27 Ogo 2014

Kemelut Baru: Satu Nama Atau Banyak Nama? -updated


PKR dan DAP teguh hanya Wan Azizah pengganti Khalid

PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP hanya akan mencalonkan satu nama sahaja iaitu Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Menurut kenyataan bersama kedua-dua parti itu malam tadi, tindakan itu diambil sejajar dengan konvensyen pencalonan menteri besar pada 2013 dan mengambil kira titah sultan Selangor.

Kenyataan itu dikeluarkan oleh Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail dan Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua.

“PKR dan DAP merafak sembah menjunjung kasih dan rasa syukur dengan titah Tuanku Sultan Selangor mengenai pelantikan Datuk Menteri Besar yang baru seperti kenyataan rasmi Pejabat Tuanku Sultan Selangor yang ditandatangani Datuk Mohamad Munir Bani hari ini (semalam).

“Titah Tuanku Sultan Selangor itu adalah sejajar dengan konvensi (convention) yang telah diamalkan secara berterusan dalam pelantikan Datuk Menteri Besar sebelum ini,” katanya dalam satu kenyataan bersama.

Jelas Saifuddin dan Pua, PKR dan DAP menjunjung titah Tuanku Sultan Selangor itu dan akan mempersembahkan pencalonan Wan Azizah untuk dipertimbangkan Tuanku Sultan Selangor memandangkan Wan Azizah sudah mendapat sokongan majoriti sekurang-kurangnya 30 orang Ahli Dewan Negeri (termasuk Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sendiri).

“PKR dan DAP merakamkan doa dan menjunjung kasih atas budi bicara ke bawah Tuanku Sultan Selangor,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat menyatakan sekiranya PKR dan DAP meneruskan hasrat untuk menghantar hanya satu nama, maka krisis perebutan jawatan Menteri Besar akan berlarutan.

“Rakyat akan bertambah meluat… Ia masa terbaik untuk Pakatan Rakyat (PR) kembali duduk semeja untuk mencapai persefahaman yang mungkin gagal dicapai sebelum ini,” katanya dalam status Facebooknya. -FMT


Pakar: Sultan tiada kuasa minta banyak nama

Pakar perlembagaan Abdul Aziz Bari berkata tindakan sultan Selangor meminta lebih banyak nama untuk calon menteri besar adalah tidak mengikut perlembagaan kerana seorang calon yang mendapat sokongan majoriti sudahpun ditemui.

Katanya, mengikut sistem berparlimen, kerajaan bertanggungjawab kepada DUN dan bukannya kepada istana.

Jelasnya lagi, peranan istana hanyalah untuk melantik sesiapa sahaja yang mendapat sokongan majoriti Dewan.

“Majoriti adalah satu-satunya kriteria (pelantikan), maka sultan tiada kuasa untuk meminta lebih banyak nama memandangkan sudah ada majoriti,”
katanya kepada Malaysiakini.

Istana Selangor semalam mengeluar kenyataan bahawa baginda menangguhkan peletakan jawatan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim sehingga seorang menteri besar baru dilantik.

Sultan Selangor turut meminta agar setiap parti dalam Pakatan Rakyat – PKR, DAP dan PAS – masing-masing menamakan dua calon sebagai pengganti jawatan tersebut.
-mkKrisis MB: Minta lebih nama tidak ikut Perlembagaan, kata peguam

Sultan Selangor akan dilihat seperti bertindak di luar Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor kerana meminta lebih nama calon menteri besar apabila sudah jelas majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjawat jawatan itu, kata peguam Perlembagaan.

Mereka berkata, Artikel 53 (2) (a) Undang-undang Tubuh Selangor memberikan panduan kepada pihak berkuasa negeri dan undang-undang bertulis berdasarkan konvensi.

Katanya, pemimpin Pakatan Rakyat (PR) dan Adun bertindak berdasarkan undang-undang jika mereka hanya memilih Dr Wan Azizah sebagai calon mereka.

