8 Dis 2011

Akhirnya Najib Terperangkap Sebagai Ultra-Malay....

Umno sengaja takutkan orang Melayu

SHAH ALAM: Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad mendakwa Umno-Barisan Nasional (BN) sengaja menimbulkan ketegangan dan ketakutan di kalangan orang-orang Melayu khususnya, tentang apa yang akan terjadi nanti apabila Umno hilang kuasa.

“Umno akan menggunakan apa saja cara yang untuk merampas kembali Selangor dari Pakatan Rakyat,” ujar beliau ketika bertemu pemberita di pejabat khidmatnya di sini hari ini.

Berikutan itu, Timbalan Pesuruhjaya PAS negeri itu mengingatkan pemimpin-pemimpin Pakatan supaya tidak merasa kedudukan mereka sudah selesa pada masa ini memandangkan pilihan raya umum ke 13 (PRU13) akan diadakan tidak lama lagi.

“Ini memandangkan terdapat kajian dan laporan yang memberi gambaran yang negatif, seperti ada kemungkinan kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat Selangor akan tumbang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini berhubung laporan dalaman yang menyatakan Umno-BN mampu merampas kembali Selangor.

“Oleh itu, kita jangan merasa selesa dan Pakatan mempunyai saluran yang luas untuk bertemu dengan rakyat, terutama orang-orang Melayu.

“Banyak saluran yang boleh kita gunakan…….seperti saluran Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung, ahli-ahli majlis, nazir masjid yang bebas dan bukan dimonopoli Umno. Sekarang ini saluran itu terbuka dan bebas,” katanya.

Beliau berkata Umno sebenarnya sudah menyimpang jauh dari perjuangan asal parti itu apabila menonjolkan sikap ultra Melayu dengan menyertai Himpunan Perdana Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) di Shah Alam Isnin lalu.

Khalid berkata ucapan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak dalam majlis Pekida itu menunjukkan bahawa Umno tidak lagi layak untuk mentadbir negara ini memandangkan mereka kini sudah menjadi ultra Melayu.

“Selama ini Umno cukup takut untuk mendekati Pekida secara terbuka tetapi kini keadaan sudah berubah dan Najib sendiri meminta supaya Pekida membantu mempertahankan kerajaan BN di Putrajaya. -FMT

'Kaitan dengan Pekida bukti Najib ultra-Melayu'

PAS Selangor mengecam sokongan terbuka Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak kepada Pertubuhan Kebajikan Dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) sebagai bukti bahawa beliau adalah seorang ultra-Melayu dan mengetepikan prinsip wasathiyah (kesederhanaan) dan retorik 1Malaysia anjurannya.

Timbalan pesuruhjayanya, Khalid Samad medakwa, Pekida adalah sebuah organisasi yang meragukan sehinggakan pernah Umno sendiri pun tidak berani menjalin hubungan rasmi dengannya.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Shah Alam hari ini, Khalid turut mengecam apa yang didakwanya sebagai pendirian keras yang diperlihatkan dalam perhimpunan agung Umno baru-baru ini.

Katanya, mereka cuba memberitahu orang Melayu bahawa jika Umno dicabar, ia bermakna orang Melayu dicabar dan bahawa Melayu adalah Umno dan Umno adalah Melayu.

Khalid yang juga ahli parlimen Shah Alam berkata cabaran kepada Umno bukan sebenarnya cabaran kepada orang Melayu, tetapi satu usaha untuk meningkatkan kedudukan kaum tersebut.

Sebaliknya, tambah beliau, pihaknya bukan cuba untuk menjatuhkan struktur politik Melayu, tetapi hanya berharap untuk menurunkan kepimpinan korup Umno dan menggantikannya dengan pemimpin Melayu yang bersih dan berkemampuan.

Isnin lalu, Najib merasmikan sesi bertemu perdana menteri anjuran Pekida dan dihadiri oleh kira-kira 12,000 ahlinya.

Dalam ucapannya di majlis tersebut, Najib menyambut baik sokongan Pekida kepadanya dan BN dalam pilihanraya umum akan datang, dan sebagai balasan, beliau berjanji untuk 'membantu' pertubuhan tersebut. -mk

Laporan sebelum ini
klik untuk baca


Mohd Sabu Tetap Saman Semula Utusan Malaysia

Peguam mewakili Mohamad Sabu, Mohamed Hanipa Maidin sedang menimbang sama ada akan membuat rayuan atau memfailkan semula saman anak guamnya terhadap Utusan Melayu (M) Bhd. berhubung isu serangan komunis di Balai Polis Bukit Kepong, Johor.

Ianya ekoran saman tersebut dibatalkan oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam kerana ketiadaan butir-butir yang mencukupi berhubung penerbitan yang didakwa berunsur fitnah bagi menyokong tuntutan saman itu.

Hanipa berkata, rayuan atau memfail semula boleh dibuat kerana saman tersebut dibatalkan kerana masalah teknikal, bukan merit kes.

"Kita mempunyai dua pilihan samaada nak buat rayuan atau nak fail semula kerana saman ini dibatalkan kerana hakim kata ada masalah prosedur,"
kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Semalam, Hakim Datuk John Louis O’hara berkata, Mohamad perlu mengesahkan butiran penerbitan yang mencukupi dalam samannya seperti yang diperlukan di bawah undang-undang.

Katanya, kenyataan sokongan itu merupakan satu keperluan serta membentuk prasyarat yang dikehendaki di bawah Aturan 78 Kaedah 2 Kaedah-Kaedah Mahkamah Tinggi 1980 dalam writ saman fitnah.

Hanipa berkata, beliau menunggu kata putus daripada Mohamad untuk tindakan seterusnya.

"Saya sedang berbincang dengan Mohamad Sabu dan menunggu kata putus daripada beliau samaada nak buat rayuan atau nak fail semula," kata beliau yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat.

Keputusan hakim semalam dibuat ketika membenarkan permohonan yang difailkan oleh Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Aziz Ishak dan penerbit akhbar tersebut untuk membatalkan saman dan pernyataan tuntutan Mohamad.

Utusan Melayu dan Aziz yang diwakili dua peguam, Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin dan Datuk Mohd. Hafarizam Harun pada 27 Oktober lalu telah memfailkan permohonan membatalkan saman Mohamad terhadap mereka yang dinamakan sebagai pihak defendan.

Mohamad, 57, yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu selaku plaintif memfailkan saman tersebut pada 14 September lalu.

Dalam pernyataan tuntutannya, plaintif mendakwa, pihak defendan dengan niat jahat telah menerbitkan satu artikel pada 27 Ogos lalu dan dua bahan terbitan pada keesokan harinya yang berbaur fitnah.

Penerbitan ketiga-tiga artikel terbabit adalah berhubung isu serangan komunis di Balai Polis Bukit Kepong, Johor.

