6 Dis 2009

Selangor Basmi Penyangak Pasir Warisan BN

Kegiatan pencurian pasir di Selangor boleh dibendung sekiranya agensi kerajaan, badan bukan kerajaan dan masyarakat setempat bekerjasama membanteras kegiatan ini.

Kerajaan negeri telah mempertanggung jawabkan operasi pengeluaran pasir kepada kumpulan Semesta Sdn Bhd, namun kes kecurian pasir teteap belaku di tanah milik persendirian.

Adun Sri Muda Mat Shuhaimi Shafiei berkata pelbagai usaha dilakukan termasuk merampas tanah milik persendirian terbabit bagi membendung kegiatan ini.

“Semua pihak terutama sekali di peringkat Jawatankuasa Kampung, di peringkat Pejabat Daerah dan Pejabat Tanah boleh memainkan peranan lebih besar dengan melakukan intipan dan menyalurkan maklumat-maklumat yang telahpun mereka ada itu kepada pihak kerajaan negeri dan kita sama-sama membantu membanteras kegiatan mengambil pasir secara tidak sah ini”, jelasnya lagi.

Adun Sri Muda, Mat Suhaimi Shafiei berkata demikian ketika ditemui pada Program Bersih & Indah di Pusat Bandar Klang pagi tadi.

Suhaimi menambah, pihaknya tidak menolak wujudnya beberapa kelemahan pada KSSB namun Pakatan Rakyat sentiasa berusaha mengatasi masalah kecurian pasir yang diwariskan Umno-Barisan Nasional.

“Memang wujud beberapa kekurangan di peringkat agensi ini tetapi kita di pihak Exco Kerajaan Negeri yang melalui Sumber Alam, kita berusaha sedaya upaya untuk memperbaiki sebarang kelemahan yang wujud dan saya merayu berilah masa secukupnya kepada kita untuk kita melakukan perubahan dan penambahbaikan di mana-mana tempat yang difikirkan ada kelemahan”, tambahnya lagi. - MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN (TVS)Apa Muslihat Mahathir Pertahankan Modul BTN?

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Modul Biro Tatanegara (BTN) perlu dikekalkan dan tidak dirombak kerana ia sudah cukup baik dalam memupuk semangat kenegaraan di kalangan rakyat.

Tun Dr Mahathir berkata rakyat Malaysia tidak faham nilai yang diterapkan dan menambah BTN sekadar menjelaskan realiti sejarah negara kepada peserta kursus.

Ahli Parlimen Balik Pulau Yusmadi Yusoff berkata beliau tidak terkejut dengan leteran terbaru mantan Perdana Menteri ini.

“Inilah contoh orang yang telah menyalahgunakan BTN untuk kepentingan peribadi beliau. Beliau takut bahawa alat propaganda beliau yang selama ini digunakan Barisan Nasional dihapuskan. Alasan untuk mempertahankan startegi propaganda yang digunakan oleh beliau ketika di tampuk pemerintahan.

“Beliau tahu dendam beliau terhadap Anwar Ibrahim masih lagi berterusan dan kita ada bukti bahawa BTN digunakan terutama sekali untuk membina karier politik Anwar Ibrahim di bawah pimpinan Mahathir.

“Saya melihat usaha alas an mengatakan BTN menjelaskan sejarah pembentukan Negara itu bagi saya adalah tidak releven. Kalau iapun, ia boleh dilakukan dalam bentuk pendidikan yang lain,” katanya. -TVSSiapa Blogger Celaka Dan Raja Segala Celaka Ini?

Siapa Blogger Celaka Dan Raja Segala Celaka Ini?
Oleh WFAUZDIN NS

Terima Kasih tidak terhingga buat penulis Batu-api yang menulis tentang beberapa blog yang dikatakan memusuhi Presiden PAS Tuan Guru Hj Hadi. Tulisan beliau terhadap beberapa blog yang ada di antaranya di cap `celaka' serta `menyeleweng' boleh dibaca di sini.

Sesuai dengan nama penanya `Batu-api', maka saya tidak kisah dan hairan apabila melihat blog saya juga disenaraikan sebagai blog yang menulis memusuhi Presiden PAS. Saya tidak kenal batu-api ini tetapi kerap membaca penulisannya dan sedikit pun saya tidak menyangka suatu hari nanti blog saya menjadi sasarannya.

