19 Mei 2011

Anwar Tahu Siapa Si Perut Buncit & Tetek Labuh Itu - Transkrip Penuh Sembang Lansung [updated]

Saya tahu siapa lelaki dalam video seks, kata Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau mungkin mengenali si pelaku dalam rakaman video seks yang dikaitkan dengan dirinya apabila ditanya mengenai skandal itu dalam sesi perbualan bersama Yahoo! News.

“Saya ada beberapa orang untuk disyaki! perut buncit dan dada lendut, ha ha,” katanya ketika ditanya jika mengenali identiti lelaki dalam video 21 minit yang didedahkan 21 Mac lalu.

Dalam perbualan selama 75 minit itu, yang dihoskan Yahoo! Malaysia, Ketua Umum Pakatan Rakyat itu berulang kali menafikan penglibatannya dalam aksi seks didakwa “Datuk T”.

Bekas timbalan perdana menteri itu bagaimanapun kelihatan mempertahankan diri dan kebanyakan soalan yang ditanya dijawab dengn penafian sambil menuduh ia komplot Barisan Nasional (BN).

Apabila ditanya sama ada beliau bersalah, Anwar bagaimanapun kelihatan marah terhadap seorang pengikut Yahoo yang merujuk kepada ketulenan rakaman video itu, hasil analisi pakar-pakar dari Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS).

Pengunjung atas talian Nik Abdul bertanya, “Datuk Seri: Bagaimana pandangan anda apabila pakar dari Korea Selatan dan AS mengesahkan bahawa individu dalam video seks mirip anda? Adakah anda berpendapat ia juga konspirasi?”

Dalam responsnya, Anwar berkata, “contoh tipikal bagaimana orang macam anda boleh terpengaruh dengan media Umno. Pakar mana? Mengapa tidak mereka telus?”

Anwar juga diajukan satu soalan langsung oleh seorang pengunjung yang bertanya sama ada beliau adalah lelaki dalam video itu.

Anwar membalas dengan berkata, beliau dengan keras telah menafikan dan membuat laporan polis mengenainya.

“Pemimpin-pemimpin Umno nampaknya merestui politik pornografi ini. Dan, bagi mereka bercakap mengenai moral adalah hipokrit.”

Semalam, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Khalid Abu Bakar berkata tiada keperluan dari segi undang-undang bagi pihaknya untuk mendedahkan identiti pelaku dalam video seks yang didakwa membabitkan pemimpin sebuah parti pembangkang.

Kata Khalid, kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan yang menjurus kepada kesalahan mengedar dan mempamer video lucah, di mana tiada keperluan di pihak polis untuk mendedahkan identiti pelakunya.

“Tiada keperluan undang-undang untuk mendedah pelakunya. Jikalau kita mengambil tindakan yang lebih daripada had undang-undang, kita akan dituduh pula terlibat di dalam politik.”

“Kita menjalankan tanggungjawab menyiasat kes ini, apa yang tidak boleh didedah kita tidak akan dedah. Jangan mendesak kita, kita mengikut peruntukan undang-undang,” katanya mengulas kenyataan Ketua Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air Datuk Zaid Ibrahim yang mendakwa kredibiliti polis akan terjejas jika ia masih teragak-agak mendedahkan identiti pelaku dalam video seks itu.

Dalam ulasan hari ini, Anwar terus tegas dengan pendirian beliau yang telah pun menafikan dakwaan berkaitan dengan video seks dan sekali lagi menegaskan tidak perlu baginya menjelaskan keputusannya tidak menyerahkan jam tangan Omega, yang didakwa “Datuk T” ada dirakamkan dalam video seks.

Seorang pengunjung dengan nama samaran “Dr MiM” bertanya, “DSAI, apakah rasional mengelak daripada menunjukkan jam Omega kepada media dan publik? Secara logik, langkah mudah ini akan mengatasi isu moral anda.”

Anwar menjawab, “apa isunya? Pertama, Eskay mendakwa bahawa ia diberikan oleh seorang putera Saudi. Kemudian, ia dibeli di Taiwan pada 2004 (ketika saya di penjara). Apa perlunya saya membuat penjelasan?”

Seorang lagi pengunjung yang mengenalkan dirinya Brandon bertanya sama ada Pakatan Rakyat akan berpecah jika Anwar masuk penjara kerana kes liwat memandangkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mengarahkan beliau agar membela diri.

Anwar menolak tanggapan sedemikian dengan berkata “tiada sebab” beliau harus dipenjarakan.

“Tiada sebab bagi saya dipenjarakan berdasarkan fakta dan undang-undang. Buat sekarang (yang diperlukan), reformasi!” jawab beliau.

Beliau menekankan tuduhan-tuduhan ke atasnya diperangkap dan adalah akibat konspirasi pemimpin-pemimpin Umno yang mahu mengalih perhatian daripada isu-isu urus tadbir, rasuah dan salah guna kuasa.

“Kita patut mengatasinya,” janji Anwar. -TMI


Video seks fokus utama chat Anwar di Yahoo!

Isu video seks menjadi fokus utama segmen interaktif Yahoo! Malaysia 'Question Time' yang menjemput Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini yang menyaksikan beliau menangkis semua soalan yang cuba mengaitkannya dengan orang dalam video berkenaan.

Ditanya oleh seorang pembaca yang mencadangkan beliau menpamerkan jam Omega miliknya bagi “memadamkan isu moralnya”, Anwar berkata tidak ada sebab bagi beliau berbuat demikian.

"Apa isunya? Pertama, (Shazryl) Eskay (Abdullah) mendakwa ia diberikan oleh seorang putera raja saudi. Kemudian, mengatakan ia dibeli di Taiwan pada 2004 (apabila saya di penjara). Kenapa perlu saya jelaskan?”

Eskay, yang mendedahkan video seks berkenaan mendakwa jam tangan itu ditinggalkan oleh Anwar di sebuah bilik hotel di mana video tersebut dirakamkan dan berkata jam itu telah diserahkan kepada polis.

Anwar juga berkata sumpah laknat bagi membersihkan namanya seperti cadangan beberapa pihak sebenarnya bertentangan dengan ajaran Islam.

Menjawab soalan mengenai dakwaan bahawa polis serta pakar dari Korea Selatan dan Amerika Syarikat telah mengesahkan individu dalam pita video seks itu mirip mukanya, Anwar mempertahankan bahawa maklumat tersebut direkayasa oleh media pro-Umno.

“Contoh tipikal bagaimana orang cerdik seperti awak juga boleh terpedaya dengan media Umno. Pakar mana? Kenapa mereka tidak telus?” balasnya.

Ditanya siapa yang beliau fikir adalah lelaki dalam video sekjs itu, Anwar tersenyum sambil berkata: “saya ada beberapa suspek, perut buncit dan tetek labuh. Ha ha”.

Dalam wawancara maya itu, Anwar juga menolak sebarang kemungkinan balik ke pangkuan Umno dan menyelar parti itu kerana menggunakan PERKASA untuk menambah ketegangan kaum di Malaysia.

Anwar turut menegaskan Pakatan Rakyat menolak sebarang isu perkauman yang saban hari dijaja mereka itu.

"(PERKASA) ialah penghinaan kepada rakyat Malaysia dengan rentak perkauman mereka. Ia juga alat Umno untuk membuat kacau dan menimbulkan ketegangan antara kaum.

"Kewarasan mesti menang. Rakyat Malaysia menolak perkauman. Hanya Umno dan PERKASA terdesak mengguna isu perkauman," kata Anwar.

Namun kebanyakan jawapan yang diberikan oleh Anwar adalah pendek dan tidak menjawap soalan yang dikemukakan oleh pembaca.

Senarai soalan

Berikut beberapa soalan dan jawapannya sepanjang 75-minit perbualan di alam siber itu.

S: DSAI, ada orang mengatakan jika budget buku jingga dilaksanakan negara akan bengkrap. Apa komen DSAI?
J: sila teliti buku jingga dan kita pastikan negara maju dan rakyat terbela http://www.pakatanrakyat.info/?page_id=6

S: What would happen to next GE to Pakatan if Datuk Seri go to jail ? Would that be a break up in Pakatan?
J: No reason to for me to be jailed based on facts and law. For now, reformasi!

S: Let's say today, you're prime minister of malaysia. are you going to protect proton?
J: Priority: defend consumers and protect citizens interest.

S: Ramai yang telah bersumpah dan menyatakan kesediaan mereka untuk dilaknat demi menuduh DSAI dengan kes2 yg tidak sepatutnya seorang pemimpin harapan bangsa lakukan. Kenapa DSAI tidak bersumpah utk menafikan mereka2 itu?
J: Sumpah mesti ikut syariat. Ini soal hukum, bukan mainan politik. Rujuk fatwa tentang qazaf http://risalahpr.blogspot.com/2011/01/teks-penuh-fatwa-dr-yusuf.html

S: DS,ade cubaan utk mengharamkan parti PKR, apa kata DS?
J: Ini kerja pimpinan UMNO yang terdesak dan terus mendera rakyat.

S: Could Lesbians, Gays, Bi-Sexuals and Transgenders (LGBTs) look forward to a non-discriminatory environment - specific to them and not other minorities - if Pakatan were to take Putrajaya? Would this move be possible with PAS a part of the federal government?
J: We recognize importance of family and the institution of marriage. But we should not unduly harass or discriminate others. The answer is through education and PAS accept this view.

S: Mr Anwar Ibrahim, do you think Malaysians can accept a non-muslim Prime Minister?
J: Respect the Constitution and the wishes of the people.

S: Ramai rakan seperjuangan diawal penubuhan PKR telah meninggalkan DS..komen
J: Beberapa orang dibeli UMNO. Majoriti yang punyai daya tahan, daya juang dan maruah masih kekal dengan perjuangan. Tenaga baru muncul, lebih wibawa dan dibuktikan dalam PRU yang lalu.

S: Ada dato seri akan terus bsama rakyat yg dizalimi walopn dato seri sndiri terus menerus dizalimi dan adakah dato seri akan kembali ke umno jika ditawarkan mnjadi PM..
J: Saya tetap bersama golongan Mustadh'afeen. UMNO sudah tidak relevan kerana dikaitkan dengan kezaliman, keangkuhan dan rasuah.

S: BN dilihat byk membuat persediaan PRU13 termasuk tipu daftar undi. PR mcm over confident menang. Apa komen?
J: Kita arif dengan penipuan PRU yang dikendali UMNO/BN. Kita akan lebih waspada dan kerja keras. Suara rakyat, suara keramat! -mkTranskrip Penuh Anwar Ibrahim Di Yahoo Chat LIVE

Thursday May 19, 2011 11:23 ed
11:25 Yahoo! Malaysia Editor: Hello Yahoo! users! Greetings from Yahoo! Malaysia ands welcome to Question Time!

