26 Jan 2015

Orang Miskin Dilarang Mati (?)


Menjadi viral di laman sosial kini sekeping resit terperinci di mana pengurusan pengkembumian bagi orang yang meninggal dunia menelan belanja sehingga lebih RM4,000.

Jika benar begitu maka ia memang memeranjatkan.

Diantara bayaran paling mahal dikenakan ialah bayaran upah baca Al-Quran di tanah perkuburan iaitu sebanyak RM1,900 dan sedekah solat jenazah RM1,000. Manakala tambang kereta jenazah RM440 (untuk 22 km?).

Bagaimanakah agaknya orang miskin mampu untuk menanggung kos-kos berkenaan? Atau apakah nanti mayat si miskin hanya layak dicampak di tapak pelupusan apabila segala-galanya kini bekerja semata-mata kerana wang?

[VIDEO & GAMBAR] Pasca Banjir, Ada Yang Masih Berkhemah Di Tanah Kubur


Salah seorang sahabat GB yang turut melakukan misi bantuan banjir ke pantai timur telah menghantar beberapa keping foto untuk dikongsi bersama.

Apa yang memilukan dan menyayat hati ialah terdapatnya mangsa-mangsa banjir yang terpaksa berkhemah ditanah perkuburan kerana rumah mereka telah dihanyutkan semasa banjir.

Ada pula keluarga yang mendapati rumah mereka hanya tinggal tangga saja....

Saksikanlah:

Dua keluarga ini masih tinggal di dalam khemah di atas tanah kubur di jalan Geala Kuala Krai.


5 biji rumah - yang tinggal cuma tangga saja yang ada


VIDEO -Kg. Hujung Tanjung, Krai. Ramai terlepas pandang sebab tersorok dari orangramai...

[BONGKAR] Kemalangan Maut Di Melaka, Benarkah JPJ Tidak Mengejar Kereta Itu?


Kemalangan maut Melaka: Polis siasat laporan JPJ terlibat

MELAKA: Polis Melaka akan menyiasat dakwaan bahawa Jabatan Pengangkutan Awam (JPJ) terlibat dalam kemalangan yang meragut empat nyawa di Jalan Serkam Pantai-Pulai pada Jumaat.

Menurut pegawai penyiasat, Inspektor Cornelius Loipin, pihaknya ada menerima satu laporan polis daripada saksi yang mengatakan ada cubaan daripada JPJ untuk mengejar sebuah Proton Perdana sehingga mengakibatkan kemalangan tersebut.

"Kita mendapat aduan orang awam ada JPJ cuba kejar pemandu Perdana. Namun begitu, kita masih menjalankan siasatan sama ada dakwaan itu benar atau tidak. Tetapi setakat hari ini, terdapat satu laporan saksi daripada orang awam yang mengatakan JPJ cuba untuk mengejar.


"(Tentang) Kejadian melibatkan JPJ, polis akan menyiasat lebih lanjut... kita tak boleh kata JPJ salah, kita akan siasat lebih lanjut lagi," kata Cornelius.

Difahamkan kemalangan tersebut berpunca daripada sebuah kereta Proton Perdana yang dikatakan memasuki arah bertentangan dan merempuh kereta jenis Perodua Kancil sehingga menyebabkan dua mangsa tercampak keluar dan dua lagi tersepit di dalam kenderaan.

Polis Melaka dalam pada itu meminta lebih ramai saksi tampil untuk membuat laporan bagi membantu siasatan.

Cornelius berkata, keterangan saksi amat perlu berikutan dakwaan terbabit di mana pemandu Proton Perdana itu turut mengalami kecederaan akibat kejadian tersebut.

Kemalangan membabitkan tiga kenderaan itu mengorbankan empat sekeluarga iaitu Saimah Wahab, 77; Ida Dollah, 46, dan dua anaknya, Siti Rohana Abd Ghaffar, 23, dan Siti Rohani, 18.

