26 Okt 2009

Era Najib Altantuya : Kami Sokong 2 Aziz

1. Prof Aziz Bari selama ini disanjung sebagai ahli akademik yang berani menyatakan kebenaran, terutamanya dari sudut perundangan terhadap apa saja perkembangan sosio-politik negara. Pihak Pakatan Rakyat terutamanya, sentiasa ternanti-nantikan perspektif beliau dalam segenap isu.

2. Nah, sekali komentarnya terkena ke batang hidung manusia tertentu di dalam PAS, maka beliau disanggah bermati-matian. Atas hujah apa? Orang undang-undang hilang kelayakan bercakap soal politik, kononnya. Kah kah kah! Orang yang mengkritiknya pula adalah seorang blogger yang tidak meluluskan komen-komen yang tidak selari dengannya di blognya. Kah kah kah!

3. Lebih malang, Ketua Penerangan PAS Pusat turut melatah. Benarlah kata orang kertas (lihat lampiran), rupanya parti ini juga beramal dengan denial syndrom, penyakit yang didakwa dihidapi oleh parti lawannya (atau kekasih gelap buat sesetengah pimpinannya). Dalam hal ini, sekali lagi tulisan Ustaz Zolkharnain Abidin tidak mengecewakan.

4. Tiba-tiba TG Nik Aziz dengan beraninya mencadangkan sebuah Muktamar Khas Luar Biasa. Aku kata berani kerana ia seolah-olah satu undi tidak percaya kepada kepimpinan seorang lagi Tok Guru dari Terengganu. Aku kata seolah-olah, kerana Tok Guru tidak menyebutnya begitu. Itu hanya andaian dan tafsiran aku terhadap apa yang aku baca.

5. TG Nik Aziz dan TG Hj Hadi sudah sekian lama menjadi ikon dan ideologue dalam PAS. Hanya arwah Ustaz Fadzil Noor sahaja yang boleh menyaingi status mereka berdua itu. Tidak hairanlah, ramai ahli-ahli PAS masih bersifat nostalgik terhadap era kepimpinan mereka bertiga. Walaupun tidak menang banyak, ahli PAS redha dan taat kepada pimpinan, bekerja dan bekerja tidak pernah merungut. Tidak ada ‘ghanimah’ yang ingin direbutkan.

6. Jadi tindakan seorang ikon (TG Nik Aziz) yang seolah-olah ingin mencetuskan penyingkiran terhadap seorang lagi ikon (TG Hj Hadi), aku kira itu tindakan yang sangat berani oleh ikon yang pertama. Mungkin tindakan paling berani oleh beliau dalam karier politiknya. Biarlah timing kena tak kena, pecah pun pecahlah, apa boleh buat?

7. Segala kepalsuan perlu dihapuskan, selamat berkonspirasi! Sokong 2Aziz! - mudin001

LAMPIRAN

saya taklah terkejut sangat, tapi sekadar kecewa apabila sebuah pertubuhan yang menguar2-kan dirinya pertubuhan islam turut beramal dengan sindrom penafian (denial syndrome) setiap kali kesalahan diarah kepadanya.

menafikan kesilapan pendekatan dan taktik, misalnya, adalah satu daripada contoh kepada amalan itu.

adalah lumrah sifir politik memerlukan pengamalnya lincah mengelak. tapi mengharap dan menyangka orang ramai boleh mudah lupa kepada keterlanjuran - membincangkan unity government, misalnya - dan mudah memaafkan hanya kerana ia dibuat pemimpin adalah sikap naif, amat pramatang dan tebal khilafnya.

itulah, saya katakan bahawa pas sekarang berada dalam kedudukan amat malang. dulu, ketika kerajaan malaysia berketuakan pak lah yang lemah, pas malangnya gagal memanipulasi keadaan kerana ia juga lemah.

sekarang, ketika kerajaan semakin popular di bawah najib, pas gagal berubah, malah popularitinya menurun ketara.

saya macam tak mahu percaya, tapi hakikat tetap hakikat. barangkali sampai masa merudum untuk pas sekarang ini. putaran hayat adalah sama - naik dan turun. dan, barangkali ini masa pas turun. -labunorangkertas

Era Najib Altantuya : Semua Tak Nak Mengakui Pro UMNO

Kini semua dah tak nak mengaku dia pro atau fraksi UMNO dalam PAS.

