29 Nov 2010

Ingatan MB Kedah: PR Tidak Mudah Untuk Menang Dalam PRU13

UUsah sangka kemenangan PRU 2008 berulang mudah, MB Kedah nasihat Pakatan

SHAH ALAM, 29 Nov – Ketua Menteri dan Menteri-menteri Besar kerajaan negeri Pakatan Rakyat (PR) mengadakan pertemuan di sini hari ini dengan Datuk Seri Azizan Abdul Razak memberi amaran pemimpin-pemimpin perikatan tiga parti itu agar tidak mengharapkan kemenangan 2008 akan berulang dengan mudah.

“Pakatan tidak boleh terlalu yakin bahawa mereka akan kekal berkuasa,” kata Menteri Besar Kedah (gambar) itu.

“Jadikan pilihan raya umum 2004 sebagai contoh, di mana PAS kehilangan Terengganu dan menang tipis di Kelantan,” kata beliau seolah-olah senada dengan pandangan Penasihat DAP Lim Ki Siang ketika merasmikan Konvensyen DAP Selangor semalam.

Pada 8 Mac 2008, BN kehilangan empat lagi negeri selepas Kelantan dikuasai PAS sejak 1990 manakala di Parlimen pula ia hilang penguasaan majoriti dua pertiga.

Bagaimana Azizan menekankan bahawa pengundi-pengundi Kedah sudah mula menyesuaikan diri dengan pentadbirannya, yang menyaksikan peningkatan dalam hasil pulangan pembalakan.

“Pengundi-pengundi Kedah sudah selesa dengan kerajaan negeri Pakatan Kedah yang mengamalkan ketelusan dan dengan jayanya menambah hasil negeri daripada pembalakan,” kata Azizan.

Semalam, Lim memberi DAP Selangor amaran bahawa PR kemungkinan akan tewas dalam pilihan raya umum akan datang jika mereka tidak bersatu padu sambil mengingatkan konvensyen kepimpinan negeri agar belajar daripada pengalaman Terengganu pada 2004.

Penasihat DAP itu juga meminta perwakilan barisan menyokong kepimpinan negeri yang menganggotai kerajaan negeri Selangor sebagai tanda perpaduan.

“Bolehkah Umno dan Barisan Nasional (BN) menang balik Selangor dalam pilihan raya umum akan datang? Adakah kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor tidak boleh ditembusi dan tidak dapat dikalahkan?” kata Lim ketika berucap membuka Konvensyen DAP Selangor.

“Saya tahu ada orang yang percaya bahawa Pakatan Rakyat tidak boleh hilangan kawalan dan kuasa di Selangor dalam pilihan raya umum akan datang,” kata Ahli Parlimen Ipoh Timur ini.

Beliau mengingatkan para perwakilan konvensyen bahawa PAS tidak menjangkakan ia akan kehilangan Terengganu dalam pilihan raya umum 2004 selepas memperoleh kemenangan tidak disangkakan sama sekali pada 1999.

“Pada pilihan raya umum 1999, PAS tidak pernah menjangkakan kuasa menang di Terengganu tetapi menyapu bersih 28-4 di Dewan Undangan Negeri,” kata Lim.

“Pada pilihan raya umum 2004, PAS tidak menjangkakan akan kehilangan kuasa di Terengganu tetapi tewas dengan keputusan terbalik 4-28, disapu oleh Umno dan BN,” kata beliau.

Lim juga berkata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad membayangkan BN akan menang balik Selangor memandangkan PR berada dalam keadaan tunggang-langgang.

Dalam pada itu, Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, kerajaan-kerajaan negeri PR telah berjaya mengatasi serangan bertubi-tubi dilemparkan terhadap pentadbiran mereka.

“Negeri-negeri Pakatan Rakyat telah berhadapan dengan pelbagai cabaran sepanjang tiga tahun pentadbiran, tetapi dengan jayanya telah mengatasi kesemua percubaan mereka yang mahu mengganggu usaha memperbaharui pentadbiran negeri-negeri (yang terletak di bawah mereka),” kata Khalid.

“Saya berharap persidangan kali ini akan menjadi platform untuk berkongsi pengalaman kita dan untuk memperbaiki perkhidmatan-perkhidmatan kami bagi memperkukuhkan pentadbiran menghadapi pilihan raya umum ke-13,” kata beliau lagi.

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pula menasihatkan negeri-negeri PR agar bersatu menghadapi media arus perdana yang cuba mencetuskan sentimen rakyat terhadap perikatan itu.

“Negeri-negeri Pakatan Rakyat mesti berlawan menghadapi serangan media arus perdana yang terus-menerus memutarbelitkan fakta bagi mengelirukan orang ramai,” kata beliau yang juga Mursyidul Am PAS.

Persidangan hari ini dihadiri oleh Khalid, Nik Aziz, Azizan dan Lim Guan Eng serta Exco Kerajaan Negeri dan waki daripada subsidiari negeri. -TMI

Ulasan GB

Dengan pelbagai karenah yang ditimbulkan oleh komponen PR, GB melihat apa yang dicanangkan iaitu "kemaraan ke Putrajaya" semakin menjadi lambat.

Ramai yang berjuang mengikut nafsu, bukan ilmu. Nafsu yang meluap-lupa tanpa menhiraukan akhlak serta disiplin perjuangan akan hanya menyebabkan perjuangan itu menjadi sia-sia.

Teguran dan kritikan tidak diendahkan malah cuba diinjak dan segala masalah cuba disapu ke bawah karpet.

Ini diperburukkan dengan sikap para penyokong PR yang mendewa-dewakan pimpinan sehingga pimpinan menjadi orang yang lupa diri untuk melihat perjuangan dari sudut kebenaran dan keadilan yang hakiki.

Memang PR kini sedang dilanda wabak syok sendiri.

Serang Ketuanan Melayu: PKR Silap Dan Cetuskan Kemurkaan Sultan & Kemarahan Rakyat

Sultan Selangor kecewa ada Melayu pertikai kedudukan Raja, bangsa sendiri

SHAH ALAM: Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini bertitah baginda sedih dan dukacita kerana ada segelintir individu yang berhijrah ke negeri itu, terutama orang Melayu, sanggup mempersoalkan peranan institusi Raja Melayu serta kedudukan dan hak keistimewaan bangsa Melayu.

Baginda bertitah golongan itu turut mempersoalkan kerelevanan institusi Raja Melayu serta peranannya dalam sistem pemerintahan negara ketika ini.

"Matlamat mereka agar sistem Raja Berperlembagaan ini disemak dan dikaji semula atas alasan negara telah menjalani arus pemodenan, dan sistem yang diamalkan sekarang ini sudah tidak bersesuaian, adalah amat tidak bertepatan," titah baginda pada majlis pembukaan Wacana Raja Berperlembagaan – Perspektif Sejarah, Kini dan Masa Depan di sini.

Sultan Sharafuddin bertitah terdapat juga suara lantang di kalangan orang Melayu sendiri yang meminta perkataan ‘Melayu’ dihapuskan daripada ungkapan ‘Raja-Raja Melayu’.

Titahnya, baginda percaya perbuatan itu dilakukan golongan berkenaan untuk kepentingan diri sendiri atau kepentingan politik mereka.

