20 Jul 2010

Pentadbiran Khalid Jauh Lebih Baik Dari Khir Toyo

Isu pasir: Bekas MB Selangor penyebab utama

Ahli Dewan Negara Senator Dr S. Ramakrishnan menegaskan bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo adalah penyebab utama penyelewengan isu pasir di Selangor.

Menurutnya, Umno menyerang Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk dipersalahkan dan dipertanggungjawabkan mengenai isu pasir selangor tetapi tidak mengkaji dari mana timbulnya isu penyelewengan itu.

"Kroni Umno tidak mendapat kontrak secara terbuka oleh kerajaan negeri selangor menyebabkan mereka sengaja melakukan protes keterlaluan untuk mengganggu pentadbiran kerajaan negeri.


"Permasalahan isu pasir yang terjadi adalah disebabkan pentadbiran kerajaan negeri terdahulu di bawah pimpinan Dr Mohd Khir berlarutan hingga menimpa kepimpinan Khalid.

"Saya lihat mereka(Umno) sengaja mengadakan isu mengenai setiap pentadbiran negeri selangor untuk menjadi perhatian bahawa kerajaan negeri Selangor sekarang ini telah gagal melaksanakan tangungjawab,"katanya ketika sidang media di dewan rakyat hari ini.

Ramakrishan berkata, pentadbiran kerajaan negeri Selangor sekarang ini lebih memberangsangkan dari pentadbiran terdahulu Barisan Nasional(BN) yang menyebabkan rakyat tidak mempercayai BN.

"Kalau ingin bezakan pentadbiran dulu dan sekarang, pentadbiran sekarang jauh lebih bagus dari dari pentadbiran Dr Mohd Khir yang memilih kroni untuk memberi kekayaan.

"Umno tidak perlu cuba memanipulasi kepimpinan Khalid, kerana kerajaan negeri akan mampu menangani masalah isu pasir yang menjadi sumber utama BN menyerang PR.

Tambah beliau, kerajaan pusat perlu menilai tanggungjawab yang telah dilaksanakan oleh kerajaan negeri Selangor dan memberi bantuan sewajarnya bagi menyelesaikan permasalahan yang sedang timbul.

Ramakrishnan berharap agar semua pihak terutamanya Umno tidak mengadakan protes berterusan mengenai isu pasir untuk menindas kerajaan negeri Selangor dan diharap dapat memberi peluang untuk kerajaan negeri menyelesaikanya. -FMT

Siapa Pecah Masuk Rumah Peguam P1 Bala?

Rumah peguam kes PI Bala dipecah masuk, komputer riba dilarikan

Rumah salah seorang peguam detektif persendirian P Balasubramaniam di sini, yang kini menjadi saksi penting kes rasuah berkaitan pembunuhan wanita Mongolia, telah dipecah masuk oleh pihak tertentu.

Peguam Manjeet Singh Dhillon (gambar) berkata sasaran kejadian itu ialah komputer riba.

“Saya baru sahaja dimaklumkan bahawa rumah saya di Kuala Lumpur telah dipecah masuk dan sasaran utama dan diambil ialah komputer riba.

“Saya sedang pulang dari London untuk menghadapi kes ini,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Beliau sepatutnya berada di sini bersama afidavit Balasubramaniam, yang menjawab 52 soalan SPRM, untuk diserahkan kepada agensi itu.

Ini merupakan kali kedua rumahnya menjadi sasaran.

Kali pertama ialah selepas Balasubramaniam ditemu bual di Singapura dan ia disebarkan oleh media tempatan.

“Dan, kini selepas (Balasubramaniam) temu bual di London dan Paris rumah saya dipecah masuk.

“Bagaimanapun barang-barang lain di bilik yang sama termasuk barang kemas tidak disentuh,” katanya.

Katanya, beliau percaya mereka bertindak demikian kerana ada kepentingan dalam kes yang sedang diuruskannya.

“Saya akan membuat laporan kemudian,” tambah beliau. -TMI

Ulasan GB

Sudah beberapa kali rumah peguam dan rumah orang yang terlibat di dalam sesuatu kes telah dipecah-masuk. Ambil komputer riba, tanpa mengambil lain-lain barangan.

