16 Nov 2012

Senator Australia Buat Laporan Polis Terhadap BH, NST, Utusan

SSenator Australia, Nick Xenophon hari ini hadir ke Balai Polis Travers, Kuala Lumpur membuat laporan terhadap akhbar Berita Harian (BH), News Straits Times (NST) dan Utusan Malaysia kerana melabelkannya sebagai anti-Islam dan penyokong kumpulan pasangan sejenis.

Senator bebas itu yang tiba di Malaysia sejak semalam membuat laporan polis kira-kira 11 pagi tadi menyifatkan laporan terbabit sebagai palsu, tidak benar, dan mencemarkan reputasinya sebagai seorang senator sehingga menimbulkan ketakutan sekiranya menjadi mangsa keadaan.

“Senator Nick mahu pihak berkuasa menyiasat kes ini di bawah undang-undang jenayah Seksyen 499 Kanun Keseksaan kerana menyebarkan fitnah,” kata wakil peguam Amer Hamzah Arshad ketika dihubungi.

Menurut Amer, Nick kini berada di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi bagi memberikan keterangan kes terhadap laporan polisnya pagi tadi.

Nick dijemput oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi salah satu anggota badan pemerhati luar bagi memantau Perhimpunan Bersih 3.0 bagi menuntut pilihan raya adil dan bersih pada 28 April lalu.

Utusan dalam laporannya 1 Mei lalu mendakwa Nick mengecam Islam sebagai sebuah organisasi jenayah yang berselindung disebalik kepercayaan agama.

Dakwaan itu dipetik Utusan melalui satu ucapan Nick pada 17 November 2009.

Manakala NST menyiarkan kenyataan Ahli Parlimen Bebas-Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang turut menyifatkan Nick sebagai peyokong kumpulan LGBT.

Namun NST kemudiannya menarik balik laporan tersebut dan memohon maaf 3 Mei lalu.

Melampau batas

Walaupun pengakuan dan permohonan maaf dikemukakan NST, namun Amer menegaskan isu itu melampau batas kerana menjejaskan nama baik Nick sebagai seorang wakil rakyat.

“Nick sibuk menjalankan tugasnya di Australia. Baru sekarang berkesempatan untuk datang ke Malaysia dan membuat laporan polis walaupun artikel itu disiarkan Mei lalu,” katanya.

Nick dijangka pulang ke tanah air pada Ahad ini bagi menghadiri sidang Parlimen Australia Isnin minggu depan.

Sementara itu, Amer berkata pihaknya akan meneruskan niat untuk mengambil tindakan saman terhadap akhbar berkenaan dalam masa terdekat. -FMT

Senator Australia membuat laporan polis
terhadap tiga akhbar kerana menfitnah


Xenophon bersama Amir Hamzah di luar balai polis Jalan Travers 16 November, 2012

KUALA LUMPUR, 16 Nov — Senator Australia, Nicholas Xenophon pada hari ini membuat satu laporan polis atas dakwaan fitnah jenayah oleh tiga akhbar pro-kerajaan yang menuduh beliau sebagai “anti Islam” pada Mei lalu di balai polis Jalan Travers.

Tiga akhbar tersebut ialah Utusan Malaysia, New Straits Times dan Berita Harian yang dalam laporannya mengatakan Xenophon menyamakan Islam tersebut sebagai “organisasi jenayah” dalam satu ucapannya di Parlimen Australia pada 2009.

“Hari ini, saya telah membuat satu laporan polis ke atas tiga akhbar atas tuduhan fitnah jenayah dibawah Seksyen 499 Penal Kod,” kata Xenophon yang ditemui hari ini.

“Dalam laporan itu, pihak polis akan membuat siasatan ke atas berita yang berniat jahat dan bertujuan mencemarkan nama saya dikalangan masyarakat Islam serta diperingkat antarabangsa,” tambah beliau.

Dalam pada itu, Amer Hamzah Arshad, peguam yang mewakili Xenophon berkata surat tuntutan kepada ketiga-tiga akhbar tersebut telahpun dihantar sebelum ini.

“Surat tuntutan telah dihantar kepada ketiga-kita akhbar tersebut. Tapi laporan polis pada hari ini adalah langkah susulan untuk membawa perkara ini ke mahkamah,” kata Amer yang tidak menolak akan mengambil tindakan saman ke atas ketiga-tiga akhbar tersebut.

Pada Mei lalu, ketiga-tiga akhbar pro-kerajaan tersebut telah mengeluarkan satu artikel mengatakan bahawa senator tersebut sebagai anti Islam tetapi telah menarik balik serta meminta maaf kepada senator Australia tersebut.

