15 Apr 2011

Terang Dan Nyata, Rakyat Sarawak Bertekad Kalahkan BN

Kelompok manusia menjadi rebutan antara ceramah SUPP dengan DAP menjelang saat-saat akhir PRN Sarawak 2011. SUPP cuba menarik kelompoknya dengan mengundang penyanyi tempatan terkenal, Michael Wong ke ceramah mereka, bagaimanapun tetap gagal apabila puluhan ribu membanjiri ceramah DAP.

Keadaan di Sibu semalam menyaksikan pertembungan antara ahli politik dengan penyanyi terkenal, dalam jarak 300 meter - namun kesudahannya lebih memihak kepada DAP-Pakatan Rakyat.

Sebagaimana yang diperhatikan wartawan, hanya kira-kira dua ribu orang, kebanyakannya pemuda-pemudi, dan antaranya mungkin ada yang belum sampai umur untuk mengundi yang menunggu konsert Michael di ceramah SUPP. Sebaliknya, ceramah DAP berjaya menarik kehadiran lebih daripada 10,000 orang.

Kedua-duanya ceramah bermula pada kira-kira jam 7 petang, semalam. Tanpa kehadiran pemimpin Pakatan Rakyat utama seperti Anwar, Lim Kit Siang, Nik Aziz dan sebagainya, DAP masih berjaya menarik perhatian ratusan orang.

Bilangan ini semakin bertambah, sehingga melebihi 10 ribu orang apabila penceramah terkenal seperti Nga Kor Ming (ahli parlimen Taiping), Hew Kuan Yau, Liew Ching Tong (ahli parlimen Bukit Bendera) dan lain-lain tiba di situ. Malah apabila konsert dimulakan di ceramah SUPP, orang ramai masih tidak berganjak dari tempat ceramah DAP.

Rakyat cabut sebaik konsert tamat

Ceramah SUPP pula membariskan Presiden Gerakan Koh Tsu Koon, Setiausaha Gerakan Teng Chang Yeow, dan calon-calon SUPP seperti Wong Soon Koh (Bawang Assan), Tiong Thai King (Dudong), Chieng Buong Toon (Batu Assek), Goh Chun Siong (Pelawan) dan lain-lain. Kesabaran hadirin mulai hilang apabila hujan turun renyai-renyai, dan menjerit agar konsert dimulakan.

Pada kira-kira jam 10.35 malam, Michael Wong mula bernyanyi untuk 30 minit, bagaimanapun beliau tidak menyeru agar penduduk mengundi BN. Selepas tamat nyanyiannya, orang di situ mula mencabut walaupun Teng Chang Yeow sedang memberi ucapannya. Keadaan ini membuatkan suasana ceramah SUPP semakin dingin, dan mereka yang belum berucap termasuk Koh Tsu Koon dan Chieng Buong Toon.

6000 sambut Anwar di Kuching

Di Kuching pula, Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim disambut dengan kelompok kira-kira 6,000 orang, dan beliau menyeru agar pengundi menyokong calon DAP di Padungan, walaupun penyandangnya, Dominique Ng dari PKR bertanding atas kapasiti calon bebas kali ini. Beliau disambut tepukan apabila berjanji berjuang habis-habisan walaupun terpaksa mengharungi serangan seperti tohmahan dan fitnah terhadap dirinya.

Sementara itu, bekas ahli parlimen Kuching, Sim Kwang Yang juga turun padang dan berkempen untuk calon PKR-Batu Lintang See Chee How, dan Chong Chieng Jen, calon DAP di Kota Sentosa. "Ini pertentangan antara rakyat dengan politik wang. Biarpun kuasa rakyat agak tipis, namun seandainya kuasa seluruh rakyat ditumpukan, maka kuasa wang akan ditumbangkan," kata Sim Kwang Yang yang mendakwa dirinya telah menghidu bau "tsunami politik".

"Sudah 32 tahun saya menunggu hari ini. BN adalah paling lemah pada kali ini. Moga-moga pengundi merenung sebaik-baiknya, mengambil kesempatan yang ditunggu-tunggu ini," harapnya. -MR

*Chen Shaua Fui ialah Assistant Editor, dan Ong Vic Kee adalah wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Disedut, disunting dan diterjemah dari dua laporan di Sibu dan Kuching.


Konsert BN gagal saingi ceramah Pakatan

Kira-kira 2 km di Taman BDC, suasananya begitu berbeza sekali, dengan orang ramai berhimpit-himpit untuk mendengar ceramah anjuran DAP.

BN menganjurkan acara terbesarnya semalam, dengan mengadakan konsert terbuka di Pusat Komersil 101 di Jalan Tun Jugah, yang menjadi lokasi beberapa pusat penjaja yang mampu menampung ratusan pengunjung setiap malam.

Iklan dalam sebuah akhbar menjanjikan cabutan bertuah, yang kemudian merupakan set TV dan persembahan hiburan oleh penyanyi terkenal dari Semenanjung.

Penceramahnya ialah barisan calon Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) untuk Pending, Kota Sentosa, Padungan, Batu Lintang and Batu Kawah, berucap bersama dengan pemimpin BN dari semenanjung.

Bekas ketua Pemuda PKR, Ezam Mohd Noor merupakan penceramah pertama, dan seperti biasa, menghentam PKR, tetapi dalam nada yang lebih lembut kerana mungkin beliau tidak biasa dengan hadirin dari kalangan masyarakat Cina.

