10 Dis 2009

Mahathir "Rosakkan" Partinya Sendiri

Parti Umno sedang menuju kehancuran dan mereka yang bertanggungjawab memusnahkan parti perkauman itu adalah mereka (ahli- ahli Umno) sendiri.

"Yang mengepalai jalan kemusnahan ini ialah bekas presidennya dan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad," (gambar) kata Ahli Parlimen Keadilan – Indera Mahkota, Azan Ismail.

Ketika dihubungi Free Malaysia Today hari ini, beliau berkata, Dr Mahathir yang menerajui tampuk pemerintahan negara merosakkan apa yang beliau bina selama ini dengan kenyataan-kenyataannya yang destruktif.

Terbaru katanya, perang mulut beliau bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz. Nazri menuduh Mahathir sebagai ‘bapa’ segala rasis. Mahathir pula mencabar Nazri supaya meletak jawatan jika beliau (Nazri) anti-rasis.

"Dalam blog.chedet.com, blog beliau sendiri, Dr. Mahathir menganggap parti Umno sebagai sebuah parti yang busuk, busuk sampai ke ususnya," kata beliau.

Azan berkata, "dengan berkata demikian, sebenarnya beliau (Dr Mahathir) merujuk kepada dirinya sendiri kerana beliaulah satu- satunya perdana menteri yang memerintah paling lama, 23 tahun.

"Ketika pemerintahannya, Malaysia telah mengalami kerugian lebih RM100 bilion akibat penyalahgunaan kuasa, rasuah, penyelewengan dalam projek-projek mewah, pembaziran awam, tender rundingan terus dan berbagai lagi," jelas beliau.

Beliau menerangkan, "kesan dari pemerintahannya, Malaysia menjadi sebuah negara yang tidak kompetitif, kos operasi perniagaan meningkat, indeks rasuah meningkat, jauh ketinggalan dari segi pembangunan berbanding negara-negara jiran."

Dr Mahathir yang menuduh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai tali barut Amerika Syarikat, sebenarnya beliaulah yang bekerjasama rapat dengan Amerika.

Dalam buku terbitan terbaru, "Malaysian Maverick" – Mahathir Mohamad in Turbulent Times, karangan Barry Wain, mendedahkan beberapa perjanjian sulit di antara Mahathir dengan Caspar Weinberg, bekas setiausaha pertahanan Amerika.

Wain menceritakan bagaimana Dr Mahathir menandatangani perjanjian itu pada tahun 1984 untuk memberi kebenaran kepada Washington akses kepada sekolah latihan ketenteraan dalam hutan di Johor.

Perjanjian itu juga membenarkan Amerika menubuhkan sebuah dermaga baikpulih kapal di Lumut dan membenarkan Amerika menyediakan kemudahan baikpulih pesawat pengangkutan ketenteraan di luar Kuala Lumpur.

Kata Wain dalam bukunya, dalam usaha Dr Mahathir untuk menukar Malaysia menjadi sebuah negara moden maka tidak dinafikan beliau menjadi ‘ketagih’ kepada kuasa.

Untuk mengekalkan kuasa, duduk lebih lama di kerusinya dan menabur bakti kepada mereka yang berjasa kata Wain, beliau mengukuhkan parti dominan Umno sebagai mesin wang bagi membantu mencetuskan apa yang beliau sebut "politik wang" dan "rasuah".

Malahan politik dan bisnes sudah bercampur aduk dan menjadi ramuan yang baik sekali. Parti Umno kemudiannya mempunyai konglomerat yang jari-jemarinya menjangkau segala bidang ekonomi.

"Bagi Dr Mahathir, matlamat menghalalkan cara", kata Wain dalam bukunya. -FMT

artikel Utusan Malaysia Bangkitkan Kemarahan Kaum India

Pemuda MIC menyeret seorang pengarang kanan Utusan Malaysia yang melabelkan India sebagai kaum yang suka buat kecoh dalam satu artikelnya semalam kepada polis hari ini, demikian lapor malaysiakini.

