30 Ogo 2014

Mat Taib Peringatkan PAS: Jangan Syok Sendiri!

PAS jangan syok sendiri, 10 kerusi DUN hilang jika tinggalkan Pakatan, kata Mat Taib

Tan Sri Muhammad Muhd Taib hari ini mengingatkan PAS tidak mengambil jalan mudah meninggalkan Pakatan Rakyat (PR) kerana sekiranya berbuat demikian, parti Islam itu akan mengalami kekalahan yang lebih besar di Selangor.

Bekas menteri besar Selangor itu berkata PAS perlu diperingatkan selama ini pengundi Cina juga turut memberikan sokongan mereka apabila parti Islam itu berada bersama dalam PR.

"PAS akan kalah banyak kerana mungkin orang Cina tidak mahu mengundi PAS. Jangan kita 'sentimen Allahu Akbar' sahaja. Kita kena praktikal dengan keadaan pengundi.

"Jika kita silap percaturan, PR akan menang dan PAS yang tidak dapat undi. Jika ada pilihan raya di Selangor, saya ingat kurang-kurang PAS akan kalah 10 (kerusi)," katanya dalam Wacana Merdeka di Universiti Selangor di Shah Alam hari ini.

PAS sebelum ini mengambil pendirian yang berlainan dengan PR apabila memilih untuk memberi lebih nama calon menteri besar kepada Sultan Selangor bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Khamis secara terbuka meminta PAS menyatakan sama ada mereka menentang keputusan PR menamakan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, sebagai satu-satunya calon menteri besar Selangor kerana beliau seorang wanita.

Muhammad berkata berdasarkan pengalaman 10 tahun sebagai menteri besar Selangor, trend pengundian negeri ini dapat difahami dan PAS akan lebih selamat jika bersama PR.

Katanya, apa jua keputusan yang diambil PAS, kelebihan pengundi Cina ketika bersama PR perlu diberi perhatian ketika ia memberikan satu sumbangan besar.


"Ini pengalaman saya 10 tahun jadi MB. Saya tahu trend. Kita jangan syok sendiri.

"Saya fikir jika PAS ada pendirian baru, PAS akan kalah banyak. Pengundi Cina akan tarik diri, tidak undi calon PAS. Saya sudah tengok trend pengundi di Selangor, PAS menang bukan dengan majoriti besar sangat.

"Kalau PAS ada pendirian berubah, kononnya PAS boleh berdiri dengan sendiri, dan katalah hendak berkawan dengan Umno, saya fikir Datuk Nik Abdul Aziz (Nik Mat) banyak kali kata 'jangan percaya'. Ia akan berbalik cerita lama," katanya.

Beliau berkata Umno akan sentiasa mencari peluang bagi mengukuhkan sokongan rakyat terhadap parti Melayu itu walau dengan apa cara sekalipun.

Katanya, PAS sendiri pernah mempunyai pengalaman bekerjasama dengan Umno yang menyaksikan perhubungan itu tidak bertahan lama.

"Umno berkehendakkan PAS apabila ada sedikit menunjukkan kelemahan. Pada pandangan saya, PAS elok terus dalam PR. Umno biarkan dengan MCA dan MIC.

"Jika ada pandangan Umno dan PAS boleh mentadbir (bersama), itu cuma sementara. Apabila Umno dan Barisan Nasional dapat kuasa balik, katakan di Selangor, mereka akan menguis PAS keluar balik selepas berkuasa.

"Kita kena tahu kekuatan kita. Jangan kata kita sudah menang kita boleh ubah strategi akhirnya termakan dengan mainan politik Umno," katanya kepada kira-kira 100 hadirin di universiti itu. –TMI.

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

AJK PAS Pusat Sudah Malas 'Gaduh' Dengan Ust Hadi!

Isu MB: Penolakan pada Hadi membara

Cadangan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang memilih Timbalan Presiden PKR Azmin Ali sebagai calon menteri besar Selangor jika dapat menarik beberapa lagi anggota PKR bekerjasama dengan Umno, menimbulkan keresahan anggota jawatankuasa (AJK) PAS.