Thursday May 19, 2011 11:25 Yahoo! Malaysia Editor
11:27 Yahoo! Malaysia Editor: For today we have Malaysian Parliamentary Opposition Leader Anwar Ibrahim or DSAI for short who will be taking questions live from Yahoo! users in Malaysia and around the world.

Thursday May 19, 2011 11:27 Yahoo! Malaysia Editor
11:28 Yahoo! Malaysia Editor: We’ll be starting soon and just as a reminder please keep all questions relevant, short, to the point and on-topic. We already have more than 1,000 users standing-by on-line so we expect the pace to be pretty brisk! :-)

Thursday May 19, 2011 11:28 Yahoo! Malaysia Editor
11:30 Yahoo! Malaysia Editor: Ok, we’ll be starting with the questions which can be both in BM and English.

Thursday May 19, 2011 11:30 Yahoo! Malaysia Editor
11:30 [Comment From adiputra77 adiputra77 : ]
DSAI, ada org mengatakan jika budget buku jingga dilaksanakan negara akan bengkrap. apa komen DSAI

Thursday May 19, 2011 11:30 adiputra77
11:31 Anwar Ibrahim: sila teliti buku jingga dan kita pastikan negara maju dan rakyat terbela http://www.pakatanrakyat.info/?page_id=6

Thursday May 19, 2011 11:31 Anwar Ibrahim
11:31 Yahoo! Malaysia Editor: How can we help you and your pact in winning the next election? (From: eatonmax88)

Thursday May 19, 2011 11:31 Yahoo! Malaysia Editor
11:32 Anwar Ibrahim: Register as a voter. Volunteer as a worker. Disseminate information. Reformasi!

Thursday May 19, 2011 11:32 Anwar Ibrahim
11:33 Yahoo! Malaysia Editor: 10. When you come into power, will the issues below be realized?
1. Petrol price cut to RM1.30 per liter & maintained like that.
2. Import duty on foreign cars waived and Malaysians enjoy cheaper cars. Proton cars should be cheaper than now.
3. Toll on all highways cancelled, but the maintenance & service quality must be kept the same.
If yes, how long will it be implemented from the 1st day of your administration? (From: Didi)

Thursday May 19, 2011 11:33 Yahoo! Malaysia Editor
11:34 Anwar Ibrahim: Petrol price: Look at the gov revenue. We should not burden the people. We can reduce the price.

Thursday May 19, 2011 11:34 Anwar Ibrahim
11:34 Anwar Ibrahim: Import duty: We will certainly review and reduce tax.

Thursday May 19, 2011 11:34 Anwar Ibrahim
11:34 Anwar Ibrahim: Toll: Maintenance will be assured.

Thursday May 19, 2011 11:34 Anwar Ibrahim
11:35 [Comment From Michael Michael : ]
Mr. Anwar, what’s your next politic’s agenda to reform the Malaysian politic’s system ?

Thursday May 19, 2011 11:35 Michael
11:36 Yahoo! Malaysia Editor: We now have over 2,000 readers online. folks, so do please keep your questions, short. Tq!

Thursday May 19, 2011 11:36 Yahoo! Malaysia Editor
11:36 Anwar Ibrahim: Good governance. Independent judiciary, election commision, anti-corruption commission. Distributive justice for the poor and the marginalized.

Thursday May 19, 2011 11:36 Anwar Ibrahim
11:36 [Comment From Dato "D" Dato "D" : ]
DSAI, I want to ask u about ur shadow goverment that u had promised to rakyat?? Seems like it just like a fairy tale from ur side. Therefore can u explain to me about this matter…

Thursday May 19, 2011 11:36 Dato “D”
11:37 Anwar Ibrahim: We have set up shadow committee which is more effective.

Thursday May 19, 2011 11:37 Anwar Ibrahim
11:37 [Comment From farizherhandez farizherhandez : ]
Dato’ Seri, What is Pakatan’s view on the different stream of schools in Malaysia (SJKC, SJKT)? Any plans to have only one school for all students?

Thursday May 19, 2011 11:37 farizherhandez
11:39 Anwar Ibrahim: Our priority is quality education. We also need to respect the wishes of students and parents to choose. Bahasa will remain the official language, but we will have to enhance the quality of English and other languages.

Thursday May 19, 2011 11:39 Anwar Ibrahim
11:39 [Comment From Brandon Brandon : ]
What would happen to next GE to Pakatan if Datuk Seri go to jail ? Would that be a break up in Pakatan?

Thursday May 19, 2011 11:39 Brandon
11:40 Thursday May 19, 2011 11:40
11:40 Anwar Ibrahim: No reason to for me to be jailed based on facts and law. For now, reformasi!

Thursday May 19, 2011 11:40 Anwar Ibrahim
11:41 [Comment From Naim Naim : ]
let’s say today, you’re prime minister of malaysia. are you going to protect proton?

Thursday May 19, 2011 11:41 Naim
11:41 Anwar Ibrahim: Priority: defend consumers and protect citizens interest.

Thursday May 19, 2011 11:41 Anwar Ibrahim
11:42 Yahoo! Malaysia Editor: Ramai yang telah bersumpah dan menyatakan kesediaan mereka untuk dilaknat demi menuduh DSAI dengan kes2 yg tidak sepatutnya seorang pemimpin harapan bangsa lakukan. Kenapa DSAI tidak bersumpah utk menafikan mereka2 itu? (Dari: Mamat)

Thursday May 19, 2011 11:42 Yahoo! Malaysia Editor
11:43 Anwar Ibrahim: Sumpah mesti ikut syariat. Ini soal hukum, bukan mainan politik. Rujuk fatwa tentang qazaf http://risalahpr.blogspot.com/2011/01/teks-penuh-fatwa-dr-yusuf.html

Thursday May 19, 2011 11:43 Anwar Ibrahim
11:43 [Comment From Forest Forest : ]
Politics in Msia seems to be fought on a very personal level.. can you tell us why you are deemed “dangerous” by the ruling party? You were afterall a DPM under Mahathir regime. WHat has gone wrong between you and UMMO?

Thursday May 19, 2011 11:43 Forest
11:43 Yahoo_MY: the guy next to @anwaribrahim Is helping him type in order to move things along quicker. http://t.co/81U6yKj [via Twitter]

Thursday May 19, 2011 11:43 Yahoo_MY
11:45 Anwar Ibrahim: Unfortunate for UMNO leaders to resort to dirty politics and pornography. I’m deemed to be dangerous because of my commitment to reform and combat corruption and cronyism.

Thursday May 19, 2011 11:45 Anwar Ibrahim
11:45 [Comment From David David : ]
Give me one good reason why should I vote for you in the next election?

Thursday May 19, 2011 11:45 David
11:45 Anwar Ibrahim: For freedom and justice. Enough of racism and corruption.

Thursday May 19, 2011 11:45 Anwar Ibrahim
11:46 Yahoo! Malaysia Editor: please give your point of view on S’pore’s political future and of the new cabinet line up?

Thursday May 19, 2011 11:46 Yahoo! Malaysia Editor
11:47 Anwar Ibrahim: Singapore too, has to embark on political reforms. It’s a challenge to the leadership.

Thursday May 19, 2011 11:47 Anwar Ibrahim
11:47 [Comment From khairi khairi : ]
Mr Anwar, what yr opinion about malaysian judiciary?

Thursday May 19, 2011 11:47 khairi
11:48 Anwar Ibrahim: Refer International Commission of Jurists (ICJ) report. It must function independently of the executive and not and the behest of political leaders.

Thursday May 19, 2011 11:48 Anwar Ibrahim
11:49 Anwar Ibrahim: *not at the behest

Thursday May 19, 2011 11:49 Anwar Ibrahim
11:49 [Comment From Yuzaidi Yuzaidi : ]
Which country will be Pakatan’s model in administering the nation under you?

Thursday May 19, 2011 11:49 Yuzaidi
11:50 Anwar Ibrahim: we will take positive policies from various countries.

Thursday May 19, 2011 11:50 Anwar Ibrahim
11:50 Yahoo! Malaysia Editor: The perception is that Pakatan Rakyat has lost ground since March 2008 and is no longer able to deny BN a two-thirds majority at the next polls. What do you have to say? (Yahoo! Newsroom (Malaysia)

Thursday May 19, 2011 11:50 Yahoo! Malaysia Editor
11:51 Anwar Ibrahim: mainstream media propaganda. The reality on the ground is still promising. Example: Sarawak elections.

Thursday May 19, 2011 11:51 Anwar Ibrahim
11:51 Yahoo! Malaysia Editor: Lee Kuan Yew stepping down. What does this mean for relations between our two countries? (From: Yahoo! Newsroom (Singapore)

Thursday May 19, 2011 11:51 Yahoo! Malaysia Editor
11:52 Anwar Ibrahim: Important to foster strong economic and cultural relations with Singapore.

Thursday May 19, 2011 11:52 Anwar Ibrahim
11:52 [Comment From Sanchez Sanchez : ]
DS,ade cubaan utk mengharamkan parti PKR, apa kata DS?

Thursday May 19, 2011 11:52 Sanchez
11:53 Anwar Ibrahim: Ini kerja pimpinan UMNO yang terdesak dan terus mendera rakyat.

Thursday May 19, 2011 11:53 Anwar Ibrahim
11:53 Yahoo! Malaysia Editor: Could Lesbians, Gays, Bi-Sexuals and Transgenders (LGBTs) look forward to a non-discriminatory environment – specific to them and not other minorities – if Pakatan were to take Putrajaya? Would this move be possible with PAS a part of the federal government? (Yahoo! Newsroom (Malaysia)

Thursday May 19, 2011 11:53 Yahoo! Malaysia Editor
11:55 Anwar Ibrahim: We recognize importance of family and the institution of marriage. But we should not unduly harass or discriminate others. The answer is through education and PAS accept this view.

Thursday May 19, 2011 11:55 Anwar Ibrahim
11:55 [Comment From IWAN IWAN : ]
Mr Anwar Ibrahim, do you think Malaysians can accept a non-muslim Prime Minister?

Thursday May 19, 2011 11:55 IWAN
11:56 Anwar Ibrahim: Respect the Constitution and the wishes of the people.

Thursday May 19, 2011 11:56 Anwar Ibrahim
11:56 Yahoo! Malaysia Editor: What do you think your chances are getting out of all these allegations against you? (From: Sponge Bob)

Thursday May 19, 2011 11:56 Yahoo! Malaysia Editor
11:57 Anwar Ibrahim: Trumped up charges. Conspiracy of UMNO leaders to deflect from central issues of governance, endemic corruption and abuse of power. We shall overcome.

