17 Jan 2010

RPK, Di manamu? Polis Dah Geram...

Pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin digesa tampil menunjukkan diri jika benar dakwaannya mengatakan beliau berada di dalam negara ini melalui laman laman webnya.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, sekiranya benar Raja Petra berada di dalam negara ini, dia hendaklah menyerah diri berikutan bersangkut dengan dua waran tangkap yang dikenakan.

“Kalau betul dia (Raja Petra) di Malaysia, tunjukkan muka... kalau tak bersalah dia tak perlu takut.


“Dia cakap dia bukan di luar negara, itu dia yang cakap sebab siasatan kita selama ini kita percaya dia berada di luar negara dan keluar menggunakan dokumen haram,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan Raja Petra di laman webnya susulan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan mengesahkan Raja Petra yang menjadi buruan polis sejak hampir 9 bulan lalu kini berada di London.

“Apa yang saya boleh maklumkan di sini, kita masih percaya dia berada di luar negara dan kita masih menyiasatnya termasuklah menggunakan bantuan polis Interpol,” katanya.

Dalam kenyataan terbaru Raja Petra di dalam laman webnya, beliau mendakwa pihak polis masih gagal membuktikan bahawa beliau berada di luar mahupun di dalam negara.

“Kamu (Musa) anggap saya keluar Malaysia dan masuk negara lain secara haram atau menggunakan pasport asing walaupun sebenarnya kamu tidak tahu.

“Ini bermaksud, kamu pun tidak tahu sama ada saya masih berada di dalam negara kerana kamu gagal mengesan bukti bahawa saya masih tidak berada di dalam negara,” katanya.

Akhbar pada 20 Disember lalu melaporkan bahawa Raja Petra dipercayai bersembunyi di Apartment Trinity Court di Gloucester Bayswater, London.

Dalam kenyataan sebelum ini, Raja Petra mendakwa dia kini berada di Poland menyambut sambutan Tahun Baru bersama beberapa wanita asing. - Sinar Harian

Ulasan GB

Isk, sampai begitu terdesak sekali PDRM hendak menjejaki RPK. Terlalu aib dan memalukan bila PDRM sehingga kini tidak berjaya menjejaki RPK walaupun sebelum ini PDRM dengan gah bersama dengan unit FRUnya, trak water canonnya, anjing pengesannya, helikopternya pada setiap kali pilihanraya kecil (PRK) diadakan dan demonstrasi yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat.

Kegagalan PDRM untuk mempastikan "wherabout" PRK jelas menunjukkan kelemahan polis di dalam negara ini.

Suruh tunjuk muka? RPK dah pun tunjukkan mukanya di dalam klip video yang dikeluarkan sedikit masa lalu. Pun masih gagal memberikan polis petunjuk lokasi RPK?

Tidak hairanlah mengapa begitu ramai penculik dan pengganas tak dapat ditahan, misalnya pembunuh adik Nurin dan juga penculik adik Sharlinie yang sehingga kini - polis terlopong.

Pangkat polis masing-masing berjela-jela. Yang mampu dilakukan hanyalah menggertak dan mengugut rakyat dengan mengambil kenyataan, dengan waran tangkap, dengan provokasi sb-sb.

Professionalisme polis masih lemah. Modus operandi polis banyak dah dihidu, diantaranya tembak sampai mati supaya memudahkan tiada kes untuk pendakwaan di mahkamah.

Saya tidak percaya RPK mempermainkan polis, tetapi saya percaya RPK ingin mnunjukkan bahawa polis negara ini masih perlu tingkatkan tahap keprofessionlismenya demi meletakkan maruah polis di tahap yang sepatutnya.

Era mengugut dan menekan rakyat adalah era lapok, era penjajah, era orang tua, era polis-polis yang sepatutnya dipencenkan segera kerana era itu sudah ketinggalan.

Zaman sekarang ialah zaman digital, zaman teknologi maklumat, zaman internet, zaman maklumat di hujung jari, bukan zaman cota, bukan zaman mengampu, bukan zaman ugutan, bukan zaman baldi merah dengan pasir depan "rumah pasong"!


TGNA : Kelantan Yang Aman Damai Bagi Semua Agama

Isu perkauman, agama, bahasa dan hak istimewa orang Melayu adalah antara isu sensitif untuk dibincangkan secara terbuka bagi masyarakat Malaysia. Justeru itu, selepas tercetusnya kontroversi isu penggunaan kalimah Allah kepada “the herald” milik gereja Kristian, maka keputusan mahkamah tinggi itu telah menyentuh nilai-nilai keharmonian beragama di Malaysia.

Sehubungan itu, pelbagai pihak kalangan pemimpin dan umat Islam telah memberi pandangan, malah sanggup berdemonstrasi mempertikaikan keputusan tersebut. Paling malang, muncul pula pihak yang bersifat anti-harmoni, telah melancarkan “serangan” ke bangunan gereja.

Alhamdulillah, kejadian buruk dan malang yang boleh mengeruh keharmonian tersebut tidak berlaku di Kelantan. Ini kerana, Kelantan sejak zaman-berzaman telah mengamalkan cara hidup berteraskan agama yang berjaya menerapkan persafahaman antara kaum dan agama. Ia ses8ngguhnya selari dengan ajaran al-Quran, sebagiamana firman Allah (Surah az-Zumar, ayat 38).
Maksud:
Dan demi sesungguhnya! jika engkau (Wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: "Siapakah yang mencipta langit dan bumi?" sudah tentu mereka akan menjawab: "Allah". Katakanlah (kepada mereka): "Kalau demikian, bagaimana fikiran kamu tentang yang kamu sembah yang lain dari Allah itu? Jika Allah hendak menimpakan daku dengan sesuatu bahaya, dapatkah mereka mengelakkan atau menghapuskan bahayanya itu; atau jika Allah hendak memberi rahmat kepadaku, dapatkah mereka menahan rahmatNya itu?" Katakanlah lagi: "Cukuplah bagiku: Allah (yang menolong dan memeliharaku); kepadaNyalah hendaknya berserah orang-orang yang mahu berserah diri".

