17 Nov 2009

Era Najib Altantuya : Usul Tubuh Sjaya Siasat Kematian Teoh Diluluskan DUN Selangor

Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini meluluskan usul mendesak kerajaan pusat menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat punca kematian Teoh Beng Hock.

Usul tersebut dibentangkan oleh ADUN Sekinchan, Ng Suee Lim dan diluluskan tanpa kehadiran wakil rakyat pembangkang selepas dibahaskan kira-kira satu jam.

Teoh adalah setiausaha politik kepada exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah yang juga ADUN Sri Kembangan.

Difahamkan, beberapa ADUN BN yang hadir ke sidang DUN hari ini, bertindak keluar dewan apabila usul tersebut dibentangkan tengahari tadi.

"Kenapa bila bicarakan tentang Teoh Beng Hock, semua orang BN lari?" kata Ng yang mempersoalkan tindakan wakil-wakil pembangkang itu.

Ng seterusnya berkata, usul tersebut dibentangkan memandangkan kabinet sebelum ini telah bersetuju menubuhkan suruhanjaya diraja.

Namun, kuasa suruhanjaya itu didapati terbatas kepada menilai kaedah soal siasat SPRM dan sama ada pernah berlaku pencabulan hak asasi manusia sewaktu Teoh disiasat mulai petang 15 Jun hingga awal pagi esoknya.

Kabinet juga memutuskan satu inkues atau siasatan awam yang diketuai oleh seorang majistret untuk menentukan punca kematian Teoh.

Inkues tersebut sedang berjalan di hadapan Koroner Azmil Muntapha Abas.

Ng berkata, usul yang dibentangkannya itu berpandukan garis panduan inkues yang dikeluarkan oleh Hakim Besar Malaya, Mahkamah Persekutuan Malaysia pada 2007.

"Ini jelas menyatakan mahkamah koroner hanya berhak mencari kebenaran tetapi tiada kuasa mencari siapakah pembunuh serta tiada hak mendakwa sesiapa.

"Oleh itu peranan mahkamah koroner hanya sama dengan satu pendengaran awam yang terbuka sahaja," katanya lagi.

Ng juga turut mendesak ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Ahmad Said Hamdan meletak jawatan sekiranya sebab kematian Teoh tidak ditemui.

"Pihak SPRM mesti bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kematian mendiang Teoh Beng Hock.

"Jangan cuba berdolak-dalik dan lepas tangan kononnya kematian tersebut tiada kena mengena dengan SPRM," tambahnya.

Ng juga mendakwa, Ean kini menghadapi masalah untuk mendapatkan setiausaha politik baru untuk menggantikan tempat Teoh, kerana ramai yang takut musibah yang sama akan menimpa diri mereka.

Beliau mendakwa ia merupakan salah satu perang saraf pihak BN yang didakwanya memperalatkan SPRM demi untuk melemahkan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat. -malaysiakini


Era Najib Altantuya : Badrul Tiba-tiba Bersuara Dalam Dewan

Ahli Dewan Undangan Negeri Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah akhirnya bersuara dalam Sidang Dewan Negeri hari ini apabila mengemukakan satu soalan lisan mengenai penyediaan perkhidmatan internet tanpa wayar di kawasannya.

Bagaimanapun, tanpa di jawab, Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail menemplak Badrul kerana tindakannya yang baru menunjukkan muka selepas hampir 20 bulan mengabaikan tanggungjawabnya sebagai wakil rakyat di Pelabuhan Klang.

Badrul turut memohon agar Pelabuhan Klang diberi keutamaan dalam penyediaan perkhidmatan Hybrid Wireless Infrastructure Network (HyWIN).

Rodziah berkata, beliau tidak akan menjawab soalan berkenaan kerana ia tiada kaitan dengan penyediaan perkhidmatan berkenaan dan menerangkan pelaksanaan projek tersebut harus mengikut jadual yang telah ditetapkan.

"Penyediaan infrastruktur Hybrid Wireless Infrastructure Network (HyWIN) di seluruh kawasan Majlis Perbandaran Klang (Pelabuhan Klang) masih didalam peringkat perancangan Fasa II dan Fasa III dimana ia dijangka akan bermula pada awal atau pertengahan tahun 2011," katanya.

Rodziah berkata, kerajaan negeri sedang mengadakan perbincangan dengan dua penyedia perkhidmatan internet tanpa wayar REDtone dan Packet One Networks untuk membangunkan infrastruktur berkenaan.

Sementara itu, bercakap kepada TvSelangor diluar dewan, Badrul bertegas soalan yang dikemukakan itu adalah untuk kepentingan rakyat di kawasannya.

Adun Pelabuhan itu turut menjelaskan bahawa penduduk kawasannya berhak diberi keutamaan kerana kawasannya itu merupakan salah satu sumber negeri Selangor.

"Saya bawa suara rakyat, rakyat kawasan Pelabuhan Klang dalam projek HyWIN dan banyak lagi," katanya.

Dalam pada itu, ditanya mengenai perancangan pembangunan Pelabuhan Klang beliau menjawab bahawa beliau bersedia berkhidmat dalam memenuhi kehendak rakyat.

"Saya nak berkhidmat untuk rakyat selagi ada hayat, kebanyakanya untuk rakyat. Saya tak suka aktiviti mewah-mewah ini, pesta-pesta saya tak suka," katanya.

Menurut Badrul lagi beliau akan segera membuka Pusat Khidmat Masyarakatnya di sekitar Pelabuhan Klang. -TVSEra Najib Altantuya : Kalau Betul Saya Pun Nak Saham Tu - Anwar

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menafikan dakwaan bekas setiusaha sulitnya Anuar Shaari bahawa beliau memiliki saham jutaan ringgit ketika menjadi Menteri Kewangan.

Sehubungan itu, Anwar meminta bekas setiusaha sulitnya itu mendedahkan dokumen pemilikan saham bernilai RM2 juta yang kononnya dimilikinya seperti yang didakwa.

“Saya kata, saya minta kalau betul, saya pun hendak saham itu. Saya kata kalau betul ada, kenapa dia simpan? Kalau saham saya, bagi kepada saya lah. Kalau tidak kita ambil tindakan undang-undang".