Thursday May 19, 2011 11:57 Anwar Ibrahim
11:57 [Comment From Amir Amir : ]
Ramai rakan seperjuangan diawal penubuhan PKR telah meninggalkan DS..komen

Thursday May 19, 2011 11:57 Amir
11:59 Anwar Ibrahim: beberapa orang dibeli UMNO. Majoriti yang punyai daya tahan, daya juang dan maruah masih kekal dengan perjuangan. Tenaga baru muncul, lebih wibawa dan dibuktikan dalam PRU yang lalu.

Thursday May 19, 2011 11:59 Anwar Ibrahim
11:59 [Comment From vigilantpinoy vigilantpinoy : ]
I am from the philippines, Mr. Anwar, and if fate gives in to your way and your get the chance to lead Msia, one of the many southeast asian countries on the track of steady growth and development, what could the SEA community, and my country, Philippines, expect from your administration?

Thursday May 19, 2011 11:59 vigilantpinoy
12:00 Anwar Ibrahim: Philippines: important neighbour and friend. Jose Rizal is our hero. Adios. Maraming Salamat Po!

Thursday May 19, 2011 12:00 Anwar Ibrahim
12:00 [Comment From eizman bc eizman bc : ]
ada dato seri akan terus bsama rakyat yg dizalimi walopn dato seri sndiri terus menerus dizalimi dan adakah dato seri akan kembali ke umno jika ditawarkan mnjadi PM..

Thursday May 19, 2011 12:00 eizman bc
12:02 Anwar Ibrahim: Saya tetap bersama golongan Mustadh’afeen. UMNO sudah tidak relevan kerana dikaitkan dengan kezaliman, keangkuhan dan rasuah.

Thursday May 19, 2011 12:02 Anwar Ibrahim
12:02 [Comment From mohd noor mohd noor : ]
BN dilihat byk membuat persediaan PRU13 termasuk tipu daftar undi. PR mcm over confident menang. Apa komen?

Thursday May 19, 2011 12:02 mohd noor
12:03 Anwar Ibrahim: Kita arif dengan penipuan PRU yang dikendali UMNO/BN. Kita akan lebih waspada dan kerja keras. Suara rakyat, suara keramat!

Thursday May 19, 2011 12:03 Anwar Ibrahim
12:03 [Comment From Santai Santai : ]
If you are given a chance to take a break, would you rather go to the mountain or beach and why?

Thursday May 19, 2011 12:03 Santai
12:04 Anwar Ibrahim: I would prefer the beach. Serenity and tranquility. Others ha ha!

Thursday May 19, 2011 12:04 Anwar Ibrahim
12:04 [Comment From lordleandre lordleandre : ]
Dear DSAI. If 98 never happened, would you still remain in UMNO?

Thursday May 19, 2011 12:04 lordleandre
12:05 Anwar Ibrahim: It happened due to my commitment to the reform agenda. UMNO leaders rejected. I was thrown in jail as a result.

Thursday May 19, 2011 12:05 Anwar Ibrahim
12:05 [Comment From Puanes Puanes : ]
What’s your stand on PERKASA ?

Thursday May 19, 2011 12:05 Puanes
12:07 Anwar Ibrahim: Insult to the intelligence of Malaysians with their racist tirade. It’s also an UMNO ploy to create mischief and racial tension.

Thursday May 19, 2011 12:07 Anwar Ibrahim
12:07 Yahoo! Malaysia Editor: Is it true that you are the in the ‘sex video’…..? (From: Zuzayati)

Thursday May 19, 2011 12:07 Yahoo! Malaysia Editor
12:07 Thursday May 19, 2011 12:07
12:09 Anwar Ibrahim: I have vehemently denied and lodged report to the police. UMNO leaders seem to condone this politics of pornography. And for them to speak of morality is hypocritical.

Thursday May 19, 2011 12:09 Anwar Ibrahim
12:09 [Comment From Guest Guest : ]
Assalamualaikum.. Tumpang lalu, Kebelakangan ini barisan AMK kurang agresif dalam mendekati orang muda dan lebih mendekati wakil2 atasan. Takut budaya dalam Umno semakin menular dalam PKR. Reaksi DS terhadap kepimpinan anak muda dalam PKR setakat ini? Terima kasih…

Thursday May 19, 2011 12:09 Guest
12:10 Anwar Ibrahim: Saya akui kita mampu meningkatkan usaha. Namun, saya juga teliti dan bersama dalam banyak kegiatan AMK. Saya bangga dengan keupayaan mereka.

Thursday May 19, 2011 12:10 Anwar Ibrahim
12:10 [Comment From suffian ramli suffian ramli : ]
are you ready to implement HUDUD if u were chosen as PM?

Thursday May 19, 2011 12:10 suffian ramli
12:11 Anwar Ibrahim: We must understand what is the higher objectives of the Syariah (maqasid syariah). Our priority is security, freedom and justice for all Malaysians.

Thursday May 19, 2011 12:11 Anwar Ibrahim
12:11 [Comment From Daniel Daniel : ]
Has the relationship between PR and Raja Petra has turned bad?

Thursday May 19, 2011 12:11 Daniel
12:12 Anwar Ibrahim: I am in touch with him.

Thursday May 19, 2011 12:12 Anwar Ibrahim
12:12 [Comment From Dr MiM Dr MiM : ]
DSAI, what is the rational of avoiding a simple ‘show your omega watch’ to the press and public? Logically, this simple move will ease your moral issues?

Thursday May 19, 2011 12:12 Dr MiM
12:14 Anwar Ibrahim: What is the issue? First, Eskay claimed that it was given by a Saudi prince. Then, it was bought in taiwan in 2004 (when I was in jail). Why is there the need for me to explain?

Thursday May 19, 2011 12:14 Anwar Ibrahim
12:14 [Comment From wasif wasif : ]
Buku apa-tulisan siapa yg paling bnyak mmpengaruhi pemikiran DSAI?:)

Thursday May 19, 2011 12:14 wasif
12:15 Anwar Ibrahim: Al-Quran, kitab hadith, karya-karya besar termasuk Shakespeare, Tagore, Iqbal.

Thursday May 19, 2011 12:15 Anwar Ibrahim
12:15 Yahoo! Malaysia Editor: If you were at a meeting at the time of the alleged Saiful sodomy, why not recall all the witnesses who were with you? You have a strong alibi DSAI, why you don’t use it ? (From: SugarBarbie)

Thursday May 19, 2011 12:15 Yahoo! Malaysia Editor
12:17 Anwar Ibrahim: The prosecution was malicious. That’s the reason why key witnesses were not called. Eg: Those involved in the meeting and Dr. Osman. This will be issues raised in my defense.

Thursday May 19, 2011 12:17 Anwar Ibrahim
12:17 [Comment From ujang ujang : ]
aper komen DS tentang PR terbaru di sarawak

Thursday May 19, 2011 12:17 ujang
12:17 Thursday May 19, 2011 12:17
12:18 Anwar Ibrahim: Dalam keadaan baik. Ada sedikit suara negatif yang dihebahkan media.

Thursday May 19, 2011 12:18 Anwar Ibrahim
12:18 [Comment From ily ily : ]
Sdr memang menjadi sasaran serangan. Mengapa sdr tidak berhati-hati alam memilih pegawai saudara atau sahabat sejak serangan liwat kali pertama

Thursday May 19, 2011 12:18 ily
12:20 Anwar Ibrahim: Saya tidak mudah menghukum orang. Saya lebih bersifat memaaf dan tidak mencurigai. Jika Saiful yang dimaksudkan, beliau telah dipilih oleh staf lain dan hanya pekerja sementara.

Thursday May 19, 2011 12:20 Anwar Ibrahim
12:20 [Comment From Wan Wan : ]
Kerajaan Malaysia berusaha untuk memastikan DS dipenjarakan tidak kira berapa banyak bukti ditunjukkan..apa strategi DS?

Thursday May 19, 2011 12:20 Wan
12:21 Anwar Ibrahim: Ini kerja ala Mubarak dan diktator lain. Saya yakin insyaAllah kita akan atasi.

Thursday May 19, 2011 12:21 Anwar Ibrahim
12:21 Thursday May 19, 2011 12:21
12:21 [Comment From John John : ]
Bilakah DS akan menyaman Datuk Eskay?

Thursday May 19, 2011 12:21 John
12:21 [Comment From tsunami tsunami : ]
assalamualaikum DS,bagaimana dgn keadaan pimpinan pkr yg nampak agak bercelaru…??apa kaedah penyelesaian terbaik demi menjamin kelangsungan pakatan rakyat??

Thursday May 19, 2011 12:21 tsunami
12:21 Anwar Ibrahim: saya telah rujuk kepada polis dan rakan-rakan telah rujuk ke mahkamah Syariah. Saya akan tentukan strategi sebaiknya.

Thursday May 19, 2011 12:21 Anwar Ibrahim
12:22 [Comment From om om : ]
in your opinion, who is the man in the video. pls answer honestly.

Thursday May 19, 2011 12:22 om
12:23 Anwar Ibrahim: I have some suspects; big stomach and saggy breasts. ha ha

Thursday May 19, 2011 12:23 Anwar Ibrahim
12:23 Yahoo! Malaysia Editor: Do you agree with government’s recent contention that there is no longer ‘separation of powers’ under the Malaysian Constitution? (Yahoo! Newsroom (Malaysia)

Thursday May 19, 2011 12:23 Yahoo! Malaysia Editor
12:25 Anwar Ibrahim: It is apparent that there is no separation of powers. The PM and the ruling clique has absolute powers.

Thursday May 19, 2011 12:25 Anwar Ibrahim
12:25 [Comment From Rasli79 Rasli79 : ]
Saudara Anwar, apa pandangan peribadi ringkas saudara terhadap Tun Mahathir selain dari konteks politik?

Thursday May 19, 2011 12:25 Rasli79
12:27 Anwar Ibrahim: Dr. M kuat disiplin dan kerja. Sosok keras dan tidak sedia menerima kritikan.

Thursday May 19, 2011 12:27 Anwar Ibrahim
12:27 Yahoo! Malaysia Editor: Do you believe pakatan will reclaim Perak in the next GE? (Pretty Girl)

Thursday May 19, 2011 12:27 Yahoo! Malaysia Editor
12:28 Anwar Ibrahim: Yes. And Putrajaya too insyaAllah.

Thursday May 19, 2011 12:28 Anwar Ibrahim
12:28 Yahoo! Malaysia Editor: Dear Yahoo! users, we have reached a full hour of Question Time with DSAi.

Thursday May 19, 2011 12:28 Yahoo! Malaysia Editor
12:29 Yahoo! Malaysia Editor: However, due to the tremendous response, this segment has been extended by another 15 minutes! Keep the question coming!

