Isu Mirzan, Apa Kata Mufti 1Malaysia?

Di Selangor, kerajaan negeri berusaha untuk mengawal penjualan arak secara terbuka dan bebas. Dalam masa yang sama, kerajaan negeri cukup prihatin dengan hak dan keperluan masyarakat bukan Islam di Selangor. Nampaknya kesepakatan telah diterima oleh semua pihak di Selangor.

Dalam pergolakan ini, Umno pula cuba menanggguk di air keruh. Kerajaan negeri dihentam kerana dikatakan tidak membanteras arak. Mereka lupa, isu arak ini, telah berlarutan sejak Umno mula berkuasa di Selangor. Apa Umno buat tentang arak di Selangor ? Kerajaan PR pula mengambil tindakan sebaik sahaja berjaya menguasai Selangor.

Memang pelik, di saat para ulama dan ahli-ahli agama gigih mengajak umat Islam kembali kepada ajaran Islam yang sebenarnya, ada pula orang Islam sendiri membenarkan dirinya dilantik dalam syarikat arak. Pendedahan terbaru tentang Mirzan ini cukup menyedihkan umat Islam. Sekarang rakyat menunggu reaksi pemimpin Umno dan reaksi bekas Perdana Menteri sendiri. Rakyat juga sedang menantikan apa jawapan mufti-mufti dalam hal ini.

Mirzan dalam mempertahankan diri memberi alasan dengan berkata, "Ini adalah urusan perniagaan sahaja."

Beliau tentu sedar bahawa syarikat yang dipimpinnya itu menguasai 95% pasaran arak Filipina dan dijual di 60 buah Negara di dunia. Adakah beliau sedar, individu yang terlibat dengan arak bukan sahaja minum, membotol, menjual, membawa atau apa sahaja yang membantu dalam pasaran arak akan mendapat saham dosa.

Beliau telah mengeluarkan kenyataan akan mengurangkan penglibatan SMC dengan arak sekitar 15% sahaja menjelang 2010. Kenyataan itu nampak terlalu jujur dan ikhlas. Perlu diingat bahawa matlamat tidak boleh dihalalkan dengan cara. Walaupun esok syarikatnya berjaya mengurangkan pengeluaran arak hingga menjadi 1 %, adakah syarikatnya dikira bersih ?

Jangan keluarkan kenyataan seolah-olah ada hukum baru berkaitan arak. Panduan bagi penganut Islam adalah jelas. Arak itu haram. Kartika minum arak secara tertutup di kelab malam, ditangkap dan akan dihukum. Saudara Mirzan membuat kesalahan secara terang-terangan. Tanpa segan silu mengeluarkan kenyataan bagi menunjukkan ianya betul. Siapa yang akan ambil tindakan ?

Rakyat Malaysia yang menghina lagu Negaraku akan dikenakan hukuman bila pulang dari luar Negara kerana dikatakan menghina rakyat dan Negara Malaysia. Apa pula tindakan yang akan dikenakan kepada Mirzan kerana menghina Islam secara terang-terangan ?

Jika, Mirzan Mahathir seorang yang bermaruah dan sayangkan agama anutannya. Letak jawatan sebagai ahli lembaga pengarah. Bertaubat dan carilah rezeki dengan cara halal. -Hamba Allah

Era Najib Altantuya : Bagan Pinang, PAS Lancar Majlis Gerak-kerja

Jentera Kerja pilihan raya PAS dan Laman Web Rasmi PRK Bagan Pinang secara rasmi telah dilancarkan oleh YB Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Presiden PAS dalam satu majlis pelancaran jentera parti malam kelmarin.

Majlis turut dihadiri Timbalan Presiden PAS Ustaz Nasaruddin, Pesuruhjaya Negeri Sembilan Zulkifli Omar dan pimpinan Pakatan Rakyat dari DAP antaranya YB Loke (MP Rasah), YB Anthony Fernandez (MP Seremban) dan YB Ean Yong Tin Sin (ADUN Lukut). Tidak kelihatan YB MP Teluk Kemang, YB ADUN Port Dickson dan YB ADUN Chuah - kesemuanya dari PKR dan tidak diketahui samada mendapat jemputan atau tidak).

