25 Feb 2014

[MEMALUKAN] UMNO-BN Guna ‘Bots’ Puji Diri Sendiri Dalam Isu BR1M


Atas semangat ‘wasatiyyah’, kerajaan UMNO-BN yang baru saja mengagihkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 3.0 baru-baru ini mengambil pendekatan memalukan dengan memuji diri sendiri menggunakan ‘bots Twitter’.

Puluhan ribu ‘Bots Twitter’ daripada pelbagai akaun laman sosial itu mengeluarkan tweet dengan tulisan sama yang berbunyi ‘duit #BR1M dapat cover duit tol untuk setahun, xpercaya, trylah, terbaik! bukti kebijaksanaan PM @NajibRazak’.

Manakala satu lagi tweet pula menyatakan ‘lega beb, duit #br1m tu lah aku guna utk top up belanja aku bulan ni’.


Tindakan kurang cerdik kerajaan itu mendapat cemuhan daripada pelbagai pengguna laman sosial.

Blogger terkenal, ObeFiend, yang mengendalikan blogserius.blogspot.com dengan lebih daripada 139 juta ‘page views’ turut melontarkan kritikannya terhadap perilaku kerajaan itu.

“Puji kerajaan pun ada BOT yang tolong pujikan. Tak perlu manusia. Siapalah hamba Allah yang dapat kontrak tweet dan buat bots ni, murah betul rezeki.

“Satu lagi, gila macam ‘twilight zone’ semua cakap benda sama. Berapa KPI bang? 100 tweet RM1? Macam tu ke?,” sindirnya.

Pada sambutan Hari Kemerdekaan dua tahun lalu, kerajaan turut menggunakan taktik yang sama dengan menggunakan ‘hashtag’ #Merdeka55 untuk menipu rakyat dan memuji diri sendiri. -Roketkini

[SEKALUNG TAHNIAH] Najib Tersenarai "Top 5" Dunia


Najib Razak tersenarai 5 pemimpin dunia berbelanja boros

SHAH ALAM 25 FEB: Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak digambarkan sebagai antara lima pemimpin dunia yang berbelanja boros menurut satu laporan portal Indonesia, www.merdeka.com.

Menurut portal Merdeka.com itu menyatakan Majalah The Heat di Malaysia pada November tahun lalu menerbitkan laporan tentang pembiayaan boros perjalanan ke luar negeri Najib Razak dan bayaran lembaga konsultannya dengan menghabiskan dana sebesar Rp 2,5 triliun.

Merdeka.com meletakkan Najib Razak sebaris dengan Presiden Zimbabwe Robert Mugabe yang dilaporkan akan merayakan ulang tahun ke-90 tahun ini dengan biaya Rp 11,8 miliar.

Seterusnya adalah Mantan Perdana Menteri, Italia Silvio Berlusconi yang pernah menghabiskan Rp 48,5 miliar untuk memberi hadiah kepada para artis perempuan dan acara television yang disukai beliau pada 2011.

Berlusconi juga dicatat membeli perhiasan senilai Rp 5,8 miliar untuk memberikan hadiah.

Sementara itu turut tersenarai adalah pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un yang hobinya belanja barang-barang mewah, termasuk piano, kereta, dan teater peribadi.

korea borosLaporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) setebal 374 halaman menemukan pengeluaran Kim Jong-un untuk belanja barang mewah mencapai Rp 8,4 triliun hanya dalam setahun yang lebih dua kali ganda daripada pengeluaran terakhir dilakukan ayahnya, iaitu Rp 3,9 triliun dalam satu tahun.

