23 Feb 2010

83% Mahu Tarif Elektrik Sedia Ada Dikekalkan

Bancian SMS Edisi 7 menyaksikan 83% responden menyatakan tarif eletrik sekarang wajar dikekalkan.

Hari ini Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui menyatakan tidak mungkin berlaku penurunan terhadap tarif baru eletrik yang akan ditentukan oleh Kabinet esok.

"Sekiranya Kabinet meluluskannya, akan terdapat kenaikan, tidak mungkin penurunan," katanya.

Menurut Bernama, Kabinet akan memutuskan mengenai tarif baru elektrik itu esok.

Peter Chin berkata kementeriannya telah mengemukakan kertas cadangan mengenai semakan tarif tenaga kepada Unit Perancang Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri.

Mengenai peratusan kenaikan, Chin berkata: "Saya tidak boleh beritahu kerana mungkin esok Kabinet membuat keputusan lain."

Sementara itu, Pakar Ekonomi Tony Phua berkata kerajaan Umno-Barisan Nasional akan berlaku tidak adil sekali lagi jika meluluskan kenaikan tarif elektrik itu, TVSelangor dipetik.

Beliau berkata, sebarang kenaikan harga bukan sahaja bertentangan dengan slogan-slogan yang dicanang Najib tetapi juga membuktikan kepimpinannya lebih mengutamakan kroni-kroni dalam pengagihan subsidi.

“Kalau mereka meningkatkan tarif elektrik adalah amat tidak adil kerana buat masa ini sekiranya subsidi dikurangkan terhadap konsumer, sepatutnya subsidi yang diberikan kepada pihak penjana kuasa bebas perlu dikurangkan dahulu.

“Kenapa pihak itu dapat menikmati subsidi yang begitu lumayan dan menjamin keuntungan yang besar kepada pihak IPP tetapi bagi rakyat pula kerajaan meningkatkan harganya? Adakah ini slogan kerajaan dan Najib bahawa rakyat akan didahulukan? Buat masa ini apa yang kita nampak, kroni-kroni perniagaan-perniagan besar didahulukan manakala rakyat dibelakangi,"katanya.

Tony Phua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara berkata, pengurangan subsidi kepada rakyat dengan pelbagai kenaikan harga barang mencerminkan kegagalan Umno-BN menguruskan negara.

"Ini menunjukkan bahawa kerajaan Barisan Nasional tidak menggunakan wang dan pendapatan negara secara berkhemah dan telah menyebabkan sekarang kerajaan rumit kewangan iaitu tidak cukup wang dan semua subsidi dikurangkan dan semua harga dinaikkan. Menunjukkan kerajaan selama ini tidak mempunyai kecekapan dalam menguruskan isu-isu ekonomi,"katanya.


Pemulihan Ekonomi Hanya Retorik Politik

Pakar ekomoni, Charles Santiago mempersoal kesahihan kenyataan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, kononnya Malaysia telah pulih dari kemelesetan ekonomi.

Kedua-kedua individu itu patut memberikan angka sebenar dan tidak berselindung di sebalik kekaburan fakta yang mengelirukan rakyat. Hakikatnya, Malaysia bukan lagi negara pilihan pelabur.

Semalam Najib dan Zeti dalam sidang media berasingan menyatakan, kononnya Malaysia telah pulih daripada kemelesetan global berikutan prestasi suku keempat 2009 lebih baik daripada jangkaan.

Mereka dilihat cuba memberi gambaran positif mengenai situasi ekonomi negara yang bertujuan meraih sokongan rakyat yang sekian lama terbeban dengan pelbagai kenaikan harga barangan.

“Kedua-dua Tan Sri Zeti dan Perdana Menteri tidak memberikan apa-apa angka pemulihan ini telah berlaku. Apa yang kita baca dari akhbar-akhbar ekonomi bahawa pelabur-pelabur asing tidak begitu minat untuk melabur di Malaysia kerana daya saing telah jatuh dan sekarang bersaing berdasarkan kepada upah rendah dengan Vietnam dan Kemboja, malah Indonesia telah memintas Malaysia.

“Sebenarnya daripada tahun lalu, kita dapati pelabur asing dan dalam negara telah keluarkan pelaburan mereka ke luar negara ini menunjukkan ekonomi parah, sebab itu saya mengatakan bahwa penganalisa dan sebagainya akan tunggu angka yang akan dikeluarkan esok menunjukan benarkah ekonomi Malaysia telah pulih semula,”katanya.

Mengikut Charles, faktor yang mendorong keengganan pelabur asing ke negara ini termasuk masalah kestabilan politik dan guna tenaga kerja. Jadi, kurang bijak untuk mana-mana syarikat menjalankan perniagaan berskala besar.

Beliau yakin Najib menyedari faktor itu tetapi cuba memutar belit isu ekonomi untuk tujuan politik, selain kerap bertemu dan meminta ahli perniagaan Malaysia supaya tidak mengeluarkan pelaburan dari negara ini.

“Mereka tidak datang ke Malaysia kerana keadaan politik dan juga isu berkait agama dan juga kaum, mereka fikir Malaysia tidak stabil seperti dulu. Ketiga Malaysia tidak ada teras pengurusan untuk menjalankan perniagaan mereka.

“Ini menunjukkan kerajaan takut ada trend untuk keluarkan pelaburan peniaga dan pelabur-pelabur Malaysia. Jadi ini tidak menunjukkan sebenarnya ekonomi Malaysia telah pulih balik, bila angka keluar esok oleh Bank Negara dan Kementerian Kewangan kita akan dapati secara terperinci apa sebenarnya berlaku.

Charles menyifatkan Malaysia berdepan isu ketidakkeyakinan pelabur dalam mahupun luar negara. Masalah kepimpinan dan ketidakcekapan pengurusan kementerian bertanggungjawab, antara punca utama.