Apa pun saya sedikit berbangga kerana Batu-api sudi menegur penulisan saya kerana sebagai penulis biasa dan tidak terlatih saya tentunya punyai banyak kekurangan. Saya cuma bernasib baik tidak dikatakan `celaka paling jahat' sebagaimana rakan saya `Tulang Besi'. Manakala Perisik Rakyat juga dilibatkan sebagai Boneka Tulang Besi dan dicop `bodoh' oleh Batu-api. Blog Pasfutureleader dicop sebagai `tak ada otak'. Gelaran `kurang akal dan kelingking berkait' pula jatuh kepada blog Greenboc. Ada juga blogger yang dipanggil `kurang siuman' oleh Batu-api, blogger itu adalah Penarik Beca. Saya katakan saya bernasib baik kerana hanya dikatakan `menyeleweng' dan menulis `secara jahat' dalam artikel penulisan saya.

Saya tidak peduli apa yang Batu-api perkatakan kerana saya tidak kenal siapa Batu-api ini samada beliau ini cerdik, bodoh, kurang akal mahu pun celaka. Pada saya semua blogger yang beliau senaraikan di atas adalah anti `Kerajaan Perpaduan' bersama Umno. Pada saya `raja segala celaka' adalah mereka yang `berunding dalam kelambu' bersama Umno dahulu, kini dan selamanya. Kami tetap akan mempertahankan kepimpinan Tok Guru Nik Aziz walau pun terpaksa berdepan dengan blogger atau penulis yang menjadi boneka raja segala celaka ini.

Sekali lagi diucapkan terima kasih kepada Batu-api kerana menzahirkan siapa diri beliau sebenarnya dengan ungkapan kata-katanya yang menggambarkan nama penanya itu. InsyaAllah, sedikit masa lagi akan kita ketahui siapa raja segala celaka ini yang berselindung di sebalik Tuan Guru Presiden.

Ulasan GB

Rasanya tak perlu lagi GB mengulasnya panjang mengenainya. Wfauzdin dah jawab bagipihak orang-orang yang dikritik oleh batu-api.

Tentang artikel di TKO yang ditulis oleh batu-api tu, cukup ulasan dari OSB yang memberikan komen di bawah artikel itu:

cuma satu je, ko punya tulisan pon tak ubah seperti mereka yang ko highlightkan, tapi ayat mereka tidaklan sampai meng'celaka'kan orang, hairan bi ajaib... adakah mereka yang suka untuk sumpah seranah org ini digunakan untuk membela pemimpin PAS? maka betul lah UMNO dgn melebal PAS dgn tagline "Parti Sumpah Seranah"

So kita senyum. Itu jer kita dah tahu fikrahnya. "Mencelakakan" orang. Siapa yang mengajar kalau bukan Tok Gurunya sendiri. Betul hadith Nabi kata : agama rakyat mengikut pemimpinnya!

Yang kedua, bukanlah susah sangat nak kenal batu-api. Dari lenggang bahasa dan gaya penulisannya, kita boleh mengenalinya. GB dah lama di internet ini, bukan sehari dua dan kalau GB rasa kurang yakin dengan firasat GB sendiri mengenai siapa batu-api yang sebenarnya, kan ker kita boleh solat hajat meminta Allah tunjukkan siapa dia sebenarnya?

Dan Allah tidak pernah menipu orang beriman. Cuma kadang-kala segan dan malu kepada Allah meminta sesuatu yang kecil-kecil macamtu... apatah kalau kita doa sampai pecah perut dalam hal sekecil itu, kecualilah dalam hal royalti yang amat wajar di doakan gitu....

kan lebih baik minta PAS dan PR menang untuk memerintah Malaysia...

BTN : Mahathir Dedahkan Sikapnya Yang Sebenar

Tun Dr Mahathir Mohammad akhirnya menyerlahkan dirinya yang sebenar - bahawa - beliau di belakang segala kecelaruan Biro Tatanegara (BTN). Bahawa, beliau menyokong modul BTN yang dikenalpasti selama ini mewujudkan sentimen ras dikalangan para peserta kursus BTN tersebut.

Maka tidak hairan mengapa BTN sering dijadikan tempat untuk beberapa penceramah menghentam pemimpin pembangkang terutama Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hari ini, Mahathir melakukan pembelaannya dengan menyatakan Modul Biro Tatanegara (BTN) perlu dikekalkan dan tidak dirombak kerana ia sudah cukup baik dalam memupuk semangat kenegaraan di kalangan rakyat.