Ezam menggesa mereka supaya menolak bekas ketuanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim atas alasan ramai pengasas PKR telah pun meninggalkan parti itu.

"Nombor pendaftaran parti saya ialah 007. James Bond," kata Ezam berseloroh, " Dan saya telah meninggalkan parti itu. Satu-satunya yang tinggal (antara pengasas PKR) ialah 001 - Dr Wan Azizah (Wan Ismail)".

Manakala ketua Pemuda SUPP, Sih Hua Tong - calon BN bagi kerusi Batu Lintang, pula dalam ucapannya menghentam DAP kerana memutarbelitkan sebutan nama SUPP - seperti yang dilaporkan oleh akhbar bahasa Cina - sebagai parti orang utan. Ia kerana sebutan SUPP dalam bahasa Cina hampir sama dengan sebutan perkataan orang utan.

Bagaimanapun, agak sukar untuk mengukur sama ada hadirin turut berkongsi sentimennya walaupun Sih bertanya sama ada mereka juga marah dengan gelaran seumpama itu.

Tindak balas hadirin agak lemah, berbanding dengan di perhimpunan Pakatan, tetapi apa yang jelas ialah calon SUPP bagi kerusi Pending - pakar kardiologi, Dr Sim Kui Hian, mempunyai penyokong yang ramai.

Sejumlah hadirin kelihatan beredar selepas ucapan Sim, yang dianggap salah seorang calon terkuat, yang dibariskan oleh BN dan satu-satunya calon yang dianggap mempunyai peluang untuk menumbangkan penyandang kerusi itu dari DAP.

Kira-kira 2 km di Taman BDC, suasananya begitu berbeza sekali, dengan orang ramai berhimpit-himpit seperti 'tin sadin' untuk mendengar ceramah anjuran DAP di tempat letak kereta pusat perniagaan kecil di situ.

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan penceramah utama yang berjaya mempersonakan para hadirin sebaik sahaja memulakan ucapannya. -mk


Calon BN Lepaskan Tembakan, Boleh Hilang Kelayakan Bertanding

Polis siasat insiden tembakan libatkan calon BN

Calon BN bagi DUN Bukit Begunan, Mong Dagang (gambar) didakwa melepaskan tembakan yang mengenai seorang individu, dipercayai seorang pegawainya.

Polis Daerah Sri Aman hari ini mengesahkan menerima laporan satu insiden melibatkan tembakan senjata api yang dilepaskan oleh seorang calon BN.

Calon BN bagi DUN Bukit Begunan itu, Mong Dagang didakwa melepaskan tembakan yang mengenai seorang individu, dipercayai seorang pegawainya.

Bagaimanapun, setakat ini masih belum jelas sama ada tembakan yang dilepaskan itu dibuat dengan sengaja ataupun tidak kerana siasatan polis masih berjalan.

"Kita siasat bawah Akta Senjata Api. Lepas siasat, kita akan serah laporan pada pihak atasan," kata Ketua Polis Daerah Sri Aman ASP Mat Jusoh Muhamad kepada Malaysiakini.

"Jika dibuat secara sengaja, ada unsur jenayahlah. Tetapi perkara ini masih dalam siasatan dan saksi-saksi akan dipanggil (membantu siasatan)."

Menurut Mat Jusoh, pihaknya menerima aduan berhubung insiden tersebut yang berlaku pada minggu lalu.

Usaha Malaysiakini menghubungi Mong setakat ini belum berhasil.

Pagi ini, wakil rakyat DAP Jeff Oii menghebahkan perkara itu melalui Twitter dan meminta pengesahan daripada pengikutnya di laman sosial itu.

"Dengar-dengar calon BN (bagi kerusi) N26 Bukit Begunan lepaskan tembakan dan cederakan setiausahanya. Boleh sahkan perkara ini? (Ada) risiko dikeluarkan kelayakan (bertanding)," tulisan anggota parlimen Jelotong itu dipetik.

Kempen: Ada laporan, 'bukan serius'

Ketika ditanya kenapa DAP mahu menjadikan perkara itu isu dalam tempoh berkempen, Jeff menjelaskan, oleh kerana ia didakwa melibatkan pihak bertanding dalam pilihan raya, rakyat mestilah dimaklumkan.

"Calon mestilah bebas daripada sebarang dakwaan jenayah. Polis mestilah mengesahkan sama tembakan yang dilepaskan itu bebas daripada unsur jenayah kerana ia melibatkan pihak yang bertanding (dalam pilihan raya).

"SPR juga mesti dimaklumkan secepat mungkin dan perkara ini mesti dihebahkan kepada pemilih sebelum hari pengundian. Jika beliau didapati bersih, ia mesti diumumkan," katanya kepada Malaysiakini.

Bukit Begunan, kawasan majoriti Iban antara kubu kuat BN dalam pilihan raya negeri kali ini. Mong sebagai penyandang menghadapi persaingan tiga penjuru dengan calon PKR dan SNAP.

Sementara itu, mengulas tentang perjalanan kempen yang tinggal tidak sampai 24 jam lagi, Mat Jusoh berkata ia masih berjalan dengan aman tanpa sebarang insiden.

Ditanya tentang laporan yang diterimanya setakat ini, beliau mengakui ada menerima beberapa laporan tetapi bukan melibatkan perkara yang serius. -mk

Ulasan GB

Dah terdesak sangat nampaknya. Jika ikut undang-undang, ia adalah dikira satu perbuatan "jenayah" calon boleh hilang kelayakan bertanding.