Turut dilaporkan berbelanja boros adalah Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu yang dilaporkan berbelanja memborong lilin wangi dan bunga seharga sepenuhnya Rp 294,2 miliar untuk perhiasan pejabatnya. -selangorku

Sah MCA Parti Tak Bermaruah, Hanya Kemaruk Jawatan Menteri


MCA hanya kemaruk jawatan menteri - Shahbudin Husin

Tanpa menunggu keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang yang merupakan ukuran sama ada MCA sudah mendapat kepercayaan pengundi Cina atau sebaliknya, parti itu membuat keputusan mempercepatkan mesyuarat agung luar biasa atau EGM untuk menentukan sama ada mereka wajar kembali menduduki kabinet atau kekal berada di luar kabinet sepertimana sekarang.

Dalam EGM yang diadakan semalam itu, walaupun ada yang keluar dewan perhimpunan sebagai tanda bantahan tetapi akhirnya MCA memperolehi semula mandat untuk kembali ke kabinet dengan undi menyokong sebanyak 1,913 daripada 1,922 jumlah perwakilan.

Dengan resolusi ini serta bersamaan dengan janji perdana menteri untuk memberi jawatan kabinet kepada pemimpin MCA sekiranya usul menolak jawatan dalam kerajaan yang dibuat semasa kepimpinan Chua Soi Lek dahulu dibatalkan, kini semuanya terpulang kepada Najib untuk menentukan bila dan berapa jawatan yang harus diberikan kepada parti itu.

Apa yang menarik dalam EGM kali ialah bukan saja kelulusan kembali ke kabinet itu diperolehi melalui undi angkat tangan tetapi juga tarikh EGM diadakan juga terpaksa menggunakan kuasa presiden MCA yang hanya menggunakan notis selama 7 hari berbanding peraturan sebenar yang memperuntukkan notis selama 30 hari.

Ini tidak lain memperlihatkan keinginan yang tinggi atau rasa kemaruk di kalangan pemimpin MCA untuk kembali semula memegang jawatan kabinet tanpa memperdulikan sokongan pengundi Cina sudah kembali kepada Barisan Nasional (BN) atau sebaliknya.

Dan PRK DUN Kajang telah digunakan sebagai senjata ke arah matlamat itu.

Jika MCA bermaruah, mereka sepatutnya menunggu sehingga keputusan PRK DUN Kajang yang mempertaruhkan Naib Presidennya, Chew Mei Fun sebagai calon BN untuk memutuskan sama ada perlu meluluskan usul untuk kembali menganggotai kerajaan atau tidak.


Dengan pemimpin kanannya sendiri dipilih sebagai calon, di situlah ukuran sama ada MCA diterima atau tidak oleh kaumnya sendiri.

Tetapi dengan mempercepatkan tarikh EGM dan seolah-olah tidak boleh menunggu sehingga PRK Kajang berakhir, sementara undian pula diadakan secara angkat tangan, bukan saja rasa kemaruk yang dapat dipamerkan, bahkan MCA kini seperti sedang mendesak Najib untuk memberikan mereka jawatan dalam kabinet sebelum hari pengundian pada 23 Mac diadakan.

Dengan ini, MCA jelas tidak peduli sama ada keputusan di Kajang memihak kepada BN atau sebaliknya. Tekanan secara halus nampaknya sedang diberikan kepada Najib untuk segera membuat keputusan kerana jika jawatan menteri diberikan sekarang ia kononnya lebih memudahkan untuk menarik dan meyakinkan pengundi Cina terhadap kerajaan.

Bertandingnya MCA di Kajang hanya menambahkan kuasa tawar-menawar mereka kepada Najib dan BN. Jika diberikan jawatan, Presidennya, Liow Tiong Lai dan Timbalan Presiden, Dr Wee Ka Siong pastilah sudah mendapat habuan sebelum keputusan Kajang diketahui.

Soal sama ada pengundi Cina menyokong atau tidak bukanlah lagi faktor penting kerana yang dihajati sebenarnya adalah kedudukan dalam kabinet dan bukannya kemenangan di Kajang.

Jika tidak diberi jawatan dan BN tewas pula, MCA akan menyalahkan Najib kerana menangguhkan pemberian jawatan akan dilihat sebagai tanda ketidakpercayaan BN sendiri terhadap parti itu.

Hujah mereka tentunya ialah jika Najib sendiri tidak meyakini MCA, bagaimana pengundi Cina mahu kembali memberikan sokongan.

Dengan itu ia mungkin memaksa Najib memberi lebih jawatan dalam kerajaan kepada MCA kerana bimbang berterusan tanpa jawatan akan memberikan keputusan kesan penolakan yang lebih besar di kalangan pengundi Cina dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 14 nanti.

Terlihat di sini, sama ada Najib akan memberikan jawatan kabinet kepada MCA sebelum mahupun selepas keputusan Kajang, Najib dan Umno lebih terbeban manakala MCA hanya menunggu untuk mengaut keuntungan semata-mata.

Jika MCA ikhlas dan mempunyai sedikit perasaan malu, penentuan sama ada EGM yang bertujuan meluluskan usul mewajarkan pemimpinnya kembali memegang jawatan kerajaan atau sebaliknya sepatutnya hanya dibuat selepas melihat keputusan di Kajang.
Walaupun Chua Soi Lek dianggap kurang bermoral berikutan video seksnya yang tersebar luas beberapa tahun lalu, namun moral politik pimpinan baru MCA ini juga boleh dipertikaikan kerana nampaknya mereka tidak sabar-sabar kembali memegang jawatan kerajaan tanpa menunggu sokongan pengundi Cina sudah kembali atau tidak. Sebaik saja usul diluluskan, Liow bukan saja mengucapkan terima kasih kepada perwakilan atas keputusan tersebut, malah menganggapnya sebagai perangsang kepada kepimpinan baru untuk melakukan pelbagai lagi transformasi.

Seolah-olah menjadi menteri dan duduk dalam kerajaan merupakan nawaitu utama MCA dan jika tanpanya, sebarang transformasi tidak dapat dilakukan. – shahbudindotcom.

MCA hanya mahu kuasa & kedudukan – MP Gopeng

MCA tidak konsisten dalam membuat keputusan berikutan tindakan parti itu mengubah sebelum ini yang melarang ahlinya dilantik ke jawatan kerajaan.

Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye berkata, keputusan terbaru itu cukup memalukan kerana MCA sendiri harus sedar mereka telah gagal dan ditolak masyarakat Cina pada pilihan raya lalu.

“Ini sangat memalukan. Mereka beri alasan keputusan itu dibuat supaya mereka boleh mewakili suara masyarakat Cina.

“Tapi bagaimana mahu mewakili masyarakat Cina apabila mereka telah ditolak sama sekali?

“Saya anggap ini seperti gila kuasa dan kedudukan dalam kerajaan.

“Jika mereka mahu bawa suara masyarakat Cina, ia boleh dibuat di luar kabinet,” kata Lee kepada Keadilandaily.

Menurutnya jika mahu menyuarakan suara masyarakat Cina, pemimpin MCA seharusnya bertegas dengan kerajaan dalam soal rasuah, salahguna kuasa dan ketirisan.

Kegagalan MCA bertegas dalam hal tersebut kata Lee punca MCA ditolak.

MCA melalui perhimpunan agung parti itu pada 2012 dan EGM yang diadakan pada 20 Oktober 2013 bersetuju resolusi yang menyatakan untuk tidak menerima sebarang jawatan kerajaan jika gagal dalam pilihan raya umum ke-13. MCA melalui pilihan raya lalu menampilkan prestasi terburuknya selepas hanya memenangi tujuh kerusi Parlimen dan 11 kerusi negeri daripada 37 kerusi Parlimen dan 90 kerusi negeri yang ditandinginya.
-KD


Jentera BN Bengang Muhyiddin Sudah "Iktiraf" Anwar Menang Di Kajang


Jentera BN semakin tidak bersemangat dengan kenyataan Muhyiddin

KAJANG: Nampaknya Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak yakin BN akan menang dalam PRK Kajang pada 23 Mac ini apabila beliau berkata meskipun calon PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim memenangi PRK Kajang, Anwar tidak akan berjaya ke Putrajaya,

Katanya, sekiranya Anwar menang, beliau hanya ADUN di Selangor sedangkan Datuk Seri Najib Tun Razak masih Perdana Menteri.

“Yang menang sekarang BN. Perdana menteri kita Najib. Anwar kalau menang sebagai ADUN. Yang menang di Kajang tidak jadi perdana menteri,” katanya ketika berucap di hadapan penyokong Barisan Nasional (BN) dan penduduk setempat di Kajang, Selangor hari ini.

Pemerhati politik menyifatkan kenyataan Muhyiddin ini seolah-olah sudah mengiktiraf kemenangan Anwar walaupun hari pembuangan undi pada 23 Mac masih jauh lagi.

Menurut seorang pemerhati politik yang enggan namanya disebut, kenyataan Muhyiddin itu mengecewakan jentera BN kerana sebagai orang nombor dua dalam BN, beliau sepatutnya memberi kata semangat kepada jentera dan bukannya “negative thinking” dengan mengandaikan Anwar akan menang.

Katanya, Muhyiddin tidak sepatutnya berkata meskipun Anwar Ibrahim menang, seolah-olah beliau mendoakan kemenangan Anwar.

Katanya lagi, Timbalan Perdana Menteri dia hari lepas ditegur kerana mengatakan calon BN, Datin Paduka Chew Mei Fun boleh tahan cantik. Ia dianggap sebagai kenyataan sexist.

Pemerhati politik itu mempertikai kenyataan Muhyiddin seolah-olah bercakap seperti bekas Timbalan Perdana Menteri (1986-1993), Tun Ghafar Baba yang suka bercakap merapu.

Katanya, memanglah bila Anwar menang, bukan Anwar jadi Perdana Menteri kerana untuk dilantik sebagai Perdana Menteri, seseorang itu mestilah ahli parlimen dan bukannya ADUN.

“Apa kena mengena jawatan ADUN Kajang dengan jawatan Perdana Menteri? Ini menunjukkan kebodohan Muhyiddin mengeluarkan kenyataan seperti itu,”
tambahnya.

Beliau mendakwa di Sungai Limau, Muhyiddin dikritik kerana mengeluarkan kenyataan menghina bekas ADUN Sungai Limau, Tan Sri Azizan Abdul Razak yang dipotong kaki kerana kencing manis.

Katanya, Kesilapan Muhiddin membuat andaian Anwar akan menang menunjukkan beliau tidak yakin dengan jentera MCA.

Sehubungan dengan itu, beliau menempelak BN yang bertanding dalam suasana BN tidak yakin menang.

“Sudah tentu BN menghabiskan masa dan wang dalam PRK Kajang kalau dah tahun BN sukar untuk menang. Lebih baik BN beri laluan kepada calon Bebas, Datuk Zaid Ibrahim menentang Anwar Ibrahim,” katanya lagi. -FMT

Anwar menang di Kajang tapi tidak sampai ke Putrajaya, kata Muhyiddin


Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berkata meskipun Datuk Seri Anwar Ibrahim berjaya memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang, calon Pakatan Rakyat (PR) itu tidak akan berjaya menerajui Putrajaya.

Timbalan Perdana Menteri itu berkata, sekiranya Anwar menang di Kajang hanyalah sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor dan Datuk Seri Najib Razak masih perdana menteri.

"Mungkin Selangor sebuah negeri besar dan kaya raya, dia kata kalau dia menang di PRK Kajang ini adalah satu langkah paling dekat untuk sampai Putrajaya. Menang PRK sini tidak sampai ke Putrajaya.

"Yang menang sekarang BN. Perdana menteri kita Najib. Anwar kalau menang sebagai Adun. Yang menang di Kajang tidak jadi perdana menteri," katanya ketika berucap di hadapan penyokong Barisan Nasional (BN) dan penduduk setempat di Kajang, Selangor hari ini.

Dalam majlis yang turut dihadiri calon BN, Datin Paduka Chew Mei Fun itu, Muhyiddin mengumumkan Datuk Seri Noh Omar sebagai pengarah PRK Kajang BN.

Muhyiddin berkata, hasrat BN untuk bertanding PRK Kajang adalah bagi menyuburkan semangat demokrasi dan menunjukkan parti itu prihatin kepada kehendak rakyat.

Katanya, biar 10 kali calon seumpama Anwar datang sekalipun, BN tetap akan bertanding sebagai alternatif kepada pengundi Kajang untuk tidak terjerat dalam permainan politik PR.

“Maklum balas daripada pelbagai pihak meminta BN menawarkan diri untuk bertanding kerusi DUN Kajang. Kita sebagai sebuah parti yang mendukung semangat demokrasi yang prihatin dengan apa rakyat mahu pastinya akan menawarkan diri.

“Kita bertanding menghadapi sesiapa sahaja dalam pilihan raya hatta Anwar 10 kali datang pun, BN tetap akan bertanding di Kajang,” katanya.

Muhyiddin pada Jumaat mengumumkan Chew yang juga naib presiden MCA sebagai calon BN menentang Anwar dalam PRK Kajang setelah beberapa siri perbincangan diadakan bersama parti komponen BN.

Chew, 50, adalah bekas ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, ketua wanita MCA, timbalan menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta senator.

Selepas tiga tahun mendiamkan diri, Chew membuat kemunculan semula apabila memenangi jawatan naib presiden MCA dalam pemilihan parti Disember tahun lalu.

Muhyiddin berkata, pengundi di Kajang sewajarnya bertanyakan kepada Anwar mengapa PRK di kawasan itu perlu diadakan dan Anwar perlu menjadi calon.

Katanya, Anwar bukanlah anak jati kelahiran Selangor tetapi bercita-cita mahu menjadi menteri besar sebagai mana yang dilaporkan media.

“Sepatutnya mereka yang terpilih menjalankan tanggungjawab dan amanah apabila rakyat mengundi mereka. Agak luar biasa yang menawarkan diri mengisi kekosongan adalah Anwar.

“Kalau Anwar menang, saya andaikan satu krisis akan timbul. Bila krisis (Tan Sri Abdul) Khalid dan (Mohammed) Azmin tidak dapat diselesaikan menunjukkan bahawa kelemahan pimpinan Anwar sendiri. Dia ketua umum dan penasihat kepada kerajaan negeri, tak kan dia tak boleh selesai,” katanya.

Muhyiddin menyifatkan pengundi Kajang yang mengundi BN pada PRK 23 Mac ini sebagai satu jihad mengelakkan kemungkaran dan perselihan yang negatif.

“Bila BN membuat keputusan menawarkan calon, ia bertujuan menyelamatkan keadaan selepas pilihan raya nanti.

“Ini satu tanggungjawab dan dalam Islam disebut jihad untuk mencari kebaikan, mengelak kemungkaran, jauh daripada perselisihan perkara yang tidak baik. Ini satu kewajipan dan tanggungjawab kita,” katanya.
-TMI


ULASAN GB

Sekali lagi Muhyiddin paparkan kelembapan dan kesembapannya yang amat ketara.

Beliau berkata: "sekiranya Anwar menang di Kajang hanyalah sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor dan Datuk Seri Najib Razak masih perdana menteri."

Agaknya Muhyiddin terlupa bahawa Anwar Ibrahim sudah berada di Parlimen sebagai ahli parlimen Permatang Pauh. Mungkin dah ponteng banyak kali sesi parlimen menyebabkan Muhyiddin terlupa fakta itu.

Sangat bagus jika Muhyiddin gantikan tempat Najib sebagai PM dalamasa yang terdekat ini... lagi cepat UMNO BN ditumbangkan.