9 Dis 2013

[VIDEO] Amazon.com Guna "Kapal Angkasa" Hantar Barang Kepada Pelanggan

Pembelian secara "online" bakal menjadi mudah. Perusahaan runcit online terbesar di dunia, Amazon.com, telah menyiapkan layanan menghantar barangan langsung kepada pembeli menggunakan pesawat seperti sebuah piring terbang angkasa atau sebuah mini-helikopter yang dinamakan "drone".

Pengarah Utama Amazon, Jeff Bezos menyatakan, "drone" disebut Octocopters, dapat mengirimkan barangan yang beratnya mencapai 2.3 kilogram kepada pelanggan dalam masa 30 minit bahkan kurang dari itu.

Namun, dia menambahkan bahawa layanan ini masih memerlukan waktu panjang untuk dimulakan. Kerana, US Federal Aviation Administration belum bersetuju membenarkan penggunaan pesawat tanpa pemandu untuk tujuan awam.

"Saya tahu hal ini seperti cereka ilmiah, tapi sebenarnya tidak," kata Bezos dalam program 60 Minit stesyen television CBS.

"Dari sudut pandang teknologi, kami telah sedia untuk beroperasi secara komersial dengan segera jika semua peraturan yang diperlukan siap."

"Suatu hari, Prime Air akan dilihat biasa seperti melihat trak-trak di jalanraya," tambahnya.

Amazon menayangkan rakaman video melalui lamanwebnya yang memperlihatkan drone mengambil barangan dari salah satu gudang dan menghantarnya di depan pintu rumah pelanggan.

Ruang udara awam diharapkan akan dibuka untuk semua jenis "drone" di AS pada 2015 dan di Eropah pada 2016.


Tiba-tiba Ali Rustam Merasa Dirinya Tersisih Di Dalam UMNO

Saya sedar siapa kawan, siapa lawan – Ali Rustam

"Bohonglah kalau saya tidak ada rasa kecewa dengan apa yang berlaku sepanjang Perhimpunan Agung UMNO 2013 ini. Tapi saya pasrah kerana bila terjadi begini, barulah saya sedar siapa lawan, siapa kawan,".

Itulah kata Datuk Seri Wira Ali Rustam, bekas ketua Menteri Melaka yang masih mampu tersenyum walaupun dalam diam dipinggirkan oleh semua Umno Bahagian di Melaka.

"Memang pedih sangat hati saya apabila lima Bahagian di Melaka tidak menyokong saya sebagai calon Naub Presiden UMNO yang lalu. Tapi siapa saya yang hendak menegur kelima-lima bahagian tersebut?

"Kalau saya masih lagi Ketua Menteri Melaka, saya pasti semua Bahagian di negeri kelahiran saya ini akan menyokong penuh hasrat saya. Oleh kerana saya sudah bukan sesiapa lagi dan tidak ada kuasa memerintah, mungkin itulah sebabnya mereka tidak mahu menyokong saya,”katanya.

Apapun kata Ali, sewaktu memegang tampuk kuasa, memang semua ahli UMNO mendampinginya tidak kira masa.

"Yang sudah tu sudahlah. Saya tak mahu berdendam. Biarlah orang buat kita dan tak perlu kita nak benci sesiapa. Cuma saya kini sedar yang mana kawan dan yang mana lawan.

"Tak sangkalah juga ramai di kalangan kawan-kawan saya rupa-rupanya ada kepentingan diri dan tidak ikhlas dalam menjalin persahabatan,” ujarnya.

Tambah Ali, walaupun tidak memegang apa-apa jawatan pentig dalam negeri, dia tetap berpuas hati kerana berjaya membangunkan Melaka sebagai antara negeri termaju dan tercantik di Malaysia.

"Biarlah kalau orang negeri sendiri lupa pada saya asalkan orang luar tahu bahawa perubahan Melaka hari ini adalah antara hasil kerja saya selama menjadi Ketua Menteri selama 15 tahun," katanya. - MalaysiaGazette

Biarkan UMNO Dengan Extremismnya, Lagi Cepat Ia Dikuburkan!


Omongan kosong Presiden Umno – Sakmongkol

Saya hendak ketawa mendengar ucapan penutup Dato Najib. Dia kata Umno mesti adapt. Hah? Umno nak jadi parti masa depan bukan parti ditelan masa, kata Presiden Umno itu.

Saya sudah dahulu bercakap mengenai perkara ini. Najib baru hendak cakap. Kerana itulah saya sudah kata lama dahulu – if Najib can become PM, anyone else can.

Persoalan yang lebih penting ialah bolehkah kita percaya pengucapan Najib? Bezanya, saya berdoa agar Umno jangan adapt - biarkan ia dengan faham ektremismenya. Amat baik sekali jika idea-idea Zul Nordin diserapkan dalam prinsip Umno.

