5 Jan 2015

"Najib Diserang Kuman E-Coli" - Tweet Dari Pejabat Perdana Menteri


PM diserang kuman e coli

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terkena jangkitan bakteria e-coli semasa lawatan ke kawasan banjir sebelum ini.

Perkara itu dinyatakan oleh Pejabat Perdana Menteri melalui Twitter rasmi sebentar tadi.

“Doktor nasihat supaya berehat. Beliau akan kembali bertugas secepat mungkin,” menurut tweet itu.Apakah Maksud E.coli?


E COLI yang berlaku di Eropah, baru-baru ini benar-benar mengejutkan kerana tidak kurang 16 negara dilanda wabak berkenaan. Bahkan, ia juga menular ke negara lain, termasuk Amerika Syarikat dan Kanada. Sejumlah 4,137 kes cirit-birit berdarah direkodkan dan 50 daripada penghidapnya meninggal dunia.

Wabak seperti itu biasanya berlaku di negara mundur dan sedang membangun, tetapi yang menghairankan ia terjadi di negara maju yang lengkap dengan sistem pengawasan wabak serba canggih, seolah-olah masyarakatnya mula mengamalkan kehidupan kuno membuang najis merata-rata.

Persoalannya, bagaimana E Coli begitu berbisa dan mampu mencetuskan kemelut agresif? Ia dikatakan dicetus oleh sejenis bakteria spesies E Coli paling degil dan ganas iaitu daripada sub-spesies 0104:H4.

Risiko buruknya dikatakan hampir 10 kali ganda berbanding E Coli biasa. Ini kerana toksin E Coli daripada jenis ini sangat toksik.

Dikatakan apabila saja E Coli memasuki tubuh, mangsa segera mengalami gejala keracunan makanan. Antaranya cirit-birit bercampur darah, sakit perut memulas keterlaluan, disertai muntah-muntah dan letih lesu.

Dalam masa singkat, seluruh sistem tubuh mengalami kacau ganggu yang hebat dan dalam beberapa hari saja mangsa mungkin maut akibat kegagalan beberapa sistem tubuh yang penting. Semua ini disebabkan dehidrasi melampau, termasuk perdarahan dalaman dan kegagalan ginjal akut.

Profesor Promosi Kesihatan dan Pakar Perubatan Tingkahlaku, Dr Khalib Abdul Latiff berkata, wabak E Coli bukan semata-mata terletak kepada manifestasi klinikal, tetapi lebih kepada fenomena sampingan yang turut tercetus.

Apabila panik, pelbagai perkara turut berlaku. Lebih banyak pertelagahan berbanding penyiasatan dan kawalan. Justeru, tuding menuding berlaku kerana tidak mempercayai wabak sebegini masih berlaku di negara maju seperti Eropah.

Ini ketara pada permulaan wabak apabila beberapa negara dituduh sebagai punca wabak, manakala bahan makanan tertentu dikatakan membawa kuman E Coli yang menyebabkan malapetaka ini.

Akibatnya beberapa industri teruk terjejas. Import eksport barangan makanan dan sayur-sayuran yang dikatakan tercemar terhenti dan industri pertanian terjejas.

Menurutnya, meskipun wabak berpunca daripada najis manusia dialami berkali-kali, ternyata ia tidak dapat menafikan kelemahan akal manusia.

Jika tidak, masakan kejadian wabak penyakit seperti kolera (taun), amebiasis atau disentri (jangkitan trek usus menyebabkan cirit-birit), keracunan makanan dan E Coli masih terus dibincangkan di seluruh dunia.

“Menangani wabak bukan semata-mata terletak kepada peningkatan ilmu serta teknologi pencegahan dan pengawalan. Tidak juga dalam penyediaan sistem pengawasan serba canggih atau menambah bilangan pakar yang berpengalaman dalam hal ehwal penyakit.

“Sebaliknya, ia hendaklah diasaskan oleh rasa tanggungjawab dan tugasan bersungguh-sungguh untuk memastikan setiap rantaian makanan antara najis dan mulut tidak mengalami pencemaran. Semua sumber yang ada digerakkan seoptimum mungkin untuk memerhati dan menjaga kualiti bahan makanan yang akan dimakan,” katanya.

