8 Dis 2009

Lembaga Disiplin PAS Ikut Arahan Siapa?

Saya telah diminta pandangan untuk membincangkan isu mengenai Lembaga Disiplin Parti Islam SeMalaysia yang mendapat arahan menyelesaikan segera beberapa isu dalaman PAS.

Lembaga Dispilin PAS telah mengadakan persidangan buat pertama kalinya pada 31 Oktober lalu yang dilaporkan memulakan siasatnnya terhadap PAS Selangor.

Lembaga ini mempunyai lima anggota yang dipengerusikan oleh Naib Presiden PAS, Ustadz Tuan Ibrahim Tuan Man. Sementara jawatankuas yang lain terdiri dari peguam, tokoh agama dan anggota veteran PAS.

Lembaga Disiplin dikatakan akan akan membuat cadangan kepada Jawatankuasa PAS Pusat apakah bentuk tindakan yang akan diambil setelah siasatan ke atas isu PAS Selangor itu selesai.

Persoalan kini, Lembaga Disiplin ini dibentuk oleh parti dengan kuasa pihak mana, mendengar dan mendapat arahan dari siapa serta perlu membuat cadangan kepada pihak mana.

Berdasarkan Perlembagaan Parti Islam SeMalaysia, Fasal 7 Ceraian 3(c) yang menerangkan hal Hukum dan Kekuasaan Majlis Syura Ulama berbunyi:

Memelihara, menjaga dan mengawal tatatertib PAS dan melantik ahli-ahli Jawatankuasa Tatatertib PAS seperti yang diperuntukkan dalam Fasal 75 Perlembagaan ini.

Fasal 75(2)

Sebuah Jawatankuasa Tatatertib hendaklah ditubuhkan di peringkat pusat. Adapun Perhubungan Negeri, Kawasan-kawasan, Cawangan-cawangan dan Dewan-dewan bolehlah melaporkan apa-apa tindakan dan perbuatan ahli-ahli yang didapati melanggar Tatatertib parti kepada Setiausaha Agung atau Pejabat Agung untuk tindakan sewajarnya oleh Jawatankuasa Tatatertib itu.

Pasal 75(3) berbunyi

Jawatankuasa Tatatertib itu hendaklah terdiri dari:
(a) Seorang Pengerusi
(b) Seorang Setiausaha, dan
(c) Tiga Ahli Jawatankuasa.

Fasal 75(4)

"MAJLIS SYURA ULAMAK", menurut kuasa yang diperuntukkan kepadanya dalam Fasal 7(3)(c) Perlembagaan ini adalah diberi kuasa melantik semua ahli-ahli Jawatankuasa Tatatertib dari masa ke semasa.

Fasal 75(5)

Kuasa Jawatankuasa Tatatertib itu ialah
(a) Memberi amaran
(b) Melucutkan hak-hak dalam parti
(c) Menggantung keahlian
(d) Memecat dari menjadi ahli

Fasal 75(6)

Seseorang ahli yang tidak berpuashati terhadap sebarang tindakan dan keputusan yang dikenakan ke atasnya oleh Jawatankuasa ini bolehlah membuat rayuan bertulis kepada "MAJLIS SYURA ULAMAK" dalam tempoh tidak lewat daripada enam puloh hari dari tarikh tatatertib itu diambil terhadapnya. Keputusan "MAJLIS SYURA ULAMAK bersabit dengan rayuan itu adalah muktamad.

Fasal 77(7)

"MAJLIS SYURA ULAMA" dalam keadaan tertentu dalah berhak mengambil apa-apa tindakan tatatertib dengan sendirinya tanpa menghiraukan Jawatankuasa Tatatertib ke atas mana-mana ahli PAS yang diadukan kepadanya oleh mana-mana pihak yang tersebut dalam ceraian (2) Fasal ini. Keputusan dan tindakan "MAJLIS SYURA ULAMAK" itu adalah muktamad.

Senario yang ada kini nampaknya tidak memenuhi tuntutan seperti yang tercatat di dalam Perlembagaan.

Menurut Perlembagaan PAS, hal-ehwal tatatertib(disiplin) adalah di bawah urusan Majlis Syura Ulamak yang diberi kuasa untuk menubuhkan Lembaga Disiplin yang dianggotai lima orang jawatankuasa.

Namun, semenjak isu Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Hassan Ali timbul dan selepas mesyuarat khas Jawatankuasa PAS Pusat bagi membincangkan hal itu, Lembaga Disiplin seperti sudah lari dari peranannya yang sepatutnya menerima arahan dari Majlis Syura Ulamak, bukan dari pihak lain. Ini adalah kerana pembentukannya sepertimana yang ditunjukkan di atas dilakukan oleh Majlis Syura Ulamak. Jika perlantikan Jawatankuasa Disiplin yang ada pada hari ini bukan dari Majlis Syura Ulama, dengan sendirinya Lembaga Disiplin yang ada adalah sebuah jawatankuasa yang haram, batal dan tidak sah.