Thursday May 19, 2011 12:29 Yahoo! Malaysia Editor
12:29 [Comment From najib najib : ]
apa komen ttg isu agama rasmi ?

Thursday May 19, 2011 12:29 najib
12:31 Anwar Ibrahim: Islam agama persekutuan dengan maksud mengangkat martabat dan menghayati. Sila rujuk http://risalahpr.blogspot.com/2011/05/pakatan-rakyat-menjunjung-prinsip.html Cabarannya bukan sekadar slogan, tetapi pertahan akhlak, keadilan. Hak penganut agama lain harus dipelihara.

Thursday May 19, 2011 12:31 Anwar Ibrahim
12:31 [Comment From Adi Rosdee Adi Rosdee : ]
Mr Anwar, if you are not a politician, what line of work you think you will be involved in? and if life is reversible, would you still choose to become a politician?

Thursday May 19, 2011 12:31 Adi Rosdee
12:32 Anwar Ibrahim: I’ve always enjoyed my work at Yayasan Anda as a teacher and Georgetown Uni as visiting professor. I remain committed to the reform agenda for freedom and justice.

Thursday May 19, 2011 12:32 Anwar Ibrahim
12:33 [Comment From suffian ramli suffian ramli : ]
saudara Anwar, sila sambung ayat ini “Saya sedih bila….”

Thursday May 19, 2011 12:33 suffian ramli
12:33 Anwar Ibrahim: ….. fitnah berleluasa, rakyat ditindas, kroni didahulukan.

Thursday May 19, 2011 12:33 Anwar Ibrahim
12:33 [Comment From zulkifli zulkifli : ]
Do you think the split of malays between UMNO, PKR and PAS good for malaysian politics and what would you do to unite them

Thursday May 19, 2011 12:33 zulkifli
12:34 Anwar Ibrahim: Unity is for freedom and justice, not to defend the unjust and corrupt.

Thursday May 19, 2011 12:34 Anwar Ibrahim
12:34 [Comment From Amir Amir : ]
Mr. Anwar, who will become the Prime Minister if PR wins next G.E

Thursday May 19, 2011 12:34 Amir
12:35 Anwar Ibrahim: Fair question. PR will decide. We need your support.

Thursday May 19, 2011 12:35 Anwar Ibrahim
12:35 [Comment From crystal clear crystal clear : ]
How will you improve the lives of Indians

Thursday May 19, 2011 12:35 crystal clear
12:36 Anwar Ibrahim: We defend rights of all citizens, particularly the poor and the marginalized.

Thursday May 19, 2011 12:36 Anwar Ibrahim
12:36 [Comment From malaysian malaysian : ]
Will you protect chinese citizen as well?

Thursday May 19, 2011 12:36 malaysian
12:37 Anwar Ibrahim: They are all citizens. Wo-men tou shi yi cia ren

Thursday May 19, 2011 12:37 Anwar Ibrahim
12:37 [Comment From Nik Abdul Nik Abdul : ]
Datuk Seri: How is your opinion when expert form South Korea & US confirm that individual from sex tape seems like your face? Do you think that is conspiracy too?

Thursday May 19, 2011 12:37 Nik Abdul
12:38 Anwar Ibrahim: Typical example how smart guys like you can be duped by UMNO media. Which expert? Why can’t they be transparent?

Thursday May 19, 2011 12:38 Anwar Ibrahim
12:38 [Comment From Guest Guest : ]
How are you going to stop the brain drain issue from getting worse?

Thursday May 19, 2011 12:38 Guest
12:39 Yahoo! Malaysia Editor: Dear all, the first-ever Yahoo! Question Time segment will end in five minutes!

Thursday May 19, 2011 12:39 Yahoo! Malaysia Editor
12:40 Anwar Ibrahim: Professionals are leaving in large numbers due to poor governance and poor economic performance. Our priority is to promote economic growth, improve governance and invite professionals to return.

Thursday May 19, 2011 12:40 Anwar Ibrahim
12:40 [Comment From Mira Mira : ]
DSAI bagaimana Datin Seri menjalani kehidupan harian dengan segala ujian yang menimpa keluarga DS yang tak habis2 ni? Kami yang sama2 harakah ni, bersama merasa kesannya…harap Allah memberi banyak petunjuk kepada saudara & keluarga

Thursday May 19, 2011 12:40 Mira
12:41 Anwar Ibrahim: Azizah, Nurul Izzah dan keluarga memberi kami kebahagiaan. Alhamdulillah kami menempuh dengan sabar. Pohon doa.

Thursday May 19, 2011 12:41 Anwar Ibrahim
12:41 [Comment From PK PK : ]
Adakah betul dakwaan yang mengatakan Dato seri bersetuju dengan fahaman pluralisme dan bersetuju dengan tindakan Lina joy untuk keluar Islam ats nama kebebasan beragama??

Thursday May 19, 2011 12:41 PK
12:43 Anwar Ibrahim: Percubaan juak UMNO untuk memfitnah termasuk menteri agama. Syeikh Yusuf Qardawi sedia jadi saksi seandainya saya didakwa dalam isu ini. Kita tidak menggalakkan atau meremehkan soal aqidah tetapi kita juga tidak boleh memaksa.

Thursday May 19, 2011 12:43 Anwar Ibrahim
12:43 Yahoo! Malaysia Editor: Last three questions!

Thursday May 19, 2011 12:43 Yahoo! Malaysia Editor
12:43 [Comment From splikik splikik : ]
Can racism be completely eradicated from Malaysia? If so, how?

Thursday May 19, 2011 12:43 splikik
12:44 Anwar Ibrahim: Sanity must prevail. Most Malaysians reject racism. Only UMNO and Perkasa seem desperate using the race card.

Thursday May 19, 2011 12:44 Anwar Ibrahim
12:44 [Comment From Stpehen Stpehen : ]
DS, bagaimana keadaan nasib penduduk peribumi Sarawak sejak 48 tahun di bawah regim BN?

Thursday May 19, 2011 12:44 Stpehen
12:45 Anwar Ibrahim: Miskin, parah, terabai dan tanah dirampas. Kita akan bersama berjuang pertahan hak rakyat. Agi idup, agi ngelaban!

Thursday May 19, 2011 12:45 Anwar Ibrahim
12:45 [Comment From engku muhammad engku muhammad : ]
baru-baru ini DS ada datang ke terengganu dan mengadakan perjumpaan dengan beberapa orang sahabat lama seperti ustaz zainal abidin dan ramai lagi.apa perasan DS melihat mereka masih bersama-sama DS sehingga hari in?

Thursday May 19, 2011 12:45 engku muhammad
12:47 Anwar Ibrahim: Sahabat setia dan saya terharu. Teman-teman lama ini berjuang yakin dengan prinsip. Ini berbeda dengan juak-juak baru yang menuntut saham dan dana. jazakumullah khairan kepada sahabat-sahabat setia.

Thursday May 19, 2011 12:47 Anwar Ibrahim
12:48 Yahoo! Malaysia Editor: And with that, dear Yahoo! readers, the session will now close. We take this opportunity to thank you all for the fantastic reponse and support for the first-ever Yahoo! Malaysia ‘Question Time’ segment. Look out for our next segment in Yahoo! News soon!

Thursday May 19, 2011 12:48 Yahoo! Malaysia Editor
12:50 Anwar Ibrahim: Terima kasih, thank you, xie xie, nandri. My apologies for not being able to entertain all questions. Refer tweets/blog (follow me on twitter @anwaribrahim). A great opportunity to engage and interact directly with friends. And a special thank you to Yahoo! Malaysia.

Thursday May 19, 2011 12:50 Anwar Ibrahim
12:50 [Comment From n n : ]
All the Best!


Bersedia: Tarif Elektrik Bakal Dinaikkan.

Kenaikkan kadar tarif elektrik di negara ini dijangka akan diumumkan pada 25 Mei ini menurut akhbar harian Cina Nanyang Siang Pau.

Akhbar itu yang memetik sumber berkata kerajaan memilih menaikkan harga elektrik dan bukannya harga petrol RON95 kerana bimbang tindakan itu akan mencetuskan kemarahan besar-besaran rakyat. Justeru, petrol RON95 dijangka kekal buat masa ini.

Impak atau kesan kenaikkan tarif elektrik dikatakan lebih kecil berbanding kenaikkan harga petrol RON95 ke atas kerajaan, dakwa sumber dari jemaah menteri itu.

Menurut laporan itu juga kerajaan telah meluluskan kenaikkan tarif berkenaan.

Ia sepatutnya diumumkan pada Khamis lalu tetapi ditangguhkan kerana pengumuman kenaikkan harga gula juga dibuat pada minggu lalu. Tindakan tersebut dikhuatiri membangkitkan kemarahan rakyat. -mk


Tenaga climbs on expectations of tariff hike

KUALA LUMPUR: Shares of'' TENAGA NASIONAL BHD [] rose to a high of RM6.18 in morning trade on Wednesday, May 18 on expectations of a tariff hike.

At 11.17am, it was up 17 sen to RM6.15 with 3.00 million shares done.

The FBM KLCI rose 5.35 points to 1,541.62. Turnover was 366.04 million shares done valued at RM708.63 million. There were 271 gainers, 303 losers and 262 stocks unchanged.

OSK Research said for TNB, there could be a small hike in electricity tariff as it needed a 1% hike to cover the Renewable Energy feed-in tariff (FiT) scheme.

'The 1% tariff hike to cover the costs associated with the FiT scheme is expected to have a very minimal impact to electricity demand. FIT. So a 3-5% hike is not out of the question,' said OSK Research -yahoonews


Apa Ada Disebalik Penggabungan BIMB & Bank Muamalat ?

PAS kurang senang dengan cadangan penggabungan antara Bank Muamalat dan Bank Islam Malaysia Bhd (BIMB) yang dianggapnya sebagai satu lagi tindakan menyelamatkan syarikat menggunakan dana awam.

"Apa manfaat bagi BIMB untuk membeli atau bergabung dengan Bank Muamalat?" soal naib presiden PAS Salahuddin Ayub.

BIMB mempunyai 115 cawangan di seluruh negara dengan 600 mesin auto-teller dan justeru, Salahuddin, "terdapat sesuatu yang aneh dalam urusniaga itu yang tidak membawa manfaat kepada BIMB”.

Dakwa ahli parlimen Kubang Krian itu, kebimbangannya adalah tangan-tangan tersembunyi di sebalik arahan BIMB untuk membeli Bank Muamalat daripada DRB-Hicom, yang memiliki 70 peratus bank berkenaan manakala Khazanah, pula memiliki 30 peratus lagi.