“Kalau orang luar tidak mahu melabur kita faham, tetapi kalau orang Malaysia sendiri tidak mahu melabur kerana tiada kepercayaan, ini menunjukkan mereka tidak yakin dengan kepimpinan yang ada sekarang dan Kementerian yang menguruskan ekonomi dalam Malaysia atau tidak percaya dengan dasar-dasar Malaysia. -TVS

Gelombang Antarabangsa Menyebelahi Anwar

Gelombang antarabangsa untuk membela Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka semakin rancak apabila lebih ramai ahli parlimen negara luar membantah secara rasmi pertuduhan fitnah liwat terhadap mantan timbalan perdana menteri itu.

Setakat ini, ulama tersohor antarabangsa, pemimpin kerajaan di Turki dan beberapa negara Islam lain serta wakil parlimen di Australia dan senator Amerika Syarikat telah menyuarakan rasa kesal atas perbicaraan konspirasi kedua terhadap Anwar.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Australia, Michael Danby yang mengetuai petisen 50 wakil parlimen, yakin lebih banyak negara dan pertubuhan antarabangsa akan membuat pendirian terbuka menyokong Anwar.

"Saya maklum Jabatan Negara Amerika telah melahirkan kebimbangan mereka… dan ramai lagi wakil badan legislatif di rantau ini yang telah menyatakan minat untuk mengikut langkah ahli Parlimen Australia," beliau memberitahu Suara Keadilan.

Danby berkata, masyarakat antarabangsa secara keseluruhannya amat mengambil berat dan bimbang terhadap tuduhan tidak berasas ke atas Anwar yang beliau sifatkan sebagai seorang tokoh dunia yang penting.

Danby berkata, bukti bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sendiri mengadakan pertemuan dengan pengadu Saiful Bukhari Azlan beberapa hari sebelum Saiful membuat laporan polis adalah cukup untuk sesiapa sahaja mencurigai kewibawaan pertuduhan terhadap Anwar.

Di Jakarta, pejuang hak asasi dan bekas Penasihat Presiden Indonesia Dr Adnan Buyong Nasution akan menerajui kempen ‘Keadilan Untuk Anwar’ peringkat Asia Tenggara.

Antara lain kempen itu akan mengumpulkan satu juta tanda tangan bagi mendesak Kerajaan Malaysia menggugurkan pertuduhan fitnah terhadap Anwar.


"Pilihan Dr Adnan Buyong Nasution untuk mempelopori inisiatif ini pada peringkat ASEAN, adalah tepat kerana beliau merupakan peguam hak asasi manusia yang terkemuka," kata Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Md Akin.

Dr Adnan akan dibantu oleh kumpulan anak muda dan golongan belia Indonesia yang aktif dalam perjuangan hak asasi.

"Beliau yakin umat Islam Indonesia seramai 220 juta akan teguh berdiri di belakang Datuk Seri Anwar kerana mereka percaya tuduhan ke atas beliau adalah fitnah dan tidak berasas sama sekali," kata Shamsul.

Shamsul berkata, kempen ‘Keadilan Bagi Anwar’ akan diperhebatkan lagi sempena lawatan rasmi Presiden Barack Obama ke Indonesia pada Mac depan bagi mengeratkan hubungan dua hala AS-Indonesia.

Ini termasuk menyampaikan petisen kepada Presiden Obama bagi mendesak agar pentadbiran Amerika memberi tekanan kepada Malaysia supaya pertuduhan jahat terhadap Anwar digugurkan. -Dzulkarnain Taib

Asri Sedia hadapi Nakhaei Di Mahkamah

Bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari ini bersedia memberi keterangan di mahkamah berhubung dakwaan bahawa beliau telah mengeluarkan tiga kenyataan fitnah terhadap bekas Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Datuk Nakhaie Ahmad.

Dr Mohd Asri diminta mengulas tindakan Nakhaie, 57, memfailkan saman fitnah RM1.5 juta terhadapnya. Saman itu difailkan di pejabat pendaftaran Mahkamah Tinggi Sivil di Kuala Lumpur pagi tadi, terhadap bekas mufti Perlis itu serta tujuh yang lain, termasuk editor dan wartawan akhbar Sinar Harian.

Kenyataan fitnah itu didakwa dibuat dalam satu persidangan media pada 1 November tahun lepas dan dua artikel yang diterbitkan oleh Sinar Harian pada 2 dan 5 November tahun yang sama.

"Saya sudah bersedia, kalau nak saman saya, kita jawablah di mahkamah. Saya serahkan perkara ini kepada peguam saya," katanya ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

Dalam saman itu, Nakhaie menamakan Asri, Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd, Akhbar Cabaran Sdn Bhd, Datuk Hussamuddin Yaacub, Sri Diah, Azmi Tarmizi, Lailatun Khalilah Nasir dan Siti Azila Alis sebagai defendan.

Nakhaie juga adalah pengerusi Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) mendakwa kenyataan itu memberi gambaran buruk bahawa beliau adalah pihak yang menjadi dalang dalam isu memorandum menentang pelantikan Asri daripada menjadi Yang Dipertua (YDP) Yadim, dan ada penyelewengan berlaku di insitusi tersebut.

Nakhaie juga mendakwa akibat daripada tindakan defendan pertama (Dr Mohd Asri) yang dikeluarkan di akhbar terbabit, kewibawaan dan reputasinya kian merosot.

Mengulas lanjut, Dr Mohd Asri berkata, beliau tidak menyebut nama Nakhaie sebagai dalang dalam isu memorandum tersebut.


