13 Mac 2014

MH370: Media Antarabangsa Lapor Pengguna Media Sosial Gelar Najib "Tak Ada Otak"


Sebuah laman sesawang antarabangsa International Busines Times (IBTimes) melaporkan pengguna media sosial menggelar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai tidak ada otak (“brainless”) apabila membenarkan bomoh untuk membantu mencari pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang hilang.

IBTimes melaporkan seorang pengguna Weibo, sebuah laman sosial media China, berkata: "Buat pertama kali sebagai rakyat Malaysia, saya merasa malu, bukan kerana salah laku apa-apa tetapi kerana memiliki perdana menteri yang tidak ada otak.

"Berhentilah dari menjatuhkan air muka rakyat Malaysia," kata penulis itu sebagaimana dilaporkan oleh IBTimes.

Respon ini selepas tindakan kerajaan membenarkan seorang yang menamakan dirinya sebagai Raja Bomoh, Ibrahim Mat Zin, melakukan ritual untuk mencari di mana pesawat MH370 itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Pada hari pertama, Ibrahim dan pembantunya datang dengan sangkar dan teropong buluh untuk mencari pesawat itu manakala hari kedua beliau datang dengan buah kelapa dan tikar terbang.

Ia dilakukan di tengah-tengah kesibukan KLIA dan mendapat kecaman pelbagai pihak.

Bekas Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyifatkannya sebagai "satu kerja gila" dan manakala ramai ulama menyifatkannya sebagai tindakan khurafat.

Pengguna media sosial juga mempermainkan tindakan bomoh itu dengan menyamakannya dengan “tikar terbang” yang dilakunkan oleh seniman agung Tan Sri P. Ramlee. -TMI


Misteri MH370 kini mula bertukar jadi tekanan terhadap Najib – Shahbudin Husin

Misteri kehilangan pesawat MH370 yang sudah memasuki hari kelima tanpa sebarang jawapan kini sudah beransur-ansur bertukar menjadi tekanan terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di mana pelbagai pihak sama ada dalam negara, mahu pun antarabangsa mulai melihat aspek kecelaruan, tiada kesepakatan dan saling menuduh dalam proses mencari jawapan pesawat yang hilang itu.

Sementara waris mangsa turut merungut kerana sejak hari pertama lagi tiada keselarasan dalam menyampaikan maklumat sehingga ada yang meluahkan kemarahan dengan membaling air kepada petugas MAS di Beijing, rakyat dalam negara dan masyarakat antarabangsa juga turut keliru dengan pelbagai maklumat yang bercampur antara yang benar dengan yang palsu.

Walaupun pelbagai pihak daripada semua keturunan, agama dan kepercayaan tidak putus-putus mendoakan agar pesawat yang ditakrifkan hilang itu segera ditemui dan semua penumpangnya selamat, mereka juga sebenarnya ingin mendapatkan maklumat terkini yang pantas dan tepat.

Namun, hari demi hari yang berlalu sebenarnya lebih membuktikan kita tidak cukup bersedia untuk menghadapi krisis dan bencana yang menimpa.

Daripada pimpinan kerajaan, jabatan kerajaan dan ketua jabatan yang berkaitan terlihat seperti hilang punca dalam menangani dan menyalurkan maklumat mengenai insiden ini.

Hishammuddin Hussein yang diberi dua kementerian iaitu Kementerian Pertahanan dan memangku di Kementerian Pengangkutan oleh Najib Razak, sebagai sebahagian pelan meningkatkan imejnya di kalangan perwakilan Umno seharusnya bertanggungjawab penuh dalam menyelaras dan memastikan maklumat yang tepat disalurkan kepada pelbagai pihak, ternyata gagal berbuat demikian.