YB Loke dalam ucapan pembukaannya menegaskan sokongan tidak berbelah bahagi kepada bakal calon PAS yang akan bertanding di Bagan Pinang, DAP dari awal lagi menunjukkan sokongan dengan membuka bilik gerakan untuk memberi penerangan kepada pungundi cina.

Di akhirnya, Tuan Guru presiden menyeru kepada ahli PAS agar dapat memberi sumbangan tenaga mahupun wang ringgit bagi membantu jentera PRK Bagan Pinang dengan lancar.

Terdahulu dalam satu mesyuarat jentera pilihanraya yang berlangsung pada sebelah petang, PAS kawasan-kawasan di dalam Negeri Sembilan telah diberikan amanah mengetuai UPU yang terdapat dalam DUN Bagan Pinang sambil dibantu negeri-negeri. Maklumat lanjut tentang perkara ini akan dimaklumkan kemudian.

Era Najib Altantuya : Islam Melangkaui 1Malaysia

Apa nak dipening-pening kepala dengan 1Malaysia. Sekarang bermacam-macam ungkapan berkaitan dengan 1Malaysia. Gatal telinga mendengarnya.

Mula-mula kita dengar Salam 1Malaysia. Maka siang malam TV pun 'bertitir' ....Salam 1Malaysia.

Nak buang kemana kita punya ungkapan 'Assalaamualaikum"?

Hari ini kita dengar ungkapan......."kita adalah satu keluarga yang besar. Kita adalah keluarga 1Malaysia".

Islam telah mengajar kita berbaik-baik dan berkenal-kenalan dengan semua kaum dan bangsa, bersaudara dengan semua orang Islam, lebih 1400 tahun dahulu, dan yang paling baik diantara kita ialah mereka yang bertakwa.

Kalau sesaorang yang bertakwa, mahu tidak mahu mesti mereka akan berbaik-baik dan berkasih sayang dengan semua makhluk di muka bumi, tidak kira apa bangsa dan agama yang dianuti. -al-brangi

Era Najib Altantuya : UMNO Pusat Menambahkeruhkan Krisis Politik Terengganu

K risis politik Terengganu dilihat semakin runcing apabila beberapa usaha termasuk lawatan khas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyidin Yasin dan Ketua Perhubungan Datuk Hishamudin Husein gagal menampakkan hasil positif untuk memulihkan keadaaan

Parti Keadilan Rakyat (PKR) Terengganu mendesak Menteri Besar, Datuk Ahmad Said segera membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) kerana semakin jelas beliau kini tidak lagi mendapat sokongan majoriti dalam dewan berkenaan.

"Kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yasin bahawa perbalahan antara kumpulan Ahmad Said dan bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh hanya akan dicari penyelesaian selepas hari raya jelas menunjukkan krisis ini amat serius," kata jurucakap PKR Terengganu, Hashimi Datuk Haji Abbas dalam satu kenyataan kepada The Malaysian Insider.

Bagi menghormati amalan demokrasi kata beliau, kerajaan negeri tidak lagi layak untuk terus mentadbir dalam keadaan Menteri Besar hanya disokong oleh segolongan minoriti ahli dewan undangan negeri.

Menurut beliau, kumpulan penyokong Idris yang terdiri lebih 12 ahli dewan jika dicampur dengan ahli dewan daripada PAS jelas telah menafikan majoriti penyokong Ahmad Said dalam DUN.

"Kita yakin keadaan ini dari segi semangat demokrasi akan menjadikan kerajaan berjalan dalam keadaan tidak sah dan bercanggah dengan kehendak rakyat," jelas beliau.