Koh Tsu Koon Tersentak Keng Yaik Kata Gerakan Tak Akan Mampu Tawan Kembali Pulau Pinang

Anggota Gerakan hendaklah melipatgandakan usaha mereka dan berusaha gigih untuk membuktikan bahawa kenyataan penasihat parti bahawa Gerakan telah kehilangan Pulau Pinang adalah salah, kata Presiden Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Katanya anggota parti hendaklah mengambil kenyataan Tun Dr Lim Keng Yaik itu sebagai satu cabaran.

"Saya menasihatkan semua anggota parti untuk menjadikannya satu cabaran, mengambilnya sebagai satu cara bagi melipatgandakan usaha, memberi lebih penekanan terhadap ideologi parti dan menyediakan perkhidmatan yang telus dan ikhlas kepada rakyat tanpa memikirkan balasan, secara jujur menunjukkan kepada rakyat bahawa kita menyediakan perkhidmatan.

"Oleh sebab itu, jika mereka (anggota parti) berasa sedih, saya akan menasihatkan mereka untuk membuktikan Penasihat salah," katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas kenyataan Lim dalam satu wawancara dengan The Edge Financial Daily pada 18 Feb, yang dilihat mengecewakan ramai anggota Gerakan.

Koh ditemui pemberita selepas melancarkan persidangan mengenai kejururawatan anjuran International College of Health and Science (ICHS) dan Canterbury Christ Church University, United Kingdom, hari ini.

Koh berkata beliau telah menemui Lim (kanan) mengenai perkara itu dan bekas presiden itu menyatakan beliau "berniat baik dan mahu mengejutkan anggota Gerakan daripada kelenaan".

"Penasihat memberi gambaran terburuk dan beliau gembira jika kami dapat membuktikan bahawa beliau salah. Saya turut memberitahu beliau mengenai perasaan dan sentimen anggota akar umbi di Pulau Pinang yang berusaha bangkit semula daripada tsunami politik yang menyebabkan kita tewas teruk," katanya.

Ditanya sama ada sebarang tindakan akan diambil terhadap Lim, Koh berkata: "Tidak. Ini merupakan sebuah negara bebas dan demokratik. Beliau membuat kenyataan dan beberapa anggota memberikan reaksi. Kami mengambil maklum perkara ini dan biarlah kita teruskanlah perjuangan." -BernamaIn the first part of our interview with Gerakan adviser Tun Dr Lim Keng Yaik yesterday, he spoke about the problems plaguing both the Barisan Nasional (BN) and Pakatan Rakyat (PR) coalitions. What of his own party?

Lim expressed concern over whether his anointed successor, current Gerakan president Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, can take the party out of its decline.

Although the veteran politician said Koh was the best he had in terms of intellectual capacity and integrity, he feels that Koh is unable to make politically difficult decisions and provide leadership.

He thinks that Gerakan would need to go back to its core ideology based on a multiracial approach before it can pick itself up again.

Lim, who headed Gerakan for 27 years, believes that Gerakan has lost Penang for good.

“Should it (regain Penang)? No! We missed our chance. In cricket, they say you had a good innings and 39 years is a long and good one. What more do we want?” said Lim in his office in Bandar Utama in Petaling Jaya recently.

Lim, who was in government from 1972 to 2008, is also pessimistic about efforts to turn the country into a high-income economy.

The basis for a knowledge economy is human resource, he said, and to restructure this, the government would need to change its education policy.

On the controversy over the usage of the “Allah” word, Lim said that both sides of the divide were right and wrong at the same time.

“The issue has been over-politicised and maybe the solution lies with the Council of Rulers,” he added.

This is the second and final part of his interview with Sharon Tan, Cindy Yeap and Chan Kok Leong of The Edge Financial Daily (TEFD).

TEFD: Can Gerakan retake Penang?

LKY: No. (Laughs) Should it? No. You missed your chance. In cricket they said you had a good innings. A long and good innings of 39 years. What more do you want?

TEFD: What does Gerakan need to do to get back Penang? Gerakan is seen as Penang, Penang is Gerakan.

LKY: No more. The long innings is gone. Gerakan has to look after its base which has been lost. It is baseless. It has to revert to its ideological background. And it must play a more prominent part as the influencing partner in future politics to move towards our ideological path.

TEFD: Is Tan Sri Dr Koh Tsu Koon the right man for the job?

LKY: What to do? He was the best I had in terms of intellect and integrity. Nobody can fault me. But in terms of politics, he is still struggling. If he is not careful, there will be a quiet revolution within Gerakan.

TEFD: Now there is talk about reallocation of seats in Barisan Nasional (BN).

LKY: More so that we need an ideological approach rather than trying to maintain base lah. Then at least we are part of this ideological move to mature politics on a multiracial basis. Don’t think in terms of numbers or try to still be in government. Get that out of our bloody minds.

We had a good run in 39 years in a place where we used to have a base. So instead of hankering for your base, why don’t you follow your ideological path and choose partners which can fulfil your ideological base? After March 8, politics is going towards an ideological base that is multiracial in approach.

TEFD: Where do you see Gerakan in this? Gerakan is a multiracial party and the conscience of BN.

LKY: We always say that we are too far ahead of ourselves (laughs). That is why I keep saying that there will be a realignment in future.

TEFD: Which party has most to lose in this realignment?

LKY: Even if PAS joins Umno, do you think they can maintain the majority on a pure Malay, racist and Islamic agenda? You think they can? I don’t know.

TEFD: The numbers favour them…

LKY: I don’t think so. I think the young Malays if you get a charismatic multiracial Malay leadership, you may just beat them with a total block of non-Malays on their side.

You can get 60% and this new multiracial Malay leadership will get 40% but with overwhelming non-Malays. I am not saying Chinese and Indians only but with Kadazans and Ibans.

You try lah.

You think they can get 80% with Umno and PAS joining? The more you push, the more likely but there are also people in PAS that don’t think they can do it although Umno wished they would.