"Saya risau ini satu lagi 'bailout' yang merupakan budaya tidak sihat di negara kita dan akan terus membebankan rakyat,”
katanya.

Menurut Salahuddin meskipun tiada bukti bagi menunjukkan tindakan itu bagi menyelamatkan Bank Muamalat namun keputusan untuk bergabung berkenaan adalah petanda yang jelas.

Tidak ada bank yang stabil akan mahu bergabung dan hilang identitinya,”
hujahnya.

Sehubungan itu, beliau mendesak Bank Muamalat untuk mendedahkan status kewangannya dan menjelaskan mengapa mereka mahu bergabung dengan BIMB.

"Saya akan tulis kepada pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara atas kedudukan saya selaku ahli parlimen bagi memaksa Bank Muamalat membekalkan kenyataan kewangannya. Jika ia beroperasi dengan lancar, kita ingin tahu selancar mana? Jika ia mencatatkan kerugian, berapa banyak yang rugi? Dan kenapa ia mahu bergabung?” soal pempin PAS itu lagi. -mkPAS persoal tindakan Bank Islam ‘selamatkan’ Bank Muamalat
Oleh Syed Mu’az Syed Putra dan Latifah Kasmuri
May 19, 2011

KUALA LUMPUR, 19 Mei — PAS mempersoalkan penggabungan Bank Islam Malaysia Bhd (BIMB) dan Bank Muamalat sambil menyifatkan ia tidak akan mendatangkan sebarang faedah kepada bank Islam terawal itu.

Kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, beliau percaya tindakan penggabungan itu adalah satu usaha untuk “menyelamatkan” Bank Muamalat.

BIMB adalah anak syarikat BIMB Holding Bhd yang mana Tabung Haji memegang saham terbesar dengan 51 peratus kepentingan dalam BIMB Holding Bhd.

“Saya cukup bimbang berlaku satu lagi budaya tidak sihat yang akan merugikan rakyat di mana BIMB Holding mahu mengambil alih atau beli atau bergabung dengan Bank Muamalat.

“Apa guna Bank Islam mahu bergabung dengan Bank Muamalat? Apa faedahnya? Bank Islam ada 115 cawangan di seluruh negara, apa guna mahukan lagi Bank Muamalat, kalau cawangan sikit, baru ada rasional tapi Bank Islam ada rangkaian di seluruh negara, begitu juga dengan Tabung Haji,” kata Salahuddin pada sidang media di sini.

Justeru beliau percaya, kemungkinan penggabungan itu disebabkan Bank Muamalat mengalamai masalah besar.

Pemegang saham terbesar Bank Muamalat adalah DRB-HICOM iaitu 70 peratus saham dan baki oleh Khazanah Nasional Bhd.

“Saya harap Bank Muamalat telus dalam isu ini, mesti nyatakan status kewangan dengan jelas, kena beritahu apa sebenarnya yang berlaku pada Bank Muamalat . . . kalau ada masalah, apa masalah? Dan, apa guna Bank Islam mahu mengambil alih bank bermasalah ini?

“Saya bimbang penggabungan Bank Islam dengan Bank Muamalat ini akan menjejaskan potensi dan masa depan Bank Islam yang mungkin diarah oleh tangan-tangan ghaib,” katanya.

Minggu lalu, DRB-HICOM menjelaskan minat yang dinyatakan kepada Bank Islam hanyalah semata-mata mahu meninjau kemungkinan penggabungan itu.

Syarikat itu berkata ia tidak menyatakan minat untuk menjual 70 peratus kepentingan dalam Bank Muamalat.

Cadangan penggabungan itu akan menyaksikan kemunculan bank Islam yang besar dan ini seiiring dengan saranan kerajaan untuk mengukuhkan lagi kedudukan Malaysian sebagai pusat antarabangsa terkemuka untuk kewangan Islam.

Tambah Salahuddin, beliau akan menghantar surat rasmi kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk memanggil kedua-dua pemegang saham Bank Muamalat untuk menjelaskan kedudukan dan status bank itu.

“Kalau Bank Islam dipaksa membeli Bank Muamalat, ia adalah satu perkara yang menyedihkan kerana membeli bank bermasalah, saya bimbang ada tangan-tangan ghaib yang minta agar ia bergabung.

“Kalau Bank Muamalat tiada masalah mengapa nak jual? Kenapa nak bergabung dengan bank lain? Saya rasa mana-mana bank yang ada kewangan yang kukuh tidak akan bergabung dengan bank lain dan ia akan menjadi satu beban kepada Bank Islam,” katanya.

Jelas beliau, daripada Bank Islam bergabung dengan Bank Muamalat adalah lebih baik jika sumber kewangan itu digunakan untuk perkara lain. -TMI


Nazri Dikecam Hebat Kerana Pertahankan Ibrahim Ali

Menteri 'dibelasah' kerana Ibrahim Ali

Walaupun kenyataan kontroversi berhubung "perang salib" keluar daripada mulut Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz pula sebaliknya menjadi mangsa bidasan banyak pihak kerana membiarkan dirinya diperkudakan.

Selepas memaklumkan tiada tindakan boleh diambil kepada Ibrahim kerana kenyataan seumpama itu merupakan norma di Malaysia, Nazri terus diasak pelbagai pihak, antaranya daripada pemimpin PAS, DAP dan Gerakan.

Anggota parlimen Kuala Selangor Dzulkefly Ahmad menyifatkan logik Nazri itu cuba menghalalkan tindakan berdiam diri kerajaan terhadap Ibrahim.

"Ia hujah yang pelik," katanya sambil memberi amaran tindakan itu boleh membuka pintu kekacauaan dan huru-hara dalam masyarakat.

"Kita bercakap tentang terpadamnya keluhuran perlembagaan, (keadaan) tiada undang-undang sepenuhnya." [Laporan penuh]

Nazri juga turut dilaporkan berkata, walaupun kenyataan sedemikian tidak disenangi, rakyat "perlu hidup" dan "jadi matang" menangani watak seperti Ibrahim.

Tunggu darah mengalir?

Katanya, memandangkan ia turut disiarkan di laman sosial seperti Twitter, ia melangkaui keupayaan kerajaan untuk mencegah atau menghukum.

Sementara itu, anggota parlimen Klang Charles Santiago pula berkata, apa pun sentimen dalam masyarakat pada masa ini, tiada yang "seburuk ucapan Ibrahim".

"Tiada sesiapa bercakap tentang perang salib. Hanya Ibrahim yang sediakan pentas untuk orang Islam menentang orang Kristian."

Katanya, sekiranya Ibrahim terus dibiarkan tanpa dihukum, kenyataannya menyebabkan pelbagai kesan lain, seperti menghalau pelaburan asing, mengancam keharmonian, sekali gus memusnahkan konsep 1Malaysia.

Pemimpin GERAKAN Pulau Pinang Baljit Singh pula mempesoalkan sama ada Nazri menunggu "darah mengalir" sebelum mengambil tindakan sepatutnya.

"Kenyataan Ibrahim, jika dibenarkan bertukar kepada aksi, boleh mencederakan orang.

"Adakah Nazri menunggu darah mengalir baru akan mengambil tindakan yang sesuai?" tanya Baljit dengan marah.

Baljit juga menyufatkan ucapan Ibrahim itu berbaur hasutan dan boleh menyebabkan perselisihan antara kumpulan agama. -mk


Nazri: Tiada tindakan terhadap Ibrahim Ali

Tidak ada tindakan yang boleh diambil terhadap presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali berhubung amarannya terhadap masyarakat Kristian kerana kenyataan seumpama itu kini sudah menjadi satu norma di Malaysia, kata menteri undang-undang, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz.

Tegasnya, walaupun jika kenyataan sedemikian tidak disenangi, tetapi rakyat "perlu hidup" dan "jadi matang" dalam menangani watak-watak seperti Ibrahim dan yang seumpamanya, memandangkan platform sosial dan media seperti Twitter dan blog, turut menyiarkan kenyataan seperti itu yang melangkaui keupayaan kerajaan untuk mencegahnya - atau menghukum - mereka.

"Adalah sukar untuk bertindak terhadap Ibrahim sekarang
dengan adanya Twitter dan blog... kerana kita tidak boleh memilih dalam membuat membuat pendakwaan," katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi hari ini.

Ibrahim telah mencetuskan kemarahan awam apabila mengeluarkan kata dua kepada "orang Kristian yang tidak mengenang budi" sekiranya mereka meneruskan dakwaan rancangan yang menjejaskan kedudukan Islam sebagai agama rasmi persekutuan.

Ibrahim membuat kenyataan itu berdasarkan kepada laporan Utusan Malaysia awal bulan ini yang mendakwa pemimpin Kristian dikatakan berpakat untuk mengubah perlembagaan persekutuan supaya seorang Kristian menjadi perdana menteri dan menjadi Malaysia sebuah negara Kristian.

Nazri berkata pengguna Twitter dan penulis blog juga telah melakukan kesalahan membuat kenyataan yang dianggap sensitif terhadap kumpulan lain.

"Jika saya mengambil tindakan sekrang (terhadap Ibrahim), saya mesti berbuat demikian terhadap semua blog dan mereka (yang membuat komen yang sama) dalam Twitter," kata Nazri.

Itu, tambahnya, akan merupakan satu tugas yang sukar kerana kerajaan akan dituduh mengekang kebebasan bersuara. -mk


Jerit "Allahu Akbar " Sebelum Maut Terkena Renjatan Elektrik

Alor Setar - Jeritan 'Allahuakbar' (Allah Maha Besar) yang dilaungkan oleh seorang pembaca meter air rupa-rupanya menjadi petanda yang dia akan menemui ajal apabila terkena renjatan elektrik dalam kejadian di Kampung Sakan, Jalan Datuk Kumbar di sini kelmarin.

Gambar: Di sinilah Mohamad Jefridin maut selepas terkena renjatan elektrik di Kampung Sakan, Alor Setar kelmarin.

Kejadian pukul 4.30 petang itu berlaku ketika Mohamad Jefridin Saari , 33, hendak membuat pemasangan wayar di sebuah rumah yang dalam proses pengubahsuaian milik seorang lelaki yang dikenali sebagai Pak Det, 52.

Difahamkan, selain menjadi pembaca meter, Jefridin turut berkebolehan membuat pendawaian secara sambilan dan memiliki sijil dalam bidang itu.

Menurut Pak Det, sebelum kejadian, mangsa telah memanjat tangga untuk memeriksa wayar berhampiran kotak fius utama di ruang tamu rumah satu tingkat itu.

Katanya, ketika itu dia sedang berehat di beranda rumahnya sebelum terdengar mangsa menjerit

'Allahu akbar.'