Bekas Perdana Menteri itu berpendapat kurikulum BTN dapat memupuk semangat perpaduan kerana kursus anjuran agensi itu turut dihadiri rakyat Malaysia yang berbilang kaum.

"Tidak perlu dirombak... saya ingat kekal (modul BTN)," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Aids Sedunia 2009 di sini hari ini.

Sambil mengakui beliau juga pernah memberikan syarahan pada kursus anjuran BTN dan antara perkara yang diterangkan ialah mengenai sejarah Malaysia, beliau menyatakan tidak ada apa-apa yang tidak betul mengenai kursus BTN kerana kurikulumnya cukup baik untuk memberi kesedaran tentang pentingnya kehidupan bernegara.

Jadi ternyata bahawa BTN menjadi medan untuk Mahathir meneruskan agenda mengindoktrinasi pelajar dan penjawat awam selama ini dan sepastinya ia dilakukan dengan peranan yang dimainkan oleh pegawai peringkat tertinggi yang mengendalikan BTN ini.

Baru-baru ini Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata kurikulum BTN akan dirombak bagi mencerminkan gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tub Razak.

Nazri yang sebelum ini telah menempelak Ketua Penerangan UMNO, Ahmad Maslan telah mendedahkan bahawa BTN telah dijadikan platform untuk menaikkan pemimpin tertentu.

Isu kursus anjuran BTN mendapat perhatian ramai apabila kerajaan Negeri Selangor baru-baru ini melarang kakitangan awam dan penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) milik negeri mengikuti kursus berkenaan berkuatkuasa serta-merta kerana didakwa sebagai proses doktrinisasi oleh Barisan Nasional (BN) hingga mencetuskan fenomena perkauman, memecah-belahkan penduduk pelbagai kaum, agama dan menimbulkan kebencian kepada pembangkang.


Ada Agenda Di Sebalik Tohmahan Terhadap Nik Aziz - Mahfuz

Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar menyifatkan tindakan sesetengah pihak yang cuba mengganggu-gugat kedudukan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan pelbagai tohmahan dan tuduhan yang dilemparkan kepada beliau mempunyai agenda tersendiri.

Mahfuz berkata, usaha yang sedang dilakukan oleh Barisan Nasional (BN) ini adalah sebagai salah satu tindakan untuk melihat PAS berada dalam keadaan kucar-kacir.

"Tindakan mereka terhadap Nik Aziz tidak akan mendatangkan apa-apa kesan kepada beliau. Malah ahli-ahli PAS akan sentiasa memberi sokongan dan dokongan kepada beliau bagi memastikan tidak ada pihak yang dapat menjatuhkannya," ujarnya alam blog beliau http://gemasuara.blogspot.com/.

Memetik tulisan tersebut, beliau berkata "kekuatan dan kesepaduan yang ada dalam PAS agak sukar untuk mereka daripada BN untuk mengganggu-gugat kedudukan di negeri Kelantan.

Pemimpin Umno sepatutnya mencari kaedah dan jalan bagaimana untuk mengembalikan keyakinan rakyat kepada parti mereka dan juga menumpukan tumpuan bagaimana untuk menunaikan janji yang telah mereka berikan kepada rakyat ditepati.

"Mereka sepatutnya memikirkan cara yang terbaik untuk memulihkan kepercayaan rakyat yang sudah jauh terhakis kepada mereka dan bukannya dengan melemparkan pelbagai tuduhan dan dakwaan terhadap parti lawan," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut yakin bahawa BN mempunyai agenda tertentu bagi menawan semula Kelantan dari kerajaan PAS.

"Sehubungan itu adalah tidak menghairankan sekiranya mereka membuat pelbagai tohmahan bagi mengeruhkan suasana yang ada di negeri Kelantan," tambahnya lagi.

‘Mami jarum’ istilah sesuai untuk Umno

Mami jarum. Itulah istilah paling sesuai untuk dipakai kepada Umno sekarang ini, khususnya Umno Kelantan kerana kepantasannya melihat buruk orang tetapi peribadi sendiri tidak terurus.