Beliau berkata, apabila tanda ancaman wabak dianggap hal kecil dan data pelik daripada aktiviti pengawasan tidak dipandang serius kerana kepentingan industri, ia menunjukkan kepincangan ketara dengan tugasan diamanahkan.

Wabak kolera yang membunuh lebih 5,500 nyawa di Tahiti susulan gempa bumi (yang juga meragut puluhan ribu nyawa) tahun lalu ialah satu contoh jelek yang mendukacitakan.

Akibat kecuaian melakukan saringan kesihatan dan profilaksis (tindakan diambil bagi mencegah penyakit) terhadap kolera ke atas petugas kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dari Nepal, seluruh Tahiti hancur akibat malapetaka berganda kerana kerja ‘cincai’ pertubuhan yang dianggap pakar.

Sama juga dengan isu E Coli di Eropah. Meskipun ia dibuktikan kerana sayur tauge, mesti ada sesuatu yang menjadikan E Coli meledak dan mengganas.

Adakah kerana keghairahan mencari keuntungan dan kesibukan menyediakan bekalan bagi memenuhi permintaan yang tidak henti-henti, komitmen terhadap biokualiti dan bebas pencemaran najis di sepanjang rantaian pengeluarannya tidak diutamakan.

Adakah kerana kegagalan mengenalinya dari awal dan kegagalan memutuskan rantaian kehidupannya, komitmen terhadap pengawasan berterusan tidak diendahkan? Yang membingungkan ialah bagaimana tauge boleh tercemar najis? “Wabak hendaklah dirasakan besar sebelum ia terjadi. Justeru, jentera pengawasannya perlu efisien dan ketat. Sentiasa turun ke padang memantau menggunakan kecekapan akal dan pengalaman yang ada. Bukan bersembang kosong.

“Isu kualiti, terutama membabitkan nyawa manusia, tidak seharusnya ‘cair’ akibat tekanan dan kepentingan tertentu. Ia adalah komitmen dalam urusan kerja, memastikan risikonya sifar dan kecuaiannya juga sifar,” katanya.

Meskipun wabak yang menyerang Eropah ini tidak menular ke Malaysia, pengajaran paling berharga daripada peristiwa itu ialah bagi penggemar hidangan mentah atau kurang masak seperti urap dan char kuetiau.

Harus diingat, cara tauge diproses mungkin tidak jauh beza antara negara ini dengan Eropah, tetapi melihat dengan mata kepala sendiri caranya dikendali dan dipasarkan, risiko untuknya berlaku di negara ini tidak mustahil. Justeru, sesuatu perlu dilakukan.
-HM


Najib Ke Thailand, Bincang Banjir Atau Iring Rosmah Pulang?


Selepas Bangkok, jet rasmi kerajaan akhirnya tiba di Kuala Lumpur

Jet rasmi kerajaan dengan nombor pendaftaran 9M-NAA yang dipersoalkan penggunaannya selepas dijejak berada di beberapa negara, walaupun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berada di Malaysia, akhirnya selamat mendarat di Lapangan Terbang Subang malam tadi.

Menurut laman sesawang Flight Radar 24, jet itu tiba pada jam 11.15 malam tadi selepas mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dari Bangkok pada jam 10.20 malam.

Najib dijangka akan merasmikan konvoi sukarelawan banjir Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya pada 8 pagi ini.

Jet 9M-NAA yang dikendalikan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sebelum ini pernah dijejak mendarat di Indianapolis, Los Angeles, New York, London, Dubai dan Bangkok walaupun Najib sudah berada di Malaysia untuk memendekkan percutiannya.

Situasi banjir yang buruk di negeri-negeri pantai timur seperti Kelantan, Terengganu dan Pahang memaksa Najib memendekkan percutiannya selepas gambar presiden Umno itu bermain golf bersama Presiden Amerika Syarikat Barack Obama di Hawaii dikeluarkan akhbar Washington Post dan mendapat kecaman pengguna media sosial.

Najib pada petang 27 Disember tiba di Kota Baru untuk melawat mangsa banjir selepas dijemput pesawat TUDM lain dari Hong Kong.

Pada 2 Januari, Bernama melaporkan Najib terbang ke Bangkok pada hari sama laman sesawang Flight Radar 24 menjejak 9M-NAA mendarat di ibu kota Thailand itu.