Prof Madya Dr Azmi Sharom daripada Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya berkata, Undang-undang Tubuh menyatakan pemerintah perlu melantik Adun yang memperolehi keyakinan majoriti Adun. "Sultan perlu berpandu kepada undang-undang negeri," katanya.

Azmi berkata, undang-undang bertulis perlu diutamakan dan di Selangor terdapat dokumen untuk dijadikan panduan.

"Jika Dewan Undangan Negeri (DUN) jelas menunjukkan keyakinan kepada satu orang, dia adalah calon yang perlu dilantik,"
katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semalam PR perlu mengemukakan lebih daripada dua calon menggantikannya untuk dihantar ke istana.

PR mengemukakan nama Dr Wan Azizah ke istana walaupun PAS, salah satu parti komponen menolak untuk menyokong pencalonan itu.

Sehingga kini Dr Wan Azizah masih menunggu untuk diperkenan mengadap Sultan.

Adun Kajang itu mendapat sokongan 29 daripada 56 wakil rakyat dalam DUN untuk mengambil jawatan tertinggi di negeri terkaya di negara ini.

Peguam Syahredzan Johan berkata Sultan Selangor mempunyai budi bicara tetapi hanya terhad kepada situasi di mana ia tidak jelas pihak yang memiliki kepercayaan serta keyakinan majoriti.

"Dalam kes ini jelas salah seorang ahli Dewan mendapat sokongan majoriti, maka orang itu hendaklah dilantik," katanya.

Katanya, ini bermakna, Dr Wan Azizah sepatutnya adalah menteri besar yang sah kerana disokong 29 Adun yang lain.

Beliau berkata, melalui konvensyen, Sultan hanya melantik ketua kerajaan daripada gabungan yang memenangi kerusi terbanyak.

"Ia adalah PR di Selangor," katanya.

Pada 14 Ogos, Dr Wan Azizah menunjukkan bukti 30 wakil rakyat menyokongnya untuk menggantikan Khalid.

DUN Selangor terdiri daripada 56 ahli - DAP (15), PAS (15) PKR (13) Barisan Nasional (12) dan Khalid bebas.

Dua wakil rakyat PAS secara terbuka menyuarakan sokongan mereka kepada Dr Wan Azizah untuk dilantik sebagai menteri besar.

Profesor Gurdial Singh Nijar daripada Fakulti Undang-undang Universiti Malaya berkata kemelut MB Selangor selesai dengan peletakan jawatan Khalid.

Beliau berkata, kenyataan istana itu menjelaskan setiap parti komponen dalam PR perlu mengemukakan lebih 2 calon untuk pertimbangan berdasarkan amalan konvensional yang sedia ada.

Katanya, perlembagaan Selangor mencerminkan peruntukan yang serupa dalam Perlembagaan Persekutuan.

Gurdial berkata, Perlembagaan Persekutuan berdasarkan kepada model Westminster United Kingdom dan ia mungkin petunjuk untuk mencerminkan amalan di UK dalam pemilihan perdana menteri apabila penyandang meletak jawatan.

"Pada hakikatnya hak Ratu ditadbir oleh konvensyen perlembagaan berasaskan keperluan politik baginda hendaklah melantik perdana menteri itu seorang lelaki atau perempuan yang boleh membentuk kerajaan yang menerima keyakinan Dewan.

"Biasanya konvensyen ini jelas menunjukkan pemimpin parti, yang mempunyai sokongan majoriti di dalam Dewan, mempunyai hak yang tidak dapat dinafikan untuk dilantik," katanya.

Gurdial berkata, dalam kes di mana setiap pihak yang mempunyai cara mereka sendiri untuk memilih pengganti, tidak ada ruang untuk Ratu melaksanakan budi bicara.

"Peraturan utama adalah untuk tidak melibatkan raja dalam kontroversi atau rundingan politik," katanya. –
-TMIPAS akan hantar lebih dari satu nama

PAS akan mempersembahkan tidak kurang dari dua nama kepada Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah sebagai calon menteri besar yang baru.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata, ia sebagai menghormati dan menjunjung titah baginda melalui kenyataannya semalam, lapor Harakahdaily.