Sekalipun pegawai kanan Hadi dan pemimpin PAS menafikan keras, ia tetap mengundang resah dan "penolakan dari dalam" kumpulan Erdogan, malah segelintir kumpulan pro-ulama yang "berang berbaur terkejut" dengan perkara itu.

Sumber-sumber PAS memberitahu Malaysiakini, mesyuarat AJK pusat Isnin lalu, ada pemimpin yang sudah malas 'bergaduh' dengan Hadi.

Malah ada juga yang 'bersingsing lengan' dengan presiden PAS itu dan ada juga yang mempertahankan keputusan 17 Ogos itu yang memilih Azmin di samping Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail.

Ekoran itu, pemimpin PAS dilihat dalam dilema - diluah mati emak, ditelan mati bapa - ekoran pendirian terbaru Hadi yang tidak selari dengan keputusan sebulat suara AJK Pusat PAS Ahad dua minggu lalu.


Ia sekaligus menambahkan parah krisis menteri besar Selangor.

Bagaimanapun penolakan itu, sumber-sumber parti memberitahu, tidak sampai ke tahap penolakan mutlak terhadapnya, termasuk dalam Muktamar PAS 2014 di Johor pada 18-20 September depan.

"PAS berada dalam keadaan dilema tetapi tidak sampai menolak Abdul Hadi (di muktamar). (Malah) ada pemimpin kanan PAS yang tak dipercayai oleh Abdul Hadi (ekoran penolakan itu).

"Mereka terkejut dan tidak setuju dengan dua perkara, bergabung dengan Umno dan mengajar parti rakan khianat (kepada Pakatan Rakyat)," kata sumber kepada dihubungi Malaysiakini semalam.

Sejarah 80-an berulang?

Mengimbau sejarah PAS lebih tiga dekad lalu, sumber-sumber berkata isyarat penolakan Hadi itu boleh berlaku sepertimana ketika Yang Dipertua PAS Datuk Asri Muda disingkirkan pada 1982 dan digantikan Yusof Rawa.

Sementara pada 1986 pula, Yusof pula diasak apabila idea penubuhan Majlis Perundingan Masyarakat Cina (CCC), sebuah badan bagi mempromosikan dasar PAS kepada bukan Islam, ditolak walaupun menjadi sebahagian daripada ucapan dasar yang dipertuanya.

"(Dengan kata lain, perwakilan ketika itu) menolak usul yang menjadi sebahagian daripada ucapan dasar, (dan ia) dianggap sebagai menolak presiden," katanya.

Sumber-sumber lain yang dekat dengan PAS pula mempersoal perubahan sikap Hadi yang dikatakan tiba-tiba menjadi negatif dan kelihatan terlalu marahkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam mesyuarat AJK PAS Pusat pada Isnin lalu.

Sumber itu tidak menolak kemungkinan wujudnya gerakan untuk menolak Hadi termasuk mencabarnya sebagai presiden pada pemilihan PAS tahun depan.

Antara alasan yang digunakan ekoran ekoran pendekatan “one man show” (bergerak sendiri) beliau dalam membuat keputusan politik.

Malah, kedua-dua kelompok dalam PAS – kumpulan Erdogan dan pro-ulama – kini dikatakan sama-sama cuba “membersihkan” satu sama lain.

“Presiden akan dicabar," kata sumber kepada Malaysiakini.

Sementara itu, mengakui PAS berdepan dengan "situasi berkecamuk" berhubung kemelut ini, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub mengakui "PAS pernah mengalami situasi penolakan" terhadap ketuanya sebelum ini.

Salahuddin: Ribut mana tak berhenti

"(Tetapi) biarlah masa menentukan. Untuk berlaku adil terhadap presiden (Hadi), beliau boleh berhujah, memberi pandangan, menjawab persoalan secara terbuka sebagai ketua parti. Maka berlaku interaksi dua hala.

"Perwakilan (juga) akan memberikan penilaian yang jujur dan muktamar terbuka untuk bercakap. Muktamar satu lagi medan untuk perwakilan berucap mengenai harapan, sindiran atau kritikan," katanya.