Biro integrasi kaum pergerakan itu MT Padmanathan membuat aduan polis terhadap Zaini Hassan berhubung artikelnya 'Alkisah India di India dan India di Malaysia' di ibu pejabat polis daerah Sentul, Kuala Lumpur pagi ini.

Artikel tersebut menceritakan betapa kelam-kabutnya kehidupan di India yang dianggap telah mendarah daging dalam kaum tersebut, termasuk India di negara ini.

"India tetap India. Orang India ialah masyarakat yang begitu unik. Jika kita sering tengok wayang Tamil atau Hindi, itulah budaya mereka. Kecoh, kecoh dan kecoh.

"Namun, kita di Malaysia pun ada orang India. Kecohnya pun lebih kurang sama. Mereka ini rata-ratanya terdiri daripada ahli-ahli profesional, peguam dan kini menjadi ahli politik.

"Di Malaysia hanya orang India yang pandai-pandai sahaja yang sering buat bising,"
artikel tersebut dipetik.

Penulis menceritakan pengalamannya berada di Hyderabad baru-baru ini sebelum mengecam tindakan pemimpin DAP dan juga ahli parlimen Ipoh Barat, N Kulasegaran, yang didakwanya mempertikaikan hak-hak Melayu.Zaini kini berdepan tindakan saman oleh exco kerajaan Selangor, Teresa Kok berhubung artikelnya 'Azan, Jawi, Jais, UiTM dan ba-alif-ba-ya' yang mengulas isu azan - kontroversi yang menyeret ahli parlimen DAP itu dalam tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), September tahun lalu.

Seorang aktivis Angkatan Muda PKR cabang Batu, V Ravindran, turut membuat aduan berhubung isu tersebut di balai berkenaan bersama Padmanathan dan empat lagi rakannya kira-kira jam 11.10 pagi ini.

Ahli parlimen DAP bagi Teluk Intan, M Manogaran juga hadir memberikan sokongan.

Beliau tiba di balai itu di situ 15 minit selepas enam lelaki itu masuk ke balai dan menunggu sehingga selesai aduan dibuat, kira-kira sejam jam 12.15 pagi.

Dalam aduannya, Padmanathan (tiga dari kiri) mendakwa artikel itu "mengandungi unsur-unsur cemuhan terhadap masyarakat India dan memburuk-burukkan sikap mereka".

"Akhbar Utusan Malaysia telah melampaui batasan yang telah ditetapkan bagi kebebasan media. Pernyataan yang melulu ini boleh mencetuskan perbalahan etnik dan mampu menjejaskan reputasi kaum India.

"Pernyataan-pernyataan tersebut menimbulkan kemarahan dan rasa tidak puas hati di kalangan warganegara Malaysia yang terdiri daripada kaum India," laporan polis itu dipetik.

Ravindran (dua dari kanan), dalam aduannya pula, mendakwa "artikel tersebut mengandungi komen-komen yang berbau perkauman serta memburuk-burukkan kaum India di negara ini" dan bercanggahan dengan slogan 1Malaysia yang dipromosikan oleh perdana menteri.

Dalam sidang media selepas itu, Padmantahan mendesak Zaini memohon maaf kepada masyarakat India.

Taktik padam Skandal PKFZ – Anwar

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) menyifatkan penahanan bekas Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Klang (LPK), Datin Paduka OC Phang dan dua lagi, hanya satu permulaan kecil.

Sekalipun menyambut baik langkah itu, beliau bimbang ia cuma satu taktik bagi memadamkan skandal berkenaan sebagaimana kes Perwaja sebelum ini.

“Seperti kes Perwaja, ada permulaan kecil tapi jerung-jerung besar tak tertangkap. Langkah awal itu jangan pula untuk memadamkan cerita PKFZ.

“Cerita PKFZ tidak boleh padam selagi ia tak diselesaikan dengan baik,” tegas beliau pada sidang media di lobi Parlimen tengah hari ini.