Sultan Sharafuddin bertitah adakah orang Melayu kini tidak berbangga dan megah dengan bangsa sendiri sehingga ada yang sanggup menggadaikan perkataan ‘Melayu’ untuk dikuburkan serta lenyap daripada mata dunia.

Baginda bertitah kisah sejarah yang ditulis oleh orang Inggeris juga tertera perkataan ‘Tanah Melayu’ dan ‘Raja-Raja Melayu’ dan ini menunjukkan penulis Barat berkenaan mengiktiraf bangsa Melayu yang memulakan sejarah di negara ini.

"Beta berasa sedih dengan generasi sekarang yang malu untuk mengaku diri mereka seorang Melayu.

"Di sini beta ingin menyatakan bahawa bukanlah tujuan beta untuk menyalakan api perkauman, tetapi ingin menyatakan kepada kita semua bahawa kita mesti berbangga dengan negeri Selangor yang terdiri daripada rakyat berbilang kaum iaitu kaum Cina, India dan Melayu, serta kaum-kaum yang lain," titah baginda.

Titahnya, keamanan di Selangor boleh dibanggakan kepada dunia luar kerana negeri itu mempunyai tamadun yang maju dengan kepesatan ekonomi terbina atas keharmonian ketiga-tiga kaum.-BernamaUcapan Dasar Pres PKR: Silap serang Ketuanan Melayu

Umno dengan ketuanan Melayu dan PKR memerangi ketuanan Melayu. Siapa yang tersepit dalam mencari keberuntungan politik? Dalam keghairahan mencari sokongan politik kita jangan sampai terlampau.

Tema paling tidak kena, serangan bertali arus, perbincangan demi perbincangan sokongan demi sokongan total NGO Melayu menyukarkan jalan PR ke Putrajaya. Ini adalah satu bentuk ucapan dasar yang silap.

Realitinya kawasan parlimen berpengundi Melayu masih kekal 2/3 dan PR akan gagal secara total PRU13 untuk saingi Umno Bn. Ucapan dasar Presiden PKR memberi talian hayat untuk Umno terus kekal PRU 13. Dan silap percaturan Selangor juga bakal jatuh kembali ke tangan Umno Bn.

Hari ini saja ucapan Azmin Ali akan memerangi Ketuanan Melayu, mula dikitar. Dan pengitaran berita tersebut sudah mula masuk ke rumah rumah pengundi negara Melayu seluruh negara.

Berita ini rancak diagendakan, pusingan ini PR akan kalah ?

Banyak pihak persoal sikap Wan Azizah bidas ketuanan Melayu, agungkan Anwar

KUALA LUMPUR: Pelbagai pihak mempersoal sikap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang mahu konsep ketuanan Melayu dihapuskan, semata-mata untuk meraih sokongan bukan Melayu.

Mereka juga mempertikaikan sikap Dr Wan Azizah yang mengagung-agungkan suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga penasihat PKR yang dianggapnya sebagai anugerah tuhan untuk memimpin rakyat negara ini.Mereka berpendapat kenyataan Presiden PKR mengenai ketuanan Melayu memberi implikasi besar terhadap negara, institusi Raja-Raja Melayu, di samping menjadikan bangsa Melayu mundur.

Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia, Zainul Rijal Abu Bakar, berkata konsep itu seharusnya diperbaiki bukan disanggah kerana pelaksanaan berkaitan kedudukan istimewa Melayu perlu lebih telus. “Secara perundangan, menghapuskan kedudukan istimewa Melayu bukan semudah menukar pakaian, sebaliknya Perlembagaan Persekutuan yang sarat dengan keistimewaan Melayu dan Islam perlu dipadamkan terlebih dulu.

“Persoalannya, dalam keadaan wujudnya keistimewaan Melayu dan Islam pun kedudukan itu sering dicabar, apakah akan berlaku jika kedudukan berkenaan dihapuskan. “Jika persaingan adil mahu diwujudkan, ia perlu berlaku dalam kedudukan sama pada semua pihak. Dalam sektor swasta dan perniagaan yang dimonopoli bukan Melayu misalnya, persaingan adil tidak berlaku kepada Melayu tetapi perkara ini tidak diperbesarkan,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Kelmarin, ketika menyampaikan ucapan dasar pada Kongres Nasional PKR di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Dr Wan Azizah berkata, konsep Ketuanan Melayu perlu dihapuskan supaya anak membesar dengan visi ‘bangsa bermaruah’ atau ‘Melayu Bermaruah’.

Beliau juga mendakwa Ketuanan Melayu adalah slogan digunakan sekumpulan kecil elit Melayu yang berkuasa untuk memperdaya Melayu bagi kepentingan sendiri.Zainul Rijal juga menolak pandangan tidak tepat, iaitu Ketuanan Melayu bermaksud kekuasaan Melayu dalam konteks sehingga memperhambakan bangsa lain.

“Frasa Ketuanan Melayu tidak wujud dalam Perlembagaan Persekutuan, tetapi konsep itu kerana kesanggupan Melayu menerima bangsa Cina dan India sebagai warga negara ini.

“Sebagai timbal balik kesanggupan dan kesediaan toleransi serta pengorbanan Melayu, Perlembagaan digubal dan memberi kedudukan istimewa kepada Melayu mengikut Perkara 153 dengan persetujuan saling beri memberi ini disebut sebagai Kontrak Sosial,” katanya.

Sehubungan itu, beliau menjelaskan, istilah Ketuanan Melayu perlu dilihat dalam konteks perjuangan Melayu sebelum merdeka yang menganggap Tanah Melayu sebagai tanah pusaka diakui British, selain dirujuk sebagai kedaulatan.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Saifuddin Abdullah, kesal kerana Dr Wan Azizah memomokkan bangsanya sendiri.“Sepuluh kali pun PKR mahu mendapatkan sokongan kaum lain, tidak perlulah memomokkan bangsa sendiri.

“Jika PKR tidak mahu ketuanan Melayu, itu haknya. Jika mahu kritik pun, itu haknya. Tapi jangan samakan ketuanan Melayu dengan bangsa yang hancur kerana kezaliman seperti kisah dalam al-Quran. Perjuangan Melayu berbeza, kita tidak zalim, sebaliknya inklusif,” tambahnya.

Timbalan Pengerusi Majlis Veteran Umno, Datuk Mohd Zaid Sirat pula mempersoalkan kedudukan Presiden PKR itu yang tidak mahu menerima kebangkitan dan kejayaan bangsanya sendiri.

“Segala-galanya kerana mahu kembalikan pengaruh yang makin terhakis, mendapatkan simpati Melayu dan sokongan bangsa bukan Melayu,” katanya.

Timbalan Pengerusi II Majlis Permuafakatan Ummah (PEWARIS), Rahimuddin Md Harun, menganggap ia ucapan pemimpin yang terdesak dan kecewa terutama apabila sejak kebelakangan ini, Melayu mula sedar.

“Malah ramai (orang Melayu) menjauhkan diri dari PKR, dan pada masa sama Azizah cuba memperoleh dan meyakinkan lagi bangsa Cina dan India mengenai keterbukaan PKR,” katanya.

Pemerhati politik Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr Ahmad Atory Hussein pula berkata, kenyataan Dr Wan Azizah bertujuan mengembalikan kepercayaan dan sokongan ahli PKR yang dilihat semakin luntur dengan krisis keyakinan kepimpinan parti.

“Ini jelas satu bentuk ketaksuban. Dalam agama pun tak boleh memuja keterlaluan walaupun seorang pemimpin,” katanya.