Krisis politik Tergengganu tercetus dengan desas desus sekumpulan ADUN Barisan Nasional (BN) Terengganu yang tidak berpuas hati dengan perlantikan Ahmad Said sebagai Menteri Besar akan melompat menyertai pembangkang.

Tindakan kumpulan itu dkatakan tidak menjadi kenyataan kerana pesuruhjaya PAS Terengganu, Datuk Harun Taib tidak positif dengan pelan berkenaan. Bagaimana pun Harun menafikannya kerana tidak ada sebarang perbincangan mengenainya.

Perkembangan terakhir di mana Muhyidin Yasin membuat kenyataan bahawa krisis politik Terengganu hanya akan dicari penyelesaian selepas hari raya menimbulkan persoalan baru bahawa pihak yang menentang Menteri Besar serius untuk mengambil tindakan drastik.

Tinjauan MI di sekitar Terengganu menunjukkan kain-kain rentang ucapan selamat hari raya di kawasan dikuasai kumpulan anti Ahmad Said tidak meletakkan gambar menteri besar itu besama ADUN.

Adun Kuala Besut misalnya meletakkan gambar beliau bersama dengan Idris Jusoh bukannya Ahmad Said. Ia dilihat satu keganjilan walaupun Idris adalah ketua bahagian Umno Besut. -MalaysianInsider

Era Najib Altantuya : Ong Ibu Segala Pembohongan - Dr.Chua

DDatuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini menggelar presiden parti MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat sebagai "ibu segala pembohongan".

Dr Chua berkata demikian sewaktu ditanya samada akan menubuhkan sekali lagi menafikan spekulasi yang telah tersebar luas itu.

"Tidak pernah terlintas untuk memulakan sebuah parti baru. Menubuhkan parti baru merupakan cerita karut yang diada-adakan oleh presiden untuk mencemarkan nama saya," katanya.

Beliau menyeru anggota MCA, khususnya para perwakilannya, supaya bersatu demi kepentingan parti dan tidak menjadikan parti sebagai alat untuk perjuangan presiden MCA sahaja.

"Jangan benarkan parti menjadi alat untuk perjuangan presiden MCA sahaja. Ia ini adalah parti untuk semua ahli-ahli MCA dan biarlah perwakilan MCA menentukan nasib pemimpin dan hala tuju parti," katanya kepada pemberita di rumah terbuka Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Seri Perdana, di sini pada Sabtu.

Mengenai keputusan Jawatankuasa Pusat (CC) MCA mengantung keanggotaan beliau selama empat tahun, bekas timbalan presiden parti itu berkata:" Adakah mereka cuba katakan yang CC lebih besar kuasanya daripada mesyuarat agung luar biasa (EGM)."

MCA akan mengadakan EGM pada 10 Okt bagi membincangkan beberapa keputusan yang dibuat oleh pucuk pimpinan parti kebelakangan ini termasuk pemecatan Dr Chua sebagai timbalan presiden parti oleh Majlis Presiden pada 26 Ogos ekoran skandal seks beliau pada tahun lepas.

"Saya menyerahkan kepada kebijaksanaan perwakilan-perwakilan MCA yang akan hadir dalam EGM ini, dan saya yakin mereka akan buat keputusan yang bijak demi kepentingan parti," kata Dr Chua.Era Najib Altantuya : SELCAT, Ada Yang Gelisah Tak Tentu Pasal

Tiada krisis dalam Pakatan Rakyat Selangor, hanya Pesuruhjaya PAS, Datuk Dr. Hasan Mohd. Ali yang berhadapan dengan krisis. Demikian tegas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Teng Chang Khim semasa ditanya mengenai isu terbaru - Selcat - menghantui kerajaan negeri Selangor.

"Saya merasakan beliau (Dr. Hasan) dalam krisis, bukannya Pakatan. Pakatan tiada dalam krisis sehingga sekarang. Kita kukuh, kami mempunyai mandat yang kukuh.