OC Phang dijangka dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Klang hari ini, sama ada untuk memperoleh perintah reman atau pendakwaan.

Ketua Umum KEADILAN itu berkata, kerajaan perlu lebih bersungguh-sungguh dalam siasatan kes berkenaan bagi merungkai skandal terbesar negara itu.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang pula menganggap perkembangan itu cuma berkaitan usaha kecil dalam permasalahan besar (small piece of a larger picture) skandal berkenaan.

Beliau yang turut mengalu-alukan usaha yang membawa penahanan itu, juga menganggap kesungguhan politik (political will) perlu bagi membersihkan skandal itu.

“Jika tidak, tindakan kerajaan hanya menyentuh permukaan masalah sahaja. Tidak lebih dari itu,” katanya yang mengadakan sidang media lebih awal. -FMTPKFZ : Bekas Pengurus Besar LPK Didakwa

Bekas Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Klang (LPK), Datin Paduka O. C. Phang mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Klang petang tadi atas tiga pertuduhan pecah amanah membabitkan RM254.85juta antara Oktober 2004 dan Januari 2005.

Beliau bersama dua yang lain, Bernard Tan dan Stephen Abok merupakan tiga individu pertama yang didakwa atas kesalahan pecah amanah berhubung skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang didedahkan sejak dua tahun lalu.

Hakim Yong Zarida Sazali membenarkan Phang dibebaskan dengan ikat jamin RM350,000 dengan seorang penjamin dan menyerahkan pasportnya pada 12 Januari depan ketika kes disebut sekali lagi.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Kuala Dimensi Sdn Bhd, Stephen Abok dan seorang arkitek, Bernard Tan Seng Swe juga mengaku tidak bersalah di mahkamah yang sama atas dua tuduhan membuat tuntutan palsu bernilai RM5.41juta.

Bernard turut didakwa atas 24 lagi pertuduhan membuat tuntutan palsu bernilai RM112.3juta kepada lembaga tersebut.

Mahkamah membenarkan Stephen dibebaskan dengan ikat jamin RM200,000 manakala Bernard diarah membayar ikat jamin RM250,000 dan kes disebut pada 4 Februari tahun depan.

Ketiga-tiga mereka pagi tadi ditahan dalam satu operasi bersama Polis Diraja Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rausah Malaysia (SPRM).

Tangkapan ini merupakan tangkapan pertama dalam skandal PKFZ yang menelan belanja sehingga RM12.5 bilion.

Timbalan Pendakwaraya Manoj Kurup berkata, dakwaan dibuat berdasarkan laporan polis yang dibuat Pengerusi LPK, Lee Hwa Beng dan siasatan SPRM. -TVSRoyatlti : Hanipa Minta Nazri Buktikan Tiada Royalti Dalam Perjanjian

Kerajaan Kelantan mahu selesaikan isu pemberian royalti secara perbincangan di antara kerajaan dengan kerajaan, demikan ulas Pengerusi Lajnah Undang-undang Pas yang juga peguam, Hanipa Maidin mengenai cabaran Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz supaya kes royalti itu di bawa ke mahkamah.

Beliau yang juga AJK Pas pusat berkata, pengalaman kes saman di Terengganu menjadi rujukan sebelum sesuatu tindakan yang lebih drastik dan berkesan diambil.

"Kita nak minta Nazri tunjukkan bukti bahawa tiada royalti atau bayaran tunai yang ditulis dalam perjanjian yang dibuat di antara Pengerusi Petronas ketika itu, Tengku Razaleigh (Hamzah) dengan Kerajaan Kelantan.

"Sebagai menteri yang bertanggungjawab terhadap sistem kehakiman, dia tak sepatutnya cakap begitu.

"Ku Li pun sebut, budak sekolah pun boleh faham perjanjian yang ditulis tu. Ada ke ditulis ‘wang ehsan’ dalam perjanjian itu? Perjanjian yang dibuat di antara Ku Li dan Kerajaan Kelantan jelas, ibarat ’sudah terang lagi bersuluh’ bahawa perjanjian itu menyebut royalti dan mesti dibayar secara tunai," katanya.