Reaksi itu dieksploit umum ketika melihat kemelut sendiri gagal diselesaikan tetapi gerakannya terlalu ghairah menghentam kepimpinan PAS dan kerajaan negeri.

Fenomena itu terbukti apabila ramai pemimpin Umno di peringkat cawangan Umno bahagian Rantau Panjang mengancam mahu keluar parti.

Seramai 36 Penyelia Pembangunan Mukim (PPM) dan tiga Ketua Penyelia Pembangunan Mukim (KPPM) Umno bahagian berkenaan yang dipecat ketuanya, Abdullah Mat Yasin tidak teragak-agak untuk bertindak keluar parti lantaran hilang kepercayaan kepada kepimpinannya.

“Kami telah berjumpa Pengerusi Perhubungan Umno negeri, Datuk Mustapa Mohamed serta timbalannya, Datuk Dr Awang Adek, minta selesaikan perkara ini. “Tapi sampai sekarang tiada apa-apa tindakan,” kata Wan Yaacob Wan Ismail, bekas PPM tanpa menyembunyikan rasa kecewa dan tawar hatinya terhadap kelemahan dalam usaha merungkai untaian kemelut dimaksudkan.

Konflik Umno Rantau Panjang bermula sejak setahun lalu apabila kesahihan pelantikan Abdullah sebagai ketua bahagian dipertikai kerana dikatakan tidak dipilih melalui persidangan perwakilan bahagian.

Sebelum itu ketua bahagian berkenaan disandang Datuk Mohd Zain Ismail.

Namun, Mohd Zain digantung jawatannya selama tiga tahun oleh Lembaga Disiplin Umno atas kesalahan cuba mensabotaj parti pada pilihan raya umum 2008.

Turut diragui ialah pelantikan timbalan ketua bahagian, ketua Pemuda dan ketua Wanita.

Wan Yaakob turut mendakwa mereka yang memegang jawatan di peringkat bahagian Umno berkenaan seolah-olah dilantik Umno pusat tanpa memberi peluang kepada ahli yang terdiri dari 160 cawangan.

Justeru, waima Mustapa atau Awang Adek, sesungguhnya perlu kepada satu inisiatif baru dalam usaha merungkai kemelut yang hampir berlumut itu sebelum bertambahnya ancaman dari ahli parti.

The Malaysian Insider difahamkan kira-kira 500 penyokong Umno dari sebuah cawangan dalam Dewan Undangan Negeri Bukit Tuku dijangka keluar Umno dan akan dikuti oleh 35 cawangan lain di seluruh bahagian Rantau Panjang selepas ini. -Mohd Zuharman

Sekitar Penubuhan Kelab Penyokong PAS India Parlimen Batu

Kelab Penyokong PAS Malaysia kaum India bagi kawasan Batu di sini dilancarkan malam tadi.

Program ini menampilkan kedua-dua Pengerusi Kelab Penyokong PAS (KPP) India dan Cina, N.Balasubramaniam dan Hu Phang Chow yang berintraksi dengan para penyokong Pakatan Rakyat

Balasubramaniam berkata pembukaan Kelab Penyokong PAS (KPP) India menandakan sokongan kaum India terhadap kepimpinan Mursyidiul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Turut hadir ialah Datuk Hassan Shukri dan YB Tian Chua, Ahli Parlimen Batu. Turut menyampaikan pidato, AJK PAS Pusat, Mohd Hanipa Maidin yang mengulas isu-isu berkaitan royalti minyak, PRK Kota Siputeh, pengharaman BTN dan tohmahan jahat Umno terhadap MB Kelantan.

Himpunan tersebut bersempena sambutan Jubli Perak 25 Tahun PAS Kawasan Batu.

"Setakat ini kita menerima seramai 22,096 keahlian seluruh negara dan kita jangka penambahan ahli seramai 15,000 lagi menjelang awal Januari depan," katanya selepas berucap pada majlis sambutan Jubli Perak 25 tahun PAS kawasan Batu di sini.

Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan telah merasminkan penubuhan kelab itu dan memberi ceramah pada majlis tersebut.

kredit foto AKU INGIN BEBAS

Nik Aziz: Umno makin lemas, lupakan Kelantan
Oleh Asrul Hadi Abdullah Sani

Sehari selepas mendoakan pemimpin kerajaan Barisan Naisonal (BN) "pecah perut" berhubung isu royalti minyak, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang berhadapan dengan siri isu kontroversi, malam tadi menyerang Umno dengan mendakwa parti itu seolah-olah terdesak untuk menggulingkan kepimpinan PAS di Kelantan.