Justeru itu laporan harakahdaily bertarikh 30 Oktober 2009 bercanggah dengan Perlembagaan parti:


Lembaga Disiplin PAS telah diarahkan bersidang segera bagi menyiasat beberapa dakwaan kepada PAS Selangor.

Arahan ini dibuat oleh mesyuarat khas Jawatankuasa PAS Pusat baru-baru ini. Ia dimaklumkan kepada media oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam sidang medianya kira-kira jam 1.00 pagi 29 Oktober semalam.


Tidak ada arahan sepatutnya boleh dilakukan oleh Presiden atau Jawatankuasa Pusat atau mana-mana pihak ke atas Lembaga Disiplin kerana Lembaga Disiplin adalah bebas dari sebarang tekanan, manipulasi, eksploitasi, arahan atau apa-apa bentuk suruhan dari mana-mana pihak kecuali Majlis Syura Ulamak.

Walau bagaimanapun, Jawatankuasa PAS Pusat boleh mengambil tindakan berdasarkan Fasal 23(7)(g) tanpa melibatkan Lembaga Tatatertib

Menyelesaikan perselisihan yang berlaku dalam parti, dan berkuasa menggantung dan membubarkan serta mengambil alih mana-mana Badan Perhubungan PAS Negeri/Wilayah Persekutuan, Kawasan-kawasan dan Cawangan-cawangan dengan melantik satu Jawatankuasa tadbir sementara yang akan mempunyai kuasa sebagaimana sesebuah Jawatankuasa yang diambil menurut Perlembagaan ini untuk tempoh masa yang ditentukan.

Fasal 75 (2) yang menyatakan "apa-apa tindakan dan perbuatan ahli-ahli yang didapati melanggar Tatatertib parti kepada Setiausaha Agung atau Pejabat Agung untuk tindakan sewajarnya oleh Jawatankuasa Tatatertib itu" bukan memberi kuasa Setiausa Agung untuk mengarahkan tetapi adalah tugas Setiausaha Agong memaklumkan kepada Lembaga Disiplin parti.

Dari Perlembagaan PAS, jelas, bahawa Majlis Syura Ulamak yang dipengerusikan oleh Mursyidul Am adalah kuasa tertinggi di dalam parti yang bertakluk (bukan tertakluk) ke atas Lembaga Disiplin. Lembaga Disiplin PAS perlu mematuhi hal ini.

Kenyataan Pengerusi Lembaga Disiplin yang menyatakan "lembaga ini akan membuat cadangan kepada Jawatankuasa PAS Pusat apakah bentuk tindakan yang akan diambil" adalah tidak betul kerana mengikut perlembagaan, cadangan hendaklah dihantar terus kepada Majlis Syura Ulamak, bukan Jawatankuasa PAS Pusat kerana nantinya sebarang rayuan adalah dilakukan kepada Majlis Syura Ulamak berdasarkan kepada Fasal 75(6).


Usaha Asri Berdakwah Di Pusat Hiburan Boleh Bawa Kesedaran

Hasrat Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin untuk berdakwah dipusat hiburan seperti disko di Selangor mengundang pelbagai reaksi dari pelbagai pihak.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Klang, Shaari Sungib bagaimanapun menyatakan sokongan beliau terhadap tindakan Asri itu dan menyifatkan pendekatan tersebut sebagai cara baru yang diperkenalkan.

Shaari menambah, pendekatan tersebut dilihat mampu memberi keinsafan kepada pengunjung pusat hiburan yang kebanyakannya terdiri daripada pengunjung Islam.

"Itu bagus,maknanya dari segi dakwah ini Rasulullah pun pergi berdakwah macam-macam tempat,” katanya.

Shaari berkata demikian ketika mengulas hasrat Asri untuk turun padang dan berdakwah dipusat-pusat hiburan termasuk disko di Selangor dengan bantuan kumpulan dakwah yang dilatihnya sendiri menerusi program dinamakan ulama turun padang.

Semalam Mufti Selangor, Datuk Seri Mohd Tamyes Abdul Wahid menyifatkan hasrat Asri yang mahu berdakwah di pusat hiburan sebagai langkah tidak bersesuaian dengan matlamat dakwah.

Tamyes berpendapat sebagai individu yang menyebarkan ajaran Islam, pendakwah seharusnya menjaga maruah dan imej ketika menyampaikan berdakwah agar tidak dipandang serong masyarakat.

Bagaimanapun Shaari berpendapat usaha yang akan dijalankan Dr Asri itu sebagai satu langkah terbaik dalam membantu dan membimbing golongan muda terutamanya remaja Islam.

"Dakwah itu kreatif, bagi saya, saya tidak ada halangan dakwah itu kreatif asalkan prinsip-prinsip dakwah yang dah termaktub sebagai skop dakwah,pesuluh dakwah itu diperhatikan dengan betul.Dari segi wasilah dia punya skop,dia punya jalan-jalannya itu,kaedah-kaedah perlaksanaan itu berbagai-bagai,” katanya.