Kaedahnya serupa - bererti memang ada satu perancangan, satu modus operandi yang telah tersedia oleh satu "pihak teretnu". Siapa? Kita kaji sedikit kes-kes terdahulu.


Pejabat salah seorang peguam Menteri Besar Perak dari Pakatan Rakyat, Mohamad Hanipa Maiden yang terletak di Taman Sri Gombak dipecah masuk baru-baru ini dan membawa lari sebuah komputer riba dan dua buah komputer meja.

Turut dibawa lari adalah beberapa fail penting, kata Mohamad Hanipa Maiden kepada Siasah.

"Saya tidak dapat mengesyaki sesiapa tetapi tiga buah komputer yang mengandungi maklumat penting hilang di samping beberapa fail," kata Hanipa.


Pejabat peguam yang mewakili akhbar Herald-The Catholic Weekly dalam kes tuntutan penggunaan kalimah Allah, dipecah masuk oleh individu tidak dikenali hari ini.

Kejadian disedari oleh seorang pekerja di pejabat itu yang terletak di Jalan Yong Shook Lin di sini, ketika hendak memulakan kerja pada pukul 7.55 pagi.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Asisten Komisioner Khaw Kok Chin berkata, suspek memasuki pejabat itu dengan memotong dan mengumpil jeriji pintu hadapan.

Katanya, kamera litar tertutup (CCTV) yang terdapat di luar premis turut disembur cat hitam.


Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu rumah penjual air tebu, A.Murugan yang didakwa membunuh pembantu rumah warganegara Indonesia, Muntik Bani telah dipecah masuk semasa tertuduh ditahan reman untuk membantu siasatan kes itu.

Pegawai Penyiasat, Asisten Supritendan Ahmad Tarmudi, 47, dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang berkata, kejadian itu disedari apabila beliau pergi ke rumah tertuduh di Taman Sentosa, Klang, pada 3 Nov tahun lepas, bersama isteri tertuduh, D.Vanitha, yang juga suspek pada masa itu serta seorang lagi anggota polis wanita.


Cukup.

Ia sudah memberikan satu pattern jelas tentang siapa sebenarnya pemecah masuk rumah-rumah itu!


Rosmah Jatuh Terkangkang Di Sabah: Hukum Tuhan Pun Berjalan

Rosmah slipped

Earlier, the Prime Minister's wife Rosmah Mansor caused a slight commotion when she slipped and fell on while descending from the stage after delivering her speech as the President of Bakti (Welfare Body for Wives of Federal Ministers and Deputy Ministers and Barisan Nasional MP).

She had just delivered a speech that lasted more than 40 minutes at the closing ceremony of the wives of BN elected representatives annual programme when she fell that drew a loud scream and gasps from those gathered.

Rosmah did not hide her anger to her bodyguard who failed to catch her hand as she was slipping. In front of the packed ballroom in a major resort and spa here, once she picked herself up, pulled away from her bodyguard and refused to be guided by the back to her seat.

She also waved her finger crossly at her female bodyguard as though rebuking and blaming her for letting her fall.

Musa, who was about to deliver his speech after Rosmah, stopped for about five minutes as Najib, Musa and other dignitaries at the VVIP tables checked on Rosmah. Other wives of the elected representatives sitting near the main table also went to see her.

After indicating that she was fine with a smile, Musa made his way to the rostrum but stopped at the place where Rosmah had fallen and scratched the surface of the staircase with his shoe.

“True it is very slippery,” he said before proceeding with his speech.

However, her husband Najib did not touch on the matter when he went to deliver his speech to close the annual programme.

Najib took just over 15 minutes to deliver his closing speech as he said “my wife has said all that I wanted to say”. -reported at FMT and MT

Ulasan GB

Demikianlah, Najib dan UMNO perlu sedar bahawa hukum Allah boleh tiba bila-bila masa. Kejatuhan Roismah itu baru secebis peringatan, beliau boleh ditimpa bencana yang lebih buruk di atas segala perbuatannya.

Begitu juga Najib dan lain-lain pemimpin UMNO BN. You'll fall, the hardest way.


