22 Ogo 2014

[VIDEO & GAMBAR] Pesawat Bawa 20 Jenazah Mangsa MH17 Selamat Mendarat


Pesawat khas Malaysia Airlines yang membawa 20 jenazah rakyat Malaysia mangsa tragedi MH17, mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA), Sepang pukul 9.54 pagi ini.

Pesawat itu berlepas dari Lapangan Terbang Schiphol Amsterdam pukul 9.40 malam tadi untuk penerbangan selama 12 jam ke Kuala Lumpur, membawa kumpulan pertama jenazah dalam 17 keranda dan tiga dalam kendi berisi abu mayat.

Setiap keranda yang membawa jenazah mangsa tragedi MH17 dibawa ke kenderaan jenazah oleh kumpulan pengusung seramai lapan anggota ATM.

Sebelum itu, Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah tiba di Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) untuk memberi penghormatan kepada 20 jenazah rakyat Malaysia mangsa tragedi MH17.

Bersama Seri Paduka berdua ialah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Sudah sedia berada di KLIA ialah waris-waris mangsa yang menunggu ketibaan jenazah pagi ini di kompleks bersebelahan terminal utama KLIA.

Yang turut hadir ialah Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Puan Sri Norainee Abdul Rahman, menteri-menteri Kabinet, para anggota Parlimen daripada Barisan Nasional dan anggota pembangkang serta para diplomat asing.

Empat puluh tiga rakyat Malaysia terbunuh dalam tragedi itu semasa Penerbangan MH17 dari Amsterdam ke Kuala Lumpur ditembak jatuh di Ukraine. -mk


Gambar Istiadat Penghormatan & Penerimaan Jenazah Mangsa Nahas MH17

SAYU... Berikut adalah gambar sekitar majlis istiadat penghormatan dan penerimaan 20 jenazah mangsa tragedi MH17 warganegara Malaysia yang berlepas dari Amsterdam ke Kuala Lumpur, malam Khamis.

Jenazah selamat tiba di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kira-kira pukul 10 pagi Jumaat.

Sebahagian waris mangsa nahas pesawat MH17 kelihatan sebak ketika menunggu jenazah diturunkan dari pesawat khas.

Pesawat khas membawa 20 jenazah mangsa nahas MH17 selamat tiba di KLIA, pagi Jumaat.

Anggota ATM mengusung keranda jenazah mangsa nahas MH17 sebelum dikebumikan ditanah perkuburan.

Sekumpulan pramugara dan pramugari pesawat penerbangan Malaysia (MAS) berada di luar Kompleks Bunga Raya, KLIA sementara menunggu ketibaan pesawat membawa 20 jenazah mangsa MH17.

Konvoi kereta jenazah memasuki perkarangan Kompleks Bunga Raya bagi istiadat penghormatan jenazah tragedi pesawat MH17 di KLIA.

Sekumpulan jurugambar dan juruvideo berada di Kompleks Bunga Raya, KLIA, menunggu ketibaan pesawat membawa jenazah mangsa nahas MH17.

Papan tanda elektronik turut memaparkan perkataan 'Hari Berkabung Malaysia 22 Ogos 2014' di sekitar ibu negara pada Jumaat.
-sumber: mstar

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Dapatkan produk kesihatan untuk menambahkan kekuatan lelaki
dengan produk kami. Sila klik SINIMH17: Selamat Pulang & Takziah Kepada Keluarga Mangsa -updated


Berkut adalah maklumat pergerakan jenazah mangsa nahas pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH17 sebaik sahaja Majlis Istiadat Penghormatan Jenazah Tragedi MH17 berakhir pada Jumaat.

Konvoi diiringi oleh unit bermotorsikal dan MPV Trafik PDRM. Sila berikan laluan dengan memperlahankan/memberhentikan kenderaan dengan menghimpit ke kiri untuk memberi laluan kepada konvoi.

1.MASTURA MUSTAFA


KLIA - Lebuh Raya Utara Selatan - Tol Senawang - Jalan Seremban - Kuala Pilah - Masjid Al-Taqwa Paroi - Tanah Perkuburan Paroi.

2. AHMAD HAKIMI HANAPI

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Putrajaya - Lebuh Persiaran Perdana - Masjid Putrajaya - Lebuh Presint 20

3. HAMFAZLIN SHAM MOHAMED ARIFIN

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Susur Bukit Jalil - MRR2 - Wangsa Maju (Rumah) - Tanah Perkuburan Gombak.

