17 Jan 2014

Di Sweden, Undang-undangnya Bertentangan Dengan Ajaran Islam

Pasangan ditahan kerana didakwa pukul anak di Sweden dikenalpasti

KUALA LUMPUR: Pasangan warga Malaysia yang didakwa memukul anak lelaki mereka kerana tidak menunaikan solat di Sweden dikenalpasti sebagai Azizul Raheem Awalludin, kakitangan Tourism Malaysia di Stockholm dan isterinya Shalwati Nurshal, seorang guru sekolah menengah.

Identiti mereka diperolehi hasil siasatan wartawan Astro AWANI yang turut mendapatkan pengesahan mengenainya dari sumber yang enggan dinamakan. Sumber itu turut berkata nasib samada pasangan terbabit akan didakwa di mahkamah Sweden atau tidak akan diketahui hari ini.

Dari pemerhatian di media sosial, empat anak pasangan terbabit turut dilaporkan berada dalam keadaan selamat dan kini di bawah penjagaan sebuah keluarga angkat. Mereka turut dikatakan merindui kedua-dua ibu-bapa mereka. Ia disuarakan menerusi beberapa paparan di media sosial.

Sementara itu, menurut pakar psikologi, Dr Hariyati Shahrima Abdul Majid, adalah jelas sebarang situasi dimana anak-anak dipisahkan dengan ibu-bapa mereka adalah satu pengalaman yang traumatik sekiranya tidak dikendalikan dengan sebaiknya.

Katanya, kanak-kanak perlu berada di sisi mereka yang boleh dipercayai dan melindungi mereka. Meskipun mereka berada dalam jagaan, mereka seharusnya diberikan kebenaran untuk menemui ibu-bapa mereka yang ditahan.

“Adakalanya, dalam kes penderaan sebenarpun, anak terbabit masih enggan melaporkannya,” kata Dr Hari yati.

Astro AWANI turut menghubungi Wisma Putra, Tourism Malaysia, Kementerian Pelancongan, Kedutaan Sweden dan Swedish Ombudsman for Children, namun kesemuanya enggan memberikan sebarang komen mengenai kes terbabit. – Astroawani


Reaksi pembaca kes warga Malaysia ditahan polis Sweden kerana 'mendera' anak


KUALA LUMPUR: Konsep ‘dera’ di Sweden mungkin berbeza dengan konsep dera di Malaysia, terutama sekali untuk kes-kes yang melibatkan kanak-kanak.

Jesteru ramai berpadangan bahawa tindakan pasangan warganegara Malaysia yang ditahan atas tuduhan ‘mendera’anak mereka kerana tidak menunaikan solat adalah disalah ertikan.

Dalam komen yang diperolehi dari laman web Astro AWANI, seorang pembaca berkata definisi dera di Sweden berlainan dengan definisi dera yang difahami di Malaysia kerana Sweden mengamalkan ‘no spanking law’ iaitu undang-undang yang melarang ibu bapa menghukum anak mereka dengan cara memukul.

Menurut pembaca yang dikenali sebagai Kembara Srikandi, definasi 'spanking' di negara itu, andai dipukul meskipun tidak meninggalkan kesan adalah salah disisi undang-undang Sweden.

Seorang lagi pembaca pula berpendapat, di Sweden ibu bapa bukan sahaja tidak dibenarkan memukul anak, malah menengking pun tidak dibenarkan.

“Bukan setakat 'spanking', tengking anak pun tak boleh, sebab itu generasi kanak-kanak di Sweden sememangnya terkenal dengan kebiadaban mereka dengan orang tua, disebabkan undang-undang reka cipta manusia atas nama hak asasi,” kata pembaca tersebut yang menamakan diri Anak Dagang.

Di laman Facebook Astro AWANI pula, ada respon yang bersetuju dengan tindakan pasangan itu dan ada yang juga yang tidak bersetuju.

Komen dari Mohammad Saiful Anwar mengatakan, “Hanya orang yang tidak berilmu sahaja akan menyokong anak yang tidak solat. Pukul untuk mengajar anak, bukan untuk mendera.”

Komen dari Baizura Rahman pula mengatakan bahawa merotan anak selepas umur 10 tahun sekiranya tidak solat adalah disuruh dalam Islam setelah dinasihati dan ditegur dan ianya disebut dalam hadis Nabi.

Sementara itu, seorang pembaca iaitu Alyaa Syafiah pula berpendapat, merotan anak kerana tak solat sebenarnya tak perlu kerana tindakan itu akan menyebabkan anak-anak itu solat di depan ibu bapa sahaja.

Sebaliknya, dia merasakan adalah lebih baik sekiranya menggunakan pendekatan psikologi untuk memnujuk anak-anak itu mendirikan solat jemaah bersama-sama.

Di Sweden, undang-udang yang melarang ibu bapa memukul, mencederakan atau memalukan anak-anak mereka telah diwujudkan pada tahun 1979.