Bekas Duta : Anwar Pasti Dipenjarakan Untuk Najib Teruskan Korupsi Dan Kronisme

Bekas duta: Anwar akan terus dihumban ke penjara?

Sekiranya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijatuhkan hukuman bersalah atas tuduhan meliwat, adakah beliau akan dinafikan peluang ikat jamin dan terus dihumban ke penjara?

Senario itu dikemukakan oleh bekas duta Amerika Syarikat ke Malaysia, John R Malott, melalui rencana pengarangnya yang disiarkan di The Wall Street Journal - akhbar yang paling tinggi edarannya di Amerika, semalam.

"Ketika melawat Malaysia bulan lau, adalah jelas bukan sahaja bagi Anwar tetapi juga pemerhati lain bahawa mereka menjangkakan keputusan bersalah pada Ogos nanti,” tulis Malott.

"Persoalannya sama ada dia akan bebas dengan ikat jamin semasa rayuannya atau terus dihumban ke penjara.”

Menurut Malott pengalamannya berkhidmat di Kuala Lumpur antara 1995 hingga 1998 menyakinkannya bahawa perbicaraan liwat kedua membabitkan bekas timbalan perdana menteri itu adalah bermotifkan politik.

"Segala yang saya ketahui ketika itu dan sekarang ini, membawa kepada rumusan bahawa perbicaraan ini adalah untuk mengketepikan beliau dari politik,” katanya.

Merujuk kepada kejayaan Anwar pada pilihan raya umum 2008, Malot berhujah perbicaraan liwat sekarang bertujuan melemahkan pakatan pembangkang yang semakin bersemangat.

"Rancangan politik kerajaan adalah untuk menghumban Anwar ke penjara supaya pembangkang menjadi kucar-kacir dan tidak bersedia. Kemudiannya, pilihan raya mengejut diumumkan dan mereka akan menang dengan mudah,” katanya.

Menurut Malott adalah mustahil bagi Anwar bagi menang pada perbicaraan itu, lebih-lebih lagi apabila bukti-bukti penting kes itu dinafikankepada peguamnya. Malah, media-media yang dikuasai kerajaan telah juga menghukumnya dengan mendapati beliau 'bersalah' dalam laporan mereka.

"Malaysia tidak mempunyai sistem juri. Keputusan ditentukan oleh seorang hakim yang dilantik oleh kerajaan yang sama yang mahu Anwar dikeluarkan dari politik,” katanya.

Dalam artikelnya itu juga, Malott mendakwa kerajaan BN sekarang dibelenggu oleh pelbagai masalah dan mereka bertekad untuk mengurung Anwar agar segala kepincangan itu tidak dihebohkan.


Katanya, ekonomi Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini menunjukkan terdapat kadar pertumbuhan, namun perangkaaan itu disokong oleh perbelanjaan kerajaan.Tindakan itu menyaksikan hutang negara semakin membesar manakala pelaburan terus asing (FDI) cukup kecil. -MK


What Anwar's Trial Means For Malaysia

A guilty verdict would be a serious step backwards for this aspiring Muslim democracy.

The trial of Anwar Ibrahim, Malaysia's opposition leader and his nation's best-known and most respected international figure, is scheduled to resume this week in Kuala Lumpur.

The Malaysian press dubs the affair "Sodomy II," for it appears to be a repeat of the Muslim democrat's 1998-99 trials, when he was convicted on corruption and sexual charges. Sentenced to 15 years in prison, Mr. Anwar later had his conviction overturned, and he was released after six years in solitary confinement.

I was the U.S. ambassador to Malaysia when Mr. Anwar first was arrested and put on trial, and everything I knew then and know now leads me to conclude that this trial also is an attempt to sideline him politically.

Already convicted by the government-controlled media, Mr. Anwar and his defense team have been denied access to the evidence that the government possesses, including police and medical reports, surveillance tapes, and even the witness list. Malaysia does not have a jury system. The verdict will be rendered by one judge, appointed by the same government that wants to remove Mr. Anwar from the political scene.


While a handful of human rights groups and some Australian parliamentarians have condemned the trial, there has been little interest at the broader international level. The Obama administration has been silent.