Menurut Bernama yang memetik laman Facebook Najib, pertemuan dengan Perdana Menteri Thailand Jen Prayuth Chan-ocha untuk mengucapkan terima kasih kerana bantuan negara tersebut apabila Malaysia di landa banjir.

Sebelum ini, selepas pulang ke Malaysia dan memendekkan percutiannya, Najib dilaporkan sebagai berkata keluarganya bersedih dengan tindakan tersebut.

“Walaupun keluarga saya bersedih kerana terpaksa ditinggalkan, saya memberitahu apa yang mereka alami tidak boleh dibandingkan dengan perasaan mangsa banjir,” katanya seperti dilaporkan Bernama.

PKR sebelum ini mempersoalkan siapa yang menggunakan pesawat rasmi kerajaan itu berada selepas kepulangan Najib dengan menggunakan pesawat TUDM.

Ketua Penerangan Pemuda PKR Lee Chean Chung mempersoalkan mengapa pesawat 9M-NAA mendarat di Indianapolis dan siapa penumpang pesawat itu.

“Saya mahu tahu mengapa pesawat rasmi tidak membawa Najib pulang tetapi pesawat TUDM yang digunakan, hanya menambahkan kos?” soal Ahli Dewan Undangan Negeri Semambu itu.

Pengguna media sosial juga bertanya ke mana perginya isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor di saat pantai timur dilanda banjir besar.

Najib dalam menjelaskan aktiviti bermain golf bersama Obama di Hawaii baru-baru ini menafikan beliau mengabaikan bencana banjir seperti dituduh sesetengah pihak.

Katanya, aktiviti itu dirancang lebih awal atas dasar menjalinkan hubungan diplomasi dengan pemimpin dunia bagi mendatangkan manfaat kepada Malaysia.

Beliau berkata, jemputan itu disampaikan sewaktu Obama melawat Malaysia April lepas, dan amat sukar menolaknya kerana ia dirangka lebih awal berdasarkan jadual kedua-dua pemimpin.

"Main golf ini bukanlah satu perkara aneh atau luar biasa... sebab zaman Tun Abdul Razak (perdana menteri kedua Malaysia), Tun Dr Ismail Abdul Rahman (timbalan perdana menteri kedua) bermain golf dengan pemimpin dunia merupakan perkara yang boleh dikatakan sebagai 'golf diplomacy',” katanya. -TMI

Najib Di Thailand, Kenapa Pergi Senyap-Senyap?

Melalui laman sosial Facebook dan Twitter milknya, Najib Razak menulis pagi tadi bahawa beliau kini berada di Thailand setelah mengadakan perbincangan dengan rakan sejawatnya, Perdana Menteri negara itu, Jenderal Prayuth Chan-ocha semalam.

Perbincangan itu dikatakan berkaitan banjir serta menyampaikan ucapan terima kasih kepada rakan sejawatannya itu atas sumbangan yang dihulurkan bagi membantu mangsa banjir di Malaysia.

Katanya lagi, mereka juga bertukar pandangan tentang langkah pemulihan dan pengalaman Thailand dalam menghadapi bencana banjir.

Kali terakhir Najib dilihat berada di dalam negara ialah pada malam tahun baru di mana beliau berada di sebuah masjid di Pengkalan Kubur, Kelantan. Selepas itu, berita mengenainya senyap begitu saja dan tiada sesiapa tahu ke mana beliau menghilang.

Beradanya Najib di Thailand dan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Thailand hanya diketahui kerana hebahan yang dilakukan sendiri oleh Perdana Menteri melalui laman sosial miliknya. Jika tidak, mungkin ramai yang menyangka beliau berehat saja di Seri Perdana setelah menghabiskan banyak masa meninjau mangsa banjir di seluruh negara hampir seminggu sebelum ini.

Kenapa Najib pergi ke Thailand secara senyap-senyap? Adakah ia lawatan rasmi, kunjungan peribadi atau menyambung percutian di Hawaii yang tergendala sebelum ini?

Kalau lawatan rasmi, siapa anggota rombongannya dan kenapa tiada wartawan ikut serta dan tiada juga laporan berita mengenai pemergiannya itu sedangkan yang ditemuinya adalah Perdana Menteri Thailand?