Bloomberg hari ini, selepas hari kelima kehilangan pesawat itu masih menjadi misteri, secara terbuka mengkritik ketidakselarasan dan ketidakcekapan Malaysia dalam mengurus krisis yang digambarkan sebagai salah satu kelemahan kepimpinan perdana menteri kerana masih terbelenggu dengan kawalan ketat terhadap maklumat yang diamalkan kerajaan sejak lebih 50 tahun lalu.

Di samping melaporkan kebimbangan China yang meminta Najib supaya lebih bersikap telus dalam menangani krisis yang menjadi perhatian dunia ini, peranan sepupunya, Hishammuddin dalam mengamalkan ketelusan dan tidak menjadikan usaha mengendalikan isu global seperti menguruskan isu politik domestik, nyata satu gambaran yang memalukan negara.

Kritikan itu tentunya bukan sahaja kerana peranan pemangku menteri pengangkutan yang tidak menyerlah sejak lima hari yang lalu dalam mengetuai operasi, tetapi juga penglibatan beberapa menteri lain yang menjadikan keadaan bertambah serabut.

Menteri Dalam Negeri Zahid Hamidi misalnya, ketika mengulas mengenai wujudnya penumpang yang menggunakan pasport curi menempelak kakitangan Jabatan Imigresen di KLIA yang didakwanya tidak dapat membezakan antara wajah orang Asia dengan Eropah.


Dengan hanya bersandarkan andaian kerana dua warga Italy dan Austria itu kehilangan pasportnya di Thailand, Zahid terus beranggapan bahawa pemegang pasport curi itu juga berasal daripada Thailand.

Ia nyata memalukan Zahid kerana akhirnya terbukti kemudiannya mereka yang memiliki pasport curi itu adalah warga Iran yang kita semua maklum mempunyai bentuk wajah dan kulit hampir sama dengan orang Eropah.

Di ketika lain pula, sementara berpuluh-puluh kapal laut dan kapal terbang sedang dikerahkan mencari dan menyelamat di Laut China Selatan dan Selat Melaka, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Ismail Sabri Yaakob pula dikhabarkan mengerahkan lebih 1700 bot nelayan dan lebih 20 ribu nelayan bagi membantu operasi mencari pesawat MH370 ini.

Terlihat bahawa kenyataan ini lebih didorong oleh keghairahan terhadap publisiti semata-mata kerana apalah yang boleh dilakukan oleh bot nelayan yang tiada kelengkapan mencari dan menyelamat itu.

Bot nelayan yang tiada kelengkapan mencari dan menyelamat hanya lebih kurang sama dengan kapal selam Scorpene yang tidak digunakan untuk mencari pesawat MH370 kerana tidak dilengkapi kemudahan seperti itu.

Apa yang boleh dilakukan oleh nelayan hanyalah menyampaikan maklumat sambil menangkap ikan.

Tidak perlu dikerah nelayan untuk berbuat demikian kerana sekiranya mereka ternampak kapal terhempas atau menjunam ke dalam laut, sudah pasti mereka akan memberikan maklumat secara sukarela kepada pihak berkuasa.

Di sisi lain pula, maklumat antara MAS, Jabatan Penerbangan Awam dan polis sering pula bercanggah antara satu sama lain.

Dalam isu penumpang membeli tiket tetapi tidak menaiki kapalterbang dan isu pemilik pasport curi, jelas terlihat ada percanggahan memalukan antara jabatan ini.

Jabatan Penerbangan Awam misalnya mengesahkan ada pembeli tiket yang tidak menaiki pesawat tetapi kemudiannya dinafikan oleh MAS dan polis.

Pada peringkat awal juga Jabatan Penerbangan Awam mengatakan pemilik pasport curi itu berkulit hitam tetapi akhirnya terbukti merupakan rakyat Iran.

Dalam masa yang sama, rakyat dalam negara bertambah keliru dan senak perut apabila pelbagai berita yang tidak disahkan kebenarannya seperti pengakuan nelayan, petani dan orang awam yang mengaku melihat pesawat yang hilang itu, turut dijadikan bahan berita dan dijadikan rujukan.