Namun katanya, peranan kerajaan sangat diperlukan dalam membetulkan kepincangan kawasan tempat-tempat maksiat sehingga menyebabkan ramai orang Islam terutamanya remaja sewenang-wenangnya berkunjung ketempat tersebut.

“Jadi maknanya menghalang lebih baik daripada mengubati sebelum berlaku orang Islam pergi kepusat-pusat maksiat hingga berbunuh-bunuh, hingga perlu berdakwah disitu maknanya perlu ada proses dan sistem untuk tidak menggalakan program pendidikannya,program berdakwah besar-besaran, program menjelaskanmemujuk orang islam tidak terjebak dengan maksiat,itu lebih penting sebab kita dah ada kerajaan dekat sana,” katanya.-TVSBTN Hanya Bazirkan Wang Rakyat - Ku Li

Program BTN hanya membazirkan wang rakyat, demikan diberitahu oleh pemimpin Umno yang sangat dihormati, Tengku Razaleigh Hamzah.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Gua Musang itu mencadangkan program BTN itu dihapuskan kerana ia sudah jauh menyeleweng daripada matlamat asal.

"Saya diserang bertubi-tubi dalam seminar, perbincangan semasa mengikuti BTN. Mereka cakap pelbagai perkara," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucapan Hari Hak Asasi Bangsa-Bangsa Bersatu di Kuala Lumpur, hari ini.

Ku Li menjadi mangsa kempen kotor dan jahat semasa beliau mengetuai barisan pembangkang apabila mengetuai parti Semangat 46 yang mewujudkan Perpaduan Ummah bersama Pas.

BTN, yang dibawah pentadbiran Jabatan Perdana Menteri, menganjurkan kursus berkenaan yang wajib disertai oleh kakitangan kerajaan dan penuntut universiti. Kursus berkenaan mendapat kritikan sama ada daripada pemimpin Pakatan Rakyat mahupun kerajaan.

“Ia sepatutnya ditutup kerana kursus itu hanya menanam kebencian dan menghentam mereka yang menentang kerajaan dengan kempen-kempen beerbau perkauman dan fitnah,” katanya.

Kekecuhan isu BTN ini memuncak apabila, kerajaan Pakatan Rakyat Selangor melarang kakitangannya dan pelajar tajaan mereka daripada menyertai kursus ini bulan lalu. Beberapa hari selepas itu Kerajaan Pulau Pinang pula mengambil langkah sama manakala Kelantan dan Kedah sedang menimbangkannya untuk mengambil keputusan yang sama.

Di kalangan menteri kabinet pula berlaku percanggahan di kalangan mereka terhadap usul merombak modul BTN.

Menteri di JPM, Datuk Seri Nazri Aziz bersetuju ia dirombak kerana modul yang ada boleh memecahbelahkan perpaduan kaum.

Beliau membidas mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dengan panggilan ‘rasis sebenar’ atau bapa rasis kerana tindakan Matahir mempertahankan BTN dengan menyelar kritikan yang dianggapnya keterlaluan.

Sebelum itu, sehari selepas Selangor mengumumkan larangan itu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menafikan kurikulum program BTN berbau perkauman dan tidak perlu dirombak.

Namun beberapa hari selepas itu, dua kenyataan yang bercanggah di antara sesama mereka dikeluarkan oleh Timbalan Menteri di JPM, Ahmad Maslan yang menyatakan ia tidak dirombak manakala Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin mendakwa cadangan merombak modul dan pendekatan BTN sudah lama dibincang dalam kabinet.

Bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Musa Hitam juga menyifatkan modul BTN sudah ketinggalan zaman. Beliau berharap rombakan kurikulum itu mestilah merangkumi penambahbaikan terhadap pengetahuan dan metodololgi supaya selari dengan keadaan semasa. -FMT

Parlimen Lulus Usul Siasat Setiausaha Politik Najib

Parlimen hari ini meluluskan usul bagi menyiasat Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Datuk Shafie Abdullah.

Usul yang diluluskan di bawah Akta Keistimewaan dan Kuasa 1952 membolehkan sebuah jawatankuasa khas dibentuk untuk menyiasat Shafie.

Jawatankuasa itu akan menyiasat dakwaan dibawa Ahli Parlimen Wangsa Maju dari PKR Wee Choo Keong.

Wee mendakwa Shafie telah cuba untuk menakut-nakutkan beliau di lobi bangunan Parlimen selepas beberapa isu berkaitan dengan setiausaha politik itu dibangkatkan semasa perbahasan semalam.

“Selepas perbahasan, saya keluar dari (Dewan Rakyat) dan berbual dengan seorang pegawai dari Kementerian Wilayah Persekutuan.