"PAS menghormati titah Tuanku dan kita akan menghantar tidak kurang dari dua nama," beliau dipetik sebagai berkata kepada akhbar web PAS itu.

Bagaimanapun menurut Mustafa lagi, PAS masih menunggu surat pemakluman rasmi daripada istana dan sebarang keputusan berhubung perkara itu akan dimuktamadkan selepas itu.

"Surat tersebut biasanya ada dinyatakan deadline (tarikh akhir). Kita akan respons selepas mendapat surat tersebut.

"Saya tak fikir perlu mesyuarat (jawatankuasa Pusat) yang baru. Kita sudah ada gambaran daripada mesyuarat sebelum ini.

"Apapun perbincangan tak rasmi kita akan buat untuk mendapatkan pandangan," katanya lagi seperti dilaporkan akhbar itu.

Berbeza dengan PKR & DAP

PAS sebelum ini mencadangkan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali di samping presidennya Datuk Seri Wan Azizah Ismail tetapi Pakatan akhirnya memutuskan menerima Azizah sahaja.

Langkah PAS untuk mencadangkan tidak kurang daripada dua nama itu berbeza dengan pendirian dua lagi rakannya dalam Pakatan – PKR dan DAP – yang hanya mencalonkan Azizah.

Menurut kenyataan bersama PKR dan DAP semalam, tindakan itu diambil sejajar dengan konvensyen pencalonan menteri besar pada 2013 dan mengambil kira titah sultan Selangor.

Menurut mereka, istana tahun lalu meminta lebih daripada satu nama tetapi mereka hanya menamakan Khalid dan akhirnya diperkenan sultan.

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagaimanapun berkata perkara itu tidak “tepat kerana” dan Pakatan tidak hanya mencalonkan satu nama, iaitu dirinya semata-mata, sebagai menteri besar Selangor kepada istana selepas pilihan raya umum tahun lalu.
-mk


ULASAN GB

Bergelut lagi nampaknya.

Sepatutnya kena jengah dulu Undang-undang Tubuh Negeri Selangor.


Fasal 53(2)(a) memperuntukkan bahawa Sultan perlulah melantik seorang ahli Dewan yang pada hematnya telah mendapat sokongan majoriti Ahli Dewan.

Menurut pandangan seorang peguam, apa saja budibicara Tuanku Sultan untuk melantik seorang Menteri Besar tidak boleh melanggar Fasal 53(2)(a) kerana seseorang Menteri Besar mesti mendapat sokongan majoriti Ahli Dewan.

Cuma sekarang ini PR berpecah. PKR & DAP hantar 1 nama, PAS hantar banyak nama. Dalam keadaaan apa pun, "nama" itu perlulah mendapat sokongan majoriti ahli Dewan. Yang jelas sekarang ini, yang dah dapat sokongan majoriti ahli dewan ialah 1 nama saja iaitu.... (anda tahu sendiri).IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Dapatkan produk kesihatan untuk menambahkan kekuatan lelaki
dengan produk kami. Sila klik SINIKepompong PAS - PAS Sedang Melalui Proses Kematangan Politik

Tahap ketiga kitaran hidup seekor rama-rama ialah tahap kepompong. Tahap ini berlangsung bermula saat beluncas menganyam kepompongnya, sehinggalah ia lahir semula sebagai seekor rama-rama. Yang memerhati boleh menentukan tahap kepompong ini hanya dengan melihat warna kulit kepompong yang bermula hijau dan seterusnya berubah perang, kuning dan akhirnya jingga.”

Terdapat beberapa pihak yang mengungkap kemelut Selangor sebagai suatu ancaman besar kepada demokrasi serta kehendak rakyat Selangor. Dan ya, sebahagian besar kehendak rakyat ke arah Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat diperjudikan kerana PAS nampaknya tidak dapat membuat keputusan, selain kerana sikap PKR yang tergesa-gesa memaksakan Langkah Kajang. Akhirnya kita menyaksikan perkembangan yang sedang terjadi.