Tapi bolehkah kita percaya cakap Najib? Saya ada pengalaman lansung dengan dia, maka boleh saya kata secara beralas – cakap lain, perlaksanaannya lain. Faham-fahamlah apa maksudnya ini.

Bagaimana Umno hendak adapt? Kecuali Najib pekak telinganya. Ada perwakilan kata tidak mengapa jika orang kata Umno rasis sebab memang Umno itu rasis; ada perwakilan kata ekuiti Melayu mesti 67% sedang orang Melayu tulen hanya 51% agaknya.

Ada perwakilan kata biar kita wujudkan jutawan Melayu supaya Islam terjaga. Ini saya tidak faham. Bagaimana kejutawanan seseorang dapat membangunkan Islam.

Yang nanti akan jadi jutawawan itu Melayu mana? Zaman DEB dulu kerajaan Umno beri RM54 blllion kepada dato, tan sri, dato sri – semua pembelot-pembelot ini jual hendak kaya. Sekarang ekuiti Melayu tinggal RM2 billion. Jadi mengapa kita nak ulang strategi salah?

Ada perwakilan kata haramkan Syiah sehingga Wak Jahid beri kebenaran untuk menangkap Mat Sabu. Kita cabar kerajaan Umno keluarkan fatwa bahawa Syiah itu kafir. Isytihar Syiah bukan Islam. Kemudian kita cabar kerajaan Umno putuskan hubungan diplomatik dengan semua negara Islam yang Syiah. Tangkap semua orang Iran di Malaysia sumbat mereka dalam lokap.

Najib tidak dengarkah jeritan dan pekikan ini semua? Bab Najib nak puji isteri dia – itu saya tak campur, walaupun dia tahu ramai ahli Umno dan pemimpin Umno meluat tengok dan dengar Rosmah Mansor. Najib puji isteri dia, itu hal dia.

Tapi ucapan presiden semasa mula persidangan dan ucapan pengulungan, tidak bemaya. Ini menzahirkan kekosongan Najib sebagai pemimpin Umno. Syukurlah Umno itu tidaklah mewakili semua Melayu.

Maka jika orang tanya saya, saya akan kata Najib hanya omong-omong kosong. Kenapa saya cakap demikian? Sebab dia tidak ada keberanian moral untuk menyangah dan membetulkan cakap-cakap ekstrim semasa PAU.

Mana ada Najib bercakap mengenai kaedah menyelesaikan jurang antara Melayu kaya dengan Melayu miskin? 20% Melayu teratas ada pendapatan bulanan RM10,600.40% Melayu terbawah pendapatan bulanan mereka RM1500.

Lapan juta orang Melayu layak menerima BR1M mengesahkan seramai itulah Melayu miskin. Malah dengan tidak menyentuh perkara ini, Najib sebetulnya bersetuju dengan program mengayakan segelintir Melayu terpilih.

Mana ada Najib bercakap mengenai rekonsiliasi kerana mustahil dia tidak faham bahawa negara kita tidak boleh maju kehadapan tanpa penyatuan semua bangsa Malaysia. Mana ada Najib cakap mengenai perlunya keterbukaan bila ada orang cakap isytihar Sunni sebagai Islam sah di Malaysia? Ada Najib berani mengisytiharkan yang Syiah itu agama bukan Islam?

Ada Najib berhentikan cakap-cakap persecution ke atas mereka yang mempunyai citarasa seksual yang berbeza sedangkan kita sudah ada undang-undang mencegah perkara demikian? Kenapa dia tidak beritahu mamat Umno? Hoi – kita dah ada undang-undang.

Ia sudahpun diharamkan. Cakap oleh mamat Umno hanya ada satu tujuan – yakni menghala kepada Anwar Ibrahim.

Ada Najib berani membetulkan keangkuhan Zahid Hamidi yang mahu menggunakan kuasa menangkap Mat Sabu? Apa yang Mat Sabu sudah lakukan?

Maka, pembaca yang budiman, jangan kita melopong mulut dengar madah Najib. Itu semua omongan kosong. – sakmongkol

ULASAN GB

Saya amat bersetuju dengan pandangan Sakmongkol di atas. Biarkan UMNO dengan risisma dan ekstemismnya. Kerana dengan cara demikian ia akan lebih cepat membawa UMNO masuk ke lubung kubur.

Jika kita ikuti ucapan-ucapan perwakilan UMNO 2013 yang lalu, masing-masing perwakilan semacam sudah lemas. Mereka menunjukkan sangat yang UMNO sedang nazak, justeru itu kena kembali ke semangat assabiyah - itu sudah pun merupakan tanda dan alamat UMNO semakin pendek umur.