Mursyidul Am PAS itu menegaskan Umno seolah-olah parti yang sedang lemas sehingga sanggup melakukan apa sahaja demi survival.

"Ceritanya ialah Umno sedang lemas, sanggup mengatakan apa saja termasuk membuat tuduhan terhadap saya.

"Mereka tahu bahawa mereka lemah. Terengganu berpecah, ada Umno A, ada Umno B.

"Perak lagi teruk, mereka bergaduh untuk jubah speaker," kata Menteri Besar Kelantan ini di hadapan kira-kira 1,000 pengikutnya di Taman Melewar, Gombak dekat sini.

Tambah beliau, dua rakan Umno dalam BN juga berhadapan dengan masalah dalaman masing-masing.

"Jadi mereka tidak ada apa-apa melainkan kecuali membuat tuduhan terhadap saya,"
kata Menteri Besar Kelantan ini yang sejak tahun lalu menentang sebarang bentuk kerjasama dengan Umno-BN, yang didukung oleh segelintir pemimpin PAS.

"Mereka seperti datuk yang berhadapan dengan cucu yang menangis. Untuk menghentikan seorang kanak-kanak daripada berhenti menangis, mereka akan mengatakan burung! burung! burung! Nik Aziz! Nik Aziz! Nik Aziz! Mereka ingat kita ini bodoh macam mereka," katanya.

Nik Aziz yang memimpin Kelantan sejak 1990 menambah Umno seharusnya berhenti daripada bermimpi untuk menawan negeri itu.

"Apa yang mereka hendak lakukan di Kelantan? Mereka hendak mewujudkan satu agama? Mereka hendak mewujudkan satu agama kerana mereka tidak ada Islam.

"Mudah untuk membina masjid tetapi agama dan masjid ada dua perkara yang berbeza," katanya.

Nik Aziz menambah Umno berpura-pura mahu membina masjid seolah-olah mereka juga bersolat.

Pesuruhjaya PAS Kelantan itu menekankan bahawa Islam adalah kunci untuk mencapai konsep 1 Malaysia.

Mereka telah mencuba Islam Hadhari tetapi gagal dan kini datang dengan konsep 1 Malaysia
, kata beliau lagi.

Ketika sedang berucap Nik Aziz berhenti sekejap sehingga mencetuskan suasana cemas di kalangan hadirin.

"Saya penat," katanya ringkas.

Nik Aziz meneruskan ucapannya dengan menjelaskan bahawa beliau masih berdoa agar Tuhan membuka hati Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam isu berkaitan dengan royalti minyak.

Bulan lalu Najib mengumumkan kerajaan akan membayar wang ihsan kepada Kelantan melalui Petronas bermula tahun depan sebagai menggantikan tuntutan royalti minyak yang dimahukan kerajaan negeri.

Beliau berkata kerajaan negeri Kelantan tidak berhak menerima wang royalti minyak di perairannya kerana ia terletak di kawasan bertindih dan wang itu akan disalurkan dalam bentuk pembangunan melalui kerjasama dengan kerajaan negeri.

Kira-kira dua minggu lalu Nik Aziz mahu orang ramai berdoa kepada Allah supaya memusnahkan masa depan Najib dan Umno jika kerajaan pusat enggan memberi royalti minyak kepada Kelantan.
Good Governance Dan Persaudaraan Islam Menuntut Royalti Dibayar - Husam

Sabda Rasulullah: "Seorang Muslim adalah adik beradik kepada seorang Muslim yang lain. Ia tidak akan menganiayai adik beradiknya sendiri dan tidak akan memalukannya dan tidak pula akan membiarkannya (terlantar). Semua hal mengenai Muslim adalah terlarang bagi adik beradik segama dengannya: darahnya, hartanya, maruahnya." Catitan Imam Muslim.

Jika Perpaduan Islam asasnya, 95% rakyat Kelantan beragama Islam. Jika Perpaduan Melayu tajuknya, 95% rakyat Kelantan adalah Melayu.

Jika good governance pertimbangannya, perjanjian telah termaktub bahawa mana-mana negeri pengeluar petroleum akan menikmati 'bayaran tunai dua kali setahun kepada kerajaan negeri berkenaan."