Beliau mengulas tindakan Wan Azizah menyifatkan Anwar, “insan hebat yang memang dianugerahkan Tuhan kepada kita semua untuk menjadi pemimpin rakyat”.

Pengerusi Sekretariat Melayu Muda, Wan Azrain Wan Adnan pula berkata ia terpulang kepada ahli PKR untuk menilai dan mentafsir sama ada kenyataan Wan Azizah yang juga isteri Anwar itu berasas atau sebaliknya. -perantaukite
PKR: Ketuanan Melayu wajib ditinggalkan

Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata konsep “Ketuanan Melayu” wajib ditinggalkan kerana ia didakwa hanya slogan untuk memperdaya bangsa itu sendiri.

"Ketuanan Melayu adalah slogan yang digunakan oleh sekumpulan kecil elit Melayu yang berkuasa untuk memperdaya orang Melayu yang ramai, demi kepentingan diri sendiri.

"Mereka adalah manusia yang melakukan rasuah, korup, pecah amanah dan pelbagai kebejatan lagi," katanya ketika menyampaikan ucapan dasar presiden dalam Kongres PKR di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) pagi ini.

Menurutnya, sebagai seorang Melayu yang beragama Islam, beliau berkeyakinan bahawa tidak akan ada satu bangsa pun yang akan menjadi agung dan dihormati hanya dengan menggelar diri sendiri sebagai “tuan”.

"Kitab al-Quran banyak mengisahkan bagaimana Tuhan telah menghancurkan kaum dan bangsa-bangsa yang bermegah-megah konon menjadi 'tuan' dan memandang rendah kepada bangsa atau kaum yang lain.

"Sesungguhnya, semulia-mulia di sisi Tuhan adalah mereka yang paling tinggi taqwanya (amalan baik dan kebajikannya kepada insan lain)," katanya.

"Nyatalah bahawa sesuatu bangsa dan kaum itu hanya akan menjadi agung dan dipandang tinggi apabila mereka bermaruah. Lalu, andai sesuatu bangsa itu mahu besar, mereka harus memelihara dan menjaga maruah mereka termasuk kepada orang Melayu."

'Jangan serah tengkok'

Tegasnya dalam tradisi orang Melayu, mereka amat menyedari kepentingan menjaga maruah diri supaya dipandang tinggi oleh orang lain.

Menyentuh soal "survival Melayu dan agama Islam", Dr Wan Azizah berkata isu itu tidak dapat diselesaikan ia dilihat "melalui teropong Umno dan para kuncunya".

"Ia perlu dikaji dari perspektif baru dalam fenomena baru realiti politik
berasaskan demokrasi di Malaysia. Jika Umno benar-benar ikhlas, hentikan segala kezaliman, penindasan dan kemungkaran yang diamalkan selama ini.

Dalam ucapannya, Dr Wan Azizah juga dilihat memujuk anggota PKR mengenai isu pemilihan parti yang dikritik pelbagai pihak.

"Selesaikanlah masalah kita bagaikan menarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus dan tepung jangan berselerak".

"Usah serahkan tengkok kita kepada pihak media musuh dengan mendedahkan kelemahan kita.

"Biar membara di hati, tetapi tetap dingin di kepala," katanya memetik kata-kata tokoh Indonesia Muhammad Natsir. - mk


Ulasan GB

Perjuangan bila bukan dengan ilmu dan hikmah inilah jadinya. Hnya bersandarkan ucapan retorika tetapi isinya hampas.

Ia menyusahkan PR, bukan memudahkan. Ia memudharatkan perjuangan bukan memenafaatkan.

Ingat, pengundi Melayu atas pagar belum dapat menerima hal penyerangan ke atas institusi bangsa. Jangan kerana nakkan sokongan bukan-Melayu, kita melanggar adab susila bangsa sendiri sedangkan bukan-Melayu tak berani melakukan demikian.

Dan kita nak serah memo kepada DYMM Yang Dipertuan Agong pada 5 Dis di atas isu SYABAS. Bagaimana boleh berjaya jika PKR sudah pun menyerang ketuanan Melayu yang disimbolkan oleh DYMM Agong sendiri?Kes Polis Tembak Mati Terus Meningkat - Peguam

Peguam: Kes polis tembak mati naik 17 kali ganda

Jumlah kematian akibat ditembak polis telah meningkat 17 kali ganda sejak 2001, dakwa kumpulan pejuang hak asasi dan reform perundangan, Lawyers for Liberty.

Kesimpulan itu dibuat berdasarkan pengakuan seorang pegawai polis dari ibu pejabat polis di Bukit Aman pada perbicaraan kes hasutan P Uthayakumar hari ini yang mendedahkan terdapat 82 kes tembak mati oleh polis pada tahun 2008 manakala 88 lagi dicatatkan pada tahun 2009.


Kumpulan itu berhujah perangkaan terbaru itu menunjukkan peningkatan yang mendadak berbanding hanya lima kes pada tahun 2001.

“Dengan statistik seumpama itu, kami tidak boleh dipersalahkan bagi membuat rumusan bahawa polis menembak sesuka hati dan mencabuli undang-undang, peraturan dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara (IGSO),” kata Lawyers for Liberty dalam satu kenyataan.

Kumpulan itu mendakwa sejak akhir-akhir ini jumlah yang ditembak mati termasuk ke atas mereka yang tiada justifikasi dan tidak mengikut undang-undang.

“(Mangsa) nyata melarikan diri dari polis atau anggota polis yang tidak memakai pakaian seragam apabila ditahan untuk kesalahan kecil atau mereka 'diserang' dan polis hanya menembak balas sebagai mempertahankan diri walaupun tiada bukti bagi membuat dakwaan seumpama itu.

“Dalam kes-kes ini, pegawai kanan polis dan kerajaan secara buta tuli mempertahankan pasukan polis dan enggan melihat kemungkinan anggota yang terbabit secara tergesa-gesa atau tanpa justifikasi melepaskan tembakan sehingga menyebabkan kematian,” petik kenyataan itu lagi.

Merujuk kes terbaru apabila tiga pemuda di Shah Alam yang ditembak mati, kumpulan itu berkata pemangku ketua polis Selangor, A Thaiveegan membuat kenyataan yang tidak masuk akal apabila mendakwa mereka adalah 'penjenayah berpengalaman' dan adalah sebahagian daripada kumpulan penjenayah yang dikenali sebagai “Geng Minyak”.

“Polis mendakwa suspek menyerbu dengan parang dan polis menembak ketika mempertahankan diri di mana kemungkinan besar mereka dibunuh dengan kejam oleh polis,” petik kenyataan itu.

Lawyers for Liberty merujuk kes kematian Mohd Shamil Hafiz Shafie, 16, Mohd Khairul Nizam Tuah, 20, dan Mohd Hanafi Omar, 22,yang ditembak oleh polis pada 20 nNovember lalu di Shah Alam.

Keluarga mangsa mendakwa kecederaan menunjukkan semua pemuda ditembak seolah-olah gaya hukuman bunuh. -mk

Setiausaha PKR Pahang Dakwa Beliau Dan Empat Lagi Dihalang Jadi Perwakilan Kongres PKR

Setiausaha PKR Pahang, Razali dakwa beliau dan empat lagi ditolak sebagai perwakilan

PETALING JAYA: Setiausaha PKR Pahang, Razali Alias mendakwa beliau bersama empat lagi wakil cabang Indera Mahkota, Pahang tidak dibenarkan menjadi perwakilan kongres parti di sini.