It takes a lot. That is why politics is very interesting and challenging in Malaysia. That’s why as a young man of 28 or 29, I got immersed in politics. I could see the challenge.

My thoughts and feelings could make a difference. I intended to make a difference.

But unfortunately 36 years of it makes no difference (laughs). I don’t know. If in my retirement I can still carry on explaining and guiding the people to make the right choice, I feel grateful that I am still alive today.

So in this respect, we need politicians who are more thinkers than those with personal agendas. We need people to think for our complicated society and challenges facing our country to allow the people to become part of this maturing of democratic politics.

TEFD: What is Gerakan’s ideological base now?

LKY: Multiracial, non-racial approach, not only care about Chinese even though your base is Chinese, but all other races.

TEFD: Gerakan used to have a lot of thinkers but…

LKY: Being in the beehive, the bees start to sting our own people until they cannot stand it, they start to leave.

TEFD: Are you advocating that Gerakan should get out of BN?

LKY: There is nothing to get out to. How to get out?

TEFD: Within BN there are no multiracial parties except in Sabah and Sarawak.

LKY: You see lah who is not working with the Ibans and Kadazans.

TEFD: Does Gerakan plan to go to East Malaysia?

LKY: You don’t tell people what you are going to do early. When PBS and Gerakan wanted to do the joint council, (former prime minister Tun Dr) Mahathir (Mohamad) saw it and killed it. Killed it!

Will (Tan Sri Abdul) Taib Mahmud stay? He has good control but will it split when he’s not there anymore? That will depend on who provides the leadership for the Ibans. Are they a satisfied lot? I don’t know.

How about in Sabah? Are the Kadazans okay? There is a big difference between (Tan Sri) Bernard Dompok and (Datuk) Joseph Pairin Kitingan. One is too complacent while the other one is still very much a reformist. Maybe (Gerakan) can even play second fiddle to DAP.

TEFD: What do you make of the “Allah” issue?

LKY: (After deep thought) Both sides are right and both sides are wrong. Using constitutional rights and universal rights, the Christians might be right. But in the context of Malaysia, they may be wrong. So both sides are right and both sides are wrong.

The issue has been over-politicised. To me you should let the Council of Rulers decide and take it away from the politics and then we may be able to maintain peace and harmony.

If they decide otherwise then so be it. Even if it is loaded on the Malay and Islam side, let it be. After all they are rulers.

That is the time for the constitutional monarchy to play its part. Take it off politics since it has been politicised. And to take it off from politics, let the rulers decide.

TEFD: You were in the cabinet in 2007 when the issue first came up. How did they get so far? Was it discussed at all?

LKY: Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) with one hand just brushed it off just like that. Bernard (Dompok) reported back to the Catholic church that they cannot do anything. So they went to the court to plead for their constitutional and universal rights.

You have a situation where the Peninsular Malays/Muslims feel bad but those in Sabah and Sarawak don’t feel bad because they are used to it.

In Sabah and Sarawak, they use the Bahasa (Malaysia) version because they are not well-versed in English while in the Peninsula they use English which uses the word God.

The court will rule on constitutional and universal rights but people are not prepared for that. So it’s better to refer back to the constitutional monarch which is the rulers in council.

TEFD: Tun, do you think we are more polarised now than before?

LKY: Yes. The implementation of the New Economic Policy. The rise of religious extremism. And the application of human and universal rights by the non-Malays. And education and facilities in schools and universities which have not been balanced over time.

I use that word because they have enough doctors and accountants and lawyers and yet the quotas still apply.

Opportunities in education and universities have not been balanced over time. This kind of things, you have to rebalance from time to time.

TEFD: Talking about a high-income economy, can we do it?

LKY: This is difficult. If they don’t change the education policy, they cannot achieve high-income economy status. If the education policy doesn’t change with the passage of time, to produce the right human resources for the needs of this country, then we will regress and not progress.

A high-income economy must be based on people, equipped with the best knowledge and retained for the country’s use. Then we may stand a chance. If not, we can talk till the cows come home and we will regress and not progress.

TEFD: So, isn’t the PPSMI reversal a step back for the high-income economy drive?

LKY: In my memorandum to Dr Mahathir, I said that Maths and Science should be taught in their mother tongue in primary schools while English periods should be increased.

And then English should be made the medium of instruction for Maths and Science in secondary schools.

In modern education methods, there are better ways of educating people in languages than what we are currently doing. We can use audio and video to teach languages instead of the rote system. For that, I used to argue with Dong Jiao Zong in 1972 when I was still in MCA and asked them, how much Chinese do you want a Chinese to know?

The East Ender Londoner speaks English which none of us can understand and yet they are Englishmen.

Equip students with enough content in Chinese to enable them to read and write and converse in Mandarin. Or do they want every Chinese to be a literature expert and quote proverbs only Chinese in China understand? If 3,000 words is enough I can’t see how they can’t pump the students with the words within six years.

I’m English educated but can they say that I’m not a Chinese. Those days I couldn’t even speak Mandarin although I’ve picked it up now and can give a two-hour lecture in Mandarin without being able to read Chinese.

They want their mother tongue education, forgetting they are in Malaysia. Undoubtedly, the Chinese Malaysian is very appreciated in the last 20 years in the international circuit.

To those who have been exposed, the Chinese from here are better appreciated than those from other countries like mainland China, Taiwan, Indonesia, Hongkong and Singapore.

Chinese from Singapore are very educated but have their noses in their foreheads. China Chinese are hillbillies although they are very much different today.

Those from Taiwan will eat you up and swallow you lock, stock and barrel. There won’t even be bones coming out.

And the Hongkong Chinese only care for themselves and nobody else.

There is nothing to say about the Indonesian Chinese as they have even lost their names.

To appreciate that, the Chinese in Malaysia, being influenced by other races here, their mannerisms, eating habits and appreciation of multiracial society that makes them what they are, should be confident of that.