“Ketika sedang bercakap seorang lelaki mendampingi saya. Dia kelihatan marah dan bertindak kasar. Dia bertanya mengapa saya membawa nama dia di Parlimen,” kata beliau kepada pemberita pada sidang media.

Wee berkata beliau menyedari lelaki itu sebagai Shafie berdasarkan tag namanya.

Parlimen pernah meluluskan usul sedemikian awal tahun bagi menyiasat kejadian Pengerusi DAP Karpal Singh dikepung oleh sekumpulan pemimpin Pemuda Umno Selangor.

Wee berkata beliau kemudian memberitahu Shafie bahawa menjadi haknya untuk membangkitkan isu-isu berkaitan dengan kepentingan awam.

“Saya mengatakan bahawa ini adalah hak saya sebagai Ahli Parlimen. Anda sebagai setiausaha politik tiada hak dalam hal ini. Saya adalah Ahli Parlimen dan saya mempunyai hak saya,” tambah beliau.

Di Parlimen semalam, Wee mendakwa Shafie mencampuri urusan pentadbiran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan setiausaha politik itu seolah-olah menjadi Menteri Wilayah Persekutuan “de-facto”.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz mempertahankan dakwaan Wee sambil menegaskan, setiap Ahli Parlimen harus “bebas untuk bercakap di Parlimen.”

“Sebagai menteri yang bertanggungjawab atas urusan Parlimen, saya tidak boleh menghalang seseorang anggota Parlimen daripada membahaskan isu-isu berkaitan meskipun ia melibatkan individu tertentu.

“Jika hendak menyaman mereka, kita boleh berkata ulangi apa yang anda berkata di luar Dewan dan kita boleh menyaman mereka, mereka ada imuniti (di Parlimen) dan anda mesti tahu,” katanya.

Nazri menambah, jika apa yang diperkatakan oleh Ahli Parlimen Wangsa Maju bahawa beliau dihalang oleh setiausaha politik, ia adalah perkara serius.

Kata Nazri banyak perkara diperkatakan tentang beliau di Parlimen tetapi tidak pernah menakut-nakutkan sesiapa daripada membahaskan isu tertentu.

“Saya tidak pernah berbuat demikian tetapi balas mereka balik, tidak marah di Parlimen,” katanya. -MI

Ulsan GB

Apakah dia ini Setiausaha yang dimaksudkan di SINI?

GB masih mengumpulkan maklumat.


Rasuah SPRM : 1 Helai Talileher Berharga RM1,000?

Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam hari ini mencabar Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Ahmad Said Hamdan supaya membuat laporan polis sekiranya apa yang didakwa mengenai beliau mendapat projek bernilai RM6 hingga RM7 juta, sebagai palsu.

FreeMalaysiaToday (FMT) yang menghubunginya memberitahu, beliau bersedia membogelkan semua penyelewengan dan salah laku Ahmad Said bukan sahaja dengan projek runding langsung dengan perbendaharaan negara itu tapi apa jua yang membabitkan beliau sehingga integriti SPRM dilihat tersangat kotor dan buruk.

“Saya akan buat sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini untuk memberitahu projek cenderamata yang diperolehinya secara tidak betul,” katanya yang akan mendedahkan semua maklumat mengenai pembabitan Ahmad Said dalam projek berkenaan.

Menurut Manikavasagam, sudahlah projek itu diperolehi melalui runding langsung, harga yang dikenakannya bagi setiap cenderamata ada yang melebihi 150% setiap satu.

“Bolehkah kita percaya harga satu tali leher lebih RM1,000?,” jelasnnya.

Projek membekalkan uniform dan cendermata itu bernilai di antara RM6 hingga RM7 juta dan barang-barang ini disediakan oleh syarikat Kraftangan Mariwasa kepada pelanggan (SPRM) menerusi Bina Yakin Enterprise.

“Salah seorang pegawainya juga adalah pemilik bersama syarikat berkenaan,” katanya yang memberitahu banyak persepsi negatif terhadap projek pembekalan cenderamata itu.


Harapkan Pagar, Pagar pula makan padi beginilah keadaan di Malaysia kini. Jabatan- jabatan penguatkuasa undang-undang bukan sahaja semakin berani memukul arus perubahan kehendak rakyat malah mereka sanggup menggadaikan Intergriti Negara.

Kita harap polis keamanan Negara , tapi mereka pukul suspek sampai mati. Kita harapan Jabatan Penjara pulihan penjenayah tapi mereka dilatih menjadi mahir. Kita harapan Suruhan Jaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) , tapi mereka kejar kes kecil-kecilan. Rasuhan Berbillion ringgit tidak ada sebarang tindakan,sebaliknya hanya -hany kes rasuah ratus ringgit dibawa ke muka pengadilan. Munginkan sebabnya kerana yang patut mengawal Korupsi itu sendi Korup.

Tapi tiba-tiba Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia mahu mengundur diri dengan melantik timbalannya sebagai penganti, kenapa? Mungkinkah dia sendiri menyalah gunakan kuasanya?