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai tindakan bekas setiausahanya membuat laporan polis di Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman pagi tadi.

Memetik laporan Berita Harian Online, Anuar membuat laporan polis tersebut berhubung pemilikan saham berjuta ringgit membabitkan bekas ketuanya itu.

Laporan berkenaan menyebut, Anuar mempunyai dokumen pemilikan saham bernilai RM2juta membabitkan Anwar; isterinya, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail; dan Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali sewaktu Anwar menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri.

Sehubungan itu Anwar berkata, toleransi yang diberikan oleh beliau kepada setiap pertuduhan yang dilemparkan membuatkan ramai pihak mengambil kesempatan mengada-adakan cerita terhadapnya.

“Hendak saman pun tak sampai hati tapi kalau tidak saman terus begitu. Kalau betul ada, mengapa saham itu tidak ada di tangan saya?".

Menurutnya lagi, beliau percaya terdapat media-media tertentu di negara ini yang bekerjasama dengan UMNO-Barisan Nasional demi terus mencalarkan imejnya.

“Sebenarnya beberapa orang ini memang diupah untuk Berita Harian, The Star dia memang bekerjasama dengan UMNO untuk buat kenyataan bergilir. Oleh itu orang ini yang dia yakin dia boleh boleh menang dalam mempengaruh sistem pendakwa, polis, hakim, maka dia rasa dia boleh bebas” ujarnya lagi. -TVSEra Najib Altantuya : SPR Wajar Dirombak - Mahfuz

Kegagalan Suruhanjaya pilihan raya (SPR) menyelesaikan pelbagai kemelut berkaitan isu pilihanraya mendorong Pakatan Rakyat mendesak agar suruhanjaya berkenaan dirombak semula.

Naib Presiden Pas, Mahfuz Omar berkata rombakan perlu dibuat secara menyeluruh mencakupi aspek kepimpinan dan struktur suruhanjaya tersebut bagi mengelakkan ia dikuasai oleh kuasa eksekutif.

“Keputusan mahkamah dalam isu Kota Siputeh sendiri yang menunjukkan bahawa SPR yang tidak rasional dan saya rasa sudah tentu penafsiran tidak rasional itu disebabkan oleh penguasaan eksekutif ke atas SPR,' katanya.

Mahkamah Tinggi semalam mengisytiharkan kerusi DUN Kota Siputeh kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Dalam penghakimannya, Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin menegaskan bahawa SPR bertindak secara tidak rasional dan keputusan suruhanjaya harus dibatalkan.

Meskipun tidak menolak SPR mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan kerusi DUN Kota Siputeh, namun Alizatul berpendapat, kuasa yang dimiliki oleh SPR tidak dapat mengatasi kuasa Speaker.

"Meskipun saya bersetuju bahawa SPR mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan berlaku secara kebetulan, namun saya tidak berpendapat SPR dapat mengatasi kuasa Speaker mengikut Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah," katanya.

"Pada pandangan saya, Perkara 51 menjelaskan syarat yang menyebabkan kerusi menjadi kosong dan responden pertama (Abu Hassan) telah menepati syarat tersebut," tambahnya.


Era Najib Altantuya : PAS Bertanding Di DUN Kota Siputeh

Pakatan Rakyat hari ini menyatakan kesediannya bagi menghadapi pilihan raya kecil di dewan undangan negeri Kota Siputeh setelah Mahkamah Tinggi Kuala lumpur semalam mengisytiharkan kerusi berkenaan kosong.

Gagasan berkenaan hari ini mengumumkan calon dari parti Pas bakal bertanding bagi merebut kerusi tersebut sebagai mengekalkan status quo dalam pilihan raya umum ke-12.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata PKR dan DAP akan memberi sokongan yang padu kepada calon yang bakal ditentukan PAS.

“Bersetuju kita akan memberi sokongan kuat kepada calon PAS yang akan bertanding bagi pihak Pakatan Rakyat di Kota Siputeh. Dan PAS memaklumkan mereka telah siap sedia dengan jentera. Keadilan dan DAP juga memberikan sokongan yang padu” katanya padang sidang mediannya.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin semalam memutuskan bahawa kerusi Kota Siputeh kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Malah Alizatul menyifatkan tindakan yang diambil oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebagai tidak rasional.

Sementara itu, naib presiden PAS, Salahuddin Ayub dalam satu sidang media di lobi parlimen berkata, PAS akan menggunakan seluruh kekuatan jentera parti untuk menawan Kota Siputeh.

“Mengenai Kota Siputeh, kita daripada PAS kita bersedia untuk menggerakkan jentera kita pada bila-bila masa dan kita menunggu arahan dan keputusan daripada pihak mahkamah,"katanya.

Salahuddin berkata selain mengekalkan status quo, keputusan yang diambil juga dinilai dari semangat setiakawan dalam gagasan berkenaan.

“Walau macamanapun secara prinsipnya, setiap keputusan yang akan kita buat, seperti perkara-perkara yang sebesar begini, kita mengambil semangat setiakawan kita dalam Pakatan Rakyat,"katanya.

Kenyakinan itu turut dikongsi oleh Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar.

“Pakatan sentiasa on call dalam menghadapi pilihanraya kecil atau pilihanraya umum. Walaupun kita berhadapan dengan kekalahan di DUN Bagan Pinang, itu hanya permasalahan yang terpencil di mana saya sendiri telah menduga itu yang akan kita hadapi,"katanya.

Ditanya sama ada PAS bersedia berhadapan dengan kubu kuat BN itu, Mahfuz berkata, kemenangan akan memberikan lonjakan besar kepada Pakatan Rakyat pada jangka masa yang panjang.

“Kalau kita memenangi kawasan yang diwakili oleh BN, itu akan memberikan lonjakan kepada kita," katanya. -TVSEra Najib Altantuya : Satim Dirujuk Ke Jawatankuasa Dewan, Hadapi Kemungkinan Digantung

Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini meluluskan usul untuk merujuk Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN), Datuk Mohamad Satim Diman kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan kerana didakwa mengelirukan dewan minggu lalu.