Sementara itu, suami mangsa, Abd Ghaffar Said bercadang untuk mengambil tindakan undang-undang kerana mahukan keadilan akibat kelalaian pengguna jalan raya sehingga menyebabkan ahli keluarganya terkorban.

Beliau amat berharap lebih ramai saksi tampil membuat aduan bagi melancarkan siasatan.


"Saya minta orang ramai tampil menjadi saksi dalam kemalangan semalam yang melibatkan anak isteri saya," kata Abd Ghaffar.

Terdahulu, JPJ menafikan laporan yang mendakwa mereka terlibat secara langsung dalam insiden kemalangan tersebut.

Kesemua mangsa yang dibedah siasat dikebumikan di tanah perkuburan Kampung Panjang Sari, Pagoh selepas Zohor. -astroawani


JPJ nafi jadi punca kemalangan maut empat individu di Melaka

KUALA LUMPUR: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) hari ini menafikan laporan yang mengatakan empat individu maut selepas kereta yang mereka naiki dirempuh akibat diburu JPJ.

Berikut adalah kenyataan penuh JPJ yang dimuatnaik menerusi laman rasmi Facebook jabatan tersebut:

"Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengambil serius laporan berita tidak sahih yang dikeluarkan oleh salah sebuah media tempatan.

"Di dalam laporan tersebut menyatakan bahawa kemalangan yang berlaku di Melaka pada 23 Januari 2015 pukul 4.15 petang adalah disebabkan proton perdana dari arah Merlimau yang diburu pasukan JPJ sehingga memasuki jalan bertentangan berlangar dengan produa kancil dan menyebabkan 4 maut di tempat kejadian.

"Ibu Pejabat JPJ telah menerima laporan penuh daripada JPJ Negeri Melaka berhubung dengan situasi sebenar yang berlaku iaitu, 4 anggota JPJ yang sedang menjalankan tugas rondaan terserempak dengan sebuah kemalangan dan telah memberi bantuan yang sewajarnya sementara menunggu pihak polis sampai ke tempat kejadian.

"Berikutan dengan itu, laporan Polis telah dibuat oleh anggota yang berada di tempat kejadian bagi menjelaskan situasi sebenar dan menafikan laporan berita yang dikeluarkan oleh media tempat tersebut.

"JPJ melahirkan rasa kecewa dengan laporan berita yang ditulis tanpa membuat rujukan sahih daripada pihak jabatan.

"Siasatan sedang dibuat berhubung dengan laporan berita tersebut."
-astroawani


ULASAN GB

Kita serahkan kepada pihak polis untuk menyiasat kejadian tersebut dengan seadil-adilnya.

Apakah benar pihak JPJ tidak mengejar kereta Proton Perdana tersebut dan hanya terserempak dengan kemalangan lalu memberi bantuan sedangkan ada laporan polis dari saksi kejadian menyatakan "ada cubaan daripada JPJ untuk mengejar sebuah Proton Perdana sehingga mengakibatkan kemalangan"?

Daripada laporan polis yang dibuat oleh pegawai JPJ berkenaan nampak seperti kurang logik... terserempak .. berarti secara kebetulan...

Mungkin kereta Perdana itu ada membuat kesalahan, dan JPJ berhak untuk mengejar dan menjejakinya. Tetapi pegawai JPJ membuat laporan polis menyatakan mereka tidak mengejarnya. Apakah kerana apabila mendapat tahu ada kematian, maka pegawai JPJ berkenaan terus mengambil keputusan membuat laporan polis menyatakan mereka terserempak, bukan mengejar kereta berkenaan?

Sebelum ini, ada saksi menyatakan mendengar siren dibunyikan oleh kereta peronda JPJ berkenaan sewaktu mengejar kereta Perdana berkenaan. Apa-apa pun kita meminta saksi-saksi kejadian tampil supaya KEBENARAN dapat ditegakkan dan menyerahkan kepada pihak polis untuk menyiasatnya dengan adil. Jika benar JPJ mengenjarnya, pegawai JPJ berkenaan boleh didakwa membuat laporan polis palsu.