When I visited Malaysia last month, it was clear that Mr. Anwar and most observers expect a guilty verdict in August. At that point, the question is whether he remains free on bail during his appeal or is jailed immediately.

A charismatic campaigner, Mr. Anwar led his coalition to near victory in Malaysia's last parliamentary elections in 2008, when the opposition took 47% of the popular vote and gained 62 seats. The government's new political game plan seems to be to put Mr. Anwar in jail and the opposition in disarray, call snap elections, and ride to victory.

Today Malaysia gets little attention in the world press. The lingering image is of an Asian economic success story, a moderate Islamic country and aspiring democracy, and a multiracial society in which harmony prevails. Unfortunately, that is not the case today. Malaysia is a nation adrift.

Once one of the world's dynamos, Malaysia's economy has underperformed over the past decade, with an average annual growth rate of 4.5%. Much of that growth was the result of government spending, which has pushed Malaysia's debt level to 54% of GDP. Foreign direct investment (FDI) has remained relatively flat over the past 15 years, while flows into Thailand, Indonesia and Vietnam have soared. To make matters worse, Malaysia experienced a net outflow of $6 billion in FDI capital in 2008.

Malaysia desperately needs to upgrade its skills base and innovation capabilities, but almost 500,000 Malaysians—nearly 2% of the population—left their country for good between 2007 and 2009. Malaysian experts believe most of these émigrés were skilled ethnic Chinese and Indian Malaysians, concerned by economic decline and growing racial and religious tensions.

Worried about losing political support, the ruling party has responded by appealing to the baser instincts of the country's Malay Muslim majority. For example, it told Malaysia's Christians that they may no longer use the word "Allah" for God, even though the word existed in Arabic long before Islam arose. A new militant group called Perkasa, which claims that Malay rights are under threat from the Chinese and Indian minorities, has won backing from former Prime Minister Mahathir Mohamad and other members of the ruling party.

For Malaysia and the world, there is more at stake in Mr. Anwar's trial than whether one person is convicted. Malaysia is at a crossroads. The road that it chooses matters not only for some 30 million Malaysians, but for the entire world. The country could be a model for the 600 million people of Southeast Asia and for the entire Muslim world, if it returns to the promising course it was on 15 years ago.

But a guilty verdict for Mr. Anwar means that the corruption and cronyism that now pervade Malaysia, its lack of political freedom and its economic decline, will continue. The country's non-Malay citizens will continue to seek a better haven overseas.

In 1998, Mr. Anwar said, "If this can happen to me, it can happen to anyone." That is no less true today. If Mr. Anwar is denied his freedom, then Malaysians will continue to be denied their freedom and the country its promise.

Mr. Malott was the U.S. ambassador to Malaysia from 1995 to 1998

Selangor: Pemimpin UMNO Makan Pasir, Mike Tyson Entah Ke Mana

Umno Selangor dilanda ‘perang tonjol’ pengaruh?

Selepas tewas teruk dalam pilihan raya umum 2008 tanpa diduga, puak-puak dalam Umno Selangor kini bekerja keras untuk menonjolkan pengaruh dan kekuatan masing-masing di kaca mata kepimpinan pusat.

Ahli-ahli Umno di peringkat Umno Selangor Umno berpecah kepada aliran Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Selangor Datuk Seri Noh Omar dan bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd. Khir Toyo yang kini merupakan Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri.

Kedua-dua pemimpin ini bergerak bersendirian untuk menggerakkan usaha memperlekeh kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat bagi menarik perhatian Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Selangor.

Ia terbukti dalam isu pasir yang menjadi perhatian sejak awal minggu lalu.

Khir yang sebelum ini dipersalahkan atas kekalahan teruk Umno dan Barisan Nasional (BN) dua tahun lalu dan Noh pula kini anggota Kabinet persekutuan, dikatakan cuba memperkukuhkan kedudukan mereka sebagai bakal menteri besar jika BN kembali berkuasa di Selangor.

“Kelihatan kedua-dua bersaing satu sama lain untuk mendapatkan perhatian berbanding bekerjasama demi memperkukuh kekuatan Umno Selangor,” kata seorang wakil rakyat peringkat negeri yang enggan namanya didedahkan.