Bomoh dan pawang yang membawa bubu dan tikar terbang juga terlihat menjalankan upacara peliknya di KLIA sambil mendakwa mengetahui di mana pesawat itu berada ketika ini.

Sudahlah kelewatan dan ketidakselarasan menyalurkan maklumat merupakan sesuatu yang memalukan negara di mata dunia, kemunculan bomoh ini menambahkan lagi malu yang ada.

Seharusnya dalam menangani bencana besar dan menjadi tumpuan seperti ini, sesuatu kawalan hendaklah diadakan bagi mengelakkan perkara karut-marut ini daripada turut menyibuk sama.

Di sinilah sebenarnya mustahaknya nilai kepimpinan yang berwibawa dalam diri individu yang mengetuai operasi menyelamat ini.

Daripada semua percanggahan, kecelaruan, ketidakcekapan dan kelambatan maklumat dalam krisis MH370 ini, ia secara perlahan-lahan mula menyerlahkan bahawa pasukan pentadbiran Najib lebih dipenuhi oleh individu yang tidak cekap dan kurang upaya.

Kebolehan mereka hanyalah membodek, mencium tangan dan menyerang parti pembangkang.

Lagi lambat MH370 ini ditemui, lebih banyak kelemahan yang selama ini tersembunyi akan terdedah kepada umum. Kritikan antarabangsa juga akan meningkat.

Selain pasukan penyelamat Vietnam yang sudah menggantung operasinya kerana masih menunggu jawapan sejak dua hari lalu tetapi masih tiada jawapan mengenai lokasi sebenar pesawat itu dipercayai hilang, pasukan daripada China juga dilaporkan sudah mengadakan mesyuarat tergempar dengan Malaysia berikutan usaha pencarian selama ini seolah-olah tidak berfokus.

Pasukan penyelamat Thailand juga dilaporkan mengambil tindakan yang sama dengan Vietnam sehingga mereka benar-benar diberikan maklumat yang sahih dimanakah pesawat itu kali terakhir dilaporkan hilang oleh pihak kerajaan kita.

Najib yang baru terselamat daripada tekanan dalam negeri berikutan kejayaan menghalang Anwar Ibrahim daripada bertanding di Kajang dan menjadi Menteri Besar Selangor, kini diburu tekanan yang tidak diduga berikutan kehilangan pesawat MH370 ini.

Tekanan terhadap keupayaan kerajaan yang sedang dipimpinnya kini mula datang daripada banyak penjuru di dalam dan juga luar negara.

Semakin lama kehilangan pesawat ini menjadi misteri antarabangsa, ia dipercayai semakin menggoncang kedudukan Najib.

Jika di Jepun atau beberapa negara lain, kejadian seperti ini pasti menyebabkan ada pemimpinnya yang berani memikul tanggungjawab dan meletakkan jawatan, seseorang juga mesti bertanggungjawab atas insiden MH370 ini, apatah lagi jika akhirnya nanti diketahui tragedi kehilangan ini ada kaitan dengan rampasan kapal terbang.
– shahbudindotcom.


Polis Kata Gambar Bertindih Semasa Fotokopi... Dimana Profesyenalismenya?

PDRM Nafi Ubahsuai Gambar Dua Individu Misteri

Bukit Aman menafikan Polis telah mengubahsuai gambar dua individu misteri yang menaiki pesawat MAS MH370.

Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (KPN) (Komunikasi Korporat), Ibu Pejabat PDRM Bukit Aman, ACP Datin Asmawati Ahmad berkata gambar-gambar itu diambil menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

"Kami tidak mengubahsuai gambar tersebut. Apa yang berlaku adalah dua gambar itu dikepilkan bersama tetapi bahagian bawah gambar suspek kedua tercabut.

"Apabila kami membuat fotokopi gambar kedua suspek, ia bertindih dengan gambar suspek pertama," katanya ketika dihubungi pada Rabu.