Usul itu dikemukakan oleh Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini.

Justeru, Satim menghadapi kemungkinan hukuman digantung dari menghadiri DUN Selangor dan tidak dibayar elaun.

Satim tidak kelihatan di DUN pada Jumaat lalu, semalam dan hari ini.

Kini lima ADUN BN termasuk bekas mentri besar Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo digantung daripada menghadiri DUN antara enam bulan dan setahun.

Hari ini, Khalid berkata usul dikemukakan selepas Satim, Adun Sri Serdang dan juga bekas Timbalan Speaker DUN gagal memenuhi tuntutan agar memohon maaf atas kenyataan beliau Selasa lalu.

Satim sebelum ini berkata beliau tidak risau dengan kata dua Menteri Besar yang mahu merujuknya kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan jika enggan menarik balik dan memohon maaf atas kenyataannya.

Khalid memberi tempoh sehingga semalam kepada Satim untuk menarik kenyataan beliau dan memohon maaf.

Satim mempertahankan segala kenyataan yang beliau buat ketika perbahasan DUN.

Ketika sesi perbahasan Selasa lalu, Satim berkata, Khalid tidak layak untuk mengutip hutang Talam Corporation berjumlah RM392 juta kerana beliau sendiri belum menyelesaikan pinjaman RM66 juta untuk membeli saham Kumpulan Guthrie, yang perlu dibayar kepada Bank Islam.

Kes itu sedang didengar oleh mahkamah. -MI


Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini mengemukakan satu usul di bawah Peraturan Tetap 26 (1) mahu ADUN Sri Serdang, Mohamed Satim Diman dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan.

Katanya, tindakan ini penting untuk membidas kenyataan Satim pada 11 November lalu yang berniat jahat menjatuhkan kredibiliti Khalid selaku Menteri Besar apabila mendakwanya gagal menguruskan kewangan sendiri.

Ekoran kenyataan Satim itu, ia boleh mendatangkan kesangsian kepada rakyat tentang kebolehannya mentadbir kewangan negeri Selangor.

“Bajet 2010 dikemukakan adalah dalam keadaan rakyat keseluruhannya sangsi dengan kebolehan YAB Dato’ Menteri Besar. Ini bertolak dengan kegagalan membayar kemudahan pinjaman Islam berjumlah RM66.6 juta atau USD18.5 juta yang dibuat pada tahun 1998 bagi tujuan pembelian saham Kumpulan Guthrie Berhad.

Ini adalah pembelian opsyen 200 juta saham atau 20 peratus daripada Kumpulan Guthrie. Ini membuktikan YAB Dato’ Menteri Besar tidak hemat dan gagal menguruskan kewangan sendiri”, katanya. Beliau berkata demikian mengemukakan usul tersebut semasa Sidang Dewan Negeri Selangor di Shah Alam hari ini.

Jumaat lalu Tan Sri Khalid sudah pun memberi peluang kepada Satim Diman untuk memohon maaf secara terbuka atas kenyataannya itu namun sehingga hari ini beliau enggan berbuat demikian. Usul Tan Sri Khalid ini diterima Speaker Dewan Negeri Selangor, Teng Chang Khim kerana ia bertepatan dengan Peraturan Tetap 26 (1).

“Usul ini adalah untuk usul merujuk Yang Berhormat Sri Serang untuk dirujuk ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan atas kesalahan menghina dewan, menyentuh kebebasan, di bawah undang-undang tubuh Kerajaan Negeri Selangor, semua Ahli Dewan Negeri diberi kebebasan, diberi kekebalan semasa berucap tetapi itu tidak bererti bahawa pada ahli yang berucap itu boleh membuat kenyataan yang mencemar nama baik mana-mana Adun yang lain, kerana beliau dilindungi, beliau tidak boleh didakwa di mahkamah ke atas apa yang diucapkan di dewan ni tapi sekiranya apa yang diucap di dewan ini dianggap mencemar reputasi memberi fakta yang tidak berasas, maka ia adalah satu penyalahgunaan kuasa imuniti yang diperuntukkan di bawah undang-undang tubuh kerajaan negeri”, jelasnya.

Jawatankuasa ini akan menyiasat kenyataan Satim sama ada sahih ataupun tidak berasas, sekiranya didapati dakwaan itu palsu, maka Satim boleh dikenakan tindakan sewajarnya oleh Dewan Negeri Selangor. - MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN (TVS)Era Najib Altantuya : Annuar Shaari Tidak Yakin Dokumen Adalah Tulen

Bekas setiausaha Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Anuar Shaari yang dikatakan membuat laporan polis berhubung pemilikan saham oleh naib Presiden PKR Azmin Ali dan isterinya yang mencecah RM2 juta tidak yakin bahawa dokumen yang diterima dan ada padanya adalah tulen atau palsu.

Anuar, 40, yang turut menyerahkan salinan dokumen asal berhubung perkara itu kepada polis membuat laporan pada pukul 11.45 pagi di Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) di Bukit Aman, di sini menyatakan

"Saya pada pagi ini buat satu laporan polis dan menyerahkan salinan dokumen asal tentang pemilikan saham-saham yang heboh diperkatakan sekarang untuk mencari kebenaran kerana daripada dokumen yang diterima dan ada pada saya ianya nampak seperti asli, tetapi saya bukan pakar untuk membuktikan itu dan ini.

"Sehubungan itu, saya membuat laporan polis untuk mengesahkan kesahihan dokumen tersebut," katanya kepada pemberita di perkarangan JSJK di sini hari ini.

Justeru itu, laporan akhbar yang menyatakan Anuar Shaari membuat laporan polis kononnya berhubung pemilikan saham oleh naib Presiden PKR Azmin Ali dan isterinya yang mencecah RM2 juta adalah tidak benar kerana laporan polis dilakukan adalah untuk mengesahkan samada resit yang diterimanya itu adalah tulen atau pun tidak.

Anuar, yang pernah bertugas dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim selama dua tahun bermula 1996, telah diiringi beberapa anggota Permuafakatan Ummah (Pewaris) dan Badan Amal Tarbiah Sejagat (Batas).