"Saya melihat (Menteri Besar) Tan Sri Khalid Ibrahim menikmati populariti yang cukup tinggi... orang ramai gembira dengan apa yang beliau lakukan, orang ramai gembira dengan pembaharuan dilakukan beliau termasuk pembaharuan kepada Dewan Undangan Negeri.

"Jadi, jika ada sesiapa yang tidak boleh duduk bersemuka dengan Tan Sri Khalid, itu adalah krisis mereka, bukan krisis Tan Sri (Khalid).

"Adalah tidak adil untuk mengatakan krisis Tan Sri," kata Teng ketika diminta mengulas isu Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat).

Teng mengulas kenyataan Hasan yang diberikan pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Kerajaan Negeri/Menteri Besar yang dihadiri kedua-dua mereka.

Teng yang mempengerusikan Selcat, dianggotai tujuh anggota termasuk dua wakil Barisan Nasional (BN), mengulas isu Selcat yang dikritik apabila pegawai-pegawai daerah yang dipanggil memberi keterangan mendakwa dilayan seperti penjenayah dan perlu menjawab soalan mengikut kehendak jawatankuasa tersebut.

Pegawai Daerah Klang, Bakhtiar Hussin menyifatkan Selcat tidak mencerminkan proses siasatan sebenar kerana lebih menjurus kepada serangan peribadi, selain menjejaskan imej serta kredibiliti dirinya sebagai penjawat awam sejak 30 tahun lalu.

Katanya, siasatan diketuai Teng dilakukan dalam suasana tegang dan tidak berhemah.

Selcat akan mengadakan pertemuan susulan selama lima hari bermula 21 Oktober ini.

Selcat ditubuhkan oleh DUN Selangor selepas pilihan raya umum Mac 2008 untuk memantau selia dan memeriksa keupayaan, kebertanggungjawab dan ketelusan dalam segala urusan pentadbiran kerajaan negeri.

Anggotanya terdiri daripada Haniza Mohd. Talha (PKR-Taman Medan), Azmin Ali (PKR-Bukit Antarabangsa), Shaari Sungib (PAS-Hulu Klang), Edward Lee Poh Lin (DAP-Bukit Gasing), Sulaiman Abdul Razak (BN-Permatang) dan Ismail Sani (BN-Dusun Tua).

KOMEN HASAN ALI

Kira-kira sejam sebelum ulasan Teng itu, Hasan yang ditemui wartawan mempertahankan kritikan dilemparkan pegawai-pegawai daerah sambil mengesyorkan agar format dan prosedur Selcat dikaji semula.

Hasan yang juga Exco Kerajaan Negeri memberitahu, daripada hanya dianggotai oleh ahli-ahli politik memberitahu, keanggotaan Selcat boleh terdiri daripada bekas hakim, pegawai kanan kerajaan dan tokoh-tokoh masyarakat terkemuka.

Hasan berkata: "Kami semua menyokong penubuhan Selcat. Tetapi yang saya agak, agak sedikit kecewa ialah dengan cara pengendalian Selcat itu."

"Anda tahu beberapa Pegawai Daerah sama ada yang dipanggil untuk disoal siasat atau diambil keterangan dan sebagainya, tetapi sebagaimana dilaporkan dalam pertemuan kita dengan Yang Dipertua-Yang Dipertua dan termasuk seluruh kepimpinan pentadbiran kerajaan negeri Selangor ini, mereka melahirkan rasa tidak puas hati mereka.

"Mereka merasakan mereka diaibkan, mereka merasakan imej mereka terjejas, mereka merasakan mereka tidak dilayan seperti pegawai kanan kerajaan, sebaliknya dilayan seperti budak sekolah dan dengan asakan soalan-soalan... sebab itu mereka merasakan tiada ruang untuk memberikan jawapan-jawapan yang adil dan ada pegawai-pegawai daerah sendiri tidak tahu bentuk jawapan yang dikehendaki oleh Selcat," kata Hasan lagi.