Saya difahamkan bahawa :

a. Kementerian kewangan tidak membenarkan pemberian Kontrak dengan secara Rundingan Terus atau Direct Negotiation. Kelonggaran hanya diberi dalam keadaan berikut :
i. Peralatan yang hendak dibeli hanya dibuat oleh syarikat/pengeluar/pembuat berkenaan dan tidak boleh diperolehi di pasaran terbuka “open market” atau “off shelf”
ii. Peralatan yang hendak dibeli dibuat oleh syarikat/pengeluar/pembuat kepada spesifikasi kerajaan yang khusus atau “specific requirement” mengikut keperluaan pengguna
iii. Keperluaan kerahsiaan peralatan tersebut seperti alat komunikasi pasukan elite yang menggunakan frekuensi khas agar tidak berlaku ‘tapping’ atau ‘jamming’
iv. Lain-lainkeadaan yang mengambil kira keperluan kerajaan.
b. Pakaian Seragam Angkatan Tentera Malaysia, Kastam DiRaja Malaysia, Immigresen , BOMBO, JPA, Maritim Malaysia, RELA dan lain-lain diperolehi secara Tender terbuka dan Sebutharga terbuka bagi setiap jenis peralatan yang melengkapkan pakaian seragam. Tidak pernah sehingga kini kita ketahui Badan-Badan beruniform di Malaysia member Kontrak perolehan Keseluruhan peralatan Pakaian Seragam kepada SATU SYARIKAT SECARA ‘HEAD to TOE’. Ini adalah kerana tidak ada satu syarikat di Malaysia yang membuat atau mengeluarkan semua jenis peralatan seragam dan kebanyakan peralatan tersebut boleh diperolehi dari berbagai sumber dan ada yang ‘of the Shelf’.

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia telah memberikan Kontrak yang dianggarkan bernilai RM 7.5 juta ringgit melalui rundingan terus serta meluluskan pembelian HEAD TO TOE kepada hanya satu syarikat iaitu Syarikat Mariwasa Kraftangan Sdn Bhd yang beroperasi di Kuala Kangsar, Perak. Mariwasa Kraftangan Sdn Bhd adalah pengeluar barangan logam seperti Pewter, Tembaga, Perak dan Emas dan adalah pembuat barangan seerti cenderahati , pingat-pingat dan keperluaan peralatan pakaian seragam yang hanya dibuat dari logam seperti pip, crown, star, collor dot dan lain-lain.

Mariwasa Kraftangan telah memperolehi kontrak pembekalan HEAD TO TOE walaupun mereka tidak mengeluarkan peralatan-peralatan seperti berikut :
a. Topi Peak Lelaki
b. Bawler Hat Wanita
c. Songkok
d. Baju/seluar Istiadat
e. Baju/seluar Mess Kit
f. Baju/Seluar Bush Jacket
g. Baju/Seluar Kerja
h. Tali pinggang Kulit
i. Stokin
j. Tudung
k. Pelbagai jenis kasut
l. Handbag Wanita
m. Tali leher
n. Aggauletter
o. Serta Lain-lain Jenis Pakaian.

Juga di fahamkan Mariwasa Kraftangan telah menggunakan beberapa syarikat lain bagi mendapatkan keperluan-keperluan ini di mana diantaranya adalah bukan pembuat/pengeluar tetapi adalah hanya orang tengah . Diantara syarikat-syarikat yang digunakan adalah seperti BENA YAKIN ENTERPRISE. Diantara barangan yang diperolehi dari syarikat ini adalah seperti:

a. Topi Peak Lelaki
b. Bawler Hat wanita
c. Songkok
d. Berbagai Jenis Kasut
e. Barangan Sulama
f. Aggaulette

Bena Yakin Enterprise adalah sebuah Perniagaan jenis Enterprise dengan hanya nilai modal RM2.00, tetapi memperolehi tempahan bernilai hampir Sejuta Ringgit. Yang lebih menghairankan ialah Mariwasa Kraftangan , pembuat barangan logam juga diberi kontrak JAHITAN PAKAIAN. Syarikat yang menjahit iaitu MAROZ TAILOR berpusat di Kuala Lumpur adalah bertaraf ‘High Class’.

Bagi Peralatan seperti Kasut dan tali Pinggang Kulit, Kementerian Kewangan “Treasury” menghendaki bekalan diperolehi dengan syarikat yang ada ‘Central Contract’ dan bukannya diberi kepada pembuat barangan logam yang kemudiannya perolehi daripada sebuah lagi Perniagaan Enterprise.