PKR mengadakan kongres nasional selama tiga hari mulai Jumaat lalu di Dewan Sivik Petaling Jaya.

Razali mendakwa Ketua Indera Mahkota, Azan Ismail yang juga ahli Parlimen menjadi dalang di sebalik peristiwa tersebut.

"Azan telah membantah nama saya dan empat yang lain sebagai perwakilan, beliau juga menukar kepada lima nama lain.

"Semasa mendaftar sebagai perwakilan, saya telah menunjukkan surat pengerusi tetap PKR cabang Indera Mahkota yang dihantar kepada Setiauusaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail yang menyebut saya dan empat lagi sebagai perwakilan Indera Mahkota.

"Ketika itu, Azan membantah dan menuduh saya penipu dan meminta pengawas tidak menerima saya sebagai perwakilan.

"Saya kemudiannya merujuk kepada Setiausaha Pengelola Pemilihan PKR, Radin Shamsul Kamar tetapi dia bertindak membatalkan nama saya sebagai pewakilan dan meletakkan saya sebagai pemerhati.

"Bagaimanapun, lima nama cadangan Azan itu juga diletakkan sebagai pemerhati," katanya.

Razali menentang Azan dalam pemilihan jawatan ketua cabang Indera Mahkota pada 18 September di mana beliau kalah dengan 35 undi.

Bagaimanapun, nama beliau dipilih sebagai perwakilan Indera Mahkota untuk kongres PKR di Petaling Jaya.

Beliau juga mendakwa, Setiausaha PKR Indera Mahkota, Bakri Salim dengan persetujuan Azan telah menghantar nama lain sebagai perwakilan cabang itu.

Ketika dihubungi hari ini, Razali berkata, beliau akan menghantar laporan rasmi kepada parti dalam masa terdekat.

Azan tidak dapat dihubungi untuk mengesahkan dakwaan tersebut. -FMT

Ulasan GB

Semakin terdedah banyak perkara tentang PKR ni.

Allahumma arinal haqqa haqqan warzuqnat tiba'ah
wa arinal batila batilan warzuqnaj tinabah


Ya Allah ya tuhanku,
tunjukkan kami kebenaran itu kebenaran
dan bawalah kami mendekatinya
dan tunjukkanlah kami kebatilan itu kebatilan
dan bawalah kami menjauhinya


Kes Polis Tembak Remaja: Rakyat Sokong Keluarga Tuntut Keadilan

Adakah anak saya rayu untuk nyawanya?"

Tiada apa yang lebih penting bagi seorang ibu daripada memastikan beliau mendapat keadilan daripada mereka yang terbabit dalam pembunuhan anak lelaki remajanya.

Bagi, Norhafizah Mad Razali saat-saat terakhir sebelum anaknya ditembak mati oleh polis sentiasa menghantui dirinya.

"Saya sentiasa tertanya-tanya apa yang berada di fikirannya, bagaimana perasaannya sebelum ditembak mati. Adakah dia merayu supaya dibiarkan hidup?


"Adakah dia menangis dalam kesakitan?” soal Nohafizah lagi dengan berlinangan air mata meskipun suaminya, Shapiei Zainal Abidin yang juga menitiskan air mata cuba menenangkannya.

Anak mereka, Mohd Shamil Hafiz Shapiei, ditembak mati pada jam 4 pagi, 13 November lalu di sebatang jalan di Glenmarie, Shah Alam, Selangor.

Kematian Mohd Shamil itu hanya beberapa minggu sebelum harijadinya yang keenambelas.

Bayangan remaja itu yang ditembak di dada dan juga dahinya pasti akan sentiasa terpahat di benak kedua-dua ibu bapanya.

"Ia gerak hati seorang ibu...Saya tak tahu bagaimana atau kenapa, tetapi kata-kata terus keluar dari mulut saya sebaik sahaja melihat tubuhnya yang terkujur: Dia mati dibunuh,” katanya ketika ditemui di rumah pangsa kos rendah yang mereka huni di Kota Damansara.

Polis mendakwa pihaknya menembak dalam percubaan mempertahankan diri kerana Mohd Shamil dan dua lagi rakannya, - Mohd Hanafi Omar, 22 dan Hairul Nizam Tuah, 20, yang dikatakan dari Cheras - telah menyerbu ke arah polis dengan parang selepas cubaan merompak sebuah stesen minyak.

Ketiga-tiga mereka mempunyai kecederaan yang hampir serupa dengan tembakan di dada dan kepala dengan Hairul Nizam ditembak di tepi kepalanya manakala Mohd Hanafi pula ditembak di atas kepalanya.

Semua peluru menembusi badan ketiga-tiga mangsa.

Ulasan GB

GB antara yang terawal mengulas kes di atas. Sila rujuk SINI

Pil Pelansing Palsu, Dua Wanita Derita Sakit

Dua wanita dakwa sakit selepas ambil pil pelangsing

SUZIANA menunjukkan pil langsing yang diambilnya ketika ditemui di Kuala Nerang, semalam. Produk diseludup dari negara jiran

KUALA NERANG: Dua wanita mendakwa mengalami masalah kesihatan selepas mengambil pil pelangsing yang dibeli melalui ejen yang dikatakan mampu menurunkan berat badan dengan cepat.

Difahamkan, produk itu turut digunakan ahli politik, orang kenamaan, penjawat awam termasuk guru dan polis untuk menurunkan berat badan dalam tempoh singkat.

Produk itu dipercayai diseludup dari negara jiran dan dibungkus semula di sebuah kediaman yang beroperasi di Alor Setar dan dikatakan mengedar di beberapa salun kecantikan di sekitar Jitra dan Alor Setar, selain menggunakan khidmat ejen di daerah lain.

Seorang pengguna yang mahu dikenali sebagai Suziana, 26, mendakwa mengalami cirit-birit, pening kepala dan keguguran rambut selepas mengambil pil berkenaan dalam tempoh seminggu selepas disyorkan seorang rakannya.

Beliau berkata, pil itu dijual dalam plastik lutsinar yang dibungkus semula dengan harga RM70 untuk satu set lengkap bagi kegunaan siang dan malam, manakala set malam pula dijual pada harga RM40.

Sementara itu, seorang lagi mangsa yang hanya dikenali sebagai Aisyah, 54, yang ditemui di rumahnya di Kerpan, Jitra kelmarin berkata, pil pelangsing yang diambil sejak setahun lalu menyebabkan dia mengalami sakit sendi kaki yang serius.

Aisyah yang mengalami masalah berat badan 76 kilogram (kg) berjaya menurunkan ke 70kg dalam tempoh hanya seminggu selepas mengambil produk itu.

“Akibatnya, saya mengalami cirit-birit, manakala najis menjadi hitam, selain kerap pening kepala dan muntah,” katanya.

Sementara itu, jurucakap Bahagian Farmasi Kedah ketika ditemui berkata, pihaknya akan menganalisis sampel pil berkenaan dan akan menjalankan siasatan berhubung perkara itu.

Beliau berkata, dari segi pembungkusan, pihaknya mendapati ia menyalahi peraturan kerana setiap pil yang diluluskan Kementerian Kesihatan mempunyai label, tarikh dan nama pesakit tetapi pil ini tidak mempunyai sebarang label.