"Jeritan itu sangat kuat dan saya bergegas ke tempat dia bekerja lalu terperanjat apabila mendapati mangsa sedang direnjat di atas tangga.

"Saya cuba menarik kakinya tetapi gagal menyebabkan saya turut terasa renjatan elektrik tersebut," ceritanya di sini semalam.-kosmo

PAS Juga Akan Menerima Nasib Dibatalkan Jika Tidak Telus Dalam Pemilihan

Nasib yang menimpa PKR yang berhadapan risiko pembatalan pendaftarannya oleh RoS mungkin bakal menimpa PAS juga jika PAS mengambil sikap yang serupa dengan PKR.

Pemilihan pimpinan PAS Pusat kali ini dilakukan dengan cara yang AMAT GANJIL yang tidak pernah dilakukan sebelum ini dimana jumlah pencalonan untuk calon-calon yang bertanding tidak didedahkan dengan alasan KONONNYA untuk Jawatakankuasa Pemilihan "tidak mahu terlibat seolah-olah dibaca sebagai berkempen (kepada calon)"

Ramai pemerhati politik berpendapat alasan sedemikian adalah satu bentuk alasan yang tidak dapat diterima oleh mana-mana organisasi yang yang sepatutnya TELUS di dalam hal-hal pemilihan pimpinan.

GB sebelum ini telah mempersoalkan ketidak-telusan tersebut di dalam tulisan GB yang lalu.

Petikan:

1) Daripada 176 kawasan cuma 146 pencalonan kawasan yang diterima (152 yang hantar, 6 pula ditolak). Ini bererti 30 kawasan (17%) tidak mencalonkan sesiapa. Tidak ada butiran terperinci dan lengkap mengenainya, iaitu pencalonan kawasan mana yang tidak menghantar dan ditolak, kenapa ditolak dan tidak memberi peluang untuk kawasan-kawasan terbabit membantah. Ia seperti cuba untuk mengenepikan beberapa calon tertentu.

2) Tidak diberikan jumlah pencalonan yang diterima oleh setiap calon. Alasan Pengarah jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman seperti disiar malaysiakini, "Kita tidak umum... Kita tidak mahu terlibat seolah-olah dibaca sebagai berkempen (kepada calon)."

Alasan itu lemah kerana hal tersebut tidak pernah dilakukan sebelum ini dan tidak pula diberitahu sebelum pemilihan kawasan berlansung. Malah apabila tidak diumumkan jumlah pencalonan ia akan melahirkan persepsi negatif di kalangan ahli. Pertama, membuktikan jawatankuasa pemilihan tidak telus, kedua, ada seperti hendak berkonspirasi untuk mengenepikan calon tertentu dan ketiga tidak menghormati demokrasi di dalam parti dengan melihat kepada jumlah kawasan yang mencalonkan seseorang calon. Keempat, Ia menyukarkan calon-calon untuk menerima atau menolak pencalonan kerana tidak diberitahu setakat mana kekuatan melalui jumlah pencalonan yang mereka terima dari seluruh negara.

3) Sudah ada Jawatankuasa Pemilihan, mengapa Setiausaha Agong, Mustafa Ali masih berperanan? Sedangkan di dalam pemilihan yang lalu, beliau adalah Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan dan Setiausaha Agong tidak campurtangan. Masih lagikah beliau mahu cuba menghulurkan tangannya dan mengawal pemilihan seperti yang berlaku di masa lalu?

4) Daripada senarai yang dikeluarkan oleh harakahdaily di atas, nama Mohd Sabu yang bertanding untuk jawatan Timbalan Presiden diletakkan paling akhir. Sedangkan saya yakin dan percaya beliau merupakan yang paling tinggi menerima pencalonan. Ia seolah-olah cuba untuk mencicirkan nama Mohd Sabu.

5) Begitu juga untuk calon Naib Presiden, Datuk Seri Nizar Jamaluddin. Saya yakin beliau bukan orang yang paling sedikit menerima pencalonan Naib Presiden.

6) *Bagi poin ke 4 dan 5 juga, jika alasan bawa aturan nama itu bukan mengikut sebab-sebab tertentu mengapa ia harus demikian? Bukankah itu menggambarkan wujud seperti cuba untuk mempengaruhi perwakilan nama mereka yang disenaraikan lebih dahulu? Mengapa tidak dilakukan seperti calon-calon AJK iaitu dengan mengikut turutan abjad?

7) Saya juga mendapat maklumat bahawa Harakahdaily/Harakah terlibat menonjolkan beberapa pemimpin tertentu di dalam parti untuk merebut jawatan-jawatan tertentu dengan fokus berlebihan diberikan kepada beberapa orang tertentu sahaja berkali-kali. Ini WAJAR dihentikan sebelum kami para blogger membongkarnya habis-habisan.

8) Kita berserah kepada Allah s.w.t. di atas apa juga muslihat di belakang semua ini.


Untuk poin nombor 4 & 5, Ketua Pengarang Harakahdaily, Sdra Zulkifli Sulong di dalam ruangan komentar telah memberikan jawapannya begini (petikan):


Saya menyemak dengan wartawan bertugas Saudari Hazayani apa yang berlaku dan kenapa nama Mohd Sabu dihujung sekali.

Hazayani berkata, dia menyusun nama untuk timbalan presiden berdasarkan pertama penyandang iaitu Nasharudin, kedua MB Kedah, Datuk Seri Azizan Razak, kemudian naib-naib presiden iaitu Datuk Tuan Ibrahim dan Salahudin dan kemudian AJK Pusat iaitu Datuk Husam dan Mohd Sabu. Ia dibuat dalam ayat berita bukan mengikut senarai yang diberikan JK Pemilih.

Susunan nama Naib Presiden pula, Hazayani hanya menyenaraikan sahaja apa yang diberikan JK Pemilihan ikut abjad bukannya dalam bentuk ayat berita.


Jawapan itu seperti satu alasan yang dicipta dan telah dipersoalkan oleh seorang pengunjung Kelab GB.

Begitu juga mengenai penyusunan nama-nama mengikut format yg berbeza. Untuk Timbalan presiden ikut ranking, untuk Naib presiden dan AJK ikut abjad. Sekadar mencipta alasan.


Menyusun dengan meletakkan nama Mohd Sabu di hujung untuk jawatan Timbalan presiden dan Ir Mohd Nizar Jamaluddin juga di hujung untuk jawatan Naib Presiden merupakan kesan daripada penyusunan nama mengikut format yang berbeza itu. Kebetulan?

Mengenai kes nama Ahli Parlimen Kuala Selangor yang juga AJK PAS Pusat Dr. Dzulkefli Ahmad yang tercicir dari senarai calon yang layak bertanding pula, Harakahdaily mengeluarkan kenyataan berikut:


Alasan yang diberikan dipersoalkan.

"apabila nama beliau bertukar dengan seorang lagi calon yang bernama sama tetapi dieja dengan cara berlainan."

# Mengapa tidak dilakukan penyemakan dengan kawasan-kawasan yang menghantar nama berkenaan?
# Mengapa hal tersebut dipandang remeh?
# Mengapa tidak ada pernyataan maaf secara terbuka akibat kesalahan berkenaan?
# Mengapa tidak ada profesionalism di dalam mengurus hal-hal yang amat penting di dalam bab pemilihan parti?


Harakahdaily pada versi awal artikelnya meyenaraikan 82 orang calon layak bertanding untuk AJK PAS Pusat, menyalin senarai itu daripada J/K Pemilihan yang diumumkan oleh Pengerusinya, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman.

Kemudian, apabila disedari nama Dr Zulkefli tidak tersenarai, harakahdaily memasukkan nama itu TANPA pemberitahuan dan TANPA sebarang makluman bahawa artikel itu telah diubah. Pun tiada pernyataan MAAF dikeluarkan.

Sungguh dasyat kerja-kerja yang tidak beretika tersebut.

Mengenai poin no. 3 pula iaitu mengenai penglibatan Setiausaha Agong, Mustapha Ali di dalam pemilihan, mengapa beliau masih perlu untuk melibatkan diri? Malah banyak desas-desus menyatakan ada berlaku penipuan di dalam pemilihan yang lalu yang mana ketika itu beliau adalah Pengerusi J/K Pemilihan. Setakat mana kebenarannya, hanya Allah Yang Maha Tahu. Kita berharap desas-desus tidak benar, tetapi jika benar, Allah itu Maha Berkuasa untuk memberikan balasanNya.

Sekarang ini seperti grand design beliau untuk mengatur pucuk pimpinan parti dengan tidak mengumumkan pencalonan yang diterima oleh semua calon-calon yang bertanding. Malah ada pemerhati politik berpendapat kenyataan Tuan Ibrahim Tuan Man yang berkemungkinan melakukan "U-Turn" untuk bertanding bagi jawatan Timbalan Presiden (walaupun sebelum ini telah menolaknya) adalah sebahagian daripada grand design itu bagi memastikan kekalahan Mohd Sabu yang dipercayai memperolehi pencalonan terbanyak untuk jawatan Timbalan Presiden.

Jika Mustapha Ali berani menafikan akan wujudnya grand design itu, kita cabar beliau untuk melaksanakan permintaan seorang daripada pengunjung Kelab GB.. petikan:

Aku bukan sokong Mat Sabu tapi aku sokong cara pendekatan Mat Sabu dan ketelusan Mat Sabu dalam memperjuangkan cara politik Pas sejak dulu.

Hangpa boleh tolak Mat Sabu sekiranya beliau ada melakukan sebarang kesalahan dalam Pas.

OK, aku cabar Jawatankuasa Pemilihan berikan kebenaran wakil Mat Sabu untuk memerhatikan undi semasa undi dikira.


GB bertanggungjawab terhadap semua kritikan di atas. Sepertimana poin no 8, GB mengulanginya: Kita berserah kepada Allah s.w.t. di atas apa juga muslihat di belakang semua ini.

Demi kebenaran dan keadilan, GB bersedia untuk berdepan dengan Jawatankuasa Disiplin parti malah Presiden dan Setiausaha Agong sendiri, terhadap semua pendedahan yang GB kemukakan di atas. Alangkan Allah, Tuhan seru sekalian alam kita temui sekurang-kurangnya 5 kali sehari, inikan pula manusia biasa, untuk kita tegakkan kebenaran dan keadilan, apakah ada yang memikirkan GB takut?