Mohamad mendakwa, penyiaran bahan-bahan tersebut telah secara tidak langsung menggambarkan bahawa beliau penyokong pengganas komunis, telah terkeluar daripada ajaran Islam kerana menyokong komunis dan mengiktiraf Muhammad Indera. -HDTony Pua Bidas Hipokrisi Najib Mansuh 29,000 Jawatan

Tony Pua: Mansuh 29,000 jawatan ekoran laksana SBPA bukti hipokrasi Najib

KUALA LUMPUR, 8 Dis — DAP hari ini menuduh Datuk Seri Najib Razak memperlihatkan hipokrasi “teramat tinggi” sedangkan pentadbirannya semalam mengumumkan mengenai pemansuhan 29,000 jawatan, di bawah pelaksanaan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) mulai Januari 2012, hanya beberapa hari selepas perdana menteri menyerang Pakatan Rakyat kononnya mahu membuang separuh kakitangan awam.

Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua berkata, perkembangan terbaru ini menunjukkan presiden Umno dan pemimpin-pemimpin partinya adalah oportunis politik, yang hanya mahu menggambarkan Pakatan Rakyat sebagai parti antiperkhidmatan awam.

Pemimpin-pemimpin Umno melakukan serangan bertubi-tubi ke atas perikatan itu sejak Pua mengesyorkan idea mengurangkan tenaga kerja sektor awam yang kini telah mencecah 1.4 juta orang, bulan lalu.

“Najib telah membuktikan dirinya (pemimpin yang) bersikap hipokrit tahap tertinggi,”
kata Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara ini dalam satu kenyataan dikeluarkan pagi ini.

Malah, Pua mendakwa Najib sanggup mencetuskan sentimen perkauman di kalangan orang Melayu dengan menuduh pembangkang mahu mengurangkan saiz perkhidmatan awam sedangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memulakan langkah ke arah itu.

Semalam, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Abu Bakar Abdullah memberi jaminan SBPA akan membantu mengawal bilangan kakitangan kerajaan dan bukannya bertujuan mengurangkan tenaga kerja semasa.

Sambil berkata sekitar 29,000 jawatan dimansuhkan di bawah SBPA, kata beliau, sistem saraan baru ini yang diperkenalkan untuk menggantikan Sistem Saraan Malaysia (SSM), pemegang jawatan-jawatan yang dimansuhkan akan ditempatkan di skim dan gred lain mengikut keperluan semasa.


Saiz tenaga kerja semasa dianggarkan 1.4 juta orang dengan penduduk Malaysia adalah 28 juta orang.

“Bermakna ia tidak sampai 10 peratus,” katanya merujuk kepada nisbah tersebut.

“Sukar hendak mengatakan bahawa saiz tenaga kerja sektor awam kita terlalu besar atau terlalu kecil. Kita tidak boleh membuat perbandingan antara satu negara dengan negara lain.

“Dan, saya tidak mengatakan sama ada tenaga kerja perkhidmatan kita terlalu besar ataupun kecil... sehingga kami menyelesaikan kajian berdasarkan enam strategi merealisasikan inisiatif perkhidmatan awam yang kejat iaitu kawalan saiz perkhidmatan awam atau ‘right-sizing’, kajian pertindihan fungsi antara agensi, penjajaran fungsi utama perkhidmatan, perkhidmatan yang boleh diserah urus (‘outsourcing’), perekayasaan proses kerja (‘business process reengineering’) dan kajian semakan skim perkhidmatan.

Abu Bakar juga berkata beliau tidak boleh memberi jaminan saiz tenaga kerja semasa akan kekal sama sepanjang masa pada masa depan jika diambil kira kemungkinan akan ada pertambahan atau pengecilan kementerian.

Saiz tenaga kerja pernah dikurangkan daripada 1.2 juta orang sehingga sekitar 800,000 ekoran dasar penswastaan pada 1990-an iaitu ketika pentadbiran Dr Mahathir, tetapi ia meningkat kepada 1.4 juta sekarang.

Dalam ucapan dasar pada Perhimpunan Agung Tahunan Umno minggu lalu, Najib sambil berkata orang Melayu akan hilang kuasa dan hak mendakwa, “ini tidak, belum lagi berkuasa, sudah ibarat kaduk naik junjung.”

“Ibarat lidah tidak bertulang, katanya mahu membuang separuh dari penjawat awam kalau sudah berkuasa. Apa maksud mereka mahu membuang lebih 200,000 orang guru? Siapa yang mahu mengajar anak-anak kita? Bukan semua yang mampu menghantar anak ke sekolah-sekolah swasta.

“Tidak cukup dengan itu, mahu ditamatkan khidmat separuh doktor dan jururawat sedangkan tidak semua rakyat Malaysia yang mampu mendapatkan rawatan di hospital-hospital swasta. Mahu diberhentikan separuh tentera dan polis? Lalu, pada siapa hendak diharap untuk membenteng keselamatan kita dan keluarga?”
kata presiden Umno itu.

Sebelum ini kepimpinan Pakatan Rakyat berkata pengurangan tenaga kerja awam bukan dasar mereka, sebaliknya akan mengurangkan kos dengan menjadikan perkhidmatan awam lebih cekap, yang majoritinya orang Melayu.

Dalam kenyataan hari ini, Pua berkata Pakatan Rakyat tidak pernah mengesyorkan untuk mengecilkan saiz sektor awam dan beliau hanya mengesyorkan persaraan awal dan membuang penjawat yang melanggar disiplin dan peraturan seperti mereka yang membeli binokular RM1,940 pada harga RM56,350.

Sehubungan itu wakil rakyat penggal pertama ini menekankan matlamat Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Model Baru Ekonomi juga mahukan kerajaan yang bersaiz kecil dan pengurangan tenaga kerja dan pemfokusan semula.

“Umno yang membunuh perkhidmatan awam hari ini, tetapi tanpa rasa malu mendakwa bahawa Pakatan Rakyat dan diri saya sebagai rasis,” katanya lagi. -TMI

Undi Pos Meningkat 1,343% Di Lembah Pantai, UMNO Bagi Jawapan, Bukan SPR

4 sebab pengundi pos ramai di Lembah Pantai

PETALING JAYA: Umno bahagian Lembah Pantai menjelaskan empat faktor mengapa jumlah pengundi pos meningkat mendadak di parlimen Lembah Pantai.

Empat faktor berkenaan ialah pembesaran balai polis Jalan Travers, pembukaan pusat tahanan polis di Bukit Jalil, ramai pegawai petugas pilihan raya dan kaki tangan kedutaan negara di luar yang menetap di Lembah Pantai.

Timbalan ketua Umno bahagian, Yusri Ahmad berkata, berikutan itu jumlah daerah mengundi di Lembah Pantai meningkat kepada 19 berbanding 18 pada 2008.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan naib presiden PKR yang juga ahli parlimen lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar mengenai peningkatan mendadak pengundi pos di parlimen tersebut.