Anuar berkata siasatan yang telus dan adil perlu dijalankan kerana menerusi dokumen itu terdapat maklumat tentang pembelian saham yang dilakukan menggunakan nama dua individu terbabit (Azmin dan isterinya Shamsidar Taharin).

"Saya mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana dokumen itu bertarikh 1992-1994 semasa Anwar menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri dan ketika itu juga Azmin Ali menjadi setiausaha Anwar," katanya.

Katanya laporan polis itu dibuat ekoran timbulnya keinsafan sebagai seorang warganegara bertanggungjawab tanpa didesak oleh mana-mana pihak dan berharap pihak berkenaan (Azmin dan Shamsidar) tidak mengeluarkan sebarang kenyataan untuk menuduhnya berniat jahat.

Anuar berkata jika terbukti kesahihan terhadap dakwaannya (mengenai saham) polis harus menjalankan siasatan segera.

Sebelum ini beberapa akhbar melaporkan Pengerusi Yayasan Pembangunan Belia India Malaysia S.A. Vickneswaran mendakwa memiliki dokumen-dokumen berkaitan urusan pembelian saham melibatkan Azmin dan isterinya, Shamsidar termasuk iparnya, Jamal Tahrin yang mencecah RM8.5 juta pada awal 1990-an.

Anuar yang pada 2004 pernah menjadi Ketua Bahagian PKR Permatang Pauh juga pernah bertugas sebagai Setiausaha kepada Presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebelum mengumumkan keluar parti PKR pada bulan Mei 2007.

Sementara itu, Pengarah JSJK Datuk Koh Hong Sun ketika dihubungi Bernama mengesahkan Anuar hadir di jabatan itu untuk membuat laporan tetapi beliau enggan mengulas lanjut.

Era Najib Altantuya : PAS Sudah Ada Calon Untuk Kota Seputeh

Pakatan Rakyat bersetuju PAS akan bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Seputih, Kedah sekiranya berlaku pilihan raya kecil bagi kawasan berkenaan.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata persetujuan sebulat suara itu dicapai dalam satu mesyuarat yang dihadiri pemimpin-pemimpin kanan parti pembangkang di Parlimen, di sini, Selasa.

"Kita membincangkan perkara itu dan PAS telah menyatakan sudah siap sedia untuk bertanding di kerusi berkenaan. Parti Pakatan Rakyat lain akan memberikan sokongan padu kepada PAS," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat berkenaan.

Kerusi Kota Siputeh disandang Datuk Abu Hassan Sarif daripada Barisan Nasional (BN) sebelum ia diisytiharkan kosong semalam oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berikutan kegagalan beliau menghadiri dua persidangan dewan itu secara berturut-turut tanpa kebenaran speaker.

Di dalam satu perkembangan berkaitan, Pas sudah bersedia menghadapi pilihan raya kecil DUN Kota Siputeh berikutan berlaku kekosongan kerusi itu seperti yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, semalam.

Menteri Besar yang juga Pesuruhjaya Pas Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, calon yang sesuai sudah dikenalpasti sejak beberapa waktu lalu walaupun mengakui itu adalah kubu kuat UMNO dan Barisan Nasional (BN).

"Kita menghormati keputusan mahkamah dan tidak pernah menyalahkan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) mengenai masalah yang berbangkit.

“Mungkin mereka mempunyai tafsiran undang-undang yang berbeza dengan kita," katanya kepada media selepas membentangkan Bajet 2010 di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah di sini, hari ini.

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Siputeh Datuk Abu Hassan Sarif pula telah memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan kerusi itu kosong dan beliau tidak lagi wakil rakyat kawasan itu.

Abu Hassan memfailkan notis rayuan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini pada 1.35 tengah hari tadi melalui peguam yang mewakilinya Datuk Mohd Hafarizam Harun.

Salinan notis rayuan itu akan diserahkan kepada peguam yang mewakili Speaker Kedah, Datuk Dr Abdul Isa Ismail dan Pejabat Peguam Negara, kata Mohd Hafarizam semasa dihubungi di sini hari ini.

Semalam, Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin, semasa membenarkan semakan kehakiman oleh Abdul Isa, memutuskan kerusi itu kosong berikutan kegagalan Abu Hassan menghadiri dua sidang dewan pada tahun ini.

Berikutan keputusan itu, Abu Hassan dari Barisan Nasional, dilarang menghadiri persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah hari ini.

Mahkamah juga memerintahkan pilihan raya kecil diadakan bagi kawasan Kota Siputeh yang terletak dalam kawasan Parlimen Jerlun di Kedah.

Presiden UMNO dan Barisan Nasional (BN), sudah bersedia untuk bertanding dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri(DUN) Kota Siputeh jika mahkamah menolak rayuannya.

Najib yang juga Pengerusi BN berkata, Datuk Seri Najib Tun Razak pula berkata BN akan menghormati keputusan mahkamah yang mengisytiharkan kerusi Kota Siputeh kosong dan akan bertindak mengikut undang-undang.

"Jika kami (BN) boleh merayu, kami akan merayu. Apa juga yang diputuskan oleh mahkamah, kami perlu akur," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Persidangan dan Pameran Bio-Malaysia 2009 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini.


Ulasan GB

Sekalipun Najib berkata UMNO/BN bersedia untuk bertanding di Kota Seputeh, namun ironinya, UMNO merayu keputusan hakim Mahkamah Tinggi tersebut.

Ia menunjukkan UMNO belum yakin dengan kekuatannya. Belum yakin dengan slogan 1Malaysianya.


Era Najib Altantuya : 5 Bintang TAHNIAH Kerajaan PR Selangor

Portal Kerajaan Negeri Selangor di http://www.selangor.gov.my/ telah mendapat pengiktirafan lima bintang.

Portal Kerajaan PR Negeri Selangor tersebut adalah diantara tujuh laman web atau 0.65peratus daripada 1,192 portal dan laman web kendalian kementerian serta agensi kerajaan yang disenaraikan Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDEC) memperoleh penilaian lima bintang, kata ketua setiausaha negara.