4. NUR SHAZANA MOHAMED SALLEH

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Putrajaya - Lebuh Persiaran Perdana - Masjid Putrajaya - Lebuh Presint 20.

5. DORA SHAHILA KASSIM

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Susur Jalan Kuchai Lama - Jalan Istana Baru - Jalan Duta - Jalan Semantan - Jalan Damansara - Masjid Al-Taqwa - Jalan Tun Muhd. Fuad - Tanah Perkuburan Bukit Kiara.

6. FOO MING LEE

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.

7. KARAMJIT SINGH KARNAIL SINGH

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Kesas - Susur Seksyen 20 - Nirvana Shah Alam.

8. NG QING ZHENG

KLIA - Lebu Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.

9. MABEL ANTHONY SAMY

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.

10. PAUL RAJASINGAM SIVAGNANAM

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.

11. ELISABETH NG LYE TI

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Susur Bukit Jalil - MRR2 - Bulatan Kuari - Xiao En Bereavement.

12. LEE HUI PIN

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Kesas - Susur USJ - Rumah Mangsa - Nilai Memorial Park.

13. ANGELINE PREMILA RAJANDARAN

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Kesas - Susur Banting/Klang - Jalan Ampuan Rahimah - Rumah Mangsa.

14. ARIZA GAZALEE

(Helikopter) KLIA - TUDM Kucing
(Van Jenazah) Jalan Lapangan Terbang - Jalan Tun Jugah - Jalan Tun Razak - Jalan Marikan Salleh - Jalan Tun Sallehudin - Bulatan Bersik - Bulatan Mahkamah - Bulatan Sesco - Jalan Sarawak Golf Club - Jalan Masjid Negeri - Bulatan Semariang - Jalan Sultan Tengah (Tanah Perkuburan).

15. MUHAMMAD AFIF TAMBI

(Helikopter)KLIA - TUDM Kucing.
(Van Jenazah) Jalan Lapangan Terbang - Jalan Tun Jugah - Jalan Tun Razak - Jalan Marikan Salleh - Jalan Tun Sallehudin - Bulatan Bersik - Bulatan Mahkamah - Bulatan Sesco - Jalan Sarawak Golf Club - Jalan Masjid Negeri - Bulatan Semariang - Jalan Sultan Tengah (Tanah Perkuburan).

16. AZRINA YAKOB

(Helikopter) KLIA - LT Tekah
(Van Jenazah) Taiping - Jalan Tekah - Masjid Al-Hidayahassam Kumbang - Tanah Perkuburan Masjid Al-Hidayah - Jalan Muzaffar Shah - Assam Kumbang.

17. HASNI HARDI PARLAN

(Helikopter) KLIA - LP Padang B Sekolah Tinggi Segamat.
(Van jenazah) Masjid Jamek Segamat - Jalan Johor Bahru (KM185 - KM198) - Seremban - Tanah Perkuburan Islam Batu 8, Kampung Paya Luas.

18. MOHD. ALI MD. SALIM

(Helikopter) KLIA - IKBN Pagoh.
(Van Jenazah) Jalan Pagoh - Pekan Pagoh - Jalan Sengkang - Jalan Kampung Raja (Tanah Perkuburan).

19. RAHIMMAH NOOR

(Helikopter) KLIA - LTAS Ipoh.
(Van Jenazah) Jalan Persiaran Azlan Shah - Jalan Azlan Shah - Jejantas Jalan Gopeng - Jejantas Pantai Puteri - Jalan Tambun - Jalan Tambun Ampang - Tanah Perkuburan Kampung Masjid Lama.

20. CHONG YEE PHENG

(Helikopter) KLIA - LTAS Ipoh LTAS
(Van Mayat) Jalan Persiaran Azlan Shah - Rumah.

Jenazah Mohd Ali Mangsa MH17 Paling Sempurna. Bapa Tidak Sabar Untuk Tatap, Peluk dan Cium Setiba di Tanah Air Nanti.MUAR – Md Salim Sarmo, 65, bapa kepada Allahyarham Mohd Ali, seorang daripada mangsa nahas pesawat MH17 berkata, beliau dan keluarga tidak sabar untuk menatap wajah, memeluk dan mencium jenazah anak lelakinya itu yang dijadualkan tiba dengan helikopter di Stadium Mini Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Pagoh, dekat sini tengah hari ini.