“Sesungguhnya mereka itu adalah pemuda-pemuda yang beriman kepada Tuhan mereka dan Kami tambahkan kepada mereka petunjuk. Dan Kami telah meneguhkan hati mereka di waktu mereka berdiri (di hadapan raja) lalu mereka berkata (membentangkan hujjah kepada raja): "Tuhan kami adalah Tuhan langit dan bumi; kami sekali-kali tidak menyeru Tuhan selain Dia, sesungguhnya kami kalau demikian telah mengucapkan perkataan yang amat jauh dari kebenaran. Kaum kami ini telah menjadikan selain Dia sebagai tuhan-tuhan (untuk di sembah). Mengapa mereka tidak mengemukakan alasan yang terang (tentang kepercayaan mereka?) Siapakah yang lebih zalim daripada orang-orang yang mengada-adakan kebohongan terhadap Allah?" (Al-Kahfi 13-15)

Demi kebenaran dan keadilan, kita mesti mencontohi sikap pemuda Kahfi di atas. Jika ada yang nak maki GB silakan. Jika ada yang nak cadangkan GB dipecat dari parti, silakan. GB yakin Allah akan menyelamatkan GB dari semua tindakan tersebut itu kerana GB mempertahankan kebenaran dan keadilan. Tindakan itu akan berbalik kepada diri tuan-tuan semula.

Misi Penyelamat Dah Tak Selamat, Kekurangan Makanan & Air Di Atas Kapal

Rachel Corrie kekurangan makanan, air

BEKALAN makanan dan air bersih semakin terhad di atas kapal kargo The Spirit of Rachel Corrie yang kini telah tiga hari terkandas di Pelabuhan Al Arish, sejak Isnin lalu.

Bekalan air bersih bagi kegunaan harian seperti mandi, memasak dan tujuan lain atas kapal kargo itu tinggal empat tan dan dijangka bertahan selama dua hingga tiga hari saja lagi.

Bagaimanapun, semua 12 krew dan penumpang, termasuk tujuh rakyat Malaysia yang berlabuh kira-kira satu batu nautika dari pelabuhan berada dalam keadaan sihat dan selamat walaupun sedikit tertekan.

Wartawan New Straits Times (NST), Iskandar Bendahara ketika dihubungi, berkata mereka kehabisan bekalan makanan segar dan kini bergantung kepada bekalan makanan sejuk beku yang dibawa dari Pelabuhan Piraeus, Greeek.

“Makanan mungkin bertahan dua hingga tiga hari lagi. Sama dengan air, kami mandi tapi jarang-jarang (untuk jimat air),” katanya yang turut dimaklumkan mengenai usaha wakil Kedutaan Malaysia di Mesir yang kini bertungkus-lumus untuk membolehkan kapal kargo itu berlabuh dan menurunkan penumpang serta memunggah keluar barangan.

Pasukan evakuasi Kedutaan Malaysia di Mesir diketuai Menteri Penasihat kedutaan, Saharuddin Hassan, sedang berusaha untuk menghantar bekalan makanan kepada kapal itu, namun masalah birokrasi di pelabuhan menyulitkan keadaan.

Derek Graham, aktivis keamanan dari Ireland yang berada atas kapal itu juga cuba memanggil nelayan berdekatan untuk membeli makanan segar sejak kelmarin, namun gagal kerana masalah komunikasi dan kedudukan kapal kargo yang jauh.

Isnin lalu, kapal kargo misi kemanusiaan tajaan Yayasan Keamanan Global Perdana (PGPF) yang membawa bantuan kemanusiaan ke Palestin, iaitu paip UPVC sepanjang 7.5 km, dipintas dan ditembak dua bot peronda Israel yang memaksa mereka berundur ke perairan Mesir selepas berjaya memasuki zon selamat Palestin di perairan Semenanjung Gaza di sini.

Kapal misi kemanusiaan itu berlepas dari Pelabuhan Piraeus, Greek, Rabu lalu bertujuan memecahkan kepungan laut rejim Tel Aviv ke atas wilayah Gaza sejak 2007.

Sehingga berita ini ditulis, kapal kargo yang turut membawa dua aktivis keamanan Ireland, dua krew warga India dan seorang wartawan Kanada, masih belum menerima kebenaran untuk berlabuh kerana masalah dokumentasi.

Sementara itu, cadangan untuk berlabuh bagi menurunkan penumpang dan memunggah barang keluar serta menghantarnya ke Gaza melalui sempadan Rafah tidak dapat dilaksanakan selagi belum mendapat kelulusan Kementerian Luar Mesir di Kaherah.

Saharuddin berkata, pihak kedutaan telah menghantar nota rasmi ke kementerian berkenaan bagi mempercepatkan kelulusan kapal itu berlabuh dan menjalankan urusan berkaitan.

Katanya, Duta Malaysia ke Mesir, Datuk Dr Mohd Fakhrudin Abdul Mukti juga menghubungi Penolong Timbalan Menteri Kementerian Luar Mesir bagi Hal Ehwal ASEAN dan Asia Tenggara, Salwa Mauhid dan Penolong Timbalan Menteri Kementerian Luar Mesir (Hal Ehwal Asia), Dr Mohamad Hegazi untuk mempercepatkan proses kelulusan.


Pendaftaran PKR Mungkin Dibatalkan RoS

PKR hadapi risiko diharam, sidang media tengah hari

Di sebalik spekulasi pilihan raya umum ke-13, Parti Keadilan Rakyat (PKR) - komponen Pakatan Rakyat, berhadapan dengan risiko kemungkinan dibatalkan pendaftaran, dipercayai berkaitan dengan pemilihan secara langsung akhir tahun lalu.

The Malaysian Insider difahamkan PKR telah menerima surat berkaitan dengan tindakan itu daripada Pendaftar Pertubuhan (RoS) awal bulan ini.

“Saya dimaklumkan RoS sudah keluarkan surat untuk membatalkan pendaftaran, surat diterima baru-baru ini, saya tak pasti tarikhnya,” kata sumber.

Sumber itu berkata berdasarkan surat RoS, PKR didakwa melanggar beberapa peruntukan perlembagaan part itu, yang ditubuhkan April 1999.

Bagaimanapun katanya, PKR mempunyai alasan kukuh yang ia tidak melanggar sebarang peruntukan dalam perlembagaannya.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail akan mengadakan sidang media mengenai isu itu tengah hari ini.

“Kami tak terkejut dengan tindakan RoS ini, tunggu sidang media nanti,” katanya lagi.

PKR, yang awalnya dikenali sebagai Parti Keadilan Nasional (Keadilan) ditukar nama semasa selepas proses penggabungan empat tahun kemudian.

Ia mengadakan pemilihan secara langsung peringkat pusat menggunakan kaedah satu ahli satu undi, yang turut menyaksikan masalah dan aduan.

Sejak selepas pilihan raya umum 2008 PKR juga tidak kesunyian daripada kritikan daripada pesaingnya termasuk menggesa agar RoS mengambil tindakan ke atas parti itu.

Parti itu yang menyaksikan prestasi terbaik pada pilihan raya umum 2008 menerusi kerjasama dengan PAS dan DAP turut berhadapan dengan tindakan beberapa wakil rakyat, di kedua-dua peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri, keluar atau melompat parti.-TMI

Waspada: Logo HALAL Palsu

Ipoh: Bimbang perniagaan merudum akibat isu ketiadaan logo halal yang hangat diperkatakan semula menyebabkan segelintir pemilik restoran kopitiam panik membeli logo halal ‘swasta’ bagi memperdaya pelanggan Islam.

Logo halal tidak diiktiraf itu ditampal pada pintu di kaunter bayaran premis bagi meyakinkan pelanggan yang semakin berhati-hati selepas menyedari masih terdapat kopitiam tidak memohon sijil halal dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Sumber Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) berkata, berdasarkan pemantauan terdapat kira-kira enam logo halal palsu yang menyerupai logo halal Jakim berada di pasaran.

Menurutnya, kebanyakan pengguna mungkin tidak menyedari penipuan terbabit berikutan pihak yang menjual atau mengeluarkan logo halal palsu itu cuba meniru atau menghasilkan logo mirip logo halal Jakim.

“Kebanyakan logo tidak diiktiraf ini berbentuk bulat menyerupai logo Jakim dengan tulisan jawi ‘halal’ di tengahnya.

“Sekali pandang ramai yang tidak dapat membezakannya dengan logo halal Jakim, namun perkataan yang tertera pada tepi bulatan logo mempamerkan nama pelbagai syarikat yang tidak diiktiraf Jakim,” katanya.

Menurutnya, orang ramai yang sangsi berhubung restoran kopitiam yang dikunjungi boleh menyemak nama syarikat terbabit di direktori Halal Malaysia yang dikendalikan Jakim.

“Setakat ini, hanya beberapa syarikat restoran Kopitiam disahkan memiliki sijil halal Jakim antaranya Pak Hailam Kopitiam Sdn Bhd, Kopitiam Asia Pacific Sdn Bhd, Jonker Walk Kopitiam dan Old Town Kopitiam Sdn Bhd di Plaza Shah Alam, Selangor,’ katanya.

Isu berhubung kopitiam ini mula diperkatakan semula selepas pihak Jakim mendapati wujud sebuah rangkaian restoran kopitiam terkenal mendapat bekalan bahan mentah tidak halal dari sebuah syarikat pengedar dari Pulau Pinang hujung April lalu.

Susulan itu, mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia mengambil keputusan menarik semula sijil pengesahan halal Malaysia bagi syarikat pengedar makanan itu selepas laporan kimia mendapati terdapat Deoxyribonucleic Acid (DNA) babi dalam produk keluaran syarikat itu yang turut diedarkan ke kopitiam.

Sementara itu, Pengarah Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Perak, Mohd Hilmi Mohd Noor yang ditemui semalam berkata, pihaknya memandang serius perkara itu melalui kerjasama dengan Jabatan Agama Islam Perak (JAIP).

Katanya, KPDNKK mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu atau pihak yang didapati menggunakan logo halal palsu atau tamat tempoh.

Menurutnya, penguatkuasaan berhubung perbahasan ‘halal’ dilaksanakan di bawah Akta Perihal Dagangan 1972/Perintah Perihal Dagangan Penggunaan Perbahasaan ‘Halal’) 1975/Perintah Perihal Dagangan (Penandaan Makanan) 1975. “Akta ini memberi perlindungan kepada peniaga dan pengguna daripada amalan perdagangan yang tidak sihat seperti penggunaan perihal dagangan palsu atau mengelirukan berhubung dengan harga dan barang-barang serta pernyataan palsu yang mengelirukan berhubung dengan perkhidmatan, tempat tinggal dan kemudahan.

“Penggunaan perbahasaan ‘halal’, ‘Ditanggung Halal’, ‘Makanan Islam’ atau sebagainya termasuk dalam bentuk logo oleh premis perniagaan tidak diwajibkan di bawah undang-undang sedia ada,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini, semalam. -hm

Pemanasan Global Meningkatkan Air Laut, 7 Bandar Bakal Tenggelam

Kajian tempatan dan antarabangsa mengesahkan air laut semakin meningkat akibat pemanasan global, sekali gus mencetuskan gesaan masyarakat antarabangsa supaya isu berkenaan diberi perhatian serius oleh semua negara.

