11 Apr 2014

Mahathir Tak Sedar Beliau Mengaku Jadi Dalang Tragedi Memali...


Dr Mahathir mengaku berada di Malaysia ketika tragedi Memali berlaku

Akhirnya Tun Dr Mahathir Mohamed mengaku beliau berada di tanah air ketika kejadian Memali yang mengorban 18 rakyat pada 19 November 1985.

Namun, beliau berkata dia tidak ingat Tun Musa Hitam, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri ketika itu, datang memujuknya agar tidak pergi ke Beijing.

"Saya tidak ingat yang Tun Musa datang berjumpa saya untuk tidak pergi ke Beijing tetapi beliau berada di lapangan terbang bersama dengan ramai orang yang ingin ucap selamat pemergian saya ke China.

“Waktu itu pun saya tidak ingat yang Tun Musa menasihat supaya saya tidak pergi luar negara," kata Dr Mahathir dalam blognya hari ini.

Dr Mahathir juga cuba meletakkan kesalahan ini kepada Musa dengan berkata, "Tun Musa akui beliau bertanggungjawab”.

"Dalam sistem kabinet yang kita amalkan semua anggota kabinet, terutama Perdana Menteri bertanggungjawab," kata Dr Mahathir dalam blognya.

Baru-baru ini, Musa mendedahkan di Kota Baru, Dr Mahathir berada di Kuala Lumpur ketika peristiwa Memali berlaku.

Selepas itu, Musa juga membuat kenyataan bertulis mempertahankan kenyataan itu dengan berkata, dia bersama Pemangku Ketua Polis Negara ketika itu memberi taklimat kepada Dr Mahathir pada hari kejadian.

Musa menegaskan dalam kenyataan itu, dia bukan pemangku perdana menteri ketika itu kerana Dr Mahathir masih berada dalam negara.

Ia bertentangan sekali dengan catatan sejarah yang dibuat pelbagai pihak termasuk ensiklopedia bebas, Wikipedia, yang merekodkan Dr Mahathir berada di China ketika kejadian itu berlaku.

Dalam hal ini, Dr Mahathir dalam tulisannya hari ini berkata, beliau tidak pernah menyatakan beliau tidak berada di Kuala Lumpur ketika itu.

"Soal peristiwa saya kononnya tidak ada dalam negeri semasa peristiwa berlaku bukan disebar oleh saya. Dalam buku saya pun saya tidak sebut perkara ini,"
kata Dr Mahathir.

Pakar propaganda Umno dan bekas Ketua Pengarang Utusan Malaysia yang juga bekas Menteri Penerangan Datuk Zainudin Maidin bertegas bahawa Dr Mahathir berada di China selepas kenyataan Musa bahawa Dr Mahathir berada di Kuala Lumpur ketika itu.

Namun Zainudin menegaskan, ia berdasarkan ingatan beliau.

Dr Mahathir mengaku, pada 20 November 1985, sehari selepas kejadian Memali, beliau mengepalai satu rombongan swasta yang amat besar ke China dan Musa antara yang berada di lapangan terbang.

Dr Mahathir berkata, beliau begitu yakin yang Musa dapat menangani keadaan "sehingga saya melantik beliau sebagai Pemangku Perdana Menteri", iaitu selepas kejadian itu.

Yang diketahui umum, kata Dr Mahathir, Datuk Musa Hitam ialah Menteri Dalam Negeri, di samping memikul jawatan Timbalan Perdana Menteri pada masa itu.


"Sebagai Menteri Dalam Negeri, rundingan dan laporan oleh Ketua Polis Negara dibuat kepadanya. Menteri Dalam Negeri juga terlibat dalam memutuskan tindakan yang diambil. Jika hanya apabila semua berjalan dengan baik pengakuan bertanggungjawab dibuat, tentulah ini kurang manis," tulis Dr Mahathir.

Dr Mahathir juga berkata, harus diingat bahawa anggota polis dibunuh sebelum polis menembak balas.

"Amat malang sekali sementara kematian Ibrahim dan pengikutnya diingati, bahkan dilaung sebagai syahid, kematian anggota polis yang menjaga keselamatan kita dilupakan," tulis beliau.

"Ya. Sepatutnya insiden ini tidak berlaku. Tetapi sanggupkah kita membiar sehingga sesuatu itu sudah melarat baru kita ambil tindakan.

“Lihatlah keadaan yang sedang berlaku di beberapa negara sekarang ini kerana polis tidak dibenar bertindak secara berkesan," tulis Dr Mahathir.

Peristiwa Memali berlaku apabila polis cuba menahan Ibrahim Libya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana didakwa mengamalkan ajaran sesat.

Ibrahim pula tidak mahu menyerah diri kalau ditahan di bawah ISA. Akibatnya polis merempuh perumahan Ibrahim dan pengikutnya dengan kereta perisai dan mengakibatkan 14 penduduk kampung dan empat anggota polis terbunuh.

Musa dipersalahkan atas peristiwa itu dan Dr Mahathir selaku perdana menteri terlepas kerana dia diberitakan berada di China.

Pendedahan Musa memberikan satu episod baru dalam peristiwa hitam ini.

PAS menyifatkan semua yang terbunuh sebagai mati syahid manakala Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim menziarahi kubur Ibrahim dan pengikutnya serta menyiramkan air mawar di atas pusara mereka.