Hukum kebenaran dan keadilan sedang berjalan - UMNO sebenarnya sedang meniti di penghujung usianya.

Semakin Najib Pertahan, Semakin Ramai Yang Loya & Menyampah Dengan Rosmah


Gugurkan menteri yang tak berkesan, gantikan dengan Rosmah - A Kadir Jasin

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times Press (NSTP) Datuk A Kadir Jasin mencadangkan agar isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dilantik menjadi Menteri Tugas-tugas Khas.

Menurut beliau, Rosmah ternyata lebih berkesan berbanding dengan beberapa menteri yang sedia ada bagi tujuan membantu negara dalam situasi-situasi tertentu.

“Berpandukan maklumat Mohd Najib itu, eloklah beliau menimbang semula kedudukan Menteri Luar Negeri, Anifah Aman, kerana ternyata beliau tidak seberkesan Rosmah dalam menyelesaikan krisis antarabangsa.

“Begitu juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Perindustrian, Mustapa Mohamed, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia Rohani Abdul Karim dan Menteri Pelajaran, Muhyiddin Mohd Yassin, kerana Rosmah juga terlibat di sana sini dalam tugas-tugas yang sepatutnya dilaksanakan oleh menteri-menteri berkenaan,” katanya dalam sebuah artikel blognya, The Scribe.

Katanya dengan cara itu, menteri-menteri yang tidak menunjukkan prestasi yang baik boleh digugurkan serta, justeru menjimatkan perbelanjaan negara dengan megurangkan bilangan kementerian.


Kata beliau, meskipun pilihan raya telah berlalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak masih boleh melantik Rosmah sebagai senator dan seterusnya menteri.

Kadir menyatakan bahawa beliau sebelum ini telah beberapa kali mencadangkan agar isteri Najib itu dibawa ke arena politik untuk dijadikan menteri.

Beliau juga tidak menolak jika suatu hari nanti Rosmah dilantik menjadi Perdana Menteri jika mendapat kepercayaan rakyat.

“Apabila ini dilakukan, tidak ada siapa boleh membantah campur tangan beliau atau menuduh suami beliau dan Kabinet menyalahgunakan kuasa dengan membenarkan beliau menggunakan kemudahan kerajaan. Jawatan yang sesuai bagi belia ialah Menteri Tugas-Tugas Khas,” kata Kadir.

Bekas wartawan veteran itu dalam artikelnya mengulas tentang kenyataan Najib yang baru-baru ini yang merakamkan penghargaan kepada Rosmah yang disifatkan turut memberi sumbangan kepada rakyat Malaysia.

Najib dalam ucapan penggulungan pada Perhimpunan Agung UMNO 2013, memberikan dua contoh sumbangan yang diberikan oleh Rosmah yang tidak pernah diceritakan sebelum ini.

Menurut Perdana Menteri, pada program Flotila dua tahun lepas, salah seorang pelajar Malaysia telah disalah anggap oleh kerajaan Mesir sebagai perisik.

Najib kemudiannya meminta Rosmah memohon bantuan kepada isteri Hosni Mubarak, yang berkuasa pada ketika itu dan dalam masa dua jam, pelajar tersebut telah dibebaskan.

Tambah Najib lagi, sewaktu Ops Piramid, ketika hendak mebawa pulang pelajar Malaysia menaiki pesawat Charlie, melalui Jeddah, pelajar-pelajar itu telah dibenarkan terbang tanpa visa disebabkan hubungan baik dengan keluarga DiRaja Saudi. -astro awani


Berikut ialah tulisan asal A Kadir Jasin Di dalam Blognya The Scribe A Kadir Jasin


DALAM banyak-banyak tajuk berita media arus perdana dan media baru mengenai Perhimpunan Agung Umno (PAU) yang berakhir semalam, satu yang menjadi bahan perbualan adalah puji-pujian yang Presiden Umno merangkap Perdana Menteri, Mohd Najib Abdul Razak curahkan kepada isterinya, Rosmah Mansor.

Berucap menggulung perbahasan pada 7 Disember, Mohd Najib memuji Rosmah kerana jasanya kepada negara.

Dia menyebut dua peristiwa di mana Rosmah membantu negara. Pertama, menolong membebaskan seorang pelajar Malaysia yang ditahan pihak berkuasa Mesir kerana disyaki pengintip.

Kedua, menggunakan hubungan baiknya dengan keluarga Diraja Arab Saudi bagi membenarkan pelajar Malaysia yang lari daripada pemberontakan Mesir untuk masuk ke negara itu tanpa visa.

Berpandukan maklumat Mohd Najib itu, eloklah beliau menimbang semula kedudukan Menteri Luar Negeri, Anifah Aman kerana ternyata beliau tidak seberkesan Rosmah dalam menyelesaikan krisis antarabangsa.