Jikalah yang melepaskan tembakan itu calon Pakatan, sudah heboh 1Malaysia.

Justeru pengundi DUN Bukit Begunan wajar tolak calon BN ini, beliau amat merbahaya.

PRN Sarawak: SUPP Berkubur Esok?

Walaupun nama George Chan dianggap tidak boleh dipisahkan dengan Miri, namun pada pilihan raya kali ini lagenda itu dikatakan hampir pasti terkubur.

Kempen pilihan raya negeri Sarawak akan melabuhkan tirainya tepat jam 12 malam ini, manakala parti-parti politik yang bertanding kini memperhebatkan usaha mereka memancing undi pada saat-saat terakhir.

Pergelutan paling sengit dikatakan berlaku di bandar-bandar yang sebelum ini jarang terjadi. Antara yang menjadi tumpuan adalah kerusi-kerusi di - Kuching, Miri dan Sibu - yang sebelum ini kubu kuat SUPP dan dicabar hebat oleh DAP.

Walaupun DAP dilabelkan sebagai 'underdog', namun percaturan kini telah berubah.

Pada hari pertama kempen sahaja, ribua rakyat membanjiri ceramah-ceramah DAP - sama ada mereka ingin tahu ataupun cuba melihat wajah pemimpin utama parti itu dari jarak dekat.

Di Kuching, setiausaha DAP Lim Guan Eng berjaya menarik kehadiran tidak kurang 5,000 orang di sebuat pusat penjaja terbuka di Premier 101 Commercial Centre.

SUPP yang terdesak mengatur balas dengan mengadakan ceramah tetapi gagal memikat jumlah hadirin seperti lawan mereka. Justeru, tumpuan diberikan kepada kempen dari rumah ke rumah.

Di Miri, SUPP juga menerima tamparan apabila ceramah DAP yang diadakan hampir setiap malam menyaksikan kehadiran rakayat yang terus meningkat setiap hari.

SUPP, yang diterajui oleh presidennya, Tan Sri Dr George Chan, hanya mampu melihat apabila di kubu kuatnya sendiri, tidak kurang 15,000 orang datang untuk mendengar ceramah pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang pada hari keempat kempen pilihan raya

Walaupun nama Chan dianggap tidak boleh dipisahkan dengan Miri, namun pada pilihan raya kali ini lagenda itu dikatakan hampir pasti terkubur.

Perkara yang sama juga melanda Sibu, Guan Eng yang juga ketua menteri Pulau Pinang seakan bintang baru yang menjadi pujaan ribuan penyokong pembangkang.

Selain ucapannya yang lantang dan bersemangat, rakyat Sarawak juga pasti tidak akan lupa dengan beberapa lagu yang dibawakannya itu. Antaranya termasuk 'No money, no money for you' dan lagu popular Wondergirls 'Nobody nobody but you' bagi menyindir pemimpin BN, khususnya Tan Sri Abdul Taib Mahmud. -mk

Ulasan GB

Rentetan kesan "tsunami" di Semenanjung dimana MCA dan Gerakan terkangkang di dalam PRU12, SUPP bakal mengikutinya esok.

Tindakan Undang-undang Ke Atas Polis Wajar Jika...

Keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed berkemungkinan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jika hasil siasatan polis tidak memihak keluarga pegawai kastam itu.

Menurut sumber, polis memberitahu kepada keluarga Ahmad Sarbaini bahawa hasil siasatan sudah hampir siap.

“Polis beritahu kepada keluarga siasatan sudah 70 peratus tetapi tidak beritahu apa perkembangan terbaru, sebaliknya saya difahamkan polis juga setiap hari datang ke rumah Ahmad Sarbaini,” kata sumber itu kepada The Malaysian Insider.

Bagaimanapun katanya, pihak polis tidak memberikan apa-apa maklumat mengenai punca kematian.

Kata sumber itu, keluarga Ahmad Sarbaini kini sedang berbincang dengan peguam untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap SPRM atas sebab kelalaian serta mahu membersihkan dakwaan kononnya penolong pengarah kastam membunuh diri.

Ahmad Sarbaini ditemui mati di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di sini minggu lalu.

Dia merupakan salah seorang daripada 62 pegawai kastam yang menjadi tumpuan Operasi 3B kendalian SPRM dan beberapa agensi kerajaan yang lain.

“Keluarga Ahmad Sarbaini akan mengambil tindakan undang-undang terhadap SPRM sekiranya hasil siasatan polis tidak memihak kepada mereka.

“Mereka mahu ambil tindakan undang-undang ini kerana mahu menuntut keadilan bagi Ahmad Sarbaini serta membersihkan namanya yang didakwa telah membunuh diri,” kata sumber itu.

Jelas sumber itu, keluarga Ahmad Sarbaini tertekan apabila ada pihak termasuk media mengatakan dia membunuh diri dan menerima rasuah.

“Itu tidak benar, Ahmad Sarbaini tidak mungkin lalukan perkara itu. Kini keluarga berada dalam keadaan tertekan,” katanya.

Ahmad Sarbaini meninggalkan balu Maziah Manap, 50 dan lima anak.

Ia kejadian kedua dalam dua tahun ini. Kes kematian Teoh Beng Hock, yang ditemui jatuh dari Plaza Masalam. yang menempatkan pejabat SPRM Selangor, pada Julai 2009, masih disiasat oleh suruhanjaya diraja.