Pada waktu ini, PAS adalah pihak yang menanggung kerugian terbesar. Semua muncung senjata dihalakan ke arahnya, termasuk dari kalangan pemimpin dan penyokong akar umbinya sendiri. Kita telah pernah mendengar bagaimana sistem Whip Parlimen dikhianati, malah ada yang telah melanggar arahan parti demi kepentingan diri dan/atau mempertahankan prinsip yang lebih besar, bergantung kepada sudut mana yang dipilih untuk membina perspektif ke atas situasi berkenaan.

Walau bagaimanapun, masa depan Pakatan nampaknya kian kelam, sementara BN sedang duduk rehat-rehat di bilik mesyuaratnya sambil menyeringai dari telinga ke telinga menantikan apa lagi kerosakan yang bakal dilakukan. Akhirnya nanti mereka yang akan menangguk untung.

Tetapi saya ingin memohon semua orang untuk berhenti seketika daripada menzahirkan tuduhan dan prasangka terhadap Pakatan, terutamanya PAS, dan melihat gambaran yang lebih besar.

Saya memohon semua orang untuk melihat PAS yang tampaknya seperti sedang cuba memusnahkan diri sendiri itu sebagai sebuah parti yang sedang menempuh proses peralihan daripada cara berfikir PAS GANTI UMNO kepada cara berfikir PAS FOR ALL.

Saya minta anda melihat hal ini sebagai suatu tindakan yang amat diperlukan dan sebagai suatu proses kematangan politik, sama seperti metamorfosis seekor beluncas menjadi seekor rama-rama.

Dari sudut positif, PAS sedang melangsungkan debat dalamannya, meski secara begitu terbuka, yang sangat diperlukan demi memutuskan bagaimana rupa bentuknya dalam proses melangkah maju. Keberanian politik untuk memulakan perjalanan ini, walaupun tak elok dipandang, sedang dilakukan secara bersungguh-sungguh.


Jika boleh kita tolak ke tepi dulu soal krisis Selangor dan soal kelangsungan Pakatan, sekiranya metamorfosis PAS ini melahirkan PAS FOR ALL, politik Malaysia pastinya akan memasuki suatu era baru.

PAS memasuki tahap kepompongnya dengan warna hijau dan kini kelihatan berwarna perang, hampir kotor. Tiada yang akan menafikannya, hatta dari kalangan pimpinan dan kadernya sendiri. Pupa rama-rama atau tahap kepompong ini berakhir apabila kulitnya bertukar Jingga. Sang beluncas muncul semula dengan dirinya yang berwarna gemilang Jingga selepas itu.

Marilah kita berharap bahawa persamaan warna metamorfosis rama-rama dengan Pakatan adalah petanda dari alam tentang rupabentuk PAS yang akan muncul nanti.


Kita harap rama-rama dalam PAS akan bersama-sama visi yang telah dilancarkan sejak 2008, beserta impian PAS FOR ALL, dalam Malaysia untuk rakyat Malaysia, demi rakyat! – Howard Lee/RoketkiniIKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

[VIDEO] Kemenangan Hamas Hapuskan Mitos Israel Tidak Boleh Dikalahkan!


Hamas: Kita Hancurkan Mitos Pasukan yang Tak Bisa Dikalahkan

Gaza - Gerakan Perlawanan Islam (Harakah Muqawamah Islamiyah/Hamas) mengumumkan kemenangannya ke atas penjajah Israel serentak dengan pengumuman kesepakatan dalam perundingan di Mesir, Selasa (26/8/2014).

Dalam sambutannya, juru bicara Hamas, Sami Abu Zuhri, mengatakan, “Berkat kemuliaan dari Allah, pengorbanan rakyat, dan kegigihan gerakan penentangan, terutama Brigade Izzudin Al-Qassam dan gerakan-gerakan yang lain, hari ini kita menyatakan kemenangan kita atas kekuatan jahat Israel.”