Undang-undang tersebut bertujuan memupuk konsep penjagaan anak yang positif serta membendung penderaan terhadap kanak-kanak.

Undang-undang itu juga mengharamkan sebarang bentuk hukuman terhadap kanak-kanak samada ringan ataupun berat.

Bagaimanapun ada sesetengah pakar di Sweden perpendapat bahawa semenjak undang-undang itu dilaksanakan, kanak-kanak Sweden menjadi degil dan biadap.

Menurut sebuah laporan South China Morning Post yang diterbitkan pada 28 Oktober, 2013, seorang ahli psikitri iaitu David Eberhard berkata undang-undang tersebut telah menyebabkan kanak-kanak Sweden telah mula menuntut hak sama rata dengan orang dewasa.

Katanya ia telah menyebabkan kanak-kanak itu menjadi penentu keputusan untuk keluarga mereka seperti bila hendak makan, tidur, menonton televisyen dan sebagainya.

Pada Sabtu, sepasang warga Malaysia dilapor ditahan polis Sweden kerana dikatakan menghukum anak sebab tidak menunaikan solat.

Menurut sumber, suami isteri itu ditahan susulan laporan penderaan oleh salah seorang anak mereka kepada seorang guru di mana guru berkenaan kemudian melaporkannya kepada polis Sweden.

Menurut sumber, kes tersebut dijangka dibicara 16 Januari ini.
-astroawani
ULASAN GB

Terbalik. Di Sweden ibubapa bukan sahaja dilarang memukul, malah menengking anak-anak tidak dibenarkan. Sedangkan di dalam Islam, anak-anak tidak boleh bercakap kasar, apatah lagi menengking kedua ibu-bapanya.

Firmanullah s.w.t.

Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya. jika salah seorang di antara keduanya atau Kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, Maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya Perkataan “ah” dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia. (al-Isra’:23)

Memukul anak untuk memberi pengajaran supaya solat dianjurkan di dalam ajaran Islam., Tetapi dianggap sebagai satu penderaan oleh undang-undang di Sweden.

Nabi saw pernah bersabda: "Perintahkan anak-anakmu mengerjakan sembahyang bila dia berumur 7 tahun dan pukullah dia bilamana tidak mahu mengerjakan sembahyang semasa berusia 10 tahun dan pisahkan dari tempat tidur."

Hadis ini adalah merupakan seruan wajib sembahyang. Kanak-kanak itu belum lagi wajib bersembahyang tetapi yang wajib ialah bapa menyuruhnya bersembahyang.

Semuga Allah swt selamatkan keluarga berkenaan kerana mematuhi ajaran Islam sekalipun ia bertentangan dengan undang-undang dunia.

Gagal Rogol Syafikah, Suspek Bunuhnya & Tolak Adik-adiknya Ke Dalam Sungai


Akhirnya dua suspek yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kes pembunuhan tiga beradik dari Alor Semela, Jalan Datuk Kumbar di sini tahun lalu ditahan Rabu.

Bernama melaporkan mereka merupakan dua remaja lelaki yang berusia 18 dan 19 tahun yang ditahan di rumah masing-masing di Kampung Gelam berhampiran Jalan Datuk Kumbar antara pukul 5.30 petang hingga 11 malam.

"Kita telah mendapat perintah tahanan reman untuk suspek sehingga 22 Jan ini untuk siasatan lanjut bersabit kes bunuh yang melibatkan tiga beradik pada November tahun lalu," kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, ACP Mohd Nashir Ya pada sidang media di sini Khamis.

Beliau berkata kedua-duanya yang tidak bekerja ditahan hasil siasatan lanjut pihaknya serta maklumat orang awam.Kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Suspek dipercayai menjadi orang terakhir bersama gadis-gadis pada malam kejadian itu.

Kes melibatkan kematian Noor Syafikah Naia Rusdi, 14, yang mayatnya ditemui di kawasan sawah Alor Senibong kira-kira 3.45 petang pada 30 November lalu.

Sementara mayat adik-adiknya Nur Izzati Husna, 12, dan Puteri Nurul Akma, 3, ditemui pula kira-kira 4 petang esoknya di gigi air sungai di Kampung Padang Tani, Langgar kira-kira 3.5 kilometer dari tempat mayat kakak mereka ditemui.

Tiga beradik itu dikatakan keluar dari rumah mereka dengan menaiki sebuah motosikal kira-kira pukul 7.30 malam pada 29 November untuk ke rumah seorang rakan Noor Syafikah Nadia di Kampung Gelam yang tidak jauh dari kampung mereka, dan tidak pulang-pulang sehingga mayat mereka ditemui.

Mereka dikatakan pergi ke rumah majikan Norsyafika Nadia di Kampung Gelam, kira-kira 6km dari sini. Norsyafika dikatakan mahu pergi mengambil bayaran upahnya hasil kerja membersihkan botol-botol.

Norsyafika Nadia telah berhenti persekolahan tahun lepas untuk membantu ibu bapanya untuk menyara kehidupan keluarganya.