Beliau yang juga AJK Pas pusat hairan apa kena-mengena pihak ketiga iaitu jabatan persekutuan atau mana-mana jabatan yang di bawah Kerajaan Persekutuan dengan perjanjian itu?

"Dalam perjanjian itu tidak ada disebut jabatan persekutuan, selain Kerajaan Kelantan. Minta Nazri tunjukkan?" katanya.

Hanipa mempersoalkan kenapa ketika BN memerintah Terengganu, royalti wujud dan diberikan kepada Kerajaan Terengganu. Dan kenapa bila Pas memerintah dari 1999-2004, ia ditukar kepada ‘wang ehsan’ dan diberikan kepada jabatan persekutuan?

Akibatnya Terengganu kekal negeri termiskin di negara ini walaupun, RM7 bilion wang royalti sudah disalurkan sepanjang pemerintahan Umno.

Sementara itu, Ku Li pernah mengingatkan Kerajaan Persekutuan mesti membayar royalti itu kepada Kerajaan Kelantan kerana implikasinya akan melampaui sempadan negara ini.

Beliau juga akan menjelajah Kelantan untuk menerangkan kepada rakyat negeri itu mengenai royalti yang dibuat dalam perjanjian itu yang jduga dinamakan perjanjian royalti petroleum.

Ahli Parlimen Gua Musang yang juga pemimpin Umno yang sangat dihormati itu juga sedang menimbang untuk mengetuai kaukus parlimen bagi menyelesaikan isu royalti ini. -FMT

9 Letupan Bom Sambut Najib Dan Abhisit Di Selatan Thailand

Sekurang-kurangnya tiga terbunuh dan berpuluh-puluh lagi cedera parah dalam tiga letupan bom di selatan Thailand malam ini dalam jangka masa yang hampir serentak.

Ketiga-tiga kejadian itu berlaku di Lapangan Terbang Haadyai, pusat membeli-belah Carrefour dan Hotel Dream World di Songkhla.

Laporan awal memberikan pelbagai angka kematian dalam kejadian tersebut namun Gabenor Songkhla, Somporn Chaibongyang berkata, dua orang terbunuh dan 15 lagi cedera dalam letupan di lapangan terbang berkenaan.

Laporan tidak rasmi dan saksi-saksi pula mendakwa, sekurang-kurangnya tiga terbunuh dalam insiden tersebut yang berlaku di kaunter daftar masuk.

Somporn berkata, kejadian-kejadian itu mungkin merupakan aktiviti pemberontakan yang kian merebak di selatan negara tersebut.

Beliau menambah, lima lagi cedera dalam satu letupan bom di sebuah pasar raya Perancis, Carrefour di bandar Haadyai.

Menurut laporan yang masih belum disahkan oleh stesen televisyen Thai ITV, dua orang terbunuh dalam pasar raya berkenaan.

``Letupan bom ketiga berlaku di sebuah hotel di bandar Songkhla,'' katanya tetapi menyatakan beliau masih belum mempunyai laporan lanjut berhubung kejadian itu.

Polis berkata, bom dalam kejadian di Songkhla itu telah diletakkan di atas sebuah motosikal yang terletak di Hotel Dream World dan diletupkan dengan alat kawalan jauh pada pukul 8.27 malam (9.27 malam waktu Malaysia).

Seorang pegawai polis yang tidak mahu dikenali berkata, tiada kecederaan dilaporkan dalam kejadian itu yang berlaku pada waktu yang sama dengan letupan di lapangan terbang berkenaan.

Panglima Tentera Thailand, Jeneral Chaiyasit Shinawatra mengesahkan letupan-letupan berkenaan. Beliau berkata, pasukan keselamatan diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga kerana menurut laporan perisikan menunjukkan satu bom kereta akan diletupkan.

Kejadian itu merupakan kejadian pertama membabitkan letupan bom di bandar Haadyai yang mengakibatkan kematian tahun ini.