Begitu juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Perindustrian, Mustapa Mohamed, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Rohani Abdul Karim dan Menteri Pelajaran, Muhyiddin Mohd Yassin kerana Rosmah juga terlibat di sana-sini dalam tugas-tugas yang sepatutnya dilaksanakan oleh menteri-menteri berkenaan.

Dengan cara ini kita boleh menggugurkan menteri-menteri yang tidak “perform” dan sekali gus menjimatkan perbelanjaan negara dengan mengurangkan bilangan kementerian.

Saya dah berbuih mulut macam lembu kena penyakit kuku dan mulut mencadangkan agar Rosmah masuk politik, dilantik jadi menteri. Malah menjadi Perdana Menteri jika mendapat kepercayaan rakyat jelata.

Walaupun PRU telah berlalu, PM dan penyokong-penyokong Rosmah masih boleh melakukannya dengan melantik beliau Senator dan seterusnya menteri.

Apabila ini dilakukan, tidak ada siapa boleh membantah campur tangan beliau atau menuduh suami beliau dan Kabinet menyalahgunakan kuasa dengan membenarkan beliau menggunakan kemudahan kerajaan. Jawatan yang sesuai bagi beliau ialah Menteri Tugas-tugas Khas.

Tetapi saya sangat kecil hati dengan salah seorang penyokong PM yang menuduh semua lelaki, kecuali Mohd Najib tidak sayangkan bini. Saya bantah sekeras-kerasnya tuduhan beliau itu.

Media massa melaporkan wakil Wilayah Persekutuan, Affandi Zahari sebagai berkata bahawa isteri Perdana Menteri elok dibenar menggunakan jet eksekutif kerajaan demi memberi ketenangan kepada suaminya.

“Bolehkah anda bayangkan tekanan emosi yang Perdana Menteri Mohd Najib Abdul Razak akan tanggung sekiranya sesuatu yang buruk berlaku kepada isterinya ketika terbang dengan pesawat komersial?” kata beliau.

Menurut laporan, Affandi berhujah sedemikian bagi mempertahankan Rosmah yang dikritik kerana menggunakan jet eksekutif kerajaan untuk perjalanannya.

Kata Affandi, kalau Rosmah berada dalam jet eksekutif, Mohd Najib tidak perlu bimbang keselamatannya dan menambah, yang orang bodoh pun tahu terbang dengan jet eksekutif lebih mahal daripada terbang dengan jet komersial, tetapi kita kena lihat aspek keselamatan.

"Bayangkan tekanan emosi ke atas PM jika sesuatu (yang buruk) berlaku kepada isterinya.

"Dia sayangkan isterinya, tidak seperti lelaki-lelaki lain.” (Baca di sini).

Tidak mengapalah kalau Affandi hendak pertahankan Mohd Najib dan Rosmah. Itulah pun tugas pembahas PAU. Tetapi kalau benar dia mengatakan lelaki-lelaki lain tidak sayang (love) isteri, saya rasa itu satu cemuhan dan penghinaan yang sangat dahsyat.

Takkanlah Osman Koping (tu bulan tu bintang, atas pokok kayu ara, tu dia sudah datang, orang korporat kampung kita – seloka Johan Jaaffar) tak “love” bini?

Cuma sebagai penggali kubur (yang mengaku ahli korporat) tentulah Osman Koping tidak mampu membayar isterinya terbang dengan jet eksekutif tidak kira sehebat mana “love” dia kepada isterinya.

Nenek moyang kita yang bijaksana dan budiman mengingatkan kita tentang sokong yang membawa rebah. Wallahuaklam.


ULASAN GB

Baru pagi tadi GB sudah ulas mengenai hal ini. Petikan:

Pertama, "kisah" yang dibawa Najib itu menjelaskan kepada kita bahawa Najib menyedari rakyat sudah loya malah menyampah dengan isterinya Rosmah. Justeru beliau kena lakukan sesuatu untuk "mengangkat" nama isterinya Rosmah.

Kedua, amat kisah itu amat melucukan kerana ia mendedahkan pekung Najib sendiri dimana hubungannya begitu intim dengan rejim zalim Hosni Mubarak yang telah dijatuhkan oleh rakyat Mesir.

Sehinggakan dengan sekali telefon saja, rejim Mubarak telah menerima permintaan Rosmah untuk membebaskan pelajar Malaysia yang dikatakan ditahan di Mesir kerana dituduh sebagai perisik. Entah benar atau tidak cerita itu, wallahualam, tetapi sekiranya benar cerita itu, tentunya hebat kan hubungan mereka?


Baca lagi di SINI