Dalam sidang media semalam, beliau mendakwa pengundi pos di Lembah Pantai ialah 2, 180 orang atau 3.1 peratus dari jumlah pengundi 70, 000 orang.

Yusri menasihatkan Nurul bejumpa dan berbincang dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mendapatkan penjelasan mengenai ramai pengundi pos di kawasan tersebut.

“Pendaftaran pengundi termasuk semuanya dibuat oleh SPR dan jika mahu mengatakan Umno atau pemimpinnya terlibat tidak betul,” katanya ketika dihubungi hari ini.

`Menteri Lembah Pantai’

Ketua Umno Lembah Pantai ialah Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin yang juga menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.

Beberapa waktu lalu, Nurul juga mendakwa menteri berkenaan telah membawa terlalu banyak pembangunan ke Lembah Pantai berbanding kawasan parlimen lain.

Mengulas dakwaan tersebut, Yusri berkata, Raja Nong Chik meneruskan pelbagai projek yang tidak dapat dilaksanakan sebelum ini.

“Banyak projek termasuk Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang baru dibina di kawasan Lembah Pantai kerana kawasan ini merupakan sifar setinggan.

“Kini menanti projek pembangunan bersepadu di kawasan seluas 210 ekar di Pantai Dalam. Jadi jangan hairan kalau Lembah Pantai banyak projek pembangunan
.

“Raja Nong Chik bukan menteri Lembah Pantai. Tetapi beliau ketua Umno bahagian ini,” tegas Yusri lagi.

Ulasan GB

Kelmarin, Ahli Parlimen Lembah Pantai persoalkan bagaimana pengundi pos bagi parlimen Lembah Pantai meningkat begitu mendadak sehingga 1,343%.

Dan tiba-tiba yang anehnya, UMNO Bahagian Lembah Pantai pula yang memberikan "jawapannya" dan bukan pihak SPR.

Ini amat pelik. Jawapan itu sepatutnya diberikan oleh SPR kerana SPR yang bertanggungjawab menentukan kesahihan daftar pemilih yang diedarkan.

Ini bererti juga seperti sudah ada perancangan teratur pihak UMNO dengan SPR untuk meningkatkan jumlah pengundi pos berkenaan.

Dan dengan melihat kepada jawapan yang diberikan oleh Timbalah ketua UMNO Bahagian Lembah Pantai di atas, seperti mendedahkan bahawa sudah ada juga grand design untuk meletakkan Raja Nong Chik sebagai calon UMNO/BN di parlimen Lembah pantai menggatikan calon mereka yang tewas iaitu Shahrizat Jalil.

Maka sebab itu agaknya UMNO perlukan "sumpah baiah"?


Laporan-laporan sebelum ini
klik untuk baca
Rasisma Najib & Muhyiddin Bakal Tamatkan Riwayat UMNO/BN

Ketakutan Umno terhadap kaum Cina akan menyumbang kepada kejatuhannya Oleh Moaz Nair

Harimau tidak akan menukar belangnya. Begitu juga UMNO. Dalam kes ini, pemimpin-pemimpin UMNO pada Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) tidak akan membersihkan semua 'dosa' mereka yang lalu untuk menjadikannya sebuah parti pilihan orang Melayu dan kaum lain dalam pilihan raya umum yang akan datang. Mereka menggunakan AGM bukan untuk bermeditasi atau bersifat introspektif mengenai kelemahan mereka sebagai sebuah parti politik, tetapi memilih untuk menjadikannya sebagai forum politik untuk menjatuhkan Pembangkang.

Ini adalah kekecewaan yang besar di pihak mereka. Mereka jelas meletakkan mod pertahanan –melindungi banyak isu yang melibatkan pemimpin-pemimpin mereka -peribadi, rasuah dan ketidakcekapan - memikirkan bahawa perwakilan adalah 'orang kampung bodoh ' yang datang untuk mendengar cerita dari pihak mereka. Mereka telah memandang rendah kecerdasan para perwakilan dan rakyat jelata.

Satu perwakilan dari Johor naik angin: "Kami bercakap tentang kisah-kisah lama. Kami mahu mempertahankan semua perkara walaupun kita telah melakukan banyak kesalahan. Kami tidak mengakui semua kesalahan yang dilakukan.Kami tidak mahu mengakui kesilapan kami. Ini bukan cara bagi UMNO untuk memenangi hati Melayu. Orang ramai tidak gembira dengan banyak perkara yang berlaku di negara ini. "

Ketua Pemuda Umno yang tidak popular

Bagi kebanyakan perwakilan, AGM UMNO sekarang lebih kepada retorik biasa - bangsa, agama dan apa yang dilihat sebagai atau 'ancaman' halus kaum-kaum lain kepada orang Melayu dan hak-hak dan keistimewaan mereka. Mereka lupa bahawa seperti orang Melayu, orang bukan Melayu juga mempunyai hak dan keistimewaan mereka di negara ini.

AGM nampaknya menggunakan platform bangsa untuk menumpaskan pembangkang mengenai isu-isu peribadi padahal pemimpin mereka sendiri lebih teruk. Mereka memilih untuk menafikan penentudalaman salah laku pemimpin-pemimpin mereka tetapi bertindak seperti orang-orang suci bersih yang beceramah di atas pentas untuk memukau para perwakilan bagi memikirkan bahawa UMNO adalah 'Tuhan' dan lain-lain adalah syaitan. Ramai penonton tidak yakin dengan retorik gila mereka.

Pemimpin Pemuda yang tidak popular dan pasukannya, seperti adat, telah menjadikan Pembangkang dan kumpulan-kumpulan sosial yang terpinggir dalam masyarakat sinonim dengan perkataan yang tidak elok. Rakyat tidak dapat memahami mengapa mereka harus membenci orang lain dengan menggunakan perkataan seperti 'pondan', 'anak haram' dan 'bapok'. Apakah yang telah dilakukan oleh orang yang 'dipulaukan secara sosial' ini untuk merosakkan Pemuda UMNO? Bolehkah ini menjadi produk pembiakan teruk bagi Pemuda UMNO?

Ketua yang dungu sendiri berusaha keras untuk menarik perhatian pemimpin tertinggi tetapi, malangnya, dengan cara yang sangat kasar dan bersedia. Dia tidak sedar bahawa masa depan dan peluangnya mendaki tangga politik UMNO sudah suram. Perwakilan dari Kedah berkata ini mengenainya: "Kalau dia bertanding untuk jawatan yang sama sekali lagi, dia akan kalah."