Ketika ditemui pemberita di kediamannya di Kampung Jayor, Pagoh di sini hari ini, beliau menerima dengan penuh syukur dan gembira mengenai berita keadaan jasad anaknya itu yang dikatakan hampir sempurna sifatnya ketika dimandi dan disembahyangkan di Amsterdam, Belanda.

“Kami sekeluarga reda dan tidak kisah dengan keadaan jasad Mohd Ali tetapi saya dimaklumkan melalui telefon oleh kawan-kawan anak saya dari Belanda yang membantu memandikan dan menyembahyangkan jenazah, mayatnya adalah yang paling sempurna.

“Mereka kata cukup sifat dan tangan juga lembut semasa jenazah dimandikan. Kami cukup lega, berpuas hati dan berterima kasih kerana diberi kebenaran untuk melihat wajah Mohd Ali buat kali terakhir esok,” katanya.

Mohd Ali adalah calon pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) yang mengikuti pengajian ijazah kedoktoran dalam bidang Development Neuropsychopathology di Erasmus Universitiet Rotterdam, Belanda.

Md Salim berkata mereka sekeluarga hanya dibenarkan melihat wajah Mohd Ali tetapi dilarang mengambil gambar bagi mengelak pihak tidak bertanggungjawab memanipulasikan potretnya untuk tujuan tidak baik.

Dia berkata persiapan menyambut jenazah dilakukan sejak tiga hari lalu antaranya di IKBN Pagoh, proses menurap jalan ke rumahnya dan kerja-kerja menggali kubur di Tanah Perkuburan Islam Kampung Raja, Pagoh, yang membabitkan petugas Pejabat Daerah, Jabatan Kerja Raya, Majlis Perbandaran Muar (MPM), Pejabat Parlimen Pagoh, UMNO Bahagian Pagoh, polis dan bomba.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Anggota Parlimen Pagoh dan Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin adalah antara yang menyambut jenazah Mohd Ali di IKBN.

Beliau sekeluarga berlepas ke Kuala Lumpur pukul 4 petang tadi untuk menyambut ketibaan jenazah pagi ini.

Selepas itu, mereka akan mengiringi jenazah yang akan diterbangkan menggunakan helikopter ke IKBN Pagoh.

Jenazah Mohd Ali akan disemadikan bersebelahan pusara datuk saudaranya, Jawat Suradi, yang meninggal dunia September tahun lalu pada usia 93 tahun, kerana hubungan mereka amat rapat.

“Setiap kali pulang ke tanah air, Mohd Ali pasti melawat datuk saudaranya itu dan kebetulan semasa hari raya puasa tahun lalu, mereka berdua ada mengambil gambar bersama. Tidak sangka pula, mereka akan disemadikan bersebelahan,” katanya.

Md. Salim, bapa kepada lapan anak itu, turut merakamkan penghargaan kepada semua yang terlibat membawa jenazah anaknya pulang terutama kepada Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, Muhyiddin, Kerajaan Malaysia, Malaysia Airlines dan kedutaan Malaysia di Belanda.
– BERNAMA


'Bagaikan mati hidup semula' - Ibu Hamfazlin Sham


Itulah yang dirasai ibu kepada pramugari Hamfazlin Sham Mohamed Arifin, 37, selepas mengetahui jenazah anaknya itu adalah antara 20 yang akan tiba di Malaysia pada Jumaat untuk disemadikan.

Hamlah Hassan, 61, berkata sebelum dimaklumkan perkara itu, beliau sentiasa berdoa agar jenazah anaknya ditemui dan dapat dibawa pulang.

"Hari-hari makcik tengok berita, dapatkan perkembangan terkini dan berdoa supaya dapat berjumpa jenazah, dan akhirnya doa makcik dimakbulkan bila arwah ditemui dan pihak berkenaan memaklumkan jenazahnya sempurna," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata jenazah Hamfazlin Sham akan dihantar ke rumah keluarganya di Wangsa Maju dan akan dikebumi di Tanah Perkuburan Batu Muda, Gombak di sini.

"Jenazah akan tiba di rumah terlebih dahulu, dan kami akan tunggu di sini untuk menyembahyangkan jenazah di masjid berdekatan. Selepas solat Jumaat baru jenazah akan dikebumikan," katanya.