Mengapa juga tiada gambar Najib bersama Perdana Menteri Thailand sedangkan sebelum ini beliau amat gemar memuat-naik gambarnya bersama pelbagai personaliti di media sosial miliknya?

Jika bercuti pula, kenapa dilakukan secara sembunyi dan tidak diketahui oleh sesiapa? Jika dimaklumkan, sama ada kerana lawatan rasmi atau bercuti, tentu ramai yang ingin menghantar dan mencium tangannya di lapangan terbang.

Sebelum ini, pemergian Najib bercuti ke Hawaii juga dilakukan secara rahsia dan ia hanya diketahui ramai apabila gambarnya bermain golf bersama Presiden Amerika, Barack Obama didedahkan oleh media antarabangsa.

Pemergian Najib ke Thailand dan mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatannya tiadalah apa-apa yang istimewanya jika tidak diketahui pesawat khas yang membawanya ke Hawaii sebelum ini, turut sedang singgah di Bangkok ketika ini.

Melalui laporan laman penjejak pesawat, FlightRadar 24, pesawat khas kerajaan dengan nombor pendaftaran 9M-NAA itu yang ditinggalkan ketika Najib kembali sendirian untuk meninjau keadaan banjir dalam negara, dilaporkan terbang daripada Hawaii - Indianapolis - Los Angelas - New York - London - Dubai dan destinasi terakhirnya dikesan semalam ialah di Bangkok, Thailand.

Sejak itu, timbul percakapan bahawa jet itu sedang digunakan oleh isterinya, Rosmah Mansor yang tidak kembali bersama-sama dengan Najib untuk meninjau suasana banjir sebelum ini.

Apabila FlightRadar24 mengesan jet itu singgah di Bangkok, ramai yang tertanya-tanya siapakah yang sedang menggunakannya dan apa yang dilakukannya di ibu negara Thailand itu?

Tetapi apabila pagi tadi Perdana Menteri sendiri memaklum beliau berada di Thailand selepas mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Thailand, teka-teki orangramai mengenai kehilangan Najib sejak dua hari lalu, misteri jet singgah di Bangkok dan segala hal berkaitan dengannya bagaikan sudah mula terjawab.

Cuma timbul persoalan, apakah perancangan Najib pergi ke Thailand sudah lama dilakukan atau semata-mata untuk "menjemput" pesawat khasnya di Bangkok dan kemudian kembali ke dalam negara menaiki jet mewah itu bersama-sama isteri dan ahli keluarganya yang lain?

Mungkinkah pertemuan dengan Perdana Menteri Thailand juga baru saja dirancang, seiring dengan kebetulan beliau mahu pergi ke negara itu?

Dengan Najib sendiri mengesahkan beliau berada di Thailand dan jet 9M-NAA juga "kebetulan" berada di negara itu, janganlah terperanjat jika kembalinya ke dalam negara dalam waktu yang singkat ini, orang pertama yang melangkah keluar daripada jet itu nanti ialah Najib sendiri.

Mungkin juga media akan dijemput secara besar-besaran untuk merakam gambarnya keluar daripada jet bagi membuktikan selama ketiadaannya, tiada sesiapa selainnya menggunakan jet itu.
-shahbudindotcom
Najib errs in his silence on Rosmah

The funny thing about rumours is that you can never really choose to ignore them. But then, if you say too much, people will assume that you are acting in self preservation because there is truth to the talk. Say too little, and you add to the intrigue. Say nothing at all, and a piece of gossip takes a life of its own, ever growing in intricacy and complexity till little of the original remains.

Considering the options on the table, you’d think that addressing the situation makes the most sense for the parties involved, in this case, Prime Minister Najib Razak and the elusive Perdana 1, which currently awaits the Prime Minister in Thailand after a week-long jaunt in the United States, stopping in Los Angeles, Indianapolis, Los Angeles again and then New York en route to London, Dubai and back to South East Asia.

The fact that the aircraft remained in the US while the Prime Minister rushed home to deal with the flood crisis has intrigued many commenters and critics across the social sphere, with many coming to the conclusion that it must be the First Lady of Malaysia (FLOM), Rosmah Mansor, who is aboard the flight, probably indulging her allegedly infamous penchant for extravagant shopping and travel.