Dulu merekalah paling sibuk mengaturkan pertemuan dengan pemimpin-pemimpin UMNO untuk membentuk Kerajaan Perpaduan. Mereka melakukan di dalam gelap, mereka melakukan di belakang pengetahuan ahli-ahli PAS. Mereka melakukan tanpa restu Mursyidul Am PAS. Malah mereka berani menafikan adanya pertemuan itulah sehinggalah ianya didedahkan sendiri oleh Abdullah Ahmad Badawi, Presiden UMNO ketika itu.

Yang istiqamah dengan Pakatan Rakyat hanyalah Mursyidul Am PAS ketika itu. Sedangkan pemimpin tertinggi kenanyakannya, cuba menyembunyikan pertemuan sulit tersebut dengan pelbagai penafian dan apabila didedahkan oleh Abdullah Ahmad Badawi, muka mereka terpalit najis, berkluk-klek membuat penjelasan dan kemudian menuduh pula kononnya ahli-ahli PAS tidak banyak membaca mengenai Kerajaan Perpaduan.

Diharamkan tulisan Tuan Guru Nik Aziz daripada tersiar di Harakah, dipadamkan tulisan Dr Dzulkefli Ahmad mengenai penolakan mengenai Kerajaan Perpaduan, ditukarkannya Ketua Penyunting Harakah kepada yang boleh menjadi Pak Turut mereka, dipecatnya Khalid Samad dan Saari Sungip dari Dewan Harian PAS Selangor, diusir DJ radio TKO.fm kerana lantang tidak menyetujui gagasan Kerajaan perpaduan di dalam siarannya dan beberapa langkah lain diambil sebaik saja Mustafa Ali dilantik menjadi Setiausaha Agong PAS yang baru.

Selepas tersepit dengan isu itu, diarahkan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin untuk mengeluarkan kenyataan akan diambil tindakan kepada sesiapa yang masih membicarakan soal Kerajaan Perpaduan.

Ahli-ahli PAS sekalian cuba diperbodohkan. Cuba dipermainkan setelah amanah yang diberikan, telah cuba mereka khianati.

KINI, apabila timbul semula isu tersebut, fraksi UMNO dalam PAS macam cacing kepanasan. Anehnya, tidak ada seorang mahu mengaku mereka pro atau fraksi UMNO. Masing-masing bersuara untuk menjadi jaguh perjuangan Pakatan Rakyat. Kononnya!


Kebenaran itu tetap terpahat sekalipun mulut-mulut mereka cuba memadam perbuatan-perbuatan curang mereka yang telah memecah-belahkan jemaah sebelum ini.

Allah pasti menyelamatkan parti ini dari mereka yang bermuka-muka, dari mereka yang pemalas, dari mereka yang belum mengakui perbuatan jalang mereka yang telah menyebabkan Pakatan Rakyat hampir kecundang di Manek Urai dan telah kalah di Bagan Pinang.

Kita sekali lagi mencabar mereka supaya MENAFIKAN bahawa mereka pernah membuat pertemuan dengan pemimpin-pemimpin UMNO sebelum ini untuk membentuk Kerajaan Perpaduan.

Jika tidak, mereka perlu meminta maaf kepada sekalian ahli PAS lantaran pengkhianatan yang dilakukan sebelum mereka dibalas sendiri oleh Allah s.w.t. - Empunya jemaah ini.