Zuhri menambahkan, “Kita boleh meraih kemenangan yang selama ini belum dapat diraih oleh pasukan negara-negara Arab. Hari ini, rakyat Palestin yang terkepung dan lemah boleh menang ke atas kekuatan jahat Israel. Kita dapat menghancurkan pasukan yang katanya tidak pernah kalah.”

Menurutnya, Hamas juga mengizinkan para pemukim Yahudi untuk meninggalkan tempat persembunyian dan kembali ke rumah-rumah mereka, “Sekarang kami izinkan para pemukim Yahudi, terutama yang berada di sekitar Jalur Gaza untuk kembali ke rumah-rumah mereka. Itu adalah izin dari Hamas, bukan dari perdana menteri Netanyahu.”

Zuhri mengatakan bahwa perdana menteri Netanyahu tidak akan dapat mempertahankan diri dari kekalahan menghadapi perlawanan Palestin. Perlawanan boleh mengakhiri perang dengan dahsyat, sama seperti saat memulainya.

Sementara itu, juru bicara Hamas lainnya, Fauzi Barhum, mengatakan, “Kemenangan ini membuktikan bahwa hanya penyelesaian perlawanan dan senjata yang dapat memerdekakan Palestin. Perang ini tidak akan menjadi yang terakhir. Ini hanya satu pusingan dari perang panjang untuk membebaskan Masjidil Aqsa.”

Sebelumnya, pemerintah kudeta Mesir yang menjadi mediasi perundingan damai Gaza-Israel mengumumkan telah tercapainya kesepakatan damai antara Gaza dan Israel. kesepakatan itu mulai berlaku sejak pukul 19.00 waktu tempatan, Selasa kemarin.

Di Ramallah, Presiden Palestin, Mahmud Abbas, juga menyatakan bahawa delegasi Palestin telah menyetujui kesepakatan gencatan senjata di Gaza yang dimulai pada pukul 19.00 petang semalam.

Gencatan senjata ini akan berlaku untuk jangka waktu yang panjang.

Sementara itu delegasi Hamas dalam perundingan, Musa Abu Marzuq menyatakan bahawa perundingan yang telah sampai pada kesepakatan adalah kemenangan yang akan disematkan kepada seluruh rakyat Palestin. Kerana mereka kuat bertahan dan memberi dukungan besar kepada gerakan perlawanan.

Beberapa sumber informasi dalam pemerintahan Palestin, seperti diberitakan Stesyen television Aljazeera, menyebutkan bahawa di antara fasal kesepakatan adalah dibukanya pintu perbatasan, dibangunnya kembali Jalur Gaza, dan dimasukkannya bantuan kemanusiaan secara cepat. dakwatuna/al-jazeeraIKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Apakah Hud-hud Yang Tidak Wala Kepada Sulaiman Maka Ia Harus Disembelih?


Dewan Ulama gesa 2 Adun dipecat

KUALA TERENGGANU - Selepas Pas Terengganu mendesak dua Adun Selangor dipecat, Dewan Ulama Pas Negeri Terengganu pula tampil mendesak tindakan sama terhadap Adun Hulu Kelang, Saari Sungib dan Adun Morib, Hasnul Baharuddin.

Desakan terhadap keduanya yang dianggap membelakangi parti itu, merupakan usul dibentangkan timbalan ketuanya, Dr Abu Bakar Abdullah dalam Muktamar Dewan Ulama Pas Terengganu.

Menurutnya, siasatan perlu dijalankan dan jika didapati bersalah kedua-duanya perlu dipecat keahlian berdasarkan Perlembagaan Pas Fasal 82(6)(d).

“Dua Adun Pas (Hulu Kelang dan Morib) bertindak membelakangi keputusan parti dalam isu Menteri Besar Selangor, selain mencabar parti dengan kesediaan untuk diambil apa-apa tindakan,” katanya di Markas Tarbiah Pas Kuala Terengganu di Kuala Ibai, di sini.