The Prime Minister’s Office has tried to pass it off as a maintenance issue, but as a piece carried by FMT on Saturday suggests, there was only one possible reason for Perdana 1 to be in Indianapolis, and for a week at that, raising even more concerns over the use of the jet, and more important, the doings of its possible passenger.

Najib should have just come out and addressed the rumours before they became such a source of national concern. Had he said, yes, it is Rosmah on board, he would have caught flak for it, but no more than he already has, as many Malaysians have already made up their minds about FLOM’s temperament and passions. Instead, his elegant silence has dealt a far worse blow to his and his wife’s reputations, at a time when he actually has made a public relations score with his efforts to address the floods. Had he clearly told Malaysians that the jet had issues, and the reason why it was in Indianapolis for so long, his honesty would have at least been appreciated by Malaysians whose tax dollars pay RM27,501.75 per hour for use of the jet.

Compare this to the way AirAsia Group CEO Tony Fernandes has been dealing with the biggest crisis facing his airline yet. The ill-fated QZ8501 would have devastated AirAsia had Fernandes dealt with the situation the way that our Prime Minister has with Perdana 1. Had he been as opaque over the issue, critics would have lambasted him for having no sympathy for his employees and the passengers onboard the flight, but what Fernandes has done is give the world a master class in crisis management.

He has gone to the ground, given comfort to the staff of AirAsia, personally accompanied the body of a stewardess back to her home, communicated constantly with the public and media, and his efforts have been rewarded with a positive afterglow on the airline despite the disaster. His constant updates have left little room for rumour, little space for unbridled speculation.

It is this openness that has given Fernandes some leeway as the airline recovers from the disaster, and our Prime Minister would serve himself well to learn from what the AirAsia Group CEO has done over the past week. Due to Najib’s refusal to address the status of Perdana 1, he has given way for gossip to hit him and his wife much harder than anything he could have possibly confessed to, even a shopping spree that spanned the breadth of America, from Los Angeles on the West Coast to New York on the East Coast.

Obviously, the magnitude of the loss of QZ8501 cannot be compared to the extravagance Perdana 1 has been associated with, but the two leaders dealing with crisis and controversy have chosen to deal with their situations in mirror-opposite ways. Najib must learn from his mistakes and stop the cycle of PR disasters marking his tenure as Prime Minister of Malaysia.
-FMT
[VIDEO] Raja Shamri - OKU Yang Menjadi WIRA Membantu Mangsa Banjir


Siapa Sangka Wira Tak Didendang Ini Rupanya Seorang OKU Yang Banyak Membantu Mangsa Banjir

Sewaktu meneliti satu persatu kisah banjir 2014 yang penuh dengan berbagai cerita baru-baru ini, kami tertarik dengan kisah wira tak di dendang ini yang telah dikongsikan oleh Azizah Aling. Sungguh, andai menatap paparan post di wall FB beliau, ramai yang terinspirasi dengan semangat beliau dalam membantu mangsa banjir di Kelantan.

Kita ikuti nukilan Azizah Aling di bawah :

BANJIR 2014 – BAHAGIAN 3 (Wira yang tidak didendang – the unsung hero)

(1) Saya mahu memperkenalkan satu sosok mulia. Barangkali ada antara kalian yang mengenali beliau, dan telah mengikuti perkongsiannya yang bersifat semasa dan mendasar ke lapangan, di halaman FB miliknya. Jika ya, tidak mengapa. Bacalah lagi. Jika belum, selamat berkenalan dengan sosok istimewa dan bijaksana. Mari sama-sama kita berkongsi kesyukuran atas kewujudan hamba Allah yang berhati mulia ini.

(2) Beliau merupakan orang kelainan upaya (OKU) yang dilahirkan dengan tidak sempurna sifat. Kaki kanannya tiada, dan beliau bergerak menggunakan kaki palsu. Jejari pada tangan kanannya bercantum. Namun, kekurangan itu tidak dijadikan rintangan untuk beliau berbakti kepada masyarakat yang dilanda bencana.