Sementara itu, peguam keluarga Ahmad Sarbaini, Ghazali Mohd Ramli ketika dihubungi The Malaysian Insider berkata pihaknya tidak akan memberikan sebarang komen dalam perkara itu sebaliknya akan menunggu keputusan hasil siasatan polis.

“Saya tidak akan cakap apa-apa, kita biar polis jalankan siasatan dulu.

“Nanti kalau saya cakap apa-apa bimbang ia akan menggangu siasatan polis,” katanya.

Laporan media semalam menyebut polis telah mengambil keterangan daripada 40 individu bagi membantu siasatan kes kematian Ahmad Sarbaini.

Malah Ghazali juga berkata, pihaknya telah telah menyerahkan bukti baru, yang tidak dinamakan, kepada polis - yang dipercayai boleh menentukan sama ada Ahmad Sarbaini meninggal dunia kerana membunuh diri ataupun sebaliknya. -TMI

Ulasan GB

Demi kebenaran dan keadilan memang wajar untuk keluarga mangsa mengambil tindakan ke atas polis.

Pertama, belum pun selesai siasatan sudah dihebahkan "kononnya" Ahamad Sarbani terjun dan membunuh diri. Ia lambang tidak profesyenalnya polis.

Kedua, seperti ada sesuatu "cover-up", sama seperti kes Teoh Beng Hock. Rakyat yakin di dalam kes Teoh Beng Hock, polis dan SPRM tahu siapa pembunhnya tetapi sengaja tidak mendedahkannya tetapi melakukan cover-up sehinggakan terdedah banyak hal di dalam siasatan Suruhanjaya Diraja seperti wujudnya skrip kepada pihak yang dipanggil untuk disoalsiasat oleh Suruhanjara Siasatan.

Selain dari tindakan undang-undang ke atas polis, adalah wWajar bagi setiap rakyat memohon kepada Allah agar dikembalikan keadilan dan kebenaran dan setiap yang bersalah termasuk mana-mana pihak yang menyembunyikan kebenaran dan kebenaran diberikan balasan yang setimpal oleh Allah s.w.t.

Kebenaran dan keadilan perlu diletakkan ke tempatnya yang wajar. Tiada siapa boleh memperrmainkannya.

3 Maut, 2 Parah, Kereta Pelajar Bertembung Lori Tangki

Jertih: Tindakan lima rakan karib bersiar-siar melepaskan trauma selepas bilik asrama mereka diceroboh bertukar tragedi apabila tiga daripada mereka terbunuh selepas kereta dinaiki bertembung dengan sebuah lori tangki di Kilometer 104 Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu berhampiran Kampung Gerai, di sini, awal pagi semalam.

Dalam kemalangan jam 6 pagi itu, kelima-lima pelajar jurusan kejururawatan Kolej Islam Sains dan Teknologi (KIST) Cawangan Bachok, Kelantan, itu yang menaiki sebuah kereta dikatakan dalam perjalanan pulang dari Kuala Terengganu ke kampus mereka selepas keluar bersiar-siar di Kuala Terengganu, malam kelmarin.

Mangsa yang terbunuh ialah Noor Diana Mohd Noor, 22, dari Kota Tinggi, Johor; Zur Irah Zakaria, 19, dari Kampung Titian Baru Atas Tol, Kuala Terengganu, dan Nurul Shahidah Abdul Jaabar, 19, dari Taman Selamat Tanah Merah, Kelantan.

Sementara dua pelajar yang cedera parah ialah Bazilah Abdullah, 19, dan Nur Adilah Mohd Ghazali, 19, masing-masing berasal dari Kota Bharu dan Tanah Merah, Kelantan, manakala pemandu lori, Khairi Ayub, 43, dari Kampung Alor Keladi, Jertih, di sini hanya cedera ringan.

Dua daripada tiga mangsa yang terbunuh, Noor Diana yang juga pemandu kereta Perodua Viva dan Zur Irah mati di tempat kejadian manakala Nurul Shahidah, mati di Hospital Besut.

Dua lagi rakan mereka yang cedera parah di kepala, Bazilah dan Nur Adilah dirawat di Hospital Besut sebelum dipindahkan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kota Bharu.

Rakan karib Noor Diana, Noor Ashikin Nasri, 19, berkata beliau juga diajak ke Kuala Terengganu, tetapi menolaknya kerana letih.

Katanya, semua rakannya bertolak jam 9 malam ke Kuala Terengganu malam kelmarin untuk makan angin dan menenangkan perasaan selepas terkejut dengan peristiwa asrama pelajar wanita diceroboh seorang lelaki pada waktu Subuh, Selasa lalu.

“Mereka trauma selepas melihat seorang lelaki bertopeng menceroboh masuk ke dalam asrama itu dengan memegang sebilah pisau menyebabkan mereka membuat keputusan untuk menenangkan fikiran di Kuala Terengganu,” katanya ditemui di Hospital Besut, semalam.

Katanya, mangsa dipercayai ke Kuala Terengganu dengan meminjam kereta seorang rakan lain dan tidak tidur ketika berada di bandar raya itu sebaliknya beredar pulang selepas beberapa jam bersiar-siar di situ.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Besut, Deputi Superintendan Nor Zainy Mohd Noor, berkata Nurul Shahidah yang tercampak keluar dari kereta meninggal di Hospital Besut kira-kira jam 7 pagi manakala Noor Diana dan Zur Irah maut di tempat kejadian.Tragedi ragut nyawa waktu subuh
BEGINILAH keadaan kereta Perodua Viva yang dinaiki lima bakal jururawat selepas bertembung dengan sebuah lori tangki minyak hingga mengakibatkan tiga daripada mereka mati dalam kemalangan di Kampung Gerai, Besut semalam.