Kini, tiba masanya Perdana Menteri menjelaskan kepada Rakyat Malaysia kenapa Ketua Pesuruhjaya SPRM ingin berundur serta :

a) Apakah Dasar sebenar Kementerian Kewangan mengenai perolehan Rundingan terus
b) Mengapakah kesemua perolehan oleh SPRM atau BPR sebelum ini tidak dibuat secara tender atau Sebutharga?
c) Apakan hubugan Isitimewa Mariwasa Kraftangan dengan Ketua Pesuruhjaya MACC /BPR
d) Bagaimankan Kementerian boleh meluluskan perolehan Rundingan Terus terutamanya ‘Head to Toe’ kepada satu syarikat .

Saya juga meminta Perdana Menteri agar dekelasifikasikan Perjanjian atau Kontrak-kontrak pembelian segala peralatan melibatkan Ketua Pesuruhjaya SPRM tersebut semasa beliau berada di BPR.

Pihak Kerajaan juga tidak seharusnya melindungi Kakitangan Kerajaan yang didapati mengugat Integriti Negara. Sudah tiba masa Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia diletakkan dibawah pengawasan Parlimen.
Saya juga akan mencadangkan bahawa suatu Jawatankuasa Khas Parlimen ditubuhkan untuk menyiasat tuduhan –tuduhan rasuah/pecah amanah yang melibatkan pegawai-pegawai tertinggi Kerajaan Malaysia. -mpkapar

Tabung Kebajikan Harakah : Satu Keperluan Mendesak

Kepada Tuan Guru - Penubuhan Tabung Kritikal Harakah
Oleh Alibukhari

Salam Tuan Guru ... Alhamdulillah segala puji bagi Tuhan dan berlimpahan salam dan selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w.Mohon maaf jika kehadiran surat ini mengganggu ketenangan Tuan Guru. Entah ke mana mahu saya layangkan pemikiran ini. Mungkin, Tuan Guru antara yang sesuai diajak runding bicara. Semoga warkah ini dapat menjadi ladang menabur benih-benih idea yang akhirnya mencambahkan tunas tindakan guna meraih redha Tuhan.

Malam 5 Disember, saya bertemu Ahmad Lutfi Othman di rumahnya. Beliau kelihatan uzur tak seperti selalu. Keuzurannya kali ini ada banyak bezanya.

Saya kerap ke rumahnya berbual-bual tentang isu apa saja, dan tentu saja saya dapat menelaah, mengukur kesakitannya dan menyukat kepedihannya selama ini.

Kali ini, kami tidak berbual panjang, memandangkan dia perlu rehat yang lebih sedikit.


Keuzuran di Sandakan paling azab!

Untuk pengetahuan tuan guru, ketika saya dan Ahmad Lutfi ke Sandakan untuk memberikan bantuan ke atas keluarga bekas tahanan ISA, ketika itulah beliau mengalami kesakitan yang amat sangat.

"Ana ingat dah tak boleh balik dah ni," kata Ahmad Lutfi lagi, "Ingatkan kita tak boleh balik semenanjung dah sebab sakit sangat tadi."

Ada ketika-ketikanya dia akan uzur. Dan, keuzuran di Sandakan, Ramadhan lalu adalah yang paling teruk, menurutnya.

Ketika kami ingin pulang ke semenanjung, kereta seorang aktivis Pas Sabah yang membawa kami terhenti seketika. Ahmad Lutfi muntah di tepi jalan!

Saya mengurut belakangnya perlahan-lahan dan ketika nampak lega sedikit baru kami berkereta semula meneruskan perjalanan.

Ketika hampir berbuka puasa, puan Norlaila Othman yang juga menyaksikan kejadian itu turut bertanya, "Tak nak ceritakah hal Ahmad Lutfi yang sakit ketika bagi bantuan kepada keluarga tahanan ISA di sini?"

Saya mengangguk, memberikan jaminan. "Ya, dah tentu," balas saya ringkas. Tapi, entah bila dapat saya ceritakan hal itu secara lebih rinci, tak tahu juga.

Sebelum tibanya masa berbuka petang itu, saya tiada lain hal lain lagi. Saya mengurut kakinya yang kebas-kebas. Dia memang 'flat' habis atas tilam di rumah Su dan suaminya, ahli jemaah Pas kita di Sabah sana.

Ringankan bebannya

Tuan Guru yang dihormati,

Manusia yang bernama Ahmad Lutfi ini memang keras hati orangnya. Walau ditegah agar tidak bekerja, tapi dia tetaplah teringatkan pejabat, kerja-kerja menyunting yang tidak habis-habis bertimbun di pejabat.

Barangkali, perlu ada semacam satu sistem untuk memudahkannya bekerja, menyunting bahan dari rumah saja. Teknologi hari ini menunjukkan bahawa sudah ada kemudahan seperti itu. Mungkin kita boleh cuba.

"Isnin malam tu, ana dah rasa kurang sihat, sebab tu balik awal," katanya kepada saya baru-baru ini di rumahnya. Kebetulan, Husam Musa tiba di rumahnya. Atas nasihat Husam, maka dibawa ke sebuah pusat perubatan.