Xenophon yang ditanya wartawan mengapa beliau menunggu begitu lama untuk membuat laporan polis menjelaskan faktor komitmen kerja dan masalah kesihatan sebagai punca baru hari ini laporan tersebut dibuat.

“Komitmen kerja di Parlimen dan juga masalah kesihatan memaksa saya sukar datang ke Malaysia.

“Pada bulan Jun lalu saya telah dirawat di hospital kerana masalah pendengaran,” jelas beliau.

Di bawah Seksyen 499, menerangkan “Barang siapa, sama ada dengan perkataan yang dituturkan atau yang dimaksudkan untuk dibaca atau dengan isyarat, atau dengan pernyataan zahir, membuat atau menyiarkan apa-apa tohmahan mengenai seseorang, dengan maksud hendak merosakkan, atau dengan mengetahui atau dengan ada sebab mempercayai bahawa tohmahan itu akan merosakkan nama baik orang itu, adalah dikatakan, kecuali dalam hal-hal yang dikecualikan kemudian daripada ini, memfitnahkan orang itu”.

Sekiranya disabitkan bersalah, ia boleh dikenakan hukuman dua tahun penjara atau denda, atau kedua-duanya sekali.

Xenophon, sebelum ini, mengkritik laporan berat sebelah media arus perdana terhadap Bersih 3.0 kerana mementingkan wajah perdana menteri (PM), Datuk Seri Najib Razak di Sabah daripada perhimpunan terbesar di Malaysia.

“Media perdana memihak dan tidak adil,” katanya yang kemudian dipetik media Australia menyatakan: “Saya terkejut ada yang pergi hingga sebegitu rendah.”

Dalam pada itu, kenyataan bertulis Hansard yang dikeluarkan di Parlimen Australia menunjukkan perbezaan sama sekali dengan artikel yang disiarkan oleh NST dan Utusan, malahan senator tersebut yang mempunyai hubungan rapat dengan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, hanya menggunakan kata-katanya itu untuk mengkritik “Scientology”.
-TMI

Ahli Majlis MPS Bantah Pertukaran YDP


Ahli majlis MPS bantah pertukaran YDP, dakwa bermotif politik.

Selayang, 15 Nov — Ahli majlis membantah keras keputusan pertukaran Yang Dipertua (YDP) Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Datuk Zainal Abidin Aala ke Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) dan tidak menolak ia bermotif politik ekoran pembinaan kondominium kontroversi di Batu Caves.

Ahli majlis MPS, A. Rahim B.Ahmad Kasdi berkata tindakan tergesa-gesa oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA ) nyata mempunyai motif terselindung hingga menyebabkan YDP menjadi mangsa politik kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Notis mengejut ini juga mengundang beberapa persoalan terutama berkaitan dengan pendedahan MPS ke atas projek kontroversi kondominium di Batu Caves.

"Ia juga menyebabkan secara tidak langsung YDP menjadi mangsa politik hingga beliau ditukarkan," kata A. Rahim dalam satu sidang media di ibu pejabat MPS petang ini.

Dalam sidang media yang turut dihadiri 14 ahli majlis, A. Rahim tidak menolak pertukaran YDP ini akan mengganggu perjalanan jawatankuasa bebas khas yang ditubuhkan kerajaan negeri Selangor bagi menangani isu tersebut.

"Ya, ia mungkin akan mengganggu jawatankuasa khas kerajaan negeri yang ditubuhkan untuk menyelesaikan isu ini.

"YDP yang mengendalikan kes ini sejak awal lagi, kalau dia ditukarkan bagaimana jawatankuasa mahu mencari jalan penyelesaian?," tambah beliau lagi.

Dalam laporan The Malaysian Insider pagi tadi, usaha mencari jalan penyelesaian isu di Batu Caves semakin rumit apabila Datuk N Sadasivan menolak tawaran kerajaan negeri Selangor sebagai pengerusi jawatankuasa tersebut.

MPS antara pihak yang memainkan peranan aktif di dalam pendedahan minit mesyuarat dan juga bukti projek Dolomite Park Avenue di Batu Caves tersebut telah diluluskan semasa kerajaan Barisan Nasional (BN).

Di samping itu, seorang lagi ahli majlis Abdul Majid Hasan mendakwa arahan daripada JPA tersebut sebagai tidak wajar memandangkan ketika ini MPS sibuk dengan urusan pentadbiran dan pengurusan yang perlu diselesaikan.

"Tindakan ini mengganggu urusan pentadbiran MPS, terutamanya pada hujung tahun ini memandangkan kami sedang dalam perancangan pembentangan bajet," kata beliau.

Abdul Majid juga menegaskan keputusan tersebut juga sama sekali bercanggah dengan perundangan dan membelakangi kuasa kerajaan negeri.