Sebelum ini pada 3 Mac 2002, sebuah bas yang membawa pelancong dari Malaysia rosak akibat letupan bom jangka di bandar tersebut.

Dalam kejadian itu, tiada rakyat Malaysia yang terlibat.

Pada tahun 2001, sebutir bom meletup di sebuah stesen kereta api di Haadyai mengakibatkan satu kematian dan mencederakan berpuluh-puluh orang awam.

Haadyai yang terkenal dengan hiburan malam, berjaya menarik para pelancong asing termasuk dari Malaysia terutamanya pada musim cuti persekolahan dan cuti hujung minggu. - Agensi


Bombing greets Abhisit and Najib in the South/Sembilan Letupan Bom Di Selatan Thailand

Both leaders promise to address grievances
Narathiwat - Prime Minister Abhisit Vejjajiva and his Malaysian counterpart, Najib Razak, made a historic visit to the southernmost province of Narathiwat to rename a bridge between the two countries.


The visit came amid a flurry of bomb attacks in the restive region where nearly 4,000 people have died since January 2004.

The two leaders arrived in a helicopter in Waeng district to commemorate the Thai-Malay Friendship Bridge over the Sungai Kolok River, a natural boundary that cuts through a Malay-speaking region where most people on either side are related.


"With so many people and goods crossing this bridge every day we are strengthening our bonds," Abhisit said at the ceremony.

"I have no doubt that this Friendship Bridge will serve its noble purpose," Najib added.

The Malaysian premier's three-day visit to Thailand was billed as a model of how the two countries, despite the security challenges along their common border, could cooperate.

One of the subjects both sides agreed upon was eliminating the dual citizenship held by people along the border by first exchanging personal bio-data of residents, such as fingerprints.

The leaders also visited a public school, an Islamic school as well as a handicraft village and a "widows' village" occupied by some 140 families affected by the unrest.

Security forces were mobilised in the thousands in areas visited by the leaders, but the violence-wracked region lived up to its reputation and greeted them with a higher-than-usual spate of violence.

Four bombs went off in Yala's provincial capital yesterday morning, with one killing a forensics police officer and three security officials, while another wounded two soldiers and a policeman assigned to a security detail for teachers.

Earlier in the day, Thai marines were wounded in a bomb and gun attack in Narathiwat as they tried to collect banners criticising Abhisit's policies on the South.

Banners posted throughout the three provinces in both Jawi (Arabic script) and Rumi (Roman script) read "Patani sebahagian daripada Malaysia" or "Patani is part of Malaysia".

"They could have been posted with the intention of annoying the delegations," Pattani Senator Worawit Baru said, pointing out that militants often spray-painted "Patani Merdeka" (Free Patani) on building facades.

On Tuesday a bomb killed two soldiers along a road in Narathiwat that Abhisit and Najib were scheduled to travel through.

In a related development, the Patani United Liberation Organisation (Pulo), a long-established group of separatists, said they welcomed the statement from Najib and Abhisit saying the grievances of Malays in the South would be addressed and that a political solution to the conflict would be sought.

"It is important for the government to speak to the people of Patani, including the Patani Malay movement that has been forced to resort to armed struggle, to ensure that the voice of the people can be heard and their grievances taken into account," Pulo said in a statement yesterday. -nationmultimedia


Najib Dicabar Nyatakan Pendirian, Sokong Mahathir Atau Nazri.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menyatakan pendirian sama ada menyebelahi bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad ataupun Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz berhubung isu Biro Tata Negara (BTN).

Menurutnya, isu ini merupakan satu ujian penting kepada konsep 1Malaysia yang diasaskan Najib kerana semakin ramai pemimpin sedar bahawa BTN menyemai semangat perkauman yang tinggi di kalangan rakyat.

Katanya lagi, kenyataan terbuka Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini yang menyebelahi Mahathir mempertahankan BTN membuktikan UMNO sebagai sebuah parti perkauman.