Dalam pada itu, adik Allahyarham, Hamizah Sham, 26, berkata mereka sekeluarga reda dengan apa yang terjadi walaupun tidak dapat melihat jenazah.

"Kami terima seadanya, yang penting arwah sampai dengan selamat dan lengkap," katanya.

Kerajaan hari ini mengeluarkan senarai 20 jenazah mangsa tragedi MH17 warga Malaysia yang akan tiba di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur untuk istiadat penghormatan pada Jumaat.

Sebelum ini, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata bertafakur selama seminit bagi menghormati jenazah tragedi pesawat MH17 dijadual berlangsung bila-bila masa seawal 10.30 pagi.

Sejumlah 43 warga Malaysia adalah antara penumpang dan anak kapal pesawat yang terhempas di timur Ukraine pada 17 Julai.

Pesawat berkenaan, yang membawa 283 penumpang dan 15 anak kapal, dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur ketika ditembak jatuh di negara bergolak itu.
-astroawani


IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Dapatkan produk kesihatan untuk menambahkan kekuatan lelaki
dengan produk kami. Sila klik SINI[VIDEO] Ribut Dasyat Sebabkan Bumbung-bumbung Rumah Berterbangan


Menggigil lihat bumbung rumah terbang

Sungai Siput: “Sebaik saja melihat bumbung di bahagian depan rumah diterbangkan angin badan saya tiba-tiba menggigil lalu cuba menyelamatkan diri di kawasan lapang dan selamat,” kata Jamaliah Basri, 33, penduduk Kampung Sentosa di sini, salah seorang daripada mangsa ribut minggu lepas.

Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang, hampir 40 rumah di sekitar kampung berkenaan mengalami kerosakan selepas hujan lebat disusuli ribut menyebabkan atap beberapa rumah di kawasan itu terbang, malah bumbung sekolah juga mengalami kerosakan.

Menurut Jamaliah, ketika kejadian dia bersama dua anak perempuannya berusia 15 tahun dan seorang lagi yang berusia tiga tahun berada di bilik tidur sebelum bertindak menyelamatkan diri ke rumah jiran kerana bimbang sesuatu yang buruk berlaku.

“Secara tiba-tiba, angin kuat datang, habis atap rumah saya terbang. Ketika itu saya berasa amat takut sehingga menggigil badan.Bila saya pergi ke rumah jiran, baru rasa ada kekuatan sikit dan tidak lagi begitu takut “Apabila keadaan sudah reda, saya kembali ke rumah dan lihat keadaan rumah agak teruk. Hampir semua peralatan elektrik basah dan tilam serta kerusi juga basah,” katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini semalam.

Katanya, pakaian dan buku sekolah anaknya turut mengalami kerosakan akibat kejadian itu.

Sementara itu, seorang penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Hashim, 40-an, berkata, kejadian itu menyebabkan bumbung dan dinding rumah turut mengalami kerosakan akibat ribut.

Menurutnya, beberapa batang pokok besar yang berada berhampiran kawasan kampung juga tumbang dalam kejadian itu.Berikut ini dipaparkan sebuah video kejadian ribut yang menerbangkan bumbung rumah berterbangan. Tidak diketahui di mana kejadian ini berlaku, mungkin tiada kena mengena dengan berita di atas.

Namun ia cukup menginsafkan kita, dimana tiada siapa dapat menahan kekuasaan Allah.

Ia hanya sekelumit, mungkin tidak sampai 1% daripada peristiwa yang bakal dan pasti terjadi ..... seperti yang dikisahkian di dalam Al-Quran.

Apakah mereka tidak menunggu melainkan kedatangan malaikat (yang mencabut nyawa mereka), atau kedatangan (azab) Tuhanmu, atau kedatangan sebahagian dari tanda-tanda Tuhanmu (yang menjadi alamat hari kiamat). Pada hari datangnya sebahagian dari tanda-tanda Tuhanmu itu, tidak berfaedah lagi iman seseorang yang tidak beriman sebelum itu, atau yang tidak berusaha mengerjakan kebaikan mengenai imannya. Katakanlah: "Tunggulah kamu (akan apa yang kamu berhak mendapatnya), dan kami pun sebenarnya menunggu (akan apa yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada kami)". Surah - Al an'am 158.

video ikhsan fb sukan star tv
IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Dapatkan produk kesihatan untuk menambahkan kekuatan lelaki
dengan produk kami. Sila klik SINI