Asmawati mengulas mengenai dakwaan di media sosial bahawa polis telah mengubahsuai gambar dua individu misteri itu kerana kedua-dua suspek muncul dengan seluar dan kaki yang sama.

"Kedua-dua foto sah. Pertindihan tidak mengubah hakikat bahawa muka kedua-dua lelaki itu jelas kelihatan," katanya.

Pada Selasa, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mendedahkan bahawa polis telah mengenal pasti salah seorang individu misteri sebagai Pouria Nour Mohammad Mehrdad, 19.

Beliau percaya lelaki tersebut menuju ke Frankfurt, Jerman dan tiada kaitan dengan pengganas.

Setiausaha Agung Interpol, Ronald K.Noble berkata Interpol mengenalpasti individu kedua sebagai warga Iran, Delavar Seyed Mohammad Erza, 29. -mstar

ULASAN GB

"Apabila kami membuat fotokopi gambar kedua suspek, ia bertindih dengan gambar suspek pertama,"


Di dalam hal sebegini penting, bolehkan hendak fotokopi pun tak faham-faham?

Bukankah itu menunjukkan tidak profesyenalnya anggota polis di dalam melakukan kerja yang begitu kecil? Jika kerja sebegitu kecil seperti fotokopi pun melakukan kesilapan apatah lagi di dalam hal-hal yang lebih besar?

Satu-satu maklumat penting yang diedarkan kepada umum tidak sepatutnya mempunyai kesilapan apatah lagi kesilapan yang bersifat kecuaian.

Ini mengingatkan kita tentang kisah pegawai penyiasat polis bernama Jude Blacious Pereira yang didakwa telah mengusik sample bahan bukti dengan memotong plastik yang sepatutnya sampel itu TIDAK sepatutnya diusik lansung bagi mempastikan TIADA KERAGUAN terhadap bahan bukti berkenaan.

Kita bukan nak merendah-rendahkan kewibawaan pihak polis tetapi ruang masih banyak untuk PDRM menngkatkan professionalismenya dan mutu kerjanya supaya ia tidak menjadi isu seperti kes gambar photofit warga Iran berkenaan.

[TERKINI] Pekerja Pelantar Minyak New Zealand Dakwa Nampak Pesawat Terbakar


Seorang pekerja pelantar minyak New Zealand mendakwa melihat sebuah pesawat terbakar dan terjunam, dan percaya objek tersebut adalah pesawat MH370 yang hilang.

Maklumat itu didedahkan wartawan Australia, selepas mendapat surat yang dikirim Michael Mckay.

Mckay adalah pekerja pelantar minyak di Sonha Mercur, Tenggara Vietnam.

Dalam suratnya dia mendakwa pesawat yang dilihatnya adalah MH370.

Ini adalah berdasarkan waktu pesawat itu dilaporkan hilang.

Pesawat itu dilihat dari kawasan pelantar minyak di kedudukan 8.9 darjah utara dan 108 darjah timur.

Pesawat itu dilaporkan bergerak dari arah barat daya dalam keadaan terbakar pada altitud tinggi.

Susulan itu, Mckay menjelaskan beliau telah cuba menghubungi pihak berkuasa Malaysia dan Vietnam beberapa hari lalu. -astoawaniOil rig worker says he saw Malaysia Airlines Flight MH370 burst into flames


IN what could be the last chilling sighting of missing Flight MH370, an oil rig worker believes he spotted the Malaysia Airlines jetliner burst into flames on Saturday morning.

New Zealander Mike McKay, who is working on a rig operating in the Gulf of Thailand, was so certain he saw the ill-fated flight on fire that he emailed his employers, urging them to pass the information onto authorities.

“Gentlemen. I believe I saw the Malaysian Airlines flight come down. The timing is right,” he wrote.

“I tried to contact Malaysian and Vietnamese officials days ago. But I do not know if the message has been received.

“I am on the oil ring Songa-Mercur off the coast of Vung Tau.