Beliau menjawab soalan sama ada cadangan bekerjasama dengan Umno yang dikemukakan Hadi itu boleh mencetuskan tanggapan buruk terhadap pemimpin nombor satu PAS itu, sekaligus menyebabkan beliau ditolak.

Salahuddin, bekas MP Kubang Kerian itu berkata, sebagai sebuah parti yang menjunjung demokrasi, PAS tidak mengongkong semua pihak dalam parti itu memberikan pandangan.

"Akhirnya satu keputusan dapat dicapai. Biarkan ia (krisis MB ) bergelora dan akhirnya berakhir dengan satu kematangan. Politik baru ini tidak boleh dielak. Ini yang anak muda mahu.

"Biarkan gelora itu berhenti (dengan sendirinya). Ribut mana yang tidak mahu berhenti,"
katanya ketika dihubungi Malaysiakini. -mk via detikdaily

ULASAN GB

Naib presiden PAS, Salehuddin Ayun menyatakan.... ribut mana yang tak mahu berhenti...

GB sekadar menambah: kelapa kotai akan tetap gugur juga ke tanah... so tak payah jolok-jolok..IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Dapatkan produk kesihatan untuk menambahkan kekuatan lelaki
dengan produk kami. Sila klik SINI[VIDEO & GAMBAR] Al-Qassam Sangat Digeruni Oleh Tentera Israel


Mukadimah: Bagaimana keadaan di Gaza sekarang? Dan apa pencapaian Al-Qassam sehingga kini? Apakah umat Islam di Gaza mampu menang untuk menentang Israel? Ikuti perkembangan terbaru di Gaza seperti yang diceritakan Presiden Majlis Perundingan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid (Cikgu Azmi) yang baharu balik dari bumi bergolak Gaza. Beliau ke sana selama lima hari mulai 17 Ogos lalu. Butiran lanjut bersama Wartawan Kanan Harakah, AZIZ MUDA yang menemubual beliau 25 Ogos lalu.

HARAKAH: Boleh Cikgu Azmi ceritakan secara ringkas perkembangan terbaru di Gaza sekarang?

MOHD AZMI ABDUL HAMID: Saya baru balik dari Gaza tiga hari lalu. Saya berada di Gaza selama lima hari iaitu sejak 17 Ogos lalu. Sepanjang saya berada di Gaza, pertamanya saya dapat melawat mereka yang tercedera yang dapat dikeluarkan dari Gaza dan dibawa ke hospital Cairo.

Keadaan mereka amat menyedihkan. Kebanyakan mangsa adalah kanak-kanak. Kebanyakan mangsa cedera parah, terputus anggota badan dan tak mungkin hidup lagi. Bagaimana Cikgu boleh bolos ke Gaza baru-baru ini?

Untuk ke Gaza sekarang memang cukup susah. Pihak berkuasa Mesir melakukan berbagai-bagai sekatan. Amat banyak sekatan jalan raya yang diadakan, tak kurang 30 sekatan yang mesti dilalui. Kalau nasib baik terlepas, kalau tak tersangkut.

Ada yang duduk hingga 3 jam di sekatan itu. Mereka buat macam-macam alasan yang sangat tidak dapat kita terima. Mereka mendakwa kawasan Sinai banyak pemberontak. Pada hal yang kita lihat tak banyak pemberontak yang melawan As-Sisi di Sinai.

Kita sudah beberapa kali berhubung dengan pihak pertahanan, pihak perisikan Mesir supaya pintu masuk ke Gaza di Rafah dibuka. Kalau tidak, keadaan di Gaza pasti menjadi lebih parah. Ini kita buat desakan kepada empat pihak iaitu ke pejabat presiden, pejabat tentera, pejabat luar negara dan pejabat perisikan Mesir.

Sukar juga lepaskan bantuan yang dibawa untuk masuk ke Gaza...

Ada beberapa syarat yang mesti dilalui. Mereka semak apa yang boleh dan tak boleh dibawa masuk termasuk ubat-ubatan. Ini sangat menyukarkan kita. Ada barangan yang boleh lepas dan ada yang tak lepas. Ini tindakan pihak berkuasa Mesir yang kita persoalkan.