BESUT – Usaha lima bakal jururawat untuk lari daripada gangguan lelaki misteri yang menceroboh asrama mereka dengan bersiar-siar di Kuala Terengganu berakhir dengan kecelakaan apabila tiga daripada lima gadis itu maut selepas kereta jenis Perodua Viva yang dinaiki bertembung dengan sebuah lori tangki minyak semalam.

Kejadian ngeri pukul 6 pagi di Kampung Gerai dekat sini itu menyebabkan pemandu kereta, Nordiana Mohd. Nor, 22, dari Kota Tinggi, Johor; Zur Iras Zakaria, 19 dan Nurul Shahidah Abdul Jaabar, 19, masing-masing dari Kuala Terengganu, Terengganu meninggal dunia di tempat kejadian.

Dua lagi rakan mereka, Bazillah Abdullah, 19 dan Nur Adilah Mohd. Ghazali, 19, dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian akibat cedera parah.

Difahamkan, sebelum kejadian, kesemua pelajar tahun dua kursus kejururawatan Kolej Islam Sains dan Teknologi (KIST) Bachok, Kelantan itu dalam perjalanan pulang ke Asrama Muiz Dalam Rhu di Pasir Puteh.

Jarak antara asrama mereka dengan Kuala Terengganu kira-kira 135 kilometer.

Kesemua rakan karib itu dikatakan telah meminjam kereta rakan mereka pada pukul 9 malam kelmarin untuk bersiar-siar.

Sementara itu, seorang rakan mangsa, Nik Sharmila Nik Amram, 21, memberitahu, kesemua mangsa pergi ke Kuala Terengganu bagi menghilangkan tekanan selepas diganggu lelaki misteri di asrama. -kosmo


Isu Al-Kitab: Najib Masih Gagal , Biskop Tolak "Satu Negara Dua Polisi"

Alkitab: Ketua Biskop tolak lagi 'satu negara dua polisi'

"Saya tak mahu kedengaran kasar, terutamanya selepas semacam pertemuan baik antara Perdana Menteri dan pemimpin Persatuan Gereja Sarawak," katanya.

Biskop Katolik, Dr Paul Tan Chee Ing (gambar) mengulangi pendirian beliau bahawa dasar 'satu negara dua polisi' Kerajaan Persekutuan yang memperuntukkan undang-undang berbeza antara Borneo dan Semenanjung Malaysia mengenai Alkitab sebagai 'tidak dapat diterima sama sekali.'

"Saya tak mahu kedengaran kasar, terutamanya selepas apa yang dilihat semacam pertemuan baik antara Perdana Menteri dan pemimpin Persatuan Gereja Sarawak (ACS) di Kuching semalam," kata Ketua Peruskupan Melaka-Johor kepada Malaysiakini.

"Tapi jika pertemuan itu tidak menjurus kepada penarikan pendirian 'satu negara dua polisi' Kerajaan Persekutuan terhadap penyebaran Alkitab ini, jadi kita masih berada di titik mula isu ini, kata beliau yang juga Presiden Persidangan Biskop Katolik Malaysia.

2 April lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala mencadangkan isu Alkitab diselesaikan dengan berbeza antara Semenanjung serta Sabah dan Sarawak.

Menurut Idris, Alkitab bahasa Malaysia/Indonesia di Sabah dan Sarawak tidak memerlukan cop 'Untuk Penerbitan Kristian' atas alasan bilangan penganut Kristian ramai di kedua-dua negeri itu berbeza dengan semenanjung.

Tan menyatakan beliau mengalu-alukan jaminan kerajaan untuk membincangkan perkara itu dengan komuniti Kristian yang sebelum ini kecewa tiada jalan penyelesaian diberi bagi mengatasi masalah ini sepenuhnya.

"Tetapi, sebenarnya, sebelum ini keterbukaan (kerajaan) untuk berdialog dan berbincang tiada masalah; ia hanya bila nak melaksakanakan apa yang dijanjikan, untuk memberi kesan terhadap jaminan kebebasan agama yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, itu yang menjadi masalah," katanya.

Kalimah Allah

"Bila Mahkamah Tinggi menetapkan Kristian mempunyai hak menggunakan kalimah Allah dan penggunaannya tidak membawa masalah keselamatan negara, rayuan Kementerian Dalam Negeri untuk menentang keputusan tersebut menghantar isyarat bertentangan kepada komuniti Kristian," tkatanya.

Menurut Tan lagi mana-mana tafsiran bahawa 'formula 10 perkara' yand dicanangkan Idris, dan diikuti perbincangan pemimpin gereja dan Najib semalam memberi penyelesaian terhadap isu ini hanyalah 'kejayaan politik.'