“The surface location of the observation is Lat 08 22’ 30.20” N Lat 108 42.22.26” E.

“I observed (the plane?) burning at high altitude at a compass bearing of 265* to 275*”

Mr McKay is working on the oil rig Songa Mercur off Vung Tau, on the south east coast of Vietnam. This would put the plane in the same general area where a Chinese satellite has spotted a suspected crash site.


In his email to his employers on March 12 he claims he saw flames in the sky which quickly extinguished.

“From when I first saw the burning (plane) until the flames went out (still at high altitude) was 10-15 seconds. There was no lateral movement, so it was either coming toward our location, stationary, or going away from our location,” he wrote.

“The general position of the observation was perpendicular/south west of the normal flight paths.”

Mr McKay said the possible plane appeared to be in one piece.

The letter written by Mike Mckay.

I spotted it ... the letter written by oil rig worker Mike Mckay. Source: AAP

“It is very difficult to judge the distance but I would say 50 to 70 kms along the compass bearing 260-277,” he wrote.

“The sea surface current at our location is 2-2.3 knots in the direction of 225-230.

“The wind direction has been E-ENE averaging 15-20 knots.

“(We see the con trails every day) and at a lower altitude than the normal flight paths or on the compass bearing 265 to 275 intersecting the normal flight paths at normal altitude but further away.”

Michael Jerome McKay signed off with “Good Luck”.


Near the crash site? ... the Songa Mecur oil rig off Vung Tau, Vietnam. Source: Supplied

Vietnam’s air traffic management deputy general director Doan Huu Giasaid has reportedly confirmed they received Mr McKay’s original email.

“He said he spotted a burning [object] at that location, some 300km southeast of Vung Tau,” he reportedly said.

Other Vietnamese officials have reportedly since dismissed the account after not finding anything in the water.

'I saw MH370 burst into flames'

Searching ... a massive area is being scoured for the missing plane. Source: AFPUS ABC News anchor Bob Woodruff confirmed he spoke with Richard Beaton at Japanese Idemitsu Oil & Gas Co, who hired Songa Mercur to drill, and confirms Mr McKay’s email is real.

Vietnamese naval officer Le Minh Thanh told America’s ABC News that Vietnamese officials sent a plane to the area to investigate the man’s claims, but the search was fruitless.

However, Strategic Aviation Solutions chairman Neil Hansford said superior Australian search aircraft should be sent to the area.

“If you go out in an aircraft with a GoPro out the window you’re not going to find much are you?,” he said, referring to the Vietnamese search efforts.

“Australia’s sent Orions up there and we fly an Orion at about 500 feet off the water and it’s got thermal imaging and everything.

Looking ... the Philippine Air Force has joined the search effort.“If I had the training of an Australian I’d see it (from an Orion).”

Mr Hansford said Mr McKay’s account “made sense”.

“It would be quite believable that, on an oil rig at that time of the morning with a clear sky, if he looked up he would see something lower than he thought and he’s seen it on fire and he’s given an exact position,” he said.

“The position he’s given is in the area that the Chinese have now found, which is nowhere near where the Malaysians have been looking and it’s where the Vietnamese, because of all the confusion with the Malaysians, have stopped looking.”


On the rig, Mr McKay would have been sitting up to 100m above the water, Mr Hansford said.

“You’d see that. If you’re up on an oil rig you’re awfully high up off the water. So he’s sitting up in an elevated position and looking at a clear sky he sees something low and on fire, that’s disappearing,” he said.

“Being a mariner he knows what the latitude and longitude of what his oil rig is. He’s then looked up at the image and he’s determined how many degrees the aircraft was at from him and he’s said it’s 50-70km from him.

“An experienced person on the water would be able to use the instruments he’s got because they need to have all of that instrumentation for the helicopters coming to take them on and off the rigs.”
-news.com.au


[TERKINI] Kawasan Disyaki Bangkai Pesawat MH370 Ditemui


Sebuah satelit negara China yang mengkaji kehilangan pesawat MH370 telah menemui satu kawasan yang disyaki berlaku kemalangan di laut", yang menurut pakar merupakan satu petunjuk kukuh di dalam usaha mencari pesawat yang hilang tersebut.