(Tafsir Pimpinan Ar-Rahman, Surah Az-Zumar, juz 24:38)


Rakyat Kelantan, kini dalam rahmat dan berkat Allah kerana penerimaan yang jelas dan mutlak kepada keEsaan Allah SWT. Maka, kekalutan seperti cubaan membakar gereja tidak berlaku dan tidak terfikir berlaku di Kelantan. Walaupun kita tahu, di Kelantan sekarang juga terdapat berbilang kaum dan agama. Dalam keadaan Kelantan memiliki 563 buah masjid, 60 To’kong, 22 Wat, 19 Kuil dan 15 buah Gereja, kesemuanya bebas dan aman penuh harmoni menjalankan amal ibadat dan upacara keagamaan masing-maising. Sesungguhnya, Kelantan sejak ditadbir dengan dasar Membangun Bersama Islam telah berjaya mewujudkan perpaduan yang jitu semua lapisan rakyat di kampung, estet, pekan dan bandar.

Bagi kerajaan Negeri pula bersikap terbuka dan sedia berbincang melalui sebarang perundingan demi keharmonian hidup antara kaum. Kesemua cetusan rasa pihak Kerajaan Negeri sedia melayani dan berbincang. Pengalaman kami, telah acapkali kita berdialog, berunding dan duduk semeja bersama-sama pembesar agama dari agama Kristian, Buddha, dan Hindu. Ruang selesa kita bentangkan kepada mereka bagi mendirikan rumah ibadat atas tanah milik mereka, dan pihak Kerajaan Negeri turut menyediakan kemudahan prasarana. Ia adalah antara keselesaan yang teristimewa dinikmati di Kelantan. Maka kita tidak pernah terlibat dengan peristiwa meroboh mana-mana To’kong, Kuil, Wat hatta Gereja.

Apa yang penting, semua agama percaya kewujudan tuhan. Bagi Islam, perkataan Allah adalah nama yang Dia sendiri menamakannya, tidak manusia menamakannya. Ia adalah Tuhan Yang Maha Esa, Tuhan yang menjadi tumpuan sekalian makhluk, Tuhan yang tidak beranak dan tidak diperanakkan dan tiada sesiapa yang setara dengan denganNya.

Maka bagi agama lain, apa sahaja yang nak sebut mengenai nama tuhan, terserahlah atas hak agama masing-masing. Ia adalah antara nilai-nilai hormat menghormati mengikut kepercayaan masing-masing. Dan kepercayaan yang suci ialah beriman dengan kekuasaan Allah yang berkuasa di atas setiap ciptaan alam ini. -blog tok guru

Menteri Tak Ada Apa-apa, Polis Yang Lebih-lebih

Polis yang timbulkan kekecohan ke atas mahasiswa terlebih dahulu!" kata Jurucakap Gabungan Mahasiswa Bantah E-Undi (Bantah) Mohd Ridzuan Othman ketika mengulas kejadian sebenar yang berlaku pada Jumaat lalu di depan pejabat Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) Putrajaya.

Kekecohan itu, tambah beliau, ditimbulkan oleh polis sendiri selepas badan penguatkuasa itu bertindak kasar menangkap pimpinan mahasiswa, Mohd Shazni Munir Mohd Ithnin, ketika beliau bersama mahasiswa yang lain mengirim memorandum kepada penasihat kepada Menteri Pengajian Tinggi, Profesor Profesor Raduan Che' Rose.

Dalam suatu kenyataan yang dikirim di sini, baru-baru ini Mohd Ridzuan membangkitkan rasa kesalnya berhubung sikap polis yang tidak profesional ketika menjalankan tugas mereka.

"Jika mahasiswa dihalang sebegitu rupa, perundangan mana lagi yang boleh mahasiswa gunakan? Sedangkan, dalam perlembagaan jelas tertulis dalam Artikel 10 (1) (b) Perlembagaan Persekutuan, mengenai hak berkumpul secara aman tanpa senjata.

"Mahasiswa sebagai aset negara diperlakukan seperti 'penjenayah tegar' walhal mereka punya hak untuk berhimpun. Apakah polis ditugaskan untuk menjaga rakyat atau menyakiti rakyat dengan tindakan kekerasan?" kata beliau.

Jumaat lalu, Bantah bersama beberapa barisan mahasiswa telah membuat rapat umum di depan pejabat KPT untuk menyerahkan memorandum bantahan ke atas sistem pelaksanaan E-Undi di seluruh kampus.

Rasional ke atas pemansuhan segera berhubung bantahan e-undi itu, tambah beliau, adalah disebabkan sistem itu dilihat sebagai tidak telus dan universiti pula didakwa tiada persediaan yang rapi dalam melaksanakannya.

"Perhimpunan itu menjadi kecoh apabila polis melakukan provokasi dengan mengarahkan semua mahasiswa yang hadir untuk bersurai. Kejadian ini berlaku selepas lima pimpinan mahasiswa berjaya menghantar memorandum tersebut.

"Bantah amat sedih dengan kejadian ini. Kami ingin sampaikan mesej yang jelas kepada kerajaan agar mereka bersedia memulihkan integriti polis agar tidak dipandang serong oleh rakyat lagi," kata Mohd Ridzuan. -erapakatan


Kementerian tidak halang penuntut kemuka memorandum: Khaled

JOHOR BAHRU: Kementerian Pengajian Tinggi tidak menghalang mana-mana pelajar untuk mengemukakan memorandum bagaimanapun penyerahan itu perlu mematuhi undang-undang dan bersesuaian dengan masa, kata Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

"Saya galakkan pelajar hantar memorandum tapi biarlah masa yang sesuai dan mestilah patuhi undang-undang. Pokoknya sekarang ialah musim pilihan raya kampus, apa sahaja cara digunakan untuk mendapatkan publisiti," katanya.

Beliau yakin semua pelajar bersikap matang dan memahami proses berkenaan.


Mohamed Khaled bercakap kepada pemberita selepas majlis perasmian dan pecah tanah Pusat Teknologi Universiti Teknologi Malaysia (UTM)-Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) fasa II, di sini, hari ini.

Ahli Parlimen Pasir Gudang itu mengulas penahanan dua penuntut dan seorang wartawan sebuah akhbar pembangkang yang menyertai perhimpunan membantah pelaksanaan undi elektronik (e-undi) di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di depan Kementerian Pengajian Tinggi, di Putrajaya, semalam.