Tan Sri Mohd Sidek Hassan berkata maklumat daripada laporan 'Penilaian Laman Web dan Portal Kerajaan Malaysia 2009' itu ternyata amat mengecewakan kerana ia jelas menggambarkan angka laman web yang mendapat kualiti tinggi adalah sangat kecil berbanding dengan jumlah keseluruhan.

"Semua ketua jabatan perlu melakukan sesuatu bagi memulihkan imej mereka dan mendapatkan semula keyakinan rakyat.

"Saya harap hasil laporan MDEC ini diambil serius oleh mereka yang berkenaan dan saya tidak mahu mengeluarkan apa-apa arahan memandangkan mereka ini bukannya golongan tidak cerdik, jadi sepatutnya mereka faham sendiri tentang tanggungjawab mereka," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan seminar 'Perubahan 1Pengurusan Perkhidmatan Kerajaan Dalam Talian: Amalan Utama Untuk Berubah" di Kuala Lumpur hari ini.

Lamnweb lain yng turut memperolehi penarfan 5 bintang ialah laman web kendalian Kementerian Kewangan, Pejabat Perdana Menteri, Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu), Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan portal myGovernment.

"Hasil laporan itu juga sebenarnya satu cabaran kepada mereka jika tujuh laman web ini boleh mendapat penilaian lima bintang, jadi kenapa selebihnya tidak boleh mendapatkan pengiktirafan sama," katanya.

Mohd Sidek berharap agar kementerian dan agensi yang belum mencapai tahap membanggakan diminta untuk mencari jalan bagi menambah baik kandungan laman web kendalian mereka.

Beliau berkata antara kriteria diambilkira oleh MDEC untuk mendapat pengiktirafan itu ialah keupayaan laman web itu diakses oleh pengguna, menyediakan capaian dalam dwibahasa untuk memudahkan pengguna berurusan dan selalu dikemaskini.

"Usaha penambahbaikan sistem penyampaian perkhidmatan yang berfokuskan pelanggan bukan saja perlu bermatlamatkan yang terbaik saja, tapi perlu manfaatkan teknologi serta dilaksanakan secara inovatif.

"Transformasi dalam perkhidmatan awam perlu dilaksanakan seberapa segera dan teratur memandangkan sektor awam adalah sektor kritikal dalam usaha menjadikan Malaysia sebuah negara maju dan boleh mencapai sasaran ditetapkan,” katanya.


Era Najib Altantuya : PR Tetap Utuh

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mustaffa Kamil Ayub, menafikan bahawa pakatan pembangkang menghadapi krisis.

Katanya, situasi semasa dalam PR mampu diselesaikan melalui perbincangan.

“Biasalah tu, semua pihak mahu bagi pandangan demi kebaikan parti, tetapi keputusan yang dicapai berdasarkan keputusan bersama dan mahu atau tidak, mesti terima.

“Sehingga sekarang ahli parti gabungan (PKR, Pas, DAP) tidak pernah tidak bersetuju dengan keputusan dibuat, tidak timbul soal ada ahli yang memberontak kerana keputusan yang kita buat melalui proses demokrasi,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.

Dalam pada itu, Mustaffa Kamil berkata, pengisytiharan ‘perang’ Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam, bukanlah bermakna ‘perang menggunakan senapang’.

“Maksud Ahli Parlimen Permatang Pauh itu adalah perang politik iaitu perang melalui kata-kata. Bila kita dapat kesan ada wujud isu-isu bercanggah, kita akan bangkit, misalnya ada unsur penyelewengan dalam parti kerajaan, kita akan selongkar dan buktikan benda itu benar. Itulah yang dimaksudkan perang kata-kata.

“Tetapi masih banyak lagi maksud ‘perang’ yang dikatakan Anwar itu, kita tunggu dan lihat saja,” katanya.

Sementara itu Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, perbezaan pendapat berlaku dalam mana-mana parti sama seperti pasangan suami isteri yang mendirikan rumah tangga.

“Ahli parti bercanggah pendapat, benda biasalah, bukan isu besar pun. Penyelesaiannya melalui perbincangan, itu sudah cukup. Jika ada yang kata pakatan pembangkang tak setuju dengan keputusan dibuat sehingga berlaku perang, memang tak logiklah,” katanya.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, keputusan Anwar yang mahu menyekat Najib daripada menawan Selangor dipersetujui semua pakatan.

Beliau berkata, sebarang keputusan yang dibuat oleh salah sebuah parti pembangkang, akan mendapat sokongan.

“Memang kita nak ambil alih kerajaan Malaysia, jadi bila Anwar sekat Najib itu adalah perkara terbaik untuk membawa satu perubahan daripada Barisan Nasional kepada PR bagi kesejahteraan rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian mengulas tentang Najib yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor dan Pengerusi BN pada beberapa siri lawatannya ke Selangor sebelum ini mengajak pemimpin BN bersatu dan berusaha mulai sekarang untuk merampas kembali negeri Selangor daripada pembangkang.

Anwar yang juga Ketua Pembangkang berkata, serangan untuk merampas Selangor dapat dilihat daripada beberapa isu yang cuba ditimbulkan untuk melemahkan kepemimpinan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang juga Pengerusi PKR negeri itu. -SH


Kontroversi, skandal lemahkan PR Selangor

Isu kontroversi dan skandal dilihat antara faktor utama yang boleh menyebabkan kejatuhan Pakatan Rakyat (PR) di Selangor.

Penganalisis politik, Zaini Othman berkata, perkara itu memberi peluang kepada Barisan Nasional (BN) untuk merampas semula kuasa pemerintahan.

“Ini memberikan kesempatan kepada BN untuk memainkan isu berkenaan dan menonjolkan kepincangan pemerintahan PR,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Zaini Othman yang juga Ketua Program Hubungan Antarabangsa Universiti Malaysia Sabah (UMS) berkata, parti komponen PR seharusnya menitikberatkan aspek kesatuan dan perpaduan bagi menjamin kuasa pemerintahan mereka.