Selain tindakan terhadap dua Adun terbabit, Dewan Ulama Pas negeri turut meminta tindakan tatatertib diambil terhadap beberapa pemimpin Pas lain yang membelakangi adab berjemaah terutama dalam mengeluarkan kenyataan berhubung kontroversi Menteri Besar Selangor, baru-baru ini.

Jelasnya, dalam kalangan pemimpin Pas ada yang menyanggah presiden parti dengan menganggap kenyataan presiden bukan mewakili parti sebaliknya peribadi.

“Kedua, mereka mengkritik kenyataan presiden parti secara terbuka di khalayak ramai dan melalui media dengan mencabar parti serta kesediaan mereka diambil tindakan.

"Ketiga, mempertikaikan keputusan Majlis Syura Ulama yang merupakan badan tertinggi parti,” katanya.

Beliau berkata, bagi kesalahan tersebut, mana-mana pemimpin yang didapati bersalah boleh diambil tindakan berdasarkan Perlembagaan Pas fasal 82 (6) (b) iaitu hak mereka dalam parti dilucutkan.

Usul itu kemudian, disokong dan diluluskan kesemua 64 perwakilan dari lapan kawasan Parlimen di negeri ini dalam Muktamar Dewan Ulama Pas Terengganu.

Abu Bakar berkata, tindakan seumpama itu tidak boleh dibiarkan sama sekali kerana dikhuatiri berulang dan memberi ruang kepada yang lain melakukan tindakan sama.

“Keadaan ini tentu membawa kemudaratan dan kerosakan kepada parti serta bercanggah dengan thiqah, taat dan wala’ kepada pimpinan dan parti selama mana ia tidak bercanggah dengan syarak serta Perlembagaan parti,” katanya. -SH

ULASAN GB

Kalau nak diambil tindakan disiplin kepada 2 orang ADUN dan kesemua yang berbeza pendapat dengan Presiden PAS, maka ramailah nanti yang akan dihadapkan ke Lembaga Disiplin. Kalau nak dipecat rasanya hampir tiga suku jumlah ahli PAS yang terlibat bermula dengan Timbalan presiden, lebih separuh AJK Tertinggi PAS Pusat dan tiga suku jumlah ahli biasa PAS.

Maka yang tinggal cuma geng ulama.

Sebab nak dipecat, membelakang adab jemaah, tak wala' katanya!

GB suka menjawab soal wala' ini kerana ramai yang menggunakan alasan ini untuk memecat ahli PAS.

Sila buka Al-Quran. Di sana ada kisah burung hud-hud yang menyalahi adab jemaah Nabi Allah Sulaiman.

Pada satu ketika, Nabi Sulaiman A.S mengumpulkan seluruh pengikut-pengikutnya dan memeriksa mereka baik dari kalangan manusia, jin dan haiwan. Sesudah diteliti, ternyata burung Hud-Hud didapati tidak hadir sehingga menyebabkan Nabi Sulaiman A.S murka kepada Hud-Hud dan bertekad akan menyembelihnya sebagai hukuman.

"Demi sesungguhnya! Aku akan menyeksanya dengan seksa yang seberat-beratnya, atau aku akan menyembelihnya, kecuali ia membawa kepadaku alasan yang terang nyata (yang membuktikan sebab-sebab ia tidak hadir)." (An Naml:21)

Sekali imbas ancaman yang dituturkan oleh Nabi Sulaiman A.S kepada Hud-Hud tersebut adalah amat menggerunkan, apalagi jika ucapan tersebut ditujukan kepada manusia yang tidak mengikut katanya. Seolah-olahnya Nabi Sulaiman mengeluarkan ‘pekeliling surat pecat serta merta’ kepada Hud-Hud, tetapi sambungan ayat selanjutnya menyerlahkan sisi lain yang walaupun disampaikan dalam keadaan murka, namun rasional masih menguasai diri Nabi Sulaiman, "...Kecuali jika dia datang kepadaku dengan alasan yang jelas".