People outside the country compliment the Chinese Malaysians for being well mannered, know how to mix with people, caring and don’t impose on people. All these good characteristics come from here.

What’s wrong?

If 3,000 characters are enough to maintain our mother tongue then that should be good enough. And then we can spend more time learning English and Bahasa Malaysia.

There is no doubt that the Malays in this country need help. In any country, it’s the rural people who need the most help. It so happens that the rural people in Malaysia, 90% are Malays. It’s a rural problem and not just a Malay problem. Like Dr Mahathir in The Malay Dilemma says, “You change the environment, you change the race.”

The NEP should help Malays and enlarge the cake to allow others to have a piece of the cake. But you must help the great proportion of Malays who live in the rural areas and change their environment, state of mind and thinking.

What the government has failed to do is help build entrepreneurs from the Malay masses. Although professionally they have built up enough people, there are not enough businessmen. The Chinese entrepreneurs are needed to help.

Instead of being jealous of them because they have the experience and capability, they should make use of them by instituting genuine bumiputera-Chinese joint ventures. Genuine and not Ali Baba style. Incentivised and monitored by the government, by certain departments.

If we can monitor capital and business structure in the country, why can’t we incentivise these local joint ventures for a purpose? That is to build up local entrepreneurship among the Malays.

But those who are not working must be removed without fear or favour, whether they are Umno or not. But it must be monitored by the government so that those who are sleeping, lazy or have their own agenda should be removed and replaced by more genuine ones.

This will stop (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) from saying that we are building Umnoputeras and not bumiputeras. But we have wasted 40 years. The ones who think they can become rich quickly by joining politics should be condemned and kept out of politics and government. You know it but don’t dare say it. I’m saying it now.

In a way, I’m saying that Umno should remove these fellas. There are 50,000 Class F contractors, what for? The famous words are sub, sub, sub, sub. No wonder, our computer labs have only two “tiangs” and one roof and then collapse.

If you appreciate the experience and capability of the Chinese, why can’t we do it? The Malays should be inculcated with the value that you can make money not only through your own people but through others as well. It can be tax-free and exposure to capital when there is a Malay partner. It can be incentivised by the government and monitored.

I always ask, do you need a Malay to help a Malay?

When oil palm went up, it benefited the 75% Malays. 50% of the oil palm is produced by Felda and 25% by PNB corporates.

But I’m a Chinaman who has helped the small Malay stakeholders be it rubber or oil palm planters.

They wanted to subsidise cooking oil when the bulk of it is consumed by Chinese. Want to die ah? Taxing the poor Malay to subsidise the Chinese. They wanted to impose excess profit taxes on oil palm because of envy of KLK, IOI’s profits but they forgot about Golden Hope, Sime Darby and Guthrie and that 50% of the smallholders are from Felda.

I tell you, I give up la talking to this government.Editor The Sunday Guardian Kecam Institusi Kehakiman Malaysia

Selepas Ahli Parlimen Australia dan Senat Amerika Syarikat, kini editor The Sunday Guardian, MJ Akbar pula menyifatkan perbicaraan kes konspirasi kedua terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ada yang tidak kena.

Penulis buku 'Kashmir: Behind the Vail', 'Riot after Riot' dan 'India: The Siege Within' itu melabel demikian berdasarkan pengamatan, selain berkongsi maklumat dengan media dan peguam.

"Seperti yang kita perhatikan, perbicaraan ini tampak begitu rompong. Perbicaraan ini penuh dengan kesilapan. Pada pandangan saya, saya tidak menyangkal hanya perbicaraan yang adil dapat melengkapkan segalanya," katanya kepada TV Selangor.

Beliau memberi pandangan peribadi itu apabila diminta mengulas mengenai proses kehakiman yang hangat diperkatakan, ketika mengadakan lawatan ke Malaysia bertemu Anwar bagi memberi sokongan moral.

Akbar petang semalam mengadakan dialog bersama wakil media dan penulis blog bebas di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Sesi dialog selama satu jam itu membincangkan keberkesanan komunikasi dalam media melalui mesej yang disampaikan selain bentuk pengolahan sempurna untuk tatapan umum.

Beliau berkongsi pengalaman tentang kuasa penulisan kreatif yang boleh mengubah persepsi dan pendirian pembaca, dengan menggunakan mesej ringkas mampu memberi impak lebih besar berbanding penulisan kompleks.

Akbar yang dijadual pulang ke New Delhi hari ini, turut mengulas peranan komunikasi media sebagai medium penting dalam menyampaikan mesej individu kepada umum. -erapakatan

Majlis Tahun Baru Cina BN Kurang Sambutan

Majlis sambutan Tahun Baru Cina peringkat kebangsaan yang dihadiri oleh Perdana Menteri Najib Abdul Razak di Jalan Chan Ah Choo di sini Sabtu lalu, tidak mendapat sambutan kerana hujan lebat.

Malahan majlis itu, bertema 1Malaysia Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan, anjuran Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, telah tergendala lebih satu jam dan Najib terpaksa berucap dalam keadaan serba kekurangan.

Khemah-khemah di sediakan untuk orang ramai terbang dan makanan yang di sediakan basah kerana hujan.

Najib yang datang ke majlis pada pukul 8.45 malam terpaksa singgah ke rumah-rumah orang Cina bersebelahan kononnya beramah mesra pada hal majlis tergendala akibat hujan.


Penganjur majlis terpaksa meminta sukarelawan untuk memanggil orang ramai kerana pengunjung majlisnya terlalu sedikit. Media arus perdana menghebohkan bahawa lebih kurang 8,000 penghunjung menjamu selera tetapi jumlahnya adalah kurang daripada 3,000 sahaja.