“Pas, PKR (Parti Keadilan Rakyat) dan DAP perlu memupuk kesepaduan untuk memastikan pemerintahan yang mantap kekal berkuasa di Selangor," katanya.

Selain itu katanya, kerajaan PR perlu memberikan khidmat yang terbaik dan melaksanakan manifesto yang dijanjikan dalam Pilihan raya Umum (PRU) ke-12, Mac tahun lalu untuk terus meraih sokongan rakyat.

:Seoarng lagi penganalisis politik, Asri Salleh berkata, ‘trend lompat parti’ oleh kebanyakan ahli PKR menyebabkan kedudukan PR semakin goyah, malah nasib mereka mungkin lebih teruk berbanding di Perak.

“Sekiranya perkara ini (lompat parti) tidak dibendung dan semakin merebak ia akan menyebabkan kejatuhan PR malah lebih teruk berbanding peristiwa yang berlaku di Perak,” katanya.

Asri yang juga Pensyarah Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi, UiTM Terengganu berkata, masalah dalaman dan krisis pendapat yang melanda Pas turut memberi ruang kepada BN untuk menawan semula Selangor.

“Pas di Selangor adalah antara yang paling bermasalah dan sering menimbulkan kontroversi berbanding Pas di negeri-negeri lain.

“Percanggahan pendapat mengenai pelbagai isu dan krisis dalaman parti, berkemungkinan menyebabkan ramai ahli-ahli Pas yang akan keluar parti dan berdiri sebagai wakil Bebas,” katanya.

Dalam pada itu katanya, isu bai'ah taklik yang dibangkitkan baru-baru ini adalah provokasi sesetengah pihak yang mahu agar ikrar sumpah setia itu dihapuskan bagi membolehkan ahli Pas dapat keluar dari parti dengan bebas.

“Soal bai'ah hanyalah provokasi sesetengah pihak bagi membolehkan mana-mana ahli Pas yang bercanggahan pendapat, bebas untuk keluar dari parti tanpa menjejaskan hubungan kekeluargaan mereka untuk menyertai parti lain selain dari BN,” katanya.


Ulasan GB
Apakah kerana merasa dirinya terikat dengan BAIAH menghalang Hassan Ali untuk melompat parti dan kemudian membocorkannya kepada umum di dalam pertemuan dengan blogger UMNO?

Era Najib Altantuya : BN Gagal Atasi Masalah Setinggan di Bukit Botak

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid hari ini mendedahkan satu lagi dokumen di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972, membongkar kegagalan Kerajaan Barisan Nasional menyelesaikan masalah setinggan di Bukit Botak, Selayang sejak 1986 lagi.

Matlamat utama mengatasi masalah limpahan penduduk setinggan yang mendiami Bukit Botak tersasar apabila projek penempatan semula ini gagal menyiapkan kediaman kepada 2,300 keluarga terbabit.

Seluas 201 ekar tanah dikenal pasti terlibat dalam perancangan penyusunan dan penempatan semula setinggan Bukit Botak yang ketika itu, Datuk Ahmad Razali Mohd Ali selaku Menteri Besar Selangor.

Rancangan ini bertukar tangan dan diteruskan apabila Menteri Besar yang baharu, Tan Sri Muhammad Taib meluluskan pelantikan Shah Alam Properties (SAP) sebagai Pengurus Pembangunan Projek malah mereka juga diberi wang pendahuluan sebanyak 17 juta ringgit bagi kerja-kerja pembangunan dan rancangan perbekalan air, elektrik dan lampu jalan.

Bagaimanapun akibat masalah teknikal SAP gagal meneruskan projek tersebut malah terbengkalai pada 1992.

Setelah beberapa tahun kemudian, Delpuri Corporation Sdn Bhd (DCSB) pula diberi kepercayaan untuk meneruskan projek tersebut pada 1996, membabitkan 1,367 rumah berkembar seluas 32.99 ekar. Pada ketika itu, Datuk Abu Hassan Omar merupakan Menteri Besar Selangor.

Bagaimanapun, tidak lama selepas itu DCSB juga gagal menyiapkan rancangan penempatan tersebut, antaranya gagal membuat bayaran premium tanah, tidak menyiapkan rumah transit setinggan terbabit, tidak memperuntukkan wang subsidi sewa sebanyak 300 ringgit, menyiapkan hanya 82 lot rumah berkembar, 52 hak milik digadaikan bank dan gagal menyiapkan projek pemindahan setinggan kos rendah seluas 32 ekar diberi milik.

Umno-BN mengulangi kesilapannya pada pemerintahan Datuk Seri Khir Toyo apabila mengarahkan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) mengambil alih pembinaan 1,367 unit rumah berkembar.

Kemusykilan timbul apabila PKNS melantik DCSB semula sebagai kontraktornya untuk membangunkan 592 unit walhal mereka ternyata gagal pada projek lalu.

Akibatnya PKNS sudah menanggung kos projek sebanyak 48 juta ringgit bagi bayaran kontrak, yuran professional, subsidi sewa, saguhati pemindahan dan kos penamatan kontrak malah jika projek ini diteruskan, PKNS bakal menanggung kerugian 136.4 juta ringgit.

Setelah Pakatan Rakyat memerintah Selangor di bawah pentadbiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, satu jawatankuasa khas ditubuhkan untuk menyiasat seberang penyelewengan atau penipuan berlaku dalam pemberian tanah kepada bekas penduduk setinggan Bukit Botak.

Malah PKNS juga diarahkan menamatkan semua kontrak pembinaan di Bukit Botak bagi mengelakkan kerugian bertambah lagi. - MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN -TVSEra Najib Altantuya : Majoriti Rakyat Tidak Puashati Cara Kerajaan Tangani Rasuah

Kaji selidik yang dilakukan Merdeka Centre menunjukkan 74 peratus rakyat risau dan tidak berpuas hati dengan tindakan kerajaan dalam menangani isu rasuah dalam negara.

Kaji selidik yang dibuat menerusi panggilan telefon melibatkan responden berumur 21 tahun ke atas sejak awal tahun ini juga mendapati kes jenayah mencatatkan peratusan tertinggi iaitu 81 peratus.