Pemerhati pula berpendapat situasi yang pernah disaksikan di Kelantan selepas ia jatuh ke tangan PAS pada 1990 mula wujud di Selangor sekarang.

Kedua-dua pemimpin itu mencabar pentadbiran kerajaan negeri dengan mendakwa wujudnya penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa dalam aktiviti perlombongan pasir di Selangor.

Khir dan Noh mendedahkan perkara itu dengan mengadakan sidang media berasingan baru-baru ini.

Bekas menteri besar membawa pemberita ke Kampung Bukit Changgang di Dengkil pada 11 Julai untuk mendedahkan perlombongan pasir haram, yang menurutnya menjejaskan Paya Indah Wetlands.

Bagaimanapun anak syarikat pasir kerajaan negeri Kumpulan Semesta Sdn Bhd menafikan dakwaan itu.

Dua hari kemudian Noh pula menyewa sebuah helikopter untuk melihat sendiri kawasan perlombongan pasir di kawasan Kuala Langat dan Batang Berjuntai dari udara.

Kedua-dua pemimpin itu menafikan wujudnya keretakan dalam hubungan mereka.

Ketua Penerangan Umno Selangor Umno, Abdul Shukor Idrus juga menafikan wujudnya masalah di antara Noh dan Khir.

“Kedua-dua mereka masih kawan dan tiada sebarang masalah,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri Kuang ini kepada The Malaysian Insider.

Bagaimanapun Noh dan Khir bertungkus lumus untuk membuktikan bahawa mereka masih relevan di arena politik domestik, khususnya di kaca mata Najib selaku Perdana Menteri dan Pengerusi BN.

Noh, yang juga Ahli Parlimen Tanjung Karang, juga memperoleh sokongan yang dinikmati Khir di kalangan wakil rakyat Umno di Dewan Undangan Negeri Selangor.

Barisan 19 wakil rakyat itu dikatakan berpecah dua masing-masing kepada Khir dan Noh.

Sementara waki rakyat lama memihak kepada Khir atas alasan menikmati sokongan daripada pentadbirannya sebelum ini, yang baki menunggu pengesahan Najib dalam menentukan bakal kepimpinan negeri Umno-BN.

Mereka melihat Noh akan mengetuai negeri jika BN kembali bertapak di Selangor.

Di sebalik persaingan itu, Umno Selangor juga berhadapan dengan krisis baru ekoran ada usaha meminta bekas menteri Tan Sri Muhammad Muhd Taib, dari 1986 hingga 1997, agar mengosongkan jawatan ketua Umno Kelana Jaya.

Bekas naib presiden Umno ini yang mesra dikenali sebagai “Mat Tyson” masih memiliki pengaruhnya dan ia telah diperlihatkan ketika pilihan raya kecil kerusi Hulu Selangor April lalu.

Bagaimanapun Abdul Shukor mengetepikan tekanan dan teguran beberapa pihak mengenai kedudukan Muhammad dengan berkata, beliau kini dalam peringkat “separa persaraan”, cuma belum lagi membuat pengumuman rasmi.

“Beliau telah pun menurunkan tanggungjawab peringkat bahagian itu kepada timbalannya Datuk Yahya Bujang,” katanya.

Turut mendapat perhatian ramai ialah kedudukan Ahli Dewan Undangan Negeri empat penggal, Datuk Mohamad Satim Diman.

Muncul spekulasi bulan lalu yang mengatakan wakil rakyat Sri Serdang itu akan melepaskan kesemua jawatan politik.

Ketidakhadiran Setiausaha Perhubungan Selangor juga menimbulkan spekulasi dengan sesetengah blog mendakwa beliau sudah tidak berupaya untuk memberi khidmat sebagai pemimpin Umno dan wakil rakyat.

Bagaimanapun minggu lalu, Satim menafikan yang beliau akan melepaskan kesemua jawatannya.

Pun begitu, masih wujud rasa tidak puas hati di kalangan orang ramai mengenai peranan ahli politik veteran ini, yang mempertahankan kerusinya dengan majoriti 45 undi pada 8 Mac 2008.