Najib yang mula berucap pada 10.00 malam seringkali menyindir Pakatan Rakatan. Beliau berkata majlis sambutan Tahun Baru Cina yang berlangsung di Banting pada hari yang sama adalah sesuatu kurang bijak dan tidak dapat menggagalkan majlis ini.

Turut hadir ialah, isterinya Datin Sri Rosmah Mansoor, Menteri Penerangan dan Kebudayaan Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim, Presiden MCA Ong Tee Keat, Presiden MIC Datuk Seri S.Sammy Velu, timbalan menteri S.K Devamani dan A. Kohilan Pillay. -FMT

Ulasan GB

Kuasa rakyat nak dilawannya Najib ni. Selangor cuba nak dirampasnya macam di Perak.

Sekali Allah turunkan hujan yang lebat, hancur binasa semua perancangan mereka.

Tokong Lama Di Kuala Terengganu Terbakar

Sebuah tokong berusia lebih 200 tahun di Kampung Cina di sini terbakar, mengakibatkan kira-kira 60 peratus tempat ibadat kaum itu hangus dalam insiden kira-kira pukul 9.30 malam tadi.

Pegawai Bomba Tertinggi Terengganu, Mohamed Amin Mohamad Basir, berkata kebakaran berlaku di bahagian tengah tokong dan sebanyak tiga jentera dari Balai Bomba Jalan Kota dan Kuala Terengganu dikejarkan ke tempat kejadian.

Beliau yang ditemui pemberita hari ini berkata, seramai 13 anggota dan dua pegawai bertugas memadamkan kebakaran dan api dapat dikawal kira-kira 25 minit kemudian.

"Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan punca kebakaran serta jumlah kerugian masih disiasat," katanya.

Ketua Polis Daerah ACP Zamri Samsuddin berkata, siasatan awal polis mendapati tidak wujud elemen sabotaj atau khianat dalam kebakaran tokong berkenaan.

"Kebakaran bermula dari kawasan dalam tokong dan punca sebenar kebakaran kita telah serahkan kepada bomba untuk menyiasat," katanya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kawasan Bandar, Toh Chin Yaw, ketika ditemui pemberita semasa melawat tokong itu berkata rumah ibadat berkenaan adalah antara tokong tertua dan terbesar di negeri ini.

"Kita berasa sedihlah dengan insiden ini dan saya dimaklumkan bahawa tokong ini dilihat berasap kira-kira pukul 9.30 malam dan ketika itu pintu dikunci oleh penjaganya.

"Orang ramai dapat melihatnya, tetapi tidak dapat masuk untuk memadamkan api dan kemudian menghubungi bomba dan polis. Tokong ini memang tokong lama dan kebanyakan barangan binaan diimport dari negara China. Banyak barangan berharga yang sukar diganti," katanya yang menolak wujudnya unsur khianat atau sabotaj.

Penjaga tokong yang hanya mahu dikenali sebagai Tan berkata ketika itu beliau berada di rumah dan dimaklumkan mengenai kebakaran itu oleh anaknya.

"Ini adalah kejadian kali kedua selepas lima tahun lalu dan saya berasa sedih kerana saya dah jaga tokong ini lebih 10 tahun," katanya.

Kebakaran tokong disedari seorang pemasang kain rentang yang hanya mahu dikenali sebagai Chew, 19, yang kemudiannya menghubungi bomba dan polis.

Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut, yang turut melawat tokong berkenaan berkata pihaknya akan menghulurkan bantuan dalam pembinaan semula tokong berkenaan. - BernamaMurugiah Keluar PPP Jika Tak Diisytihar Presiden

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T Murugiah, berkata beliau akan meninggalkan Parti Progresif Penduduk (PPP) jika Mahkamah Tinggi mengesahkan beliau bukan presiden parti itu yang sah.

Mahkamah dijangka mendengar pada 1 Mac ini permohonan Murugiah supaya pengisytiharan Tribunal Timbang Tara Malaysia (Mate) bahawa beliau adalah presiden PPP yang sah dikuatkuasakan.

"Tapi sekiranya saya tewas, saya akan tinggalkan parti bersama-sama 210,000 ahli PPP di seluruh negara yang kini berada bersama-sama saya. Kami akan mencari satu platform yang baru selepas itu," katanya kepada pemberita malam tadi selepas satu perjumpaan dengan penyokongnya di sini.

Murugiah dan Presiden PPP, Datuk M Kayveas, terbabit dalam pertelingkahan merebut jawatan utama parti berkenaan sejak Mei tahun lalu.

Murugiah telah mengadakan satu mesyuarat agung luar biasa yang menyaksikan beliau dipilih sebagai presiden tetapi Pendaftar Pertubuhan (ROS) memutuskan bahawa Kayveas adalah presiden yang sah.

Mate pula mendapati Murugiah adalah presiden yang sah dan ini mendorong beliau mengemukakan permohonan di mahkamah supaya keputusan tribunal itu dilaksanakan.

Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi, Diana Md Razali, menetapkan tarikh 1 Mac ini untuk sebutan kes yang difailkan oleh Murugiah pada 28 Dis tahun lalu untuk menguatkuasakan keputusan Mate itu.

Sambil berjanji akan akur dengan sebarang keputusan mahkamah nanti, Murugiah berharap Kayveas juga tidak akan menimbulkan sebarang bantahan jika keputusan tidak memihak kepadanya. - BernamaKedah Lipatganda Hasil Balak Dari RM8 juta Semasa BN Kepada RM38 juta Dibawah PR

Walaupun pelbagai tuduhan dilontarkan terhadap kerajaan negeri Kedah namun hakikatnya Pakatan Rakyat berjaya melipat ganda pendapatan daripada pembalakan berbanding pentadbiran lama Umno-Barisan Nasional.

Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata Kedah berjaya memperolehi pendapatan sebanyak RM38 juta berbanding RM8 juta sahaja di bawah BN.