Laporan menyebut ketiga-tiga mereka ditahan setelah enggan mematuhi arahan polis supaya bersurai dan difahamkan perhimpunan itu antara lain bertujuan menyerahkan memorandum kepada menteri berkenaan.


Dalam ucapannya, Mohamed Khaled berkata hubungan antara ahli akademik dan industri perlu terus ditingkatkan bagi menghasilkan lebih banyak produk berinovatif di negara ini.

Jalinan (kerjasama) antara akademia dan industri katanya, adalah hubungan simbiotik yang bukan sahaja mendatangkan keuntungan menang-menang kepada kedua belah pihak tetapi mampu mendatangkan hasil berganda.

"Mana-mana institusi pengajian tinggi tidak dapat menjauhkan diri daripada aktiviti komersial yang rata-rata dipelopori oleh pihak industri.

"Industri memerlukan universiti untuk menghasilkan produk berinovatif, manakala akademia dalam universiti pula memerlukan dana untuk membantu mereka," katanya sambil memuji usaha penubuhan pusat berkenaan.

Pusat Teknologi UTM-MTDC Fasa II dibangunkan di tapak seluas 0.4 hektar yang mampu menempatkan 25 syarikat berasaskan teknologi khususnya sains hayat.

Ia bakal menempatkan Syarikat Terbitan Universiti yang akan mengkomersialkan hasil penyelidikan dan pembangunan (R&D) UTM di bawah program UTM-MTDC Simbiosis. - Bernama


Puad Zakarshi Diselar Kerana Tak Semak Fakta

Majlis Dekan-dekan Pendidikan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) hari ini menyifatkan kenyataan Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi yang meminta IPTA tidak menawarkan kursus pendidikan untuk guru sekolah rendah adalah sesuatu yang tidak tepat.

Pengerusi majlis itu Prof Abdul Rashid Mohamed dalam satu kenyataan berkata, kursus untuk guru sekolah rendah itu sebenarnya dianjurkan oleh IPTA atas dasar yang dibentuk oleh Kementerian Pelajaran sendiri untuk pengsiswazahan semua guru.

Katanya, program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan untuk guru sekolah rendah dan prasekolah ditawarkan oleh IPTA atas arahan Kabinet pada tahun 2003 dan program ijazah itu telah berakhir pada sesi akademik 2006/2007.

"Program ini telah diberhentikan berdasarkan persetujuan antara Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi dan semua IPTA yang menawarkan program tersebut dijangka mengeluarkan kumpulan terakhir graduan berkenaan sekitar 1,000 orang pada tahun ini," kata beliau.

Semalam Dr Mohd Puad dipetik sebagai berkata IPTA tidak sewajarnya menawarkan program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Sekolah Rendah) memandangkan ia telah ditawarkan oleh Institusi Pendidikan Guru (IPG).

Beliau berkata, penawaran program berkenaan di IPTA menjadi salah satu punca masih ada guru lepasan ijazah yang menganggur tidak mempunyai tempat di sekolah-sekolah rendah.

Abdul Rashid berkata, sememangnya sejak dahulu lagi dasar melahirkan tenaga guru ialah Maktab Perguruan melatih guru bukan siswazah untuk sekolah rendah dan IPTA melatih guru siswazah untuk sekolah menengah.

Katanya, apabila dasar pengsiswazahan semua guru dimulakan, Kabinet telah menetapkan bahawa IPGM (Institut Pendidikan Guru Malaysia) melatih guru siswazah sekolah rendah manakala IPTA pula terus melatih guru siswazah sekolah menengah.


Beliau berkata, IPTA sentiasa bertindak mengikut keperluan kritikal negara dan berusaha melahirkan graduan-graduan dalam bidang-bidang keperluan termasuk dalam bidang ilmu pendidikan.

"Sebagai Pengerusi Majlis Dekan Pendidikan IPTA, saya sangat-sangat berharap semua pihak menyemak dahulu fakta sebelum mengeluarkan kenyataan kerana ia akan memberi tanggapan negatif terhadap kerajaan dan seterusnya mengelirukan rakyat," katanya. -BERNAMA

Berita Kedua

Budaya "Cah Keting" Sudah Lama Wujud Dalam PAS - Mohd Puad

BATU PAHAT: Anggota Majlis Tertinggi Umno Dr Mohd Puad Zarkashi berkata budaya "cah keting" atau cantas-mencantas bukan perkara baru dalam PAS tetapi sebenarnya telah lama wujud di dalam parti itu.

Katanya budaya itu sudah lama wujud dalam PAS tetapi parti itu berselindung di sebalik parti Islam yang dipimpin oleh ulama.

Mohd Puad, yang juga Timbalan Menteri Pelajaran, berkata PAS cuba melindungi masalah dalamannya dengan 'menyerang' kerajaan pusat, Barisan Nasional (BN) dan Umno menerusi pelbagai dakwaan dan tuduhan tidak berasas.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika mengulas pengakuan terbuka Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam tentang kewujudan budaya "cah keting" sehingga memburukkan lagi kepincangan dalam parti itu.

"Rakyat boleh menilai sendiri parti PAS yang kini dilanda pelbagai bentuk kepincangan serta kebolehannya mentadbir dengan berkesan negeri-negeri yang dikuasainya oleh pakatan pembangkang," katanya selepas melancarkan program Juara Rakyat Kawasan Parlimen Batu Pahat di Senggarang, di sini hari ini.

Mohd Puad, yang juga Ahli Parlimen Batu Pahat, mendakwa kepincangan dalam PAS semakin serius dan wujud perbalahan pendapat serta pertelingkahan terbuka di kalangan anggota serta pemimpin parti itu mengenai beberapa isu. - BERNAMA

Ulasan GB

Tuduhan Puad Zakarshi mengenai budaya "cah keting" yang wujud di dalam PAS sebagai responnya kepada kenyataan Mursyidul Am PAS juga menunjukkan Timbalan Menteri itu tidak menyemak fakta.

Apa yang dinyatakan oleh TG Nik Aziz adalah kebimbangan Tuan Guru terhadap budaya itu yang "baru" wujud di dalam parti.


Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini secara terbuka mengakui wujud budaya 'cah keting' atau cantas mencantas dalam Pas sehingga menimbulkan kepincangan dalam parti tersebut.