“Kita percaya kemungkinan besar pil ini mengandungi sibutramine yang boleh menyekat selera makan pengguna tetapi boleh menyebabkan kesan seperti kerosakan jantung, buah pinggang dan hati, selain boleh menyebabkan kematian,” katanya.

Jurucakap itu berkata, jika didapati bersalah, pengeluar pil itu boleh disiasat mengikut Akta Racun 1952 dan sabit kesalahan boleh dikenakan denda RM5,000 atau dua tahun penjara atau keduanya sekali.

Beliau berkata, kes itu juga disiasat mengikut Akta Pendaftaran Ubat dan Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik kerana ia dipercayai mengandungi bahan ubat terkawal dan tidak berdaftar dengan kementerian itu dan boleh didenda sehingga RM50,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali. -BH

Mampukah PKR Lulus "UPSR" Politik?

Selepas 11 tahun apakah PKR akan lulus ‘UPSR’ politik?

Kongres Nasional PKR menutup tirai dengan Anwar diberikan penghormatan agar terus menerajui parti itu, yang tidak pernah bebas daripada serangan bertubi-tubi.

ANALISIS, 29 Nov — Semenjak Malaysia merdeka, majoriti besar rakyat negara ini memberikan sokongan penuh kepada kerajaan pimpinan Barisan Nasional (BN). Namun sejak dua tahun lalu, senario itu berubah apabila mereka mula mengubah arah kepada pembangkang yang membawa kepada kelahiran Pakatan Rakyat (PR).

Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang dipimpin Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat sebagai tunjang kepada penyatuan tiga parti komponen Pakatan Rakyat iaitu PKR, PAS dan DAP.

Malah, perubahan senario politik negara bermula apabila PKR mengangkat martabat semua kaum di Malaysia sama ada Melayu, Cina, India dan Bumiputera.

Melalui usaha ini dilihat majoriti besar rakyat di negara ini memberikan kemenangan besar kepada Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum ke-12.

Malah, dalam pilihan raya umum itu majoriti besar masyarakat India di negara ini meletakkan harapan kepada Pakatan Rakyat dalam membela nasib kaum itu yang selama ini didakwa tidak diberikan perhatian oleh kerajaan BN.

PKR yang ditubuhkan 11 tahun lalu dianggotai kira-kira 400,000 ahli dengan peratusan ahli 50 peratus Melayu, 23 peratus India, 12 peratus Cina dan 15 peratus Sabah dan Sarawak.

Jika melihat daripada struktur rakyat di negara ini ternyata masyarakat India dilihat semakin jauh tertinggal jika hendak dibandingkan dengan orang Melayu dan orang Cina.

Sepanjang 53 tahun negara mencapai kemerdekaan, kerajaan BN seolah-olah mengabaikan tanggungjawab kepada masyarakat India.

Walaupun, MIC yang merupakan parti bagi masyarakat India, namun sehingga kini part komponen BN ini dilihat gagal menjalankan tanggungjawab untuk membela nasib masyarakat India.

Persoalannya sekarang sekiranya BN gagal membela nasib masyarakat India, adakah PKR bersedia untuk memikul tanggungjawab tersebut?

Di PKR pula lima pemimpin kalangan masyarakat India bertanding kerusi naib presiden tetapi semuanya tewas.


Jika dilihat melalui kempen dan ceramah yang diadakan jawapannya adalah “ya”. Tapi adakah PKR benar-benar serius atau hanya sekadar gimik politik semata-mata mahu menang dalam pilihan raya?

Malah dalam Kongres Nasional PKR yang berakhir semalam menunjukkan kepimpinan dan perwakilan parti itu tetap melaungkan slogan “keadilan untuk semua rakyat”.

Jika dilihat sepanjang kongres tersebut dijalankan, majoriti besar perwakilan membangkitkan isu kesemarataan bagi semua kaum ni negara ini.

Kelima-lima usul iaitu usul menyokong ucapan dasar presiden, usul pemberdayaan demokrasi, usul pendidikan, usul ekonomi dan usul memartabatkan maruah bangsa dan ketuanan rakyat yang dibentangkan perwakilan dalam kongres itu semuanya menyentuh soal menjunjung asprasi reformasi rakyat.

Melalui pembahasan itu, jelas membuktikan PKR sememangnya serius untuk memberikan keadilan seterusnya memartabatkan semua masyarakat di negara ini.

Bak kata pepatah Melayu “duduk sama rendah, berdiri sama tinggi”.

Selain itu, kongres yang berlangsung selama tiga hari ini turut menyentuh soal memantapkan dan memperkuatkan parti bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 yang dijangkakan akan diadakan pada tahun depan.

Malah Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam ucapan dasar presiden berkata semua ahli parti itu bersiap sedia bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Beliau berkata semua ahli parti tidak mempunyai pilihan kecuali untuk bersiap sedia kerana memikul amanah besar untuk membela rakyat.

“Kita berkumpul pada hari ini di dalam kongres yang terakhir sebelum pilihan raya umum ke-13, kalau desas-desus yang kuat bertiup itu benar.

“Apa pun, kita tidak punya pilihan kecuali untuk bersiap sedia secukupnya kerana kita memikul amanah besar untuk membela rakyat. Kalau ada yang pernah luka, hilangkanlah parutnya.

“Kalau ada yang sedikit tercalar, gilaplah supaya semangat juang kembali tinggi untuk berdepan dengan musuh. Yang menang memikul tanggungjawab memimpin, yang kalah bersiap sedia merempuh musuh bak kata pepatah biduk lalu kimbang bertaut,” katanya.

Malah Dr Wan Azizah turut berkata amanah membela rakyat dan mengangkat martabat negara adalah lebih besar dari parut atau calar dalam parti itu.

Persoalan juga timbal berhubung sama ada kepimpinan baru PKR yang diumumkan secara rasmi mampu membawa perubahan yang besar kepada parti itu.

Bagi jawatan timbalan presiden PKR ia dimenangi Azmin Ali yang sebelum ini menyandang jawatan naib presiden parti.

Empat jawatan naib presiden PKR disandang Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Batu Tian Chua, Pengarah Pilihan Raya PKR Fuziah Salleh dan Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Datuk Dr Mansor Othman.

“Masa depan PKR kini bergantung kepada sejauh mana kepimpinan baru ini mampu meyakinkan semula rakyat terutamanya ahli parti sendiri selepas berakhirnya pemilihan yang telah menimbulkan banyak persoalan dan masalah.

“Jika tanya kepada saya, tiada perubahan yang besar pun dalam kepimpinan baru ini tetapi mereka perlu buktikan kepada ahli bahawa mereka benar-benar layak untuk memegang jawatan itu,” katanya penganalisis politik Prof Madya Dr Sivamurugam Pandian.


Sementara itu Profesor Madya Dr Samsul Adabi Mamat berpendapat struktur kepimpinan baru PKR itu masih tidak menampakkan parti itu benar-benar kuat apatah lagi untuk menghadapi pilihan raya umum.

“Dari segi kepimpinan yang baru saya tidak lihat banyak perubahan yang boleh dilakukan.