Ada antara syarat itu yang tak masuk akal. Mereka mendakwa tindakan kita itu boleh membawa masuk senjata ke Gaza. Saya kira ini adalah isyarat dari Israel supaya tak mudah bawa masuk barangan dan bantuan ke Gaza.

Ada sedikit lagi baki terowong yang boleh digunakan untuk masuk ke Gaza, tetapi 90 peratus sudah dihancurkan atau dimusnahkan oleh kedua-dua pihak iaitu dimusnahkan oleh Kerajaan Mesir sejak berada di bawah As-Sisi dan Israel.

Pada hal terowong itu cukup berguna kepada Palestin dan Mesir kerana ia dimanfaatkan untuk kutipan cukai dan dapat memberikan hasil kepada Mesir dan Palestin.

Macam mana usaha membantu umat Islam di Gaza ini jadi kenyataan?

Di Gaza sekarang, keadaan semakin tenat. Sangat sedikit bantuan luar yang boleh dibawa masuk sama ada makanan dan perubatan. Janakuasa elektrik, pusat kumbahan, pusat pemprosesan bekalan air bersih sudah dibom oleh Israel.

Ini amat menyukarkan penduduk Gaza. Tidak ada kawasan yang selamat di Gaza sekarang. Mangsa tertinggi adalah orang awam. Paling tinggi kanak-kanak. Lebih 500 orang kanak-kanak semuda usia satu bulan telah terbunuh. Anak-anak yatim di Gaza kini telah mencecah lebih 20,000 orang.

Apa projek-projek Mapim yang dilaksanakan di Gaza?

Dengan sumbangan rakyat Malaysia, Mapim telah berjaya membuat enam projek di Gaza. Salah satunya adalah pembinaan Masjid Umar Abdul Aziz. Ini adalah masjid paling cantik yang dibina oleh Mapim hasil sumbangan rakyat Malaysia.

Empat jam lalu, saya mendapat berita masjid itu juga telah dibomkan oleh Israel. Kita mengutuk keras tindakan Israel itu yang sekarang tak kira apa juga premis ibadat dan simbol-simbol agama semuanya dimusnahkan.

Sehingga sekarang sudah 122 buah masjid sudah dibomkan. Termasuk Masjid Umar Abdul Aziz bermakna sudah 123 buah masjid dibomkan. Masjid Umar Abdul Aziz adalah masjid yang ke-123 yang dibom oleh Israel sehingga sekarang.

Masjid sepatutnya dihormati, tetapi Israel sengaja menyandarkan serangannya ke masjid kerana mereka tahu kekuatan komuniti umat Islam adalah di masjid. Masjid adalah tempat yang banyak membentuk kekuatan kerohanian umat Islam.

Itulah sebabnya mereka menyerang masjid, dengan memberikan alasan Hamas berlindung di masjid. Pada hal Hamas tak pun berlindung di masjid. Mereka sengaja mereka alasan itu untuk menyerang dan memusanahkan masjid-masjid.

Maknanya Gaza kini dalam keadaan amat gawat...

Keadaan di Gaza sekarang sangat terdesak. Setakat ini hospital yang mampu berfungsi penuh hanya tinggal lima buah sahaja. Kebanyakan hospital telah musnah dibomkan sehingga doktor-doktor dan jururawat-jururawat juga terbunuh.

Hospital yang masih boleh berfungsi penuh sekarang dah habis 80 pratus bekalan ubat manakala peralatannya pula terhad. Kita telah cuba hantar satu lori peralatan hospital termasuk jarum dan perubatan baru-baru ini, tetapi masih juga tidak mencukupi.

Tentu sekali penduduk Gaza kehilangan tempat berlindung, tiada bekalan makanan, ubatan dan lain-lain...