“Persoalan kenapa UMNO meneruskan ideologi perkauman terhadap kerajaan dan negara serta menukar BTN menjadi alat menyebarkan doktrin perkauman adalah bertentangan dengan wawasan 2020 yang mahu mewujudkan Bangsa Malaysia dan konsep 1Malaysia.

“Oleh itu, isu ini menjadi ujian terpenting Perdana Menteri dan beliau harus menyatakan pendiriannya, setakat ini hanya seorang sahaja pemimpin UMNO yang mahukan BTN ditutup iaitu Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah,” katanya semalam.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur turut menuntut kesemua pemimpin dan parti dalam Barisan Nasional (BN) termasuk dari Sabah dan Sarawak menyatakan pendirian mereka berhubung isu ini kerana ia melibatkan kepentingan rakyat secara keseluruhan.

“Najib harus menyedari bahawa dengan perkembangan terbaru isu BTN sekarang, konsep dan slogan 1Malaysia yang beliau bawa berada dalam keadaan terumbang-ambing,” katanya.

Isnin lalu, Nazri dalam kenyataan media di lobi Parlimen menyifatkan Mahathir bersifat ‘amat perkauman’ kerana mempertahankan BTN manakala Mahathir dalam kenyataan balasnya kelmarin mencabar Nazri untuk keluar dari UMNO kerana parti tersebut terdiri dari satu kaum sahaja.

Menuruti Langkah Si Kijang Yang Hebat

Lutfi dan Kijang Care
Oleh Husam Musa

Kijang Care bukan idea saya. Ia cadangan peminat blog ini. Dalam dunia terhubung dengan jaringan net tanpa sempadan, sumbangan kecil dari seantero glob boleh menjadi sangat bermakna. Jaringan net boleh melakukannya.

Caring adalah sebati dengan jiwa semua pejuang Islam, juga insan lain di seluruh dunia. Masa itu saya ADUN Kijang, lalu KIJANG yang jadi lambang Negeri Kelantan dicadangkan jadi nama Tabung Prihatin ini - Kijang Care.

Sekalipun saya telah berubah DUN dari Kijang ke Salor, tetapi kerana Kijang adalah bersifat Ke Kelantanan dan tidak terhad kepada DUN Kijang semata, nama ini dikekalkan. Capaian keprihatinannya adalah meluas, setakat dana yang ada, mengikut urgensi yang wujud.

Ketika saya menziarahi Sdr. Lutfi, Ketua Pengarang Harakah, saya tak tau dia ada masalah jantung. Beliau pun tak tau. Yang dia tau, dia sakit dada sebelah kiri dan sedang menunggu tarikh berjumpa doktor ikut jadual temujanji seterusnya.

Setahu saya serangan jantung boleh berlaku tak tunggu jadual temu janji. Setahu saya juga, sakit jantung sekarang agak manageable, tapi mesti cepat sebelum terlambat. Pengalaman saya, ramai rakan berakibat fatal dari serangan jantung kerana terlambat diperiksa atau mendapat rawatan.

Kijang Care membiayai sedikit kos pemeriksaan Lutfi supaya sakitnya dapat ditentukan segera. Lalu Lutfi disahkan perlu menjalani rawatan angioplasty sesegera mungkin kerana tiga saluran arteri jantungnya tersumbat.

Hari yang sama saya melawat Lutfi, wakil Kijang Care melawat Pak Cik Jamal yang terlantar dan sedikit sumbangan telah disampaikan. Pak Cik Jamal agak sentimental dengan saya kerana dalam pilihanraya kecil Pulai Condong di mana PAS menang tipis, sumbangan Pak Cik Jamal amat terasa. Kini, beliau terlantar tetapi suaranya masih gagah bila dia menalipon saya ketika wakil kami sedang bersama beliau.

Tujuan saya menulis entry ini bukan nak besarkan sumbangan pembaca melalui Kijang Care. Tujuannya ialah untuk mengajak anda terlibat sama dengan program ke hadapan kami.