Bagaimanapun, Mursyidul Am Pas itu tidak menjelaskan secara mendalam sejauh mana seriusnya perkara itu sehingga menyebabkan beliau membaca doa khusus memohon perlindungan Allah supaya menjauhkan parti itu daripada amalan 'cah keting' semalam.

''Kepincangan tidak hari ini sahaja, sejak anak nabi Adam lagi apabila Qabil bunuh adiknya sendiri, Habil dan sampai sekarang, manusia memuja nafsu dan memuja Allah.

''Susah hendak mencari manusia yang hanya memuja nafsu atau memuja Allah semata-mata selagi ada perjuangan dan pergelutan di antara nafsu baik dan nafsu jahat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Bantuan dan Zakat Kepada Pesakit Kusta anjuran Persatuan Kusta Kelantan di sini hari ini.

Semalam, selepas kuliah mingguannya, Nik Abdul Aziz membacakan doa memohon agar Allah melindunginya dan rakyat daripada orang yang mengamalkan sikap 'cah keting'.


Budaya cah keting itu adalah budaya impot. Budaya UMNO yang dibawa masuk ke dalam PAS. Budaya yang diperkenalkan oleh mereka yang hatinya nak bersama-sama UMNO. Di dalam UMNO, budaya cah keting lagi lama berlaku, malah semenjak pengasas UMNO sendiri, Datuk Onn Jaafar disingkirkan dari UMNO.

Dan Allah tetap selamatkan PAS dari mereka yang membawa masuk budaya non-harakah, non-Islamik ini dari menular di dalam parti.

Justeru itu tuduhan Puad yang menyatakan budaya cah keting dah lama wujud dalam PAS adalah terpesong jauh dari fakta sebenar.

Pernikahan Semula Dr Rosli Sah. Mahkamah Batalkan Perintah Mufaraqah

Mahkamah Syariah sebentar tadi menerima perkahwinan semula bekas ketua penerangan Pemuda PAS Kelantan, Dr Rosli Allani Abdul Kadir yang didakwa telah berlangsung di negara jiran selepas perintah berpisah sementara dikeluarkan 21 Dis lalu.

Mahkamah memutuskan demikian selepas merima bantahan awal peguam Rosli. Dengan itu mahkamah menerima pernikahan baru pasangan Rosli dan Ilyani Mohd Noor.

Bagaimanapun bapa Ilyani, Mohd Noor Che Man mahu memfailkan tuntutan rayuan pada hari ini juga.

Rosli dan Ilyani tidak hadir pada prosiding tersebut.

Rosli ketika dihubungi The Malaysian Insider sebentar tadi berkata beliau belum dimaklumkan keputusan itu oleh peguamnya. Ilyani dipercayai berada di ibu negara.

Pasangan berkenaan telah dikeluarkan perintah mufarakah pada 21 Dis lalu.

Susulan arahan itu mereka dikatakan telah berkahwin semula di negara jiran mengikut hukum syarak.

Pada 4 Jan lepas Rosli, melalui peguamnya Mustafa Kamal Mat Hassan mengemukakan notis bantahan awal bagi membatalkan kes tuntutan pembatalan perkahwinannya yang difailkan Mohd Noor dan perintah mufarakah oleh mahkamah.

Pada prosiding yang sama juga Rosli memohon mahkamah membenarkan pendaftaran dan mengesahkan perkahwinan mereka di luar negara mengikut peruntukan Seksyen 12 (2) Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Negeri Kelantan No 6 Tahun 2002.

Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Mohd Yusof Awang menetapkan 17 Jan untuk keputusan permohonan bantahan awal pasangan berkenaan.

Difahamkan Rosli dan Ilyani bernikah semula di kampung Wakseng, Yarang, Pattani, Thailand pada 22 Dis lalu selepas pernikahannya di Masjid Lapangan Terbang Subang pada 26 Dis 2008 diragui kerana disyaki terlibat dengan perkahwinan sindiket. -MIPeluang UMNO, BN Raih Sokongan Rakyat Tipis - Pensyarah

Peluang UMNO dan Barisan Nasional (BN) untuk meraih semula keyakinan rakyat di negeri Selangor amat tipis walaupun mereka melancarkan program Juara Rakyat sebagai pemikat untuk mengembalikan sokongan.

Pensyarah Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Ahmad Nidzamuddin berkata, program berkenaan dilihat hanya mampu memberi keuntungan kepada golongan tertentu terutamanya peniaga dan usahawan.

“Program Juara Rakyat masih baru. Tidak semudah itu UMNO dan BN mampu meraih sokongan rakyat kerana hanya segelintir yang akan terpikat dengan kempen yang dijalankan melalui program ini.

“Malah program ini juga tidak membantu rakyat secara keseluruhan tetapi hanya membuka peluang keuntungan kepada golongan tertentu seperti peniaga dan usahawan yang menyertai program ini,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Dr Ahmad berkata, UMNO juga seolah-olah tidak mahu ketinggalan apabila menganjurkan Juara Rakyat ini yang kelihatan sama seperti program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) yang dijalankan Kerajaan Negeri pimpinan Pakatan Rakyat.

“Apabila mereka lihat dasar begini (MES) berjaya menarik perhatian orang ramai, jadi mereka pun tidak mahu ketinggalan dan menganjurkan program yang mempunyai konsep hampir sama.

“Juara Rakyat digunakan untuk menunjukkan bahawa UMNO juga prihatin terhadap keadaan ekonomi dan pembangunan rakyat,” katanya.

Katanya, penerimaan rakyat terhadap program itu bergantung kepada sejauh mana peruntukan yang digunakan mampu menjaga kepentingan rakyat dan UMNO atau BN juga perlu mengambil pelbagai pendekatan lain untuk memenangi hati rakyat dari pelbagai sudut.

“Penerimaan rakyat bergantung kepada bagaimana pelaksanaan program ini dapat membantu mereka. Sekiranya BN mempunyai pakej yang baik, mungkin ia dapat meningkatkan keyakinan rakyat terhadap mereka.