Era Najib Altantuya : Taubat UMNO Ibarat Ular Salin Kulit

Menyorot ucapan Presiden Umno di dalam Mesyuarat Agong Umno baru-baru ini zahirnya kelihatan agak luar biasa. Nada bertaubat dan insaf mengaluni perhimpunan Agong parti yang sudah pernah "mati" itu. Ucapan Najib disulami dengan irama sentimental dan berbaur dengan rasa gembira kerana berjaya juga akhirnya BN menang satu pusingan daripada lapan pusingan Pilihan Raya Kecil di Semenanjung.

Rayuan dan nada "taubat Umno" yang digarap dalam ucapan Najib, nampaknya sedikit sebanyak berjaya menyakin beberapa orang kampung yang pekat UMNO, bahawa UMNO telah benar-benar insaf akan ke alpaannya selama ini terhadap rintihan rakyat bawahan. UMNO sudah insaf terhadap keangkuhannya. UMNO sudah taubat nasuha dan tidak akan jadi parti Rasuah lagi selepas ini. UMNO tidak lagi UMNO yang sebelum Mesyuarat Agong tersebut. Ertinya satu lakaran wajah baru UMNO cuba ditampilkan melalui perhimpunan itu.

Tidak dinafikan memang ada "beberapa kerat" orang yang yakin benar dengan "taubat Umno" itu, sebagaimana mereka cukup yakin dengan Pak Lah saat mula-mula memegang tanpuk kuasa UMNO dahulu. Pak Lah diimejkan sebagai cucu Ulama', PM yang boleh menjadi imam solah Terawih, PM yang "clean"dari sebarang sekandal dan Imam yang berjaya meletakkan batu asas kepada "Islam Hadari". Begitulah yakinnya mereka kepada "keinsafan UMNO".

Kasihan sungguh melihat UMNO yang berhempas pulas untuk menyakinkan rakyat bahawa UMNO hari ini bukan lagi macam UMNO yang lepas-lepas itu. Lebih kasihan lagi melihat mereka yang masih menyakini UMNO. Masih disengat beberapa kali dalam satu lubang. Tidakkah mereka tahu bahawa "taubat UMNO" tidak akan sampai kemana pun. Pak Lah yang sebelum menjadi PM dikenali sebagai "Mr Clean" pun gagal membersihkan UMNO daripada kemungkaran dan dosa, ini kan pula Najib yang datang dengan berbagai sekandal yang masih belum terjawab. "Taubat UMNO" hanyalah seperti "Ular yang bersalin kulit". Kulit sahaja yang kelihatan semacam baru dan berlainan corak, namun ia tetap ular yang sama. Naluri "keularannya" tetap sama dan lidahnya pun sama. Kulit itu pun dalam tempoh beberapa bulan lagi akan kembali seperti corak dan warna asalnya.

Bagaimana UMNO mahu membersihkan dirinya daripada rasuah?. Sedangkan Rasuah sudah menjadi darah daging UMNO. Membuang rasuah daripada UMNO semacam membuang semua darah yang ada dalam tubuh. UMNO akan terkulai layu dan lebih layu dari kelayuannya sekarang. Mempercayai UMNO mahu menghapuskan Rasuah samalah seperti mempercayai kata-kata seekor Singa bahawa ia berjanji tidak akan makan daging lagi. Mampukah singa meneruskan kehidupan kalau hanya makan kangkong dan lobak. Begitulah UMNO ...Lagi pun bagaimana mungkin UMNO mampu membasmi "Rasuah" jika UMNO tidak kembali kepada dasar-dasar Al-Quraan dan Hadis?. Kerana yang paling tegas "mengharamkan" rasuah hanya Al-Quraan dan Hadis. Sehingga dijanjikan Neraka bagi pemberi rasuah dan penerima rasuah. Takutkah UMNO kepada "tindakan tegas" SPRM yang tidur sebantal dengan UMNO?.

Taubat UMNO hanya gendang lama dan irama lama yang tidak lagi raleven dengan kehendak rakyat Malaysia umumnya dan Orang-orang Islam khususnya.