“Tapi saya berpendapat PKR boleh menjadi kuat sekiranya dapat memulihkan semula keyakinan ahli dan rakyat kepada parti itu selepas banyak masalah yang timbul selama ini,”
katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Walaupun banyak persoalan yang timbul berhubung kepiminan baru PKR namun adalah lebih baik sekiranya mereka yang terpilih ini terlebih dahulu menjalankan tugas dan peranan masing-masing supaya ia boleh dinilai ahli.

PKR tidak bebas daripada serangan bertubi-tubi sejak ia ditubuhkan. Yang terbaru berkaitan dengan krikan dan kecaman cara yang mengendalikan pemilihan parti,

Dalam ucapannya Anwar berkata parti itu akan terus dengan bertahan walaupun Umno-BN terus-menerus menyerang beliau dan PKR.

Persoalannya apakah PKR mampu berbuat demikian selepas lebih satu dekad ia menghadapinya. Dilihat daripada sudut persekolahan seseorang kanak-kanak, PKR akan menduduki peperiksaan UPSR tahun depan. Apakah ia akan berjaya ujian itu tahun depan? -TMI


5 Alasan Untuk Jangan Meminum Air Berkarbonat

5 Alasan Kesehatan Berhenti Minum Soft Drink

Minuman ringan alias soft drink sepertinya sudah jadi tren khususnya di kalangan anak muda. Padahal sudah banyak ahli kesihatan yang mengingatkan bahwa soft drink sama sekali tidak sihat, apapun alasannya. Mengapa?

Tak ada manfaat kesihatan yang dapat diperoleh dari soft drink atau minuman bersoda. Yang Anda dapatkan hanyalah banyak kalori yang tidak berguna. Selain itu, minuman berkabornat juga membawa kesan buruk bagi kesihatan sama halnya dengan merokok.

Tapi sepertinya imbauan-imbauan dari doktor atau praktisi kesihatan untuk berhenti meminum soft drink jarang didengar oleh kebanyakan orang. Tren modern seakan melekat ketika seseorang minum soft drink.

Mengapa harus berhenti minum soft drink?

Diambil dari GeniusBeauty, Rabu (7/7/2010), berikut 5 alasan kesehatan mengapa orang wajar berhenti minum soft drink:

1. Obesiti (berat badan berlebihan)

Peneliti di University of Texas menemukan bahwa soft drink meningkatkan risiko obesiti rata-rata 32.8 peratus, sedangkan diet coke (soft drink bebas gula) justeru meningkatkan risiko hingga 54.5. Maka soft drink bebas gula tak selalunya sihat.

2. Kalori yang tak berguna

Sebahagian besar minuman soda mengandung 250 kalori per 600 ml. Tak ada kandungan nutrisi atau mineral di dalamnya, melainkan hanya gula dan kafein.

3. Kecanduan atau adiktif

Soft drink juga dapat menyebabkan semacam kecanduan. Yang merangsang kecanduan adalah kandungan kafein di dalamnya. Setelah berhenti dari kebiasaan minum soft drink, Anda akan mengalami gejala putus zat seperti sakit kepala, depresi, gugup dan menggigil.

4. Meningkatkan risiko penyakit jantung dan diabetes

Menurut sebuah laporan yang diterbitkan oleh American Heart Association di Circulation Journal pada tahun 2007, orang yang minum soft drink setiap hari akan meningkatkan risiko sindrom metabolik, yaitu suatu kondisi yang meningkatkan risiko penyakit jantung dan diabetes, sebesar 44 persen.

5. Mengurangi jumlah sperma

Hasil studi di Denmark menunjukkan laki-laki yang meminum 1 liter atau lebih soft drink setiap hari bisa berbahaya bagi spermanya. Laki-laki yang sering meminum soft drink menghasilkan sperma 30 persen lebih rendah dibandingkan yang tidak minimum soft drink.

Rakyat Malaysia Berjudi RM7 Juta Sehari Di Kasino Singapura

Berjudi RM7 juta sehari

CHEE BOON melihat iklan-iklan ah long yang begitu banyak sehingga memudahkan peminjam meminjam wang untuk berjudi di sebuah kasino di Singapura di sekitar Johor Bahru semalam.

JOHOR BAHRU - Kerajaan disaran berbuat sesuatu bagi menghalang rakyat negara ini daripada terus berjudi di sebuah kasino di Singapura sehingga mencecah RM7 juta sehari.

Ketua Biro Aduan Awam MCA Johor Bahru, Michael Tay Chee Boon berkata, jumlah tersebut adalah hasil perbelanjaan 3,000 rakyat Malaysia yang ke kasino tersebut setiap hari.

"Mereka berbelanja sekurang-kurangnya RM2,400 seorang sehari dan jumlah tersebut akan menjadi RM210 juta sebulan.

"Perkara itu dibahaskan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri Johor Ke-12 oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Pulai, Datuk Tee Siew Kong baru-baru ini," katanya ketika ditemui di pejabatnya di Taman Pelangi di sini semalam.

Menurut Chee Boon, apa yang membimbangkan, kegiatan pinjaman ah long pula semakin menjadi-jadi sejak kasino tersebut mula beroperasi pada April lalu.

"Kumpulan ah long semakin banyak di Johor Bahru dan sasaran mereka adalah untuk golongan yang gemar berjudi -kosmo

TERKINI: Kemalangan 3 Kereta & Sebuah Lori Tangki Asid

Melaka: Satu kemalangan membabitkan tiga kereta dan sebuah lori tangki membawa asid dari Kuala Lumpur ke Johor Bahru di KM198, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Ayer Keroh, pagi ini menyebabkan laluan sesak sepanjang tiga kilometer.

Lori tangki asid itu dikatakan hilang kawalan sebelum melanggar pembahagi jalan, kira-kira jam 6.30 pagi tadi.

Ia menyebabkan tangki lori berkenaan terhumban ke seberang jalan arah ke Kuala Lumpur dengan asid yang dibawa tertumpah di atas lebuh raya.

Saksi memberitahu, tiga kereta cuba mengelak tangki yang terhumban itu dan melanggarnya.

Setakat ini, beberapa pengguna cedera termasuk pemandu lori tangki yang dikatakan sesak nafas akibat terhidu asid yang tumpah dan mereka kini dirawat di Hospital Alor Gajah. -BH

Wikileaks Terus Bocorkan Dokumen Rahsia

Wikileaks terbitkan lagi dokumen rahsia

Gambar: Julian Assange mengatakan Amerika takut diminta bertanggung jawab

Tapak web pengungkap dokumen rahsia Wikileaks menerbitkan ratusan ribu lembaran diplomatik rahsia Amerika Serikat dan berbagai surat khabar antarabangsa menerbitkan sarinya.

Wikileaks tetap menerbitkan dokumen-dokumen rahsia dan tidak mengindahkan permohonan pemerintah Amerika agar tapak web tersebut tidak menerbitkan dokumen berkenaan.

Inti sari dokumen yang diterbitkan berbagai surat khabar antarabangsa ini diambil dari seperempat juta korespondensi antara Jabatan Luar Negeri Amerika dan misi diplomatik Amerika selama tiga tahun terakhir.

Salah satu dokumen berisi pernyataan bahawa Arab Saudi dan sejumlah negara Arab meminta Amerika untuk menghentikan program nuklir Iran dengan segala cara, termasuk serangan militer.

Selain itu, muncul keterangan terperinci mengenai sabotaj komputer secara terus menerus oleh pemerintah Cina terhadap Amerika dan sekutu-sekutunya.