Mereka bercakap tentang survival Melayu dengan memikirkan bahawa hanya UMNO sahaja yang boleh mewakili orang Melayu. Mereka gagal untuk menyedari bahawa PAS telah menjadi sebuah parti yang lebih popular di kalangan orang Melayu yang muda dan berpendidikan. Mereka menyalak pada orang Cina menganggap mereka sebagai satu ancaman besar kepada orang Melayu apabila mereka sendiri bekerjasama dengan parti-parti MCA dan Gerakan Cina.

Hanya kerana Cina daripada DAP menerajui Pulau Pinang yang berkembang maju, mereka cuba menipu para perwakilan untuk memikirkan bahawa tidak lama lagi orang Cina akan menginginkan jawatan Perdana Menteri. UMNO tidak akan menerima hakikat bahawa Pulau Pinang tidak pernah mempunyai ketua menteri yang bukan orang Cina sejak Merdeka. Oleh itu, semua huru-hara pada AGM hanyalah satu kepura-puraan.

Menjadikan pihak pembangkang lebih kuat

Wakil-wakil pada AGM lebih suka untuk tidak menyentuh perihal politik wang, rasuah, kebocoran kewangan di semua peringkat tadbir urus dan pengurusan, keadaan ekonomi negara yang miskin, pemikiran feudal orang Melayu dan masalah sosial yang banyak dihadapi oleh bangsa Melayu. Ini, yang mengejutkan, adalah tidak penting kepada pemimpin-pemimpin parti dan perwakilan. Mereka lebih suka menggunakan retorik yang tidak bernilai diwarnai dengan emosi dan kebencian untuk orang lain. Dengan menghentam pembangkang tidak akan mengheret UMNO keluar dari pasir hanyut. Ia hanya membantu menjadikan pihak pembangkang lebih kuat.

Retorik mengenai ancaman Cina terhadap kuasa Melayu tidak akan berkesan. Rakyat Malaysia secara umumnya sedar bahawa tiada Cina atau India yang berminat untuk menjadi perdana menteri negara ini. Ia bukan merupakan cita-cita mana-mana orang bukan Melayu di negara ini untuk menjadi Perdana Menteri. Aspirasi sepenuh hati mereka adalah untuk melihat Malaysia sebagai sebuah negara yang tenang untuk dihargai semua orang. Biarlah orang Melayu yang berjaya dan soleh memimpin mereka.

Perwakilan dari Melaka berkata: "Kita perlu menghabiskan lebih banyak masa berdebat tentang bagaimana untuk menyelesaikan banyak masalah sosial yang dihadapi oleh orang Melayu dan bukannya mengutuk pembangkang atau orang-orang Cina. Dengan menyerang pembangkang, kita sebenarnya memberi kredit dan simpati yang lebih untuk mereka menggunakan platform kami. "

Cuma satu negeri yang mempunyai pemimpin Cina

AGM UMNO sekali lagi digunakan untuk menyinggung perasaan orang bukan Melayu. Seorang pemimpin Belia India Muslim UMNO dari Pulau Pinang naik angin, memarahi Ketua Menteri (CM) Pulau Pinang dengan semua perkataan cacian yang diketahui beliau. Beliau mesti terlupa bahawa Pulau Pinang juga di bawah CM Cina sejak Merdeka dan tidak ada sedikit masalah pun mengenai isu ini sebelum ini. Mengapa kini terdapat rengusan dan jeritan apabila majoriti umat Islam di Pulau Pinang selesa dengan Kerajaan Negeri yang ada sekarang?

UMNO benar-benar memberi gambaran yang salah kepada rakyat bahawa orang Cina akan mengambil alih negara ini jika UMNO lemah. Ini adalah satu teori yang pelik dan tidak berasas oleh penyebar khabar angin UMNO dan ia telah menyinggung orang-orang Cina yang MCA dan Gerakan sedang berusaha keras menarik undi bagi UMNO .

UMNO bakal kehilangan lebih banyak undi dalam pilihan raya umum akan datang bagi kenyataan tidak rasional ini oleh pemimpin-pemimpinnya yang bodoh. UMNO mengabaikan hakikat bahawa Malaysia adalah kini di tahap pembangunan ekonomi yang sangat besar kerana rajinnya orang Cina. Landskap bandar yang cemerlang di negara ini adalah sumbangan orang Cina kepada negara. Ekonomi negara sedang berkembang pesat kerana tekunnya orang Cina.

Orang-orang Cina tidak menyamar diri mereka untuk menjadi 'Melayu' atau ahli-ahli UMNO untuk mencapai kemajuan ekonomi. Ini bukanlah seperti yang dilihat sedang berlaku dalam UMNO. UMNO kini diambil alih oleh pseudo-Melayu menyembunyikan diri mereka sebagai orang-orang 'Asli'. Ini, kononnya, adalah lebih daripada ancaman kepada orang Melayu yang sebenar dan Orang Asli daripada Cina atau India yang bersahaja.

Pilihan raya umum akan datang kemungkinan besar akan menyaksikan pembangkang mengambil alih kerajaan dengan majoriti mudah. UMNO atau orang Melayu tidak mempunyai apa-apa untuk dirisaukan. Negara ini masih akan dapat melihat hanya satu negeri yang diketuai oleh CM Cina dan itu adalah di Pulau Pinang. Pulau Pinang telah secara tradisinya diketuai oleh seorang Cina dan kemajuan negeri ini berjalan lancar. Semua negeri-negeri lain di Malaysia dalam segala kemungkinan akan diketuai oleh CM Melayu atau Menteri Besar.

Jadi, dalam keadaan ini, akan adakah apa-apa perbezaan di antara status quo politik Barisan dan Pembangkang di negara ini? Satu-satunya perbezaan adalah bahawa pembangkang akan, lebih cekap, bertanggungjawab dan telus dalam tadbir urus negara, seperti yang telah dilihat di empat buah negeri yang sekarang ditadbir oleh mereka.

Orang Melayu moden sedar akan hal ini. Maka retorik tolol UMNO mengenai ancaman Cina atau DAP tidak bermakna sama sekali. Publisiti oleh UMNO ini akan membuatkan mereka kehilangan lebih banyak undi kepada parti pembangkang pada pilihan raya umum akan datang. Mereka telah gagal untuk memahami hakikat bahawa DAP bagi PAS dan PKR lebih kurang seakan-akan MCA dan Gerakan bagi UMNO, PAS dan PKR akan serupa dengan UMNO - mewakili orang Melayu majoriti. Seorang perwakilan dari Sabah tepat berkata: "Apabila kita adalah salah secara politik kita perlu diperbetulkan dan bersungguh-sungguh mencari jalan penyelesaian untuk memastikan bahawa kaum-kaum lain tidak tersinggung. Sistem dua parti merupakan petanda yang baik untuk negara ini. Ini adalah kesedaran untuk semua pihak. Pihak yang terbaik akan menjadi pilihan rakyat."