Tidak lama kemudian, Hud-Hud datang menghadap Nabi Sulaiman dengan penuh pengaduan, menjelaskan sebab-musabab beliau tidak beratur menyertai jemaah yang diwajibkan oleh Baginda Sulaiman.

Hud-Hud menjelaskan kepada Baginda bahawa ia terserempak dengan seorang wanita bernama Balqis, seorang ratu kerajaan Saba' yang memiliki singgahsana yang besar, tetapi malangnya ratu tersebut tidak beriman dan tunduk kepada Allah Taala. Pengaduan Hud-Hud diterima oleh Nabi Sulaiman, lantas Baginda mengarahkan Hud-Hud untuk menyiasat perkara itu dan membawa surat perutusan dari Baginda.

Nabi Sulaiman a.s mengutuskan surat kepada Ratu Balqis untuk mengajaknya memeluk islam dan dipendekkan cerita akhirnya Ratu Balqis akur dan memeluk isalm dengan hati terbuka. Menurut sebahagian ahli tafsir dan ahli sejarah nabi-nabi, bahawa Nabi Sulaiman akhirnya berkahwin dengan Balqis dan dari perkahwinannya itu lahirlah seorang putera.

Apakah Nabi Sulaiman terus menangkap dan menyembelih burung hud-hud tersebut sekalipun hud-hud itu tidak mengikut adab jemaah untuk patuh supaya berhimpun di depannya?

Apakah dua orang ADUN yang tidak patuh kepada Presiden terus hendak dipecat sedangkan kedua-dua ADUN itulah yang menyelamatkan Pakatan Rakyat yang jika tanpa mereka PR tidak mempunyai bilangan ADUN yang mencukupi bagi menamatkan krisis MB Selangor waktu itu?

Adun Hulu Klang Saari Sungib dan Adun Morib Hasnul Baharuddin terpaksa membuat “ijtihad” (keputusan) peribadi untuk menyelamatkan PR walaupun PAS hanya membuat keputusan rasmi mengenai isu tersebut dalam mesyuarat 17 Ogos, dan keputusan 17 Ogos itu juga berpihak kepada kedua-dua ADUN berkenaan.

Dua Adun PAS ini membuka pintu untuk peralihan kuasa tatkala Selangor mengalami kebuntuan dalam krisis menteri besar dan Khalid yang pada ketika itu sudah dipecat daripada partinya.

Ada yang beranggapan kerana kedua-dua ADUN bertindak lebih awal daripada Jawatankuasa PAS Pusat. Jika demikian apa masalahnya? Burung hud-hud tadi bertindak lebih awal daripada sekalian makhluk Allah yang ada di depan Nabi Sulaiman, tidak beratur dan tidak ikut adab jemaah, membawakan perkhabaran dan berita besar Nabi Sulaiman TIDAK pula menyalahkan tindakan hud-hud berkenaan malah menyuruh pula burung itu menjadi "posmen" diantaranya dengan Ratu Balqis.

Dua ADUN PAS membawa perkhabaran bahawa ADUN-ADUN PKR & DAP telah bersetuju mencalonkan Wan Azizah, dan demi menjaga kesepakatan Pakatan Rakyat kedua-dua ADUN itu merasakan perlu untuk mereka bersama-sama rakan-rakan di dalam PKR dan DAP berkenaan. Bukankah menjadi matlamat PAS juga untuk mempastikan PR utuh dan kukuh sepertimana Deklarasi 17 Ogos?

Dimana logiknya hendak dikenakan tindakan ke atas kedua-dua ADUN berkenaan?

Ada masanya terutama di waktu-waktu kritikal "adab jemaah" perlu ditinggalkan terutama apabila berdepan dengan keadaan mendesak. Itulah prinsip orang berakal. Bukan si bebal.

Tidak mengapa. Pecatlah sesuka hati kamu. Ramai ahli yang bersedia untuk dipecat, termasuk GB, jika itu kemahuan kamu.Laporan sebelum ini
klik untuk baca

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Dapatkan produk kesihatan untuk menambahkan kekuatan lelaki
dengan produk kami. Sila klik SINI