(3) Nama penuh beliau ialah Y.M. Raja Shamri bin Raja Hussin. Mesra disapa dengan panggilan Abang Raja. Pemilik syarikat motivasi yang sedang menapak naik di Kelantan, Golden Minds Consultant yang beroperasi di Pasir Putih ini, telah menjadikan Masjid Ibrahimi, Pasir Putih sebagai tempat operasi untuk dia dan Dr. Hadi menjalankan misi menyelamat dan menghantar bantuan buat mangsa bencana di Kelantan.

(4) Pada asalnya, misi itu hanya dibuat pada skala kecil. Namun, berkat keikhlasan dan kesungguhan yang tidak mengenal lelah dan payah, misi anjurannya menjadi besar. Sukarelawan datang dari pelbagai arah. Bantuan tiba dengan mencurah-curah. Benarlah, saat keikhlasan hati dan kemurnian jiwa mengambil tempat, mudah sahaja Allah membukakan hati manusia untuk berkongsi rezeki dan kudrat.

(5) Bantuan tidak dihantar ke pusat pemindahan banjir, kerana bantuan ke lokasi itu telah diselia dan disedia oleh pihak kerajaan. Pasukan beliau fokus kepada mangsa yang jauh terperosok ke kawasan pedalaman dan tidak berada di pusat pemindahan banjir, atas pelbagai sebab.

Kebanyakannya kerana aliran deras air yang menyukarkan pergerakan, ataupun disebabkan oleh pusat pemindahan ikut tenggelam, yang menyebabkan mangsa lari ke tanah lebih tinggi di perbukitan. Bantuan tiba kepada mangsa yang kelaparan, dan ia memberikan sinar untuk mangsa mencicip makanan buat mengalas perut yang kelaparan.

(6) Antara hal yang menitiskan air mata saya adalah, beliau sanggup memandu dalam lebat hujan selama berjam-jam, semata-mata mencari petrol untuk kegunaan kenderaan bagi menghantar bantuan, meskipun beliau berkaki palsu. Meredah air deras, dengan kekuatan sebelah kaki sahaja, sangatlah sukar. Selalunya, kaki kiri beliau akan cepat berasa lenguh dan perlu diurut. Tidak mengapalah, pasti ada ganjaran besar buat Abang Raja daripada Allah kelak.

(7) Andai dia yang serba kekurangan dari segi sifat dan kudrat bisa menjadi penyelamat, malu juga andai kita yang sempurna segala sifat hanya memandang kosong tanpa mahu berkongsi apa-apa. Ayuh! Kita rancakkan misi bantuan.


Nota kaki :

Masihkah kalian ingat tentang iklan Petronas sempena Hari Kebangsaan pada tahun 2005 mengenai lelaki yang kehilangan kaki dengan tagline “Jalan Mesti ke Depan, Bukannya Ke Belakang” lakonan Othman Hafsham?

Jalan cerita dalam iklan itu adalah buah fikir beliau, dan ia menyentuh sedikit sebanyak tentang perjalanan hidupnya di dunia ini.

Selamat berbakti, Abang Raja! Kami ucapkan berbanyak-banyak terima kasih atas kesudian tuan menabur bakti. Tiba masa, para perantau ini akan pulang ke Kelantan untuk menyambung misi Abang Raja, agar ia tidak terhenti!

Credit : Azizah Aling, dengan izin.

Kami percaya ramai lagi ‘unsung hero’ di luar sana yang berjuang dengan ikhlas membantu mangsa-mangsa banjir tanpa mengharapkan sebarang balasan. Salute buat anda semua!
-thevocket


Lelaki Ini Telah Buktikan Kecacatan Bukannya Satu Penghalang Untuk Berjaya.

Latar Belakang Raja Shamri

Nama lelaki ini telah naik mendadak di media sosial sejak musim banjir besar berlaku di Pantai Timur.

Segala post-post yang dimuatnaik oleh lelaki ini berkenaan banjir mendapat sambutan luar biasa dari pengguna media sosial. Malah artikel mengenai usaha beliau sebagai sukarelawan banjir turut mendapat perhatian yang luar biasa di The Vocket. Siapa beliau sebelum musim banjir? Tonton ini dan anda akan mendapat jawapannya:

Kisah Latar Belakang Raja Shamri dalam slot televisyen, Iktibar:


Jika anda rasa kisah ini memberi inspirasi, kongsikannya dengan keluarga dan rakan anda hari ini :)

-thevocket