“74 peratus tidak puas hati dengan kerajaan menangani rasuah, jumlah 67 peratus juga tidak senang dengan cara kerajaan menangani masalah-masalah sosial. Di antara mereka yang disurvei, yang sangat tinggi 66 peratus juga tidak puas dengan bagaimana jenayah dan keselamatan awam sedang ditangani. Tidak mengejutkan, 81 peratus responden merasa rasuah adalah masalah serius,” kata kenyataan media berhubung kaji selidik yang disiarkan menerusi laman web itu di alamat www.merdeka.org.

Kaji selidik itu juga mendapati, rakyat negara ini risau dan berharap pemimpin dapat mengambil tindakan sewajarnya bagi menangani kes jenayah.

Sementara itu, krisis ekonomi berada di tangga kedua dengan peratusan sebanyak 31 peratus di belakang kes jenayah rasuah.

Ia diikuti masalah soasial dengan 12 peratus dan 10 peratus adalah kes jenayah dan keselamatan awam negara.

Dalam perangkaan tersebut, sebanyak 42 peratus adalah jenayah rasuah jenis berdaftar diikuti kes penipuan (37), rasuah dalam kalangan ahli politik (34), rasuah besar (30) dan rasuah pentadbiran, 24 peratus.

Sebanyak 58 peratus jenayah rasuah negara telah diperolehi dengan tersebarnya berita-berita di dalam akhbar.

Ia termasuklah kes yang melibatkan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ). Selain itu, beberapa nama tokoh politik juga turut menghadapi tuduhan kes rasuah termasuk bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo.

Ketidakstabilan politik dan rasuah berdaftar adalah antara faktor mengapa rakyat mendakwa negara ini sudah tidak ada hala tuju. -SH

Era Najib Altantuya : SPRM Perlu Siasat Pemimpin UMNO, Bukan Layan Desakan Mengenai Nik Aziz

Jangan kecoh mendesak SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) siasat (Datuk) Nik Abdul Aziz (Nik Mat) bilamana laporan terhadap kepimpinan UMNO sebelum ini tidak diambil sebarang tindakan.”

Begitulah kenyataan Ketua Dewan Pemuda Pas Melaka, Kamaruddin Sidik, ketika mengulas mengenai desakan supaya SPRM menyiasat Mursyidul Am Pas atas dakwaan ditaja pihak tertentu menunaikan haji tahun ini.

Menurut Kamaruddin, mereka tidak perlu mendesak SPRM menyiasat Nik Abdul Aziz tetapi sebaliknya memberi perhatian kepada kepimpinan UMNO yang nyata telah terlibat dalam gejala rasuah, termasuk politik wang.

“Saya sendiri pernah menuntut supaya SPRM menyiasat Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, atas dakwaan rasuah pada 18 Mac dulu, tetapi sehingga kini saya masih belum nampak hasil siasatan itu.

“Beliau yang telah dibuktikan terlibat oleh Lembaga Disiplin UMNO pun tidak disiasat mengapa Nik Abdul Aziz yang belum pergi haji sebagaimana yang didakwa perlu disiasat?

“Tidak perlulah mana-mana pihak membuat kecoh dan mendesak SPRM menjalankan siasatan kerana kalau hendak siasat, siasat dulu kepimpinan (UMNO) yang terbukti pembabitan mereka,” katanya.

Semalam, akhbar ini melaporkan Pergerakan Pemuda UMNO Kelantan menyerahkan memorandum kepada SPRM mendesak supaya siasatan dijalankan ke atas Nik Abdul Aziz.

Memorandum setebal lapan muka surat itu dibuat Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Kelantan, Anuar Sapian, dan diserahkan kepada Penolong Penguasa SPRM negeri, Muhamad Hafiz Hamzah. -SH

Era Najib Altantuya : Kota Seputeh, SPR Akan Rayu

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan meminta nasihat Peguam Negara berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Isnin mengisytiharkan kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kota Siputeh, Kedah.

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata SPR akan meminta nasihat Peguam Negara bagi menentukan langkah seterusnya yang patut diambil berikutan keputusan Mahkamah Tinggi itu.

"Kita perlu meminta nasihat daripada Peguam Negara terlebih dahulu mengenai langkah yang perlu diambil memandangkan ini kali pertama kes sedemikian berlaku dalam sejarah.

"Kita mahu lihat sama ada SPR menpunyai ruang untuk merayu kes itu kepada pihak yang lebih tinggi (Mahkamah Rayuan)," katanya kepada Bernama Isnin.

"Isu ini telah menjadi satu isu akademik yang wajar diteliti, jadi elok SPR membawanya kepada Peguam Negara terlebih dahulu sebelum membuat apa-apa keputusan," kata Wan Ahmad.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin hari ini memutuskan bahawa kerusi DUN Kota Siputeh kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Dalam keputusannya, Hakim Alizatul menegaskan bahawa SPR bertindak secara tidak wajar dan keputusan suruhanjaya itu bahawa Abu Hassan masih merupakan wakil rakyat bagi kawasan Kota Siputeh dan kerusi DUN itu tidak kosong, perlu dibatalkan.

Isu ini dibawa ke Mahkamah Tinggi berikutan SPR pada mesyuarat 1 Sept lepas memutuskan kerusi itu tidak kosong kerana pada pandangan suruhanjaya itu, Abu Hassan perlu dirujuk ke Jawatankuasa Tatatertib DUN Kedah terlebih dahulu sebelum kerusi itu disahkan kosong.

Sementara itu, di ALOR SETAR, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah berkata Abu Hassan tidak akan menghadiri persidangan bajet DUN Kedah yang dijadual berlangsung selama tiga hari mulai esok sebagai menghormati keputusan mahkamah.

"Kita menerima keputusan (mahkamah) dengan lapang dada dan hati terbuka dan akan sabar menunggu keputusan rayuan pada 20 Nov ini," kata Ahmad Bashah semasa dihubungi Bernama.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak pula berkata keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengisytiharkan kekosongan kerusi DUN Kota Siputeh itu membuktikan kerajaan negeri Kedah bertindak berlandaskan undang-undang.