Bukan satu ancaman terhadap orang Melayu

Apakah perbezaan antara UMNO dan Pembangkang? Pembangkang amat bersemangat untuk membuktikan bahawa mereka boleh mengurus negara dengan lebih baik daripada UMNO - dengan keadilan, kecekapan, ketelusan dan kebertanggungjawaban. Mereka setakat ini telah membuktikan ini di empat negeri yang dikawal oleh mereka - Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan Kelantan. Mereka akan memastikan bahawa buku-buku laporan mereka ad infinitum disahkan sebagai 'baik' dalam laporan tahunan Ketua Audit. Apa yang menakutkan UMNO pada masa ini adalah bahawa ia akan kehilangan monopoli kuasa dan wang mereka.UMNO sedang mengusahakan politik monopoli apabila generasi sekarang rakyat Malaysia merasakan bahawa ia tidak betul. Orang ramai kini bersungguh-sungguh mengharapkan sistem dua parti bagi negara ini. Kemunculan Pembangkang satu rahmat untuk negara, seperti hari ini rakyat mempunyai pilihan. Mereka akan memutuskan parti mana yang patut memimpin mereka yang terbaik.

Retorik UMNO pada AGM atas ancaman Cina kepada orang Melayu benar-benar bersifat perkauman. Ia hanya menggambarkan betapa terdesaknya UMNO. Mereka telah menjadi resah melihat kejayaan Pulau Pinang di bawah kepimpinan baru, di mana walaupun orang Melayu menyokong pengurusan merendah diri tapi berkesan yang ditunjukkan oleh ketuanya. Bagi perihal itu UMNO bukan merupakan satu-satunya parti yang mewakili orang Melayu. PAS dan PKR mempunyai penyokong Melayu yang besar juga. Malah DAP hari ini mendapat undi Melayu yang besar bagi politik matang.

Jika orang Cina atau India tidak mengundi UMNO, mereka masih boleh mengundi untuk PAS atau PKR. Tiada perbezaan, semua pihak juga berangka mewakili orang Melayu. Apa yang mereka inginkan ialah orang Melayu berwibawa dan berakhlak mulia untuk menerajui negara, bukan oportunis yang masuk ke dalam politik untuk memperdaya rakyat dan memperkayakan diri masing-masing. Orang-orang Cina dan India, oleh itu, bukan ancaman kepada orang Melayu kerana mereka telah tinggal di negara ini selama bertahun-tahun dan memahami sensitiviti dan keadaan sosial negara. Tiada Cina atau India di negara ini berminat atau bercita-cita tinggi untuk menjadi Perdana Menteri - mereka tidak berminat. Mereka tahu bahawa persekitaran sosial yang sedia ada tidak memihak kepada mereka dalam majoriti orang Melayu Malaysia dan mereka tidak kisah sama sekali. Dalam konteks ini, mereka lebih bijak daripada UMNO untuk memahami keadaan.

Permainan hasutan perkauman

Pemimpin-pemimpin UMNO telah gagal untuk melihat bagaimana pemimpin-pemimpin dipilih dari kumpulan etnik minoriti di beberapa negara. Malaysia masih belum matang atau berubah ke dalam sebuah demokrasi seperti yang terdapat di Amerika Syarikat atau India. Barrack Obama, Presiden Amerika Syarikat dan Perdana Menteri India Manmohan Singh mewakili minoriti oleh kaum di negara-negara masing-masing dan mereka merupakan pemimpin kepada orang-orang kumpulan majoriti etnik yang lain.

Rakyat bersedia untuk menerima pemimpin dari kumpulan minoriti, kerana politik sebenarnya tidak berdasarkan kaum atau agama di negara-negara ini. Parti-parti politik yang membuat wang berdasarkan agama atau ketuanan bangsa jarang menang dalam pilihan raya. Mereka tidak akan berjaya jika bangsa atau agama digunakan untuk menipu keyakinan rakyat. Rakyat lebih matang dalam perkara ini.

Orang-orang Cina dan India di Malaysia tidak sedikitpun bimbang jika Perdana Menteri bukan dari kumpulan etnik mereka. Tidak juga mereka mempunyai sebarang cita-cita untuk mencipta Perdana Menteri dari kumpulan etnik mereka. Sebagai minoriti, mereka hanya mahu melihat sebuah kerajaan yang adil dan mereka tidak kisah bekerja di bawah pemimpin Melayu yang berkebolehan dan bersikap tegak.

Orang Melayu hari ini secara umumnya memahami persamaan politik ini. Biar UMNO sahaja bermain dengan permainan hasutan perkauman ini bahawa orang Cina bercita-cita tinggi untuk mempunyai perdana menteri daripada kumpulan etnik mereka dan Perlembagaan telah dipinda untuk mengelakkan ini daripada menjadi kenyataan.UMNO tahu bahawa mereka sudah berada di dalam pasir hanyut, jadi mereka berusaha keras untuk memegang apa-apa sahaja supaya mereka tidak tenggelam.

Malangnya, di Malaysia UMNO sentiasa menggunakan taktik menakutkan bagi menjauhkan orang Melayu daripada kaum-kaum lain. UMNO masih memberi tumpuan pada jenama kuno politik ini untuk terus hidup - gagal untuk memahami bahawa modus operandi ini kurang berkesan pada hari ini. Pemimpin UMNO mungkin telah berkembang untuk menikmati jenama politik ini hari ini. Tetapi orang Melayu muda di luar sana tidak berminat untuk menerima pakai pendekatan politik jenis ini dan dengan itu, mereka juga berpaling kepada PAS, PKR atau DAP untuk paradigma politik yang baru sepenuhnya. Oleh itu, hari ini UMNO kehilangan sokongan daripada orang Melayu muda.

Kita masih tidak bersatu

UMNO telah lupa sejarah negara bagi kesesuaian mereka sendiri atau mungkin mereka mempunyai ingatan sejarah yang terpilih. Kebanyakan orang Cina dan India hari ini - termasuk orang-orang yang datang dari negara-negara jiran sebelum dan selepas Merdeka - orang generasi kedua atau ketiga Malaysia. Mereka secara semulajadi telah berubah mewarisi sebuah identiti Malaysia. Dilahirkan dan dibesarkan di sini, mereka tidak menunjukkan kesetiaan kepada negara-negara nenek moyang mereka. Ahli-ahli politik UMNO lebih suka untuk menafikan fakta sejarah ini untuk memuaskan pengikut dan politik mereka.

Ia adalah pada tahun 1957 kita mencapai kemerdekaan. British bersetuju untuk memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu dengan syarat bahawa ketiga-tiga kaum utama boleh mengerjakan penyelesaian mesra untuk menegakkan perpaduan dan keharmonian di negara ini. Orang-orang Cina dan India diberi hak kewarganegaraan dan orang Melayu telah dikurniakan dengan hak-hak istimewa mereka seperti yang ditetapkan dalam Perlembagaan. Kebanyakan orang-orang pendatang dari China, India, Indonesia dan banyak kawasan-kawasan lain telah melahirkan anak di negara ini dan mereka semua telah ditakdirkan untuk tinggal di sini.