"Malam 'deadline' Harakah tu ana dah mula rasa panas badan dan nafas dah mula tersekat-sekat," kata beliau kepada saya lagi. Beliau lebih arif mengenai hal kejadian yang sebenar malam itu. Saya sekadar menulis berdasar ingatan.

Kos sekali rawatan - RM18,000!

Saya terkejut juga apabila sembang-sembang malam itu, dia dedahkan kos rawatannya adalah RM18000! Itu kos rawatan ketika baru selesai membuka SATU saluran darah yang sudah tersumbat.

Jumaat depan masih ada satu lagi rawatan untuk membuka dua lagi saluran darah ke jantung. Entah berapa lagi kos rawatan yang terpaksa ditanggung?

"Nampak darah terpancut, tersembur di skrin masa tu," katanya ketika bercerita mengenai rawatan angioplasty untuk membuang plak yang mengeras dalam pembuluh darahnya. Kata beliau, rawatan itu berlangsung 45 minit saja, tapi mungkin ada prosedur lain yang menyebabkan.

Sebatang alat halus setebal 3mm dimasukkan di pehanya yang telah siap dibius, lalu di skrin, pesakit dalam keadaan sedar boleh melihat bagaimana alat halus itu 'menggaru-garu' plak yang lama mengeras di saluran darah.

Ertinya, Tuan Guru, ini bukanlah pembedahan seperti pintasan jantung yang telah dialami oleh arwah bekas Presiden Ustaz Fadhil Noor. Mungkin rawatan ini agak mahal juga. Paling meresahkan, insuran tidak 'cover' rawatan ini.

Tabung Penyakit Kritikal Harakah

Ahmad Lutfi memegang kepalanya yang masih berdenyut. Dua keping kuih samosat dan air milo menemani bualan kami. Luqman Hakim, anaknya tiba menatang dulang sedang kami rancak berbual-bual pada malam itu.

"Ada apa-apa kat ayah tak untuk dimakan?" kata Ahmad Lutfi kepada anaknya. Melihatkan anaknya tercegat saja, beliau bersuara, "Bawak mai la pisang."

Samusat yang berminyak, garing dan masih panas itu tentunya tidak boleh melawan drama pergolakan darah yang berperang dengan glukosa, gula di tubuhnya. Wajahnya itu masih berkerut memikirkan muatan limpahan derita yang sarat ditanggungnya sejak sekian lama.

Dia benar-benar dalam dilema sekarang. Beberapa minggu lalu, Ahmad Lutfi bercerita mengenai gagasannya, mahu menjadikan Harakah sebagai akhbar berkebajikan. Kalau nak lanjutkan hal ini tuan guru, kena ada 100 halaman. Nantilah dalam surat selanjutnya saya bercerita, insya Allah Ta'ala.

Apabila insurans tidak cover 'diabetes', ini tentunya mengundang masalah baru buat dirinya. Kesengsaraan menyebabkannya menjadi lebih peka dan prihatin terhadap masalah, bebanan kehidupan orang lain.

Ada isu pekerja yang beliau dapat 'fight', dan ada juga yang tak dapat beliau perjuangkan kerana hal-hal teknikal yang merumitkan kerana ada prosedur.

"Sepatutnya, kena ada Tabung Penyakit Kritikal Harakah dan ia bersifat urgent. Dan, tabung ini bukan untuk staf Harakah saja, tapi untuk orang lain sama," katanya.

Luqman tiba dari dapur, lalu memberikan ayahnya buah pisang. Bualan kami terhenti. Dan saya terfikir juga tuan guru, betapa kita telah banyak menyeru ke arah 'Negara Berkebajikan'.

Ahmad Lutfi ingin akhbar ini menjadi 'akhbar berkebajikan'. Tabung Harakah guna meringankan bebanan yang ditanggung keluarga mangsa tahanan ISA itu mewakili cerminan, limpahan manifestasi ke atas faham berkebajikan.

Saya menyeru atas nama 'parti berkebajikan' kita yang mahu dikembangkan dalam wajah 'Negara Berkebajikan' dalam pilihanraya akan datang, agar kita benar-benar mewajahkan ahli-ahli jemaah kita sebagai ahli berkebajikan.

Sabda Rasulullah yang masih tenggelam timbul dalam lipatan ingatan saya, "Iman itu ada 70 cabang. Yang tertinggi, mengucapkan tiada Tuhan selain Allah dan yang paling rendah ialah memungut ranting kayu yang tajam di tepian jalanan."

Sampai tahap begitu sekali pertalian iman dengan faham 'berkebajikan' itu, sehinggakan nabi menyuruh kita menarik ranting kayu tajam di jalanan. Itu adalah contoh kita berkebajikan kepada alam dan manusia.

Hari in, kita saksikan sungai kotor dan kali coklat menjalar ke lautan pekat. Sungai itu akhirnya memberontak marah apabila kita asyik membuang racun sampah di dalamnya. Pemberontakan kali itu hadir di dalam bermacam rupa paras wajah dan gaya.