Persaudaraan Islam menghendaki rakyat Kelantan yang majoriti beragama Islam dihulurkan hak mereka. Pasti, pembayaran royalti membuka rasa kasih antara satu sama lain.

Selaku Menteri Besar yang mewakili kepentingan negeri dan rakyat Kelantan, Tok Guru telah menjalankan tugasnya menulis kepada PM. Saya yakin, surat rasmi itu berpijak atas rasa ukhuwwah, selain sudut hak dan perundangan.

Jika permohonan itu dilayan selayaknya dengan memberikan hak kepada yang berhak, iklim politik negara akan jadi lebih nyaman dan tenteram.

Abd al-Rahman b. Shumasah berkata: Saya telah menemui A'ishah untuk bertanya sesuatu kepada baginda. Baginda bertanya: Engkau dari mana? Saya menjawab: Saya dari Mesir. Apa layanan yang dilakukan oleh Gobenor Mesir ke atas kamu? Saya menjawab: Kami tidak mengalami sesuatu yang buruk darinya. Jika ada unta kalangan kami yang mati, beliau berikan unta yang baru. Jika kami kehilangan pembantu, beliau berikan pembantu yang baru. Jika ada sesiapa yang memerlukan keperluan asas kehidupan, beliau menyediakannya. Baginda berkata: Ingatlah! Layanan baik yang telah dikaitkan dengan saudaraku Muhammad bin Abu Bakar (tadi) tidak menghalang saya menyampaikan apa yang telah diucapkan oleh Rasulullah dalam rumahku ini: Wahai Tuhan! Sesiapa yang ditakdirkan mempunyai kuasa ke atas urusan ummatku dan ia bertindak keras ke atas mereka, maka Engkau berlaku keraslah ke atas mereka dan jika sekiranya mereka berlaku baik dalam urusan ke atas ummatku, Engkau berlaku baiklah ke atas mereka." Catitan Imam Muslim.

Banyak lagi sabda Rasulullah yang menekankan pentingnya pemerentah memenuhi hak dan berlaku adil.

Apa susahnya untuk permohonan Kelantan diberikan sebagaimana amalan yang diberikan kepada Sabah dan Sarawak. Juga Terengganu sebelum ia jatuh ke tangan PAS?

Jika Allah telah tentukan sejak azali untuk Ia tempatkan khazanah petroleum itu di bumi Kelantan, siapa kita untuk menafikan ketentuan itu?


Bukan sahaja royalti bagi medan Bumi Selatan (seperti yang diumumkan oleh PM), tetapi juga kawasan JDA (Joint Development Area dengan Thailand) yang bernilai RM 800 juta bagi tahun 2010 dan dua medan Bunga Pakma dan Bunga Orkid yang berada di bahagian utara CAA (Commercial Arrangement Area dengan Vietnam), sebagaimana Terengganu juga menerima royalti dari kawasan CAA bahagian selatan sejak lama. Medan Bintang juga adalah kawasan bertindeh dengan Terengganu mengikut peta dikeluarkan oleh Petroconsultants, di mana kaedah 'unitization' patut diamalkan dan dengan itu Kelantan juga terhak ke atasnya. Bumi Selatan, JDA, CAA dan Bintang - antara lain tuntutan Kelantan.

Persaudaraan Islam dan praktis good governance, kedua-duanya menghendaki royalti dibayar, bukan yang lain. Tok Guru menulis pada PM. Tok Guru mengiringinya dengan doa. Bahagian pertama doanya ialah supaya pintu hati persaudaraan dan amalan good governance menyelinap masuk ke dalam hati PM. Jika selepas itu, masih belum berjaya, perkara sebaliknya dipohon. Ikut turutan itu. Lihat balik doa Tok Guru. Tetapi jika hak orang Mukmin dan rakyat biasa dinafikan terus menerus, Islam juga mengajar kita tidak boleh membiarkan ketidak adilan itu berterusan.

Agenda ini sangat plain. Jika dihebohkan kononnya Tok Guru terus mendoakan laknat, itu hanya sensasi media utama yang juga kononnya berusaha membawa agenda perpaduan. Lain di kata, lain disogokkan.

Jika doa itu salah, adakah menafikan hak yang termaktub adalah betul?? -Husam Musa