Sejak itu negara ini berkembang mempunyai pelbagai kaum. Dari segi politik, UMNO sebagai tulang belakang Barisan Nasional (BN) telah gagal untuk mencapai apa yang ideal untuk sebuah negara yang progresif selepas 54 tahun kemerdekaan. Kita masih dibahagikan dengan jenis sekolah yang dihadiri anak-anak kita, jenis sekolah-sekolah yang dimaksudkan untuk rakyat pelbagai kaum dan peluang yang diberikan kepada kumpulan-kumpulan etnik tertentu di negara ini. Ramai juga telah menyalahgunakan keistimewaan ini. Lebih banyak yang boleh dilakukan untuk negara jika dasar pendidikan kebangsaan benar-benar diukir untuk menampung semua rakyat Malaysia bersatu secara perkauman. UMNO telah gagal untuk menangani isu ini pada AGM.

Masalah politik dan ekonomi

AGM UMNO sekali lagi hati-hati berkenaan menangani masalah politik dan ekonomi yang dihadapi oleh negara disebabkan oleh kekurangan pemimpin-pemimpin yang berkeyakinan, berwibawa dan berpengetahuan di kalangan mereka. Mereka sekeras-kerasnya menafikan bahawa salah anggapan politik UMNO telah membuat ramai rakyat Malaysia masih berpecah-belah secara ekonomi oleh kaum dan agama. Mereka harus mengakui bahawa ahli-ahli politik UMNO telah mengecewakan negara dalam banyak cara - sosial dan ekonomi - dengan cara para-holistik mereka sendiri berurusan dengan banyak isu negara kerana agenda bangsa mereka yang berat. Anggapan yang salah ini perlu diperbetulkan tetapi pemimpin dan perwakilan pada AGM UMNO terlalu menghalang untuk membahaskan isu ini.

Mereka telah gagal mengambil perhatian bahawa pengundi hari ini telah menganggap parti-parti politik perkauman bukan lagi sebagai preskripsi yang betul untuk menyelesaikan masalah politik dan ekonomi yang dihadapi negara. Rakyat mahu melihat satu generasi yang selalunya akan memanggil diri mereka sebagai rakyat Malaysia – Bangsa Malaysia sebagaimana yang ditakrifkan oleh Mahathir dan bukan Melayu, Cina, India atau lain-ain. Mungkin, UMNO tidak suka tanggapan altruistik ini yang disebabkan oleh pendekatan sempit kepada politik perkauman.

Malangnya, masih terdapat beberapa ahli politik yang tidak menurut arus dalam UMNO yang masih memancing isu-isu perkauman dan agama yang sempit untuk terus berkuasa. Ini, tidak lagi laku, kerana persepsi umum rakyat Malaysia telah berubah. Generasi rakyat Malaysia sekarang mengutuk nada bangsa atau agama dalam politik, kerana mereka lebih suka podium neutral baru untuk meluahkan rasa tidak puas hati dan pandangan politik mereka.

Rakyat satu bangsa

AGM UMNO tahun demi tahun mengeja bangsa 'Melayu' sebagai bangsa yang pasti negara ini – walaupun kekaburan istilah ini kepada ahli-ahli antropologi. Ini adalah apabila perkataan 'Melayu' adalah ditakrifkan secara sewenang-wenangnya sehingga orang keliru dengan 'Melayu' yang betul dan yang menggunakan status 'Melayu' bagi faedah ekonomi dan politik.

Ia adalah licik untuk mengatakan bahawa generasi sekarang 'bukan Melayu' - yang dilahirkan dan dibesarkan di negara ini - perlu dianggap sebagai kelas kedua kepada mana-mana kaum lain di negara ini apabila mereka telah tanpa bantahan menunjukkan kesetiaan mereka kepada negara ini. Orang-orang ini telah belajar bahasa muktamad negara, kebudayaan dan kesetiaan mereka kepada Raja dan negara tidak boleh dipersoalkan. Hanya agama mereka mungkin berbeza dalam kebanyakan kes. Sekiranya agama menjadi batu penghalang bagi integrasi nasional?

Sememangnya, rakyat Malaysia dari semua kaum hari ini terlibat dalam sebuah negara orang-orang yang berkongsi nilai yang sama - menyumbang kepada kesejahteraan sosial dan ekonomi negara. Mereka telah melindungi negara ini terhadap unsur-unsur yang tidak diingini dan memperkaya negara daripada kumpulan negatif untuk membawa keamanan bagi semua. Ramai yang telah mengorbankan nyawa mereka untuk negara. Orang Melayu harus berterima kasih kepada orang-orang ini, dan begitu juga sebaliknya.

Maka semua rakyat Malaysia yang dilahirkan di negara ini hendaklah dianggap sebagai rakyat dalam satu bangsa. Ini, mungkin, adalah pendirian pembangkang sebagai bertentangan dengan jenama politik UMNO. Pembangkang seolah-olah melihat bahawa rakyat negara ini dari segi politik dan ekonomi boleh bekerjasama untuk melihat bahawa tiada lagi kepercayaan politik yang menaikkan kaum dan ekstremisme agama. Cauvinisme politik seperti yang diajukan oleh UMNO sebenarnya dilihat oleh rakyat jelata sebagai memberi manfaat kepada ahli-ahli politik yang laparkan kuasa. Ini tidak boleh diterima oleh generasi rakyat Malaysia sekarang.

Bertentangan dengan jenama politik UMNO, rakyat Malaysia mahu melihat semua orang diberi layanan yang sama tanpa mengira bangsa mereka, gabungan fahaman, agama atau politik untuk negara yang maju. AGM UMNO, malangnya, terlalu mendalam dalam retorik emotif bahawa mereka telah menjadi buta kepada realiti. Mereka tidak dapat melihat faedah dengan mempunyai semua kaum hidup dan bekerja bersama-sama dalam sebuah negara dipenuhi orang-orang yang setia kepada negara.

AGM Umno sekali lagi gagal mencapai jangkaan rakyat

Apabila rakyat sudah bersedia untuk sistem dua parti AGM UMNO masih merapatkan perspektif politik memegang monopoli politik. Mereka tidak melepaskan politik perkauman dan terus merujuk kepada bangsa-bangsa lain bukan sebagai 'orang yang dipilih'. UMNO telah gagal menyedari bahawa dasar pecah dan perintah -cara penjajah membendung bangsa - tidak akan lagi berkesan di negara ini kerana orang sekarang telah menjadi lebih bijak dan lebih mengetahui hak-hak asasi mereka sebagai manusia -terima kasih kepada tekanan dari kumpulan hak asasi manusia dan juga peranan Internet yang telah membuat dunia yang kita hidup dalam 'bebas' dan tanpa sempadan.