“Bagaimanapun, Juara Rakyat hanya menumpukan sudut ekonomi rakyat. Sehubungan itu, BN perlu menjalankan program menyeluruh yang betul-betul dapat menawan hati rakyat dari pelbagai sudut berbeza,” katanya. -SH

Antara Hujjah Dan Pijak... Hanya Kerana Engkau Dilahirkan Dari Rahim Seorang Muslim...

Khalid Samad yang suka berhujah dan hujahnya pula sering jadi kontroversi disebabkan yang mendengarnya pula tak pandai nak berhujah yang mereka pandai hanyalah pijak kepala lembu dan juga pijak gambar Khalid Samad yang juga Ahli Parlimen Shah Alam.

Dilaporkan pula yang geng pijak kepala lembu adalah orang yang sama pijak gambar Khalid Samad. Dulu geng pijak kepala lembu tak puas hati dengan Khalid Samad dengan isu pindah kuil daripada Seksyen 19 ke Seksyen 23,Shah Alam. Sekarang mereka juga tak puas hati penjelasan Khalid Samad dalam isu Kalimah Allah.

Mereka tak pandai nak berhujah macam Khalid Samad dalam isu Kalimah Allah jadi bila dengar daripada hujung-hujung telinga kata kalimah Allah boleh digunakan oleh orang selain agama Islam mereka terus pijak-pijak gambar Khalid kerana samaada benci dekat Khalid Samad atau terlampau benci dekat orang bukan Islam lalu gambar Khalid dijadikan mangsa.Kali ini demo Kalimah Allah disertai Jais dan Mais dan geng pijak gambar khalid.Mereka 'bersatu hati' demi Kalimah Allah.

Bila ada dalam banyak-banyak orang yang berdemo tu sebut 'Bakar Gereja'! masing-masing pakat tak mengaku orang yang kata tu daripada kelompok masing-masing. Ada yang kata tak kenal pun orang yang bernama 'Suhaimi Shafie' pada hal mereka sama -sama demo di Masjid Negeri Shah Alam jumaat lepas.Mungkin takut kena ISA tu yang pakat tak mengaku. Menteri yang bagi amaran nak ISA tu pula buat 'gempaq' tu yang pakat tak ngaku.

Mereka 'bersemangat' pijak gambar Khalid Samad dalam Isu nak pertahan Kalimah Allah.Kalau ditanya kepada mereka geng pijak gambar Khalid tu -"Allah yang mana satu kamu nak pertahan? Adakah kamu kenal Allah?". Agak-agak muka yang bukan kaki masjid tu boleh jawab ke tidak? Macam juga orang tanya kita - "Hang solat ni kerana apa? Kerana Allah atau kerana nak masuk Syurga?"

Lapor Malaysiakini;

Ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad membidas Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) kerana menganjurkan protes Jumaat lalu, membantah penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam.

Bercakap dalam ceramah Pakatan Rakyat mengenai isu-isu semasa di Kota Damansara malam tadi, beliau mengecam Mais dan Jais kerana mengarahkan wakil mereka menyertai protes tersebut di Shah Alam.

Menurutnya, nama Mais dan Jais tertulis pada kain rentang yang mengecam penggunaan kaliman Allah oleh bukan Islam dan mereka yang menyertai protes itu turut memijak gambarnya (Khalid).

Khalid berkata, sekiranya pengarah Jais, Datuk Mohammed Khusrin Munawi mahu terbabit dalam politik, maka beliau hendaklah menubuhkan sebuah parti dan bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

Khalid turut membidas pemimpin BN yang menurutnya mengamalkan 'double standard' dengan membenarkan protes tersebut, dengan syarat pesertanya berada dalam halaman masjid.

Beliau menyifatkannya sebagai amat ganjil kerana sewaktu demonstari diadakan terhadap 'tiga katak' di Ipoh, pemimpin BN berkata 'ini bukan budaya kita'.

"Jadi mengapa ia kini menjadi budaya kita sekarang," soalnya.

Khalid merujuk kepada demonstrasi yang diadakan di Ipoh Februari lalu ketika tiga ADUN dari PKR dan DAP mengisytihar menjadi wakil rakyat Bebas, sehingga mencetuskan krisis perlembagaan di Perak.

Mengenai pendiriannya dalam isu 'Allah', Khalid berkata beliau secara tidak adil menjadi sasaran kerana berkongsi pandangan mursyidul am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang. -misaimerah

Ulasan GB

Ramai juga yang menanya GB mengenai isu Allah dan sikap Khalid Samad. Kalau GB sebagai Khalid, GB tak hairan dipijak gambar, kerana manusia yang memijak itu bukan sahaja berani pijak gambar, hukum Allah juga dah lama dipijak oleh mereka.

Yang kita lihat UMNO menjadikan isu kalimah Allah sebagai modal politik untuk dia bangkit semula di era 1 Malaysia yang memperdayakan itu. Tetapi malangnya isu itu menjadi senjata yang makan tuan.

Tapi anehnya, terdapat ramai juga pemimpin dan ahli PAS (terutama dari kelompok perpaduang) yang menyokong tuntutan agar kalimah Allah hanya untuk Islam. Walaupun PAS telah membuat keputusan secara mesyuwarah bahawa merujuk kepada kadah ajaran agama yang sebenar, penggunaan kalimah Allah itu dibolehkan untuk penganut agama samawi. Hanya sanya perlaksanaannya perlukan pemantauan agar ianya tidak disalahgunakan.

Presiden PAS telah memberi amaran keras untuk mengambil tindakan bagi mereka yang menyertai demo dan menentang keputusan jemaah. Rujuk di sini. Namun sehingga kini tiada sebarang tindakan diambil ke atas mereka yang menentang keputusan mesyuawarah itu.

Di antara pemimpin-pemimpin PAS yang mengeluarkan kenyataan yang tidak sehaluan dengan keputusan jemaah serta mengelirukan ahli-ahli PAS serta umat Islam ialah:


1) Kenyataan Timbalan Presiden, Nasharuddin Mat Isa di SINI
2) Kenyataan Timbalan Mursyidul Am, Datuk Dr Haron Din di SINI
3) Kenyataan Ketua Penerangan, Idris Ahmad di SINI
4) Kenyataan Pesuruhjaya PAS Selangor, Hassan Ali di SINI
5) Kenyataan Naib Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man di SINI

Masyarakat Melayu-Islam di dalam negara ini terhimpit dan terkongkong dengan pemahaman sempit mereka terhadap agama lain, malah welstanchaung mereka terhadap penganut agama lain juga begitu buruk sehingga memandang rendah kepada kumpulan orang yang menganuti agama selain Islam, dan mereka tidak pula berusaha untuk mempergiatkan dan mempertingkatkan usaha dakwah Islamiah agar Islam itu difahami dan diterima.