Di Manek Urai, belia dan anak muda inginkan satu padang bola dan tempat reakreasi dan riadhah mereka, khusus di Kg. Manjor dan Budi.

Sekeping tanah seluas 6 ekar dicadangkan dijadikan sebagai padang bola dan aktiviti sukan yang lain untuk remaja bersekitaran. Harga tanah untuk seluas itu hanya RM 109,000. Selain padang bola, kami juga bercadang menempatkan dua tiga buah rumah untuk penduduk miskin selain bangunan pra sekolah, jika sumbangan berlebihan.

Saya bukan ADUN Manek Urai tetapi Kijang Care adalah untuk semua. Jika anda sudi, sumbangkan dalam akaun yang tertera.

Akhir Disember ini, kami akan ke Padang membantu pelajar perubatan Kelantan yang turut terkesan dengan gempa lalu. Sumbangan Kerajaan Negeri sudah ada diamanahkan pada saya untuk membawanya. Rakyat Padang sendiri juga perlu dibantu.

Jika anda ingin ikut sama menjayakan, saya ucapkan terima kasih atas sumbangan anda sekali lagi. Caring and Sharing. Anda, saya dan yang memerlukan.


Penubuhan Tabung Kritikal
Oleh SongkokPutih

Isu pembedahan Ketua Pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman telah mencetuskan beberapa pandangan dan idea bagi memantapkan lagi konsep Negara Berkebajikan. Tulisan Ali Bukhari yang tersiar di laman Detikdaily boleh dijadikan asas untuk kita bersama-sama memikirkannya. (link artikel)

Sakit, deman, ajal semua adalah ketentuan Ilahi. Walau bagaimanapun persediaan jika berlaku perlu ada di mana kita perlu bersedia ibarat kata pepatah, "sediakan payung sebelum hujan".

Penyakit kritikal yang memerlukan perbelanjaan yang besar, wang "urgent" perlu dikeluarkan di mana kadang kala bantuan melalui prosedur biasa memakan masa dan perkara seperti kita tidak boleh berkompromi kerana melibatkan nyawa.

Sebelum idea Tabung ini dihuraikan, suka saya memberikan sedikit maklumat supaya tidak ada yang menyalah sesiapa atas apa yang berlaku pada Ahmad Lutfi Othman.

Harakah mempunyai tabung bantuan perubatan kakitangan yang bernilai RM1500.00 untuk setiap pekerjaannya dalam masa setahun. Ahmad Lutfi Othman yang kita sudah maklum selalu sakit dan difahamkan telah mendapat perubatan yang agak "special" melebihi daripada bantuan yang sepatutnya dapat untuk kakitangan Harakah.

Bila beliau kena serangan jantung, di mana saluran jantungnya tersumbat. Dia perlukan rawatan di HUKL. Kita sudah maklum bahawa dia akan menunggu giliran bagi mendapatkan rawatan ini. Ini soal nyawa kita tidak boleh lama membuat keputusan atau lambat mendapatkan rawatan.

Kebetulan seorang rakan karib, yang juga adalah pimpinan utama PAS telah memberikan cadangan untuk beliau mendapatkan rawatan segera di HSC Medical Centre di Jalan Ampang. Rawatan ini memerlukan belanja yang amat besar. Ya soal nyawa dan wang menjadi pertaruhan. Rakannya ini telah sanggup menanggung kos perubatan ini.

Pembedahan pertama iaitu prosedur angioplasty untuk memasukkan balon dan tongkat bagi membuka satu saluran jantungnya yang tersumbat telah berjaya dilakukan. Kos pembedahan ini ialah RM18,000.00

Dua saluran lagi masih belum dibuka dan akan dilakukan pada Jumaat ini 11 Disember 2009 di tempat yang sama di HSC Medical Centre Jalan Ampang. Kos pembedahan kali kedua ini mungkin sekitar RM20,000.00. Satu jumlah yang besar.


Ahmad Lutfi Othman tidak mahu membebankan sahabatnya sendiri dengan wang sekitar RM40 ribu. Idea untuk menyelamat orang lain yang mengalami nasib yang sama perlu diketengahkan. Inilah timbul perbincangan antara beliau dengan Ali Bukhari.