"Ia bercanggah dengan Seksyen 10 Akta Kerajaan Tempatan 1976 yang jelas menyatakan memberi kuasa mutlak kepada kerajaan negeri untuk melantik YDP Pihak Berkuasa Tempatan," kata Abdul Majid yang tidak menolak akan mengambil tindakan undang-undang bagi membantah arahan JPA tersebut.

Isu kontroversi kondominium di Batu Caves semakin hangat selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika rumah terbuka MIC di Batu Caves berkata BN akan membatalkan projek berkenaan sekiranya parti pemerintah itu berjaya merampas Selangor daripada Pakatan Rakyat (PR) dalam pilihan raya umum (PRU) ke-13 akan datang.

Ekoran kenyataan Najib itu juga, pemimpin PR Selangor membidas janji itu dengan menyifatkan ia sebagai rasuah politik kepada pengundi masyarakat India.

Pemimpin PR juga membidas Najib sebagai tidak bertanggungjawab kerana menggunakan isu sensitif semata-mata untuk menarik pengundi kaum India.

“Ia adalah rasuah... Saya rasa adalah sesuatu yang pelik seorang PM berkata begitu,” kata ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri (Exco) Selangor, Xavier Jayakumar kepada The Malaysian Insider.

“Malahan dengan memberi ucapan kepada masyakat dikategorikan sebagai berpendapatan rendah secara demikian....ia sesuatu yang pelik.

“Mereka tidak memiliki jaminan daripada segi kesihatan, pendidikan dan perumahan seperti diketahui tetapi kamu memainkan janji seperti ini di depan mereka.

“Lebih baik beritahu mereka — kamu akan lebih teruk jika kamu tidak lakukan perkara ini (undi kepada BN) dan saya (PM) tidak kisah jika kamu tidak lakukannya,” tambah beliau lagi.

30 Oktober lalu, kerajaan negeri Selangor memberikan arahan untuk menghentikan pembinaan kondominium 29 tingkat di Batu Caves serta melantik badan penyiasat bebas.

Projek kondominium Dolomite Park Avenue yang dibangunkan oleh Dolomite Properties Sdn Bhd, adalah isu sensitif kerana projek tersebut berhampiran dengan Batu Caves, tempat keagamaan penganut Hindu kira-kira 1.7 juta orang di kawasan bandar di Selangor.

MPS adakan mesyuarat bincang perpindahan YDP terburu-buru

(Antara anggota majlis MPS dalam sidang media mereka hari ini)

SELAYANG: Ahli-ahli Majis, Majlis Perbandaraan Selayang (MPS) akan memanggil satu mesyuarat khas bagi tujuan untuk mendesak kerajaan negeri bertindak tegas serta menyatakan pendirian tentang isu pertukaran mengejut Yang Di Pertua MPS, Datuk Zainal Abidin Aala.

Zainal telah menerima surat arahan penempatan Pegawai Tabdir dan Diplomatik (PTD) yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang ditandatangani Timbalan Ketua Pengarah.

Surat yang dihantar pada 12 November lalu melalui email itu mengarahkan penempatan Zainal ke Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) berkuatkuasa mulai 16 November.

Berkata pada sidang media, Ahli Majlis MPS, A. Rahim Ahmad Kasdi memberitahu tindakan pertukaran itu bercanggah dengan Seksyen 10 Akta Kerajaan Tempatan 1976 yang jelas memberikan kuasa mutlak kepada kerajaan negeri untuk melantik Yang Di Pertua Pihak Berkuasa Tempatan.

"Arahan JPA yang dikeluarkan serta merta dan tergesa-gesa ini akan menjejaskan sistem pentadbiran dan pengurusan MPS dan secara langsung akan menggugat kepentingan awam serta warga Selayang.

"Arahan ini juga dilihat seolah-olah ada campur tangan dan tekanan politik dari pihak-pihak tertentu berhubung ketelusan MPS dalam menangani isu-isu terkini terutamanya yang melibatkan kelulusan Dolomite Park Avenue di Batu Cave," jelas beliau di MPS hari ini.

Zainal sebelum ini menjelaskan, keputusan untuk meluluskan kondominium bersebelahan Batu Caves dibuat dalam mesyuarat MPS pada tahun 2007, setahun sebelum kerajaan negeri Selangor jatuh kepada Pakatan Rakyat.

Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak berkata, BN akan memansuhkan projek itu jika BN berjaya menawan balik Selangor dalam pilihan raya umum akan datang.

Sebelum itu, Datuk S Samy Vellu mengetuai perhimpunan membantah pembinaan kondo itu walaupun anggota majlis MPS dari MIC antara yang menyokong projek itu sebelum ini.

Menurut Rahim, ahli-ahli majlis MPS dengan tegasnya menggesa JPA memandang serius tindakan menukar kakitangannya secara terburu-buru ini.