Ekoran pendedahan Musa, PAS dan DAP mencadangkan Suruhanjaya Diraja dibentuk bagi menyiasat semula kejadian ini. -TMI

ULASAN GB

Pertama benarkah Mahathir melantik Musa Hitam sebagai Pemangku Perdana Menteri semasa beliau melawat ke luarnegara? Seingat GB, semesa pemerintahannya, Mahathir tidak pernah mempercayai timbalannya dan tidak pernah melantik secara rasmi sesiapa pun sebagai Pemangku Perdana Menteri walaupun beliau bercuti atau melawat ke luarnegara.

Kedua, beliau cuba meletakkan kesalahannya kepada Musa Hitam.

Dr Mahathir juga cuba meletakkan kesalahan ini kepada Musa dengan berkata, "Tun Musa akui beliau bertanggungjawab”.

"Dalam sistem kabinet yang kita amalkan semua anggota kabinet, terutama Perdana Menteri bertanggungjawab," kata Dr Mahathir dalam blognya.

Demikian jahatnya manusia bernama Mahathir ini. Dia mengakui beliau masih berada di dalam negara sewaktu tragedi Memali itu berlaku (19 Nov 1985) sedang beliau hanya bertolak ke Beijing pada 20 Nov 1985. Dan kini beliau menyatakan Tun Musa bertanggungjawab kononnya beliau telah melantik Musa sebagai Pemangku Perdana Menteri.

Ketiga, hukum kebenaran dan keadilan berjalan, Tun Mahathir akhirnya semacam mengakui bahawa beliaulah dalang di sebalik insiden tersebut:

"Ya. Sepatutnya insiden ini tidak berlaku. Tetapi sanggupkah kita membiar sehingga sesuatu itu sudah melarat baru kita ambil tindakan.

Bukankah kenyataan yang beliau nyatakan tersebut menunjukkan "satu pengakuan jelas" bahawa sememangnya beliau bertanggungjawab terhadap tragedi Memali kerana katanya "sanggupkah kita membiar sehingga sesuatu itu sudah melarat baru kita ambil tindakan"?

Beliau mahu polis bertindak ke atas umat Islam di Memali, dan apabila pois menyerang dan apabila ada polis yang terkorban, yang dipersalahkan ialah peserta Memali. Sedangkan mangsa kejadian Memali yang lebih ramai termasuk Ust Ibrahim Libya terus-terusan dihinakan oleh Mahatir seingga ke hari ini.

Mahathir mengakui peristiwa itu tidak sepatutnya berlaku. Namun, takkan polis hanya mempunyai "satu cara" saja iaitu "menyerang dan membunuh", sedangkan kedaulatan undang-undang menetapkan bahawa orang yang dituduh mengancam keselamatan negara perlu didakwa di mahkamah bukannya diserang dan dibunuh?

Mahathir sememangnya bijak untuk memanipulasi fakta dengan kaedah reverse psychology, melempar batu sembunyi tnagan, melakukan sesuatu tindakan dan kemudian menjadikan orang lain sebagai kambing hitam.

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan. Mahathir akan tetap menerima hukumannya, sama seperti pemerintah-pemerintah sekular yang zalim di seluruh dunia, dulu dan masakini seperti rejim Al-Sisi yang membunuh 529 orang penyokong Mursi di Mesir.

Dan ungkapan Allahyarham Ustdz Fadzil Mohd Noor yang menyatakan "Mahathir akan menyaksikan sendiri kerosakan kepada UMNO dan negara kesan daripada cara pentadbirannya selama 22 tahun yang dianggap keras, tidak demokratik dan tiada perikemanusiaan.

[VIDEO] Astaghfirullah.. TPM Rasmi ZUMBA Perdana Puteri UMNO Semasa PRK Kajang


Tak tahu kita budaya apakah yang dibawa oleh kumpulan ini semasa kempen PRK Kajang yang lalu. Rata-ratanya mereka berbangsa Melayu dan beragama Islam, malah ramai juga yang bertudung.

Apa ertinya majlis Selawat Perdana untuk mangsa MH370 yang kononnya dihadiri 500,000 orang jika pada masa yang sama anak gadis ini terkinja-kinja, tertonggeng-tonggeng di khalayak ramai?

UMNO benar-benar sebuah parti yang merosakkan anak-anak Islam, parti hipokrit yang menjatuhkan maruah umat Islam.

Sungguh memalukan, sungguh murah harga diri dan sungguh dasyat maruah gadis Islam masakini. Malulah kepada kaum bukan Islam (kerana umat Islam sepatutnya menjadi contoh teladan yang baik kepada mereka) jika anda tak reti nak merasa malu kepada Allah dan rasulNya.


SALAM 1M'SIA .. SALAM 1 ZUMBA.

Nampaknya setelah memerah otak cara mana nak menang PRK Kajang maka suatu idea yang cukup hebat telah dilontarkan oleh Puteri UMNO bagi meraih dan memikat sokongan anak-anak muda kepada calon BN.

Semasa PRK Sg Limau Kedah dulu caranya ialah kejar itik dalam bendang kini di PRK Kajang terlonjat-lonjat senam ala joget lambak.

Timbalan Perdana Menteri merangkap Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam telah merasmikan Zumba Perdana Puteri UMNO di Kajang.

Dalam ucapannya cara ini boleh memberi kemenangan kepada calon BN pilihan dan pujaan UMNO Chew Mei Fun.

Caranya ialah "ZUMBA" suatu jenis senamrobik terkinjal-kinjal tergedik gedik .... Orang tua yang sakit tidak terdaya pun disuruh sama-sama berzumba.

Muhyiddin Yassin jua mengingatkan sayap parti itu supaya terus mendekati pengundi terutama wanita muda bagi memastikan kemenangan calon BN pada 23 Mac ini.
-forum cari.com.my