"Pemimpin Kristian mahukan penyelesaian sepenuhnya isu ini, bukan sesuatu yang sesuai mengikut keadaan sekarang. Satu-satunya penyelesaian berterusan dalam hal ini ialah tidak membezakan Kristian di kedua-dua bahagian di Malaysia. (Penyelesaian) lain tidak dapat diterima sama sekali," ulang Paul. -mk


Najib janji isu KDN tahan Alkitab tidak akan berulang

KUCHING, 13 April – Dalam usaha meredakan isu Alkitab, Datuk Seri Najib Razak mengadakan pertemuan, yang dilihat sebagai sesuatu yang agak luar biasa, dengan pemimpin-pemimpin gereja di Sarawak sambil memberi jaminan peribadi bahawa pentadbirannya tidak akan menahan kitab Injil versi Bahasa Malaysia itu.

Pertemuan ini diadakan 10 hari selepas Putrajaya mengumumkan penyelesaian 10 formula dan tinggal tiga hari sebelum hari penentuan pilihan raya negeri Sarawak.

Perdana Menteri mengadakan pertemuan lebih sejam bersama Persatuan Gereja Sarawak di Hotel Hilton di sini petang ini, dengan memfokus pada isu Alkitab yang berpanjangan, yang dikhuatiri boleh menghakis sokongan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya negeri kali ini.

Pengundian pilihan raya negeri ke-10 berlangsung Sabtu ini.

Menurut setiausaha agung persatuan itu, Head Elder Ambrose Linang, ini kali pertama seorang perdana menteri secara peribadi mengadakan perbincangan dengan pemimpin-pemimpin gereja di Sarawak, negeri yang mempunyai ramai masyarakat Kristian.

Bagaimanapun menurut beliau, perdana menteri telah mengelak isu politik ketika pertemuan hari ini, sebaliknya menjuruskan perbincangan berkaitan dengan pertikaian Alkitab yang menjadi perhatian komuniti Kristian.

Dalam pada itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Seri Idris Jala memberitahu, pertemuan hari ini menunjukkan keikhlasan Najib dalam menyelesaikan isu yang dibangkitkan oleh komuniti Kristian.

Jala, seorang Kristian, bertindak sebagai perantara antara komuniti Kristian dan kerajaan dalam kemelut berkaitan Alkitab ini.

“Najib telah menyatakan dengan jelas komitmen beliau berhubung isu menahan Alkitab, ia tidak harus berulang lagi. Saya merasakan beliau telah menegaskan (perkara itu).

“Beliau juga bercakap mengenai keperluan penyatuan nasional. Jika ada sebarang rasa singgung yang wujud di kalangan kita sebagai masyarakat yang kelainan kaum dan agama, adalah penting kita mencari jalan untuk bersatu semula,” kata Jala kepada pemberita selepas pertemuan itu.

Najib tidak bercakap kepada pemberita kerana bergegas ke satu majlis yang lain.

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengadakan pertemuan dengan pemimpin persatuan itu semalam. -TMIPRN Sarawak: 341 Ahli PBB Sadong Jaya Sertai PAS

Sadong Jaya, 15 April: Seramai 341 bekas ahli Parti Pesaka Bersatu Berjasa (PBB) dari beberapa buah kampung di Dun Sadong Jaya menyertai PAS.

Serentak itu, sembilan cawangan PAS berjaya ditubuhkan di Kampung Pelandok, Kampung Jaei 1, Jaei 2, Jaei 3, Jemukan Laut, Samera Laut, Samera Tengah, Rawangan dan Iboi.

Borang permohonan keahlian PAS mereka diserahkan oleh ketua penaja cawangan masing-masing kepada Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali dan AJK PAS Pusat, Dr Siti Mariah Mahmud pada satu majlis yang diadakan di Bilik Gerakan PAS Kampung Jaei, malam tadi.

Antara yang menyerahkan borang berkenaan ialah bekas Pengerusi Wanita PBB Bahagian Batang Sadong, Dari Mohamad.(gambar)

Ketika ditemui pada majlis itu, beliau memberitahu tindakan menyertai PAS kerana mahu menegakkan keadilan Islam dan membela anak bangsa.

Ini, tambahnya disebabkan kerajaan PBB-BN tidak banyak mengadakan pembangunan untuk rakyat sebaliknya melakukan penindasan seperti merampas tanah rakyat.

PAS meletakkan Ketua Pemuda Sarawak, Abang Eddy Abang Fauzi, 34, di Dun ini. Dalam pilihan raya umum 2008, Abang Eddy bertanding di Parlimen Batang Lupar, namun tewas. -HD

Tahniah Bob Lokman, 10 Artis Terkenal Bakal Ikut Jejak Langkahnya

Sepuloh artis terkenal mahu ikut Bob Lokman

KUALA LUMPUR, 14 April: Kira-kira 10 lagi artis terkenal kini turut tertarik dan ingin mengikuti jejak langkah pelakon dan penulis lirik Bob Lokman menjalani hidup yang lebih baik dan menyokong perjuangan Islam dan politik yang dibawa PAS.

Artis-artis tersebut termasuk lelaki dan wanita dan termasuk yang terkenal dalam genre nyanyian, lawak, lahir dari Akademi Fantasia dan dari kategori pengarah.

Pelakon Bob Lokman ketika mendedahkan perkara itu menegaskan, mereka sekarang sememangnya sudah bersedia untuk mengikuti jejak langkahnya dan sedang berusaha memperdalami ajaran Islam menerusi kelas pengajian Islam yang diusahakan bersama rakan-rakannnya.

Menurut beliau, selain mengikuti kelas-kelas agama, artis-artis itu juga kini sudah seringkali mengikuti pengajian agama daripada tokoh-tokoh agama tanah air di beberapa buah masjid.