Persoalan "kalimah Allah" ini mudah difahami jika kita kembali kepada "hakikat" (kebenaran) bukan sekadar "syariat" (syiar).

Hakikatnya, hanya sanya kita ini dilahirkan dari rahim seorang ibu yang beragama Islam. Maka bermatian-matianlah kita pertahankan kalimah Allah.


GB ingin bertanya, taqdirnya dahulu jika anda-anda yang menentang kalimah Allah itu digunakan oleh bukan Islam, dilahirkan dari rahim seorang ibu bukan Islam, bagaimanakah agaknya sikap anda hari ini? Apakah pandangan anda sewaktu anda dihina dan ditentang oleh orang Islam dengan cara yang ada pada hari ini?

GB ingin bertanya, taqdirnya dahulu jika anda-anda yang menentang kalimah Allah itu digunakan oleh bukan Islam, dilahirkan dari rahim seorang ibu bukan Islam, apakah anda-anda tidak akan menyentuh makanan yang diharamkan Islam seperti babi, arak dan sebagainya? Silap gaya andalah orang yang paling banyak melahap babi dan paling ke depan di dalam tokong menyembah berhala!

Dan anda bernasib baik kerana dilahirkan seorang Islam. Maka itu bersyukurlah dan jangan memandang rendah penganut agama lain pula. Anda yang akan dipertanggungjawabkan jika anda tidak menyampaikan dakwah kepada mereka.

Itu sebab mengapa Islam mengajar kita untuk tidak "menghina" penganut agama lain. Tidak menghina ugama lain, tidak menghina "tuhan-tuhan" agama lain. Lihat ayat-ayat ini:

(2:148) Dan bagi tiap-tiap umat ada kiblatnya (sendiri) yang ia menghadap kepadaNya. Maka berlomba-lombalah (dalam membuat) kebaikan. Di mana saja kamu berada pasti Allah akan mengumpulkan kamu sekalian (pada hari kiamat). Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.

(10:99) Dan jikalau Tuhanmu menghendaki, tentulah beriman semua orang yang di muka bumi seluruhnya. Maka apakah kamu (hendak) memaksa manusia supaya mereka menjadi orang-orang yang beriman semuanya?

(49:11) Hai orang-orang yg beriman, janganlah sekumpulan org laki-laki merendahkan kumpulan yang lain, boleh jadi yang ditertawakan itu lebih baik dari mereka. Dan jangan pula sekumpulan perempuan merendahkan kumpulan lainnya, boleh jadi yang direndahkan itu lebih baik. dan janganlah suka mencela dirimu sendiri dan jangan memanggil dengan gelaran yang mengandung ejekan. Seburuk-buruk panggilan adalah (panggilan) yang buruk sesudah iman dan barangsiapa yang tidak bertaubat, maka mereka itulah org2 yg zalim.

(6:107) Dan kalau Allah menghendaki, niscaya mereka tidak memperkutukan(Nya). Dan Kami tidak menjadikan kamu pemelihara bagi mereka; dan kamu sekali-kali bukanlah pemelihara bagi mereka.

(6:108) Dan janganlah kamu memaki sembahan-sembahan yang mereka sembah selain Allah, kerana mereka nanti akan memaki Allah dgn melampaui batas tanpa pengetahuan. Demikianlah Kami jadikan setiap umat menganggap baik pekerjaan mereka. Kemudian kpd Tuhan merekalah kembali mereka, lalu Dia memberitakan kepada mereka apa yang dahulu mereka kerjakan.

(16:125) Serulah (manusia) kepada jalan Tuhan-mu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dgn cara yg baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yg lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang2 yang mendapat petunjuk.

(16:127) Bersabarlah (hai Muhammad) & tiadalah kesabaranmu itu melainkan dgn pertolongan Allah & janganlah kamu bersedih hati terhadap (kekafiran) mereka dan janganlah kamu bersempit dada terhadap apa yang mereka tipu dayakan.

(17:44) Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. dan tak ada suatupun melainkan bertasbih dgn memuji-Nya, tetapi kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun.

Seterusnya ada yang menyerang Hakim Lau Bee Lan kerana keputusannya untuk membenarkan majalah Herald menggunakan kalimah Allah dengan menyatakan bahawa Hakim berkenaan ialah seorang penganut Kristian yang aktif. Jika benar demikian maka itu adalah lebih baik kerana seorang penganut Kristian yang aktif daripada penganut Kristian yang tidk aktif. Allah sendiri menyatakan

Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. Dan sesungguhnya kamu dapati yang paling dekat persahabatannya dengan orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: “Sesungguhnya kami ini orang Nasrani”. Yang demikian itu disebabkan karena di antara mereka itu (orang-orang Nasrani) terdapat pendeta-pendeta dan rahib-rahib, (juga) karena sesungguhnya mereka tidak menymbongkan diri. (QS. 5:82)

Ada yang beralasan, bahawa penggunaan kalimah Allah nanti akan menyebabkan tersebar luasnya ugama Kristian di kalangan umat Islam.

Bagi GB, penggunaan kalimah Allah oleh umat Kristian sepatutnya menggerakkan lagi umat Islam yang kini lalai untuk mengtauhidkan Allah supaya sentisa mendalami ugama dan sentiasa bertaqarrub kepada Allah supaya kita mampu untuk menjelaskan konsep Tuhan yang sebenar - THE ULTIMATE - Yang Mempunyai Kebesaran Dan Keagungan - Zal Jalali wal-Iqram kerana umat islam di dalam negara ini "telah lama meninggalkan Tuhannya" sehingga tiada lagi kebenaran dan keadilan di dalam negara ini sekalipun diperintah oleh umat Islam sendiri. Yang menentang penggunaan kalimah Allah itu tak lain ialah si pemalas yang ingin mendalami agamanya dan berdakwah untuk agamanya.