Daripada mempermainkan bangsa dan kesempitan, dan semata-mata mempertahankan hak Melayu AGM UMNO sepatutnya memberi tumpuan kepada golongan miskin - tanpa mengira bangsa atau agama di negara ini boleh diberi bantuan khas untuk meningkatkan kesejahteraan ekonomi mereka. Dasar ekonomi hari ini berdasarkan keperluan. Golongan kaya di kalangan semua kaum tidak perlu 'menongkat' tetapi golongan miskin dari semua kaum masih perlu.

Perangai UMNO adalah ia tidak suka kaum-kaum lain mempersoalkan hak-hak orang-orang Asli seperti yang ditetapkan dalam Perlembagaan tetapi ini tidak boleh diambil sebagai pasport oleh UMNO untuk menafikan kaum-kaum lain hak dan keistimewaan mereka sebagai rakyat Malaysia.

Masyarakat yang bertamadun tidak akan membiarkan hakikat bahawa terdapat 'beberapa yang dipilih' untuk dinobatkan sebagai orang-orang atasan.

Islam tidak akan membiarkan doktrin ini sama ada, kerana ia bertentangan dengan hak-hak asasi umat manusia.

AGM UMNO sekali lagi mengecewakan jangkaan rakyat terhadap parti untuk memimpin negara Malaysia yang berbilang kaum ke masa hadapan. Syukurlah kerana kita kini mempunyai sistem dua parti.

Malaysia Chronicle

Wang Royaltinya Kamu Rompak, Kini Kamu Burukkan Kelantan Hanya Bina Sebuah Masjid

PAS akui hanya bina sebuah masjid di K'tan

Kerajaan PAS Kelantan mengakui hanya membina sebuah masjid, iaitu Masjid Jubli Emas Sultan Ismail Petra, di Rantau Panjang daripada wang sendiri tanpa bantuan kerajaan pusat sejak mentadbir negeri itu lebih 20 tahun lepas.

Gambar: MASJID Jubli Emas Sultan Ismail Petra yang terletak di Rantau Panjang, Kelantan.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Abdul Fatah Harun berkata masjid lain di seluruh negeri dibina oleh kerajaan pusat.

"Masjid Jubli Emas atau lebih dikenali Masjid China yang menjadi kebanggaan PAS ini dibina dengan perbelanjaan kerajaan negeri sendiri, tanpa satu sen dari kerajaan pusat," katanya kepada Bernama hari ini.

Katanya, bagi masjid mukim yang lain di seluruh negeri, kerajaan negeri hanya bertanggungjawab mengeluarkan peruntukan untuk kerja-kerja pembaikan dan pengubahsuaian.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab dakwaan pemimpin parti pembangkang di Kelantan, bahawa sejak mentadbir negeri ini lebih 20 tahun, PAS tidak membina sebuah masjid pun di negeri itu.

Malah, mereka mendakwa semua masjid yang ada di negeri ini dibina oleh kerajaan persekutuan atau peninggalan pembangunan yang dibawa oleh Barisan Nasional ketika mentadbir negeri itu pada 1978-1990.

Abdul Fatah berkata, Masjid Jubli Emas yang berharga RM9.5 juta itu dibina pada 2005 dan siap sepenuhnya pada 2009 hasil ilham Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, selepas melawat Beijing, China sebelum itu. - Bernama

Ulasan GB

"PAS akui hanya bina sebuah masjid di K'tan"
Begitulah tajuk jahat dari Bernama.

Cuba merendah-rendah dan memburukkan kerajaan negeri Kelantan apabila mengulas mengenai kewujudan Masjid Jubli Emas atau Masjid China yang dibina dengan perbelanjaan kerajaan negeri sendiri, tanpa satu sen dari kerajaan pusat.

Memang Kelantan hanya membina sebuah masjid. Kerana wang royalti milik Kelantan telah dirompak oleh kerajaan UMNO pusat. Setelah wang milik Kelantan kamu rompak kini kamu hinakan kerajaan Kelantan kononnya hanya mampu dirikan sebuah masjid sahaja.

Begitulah teruknya perangai yang dibawa oleh penulis berita BERNAMA ini.

Kita ingin nyatakan, biar masjid yang dibina itu cuma satu, tetapi ia dibina berasaskan taqwa dan masjid itu diimarahkan daripada mempunyai beratus masjid tetapi terbina di atas dasar bermegah kemudian terkunci rapat tanpa jemaah sepertimana berlaku di kebanyakan masjid di negara ini.

Di dalam Al-Quran, tiada arahan untuk mendirikan masid sebaliknya terdapat banyak arahan supaya mendirikan solat!

Mendirikan masjid belum tentu mendirikan solat, tetapi mendirikan solat dengan sendirinya masjid akan terdiri sekalipun tanpa bangunan.

Hassan Ali Penyelamat "Selangor" Atau Penyelamat "UMNO"?

Hasan Ali 'penyelamat' Selangor, kata Utusan

Orang yang mampu menyelamatkan Selangor dan menyatukan orang Melayu adalah ahli exco kerajaan negeri Datuk Hasan Ali. Demikian pendapat edoitor kanan, akhbar milik Umno, Utusan Malaysia, Datuk Zaini Hassan.

Sambil melabelkan Hasan sebagai seorang pejuang yang diperkenan oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, Zaini berkata hanya Hasan sahaja yang digeruni oleh kerajaan negeri Selangor yang dikuasai oleh DAP. Ini kerana beliau mempunyai pengaruh yang luas di kalangan pengikut PAS dan penjawat-penjawat awam Melayu.

Katanya, Hasan juga adalah ahli exco tunggal yang membela Datuk Khusrin Munawi daripada tentangan pelantikan ke jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dan menyelamatkan akidah umat Islam daripada kumpulan evengelis Kristian.

“Ternyata beliau seorang pejuang. Beliau tidak gentar kehilangan kerusinya, jawatannya, kedudukannya demi maruah kesucian agama Islam dan keutuhan bangsa Melayu yang cuba dipecahbelahkan.”

Justeru, menurut Zaini dalam kolum 'Cuit', Hasan mempunyai kelebihan dan dipertaruhkan harapan untuk melakukan perubahan dengan menyatukan secara politik PAS dan Umno

“Kedua-dua faktor itu memberi kelebihan kepada Hasan untuk melakukan perubahan. Hasan berupaya melakukan perkahwinan itu demi menegakkan kesucian agama Islam dan keutuhan umat Melayu di Selangor,” tulisnya.