Bantuan daripada Harakah, Inisiatif daripada beberapa laman dan Blog, PAS-PAS Kawasan seperti PAS Kubang Pasu dan mungkin banyak lagi banyak lagi yang akan timbul atas usaha dan simpati serta semangat perjuangan ini boleh dimanafaatkan untuk satu Tabung Khas untuk ini. Mungkin kita namakan Tabung Kritikal.

Saya dimaklumkan wang yang akan di kumpul ini akan dimasukkan ke dalam Tabung Kritikal sebagaimana perbincangan antara Ahmad Lutfi Othman dengan Ali Bukhari Penulis Tamu Detikdaily. Wang bantuan rakan karibnya dll akan dikumpulkan di sini. Selebihnya akan digunakan untuk bantuan kepada orang lain pula.

Saya mengharap atas semangat ukhwah Islamiyyah, semua laman dan blog bersatu hati atas usaha murni ini dan sama-sama kita berkempen untuk memberikan bantuan kepada Ahmad Lutfi Othman bagi tujuan yang dimaksudkan.

Sumbangan boleh dilakukan terus melalui akaun Maybank anak Sulong Ahmad Lutfi Othman iaitu Ahmad Luqman Hakim bin Ahmad Lutfi bernombor 162179670906. (http://www.maybank2u.com.my/)

Pertolongan yang sedikit untuk sahabat yang tidak dikenali sebagai doa kita sesama mukmin akan menjadikan hati-hati kita ini lembut dan 'sujud' atas keredhaan Illahi....


PAS Kelantan Sahut Cabaran Nazri Tuntut Royalti Di Mahkamah

Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini menyatakan kesediaannya menyahut cabaran Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz agar Kelantan mengemukakan isu tuntutan royalti minyak di mahkamah.

“Sebenarnya Kelantan sudah lama bercadang untuk bawa isu ini ke mahkamah. Tapi ikut adat perkiraan... kita cuba dulu melalui perundingan. Kalau mereka pun memang nak begitu kita tak ada masalah.

“Bukan dia (Nazri) saja nak, kita pun nak,” kata beliau pada sidang media di pejabatnya siang tadi.

Semalam Nazri mencadangkan kerajaan Kelantan mengemukakan tuntutan isu berkaitan di mahkamah daripada terus melanjutkan usaha retoriknya berdoa yang bukan-bukan terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan Pusat.

Sementara itu ketika mengulas cadangan Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar meminta supaya beliau bertindak mempercepatkan proses peletakan jawatan menantunya, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Nik Aziz berkata, ia merupakan satu kesilapan.

Kata Nik Aziz, tindakan itu seolah-olah membuka lorong kepada pihak lawan berpesta atau mencuri peluang untuk menghentam parti sendiri.

“Ucapan Datuk Mahfuz betul-betul memberikan peluang kepada Umno berpesta,” katanya sambil menegaskan, proses ke arah melepaskan jawatan sudah siap malah mengikut segala prosedur, dan sepatutnya tidak perlu dibangkitkan.

Pada masa sama Nik Aziz turut menafikan dakwaan sesetengah pihak kononnya PAS Pusat meminta Ariffahmi menyegerakan peletakan jawatannya.

“Tidak segera. Dia (Arifahmi) hanya diminta berundur. Segera atau tidak, dia (PAS Pusat) tak minta,” katanya.

Isnin lalu Naib Presiden PAS itu menyebut bahawa perlu bagi Nik Aziz selaku Penasihat PMBK berbincang dengan ahli PMBK supaya perkhidmatan Ariffahmi ditamatkan segera dengan dibayar sebulan gaji tanpa memerlukan tamat notis tiga bulan.

Justifikasi Mahfuz semasa membuat kenyataan itu adalah bagi meredakan konflik yang sedang berkisar dalam krisis pentadbiran kerajaan negeri. -Mohd Zuharman