"Saya merasa hairan bagaimana kerajaan negeri dapat pulangan lumayan berbanding pulangan pembalakan zaman BN yang hanya dapat jumlah yang sikit dan ke mana perginya untung balak semasa pentadbiran mereka.

"Kejayaan kerajaan negeri mengamalkan tender terbuka menjadikan perancangan lebih teratur bagi menyalurkan projek kepada kontraktor-kontraktor bagi meneruskan pembalakan," kata Datuk Seri Azizan.

Beliau berkata Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia menganggu pentadbiran negeri dengan dakwaan berlaku penyelewengan pembalakan tetapi pada masa yang sama agensi itu gagal menyiasat mana perginya keuntungan pembalakan ketika pentadbiran BN.

"Kita dah tau taktik kotor BN yang sentiasa tutup penyelewengan mereka tetapi sengaja mengadakan cerita untuk menjatuhkan kerajaan negeri Kedah yang berada pada tahap yang memuaskan.

"Sistem tender secara terbuka memberi pulangan terbaik kepada kerajaan negeri kerana perbezaan tinggi sehingga puluhan ribu ringgit seekar daripada kontraktor untuk merebut kawasan pembalakan menjadikan keputusan adil dicapai tanpa berlaku penyelewengan kepada mana-mana kroni," tegas beliau.

Menurutnya Menteri Besar lagi kerajaan negeri membuat perancangan terbaru dengan bantuan Bank Islam Malaysia yang memberi pinjaman RM350 juta untuk membina Universiti Islamiah di Kedah.

"Projek kita bina Universiti Islamiah hanya RM350 juta dan jika kerajaan pusat atau BN nak bina universiti yang sama akan menelan mencecah belanja lebih RM1 bilion.

"Kerajaan negeri sentiasa merancang pengurusan kewangan sebaik mungkin tanpa berlaku sebarang pembaziran," katanya pada ceramah isu semasa bersama Ketua Umum KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ahli Parlimen Padang Serai N. Gobalakrishnan di Jeniang, Kedah semalam.

Ceramah tersebut dihadiri lebih 50,000 penyokong Pakatan Rakyat. -SK

Kerajaan UMNO-BN Tidak Amanah Urus Wang Rakyat

Ahli Dewan Undangan Negeri Guchil, Tuan Zamri Ariff Tuan Zakaria membidas laporan Mingguan Malaysia yang mendakwa kononnya Kelantan tidak layak menguruskan wang ihsan yang ingin disalurkan oleh kerajaan pusat.

Akhbar ini memetik Datuk Ibrahim Ali, yang disifatkan pakar lompat parti, sebagai mendakwa kerajaan negeri pimpinan Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak layak menguruskan wang ehsan kerajaan persekutuan Umno-Bn.

Tanpa merujuk kepada rekod Ibrahim Ali mahupun Umno bersabit nilai-nilai amanah, Zamri mempersoalkan tindakan Umno menyalurkan dana dan peruntukan lain menerusi Jabatan Pembangunan Persekutuan yang ditubuhkannya.

“Kalau tidak layak mentadbir, saya rasa JPP pun tidak layak. Sebab JPP ialah kerajaan yang haram. Kelantan ialah kerajaan yang dipilih oleh rakyat, JPP ditubuh oleh kerajaan pusat, kerajaan dalam kerajaan secara haram” katanya.

Untuk rekod, Kelantan diperakui mempunyai keupayaan begitu tinggi dalam menguruskan bajet kewangan yang terhad akibat pelbagai kekangan kerajaan pusat.

Malah jumlah hutang yang ditinggalkan kerajaan pimpinan Umno sebelumnya yang berjumlah lebih 220 juta ringgit telah dilangsaikan oleh kerajaan negeri pimpinan Nik Aziz.

Zamri berkata anasir-anasir seperti Ibrahim Ali harus mengukur baju di badan sendiri dan berani mempersoalkan pucuk pimpinan Umno mengenai nilai-nilai amanah.

“Kita tanya balik, Najib memerintah kapal terbang hilang, dokumen hilang, rahsia kerajaan hilang, kereta Perdana di SUK Kuala Terengganu pun hilang, sama lah. Tidak boleh memerintah kalau hendak kira begitu. Lago dahsyat. Beli Scorpine.. kapal selam tidak boleh menyelam kan” kata Zamri.

November tahun lalu, Najib mengumumkan akan memberikan wang ihsan RM 20 juta ringgit kepada Kelantan dan menolak tuntutan kerajaan negeri untuk wang royalti yang dianggarkan satu billion ringgit.Ku Li Berhujjah, Tok Pa Tong Sampah

Royalti: Ku Li sarat hujjah, Tok Pa tong kosong?
Oleh Subky Latif

TENGKU Razaleigh Hamzah, pengasas Petronas berpendapat bahawa negeri dan kerajaan Kelantan berhak mendapat royalti minyak yang dihasil di pesisir pantai negeri itu tidak kira berapa jauh ia ke tengah laut.

Kalau pun royalti itu diganti dengan wang ihsan, maka wang itu mesti dimasukkan ke dalam khazanah negeri. Tiada pihak lain yang boleh mentadbirnya.

Datuk Mustafa Mohamad, Menteri Perdagangan Antarabansa dan Industri dan Ketua Perhubungan UMNO Kelantan berkeras mengatakan negeri Kelantan tidak berhak atas royalti itu kerana telaga minyak yang beroperasi adalah di luar kawasan tiga batu nautika dengan pantai negeri itu.

Menteri itu kebetulan anak Kelantan telah menjadi jurucakap kerajaan pusat dan Petronas sedang dia tidak ada kena mengena dengan urusan pengeluaran minyak. Kementeriannya tidak menjaga urusan pengeluaran minyak dan dia tidak ada apa-apa kedudukan dalam Petronas.