Apabila kanak-kanak perempuan tidak pulang ke rumah pada tengah malam, ibu mereka Siti Aishah Ariffin, 41, telah membuat laporan pols di Balai Polis Langgar kira-kira jam 2 pagi pada 30 Nov.

Badan Norsyafika Nadia ditemui di swah padi kosong di Kampung Alor Senibong, Jalan Langgar, pada kira-kira 3:45 pada 30 Nov, manakala kedua-dua badan mangsa yang lain yang ditemui terapung di terusan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda di Kampung Padang Petani pada kira-kira 16:50 pada hari berikutnya.

Memetik laporan akhbar The Star, polis telah menemui petunjuk baru, yang menunjukkan bahawa tiga saudara perempuan telah dibawa ke sebuah rumah kosong di Kampung Gelam oleh kedua-dua remaja berkenaan. Salah seorang daripada mereka cuba untuk merogol Norsyafika Nadia namun gagal.

Ketiga-tiga baradik itu kemudiannya dibawa ke sawah padi di mana dia cuba untuk merogol Norsyafika Nadia sekali lagi. Apabila mangsa cuba melarikan diri, beliau dibunuh.

Nur Izzati Husna dan Puteri Nurul Akma kemudiannya ditolak ke terusan dan dibiarkan lemas setelah melihat kakak mereka itu meninggal dunia.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah Komisioner Mohd Nashir Ya berkata kedua-dua suspek kini ditahan reman selama tujuh hari.

"Mereka ditahan di rumah-rumah mereka berikutan maklumat awam," katanya.

"Kedua-dua suspek yang menganggur," kata beliau sambil menambah bahawa siasatan sedang dijalankan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Bapa perempuan Rusdi Rani, 39, mendakwa bahawa Norsyafika Nadia muncul kepadanya dalam mimpi pada malam Selasa , dengan muka yang bercahaya, dan memberikan dia nama orang yang telah membunuhnya.

"Beliau berkata bahawa jika saya mahu menyelesaikan kes itu dengan cepat, saya perlu menangkap orang yang ia lakukan kepada beliau. Dia kemudian menyebut nama pembuuhnya," katanya ketika ditemui di rumahnya.

Rusdi berkata, walaupun ia agak sukar dipercayai , beliau terus membuat laporan di Balai Polis Alor Setar pada hari berikutnya berdasarkan kepada maklumat yang diberi dalam mimpi beliau.

Bagaimanapun, beliau enggan menyatakan sama ada nama yang disebut adalah diantara suspek yang ditangkap.

Beliau berkata sejak kematian anak-anak perempuannya, dia telah melakukan solat hajat setiap malam memohon petunjuk Allah untuk menyelesaikan misteri kematian anak-anak perempuannya.

"Saya tidak tahu kedua-dua kanak-kanak remaja telah ditahan tetapi saya tidak akan memaafkan orang yang membunuh anak-anak perempuan saya, " katanya, dan berharap kes itu akan diselesaikan tidak lama lagi dengan tangkapan terkini.

Sementara itu, nenek kepada gadis-gadis berkenaan Robiah Daud, 59, berkata dia gembira kerana polis berjaya memperolehi penemuan baru terhadap kes itu.

"Saya harap saya boleh melihat muka suspek dan bertanya kepada mereka mengapa mereka melakukannya. Ini merupakan kes yang serius dan apa yang mereka lakukan amat kejam ," kata beliau. (BERNAMA/MSTAR/The Star/GB)


Laporan sebelum ini
klik untuk baca

Jururawat Dikurung Dan Dirogol Kenalan Facebook

Subang Jaya: Seorang jururawat berusia 25 tahun terpaksa mengambil masa empat hari untuk mencari jalan meloloskan diri daripada menjadi ‘tawanan’ seorang Romeo Siber yang mengurungnya di sebuah rumah di Seksyen 19 Subang lapor Harian Metro.

Mangsa yang dikurung sejak Sabtu lalu dan tidak mempunyai akses untuk menghubungi orang luar, berjaya melarikan diri kira-kira jam 4 pagi semalam selepas menemui kunci pendua rumah itu hasil usahanya sejak dia mula dikurung suspek.

Dalam keadaan keletihan, mangsa juga dilapor terpaksa berjalan hampir 200 meter sebelum dibantu orang awam yang menghantarnya ke Balai Polis Subang Jaya bagi membuat laporan mengenai kejadian itu.

Menurut sumber, sepanjang dikurung, mangsa mendakwa dirogol beberapa kali oleh lelaki berusia lewat 40-an itu, selain gambar bogelnya turut dirakamkan lelaki terbabit.

Difahamkan Romeo Siber yang hanya bekerja sebagai pemandu di sebuah syarikat swasta itu juga dipercayai sudah memperdaya sekurang-kurangnya tiga wanita muda melalui Facebook (FB) sejak enam bulan lalu dengan menggunakan modus operandi sama.