Reaksi

Gedung Putih menyebut penerbitan kabel diplomatik ini sebagai langkah yang ceroboh dan berbahaya. Gedung Putih mengatakan penerbitan ini boleh membahayakan pembicaraan peribadi dengan pemerintah asing dan pemimpin pembangkang, membahayakan diplomat Amerika, agen perisik dan pihak-pihak yang meminta bantuan Amerika untuk mendorong demokrasi.

Wikileaks sebelumnya menerbitkan dokumen perang Irak dan Afghanistan

Jabatan Pertahanan Amerika mengatakan pihaknya telah meningkatkan pelatihan dan membuat sistem komputernya lebih selamat memastikan dokumen rahsia tidak bocor.

Sebelumnya, Amerika Syarikat menulis surat kepada pendiri tapak web pengungkap dokumen rahasia Wikileaks, Julian Assange, meminta dia agar tidak menerbitkan sejumlah dokumen diplomatik.

Assange menuding pihak berwenang Amerika takut karena akan dituntut bertanggung jawab. Wikileaks mengatakan bahwa dokumen rahasia ini jumlahnya tujuh kali ganda lebih besar dari hampir 400,000 dokumen Pentagon berhubung perang Irak yang diterbitkan tapak web itu bulan Oktober lalu.

Para pengamat mengatakan Amerika dan sekutu-sekutunya berpotensi dimalukan oleh publikasi penilaian jujur dari berbagai diplomat asing.

Media England mengatakan pemerintah British khuatir penerbitan dokumen itu dapat menyebabkan warga negara Inggeris yang ada di negara-negara Muslim dijadikan sasaran balas dendam terhadap pandangan-pandangan yang dianggap "anti-Islam".

Kementerian Pertahanan Inggeris mendesak para peneribit media Inggeris agar "selalu ingat" kesan penerbitan bocoran itu terhadap keamanan nasional.

Ucapan Anwar Mengesahkan Banyak Perkara...

Anwar mahu kumpul semua calon kalah

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa calon-calon yang kalah dalam pemilihan PKR, termasuk naib presiden PKR Mustaffa Kamil Ayub, tidak akan diketepikan oleh parti.

Sebaliknya, kata beliau, mereka akan diberikan peranan tertentu dalam dalam kepimpinan parti sebagai usaha memperkuatkan PKR.

"Mengapa beliau (Mustaffa Kamil) harus diketepikan. Beliau adalah orang yang teruji... Kita akan panggil semula rapatkan kepimpinan," katanya ketika menyampaikan ucapan di akhir kongres PKR di Petaling Jaya.

Katanya, selain Mustaffa, beliau juga akan memanggil calon yang kalah antaranya, calon Ketua Pemuda PKR Badrul Hisham Shaharin dan ahli parlimen Teluk Kemang Datuk Kamarul Baharin Abbas.

Mustaffa berkata beliau akan berbincang dengan kepimpinan baru yang dilantik untuk memberi peranan kepada pihak yang tewas dalam pemilihan baru-baru ini.

Dalam ucapan juga, Anwar menjanjikan peranan yang penting kepada pemimpin daripada Sabah dan Sarawak dalam memperkuatkan barisan kepimpinan parti itu.

Mengulas tentang aduan kelemahan pengurusan pemilihan, Anwar berkata perkara itu akan diperbaiki termasuk memberi jaminan bahawa partinya akan menjawab segala aduan yang dikemukakan.

Sementara itu, Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sewaktu menyampaikan ucapan penangguhan berpesan kepada perwakilan supaya tidak rasa tergugat dengan serangan yang dilemparkan kepada Anwar dan PKR.

Sambil mengungkap kembali apa yang dihadapinya sejak suaminya dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri, beliau menegaskan tidak rasa tergugat dengan semua itu.

"Saya pergi kemana-mana, ada orang pandang hina kepada saya. Saya tidak terasa apa-apa, sebab saya percaya kepada keadilan. Peduli apa orang kata," katanya. -mk

Ulasan GB

Apa perlunya kenyataan di atas dibuat oleh Anwar? Kenyataan tersebut bukankah lebih baik dilakukan oleh Presiden PKR sendiri?

Apabila kenyataan itu di buat oleh Anwar yang merupakan Ketua Umum (jawatan yang tidak ada dalam PKR sendiri) seolah-olah menunjuk dan mengesahkan bahawa Anwarlah perancang utama barisan kepimpinan PKR selama ini. Sekaligus membenarkan wujudnya tanggapan wujudnya campurtangan serius Anwar di dalam Pemilihan yang lalu.

Ia juga mengesahkan tuduhan bahawa Presiden hanyalah boneka.

Ia juga mengesahkan tuntutan para pejuang Hindraf yang berdemo semasa kongres berjalan bahawa "Jeneral Anwar sila berundur, kami tidak perlu diktator dalam parti" dan kata-kata Kottapan pemilihan parti yang didakwa "didalangi oleh pemimpin atasan" dan "JPP (Jawatankuasa Pemilihan Pusat) tidak telus dan berat sebelah."

Ia juga mengesahkan ucapan perwakilan dari Perak bahawa "sokongan rakyat terhadap pakatan pembangkang kini semakin lesu apabila akyat tidak lagi menaruh harapan kepada Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membawa perubahan kepada negara."

Ia juga mengesahkan ucapan perwakilan dari Pahang bahawa "wujudnya kumpulan baru — dikenali sebagai “Geng Berempat”" dengan "Pemimpin yang merasa diri menjadi dewa".

Dan ia juga mengesahkan tuntutan anak muda PKR bahawa PKR perlu diselamatkan.

Dan ramai pemerhati politik berpendapat PKR tak ubah hanya seperti sebuah parti serpihan UMNO sama seperti Semangat 46 yang dipimpin dan dikuasai oleh Tg Razaleigh Hamzah ketika itu.

Diikat, Ditikam & Disembelih

Mayat dibuang di tepi jalan selepas disembelih

SENTUL: Diikat, ditikam dan disembelih. Itulah azab ditanggung seorang lelaki yang dibunuh dengan kejam sebelum mayatnya dicampak di tepi jalan dengan lebih 23 kesan tikaman ditemui pada badannya di Kampung Batu, Kilometer 5, Jinjang, di sini, awal pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 1.30 pagi itu, mangsa berusia 50-an ditemui orang ramai yang kebetulan melalui kawasan gelap berhampiran tangki air, di kampung berkenaan. Ketua Polis Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan berkata, mangsa dipercayai seorang India Muslim, memakai baju kemeja belang, berseluar panjang, berselipar dan berbadan agak gempal.

“Ketika ditemui, tangan mangsa dalam keadaan terikat ke belakang dengan beberapa kesan tikaman di depan dan belakang badannya. “Sepasukan pegawai dan anggota polis daerah Sentul yang tiba di lokasi kejadian mendapati mangsa dipercayai dibunuh sejam atau dua jam dengan keadaan tangannya diikat sebelum mayatnya dicampak di kawasan tangki air itu. Lebih mengerikan terdapat kesan mangsa disembelih,” katanya.

Menurutnya, polis tidak dapat mengenal pasti identiti mangsa berikutan tiada dokumen diri ditemui pada mayat berkenaan.