Orang yang boleh bercakap tentang perkara itu ialah Perdana Menteri dan Timbalannya serta Pengerusi Petronas. Jika ganti royalti itu adalah wang ihsan, maka orang-orang tadi yang layak bercakap dan cara mana wang ihsan itu hendak digunakan.

Cakap orang lain adalah tidak rasmi.

Ada pun Tengku Razaleigh adalah pengasas Petronas dan orang yang bertanggungjawab merangka merangka polisi dan operasinya. Ketika itu mungkin Mustafa Mohamad belum menyambung pelajaran ke Australia.

Ketika Petronas diasaskan sudah ada satu badan ditubuhkan bagi mengendalikan hal ehwal pengeluaran minyak itu di bawah Kementerian Perusahaan Utama yang menjadinya ialah Taib Mahmud, Ketua Menteri Sarawak sekarang. Kira-kira Taib Mahmudlah orang yang dikira akan menjadi orang penting pengurusasn minyak.

Ketika itu Indonesia sudah ada badan pengurusan minyak negaranya yang dinamakan Pertamina yang ketuanya ialah Ibnu Sutowo. Ibnu Sutowo ini dikira orang kedua penting di Indonesia selepas Presiden Suharto. Orang minyak yang penting bagi Arab Saudi pula ialah Sheikh Zaki Yamani.

Taib Mahmud telah dibayangkan akan jadi macam Ibnu Sutowo dan Zaki Yamani bagi Malaysia.

Entah bagaimana Perdana Menteri Tun Razak telah menggantung badan yang diasaskan di bawah Taib Mahmud tadi dan menteri itu sendiri ditukarkan menjadi Menteri Di Jabatan Perdana Menteri. Dia bukan saja hilang peluang untuk menjadi orang penting industri minyak bahkan hilang kementerian. Dia ada kerusi dan beberapa orang pembantu saja di tempat barunya itu.

Dalam suasana itu orang utama Bank Bumiputera itu iaitu Tengku Razaleigh dipilih oleh Tun Razak untuk mengasaskan Petronas sebagai ganti kepada badan yang dimansuhkan yang diketuai oleh Taib Mahmud tadi.

Orang yang masih hidup yang tahu perkembangan pertukaran dari Taib Mahmud itu selain dari Taib Mahmud dan Tengku Razaleigh ialah Tun Abdul Rahman Yaakub, Ketua Menteri Sarawak ketika itu. Dan negeri yang dikenal pasti sudah ada minyak ketika itu ialah Sarawak dan Sabah.

Kemudian barulah dipanggil pegawai kerajaan yang paling penting di Pejabat Peguam Negara Tan Sri Salleh Abbas membantu Pengerusi Petronas merangka Akta Petronas dan perjanjian dengan negeri-negeri tentang pembahagian keuntungan minyak Petronas itu.

Tun Abd. Rahman adalah orang yang cukup rapat dengan Tun Razak dan boleh dikira penasihat paling penting Tun Razak dalam perkara itu. Mungkin beliau tidak duduk dalam Petronas, tetapi dia adalah orang yang tahu tentang permulaan Petronas itu dibentuk selain dari Tengku Razaleigh dan Tun Salleh Abbas.

Tengku Razaleigh adalah orang penting UMNO paling rapat dengan Tun Razak tidak dilantik menjadi menteri tetapi dia kuat dengan kedudukannya sebagai Pengerusi Petronas dan Bank Bumiputera. Kedudukan itu menjadi dia lebih penting dari menteri-menteri selain dari Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

Tengku Razaleigh dan Tun Salleh Abbas adalah orang paling tahu tentang dasar asal dan lain-lain selok belok Petronas. Kalau nak tahu apa itu ISA dan pembentukan Malaysia tanyalah kepada Tunku Abdul Rahman Putra dan bila mahu tahu tentang Petronas tanyalah Ku Li dan Tun Salleh Abbas.

Merekalah menjadi saksi paling penting kes yang melibatkan Petronas. Ada pun Tun Dr. Mahathir, Datuk Seri Najib dan Tan Sri Hassan Marican adalah orang yang berpengaruh dalam Petronas setelah Petronas sudah gagah dan perkasa.

Ada pun Datuk Mustapa Mohamad selain dari orang yang tiada apa-apa pengalaman tentang Petronas, pengetahuan tentang Petronas pun amat sikit dan pengaruh dengan badan itu pun hampir tiada.

Maka dia tidak lebih dari jurucakap UMNO Kelantan saja tentang pergelutan tuntutan royalti minyak antara Kelantan di satu pihak dan kerajaan pusat dan Petronas di pihak yang lain.

Dr. Mahathir dan Perdana Menteri Najib adalah orang yang bertanggungjawab menurunkan status royalti minyak Terengganu kepada wang ihsan. Telaga minyak yang pernah memberi royalti kepada Terengganu dulu terletak lebih jauh dari pantai Terengganu dibandingkan dengan telaga yang dituntut haknya oleh Kelantan sekarang.

Sejarah royalti menjadi wang ihsan adalah sejarah baru yang tidak dilakukan atas kehendak undang-undang dan kebenaran, tetapi ia lebih dirangsang oleh serakah hawa nafsu pemimpin UMNO tak bermaruah Terengganu sebagai helah bagi merampas semula Terengganu dari PAS. Sampai akhir mahkamah yang dibelenggu Perdana Menteri itu tidak bersidang atas saman kerajaan Terengganu atas rampasan royaltinya sejak zaman pentadbiran Dr. Mahathir dulu.

Justeru itu Ku Li dilihat dalam memperkatakan isu royalti itu sarat dengan hujah, tetapi Tok Pa dilihat kosong, hanya sarat dengan nafsu dan peluru kosong.