Katanya Speaker DUN Datuk Dr Abdul Isa Ismail mengambil tindakan yang betul apabila mengisytiharkan Abu Hasan telah hilang kelayakan sebagai Adun ekoran tidak menghadiri sidang DUN sebanyak dua kali berturut-turut tanpa memaklumkannya kepada Speaker.

"Kita bertindak atas undang-undang dan keputusan Mahkamah Tinggi itu haruslah menjadi pengajaran kepada semua wakil rakyat bahawa mereka mempunyai tanggungjawab dan diberi amanah oleh rakyat untuk menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri," kata beliau kepada Bernama.

-- BERNAMA


Kerusi Kota Siputeh Diisytihar Kosong, Mahkamah Perintah Pilihan Raya Baru

KUALA LUMPUR, 16 Nov (Bernama) -- Pilihan raya baru akan diadakan bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kota Siputeh di Kedah selepas kerusi berkenaan diisytihar kosong oleh Mahkamah Tinggi di sini pada hari Isnin.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan bahawa kerusi itu kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Berikutan keputusan Mahkamah Tinggi itu, Abu Hassan akan dihalang daripada menghadiri persidangan DUN esok.

Dalam keputusannya, Hakim Alizatul menegaskan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertindak secara tidak wajar dan keputusan suruhanjaya itu bahawa Abu Hassan masih merupakan wakil rakyat bagi Kota Siputeh dan kerusi DUN itu tidak kosong, perlu dibatalkan.

"Meskipun saya bersetuju bahawa SPR mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan berlaku secara kebetulan, namun saya tidak berpendapat SPR dapat mengatasi kuasa Speaker mengikut Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah," katanya ketika menyampaikan keputusannya pada 5.30 petang.

"Pada pandangan saya, Perkara 51 menjelaskan syarat yang menyebabkan kerusi menjadi kosong dan responden pertama (Abu Hassan) berpuas hati dengan syarat itu," kata Hakim Alizatul ketika membenarkan semakan kehakiman yang difailkan oleh Speaker DUN Kedah Datuk Dr Abdul Isa Ismail.

Abdul Isa, yang diwakili oleh peguam utama Sulaiman Abdullah, memfailkan semakan kehakiman pada 1 Okt, selepas SPR membuat keputusan bahawa tidak berlaku kekosongan dalam kerusi DUN Kota Siputeh dan Abu Hassan masih merupakan wakil rakyatnya.

Abdul Isa memohon mahkamah mengisytiharkan bahawa Abu Hassan bukanlah wakil rakyat berikutan kegagalannya menghadiri dua persidangan DUN berturut-turut iaitu pada 19 April dan 9 Ogos tahun ini, dan kerusi itu adalah kosong.

Dalam permohonannya, Abdul Isa turut memohon perintah bagi SPR mengadakan pilihan raya kecil.

Perkara 51 Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah memperuntukkan bahawa jika mana-mana anggota DUN tidak menghadiri persidangan dewan tanpa kebenaran Speaker selama dua persidangan berturut-turut, maka kerusi yang diwakilinya akan menjadi kosong.

Dalam keputusannya hari ini, Hakim Alizatul berkata tidak dipertikaikan bahawa Abu Hassan tidak memperoleh kebenaran daripada Speaker untuk tidak menghadiri dua persidangan DUN berturut-turut, dan hanya mengemukakan sijil cuti sakit beliau kepada Speaker pada 10 Ogos 2009.

"Speaker mempunyai kuasa mengikut Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah bagi memberi kebenaran dan beliau tidak bertindak secara tidak munasabah apabila menolak sijil cuti sakit bertarikh 10 Ogos 2009 selepas mengetahui bahawa wakil rakyat itu turut menghadiri satu majlis pada hari yang sama," katanya.

Hakim Alizatul menegaskan SPR telah bertindak secara tidak sah ketika menerima sijil cuti sakit yang dikemukakan oleh Abu Hassan sebagai alasan kerana ketidakhadirannya.

SPR juga membuat keputusan tidak wajar ketika memutuskan bahawa Perkara 51 hanya boleh digunakan selepas Speaker merujuk perkara itu kepada Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan, katanya.

"Tiada peruntukan mandatori dikenakan ke atas Speaker untuk berbuat demikian memandangkan keputusan sama ada merujuk perkara itu kepada jawatankuasa berkenaan atau tidak adalah budi bicara beliau memandangkan perkara berkaitan kebenaran bukanlah keistimewaan yang diberikan kepada seseorang wakil rakyat," kata beliau.

Hakim Alizatul berkata SPR telah tersalah tafsir maksud "dua persidangan berturut-turut" mengikut Perkara 51 sebagai dua sesi berasingan.

"Saya bersetuju dengan peguam pemohon bahawa responden pertama (Abu Hassan) telah tidak menghadiri dua persidangan berturut-turut dalam satu sesi tanpa gendala," katanya.

Mahkamah turut menetapkan Jumaat ini untuk mendengar permohonan SPR bagi penangguhan perintah pilihan raya kecil.

Di luar mahkamah, Abu Hassan memberitahu pemberita beliau menerima keputusan itu dan menyerahkan kepada peguamnya, Datuk Hafarizam Harun, untuk mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Rayuan.

SPR diwakili peguam kanan persekutuan Datuk Kamaluddin Md Said. -- BERNAMA


Ulasan GB

Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR perlu meletakkan jawatan kerana telah bertindak ultra vires apabila menolak perisytiharaan Speaker mengenai kekosongan kerusi ADUN.

Hal ini bukan kali pertama, kerana ia telah berlaku di Perak di mana kerusi Behrang, Changkat Jering dan Jelapang yang diisytiharkan kosong oleh Speaker Perak tidak diendahkan.

Dan sepastinya orang yang perlu diseret ke muka pengadilan serta didedahkan peranannya ialah Peguam Negara, Abdul Gani Patail yang telah mengatur perjalanan sistem mahkamah serta keputusan-keputusan kerajaan sepertimana yang didedahkan oleh Wan Ahmad di atas - iaitu segala-galanya akan dirujukkan kepada Gani Patail.