Bukankah cabaran itu satu peluang? Bukankah cabaran Kristian untuk menggunakan kalimah Allah di dalam apa juga media termasuk terjemahan biblenya itu adalah satu peluang keemasan untuk kita menyampaikan kebenaran dan menerangkan konsep ketuhanan yang telah disalahfaham oleh mereka? Dan diskusi keagamaan untuk menetapkan THE ULTIMATE akan menjadi lebih baik dan teruja yang akan mempertajamkan intelektualisme umat Islam sendiri yang kini semakin layu dan longlai mengenai konsep ketuhanan Allah itu sendiri?

Dan akhirkata


“Sibghah (pewarnaan) Allah, dan siapakah yang lebih baik sibghahnya daripada Allah?


Sesungguhnya Allah, Tuhanku dan Tuhanmu, karena itu sembahlah Dia. Inilah jalan yang lurus."

Dialog Antara Agama : PAS Mendahului Jauh Di Hadapan

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dlaporkan sebagai berkata, sudah tiba masanya kerajaan memikirkan secara serius penubuhan sebuah majlis perundingan antara agama.

Keperluan itu dilihat semakin penting ekoran ketegangan dan protes berhubung keputusan mahkamah membenarkan akhbar mingguan Katolik Herald menggunakan kalimah “Allah”.

Kata beliau, majlis itu akan dianggotai oleh wakil pelbagai kaum.

Perkara itu sedang diberi pertimbangan kata beliau kepada pemberita di sini hari ini.

Difahamkan perkara ini diberi pertimbangan kerajaan selaras dengan gagasan 1 Malaysia yang digerakkan oleh kepimpinan Datuk Seri Najib Razak.

Muhyiddin berkata, inisiatif penubuhan badan ini juga akan memastikan persefahaman antara agama secara berkekalan di mana setiap ketua agama akan menyertainya.

“Kita sudah mulakan dengan memanggil ketua-ketua agama duduk berbincang bersama, tetapi kita belum tubuh dan fikirkan format badan tersebut lagi.

“Cadangan penubuhannya akan dibawa ke peringkat Kabinet dan saya percaya ia akan menjadi kenyataan,” kata beliau.

Timbalan presiden Umno ini turut menyifatkan isu penggunaan kalimah “Allah” sekarang memerlukan komitmen setiap pemimpin agama.

Usaha itu menurut beliau memerlukan jalan penyelesaian terbaik sehingga semua agama berpuas hati.

“Saya memahami kita kena jaga agama masing-masing, tetapi isu ini melibatkan sensitiviti yang amat tinggi, jadi kita kena selesaikannya sebaik mungkin, ini janji kita,” katanya

Ramai juga melihat majlis ini penting buat masa sekarang di sebalik isu kontroversi penggunaan kalimah “Allah”. Perkara ini juga pernah disyorkan dulu tetapi dibantah segelintir pihak.

Muhyiddin juga menegaskan, kerajaan tidak akan berkompromi terhadap pihak atau individu yang cuba menjejaskan ketenteraman awam.

Tegas beliau langkah itu penting kerana keamanan dan keharmonian kaum merupakan asas kemajuan negara.

Setakat ini 10 gereja dan sebuah kuil Sikh berhadapan dengan perbuatan serangan dan vandalisme sejak lebih seminggu lalu.

Sebuah masjid di Sarawak juga menjadi sasaran kerja vandalisme sehari selepas gereja di Seremban perkembangan yang dikhuatiri boleh memburukkan lagi suasana tegang ekoran isu kontroversi penggunaan kalimah “Allah”.

Muhyiddin berkata, inisiatif penubuhan badan ini juga akan memastikan persefahaman antara agama secara berkekalan di mana setiap ketua agama akan menyertainya.

“Kita sudah mulakan dengan memanggil ketua-ketua agama duduk berbincang bersama, tetapi kita belum tubuh dan fikirkan format badan tersebut lagi.

“Cadangan penubuhannya akan dibawa ke peringkat Kabinet dan saya percaya ia akan menjadi kenyataan,” kata beliau.

Timbalan presiden Umno ini turut menyifatkan isu penggunaan kalimah “Allah” sekarang memerlukan komitmen setiap pemimpin agama.

Usaha itu menurut beliau memerlukan jalan penyelesaian terbaik sehingga semua agama berpuas hati.

“Saya memahami kita kena jaga agama masing-masing, tetapi isu ini melibatkan sensitiviti yang amat tinggi, jadi kita kena selesaikannya sebaik mungkin, ini janji kita,” katanya.

Ulasan GB

Kerajaan baru memikirkan secara serius penubuhan sebuah majlis perundingan antara agama, sedang PAS sudah mengorak beberapa langkah jauh di hadapan dengan mengadakan pertemuan-pertemuan dengan pihak gereja di dalam usaha untuk merapatkan hubungan antara penganut agama Islam dan pnganut agama lain khususnya Kristian.

Baru-baru ini Menteri Besar Kelantan melawat tiga gereja di Kuala Lumpur termasuk Gereja Katholik Assumption, Jalan Assunta dan Gereja St Francis Xavier di Jalan Gasing bagi melihat dari dekat kesan kerosakan akibat dikhianat pihak tidak bertanggungjawab.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz mempersoalkan tindakan pihak terbabit sehingga merosakkan rumah ibadat orang bukan Islam.

“Saya pergi kerana rasa simpati terhadap mereka yang teraniaya,” ujarnya.

Beliau juga berkata, lawatannya ke gereja hanya boleh dijadikan isu kepada mereka yang berfikiran sempit.

“Sebelum ini pun saya pernah melawat kuil Hindu dan Buddha di Tumpat beberapa kali. Sami-sami Buddha juga datang ke pejabat saya,” ujarnya.

Beliau juga berkata, lawatan tersebut secara tidak langsung dapat menterjemahkan keindahan Islam kepada golongan bukan muslim.

Di Pulau Pinang pula satu majlis dialog antara Islam dan Kristian telah diadakan.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Mujahid Yusof berjaya membuka lembaran baru buat PAS terutamanya di tahun baru 2010 yang menyaksikan berbagai peristiwa hitam terjadi pada negara.