Menurut Laporan Penilaian Perubahan Iklim Keempat oleh Panel Antara Kerajaan Mengenai Perubahan Iklim (IPCC) yang dikeluarkan pada 2007, ada bukti kukuh paras air laut dunia meningkat beransur-ansur dalam abad ke-20, dan dijangka semakin serius pada abad ini akibat dua punca utama, iaitu pengembangan air laut daripada faktor haba serta kecairan bungkah ais.

Kajian oleh Ketua Program Geoinformasi, Bahagian Perhutanan dan Alam Sekitar, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Dr Khali Aziz Hamzah bersama Hamdan Omar, bertajuk ‘Vulnerability Assestment of Coastal Zones Using Geospatial Technologies’ yang diperoleh dari internet, turut memetik laporan IPCC 2001 yang menjangkakan peningkatan tambahan 48 sentimeter (sm) air laut, menjelang 2100, iaitu dua kali ganda kadar peningkatan untuk abad ke-20.

Menurut kajian itu, peningkatan paras air laut mengakibatkan masalah banjir dan hakisan, di mana kenaikan satu sentimeter boleh menghakis pantai kira-kira satu meter secara mendatar.

Kajian itu turut memetik sumber Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar pada 2008 yang menyatakan 40 meter tanah di sebanyak 33 lokasi sepanjang pantai Malaysia hilang setiap tahun, yang berpunca daripada pelbagai faktor, termasuk peningkatan air laut serta hakisan.

Khali Aziz ketika diminta mengulas mengenainya, berkata isu berkenaan harus diberi tumpuan serius semua agensi berkaitan bagi memastikan persediaan sewajarnya dari peringkat awal.

Hasil pelbagai kajian itu selari dengan penemuan pakar Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), bahawa beberapa bandar di kawasan rendah di negara ini, terutama berhampiran pantai, mungkin ditenggelami air laut dalam tempoh sembilan tahun akan datang berikutan fenomena paras air laut meningkat, akibat pemanasan global.

Akhbar ini semalam melaporkan jika fenomena itu berterusan secara konsisten dan tiada langkah pencegahan dirangka dari awal, antara kawasan berisiko tinggi ditenggelami pada 2020 ialah Batu Pahat, Melaka, Pulau Pinang, Miri, Klang, Selangor dan Pekan.

Penemuan pakar UTHM itu adalah berdasarkan hasil analisis data paras air laut yang direkodkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sejak 2004 sehingga awal tahun ini yang menunjukkan paras air laut negara meningkat secara purata 10 sm setiap tahun.

Laporan Iklim Dunia, iaitu blog mengenai perubahan iklim mendedahkan pada 2007 purata peningkatan air laut global berlaku pada kadar 1.8 milimeter (mm) setahun antara 1961 hingga 2003. Bagaimanapun, kadar peningkatan itu bertambah pantas kepada 3.1 mm sepanjang 1993 hingga 2003.

Bagaimanapun, Khali berkata, kajian lanjut yang lebih terperinci penting dilakukan oleh pihak berkuasa bagi mengesahkan kemungkinan berlaku ancaman berkenaan dengan mengambil kira pelbagai faktor secara kolektif.

Beliau berkata, persediaan awal amat penting bagi menangani kemungkinan itu berlaku kerana sebarang tindakan perlu mengambil kira langkah jangka panjang dan tidak boleh dilakukan pada saat akhir.

Antara cadangan beliau ialah memastikan pemuliharaan hutan bakau yang mampu menghalang hakisan tanah di pantai serta mengawal pembangunan di kawasan tepi pantai.

Sementara itu, perunding alam sekitar, Brent Hoare yang juga Pengarah Eksekutif Green Cooling Association yang berpangkalan di Australia, mengakui fenomena peningkatan paras air laut kini menjadi kebimbangan global, termasuk dakwaan ia bakal menenggelamkan kawasan di negara tertentu.

“Kejadian alam boleh berlaku di luar jangkaan. Justeru, amat penting membuat persediaan awal untuk menghadapi sebarang kemungkinan kerana hasil daripada tindakan yang diambil hanya boleh diketahui dalam jangka masa panjang. Ini tanggungjawab kita demi generasi akan datang,” katanya. -BH


Johor mahu benteng laut

Usaha bentuk dataran secara semula jadi, elak hakisan: MB

JOHOR BAHRU: Kerajaan Johor mencadangkan pembinaan benteng khas di sepanjang pantai barat Semenanjung termasuk negeri ini, bagi membantu pesisiran pantai membentuk dataran secara semula jadi selain mengelak hakisan.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman, mengakui kerajaan negeri sudah mengesan fenomena paras air laut yang meningkat di pesisiran pantai negeri ini khususnya di pantai Batu Pahat.

Katanya, beberapa kawasan kebun juga ditenggelami air atau hilang disebabkan kenaikan paras air laut sejak beberapa tahun kebelakangan ini, berikutan pesisiran pantai Batu Pahat antara kawasan terendah di Johor.

“Sepanjang pantai barat termasuk di Johor memerlukan pembinaan benteng supaya aliran air dapat dihalang dan pada masa sama segala tanah, lumpur serta pasir dapat diperangkap dan membentuk pemendapan di pesisiran pantai," katanya di sini, semalam.

Beliau mengulas laporan Berita Harian semalam, yang mendedahkan beberapa bandar negara ini di kawasan rendah terutama berhampiran pantai, bakal ditenggelami air laut menjelang 2020, berikutan fenomena paras air semakin meningkat ekoran kepanasan global.

Antara kawasan berisiko ditenggelami air laut itu termasuk Batu Pahat, Melaka, Pulau Pinang, Miri, Klang dan Pekan, jika fenomena itu konsisten, di samping tiada langkah pencegahan dirangka dari awal.

Risiko bandar ditelan laut itu ditemui pakar Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) hasil analisis data paras air laut yang direkodkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sejak 2004.

Abdul Ghani berkata, proses pemendapan yang berterusan dan dalam tempoh lama, akan membantu pesisiran pantai berkenaan membentuk daratan secara semula jadi untuk mengelak hakisan malah membolehkan negara mendapatkan semula tanah.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UTHM, Prof Ir Dr Abdul Aziz Abdul Samad, berkata pihaknya sedia menyerahkan laporan kajian paras air laut jika diminta kerajaan negeri terbabit.

“Kami pernah membuat kajian hakisan di Senggarang dan laporannya sudah dikemukakan kepada kerajaan negeri untuk tindakan lanjut pada tahun lalu,” katanya.


Ulasan GB

Kita masih ingat dengan peristiwa tahun 2006 & 2007 dimana seluruh negeri Johor tiba-tiba dilanda banjir paling buruk dalam sejarah.

Ketika itu, banjir besar yang melanda menyebabkan banyak laluan terputus, sama ada jalan-jalan ini dinaiki air, jambatan runtuh atau pun berlaku tanah runtuh di sepanjang laluan ini, antaranya laluan Johor Bahru – Kota Tinggi, Kota Tinggi-Mersing, Kota Tinggi-Kulai, Felda Sungai Sayong-Kota Tinggi dan Bandar Tenggara-Kota Tinggi, ini menyebabkan laluan darat untuk keluar-masuk ke Bandar Kota Tinggi terputus sama sekali.

Selain Batu Pahat dan Kota Tinggi, Skudai dan Pontian juga turut dilanda banjir besar ketika itu, banyak rumah penduduk ditenggelami air sehingga ke bumbung dan sekali lagi mereka terpaksa berkampung di pusat-pusat pemindahan.

Kajian dan ramalan mengenainya telah dilakukan tetapi pengabaian terhadapnya mengakibatkan bencana yang tak terperi dasyatnya.

Semuga ia menjadi pengajaran.

Menjadi Muslim Adalah Hal Terindah Dalam Perjalanan Hidup Saya

Ia meminta dipanggil Jill saja. Menganut Islam beberapa tahun lalu, dia kini mantap menjadi seorang Muslimah. "Insya Allah, Islam akan saya bawa sampai maut menjemput," ujarnya. Berikut kisahnya tentang pilihannya pada Islam:

"Ketika remaja, saya bekerja secara sambilan di sebuah restoran milik orang Palestin. Ya, pemilik itu seorang Muslim. Ini kali pertama saya, remaja kulit putih kelahiran Amerika, bertemu dengan Muslim. Dia soleh. Dia memperlakukan karyawan dengan "hati". Dia menyambut siapa saja dengan ramah. Dia sangat berbeza dengan Muslim yang saya kenal.

Masuk kuliah, saya memutuskan memilih jurusan sejarah timur tengah. Di sini, saya mengenal lebih jauh tentang Islam dari perspektif sejarah. Siapa penyebar ajaran Islam, bagaimana dia, apa isi ajarannya, dan seterusnya. Hati saya makin tertawan pada Islam. Namun saat itu saya belum memutuskan menganut Islam.

Pada perjalanannya kemudian, saya berkenalan dengan seorang pemuda yang mengenalkan saya pada sufisme Islam. Dari pemuda yang di kemudian hari menjadi suami saya ini, saya menyimpulkan satu hal tentang Islam: agama yang logik dan berpengetahuan. Satu kata yang selalu saya ingat: "Jill, islam adalah agama yang logik. Dia bukan hanya agama, tapi jalan keluar untuk hidup."

Dan saya membuktikannya sendiri. Setiap kali ada masala, Islam membimbing saya untuk tenang dan keluar dari masalah itu. Ajaran Islam juga dapat diterima akal. Bahkan, misalnya, untuk hal remeh kenapa wanita harus mengenakan jilbabpun, ada alasan logik yang dapat diterima akal.

Saya memutuskan berislam tidak dengan cara membabi buta. Saya mempelajarinya lebih dulu. Saya orangnya sangat berhati-hati. Betul, calon suami yang mengenalkan saya lebih jauh pada Islam, tapi pendapatnya bukan harga mati bagi saya. Saya tetap mengikuti kelas pendidikan Islam, bertanya pada teman-teman yang lain, dan seterusnya. Intinya, saya terus belajar.

Menganut Islam adalah hal terindah dalam perjalanan hidup saya. Insya Allah, saya akan membawanya hingga maut menjemput. Berislam, bukan sekadar mengucap syahadat, selesai. Insya Allah, saya akan terus belajar tentang Islam, meningkatkan dan terus menjaga keimanan saya. Insya Allah, semoga Allah selalu membimbing saya." -republika