Bah adalah salah satu cara pemberontakannya. itu di luar batang tubuh kita. Cuba lihat apa yang ada dalam tubuh kita, betapa saliran sungai-sungai urat darah di tubuh kita sendiri telah tercemar oleh racun-racun kolesterol!

Usaha membersih sungai dengan membuang sampah-sarap yang berselirat di dalamnya termasuk menjernihkan asid, alkali yang terapung, tenggelam di dalamnya adalah usaha milik kita semua.

Urat-urat yang mengalir di dalamnya darah merah adalah juga sungai-sungai dalam tubuh badan negara Malaysia yang asalnya jernih.

Kejernihannya itu memukau dan mempesona sehinggakan ia boleh diminum sehinggalah insan biadap kerana dibiadapkan di atas nama tahyul kemajuan dan khurafat pembangunan.

Tuan Guru yang budiman,

Maaf, saya bukan ingin berkhutbah. Saya cuma kesal dengan keadaan sikap liar sesetengah ahli masyarakat yang tidak peduli dan tidak hiraukan taraf kesihatan bumi yang kita duduki ini. Alam kita makin tenat dan bumi nazak.

Sebelum meminta maaf kepada Tuan Guru atas 'khutbah' tiba-tiba ini, saya ingin memajukan rumusan hasil bualan kami berdua baru-baru ini.

Pertamanya, hendaklah Harakah itu dapat mewujudkan Tabung Penyakit Kritikal yang mana wangnya dapat dikeluarkan dengan segera, 'urgent'. Jika dilihat tabung lain ia memerlukan prosedur sedangkan nyawa seseorang kita tidak boleh berkompromi dengannya.

Keduanya, saya harap, kita dapat betul-betul merancakkan wacana, meneliti dan memperhalusi apakah sebenarnya intipati 'Negara Berkebajikan'.

Lalu kita boleh kembangkan konsep akhbar berkebajikan, parti berkebajikan dan apakah itu ahli parti berkebajikan juga!

Barangkali, kita tidak perlu sampai mengadakan EGM untuk membuat bedah siasatan ke atas lidah rasmi parti. Memadai dengan membuat seminar untuk meneliti makna, maksud, faham dan konsep 'berkebajikan' yang kita jaja ke atas umat Malaya Merdeka hari ini.

Malam merangkak lambat-lambat ke barat dan cahaya rembulan diredupkan awan. Secangkir dua, tiga air milo diteguk dan 2 samusa telah ghaib di piring hilang ditelan masuk, dikunyah di mulut, lalu meluncur ke perut.

"Eheerp," saya pun tersendawa. Alhamdulillah ...

"Makan samusa tu syeikh, ana tak boleh makan," katanya. Kasihan, beliau kena menjauhi makanan berminyak. Tapi, kalau dia sihat sikit, dia makan jugak!

Cicak-cicak menyanyi di tembok-tembok dan rembulan berlayar. Saya minta diri dari Ahmad Lutfi memandangkan beliau perlu banyak beristirehat.

Selamat dinihari tuan guru. Nantilah, jika ada kelapangan, mungkin dapatlah kita berbual panjang. Hajat saya mahu menemubual tuan guru sentiasa ada, tersemat jauh dalam lubuk hati saya. Sampai ketemu, insya Allah Taala.

2:41 a.m, 7 Disember 2009

Sekolah Pemikiran Kg Baru

Ulasan GB

Saya merasakan sudah sampai masanya untuk dihentikan segala retorika mengenai negara kebajikan sebelum kita sendiri bangun secara realiti mewujudkan bahawa PAS adalah sebuah jamaah yang banyak bekerja dan bukan banyak bercakap.

Kita perlu bangun menunjukkan teladan. Kita perlu bangun memperkasakan parti di dalam ertikata mendepani untuk membantu mereka yang memerlukan. Apatah lagi kepada mereka yang dikenali sudah mencurahkan kehidupannya untuk jemaah.

Hal sebegini sudah lama GB renungkan. Bermula dengan sejarah GB sendiri yang GB pernah luahkan di dalam artikel Dari Mahazalim Ke Greenboc mengajar GB bahawa bebanan dan kesakitan yang dideritai oleh seseorang ahli kadang-kala lansung tidak mendapat perhatian pimpinan parti sendiri.

Kita sibuk bercakap mengenai negara kebajikan, kita lantang berbicara mengenai negara makmur yang mendapat keampunan Tuhan (baldatun tayyibatun wa-rabbun ghaffur), kita keras menentang negara yang tidak menjadikan Islam sebagai dasar pemerintahan, namun kini kita diuji Tuhan untuk merealisasikan apa yang kita perkatakan di kalangan kita sendiri.

NOTA: Mereka yang ingin memberi sumbangan untuk membiayai kos rawatan Ahmad Lutfi Othman, boleh menyalurkan bantuan melalui akaun Maybank Ahmad Luqman Hakim 162179670906.