“Sebagai ketua BN Puchong beliau tidak pernah memanggil mesyuarat sejak 2008 dan beliau tidak kelihatan di kawasan,” kata Ketua MIC Puchong Awtar Singh.

Awtar, yang satu ketika dulu pembantu khas Satim menambah, ahli politik itu telah gagal dalam tanggungjawab sebagai wakil rakyat pembangkang.

“Beliau telah gagal dalam menyuarakan kelemahan kerajaan Pakatan,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Bagaimanapun Timbalan Ketua Umno Puchong Datuk Radin Mokthar sebelum ini telah menafikan wujudnya masalah dengan kepimpinan Satim, sebaliknya mengendalikan urusan parti seperti biasa. -TMI


Kehilangan Muhd Taib timbul tanda-tanya

Kehilangan Ketua Umno Bahagian Kelana Jaya Tan Sri Muhammad Muhamad Taib dari menghadiri aktiviti pergerakan , terutama bahagian Kelana Jaya terus menimbulkan tanda-tanya kepada parti Umno.

Anggota Majlis Tertinggi Umno Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, sebagai pemimpin yang pernah menjawat jawatan tertinggi parti dan juga pernah mentadbir negeri Selangor dan Pusat, perlu memberikan contoh terbaik supaya boleh dicontohi orang lain.

Beliau berkata, tindakan Muhammad yang dilaporkan dua kali tidak menghadiri mesyuarat bahagian serta tidak pernah menghadiri mesyuarat perhubungan Umno negeri yang dipengerusikan oleh Presiden parti Datuk Seri Najib Tun Razak menunjukkan kegagalannya memberi komitmen terhadap kerja dan melaksanakan tanggungjawab.

"Taib telah beri contoh buruk sebagai seorang pemimpin yang begitu berpengalaman, dan juga contoh terburuk dari segi kepimpinan apabila dilihat tidak mengambil peduli tanggungjawab sebagai ketua bahagian, sama ada untuk menghadiri mesyuarat atau menjalankan sebarang aktiviti," katanya.

Muhammad atau lebih dikenali dengan panggilan Mat Taib merupakan Menteri Besar Selangor dari 1986 hingga 1997, dan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah hampir setahun dari Mac 2008 hingga April 2009, adalah juga bekas naib presiden Umno dan bekas pengerusi badan perhubungan Umno Selangor serta bekas ketua penerangan Umno, didakwa tidak aktif dalam politik sejak kalah dalam pertandingan merebut jawatan timbalan presiden Umno pada Mac tahun lepas.

Mohd Puad yang juga timbalan menteri pelajaran berkata, Muhammad juga dilaporkan tidak memberikan kerjasama semasa pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor baru-baru ini.

"Janganlah hanya dengan sedikit kekecewaan kita bertindak keterlaluan sehingga sikap yang ditunjukkan lebih buruk daripada mereka yang tidak berjawatan tetapi tetap komited dalam perjuangan," jelasnya.

Tambah beliau, isu permasalahan Muhammad Taib ini akan dibawa ke pengetahuan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno (MT) dalam masa terdekat agar satu penyelesaian segera dapat dilakukan.

Beliau berkata MT tidak boleh membiarkan perkara tersebut berlarutan di mana keputusan segera mengenai kedudukan Muhammad sebagai Ketua Bahagian perlu diputuskan demi kebaikan bersama.

"Saya akan bawa isu ini ke mesyuarat MT terdekat dan terserahlah kepada Jawatankuasa Pengurusan parti untuk menentukannya tetapi yang pasti perlu ada keputusan apakah langkah yang perlu diambil bagi menangani masalah itu, apatah lagi Umno dan Barisan Nasional (BN) kini menjadi pembangkang di Selangor," katanya.

Kedudukan Muhammad sebagai Ketua Umno Bahagian Kelana Jaya mula dipersoalkan apabila baru-baru ini terdapat saranan daripada anggota bahagian itu agar beliau melepaskan jawatannya dengan segera kerana gagal menunjukkan komitmen terhadap kerja-kerja parti.

Muhammad Taib juga dikatakan gagal mengetuai parti dalam merealisasikan semua objektif dan fungsi yang ditetapkan.-FMT