“Kami tidak dapat kesan lagi motif pembunuhan mangsa sama ada kerana dendam atau disamun. Oleh itu saya minta sesiapa yang mengenali mangsa atau kehilangan ahli keluarga tampil ke Balai Polis Sentul untuk memberi maklumat lanjut,” katanya. Zakaria berkata, tiada senjata pembunuhan ditemui di tempat kejadian, malah pihaknya tidak menolak kemungkinan mangsa dibunuh di tempat lain beberapa jam sebelum dicampak ke kawasan tangki air itu.

“Polis tidak menolak kemungkinan lebih dari seorang suspek terbabit. Motif masih lagi dalam siasatan dan mayat mangsa kini masih berada di Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk dibedah siasat,” katanya. Kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan. -hm

Wanita OKU Rentung Dalam Kebakaran

Wanita OKU Rentung Dalam Kebakaran

SAODAH (Ibu mangsa) sayu melihat rumah terbakar dan mengorbankan anak sulungnya di Kampung Banggol Ubi Keling, Pasir Mas, semalam.

PASIR MAS: Seorang wanita kurang upaya (OKU) yang lumpuh anggota badan dan cacat penglihatan, rentung dalam satu kebakaran di Kampung Banggol Ubi Keling, Nibong, Lemal dekat sini Sabtu.

Dalam kejadian menyayat hati pada 5 petang itu, Fatimah Said, 50, hanya mampu menjerit meminta tolong sebelum tubuhnya rentung dijilat api manakala adik lelakinya, Majani Omar, 33, yang mengalami masalah mental hanya mampu melihat tragedi itu.

Abang tiri mangsa, Mohd Johari Omar yang tinggal tidak jauh dari rumah mangsa, berkata beliau menyedari kebakaran itu sebaik dimaklumkan penduduk kampung namun tidak sempat menyelamatkan Fatimah kerana api marak begitu cepat.

"Saya hanya mampu melihat rumah itu ranap menyembah bumi dengan di dalamnya ada adik tiri saya. Nasib baik seorang lagi adik lelaki saya berada di luar rumah," katanya kepada pemberita di sini Ahad.

Beliau berkata Fatimah berada di dapur rumah papan itu manakala Majani pula berada di luar rumah ketika kejadian itu berlaku dan mayat Fatimah dibawa ke Hospital Pasir Mas untuk dibedah siasat sebelum dikebumikan pagi ini.

Sementara itu ibu Fatimah, Soadah Ali, 70, ketika ditemui berkata ketika kejadian itu beliau tiada di rumah kerana menziarahi anaknya di kawasan berdekatan.

"Makcik tak sangka kejadian ini menimpa Fatimah. Fatimah cacat sejak kecil, dia lumpuh dan buta, tubuh dia pun gemuk. Kalau kita nak angkat memang tak larat, apatah lagi ketika kejadian Majani yang ada di rumah, Majani pula hilang upaya pemikiran dan memang tak mampu untuk berfikir seperti orang biasa untuk selamatkan kakak dia," katanya.

Soadah berkata beliau juga tidak menyangka sikap Fatimah yang makan lebih banyak daripada biasa sebelum kejadian itu membawa petanda ajalnya.

Katanya rumah tersebut adalah hasil perkongsian beliau dan arwah suami sejak20 tahun lalu.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Mas, Ab Kadir Che Ya ketika dihubungi berkata bomba menerima panggilan kira-kira pukul 4.50 petang sebelum bergegas ke tempat kejadian bersama sebuah jentera dan lapan anggota.

"Bagaimanapun operasi menyelamat menjadi agak sukar dan memakan masa ekoran kedudukan rumah yang laluannya sempit dan rapat menyukarkan jentera kita memasuki kawasan.

"Tetapi pihak kita berjaya juga memadamkan kebakaran malangnya tidak sempat menyelamatkan mangsa yang didapati telah rentung ekoran api yang marak dengan cepat," katanya. - BERNAMA

[Bergambar & Video] 12 maut Pesawat Kargo Terhempas

KARACHI - Sekurang-kurangnya 12 orang maut apabila sebuah pesawat kargo buatan Rusia terhempas beberapa saat selepas berlepas dari sini semalam, kata seorang jurucakap pihak berkuasa penerbangan Pakistan.

PASUKAN penyelamat Pakistan sedang memeriksa kawasan kebakaran dan pesawat yang terhempas di Karachi, semalam.

Pekerja-pekerja penyelamat menemui 12 mayat dari lokasi nahas, termasuk tiga orang yang dikenali sebagai pekerja tempatan.

Menurut pihak berkuasa, pesawat Ilyushin IL-76 yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan Sunway dari Georgia merempuh sebuah bangunan sejurus selepas mengisi minyak dan berlepas dari sebuah lapangan terbang di sini.

Pesawat itu membawa lapan krew dan 31 tan bekalan ke Khartoum, Sudan.

Seorang jurucakap pihak berkuasa berkata, ekoran rempuhan itu, kebakaran berlaku melibatkan dua buah bangunan.

Menurut beberapa saksi, pesawat itu merempuh bangunan-bangunan yang dalam pembinaan di kawasan perumahan Dalmai yang menempatkan apartmen Tentera Udara dan Tentera Laut Pakistan serta dekat dengan pejabat Lapangan Terbang Antarabangsa Jinnah.

Seorang pemberita agensi berita AFP melihat beberapa cebisan daging manusia ditemui oleh anggota paramedik.

Menurut seorang jurucakap, pesawat itu berlepas dari Karachi pada pukul 1.45 pagi waktu tempatan dan terhempas 50 saat kemudian.

Beberapa saksi menyatakan mereka melihat bola api di udara semasa pesawat itu terhempas. - Agensi
Lagi Gambar Ratu Elizabeth Lawat Masjid Abu Dhabi

Blog GB pada hari kelmarin (26 Nov) telah menyiarkan beberapa keping gambar Ratu Elizabeth II mencuri perhatian media negara kelahirannya apabila baginda menutup rambut, memakai kot labuh bersulam kristal Swarovski dan berkaki ayam semasa melawat ruang solat Masjid Sheikh Zayed di Abu Dhabi.

Baginda juga membuka kasut sebagai tanda menghormati ajaran agama Islam sebelum memasuki ruang solat utama masjid itu.

Lantai ruang solat utama Masjid Sheikh Zayed iaitu masjid terbesar di UAE, dilitupi karpet seberat 35 tan yang ditenun oleh 1,200 wanita Iran selama dua tahun.

Semasa berada dalam Masjid Sheikh Zayed, Ratu Elizabeth II berkesempatan melihat sekumpulan gadis membaca kitab suci al-Quran.

Berikut di siarkan lagi gambar-gambar yang diperolehi dari BBC.

Ratu Inggeris Elizabeth II dan Putera Philip berkunjung ke masjid diiringi oleh Putera Sheikh Mohamad bin Zayed al-Nahayan.


Kunjungan ke Masjid Agung Sheikh Zayed diiringi juga oleh sejumlah anggota keluarga Kesultanan Emirat Arab


Sebelum memasuki ruangan utama masjid, Ratu Elizabeth memasuki ke sebuah sudut untuk membuka kasutnya


Di dalam masjid, Ratu Elizabeth menyaksikan dengan seksama sejumlah anak sedang membaca ayat-ayat suci Al Quran


Pengiring dari Emirat Arab mengiringi Ratu Elizabeth mendengarkan anak-anak sedang membaca ayat-ayat suci Al Quran