Dr Mujahid telah pergi secara rombongan bersama aktivis parti dari Parit Buntar, Perak serta Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang, Ustaz Takiqudin Hamzah, Rosidi Husain, Yang Dipertua PAS Tanjung, Yacoob Omar, Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Mohd Yusoff Mohd Noor dan Setiausaha PAS Jelutong, Nasir Ismail.

Adun PAS dari Meru, Klang, Dr Abdul Rani Osman pula melawat dan berdialog dengan pemimpim gereja Gereja Glad Tidings Assembly di Kelang.

Menurutnya, PAS menghormati kebebasan semua penganut agama selain Islam mengamalkan agama mereka kerana sikap ini telah dibuktikan oleh pemerintahan Islam sejak zaman berzaman.

Dr Rani turut menyebutkan bagaimana di zaman pemerintah Khalifah Saidina Omar, Masjidil Aqsa diperintah oleh Islam di mana terdapat sebuah gereja di sebelahnya yang mana kuncinya dipegang oleh orang Islam sehingga kini.

Guan Eng Boleh Saman Ketua Polis Selangor

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyelar Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar yang bingkas menafikan ugutan untuk menahannya berhubung ucapan beliau pada Kongres Pakatan Rakyat Disember lalu.

Khalid sebelum ini mendakwa Guan Eng akan ditahan dan disoalsiasat kerana mengeluarkan kenyataan mendiang Teoh Beng Hock mati dibunuh.

Namun Ketua Polis Selangor itu mula berdolak dalih dengan mengatakan Guan Eng tidak akan ditahan.

Khalid mewarwarkan akan menahan Setiausaha Agung DAP ini kerana dikatakan beliau enggan memberi kerjasama kepada polis Selangor yang datang ke pejabatnya di Pulau Pinang.

Kenyataan Khalid itu bagaimanapun disanggah Guan Eng, katanya beliau telah memberikan layanan yang baik kepada anggota polis berkenaan disaksikan wakil media tempatan yang hadir membuat liputan.

Sehubungan itu, Guan Eng kesal dengan tindakan Khalid yang cuba memutar belitkan keadaan bukan sahaja mencalarkan imejnya sebagai pemimpin bahkan imej PDRM turut mendapat tempias.

Sebelum ini Khalid juga bingkas memberi respon mahu mengambil tindakan kepada EXCO Selangor, Ean Yong Hian Wah hanya kerana saranannya supaya polis menghentikan siasatan kepada Guan Eng.

Pemerhati politik mengkritik polis yang bergegas mengambil tindakan kepada individu- individu yang langsung tiada kaitan dengan punca kematian Beng Hock sebaliknya membiarkan pihak- pihak berkepentingan kekal bebas.

Sementara itu, Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata, polis tidak boleh menahan Ketua Lim Guan Eng yang enggan memberi keterangan ekoran kenyataannya yang dianggap berupa hasutan pada Konvensyen Pakatan Rakyat Pertama 19 Disember lalu.

“Lim boleh menyaman pihak polis atas penahanan yang salah atau pemenjaraan,” kata Karpal kepada sidang media di sini semalam.


Sambil mengkritik Timbalan Pesuruhjaya Polis Selangor, Khalid Abu Bakar, kerana mengugut untuk mengeluarkan notis di bawah Seksyen 111 Kanun Keseksaan bagi membuat Lim memberi keterangan, Karpal berkata, “pihak polis sepatutnya memberi salinan laporan polis yang dibuat terhadapnya.”

“Saya tidak menempelak pihak polis tetapi mengugut seorang ketua menteri adalah satu perkara yang serius. Saya tidak kata kedudukan ketua menteri berada di atas undang-undang.

“Tetapi seperti warganegara yang lain, beliau (Guan Eng) mempunyai hak untuk meminta salinan laporan polis yang dibuat terhadapnya. Ini supaya membolehkan beliau memberi jawapan dalam konteks pertuduhan dalam laporan itu,” terang beliau.


Cooperate or face arrest, Guan Eng told
Police will arrest Penang Chief Minister if he refuses to give statement on alleged seditious remarks

PETALING JAYA: A warrant of arrest will be issued against Penang Chief Minister Lim Guan Eng if he continues to be uncooperative and refuses to give a statement to police on his alleged seditious remarks.

This is the position of the Selangor police, after saying they could not record Lim's statement last Saturday over seditious remarks he allegedly made during a speech at the first convention of Pakatan Rakyat in Shah Alam on Dec 19.

State police chief DCP Datuk Khalid Abu Bakar said he had sent a team to Penang but Lim made it difficult for them.

"We called him and I sent my officers to Penang to record his statement last Saturday, but we were not able to do so." Khalid said Lim's reason for not cooperating was that he wanted a copy of the first information report from police.

"I wish that he will cooperate and make things easy. And to carry out my job, we are forced to send him a notice under Section 111 of the Criminal Procedure Code. (The section empowers police to require the attendance of witnesses)

"This is to compel him to come to us at the Penang police headquarters. If he still refuses to cooperate, and all else fails, then we will issue a warrant of arrest against him."

Khalid said investigations into the case had been postponed a few times.

He voiced frustration over Lim's refusal to assist, saying: "I am not sure if he is trying to delay our investigations. Why won't he cooperate and get on with it?" Lim is alleged to have said at the MBSA auditorium in Shah Alam last Dec 19 that "Teoh Beng Hock was murdered".

A report was lodged against Lim by a police officer the following week, which spurred an investigation under the Sedition Act 1948. Lim was commenting on the death of political aide Teoh, a witness in a case investigated by the Malaysian Anti-Corruption Commission in relation to financial allocations for Selangor State representatives.

Teoh was found dead at Plaza Masalam, Shah Alam, where the Selangor MACC headquarters is located, on July 16. His death has sparked an outcry and a coroner's inquest is currently being held to ascertain the cause of the death.

On Jan 5, police recorded a statement from Selangor executive councillor Ean Yong Hian Wah, who allegedly made a statement calling on the police to stop investigations against the Penang Chief Minister. He was questioned for 50 minutes.

The Seri Kembangan assemblyman is being investigated under Section 506 of the Penal Code for criminal intimidation, and also under the Communication and Multimedia Act 1998.

On Dec 31, Ean Yong had told reporters that the police investigations were politically motivated to prevent the truth about Teoh’s death from coming out. - malaymail