Tiga imej satelit, yang dikeluarkan oleh pihak Pentadbiran Sains, Teknologi dan Industri negara China, telah muncul bagi menunjukkan serpihan bangkai yang berada di laut pada hari Ahad - sehari selepas pesawat yang membawa 239 orang hilang.

Imej ini, pertama kali dikeluarkan oleh CCTV Amerika, menunjukkan satu objek di lautan dikesan oleh satelit China pada hari Ahad.

Satelit itu menemukan tiga tompok yang berlainan saiz, yang terbesar bersaiz 24m kali 22m.

Menurut CNN, agensi Cina itu juga telah memberikan koordinat 105.63 longitud timur dan 6.7 latitud utara, yang menunjukkan ia berada di perairan timur laut dari tempat ia berlepas di Kuala Lumpur, Malaysia dan sebelah selatan Vietnam serta berhampiran dengan kawasan di mana pesawat itu dikesani terputus hubungan.

Tapak carian baru adalah lebih kurang 225km ( 140k batu) dari kedudukan MH370 itu hilang.

Seorang bekas pegawai keselamatan Penerbangan Amerika berkata imej-imej berkenaan merupakan satu petunjuk kuat yang pertama yang ditemui selaras dengan laluan penerbangan pesawat Malaysia Airlines itu.

Peter Goelz , bekas pengarah urusan Lembaga Keselamatan Pengangkutan Amerika Syarikat, memberitahu CNN: "Ini (imej) adalah satu bukti kukuh yang kita ada setakat ini di mana ia beada di laluan penerbangan yang betul." -news.com.au/terjemahan bebas oleh GB)

[EDISI MEMALUKAN] Apa Sudah Jadi Ni?


Nampaknya semakin parah gerakan takhyul dan khurafat apabila dibiarkan. Lihat sajalah foto di atas. Tapi malangnya tak oriiginal. Sudah ciplak idea P.Ramli... zam zam ala kazam...

Keratan akhbar di bawah ini jelas menyatakan rawatan perbomohan Raja Bomoh Ibrahim Mat Zin sudah diputuskan sesat oleh panel JAKIM pada tahun 2004.

Tetapi malangnya masihkah ramai Melayu yang masih mahu percaya kepada hal-hal takhyul dan khurafat atau JAKIM sendiri sudah terlupa keputusannya itu atau kerana ...?

ADA HUBUNGAN DGN UMNO BN?
MAKA ITU TIADA TINDAKAN DIAMBIL?
SEMALAM


YANG TERBARU

AGAKNYA APA YANG OBAMA FIKIRKAN BLA TENGOK GELAGAT BOMOH INI?EDISI PARODI oleh warga siber. Saksikan:OOOOOH MY GOD!

Despite him making a FOOL out of our country before with his magic telescope...

The "RAJA BOMOH" came AGAIN to KLIA making a scene...and THIS time it's even WORST!

He came with some 'Coconuts', a 'Basket' and a so called 'FLYING CARPET!'

WHOSE in charge of this whole operation??? You should've gave bloody orders to keep this guy OUT of the Airport or ARRESTED ON 'SIGHT!'

This is Ridiculous and so bloody 'EMBARRASSING!'

It's embarrasing for the COUNTRY in front of International Press and its an embarrassement on 'Malays' themselves to show that we're still practising Pagan Culture and Ritualistic superstitious belief despite being so 'modern'???
-curi-curi wang malaysia

Ulasan GB

Pokoknya siapa VVIP yang panggil beliau nih? Yang menangis di KLIA hari tuh ker? Sebab dia tuh pun boleh tahan perbomohannya malah ada yang menganggapnya berpuaka... wallahu 'alam.Laporan sebelum ini

klik untuk baca