Katanya, selain mahu turut berubah kepada kehidupan lebih Islamik, artis-artis itu juga mahu turut berminat untuk terlibat dengan perjuangan Islam yang dibawa PAS.


"Bagaimanapun, mereka masih belum bersedia untuk mendedahkannya kepada masyarakat buat masa ini kerana mahu menunggu masa yang sesuai untuk berbuat demikian.

"Mereka mahu mengikuti jejak langkah saya kerana tertarik dengan perjalanan hidup saya sekarang. Hasrat mereka itu telah dinyatakan sendiri oleh mereka kepada saya baru-baru ini secara jujur," katanya ketika menyampaikan tazkirah di pejabat Harakah, di sini, hari ini.

Di samping mengakui tertarik dengan perjalanan hidup beliau sekarang, artis-artis itu juga turut berminat untuk mendapatkan kekuatan jiwa.

Sambil menyebut satu persatu nama-nama artis tersebut, beliau menegaskan, untuk membolehkan seseorang artis itu meninggalkan dunia glamour seperti yang dilakukan oleh beliau sekarang bukanlah sesuatu yang mudah.

"Selain memerlukan pengetahuan agama yang mendalam dari sudut fekah, seseorang itu juga amat perlu mengamalkan tarikat yang muktabar bagi mendapatkan kekuatan jiwa agar tidak mudah goyah apabila ditimpa pelbagai ujian," katanya.

Beliau juga secara jujur mengakui, rezekinya sekarang tidak pernah berkurangan sejak meninggalkan dunia glamour, malah makin bertambah apabila sering menerima pelbagai undangan dari pelbagai pihak untuk mengadakan ceramah.

Malah, dalam masa terdekat, walaupun telah meninggalkan dunia glamournya, beliau juga masih menerima tawaran berlakon dari beberapa buah syarikat dengan bayaran puluhan ribu ringgit.

Sebahagiannya terpaksa ditolak kerana ia tidak selari dengan perjalanan hidupnya sekarang yang bukan lagi menjalani hidup untuk keseronokan, tetapi untuk mengabdikan diri kepada Allah dalam erti kata yang sebenarnya.

"Jangan takut untuk berubah menjalani kehidupan yang lebih baik, rezeki kita tak akan berkurangan, malah bertambah. Jangan juga kata bila kita dah memilih untuk menjadi lebih baik tak akan ada tawaran berlakon lagi. Sebaliknya tawaran itu datang mencurah-curah.

"Malah saya sendiri pula yang terpaksa menolaknya (kerana tidak sesuai)," jelas beliau sambil mengakui tidak mengalami sebarang tekanan dari sebarang pihak ekoran perubahan hidupnya sekarang. -HD

Ulasan GB

Syabas Bob.

Semuga usaha dakwah Bob Lokman di kalangan artis dirahmati Allah s.w.t. dan semuga Allah s.w.t. melimpahkan hidayah dan kekuatan ke dada para artis berkenaan untuk tampil menyatakan kebenaran tanpa gentar untuk sama-sama berjuang di dalam PAS. Takbir!

Tembelang Pecah, Pak Guard SPRM Ada Skrip

Saksi Nafi Dapat Tunjuk Ajar Pegawai SPRM Untuk Beri Keterangan

KUALA LUMPUR, 14 April (Bernama) -- Seorang saksi pada Khamis menafikan yang beliau diberi tunjuk ajar oleh pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk memberi keterangan pada prosiding Suruhanjaya Siasatan kematian Teoh Beng Hock.

Mohd Khairuddin Denan, 56, yang bekerja sebagai pengawal keselamatan di bangunan SPRM, Selangor menolak saranan peguam Cheow Wee dari Majlis Peguam selepas beliau dilihat sesekali merujuk kepada nota bertaip yang berada di hadapannya ketika memberi keterangan.

Cheow kemudian mengambil nota itu daripada Mohd Khairuddin dan membacakan isi kandungan yang tertera pada nota berkenaan di hadapan panel suruhanjaya itu.

Antara isi kandungan nota itu ialah "saya lihat dia baik, dia tidak mencurigai anggapan saya dia adalah saksi walaupun dia keseorangan ketika itu," "mana En Khairuddin tahu dia tidak mencurigai?", "saya tidak dengar bunyi apa-apa ketika pelawat lalu di bahagian pentadbiran".

Ketika disoal Choew siapa yang menyediakan nota tersebut, Mohd Khairuddin berkata: "Saya sendiri yang menyediakan nota berkenaan".

Namun, jawapan yang diberikan oleh Mohd Khairuddin menimbulkan rasa kesangsian terhadap suruhanjaya kerana di awal prosiding saksi itu memaklumkan beliau tidak mahir menggunakan komputer.

Cheow: "Kamu kata kamu tidak pandai sangat menggunakan komputer, tetapi siapa yang menaip nota ini kerana susunan ayat dan ejaan yang digunakan agak bagus?

Mohd Khairuddin: "Saya yang taip nota itu dengan menggunakan komputer di pejabat saya dan saya boleh taip sikit-sikit sebab sebelum ini saya pernah membuat jadual untuk duty kerja saya".

Mohd Khairuddin turut menjelaskan bahawa tulisan tangan yang tertera perkataan "Yang Arif menyoal saya di luar bidang tugas saya. Saya pengawal keselamatan" di belakang kertas nota bertaip itu ditulis sendiri tanpa diajar oleh sesiapa.