Malah ia perlu dirujuk dan mendapat persetujuan daripada kerajaan negeri ke atas apa juga keputusan dan arahan pertukaran dengan menghormati kuasa mutlak kerajaan negeri.

"Kami mencadangkan agar pihak kerajaan pusat menghapuskan 'procedures draconian' yang membolehkan pertukaran awam dalam masa 24 jam tanpa boleh dibantah, ianya lebih kepada bentuk penderaan dan hukuman
-HD
.

Abby Abadi Bakal Saman Utusan Malaysia RM5 Juta


Baru-baru ini, hasil daripada nasihat peguam, Fadiah Nadwa, pelakon Abby Abadi atau nama sebenar Arbaiyah Abdul Manan akan memfailkan saman dan tuntutan sebanyak RM5 Juta ke atas akhbar pemegang rekod paling banyak kalah saman di Malaysia kerana memfitnah, iaitu Utusan Malaysia.

Abby turut meluahkan kekecewaannya dan mendedahkan bahawa akhbar milik Umno itu sering melakukan fitnah ke atas dirinya meskipun sebelum beliau menyertai Pakatan Rakyat.

Menurut peguam, pihak Abby Abadi menuntut RM5 juta dan permohonan maaf dalam masa tujuh hari yang mesti disiarkan dalam Utusan Malaysia kerana memfitnah pelakon itu.

UMNO Itu Melayu Dan Melayu Itu Islam? Tidak Benar Samasekali!

Adakah parti UMNO itu khusus untuk Melayu seperti namanya "Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu?" dan apakah semua ahli UMNO itu Islam? Sepertimana didakwa oleh ramai pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli UMNO?

TIDAK samasekali. Gambar diselah kiri ini ialah Datuk John Ambrose, ketua UMNO bahagian penampang yang beragama Kristian.

Sekaligus membuktikan bahawa UMNO bukan parti Melayu jauh sekali sebuah parti Islam!

Sellain John Ambrose, ramai lagi yang menjadi ahli berdaftar UMNO itu yang bukan Melayu dan bukan Islam.

Sebagai contohnya, Charern Intachat (gambar kanan) Ketua Cawangan UMNO Kota Giam Sungai Baru Bahagian Kubang Pasu, adalah seorang penganut Budha.

Bukan dia sorang…. Charem Intrachat ini adalah Pengerusi Persatuan Siam Malaysia. Persatuan ini bernaung di bawah UMNO.

Ahli PAS Digesa Undi Calon Bukan Islam Pakatan Rakyat

Ahli PAS diminta mengundi calon bukan Islam dalam Pakatan Rakyat dalam pilihanraya umum akan datang.

Gesaan itu dibuat Ketua Dewan Ulama PAS, Datun Harun Taib semasa menyampaikan ucap utama dalam muktamar Dewan Ulamak PAS di Kota Baru. Teks ucapannya dibaca Naib Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Dato’ Dr Mahfudz Mohamad.

Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Dr Mahfudz Mohamad yang juga Pesuruhjaya PAS Johor membacakan teks tersebut.

Harun juga menggesa supaya mempertahankan ijtihad Tahaaluf Siyasi (persefahaman politik) tetapi Dewan Ulamak akan menegur pemimpin parti yang melanggar syarat.

PAS katanya membenarkan ahli-ahlinya mengundi parti lain sebagai satu wasilah mencapai kemenangan dalam pilihanraya.

Beliau juga menekan kepentingan media baru kepada PAS terutama untuk tujuan dakwah.

“Youtube, blog, laman web dan media alternatif lain perlu digunakan untuk tujuan tersebut,” katanya.

Ulamak tambahnya boleh memainkan peranan memenuhi media baru dengan pemikiran dakwah, tarbiyah dan jihad menentang kezaliman.

“Tidak hanya dengan lisan tetapi juga menggunakan mata pena penulisan.” tambah beliau lagi. -TMI

Pramugari Egypt Air Mula Pakai Hijab


Kaherah – Semua krew wanita pesawat Egypt Air memakai hijab buat kali pertama sejak syarikat penerbangan nasional itu diasaskan pada 1932.

Egypt Air berkata, etika pemakaian itu perlu dipatuhi selepas menerima saranan daripada ulama.

“Beliau sarankan pemakaian itu dan hukumnya wajib, terutama penerbangan ke Jeddah,” katanya.

Ketika pemerintahan Presiden Hosni Mubarak, hijab dianggap janggal, terutama mereka yang bertugas di stesen televisyen dan syarikat penerbangan nasional.

Namun, selepas beliau diganti dengan Mohamed Mursi, wanita diberi kelonggaran mengenakan hijab. – AFP