Menyorot ucapan Presiden Umno di dalam Mesyuarat Agong Umno baru-baru ini zahirnya kelihatan agak luar biasa. Nada bertaubat dan insaf mengaluni perhimpunan Agong parti yang sudah pernah "mati" itu. Ucapan Najib disulami dengan irama sentimental dan berbaur dengan rasa gembira kerana berjaya juga akhirnya BN menang satu pusingan daripada lapan pusingan Pilihan Raya Kecil di Semenanjung. Rayuan dan nada "taubat Umno" yang digarap dalam ucapan Najib, nampaknya sedikit sebanyak berjaya menyakin beberapa orang kampung yang pekat UMNO, bahawa UMNO telah benar-benar insaf akan ke alpaannya selama ini terhadap rintihan rakyat bawahan. UMNO sudah insaf terhadap keangkuhannya. UMNO sudah taubat nasuha dan tidak akan jadi parti Rasuah lagi selepas ini. UMNO tidak lagi UMNO yang sebelum Mesyuarat Agong tersebut. Ertinya satu lakaran wajah baru UMNO cuba ditampilkan melalui perhimpunan itu.

Tidak dinafikan memang ada "beberapa kerat" orang yang yakin benar dengan "taubat Umno" itu, sebagaimana mereka cukup yakin dengan Pak Lah saat mula-mula memegang tanpuk kuasa UMNO dahulu. Pak Lah diimejkan sebagai cucu Ulama', PM yang boleh menjadi imam solah Terawih, PM yang "clean"dari sebarang sekandal dan Imam yang berjaya meletakkan batu asas kepada "Islam Hadari". Begitulah yakinnya mereka kepada "keinsafan UMNO".

Kasihan sungguh melihat UMNO yang berhempas pulas untuk menyakinkan rakyat bahawa UMNO hari ini bukan lagi macam UMNO yang lepas-lepas itu. Lebih kasihan lagi melihat mereka yang masih menyakini UMNO. Masih disengat beberapa kali dalam satu lubang. Tidakkah mereka tahu bahawa "taubat UMNO" tidak akan sampai kemana pun. Pak Lah yang sebelum menjadi PM dikenali sebagai "Mr Clean" pun gagal membersihkan UMNO daripada kemungkaran dan dosa, ini kan pula Najib yang datang dengan berbagai sekandal yang masih belum terjawab. "Taubat UMNO" hanyalah seperti "Ular yang bersalin kulit". Kulit sahaja yang kelihatan semacam baru dan berlainan corak, namun ia tetap ular yang sama. Naluri "keularannya" tetap sama dan lidahnya pun sama. Kulit itu pun dalam tempoh beberapa bulan lagi akan kembali seperti corak dan warna asalnya.

Bagaimana UMNO mahu membersihkan dirinya daripada rasuah?. Sedangkan Rasuah sudah menjadi darah daging UMNO. Membuang rasuah daripada UMNO semacam membuang semua darah yang ada dalam tubuh. UMNO akan terkulai layu dan lebih layu dari kelayuannya sekarang. Mempercayai UMNO mahu menghapuskan Rasuah samalah seperti mempercayai kata-kata seekor Singa bahawa ia berjanji tidak akan makan daging lagi. Mampukah singa meneruskan kehidupan kalau hanya makan kangkong dan lobak. Begitulah UMNO ...Lagi pun bagaimana mungkin UMNO mampu membasmi "Rasuah" jika UMNO tidak kembali kepada dasar-dasar Al-Quraan dan Hadis?. Kerana yang paling tegas "mengharamkan" rasuah hanya Al-Quraan dan Hadis. Sehingga dijanjikan Neraka bagi pemberi rasuah dan penerima rasuah. Takutkah UMNO kepada "tindakan tegas" SPRM yang tidur sebantal dengan UMNO?.

Taubat UMNO hanya gendang lama dan irama lama yang tidak lagi raleven dengan kehendak rakyat Malaysia umumnya dan Orang-orang Islam khususnya. -ustazmokhtar