Hasan menambah, beliau sangat bersimpati dengan pegawai-pegawai berkenaan.

"Saya juga pernah berkhidmat sebagai kakitangan kerajaan, pegawai kanan kerajaan satu masa dahulu... jadi saya tahu perasaan mereka, saya tahu hati mereka, saya tahu fikiran mereka, dan saya tahu cara mereka beroperasi.

"Oleh itu, secara semula jadi saya bersimpati dengan mereka, kemungkinan... khususnya dalam isu yang membabitkan Selcat ini," kata beliau yang mengharapkan sesi pendengaran Selcat bulan depan ditangguhkan sehingga pengubahsuaian yang disarankan ini dilakukan.

TENG HAIRAN PENDIRIAN HASAN

"Saya agak hairan dengan Datuk Hasan yang jahil dengan amalan berparlimen kerana ini adalah jawatankuasa hak dan kebebasan dibentuk oleh Dewan Undangan Negeri.

"Tiada amalan sedemikian untuk tempoh selama 300 tahun yang lalu di mana jawatankuasa hak dan kebebasan dianggotai oleh bekas hakim dan anggota bukan Dewan... jadi, saya tidak tahu sama ada beliau jahil atau mahu mewujudkan sesuatu yang baru berhubung amalan berparlimen selama ini.

"Saya mengatakan bahawa berdasarkan amalan berparlimen di negara-negara Komanwel sejak 300 tahun lalu, saya tidak mendengar keanggotaan sedemikian, jawatankuasa hak dan kebebasan terdiri daripada mereka yang bukan anggota Dewan," kata Teng sambil menjelaskan, aturan mesyuarat DUN juga menetapkan keanggotaan perlu datang daripada semua parti.

"Jadi kita perlu mengambil kira pengiktirafan itu," kata Teng lagi.

"Parlimen adalah badan politik paling tinggi. Jadi, bagaimana anda boleh mengambil keluar unsur politik? Kita berada di sini juga menerusi politik.

"Jika sesiapa mahu membuat penghakiman, mereka harus menyertai bidang kehakiman, jadi hakim. Anda tidak boleh menyertai Parlimen, dengan anggota perundangan menjadi hakim," katanya.

Teng, pemimpin DAP, juga mempersoalkan kapasiti Hasan bercakap mengenai isu Selcat buat masa sekarang.

Hasan menjadi tumpuan dalam isu pengharaman jualan minuman keras di kedai serbaneka 24 jam di kawasan Shah Alam, Julai lalu.

"Ini bukan merupakan isu Pakatan. Beliau ada kapasiti, saya tidak tahu apa kapasiti yang beliau bercakap.

"Apabila beliau bercakap mengenai pengharaman minuman keras, beliau bercakap sebagai pemimpin PAS. Bila bercakap sebagai pemimpin Pakatan, beliau bercakap mahu menukar setiausaha kerajaan negeri, penasihat perundangan, mahu tukar Pegawai Daerah dan Yang Dipertua pihak berkuasa tempatan.

"Dan, sekarang mahu mengubah Selcat. Saya tidak tahu apa kapasiti yang beliau mahu bercakap. Itu anda kena tanya beliau sendiri," kata Teng sambil menambah, perjalanan Selcat telah disambut baik oleh orang ramai.

"Orang ramai meletakkan harapan tinggi terhadap Dewan Undangan, Jawatankuasa Hak dan Kebebasan, Selcat, dan kita perlu memenuhi harapan itu," katanya.

Katanya, jika ada pihak yang mahu mengubahnya, "saya fikir sudah tiba masa bagi mereka mengkaji semula kedudukan mereka."

"Selcat adalah sesuatu yang baru di negara ini, tetapi bukan sesuatu yang baru jika diambil kira amalan berparlimen negara-negara Komanwel.

"Kita perlu bergerak ke hadapan. Dan, jika perlu ada perubahan di sana sini, kita boleh duduk dan berbincang.