Kebanyakan penduduk Gaza sekarang terputus bekalan tenaga elektrik dan air bersih seratus peratus. Mereka tak boleh berharap kepada air bawah tanah sebab bekalan air bawah tanah sudah dimasuki air laut. Begitulah rumitnya kehidupan penduduk Gaza sekarang yang perlu kita fahami sungguh-sungguh. Setakat ini 57 buah ambulan sudah musnah. Rumah kediaman yang musnah habis sudah 10,672 buah dan yang mengalami kerosakan serius 38,000 buah.

Sekolah yang musnah sudah 194 buah. 190 buah masjid sudah rosak dan 65 buah masjid pula musnah sepenuhnya. 52 bot nelayan telah musnah. Setakat ini penduduk Gaza yang sudah menjadi pelarian seramai 460,000 orang.

Mereka terpaksa pergi ke kem pelarian antarabangsa untuk meneruskan hidup yang hanya berjumlah 92 buah. Pusat-pusat kem pelarian antarabangsa itu ada yang terletak di sekolah, ada dalam bentuk khemah. Kesemua kem pelarian antarabangsa itu adalah untuk 460,000 orang, termasuk untuk menampung kesemua 17,200 keluarga yang telah kehilangan rumah atau tempat kediaman mereka.

Sehingga sekarang, yang kematian kesemua anggota keluarga sebanyak 95 keluarga. Badan-badan kebajikan antarabangsa juga mengandaikan bahawa jika mereka mendapat sumbangan wang sebanyak 30,000 USD bolehlah membantu memberikan kaunseling kepada kanak-kanak Gaza yang sedang trauma sekarang. Anggaran untuk seorang makan untuk seminggu iaitu untuk dua kali makan sehari sebanyak 40 USD. Kos untuk menyara seorang anak yatim daripada kesemua anak-anak yatim itu bagi seminggu 50 USD.

Berdasarkan pemantuan Mapim, apa keadaan sebenar di Gaza sekarang?

Gaza semakin tenat. Desakan dari negara-negara Islam amat perlu sekarang bagi menghantar tentera ke Gaza kerana Israel sudah tidak mahu lagi menerima rundingan damai. Kalau Israel hendak menerima rundingan damai pun mengambil masa amat lama.

Pencapaian tentera Hamas, Al-Qassam sekarang macam mana?

Al-Qassam nampaknya sangat yakin bahawa mereka boleh bertahan. Kalau tentera Israel masuk ke Gaza melalui darat, mereka mampu menyekatnya dan melakukan serangan balas ke atas tentera Israel.

Tetapi jika Israel melakukan serangan melalui udara, ini amat menyukarkan Al-Qassam untuk menyekatnya. Sehingga sekarang sudah lebih 400 orang tentera Israel telah terbunuh di tangan Al-Qassam. Malah Al-Qassam juga amat ditakuti oleh tentera Israel, sehingga ada di kalangan tentera Israel yang sanggup membunuh diri daripada ditugaskan berperang dengan Al-Qassam.

Al-Qassam juga telah berupaya menghasilkan roket-roket yang canggih. Mereka sudah mampu menghasilkan 21 roket yang canggih termasuk yang mampu menjangkau lebih 135 km dan tepat kepada sasarannya, sehingga gagal ditangkis Iron Dome Israel.

Serangan Al-Qassam kepada sasaran mereka di Tel Aviv termasuk ke lapangan terbang antarabangsa Israel di Tel Aviv amat menakutkan Israel sekarang. Rakyat Israel juga kini amat takut kepada Al-Qassam. Kalau Israel terpaksa menghentikan serangannya ke Gaza itu adalah kerana mereka tidak mampu menghadapi serangan balas Al-Qassam. -fb datotarmizi.mohdjam
IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

[VIDEO] Erdogan Angkat Sumpah Sebagai Presiden Turki, Gul Tenang Serahkan Jawatan


Ankara - Presiden Turki yang telah berakhir masa jabatannya, Abdullah Gul, menyampaikan sambutannya di saat upacara pelantikan presiden yang baru, Recep Tayyip Erdogan, Rabu (28/8/2014) semalam.