Sebagai bukti, sokongan sultan dan pengiktirafan kepada exco PAS itu, Zaini menyentuh mengenai spekulasi bahawa Hasan akan dianugerahkan darjah kebesaran Datuk Paduka Mahkota Selangor pada Hari Keputeraan DYMM Sultan Selangor, minggu depan

“Tapi mengapa DYMM Tuanku berkenan dengan Hasan? Dari sudut hati kecil Tuanku, mungkin baginda mahu Selangor diselamatkankah?

“Mungkinkah baginda juga menaruh harapan yang tinggi terhadap keupayaan Hasan? Jika itu benar, banyak signifikan yang dapat dirungkaikan,” katanya lagi. -mk

Ulasan GB

Sepertimana tajuk, Hassan Ali nak selamatkan Selangor atau nak selamatkan UMNO? Kalau nak selamatkan Selangor, Selangor kini tak ada masalah apa-apa di bawah Pakatan Rakyat. Yang bermasalah besar sekarang ialah UMNO. Apatah lagi terdedah kini kisah lembu - integriti UMNO hancur lebur dan impian takluk Selangor semakin pudar.

UMNO masih seorang Majnun yang tergilakan Laila. Masih menyemarakkan isu "Kerajaan Perpaduan" yang telah ditolak pimpinan tertinggi PAS. Ini menunjukkan UMNO sendiri sudah mengakui tanpa PAS, sokongan Melayu kepadanya tidak cukup untuk menawan negeri Selangor dari Pakatan Rakyat.

[Kisah Benar] Tiga Anggota Keluarga Punya Dua Alat Kelamin

Jakarta – Keadaan “aneh” dilaporkan dialami tiga ahli satu keluarga di sebuah kampung di daerah Tegal, Jawa Tengah, di sini kerana masing-masing memiliki kedua-dua alat kelamin perempuan dan lelaki.

Yang tua sekali hanya dikenali sebagai Santi berusia 23 tahun sudah pun menjalani pemeriksaan di hospital yang mengesahkan “keadaan tidak jelas” mengenai alat kelaminnya, manakala dua anak saudaranya, Zakaria dan Topan, masing-masing berumur lapan dan satu tahun belum diperiksa.

Doktor yang memeriksa Santi, Dr Silvan Wahyudi dari Pusat Kesihatan Masyarakat Bumijawa berkata kes Santi telah dirujuk ke hospital daerah untuk ujian makmal dalam menentukan jenis hormon yang lebih dominan dalam tubuhnya.

Bagaimanapun pemeriksaan secara fizikal mendapati Santi memiliki dua alat kelamin yang sama-sama berfungsi dan doktor memberitahu Santi boleh memilih jantina dikehendakinya melalui pembedahan.

Akhbar harian Kompas, dalam laporannya hari ini memetik Dr. Silvan sebagai berkata bahawa ibu Santi, Poniah, 46, memberitahu semasa dilahirkan Santi berkelamin perempuan namun setelah berusia sembilan bulan alat kelamin lelakinya mula kelihatan.

Santi sendiri diberitakan melalui pengalaman pahit dipukul oleh orang ramai kerana didakwa menyamar sebagai perempuan apabila dia menyertai pelajar perempuan semasa pengajian di sekolah.

Dia lebih suka memilih menjadi perempuan kerana setiap bulan mengalami kedatangan haid dan alat kelamin lelakinya tidak “sempurna” namun suara seperti lelaki dan payu daranya pula tidak kelihatan.

Laporan itu menyebut bahawa Zakaria dan Topan, anak-anak kepada sepupu Santi, mengalami keadaan hampir serupa tetapi bagi Zakaria alat kelamin perempuannya mula ”tertutup” manakala alat kelamin lelakinya juga ”tidak sempurna”.

Dr Silvan berkata keadaan yang dialami Santi dan dua orang anak saudaranya itu adalah disebabkan faktor genetik. – Bernama

Dasar Selangor Banyak Ditiru BN - MB Selangor

Usaha Kerajaan Pakatan Rakyat mengangkat taraf hidup rakyat Selangor diakui berkesan hinggakan Barisan Nasional meniru program-program yang tersedia, menurut Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Ada program jom shopping dengan warga emas. Seratus ringgit kita bagi kepada warga emas, bersama-sama wakil kerajaan negeri membeli-belah di gedung membeli-belah. Mereka rasa seronok dan terbela bila kita bersama-sama mereka."

"Kerajaan Persekutuan pun nak tiru. Dia kumpulkan orang untuk diberi hamper. Saya periksa melalui rakan-rakan dalam pengurusan pusat beli-belah.

Kerajaan Persekutuan belanja RM200 untuk beri hamper bernilai RM100 ringgit. Kalau itu yang berlaku dalam Jom Shopping, saya pecat pegawai tu. Itu cara mereka, cara yang kita hendakkan adalah dari duit RM100 itu, kita dapat belanja seperti RM200,"katanya.

Abdul Khalid berkata demikian di program Rapat Rakyat di Shah Alam, 4 Disember lepas.

Beliau menjelaskan sikap boros Barisan Nasional ini antara faktor mengapa kemewahan negeri Selangor tidak dapat diagihkan kepada rakyat dengan lebih meluas.

Beliau juga melahirkan rasa marah kerana Barisan Nasional tetap membelanjakan wang rakyat sewenang-wenangnya.

"Itu sebab terpaksa berhutang sebab tak tahu jaga duit. Ini duit rakyat, dan duit rakyat harus diurus dengan cermat supaya ia 100% sampai ke tangan rakyat,"
jelasnya.

Dilancarkan pada 15 Julai tahun ini, program Jom Shopping membolehkan warga emas membeli barangan keperluan untuk kesejahteraan dan keselesaan keluarga dan diri sendiri.

Dengan peruntukan kira-kira RM10 juta ringgit, program ini sebahagian dari agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor.

Di majlis tersebut, Khalid berkata beliau tidak mahu membazirkan masa memarahi Umno-Barisan Nasional kerana Pakatan masih mempunyai banyak gerak-kerja reformasi yang perlu diuruskan.

"Kita ada program Ceria, dimana kita mengecat semula rumah pangsa lama supaya ia lebih selesa untuk didiami.

Di satu rumah pangsa Samudra di Batu Caves, BN pun bergegas turun kata nak cat rumah pangsa itu selepas mendengar program kita ini.

Perdana Menteri Najib Abdul Razak kata dia peruntukkan RM1.5 juta untuk projek itu. Saya terkejut, kerana perkiraan kita hanya memerlukan RM400,000",katanya.

Apa yang lebih mendukacitakan, sikap boros Barisan Nasional ini dikhuatiri meneruskan amalan memperkayakan kroni.

"RM400,000 bandingkan dengan RM1.5 juta...RM1.1 juta pergi ke mana? Rakyat dah bangun dari mimpi. Kita mengigau sudah lama,"jelasnya lagi. -tvsnews