"Tapi jika mahu dibubarkan sama sekali, saya rasa tidak boleh," katanya.

Katanya: "Tidak timbul soal pengubahsuaian. Saya tidak tahu apa yang dimaksudkan pengubahsuaian oleh Hasan Ali. Saya tidak melihat apa-apa masalah sekarang."

KOMEN MB KHALID

Mengulas isu yang sama, Khalid pula berkata, pihaknya telah mengadakan pertemuan untuk meneliti kaedah terbaik agar sistem komunikasi diuruskan dengan baik supaya tiada mana-mana pihak merasakan terguris dalam keadaan mahu bertindak secara terbuka dan telus.

Kata Khalid, beliau akan mengaturkan mesyuarat khas untuk membincangkan perkara tersebut dalam waktu terdekat.

"Jika itu keadaannya saya perlu mengaturkan mesyuarat dengan Speaker dan anggota Selcat dengan pegawai-pegawai daerah, dan dengan Exco agar kita boleh mencari jalan dan cara bagaimana boleh menyelesaikan perselisihan faham dan niat kita," katanya.

Mengenai syor Hasan supaya sistem Selcat dikaji semula, Menteri Besar berkata, ia bukan dalam ruang lingkup prosedur DUN. -MSTAR

Era Najib Altantuya : Ong Ubah Pendirian Dari Pecat Kepada Gantung Dr Chua Selama 4 Tahun

Jawatankuasa Pusat MCA (CC), badan tertinggi dalam membuat keputusan parti, pada hari Sabtu menolak keputusan awal Majlis Presiden (PC) untuk memecat bekas timbalan presiden Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Sebaliknya, selepas bermesyuarat selama tujuh jam, CC telah mengambil keputusan untuk menggantungkan keahlian Dr Chua selama empat tahun berkuatkuasa serta merta walaupun bekas Menteri Kesihatan itu tidak mengemukakan rayuan.

"CC secara sebulat suara menggantungkan Dr Chua selama empat tahun mulai hari ini dan jawatan dia dalam parti turut digantung," kata presiden Datuk Seri Ong Tee Keat kepada pemberita di sini.

"CC, selaku badan yang diberi kuasa Perhimpunan Agung, merupakan medan untuk ahli melahirkan pandangan dan pendapat secara bebas dan mempertimbangkan keputusan yang berpatutan," katanya.

Ong berkata dengan menangani sebarang tindakan disiplin sama ada rayuan atau sebaliknya, CC mempunyai kuasa untuk menyemak keputusan majlis presiden dan membuat keputusan muktamad dalam sebarang perkara selaras dengan perlembagaan parti.

Ong menjelaskan bahawa tindakan CC menolak keputusan majlis presiden bukan kali pertama terjadi kerana sebelum ini perkara sama berlaku.

Ditanya alasan penolakan keputusan itu, Ong hanya berkata: "Kedua-dua PC dan CC sentiasa menyediakan ruang yang selesa untuk membincangkan sebarang kes disiplin."

Mengenai peluang lima agenda akan dimasukkan dalam mesyuarat agung luar biasa (EGM) pada 10 Okt ini, Ong berkata bahawa agenda itu akan kekal.

Salah satu agenda EGM itu ialah mengekalkan semula Dr Chua sebagai timbalan presiden dan ahli parti.

Sementara itu, salah seorang penyokong Dr Chua dan watak penting dalam mengusahakan EGM, Loh Seng Kok, berkata adalah tidak sesuai lagi untuk CC menyemak semula keputusan pemecatan itu kerana Dr Chua membiarkan EGM memutuskan nasibnya dalam parti.

"Tindakan menyemak keputusan pemecatan Dr Chua dan menggantikan dengan penggantungan adalah bermakna untuk menghalangnya daripada bertanding pada pemilihan parti akan datang. Ia bermaksud mendapatkan simpati untuk Ong," katanya.

-- BERNAMA