Dalam sambutannya yang turut didengarkan kepada para tetamu dari luar negera, Gul menyampaikan kata-kata perpisahan dan terima kasihnya kepada seluruh rakyat Turki yang bekerja bersamanya dalam lembaga legislatif, eksekutif, judikatif, dan juga LSM. Beliau juga berterima kasih kepada lembaga-lembaga yang mahu bekerja sama dengannya dalam membangunkan hubungan luar negeri yang baik, dan mewujudkan perdamaian di kawasan.

Lebih lanjut, Gul mengatakan, “Dalam kesempatan ini, aku mempunyai perasaan peribadi yang sangat penting. Kerana aku menyerahkan amanah ini kepada Recep Tayyip Erdogan, presiden ke-12 republik ini. Erdogan adalah saudaraku. Kami adalah teman seperjuangan sejak 40 tahun yang lalu. Oleh kerana itu aku sangat berbahagia kerana menyerahkan amanah ini kepada teman dekat, yang aku tahu keahlian, pengalaman, prestasi, dan semangatnya dalam melayani rakyat negeri ini. Aku juga sangat mengetahui cintanya kepada tanah air dan umat, keyakinannya kepada kebenaran.”

Gul juga menceritakan bahwa selama 14 tahun dirinya bekerja dengan Erdogan dalam banyak posisi. Juga sama-sama mendirikan dan membesarkan parti. Gul sangat bersyukur kerana di dalam 12 tahun terakhir, selama mereka berdua memimpin, bintang Turki bersinar terang di berbagai bidang, seperti politik, sejarah, ekonomi, peralihan sosial, proses demokrasi, keamanan, dan sebagainya. -diterjemahkan dari dakwatuna.com


Erdogan angkat sumpah sebagai Presiden Turki

ANKARA: Perdana Menteri yang melepaskan jawatan, Recep Tayyip Erdogan mengangkat sumpah sebagai presiden semalam bagi membawa era baharu kepada Turki.

Erdogan telah mengangkat sumpah pada jam 11 pagi (7 malam waktu Malaysia) di Ankara. Menteri Luar Ahmet Davutoglu akan mengambil alih tempatnya sebagai perdana menteri.

Ketua negara dari beberapa negara di Eropah Timur, Afrika, Asia Tengah dan Asia Barat hadir pada majlis berkenaan, termasuk Presiden Petro Poroshenko dari Ukraine, lapor agensi berita Anatolia.

Erdogan, yang menjadi Perdana Menteri pada 2003, telah menang dalam pilihan raya presiden pertama negara Turki pada 10 Ogos lalu. Beliau dijangka memegang jawatan presiden selama dua penggal sehingga 2024, yang membolehkannya menyaksikan ulang tahun ke-100 Turki moden pada 2023.

Erdogan menang dengan 52 peratus undi, mengikut kiraan daripada 99 peratus peti undi dan menewaskan pesaing utama beliau, Ekmeleddin Ihsanoglu yang hanya mendapat undian sebanyak 38.3 peratus

Sementara pesaing ketiga, Selahattin Demirtas memenangi 9.7 peratus undi.

Pilihan raya itu menandakan peringkat pertama pelan Erdogan yang bercita-cita tinggi untuk mengubah kerajaan Turki ke satu landskap politik di mana presiden mempunyai kuasa eksekutif dengan dirinya sebagai pemimpin.

Beliau bertekad untuk menggoncangkan sistem politik di negara itu kerana ingin menaikkan presiden sebagai orang nombor satu di dalam sistem itu.

Selepas pengumuman kemenangin itu dilakukan, Erdogan berikrar akan mewujudkan ‘era baru’dalam perhubungan rakyat di Turki.

“Hari ini adalah hari baru. Ia menandakan satu kejayaan, yang mana Turki baru dibangkitkan semula daripada abu.

“Pada hari ini bukan Recep Tayyip Erdogan sahaja yang menang. Kemenangan ini adalah kemenangan seluruh rakyat. dan kemenangan demokrasi,” katanya.

Sebelum ini, jawatan presiden Turki hanya berbentuk perlembagaan dan tidak mempunyai kuasa untuk membentuk hala tuju pentadbiran yang merupakan hak perdana menteri.IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI