13 Jul 2015

[GAMBAR & VIDEO] Sidang Media Pelancaran Gerakan Harapan Baru

G18 isytihar akan tubuh parti Islam baru

Kumpulan profesional yang kalah dalam pemilihan PAS bulan lepas mengumumkan penubuhan sebuah kumpulan dinamakan "Gerakan Harapan Baru" untuk mengasaskan penubuhan satu parti politik baru berteraskan Islam.

Penubuhan Gerakan Harapan Baru ini turut bertujuan untuk memperjuang usaha penubuhan gabungan pembangkang “Pakatan Rakyat 2.0”.

"Gerakan Harapan Baru atau singkatannya Harapan Baru bertujuan menggerakkan semula kerjasama parti-parti politik, NGO dan rakyat.

"Harapan Baru akan mendukung Islam yang syumul dengan pendekatan yang inklusif, progresif dan peduli kepada rakyat.

"Kami komited untuk membawa tawaran Islam yang sebenar-benarnya Rahmat untuk Semua"
dalam memberi pembelaan dan keadilan kepada seluruh rakyat Malaysia.

"Kami mendokong nilai-nilai demokratik dalam sebuah negara demokrasi yang subur dan berfungsi serta menghormati kedudukan semua kaum, agama dan budaya," kata Mat Sabu, pengerusi Gerakan Harapan Baru dalam satu sidang media hari ini.

Antara mereka yang menghadiri sidang media hari ini termasuklah bekas naib presiden PAS Ahmad Awang, bekas menteri besar Selangor Tan Sri Muhammad Mohd Taib dan bekas ketua pemuda PAS Suhaizan Kait.

Selain itu, dua anak bekas presiden turut terlibat dalam gerakan itu, iaitu Faiz Fadzil,anak Datuk Fadzil Noor dan Mujahid Yusof, anak Datuk Dr Yusof Rawa.

Turut hadir timbalan ketua muslimat PAS Siti Mariah Mahmud, bekas naib presiden, Salahuddin Ayub dan bekas anggota jawatankuasa pusat Dzulkefly Ahmad dan Khalid Samad.

Mereka semua akan turut bertindak sebagai penaja parti baru itu. -mk


KENYATAAN AKHBAR SEMPENA PELANCARAN GERAKAN HARAPAN BARU (HARAPAN BARU)

Tarikh : 13 Julai 2015
Tempat : Hotel Vistana, Kuala Lumpur

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

1. Perkembangan mutakhir negara sangat meresahkan. Kenaikan harga barang akibat cukai GST serta kejatuhan nilai ringgit terus menekan dan menghimpit kehidupan rakyat. Pada masa yang sama kedudukan ekonomi dunia yang tidak menentu, ketepuan daya-saing negara serta ramalan harga minyak mentah yang terus menjunam bakal mengancam penarafan negara sekaligus menjadikan Malaysia tidak berdaya-saing sebagai destinasi pelaburan. Skandal penyelewengan urusniaga serta hutang 1-MDB dan terkini pembabitan Perdana Menteri dengan 'embezzlement' atau 'salahguna dana awam' berbilion ringgit meletakkan Malaysia menghampiri kedudukan liga "Negara Gagal" atau 'A Failed State'.

2. UMNO dan Barisan Nasional sudah tidak lagi berupaya memimpin dan menjamin kesejahteraan rakyat dalam negara ini. Gelombang kebangkitan rakyat menuntut perubahan semakin memuncak. Tuntutan perubahan ini merentasi semua kaum, jantina, bandar dan luar bandar, golongan miskin dan sederhana, muda dan tua, yang berkerja mahu pun mahasiswa. Anak-anak muda semakin lantang dan menonjol lantas bangkit mewakili suara hati-nurani rakyat. Negara sangat mendambakan perubahan untuk mempastikan masa depan rakyat yang lebih terjamin, makmur, sejahtera dan aman.

3. Kehadiran Pakatan Rakyat sejak dua penggal parlimen yang lalu telah merubah suasana politik tanahair. Pakatan Rakyat telah menampilkan suasana perimbangan kuasa dan prinsip semak-imbang yang berkesan dalam tata-order politik negara. Sekaligus saingan Pakatan Rakyat telah menamatkan monopoli kuasa hegemoni Umno-BN serta mengembalikan keadilan dan membela rakyat. Ini menyelamatkan negara dari segala kerosakan, kebobrokan dan penyelewengan amanah penguasa politik Barisan Nasional.

4. Kini Pakatan Rakyat tidak lagi dapat berfungsi seperti dahulu. Sangat malang bahawa dalam susunan kini, hanya kerjasama longgar dalam pentadbiran negeri Selangor dan Pulau Pinang dapat dilakukan. Kedudukan ini telah menjejaskan agenda memimpin gerakan kebangkitan rakyat untuk terus melakarkan perubahan besar dalam negara.

5. Hari ini, kami ingin mengumumkan penubuhan satu entiti dan wadah yang kami namakan sebagai Gerakan Harapan Baru atau singkatannya HARAPAN BARU yang bertujuan untuk menggerakkan semula kerjasama parti-parti politik, NGO dan rakyat. HARAPAN BARU akan mengasaskan satu penubuhan parti politik baru yang berteraskan Islam bagi mencapai matlamat tersebut.

6. HARAPAN BARU akan mendukungi Islam yang syumul dengan pendekatan yang Inklusif, progresif dan peduli kepada rakyat. Kami komited untuk membawa tawaran Islam yang sebenar-benarnya "Rahmat untuk Semua" dalam memberi pembelaan dan keadilan kepada seluruh rakyat Malaysia. Kami mendokong nilai-nilai demokratik (musyawwarah-rundingan) dalam sebuah negara demokrasi yang subur dan berfungsi serta menghormati kedudukan semua kaum, agama dan budaya, dalam sebuah politik yang mengiktiraf kewujudan kemajmukan dan kepelbagaian (Politik Li Ta'arafu) dalam kerangka Perlembagaan Persekutuan.

7. Politik Islam yang kami bawa akan memberi penekanan dalam soal akhlak, moraliti dan amanah dalam tadbir-urus pemerintahan serta interaksi dengan semua pihak. Disamping menekankan pegangan akidah yang teguh, kami juga mendukungi keluasan syariat Islam dan Maqasid Syariah(Tujuan-Matlamat Syariat Islam). Islam yang diperjuangkan bukannya di dalam bentuk slogan, emosi dan sentimen tetapi sebagai satu tawaran "Rahmat dan Keadilan" yang memberi kesejahteraan untuk rakyat dan menjamin kemakmuran negara.

8. HARAPAN BARU akan tampil bertemu rakyat dari Perlis hingga ke Sabah bermula pada akhir bulan Julai hingga akhir Ogos untuk berinteraksi dengan rakyat dan menjelaskan tawaran yang disediakan. Kami mengajak seluruh rakyat Malaysia untuk bersama-sama dengan gerakan ini bagi pembentukan semula kerjasama dan muafakat politik sebagai penerusan legasi perjuangan pemimpin terdahulu seperti Al-Marhum Tuan Guru Yusof Rawa, Al-Marhum Ust Fadhil Mohd Noor dan Al-Marhum Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk menjayakan usaha penubuhan Pakatan Rakyat 2.0.

Sekian. Wassalam.

Mohamad Bin Sabu

Pengerusi
GERAKAN HARAPAN BARU

Gerakan Harapan Baharu Dilancarkan Hari Ini

Sebelum parti baharu, Gerakan Harapan Baru diumum sebagai tapak aktiviti

Kumpulan progresif yang tersingkir dalam PAS akan mengumumkan secara rasmi tapak aktiviti mereka yang dinamakan Gerakan Harapan Baru (GHB) pada satu sidang media hari ini, sebagai pra kepada penubuhan parti politik baharu di Malaysia.

Ia akan diumumkan pengerusinya Mohamad Sabu, selepas pembentukannya pertama kali diumumkan pada pertemuan di Muar, Johor, 16 Jun lalu, mengambil nama G18 sempena 18 pemimpin yang tersingkir pada pemilihan parti awal Jun lalu.

"Esok (13 Julai - hari ini) kita akan umumkan struktur asas gerakan ini sebelum membuat jelajah atau 'roadshow' seluruh negara selepas Aidilfitri ini," kata sumber kumpulan itu kepada The Malaysian Insider kelmarin.

Roadshow pertama akan diadakan di Kota Baru dan Perlis pada Hari Raya ketiga, Ahad 19 Julai, di mana pemimpin mereka akan bertemu dengan orang ramai bagi menguji sambutan ke atas mereka.

Sebelum ini, kumpulan ini mengadakan 2 pertemuan umum iaitu di Bakri dan Tongkang Pechah, kedua-duanya di Johor, yang kini menjadi pusat aktiviti utama kumpulan ini.

"Di kedua-dua majlis di Johor itu, kami mendapat sambutan yang baik. Kami akan nilai sambutan terhadap kami di seluruh negara pula dalam roadshow selepas raya ini," kata sumber itu.

Di Kota Baru, majlis penerangan itu akan diketuai bekas naib presiden PAS Datuk Husam Musa dengan disertai Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang dan Pengarah Pilihan Raya PKR Datuk Saifudin Nasution Ismail.

Di Perlis pula, Mohamad yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, akan mengetuai majlis yang turut dijangka disertai wakil PKR dan DAP.

"Selepas 2 program ini, kita akan adakan pula program yang sama di seluruh negara untuk sambutan dan kehendak rakyat terhadap kami," kata sumber itu yang turut memaklumkan jurucakap rasmi kumpulan ini adalah Mat Sabu dan timbalannya Salahudin Ayub.

Sehingga kini, The Malaysian Insider difahamkan, pelbagai pihak menyatakan kesediaan untuk bersama wadah baharu politik pembangkang negara ini.

Petang ini juga, kumpulan ini akan mengadakan satu pertemuan dengan wakil organisasi bukan kerajaan (NGO) bagi membincangkan pendekatan bersama yang perlu diambil.

Sebelum ini, pertemuan berasingan pernah diadakan dengan pemimpin NGO melalui majlis berbuka puasa dan perbincangan selepas solat terawih.

Selain NGO, mereka turut bertemu dengan tokoh masyarakat dan mendapat respons yang sangat positif daripada mereka.

"Saya rasa mereka melakukan kerja baik," kata Datuk Zaid Ibrahim bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri kepada The Malaysian Insider ketika ditanya penilaian beliau terhadap kumpulan ini.

Beliau yakin, semua kumpulan yang bergerak secara berasingan sebelum ini akan bersama-sama kumpulan ini apabila platform rasmi dibentuk nanti.

Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) yang sebelum ini menjadi kumpulan pendesak dalam PAS agar kekal dengan Pakatan Rakyat (PR) juga akan menyertai kumpulan ini.

"PasMa akan kekal sebagai NGO tetapi akan memberikan sokongan penuh kepada wadah baru ini," kata setiausahanya Taib Ahmad kepada The Malaysian Insider.

Sebelum ini, Ikram Malaysia (Ikram) turut menyatakan sokongan kepada penubuhan wadah baharu tersebut.

Turut menyatakan sokongan kepada keperluannya adalah pemimpin gerakan pelajar termasuk bekas presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM) Fahmi Zainol yang menyatakan ia sebenarnya perlu dibentuk 5 atau 10 tahun lalu lagi. -TMI

JK GERAKAN HARAPAN BAHARU BEBERAPA NEGERI


JAWATANKUASA GERAKAN HARAPAN BARU PUSAT

Pengerusi: Tn Hj Mohamad Sabu
Timbalan Pengerusi: Tn Hj Salehuddin Ayub
Setiausaha: Dr. Dzulkefly Ahmad Pen Setiausaha: Suhaizan Kayat

JAWATANKUASA GERAKAN HARAPAN BARU MELAKA

Pengerusi : Hj Adly Zahari
Timbalan : Jauhar Md Dawi
Setiausaha : Hj Yuhaizad Abdullah
Penolong SU : Shamsuddin Mohd Bakhid
Bendahari : Harun Mohamad
Penolong Bendahari : Hamidie Zakaria
Ketua Gerakan Muda : Zulkhairi Abd Aziz
Ketua Gerakan Wanita : Pn Mahani Osman Basir
Pengarah Komunikasi : Abd Yassin Ibrahim
Pembantu : Zulkifli HarUn

Penyelaras Kawasan :
Alor Gajah - Ust Ashraf Mukhlis
Masjid Tanah - Abd Yassin Ibrahim
Tangga Batu - Ust Musa Mohd
Kota Melaka - Harun Mohamad
Jasin - Azrin Ab Majid
Bkt Katil - Hj Bakrin Sidek

Ahli Jawatankuasa :
Cikgu Safri Syafie
Kapt (B) Mohamad Jaafar
Razak Hassan
Abd Kadir Sohod
Amir Samad
Adel Jantan
Noor Ismail Ayob
Hj Daros Ibrahim
Ust Musa Mohamad
Hj Samat Ahmad
Yuzi Azhar Yusof

Sila LIKE page mereka di
https://m.facebook.com/profile.php?id=1096919013669902

GERAKAN HARAPAN BAHARU PULAU PINANG

Pengerusi
YB Dato Dr Mujahid Yusof Rawa

Timbalan 1
Zolkifly Md Lazim

Timbalan 2
Mohd Yusoff Mohd Noor

Setiausaha
Saiful Azwan Abd Malik

Penolong Setiausaha 1
Zahar Zainul

Penolong Setiausaha 2
Zulkifli Ishak

Penerangan
Zainulfaqar Yaacob

Bendahari
Rosli Hassan

Ahli Jawatankuasa

1.Zanbli Abdul Rashid
2.Md Noor Md Ismail
3.Mohd Naser Ismail
4.Jamil Mahmod
5.Saaidin Omar
6.Khairul Lisa Ramli
7.Taqiudin Hamzah
8.Mohamad Zalani Haron
9.Ramzi Ramli
10.Johari Omar
11.Mohd Hafiz Abd Aziz
12.Azizan Salleh
13.Sophian Mohd Zain
14.Zaidi Zakaria
15.Dahalan Fazil
16.Anuar Omar
17.Md Zaini Md Noor
18.Mohd Rizal Akhir
19.Muhammad Zuki Ahmad
20.Ahmad Tarmizi Abdullah
21.Osman Ayub
22.Abdullah Talib
23.Zaidi Ahmad
24.Mohd Sokran Abd Rahman

JK GERAKAN HARAPAN BAHARU (GHB) WILAYAH PERSEKUTUAN

Pengerusi: YB Dr Hatta Ramli
Timb Pengerusi 1: Dato' Tarmizi Mohd Jam
Timb Pengerusi 2: Sdr Kamal Koh Abdullah - Putrajaya
Setiausaha: Sdr Nik Abdul Razak
Timb Setiausaha: Sdr Azhar Ashari
Ketua Penerangan: Sdr Bad Latiff Mansor
Bendahari: Ir Hayatul Kamil Tirmudi - Cheras

Ahli Jawatankuasa

01. Sdra Badiul Azmi - Bukit Bintang
02. Sdra Mohd Shukri Abdul Ghani - Wangsa Maju
03. Sdra Fadzli Omar - Setiawangsa
04. Sdra Zaiful Amin - Kepong
05. Sdra Yusuf Yahya - Titiwangsa
06. Dato Ismail Yahya - Batu
07. Sdra Erwan Sabei - Segambut
08. Sdra Norfadhil - Bandar Tun Razak
09. Sdra Fadzil Ahmad - Lembah Pantai
10. Ustaz Fadzullah - Labuan
11. Kws Seputih - Kosong
12. Pn Zaminah Marzuki
13. Pn Rosnani Mokhtar
14. Sdra Rosden Yassin
15. Sdra Shamar Abdullah ***
16. Sdra Abdul Manap Abdullah ***
17. Sdra Hedzer Rahim
18. Sdra Shaharuddin Mahmud
-HM


ULASAN GB

Sungguh bijak dan professional!

Sementara menunggu parti baharu ditubuh dan diluluskan, sebuah NGO dibentuk, Gerakan Harapan Babaru demi untuk memenuhi permintaan meluap-luap dari ahli-ahli PAS khususnya yang sudah tidak sabar-sabar untuk bergiat aktif semula setelah muktamar yang lepas.

Dengan penglibatan di dalam NGO, ahli-ahli PAS itu belum boleh dipecat lagi oleh pimpinan PAS kerana tiada fasal di dalam Perlembagaan yang menghalang seseorang ahli PAS untuk bergiat di dalam NGO.

Dan apabila parti baharu siap, maka barulah ahli-ahli PAS ini akan menyeberang secara beramai-ramai ke parti baharu dan pada ketika itu PAS tidak lagi perlu memecat mereka kerana apabila seseorang ahli PAS itu telah menyertai parti lain, secara automatik keahlian PAS gugur.

Semuga semuanya berjalan lancar dan semuga Allah swt merestui dan meredhai perjuangan kita.

[GAMBAR & VIDEO] Bas Rombongan Bawa Nor Azli Taliban Ke Ayer Hitam Terbakar

Nak pergi berbuka, bas terbakar

Seremban: Seramai 24 orang yang dalam perjalanan menghadiri majlis berbuka puasa di Johor berdepan detik mencemaskan apabila bas persiaran dinaiki mereka terbakar, petang semalam.

Dalam kejadian 3.15 petang itu, bas yang dalam perjalanan dari Shah Alam ke Johor secara tiba-tiba berasap sebelum berhenti di tepi jalan di Kilometer 264 Lebuhray PLUS arah selatan, berhampiran plaza tol Seremban.

Difahamkan, cemas dengan keadaan itu, pemandu bas meminta semua penumpang masing-masing 17 lelaki dan tujuh wanita turun menyelamatkan diri.

Penolong Penguasa Bomba Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Sembilan, Faizal Ahmad berkata, pihaknya menerima panggilan pada 3.57 petang dan tiba di lokasi 22 minit kemudian.

"Sebaik tiba, kita mendapati bas persiaran terbabit sedang terbakar dan tiada mangsa yang terperangkap.

Bas itu musnah 100 peratus dan punca kebakaran masih dalam siasatan," katanya. -HM

ULASAN GB

Tak sangka pula bas yang terbakar itu rupa-rupanya membawa rombongan beberapa orang ahli PAS dari Perak termasuk seorang AJK Pas Pusat iaitu Ust Nor Azli Musa atau dikenali Nor Azli Taliban berdasarkan kepada "printscreen" dari media sosial facebook yang viral sejak petang semalam.

Rombongan itu dikatakan sedang menuju ke Ayer Hitam untuk bersama di Program presiden PAS, Haji Abdul Hadi Awang dan AJK PAS Pusat dengan pimpinan PAS Negeri Johor.

Alhamdulillah, mujur semua penumpangnya selamat. Innalillahi wainna ilahirajiun.