Beliau turut menafikan dakwaan pengerusi suruhanjaya, Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri James Foong Cheng Yuen terdapat pegawai SPRM yang meminta Mohd Khairuddin menulis nota berkenaan.

Di awal prosiding, Mohd Khairuddin memberitahu suruhanjaya bahawa beliau ternampak kelibat seorang lelaki Cina yang melalui jalan di bahagian pentadbiran di pejabat SPRM ketika beliau (Mohd Khairuddin) berada di lobi pejabat berkenaan.

"Saya tidak nampak jelas muka lelaki itu kerana saya hanya lihat sepintas lalu, namun saya pasti lelaki berkenaan berbangsa Cina," kata Mohd Khairuddin yang bertugas di pejabat itu mulai 12 tengah malam hingga 8 pagi pada 16 Julai 2009.

Mohd Khairuddin turut menafikan beliau hanya mereka-reka cerita dan memberi keterangan yang tidak benar apabila memberitahu suruhanjaya beliau nampak kelibat seorang lelaki Cina pada hari berkenaan.

Ketika disoal Cheow mengapa perkara itu tidak dinyatakan dalam rakaman percakapan yang diambil polis beberapa hari selepas kematian Teoh, beliau menjelaskan bahawa pihak polis tidak bertanyakan mengenai hal itu kepadanya.

Selain itu, Mohd Khairuddin turut memaklumkan kepada suruhanjaya bahawa beliau tidak mendengar sebarang jeritan, bunyi orang bergaduh dan juga tidak mendengar orang bercakap ketika beliau bertugas di pejabat SPRM pada hari kejadian.

Teoh, 30, setiausaha politik exco Selangor Ean Yong Hian Wah, ditemui mati di koridor tingkat lima Plaza Masalam, Shah Alam, Selangor pada 16 Julai 2009 selepas memberi kenyataan di pejabat SPRM yang terletak di tingkat 14 bangunan itu.

Selain Foong, suruhanjaya itu turut dianggotai bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Abdul Kadir Sulaiman, bekas Hakim Mahkamah Rayuan Datuk T.S. Nathan, Pakar Perunding Patologi Forensik Hospital Pulau Pinang Datuk Dr Bhupinder Singh dan Dekan Fakulti Perubatan Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya, Profesor Dr Mohamed Hatta Shaharom.

Prosiding disambung Isnin ini. -- BERNAMA


MACC guard’s ‘script’ causes a stir

Bar Council lawyer Cheow Wee quizzes MACC security guard over a paper the latter was holding during questioning.

KUALA LUMPUR: The Royal Commission of Inquiry (RCI) investigating Teoh Beng Hock’s death received a shock today when a Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) security guard was accused of being coached in answering questions in court.

Mohd Khairuddin Denan, 56, a Selangor MACC security officer, was “exposed” when Bar Council lawyer Cheow Wee asked him to show the commission a piece of paper that the former was frequently referring to.

The paper, alleged to be “scripted instructions”, consisted of computer-typed notes of what appeared to be a short list of questions and answers to aid Khairuddin’s cross-examination.

There was also a short handwritten note at the back of the paper, which read: “Yang Arif menyoal saya di luar bidang tugas saya. Saya pengawal keselamatan. (Your honour you are questioning me on something beyond my job scope. I am a security officer).”

When the incriminating item was revealed, RCI chairman James Foong asked: “It seems that there are people helping you. Did MACC officers help you?”

A flustered Khairuddin, however, insisted that it was his personal notes that he prepared earlier.

Minutes earlier, Cheow had asked Khairuddin if he was adept at computer usage.

Khairuddin: I’m not that good at it.

Cheow: But if someone helps Pak Cik to turn it on, you would know how to type?

Khairuddin: Yes.

Cheow: Earlier I saw you referring to some notes on your diary there (at the witness stand). There’s a paper with printed words, did you prepare that yourself?

Khairuddin: Yes.

Cheow: Can we see it? (note seized and projected on court screens). What’s this? You said you’re not good at computers? Who did this for you?

Khairuddin: (Silence)

T Selventhiranathan (commissioner): If that’s really your own notes, then why is there a question directed to yourself as “Encik Khairuddin”? It says here: “Mana En Khairuddin tahu dia tidak mencurigai? (How did Mr Khairuddin know he is not suspicious?)”

Khairuddin: No. I really prepared it myself. If I was asked this question, that’s what I’ll say.

Selventhiranathan: How about this one: ‘Adakah Encik Khairuddin dengar-dengar macam mana pegawai SPRM buat interrogation? (Did Mr Khairuddin hear how MACC officers did their interrogations?)’

Abdul Kadir Sulaiman (commissioner): We have not even asked this question. We did not use the word ‘interrogate’ the whole time.

Selventhiranathan: Are you being taught how to answer the questions? Is that how you know what we are going to ask?

Khairuddin insisted that the notes were his own.

Teoh, a political aide to Selangor executive councillor Ean Yong Hian Wah, was found dead on July 16, 2009, on the fifth floor of Plaza Masalam in Shah Alam.

He was interrogated the night before by MACC officers at their office, located on the 14th floor of the same building. They were investigating alleged misuse of state allocations.

On Jan 5 this year, coroner Azmil Muntapha Abas returned an open verdict after an inquest, ruling out both suicide and homicide.

Subsequently, the government caved in to public pressure and established the commission now in session. It is investigating both the cause of Teoh’s death and MACC’s interrogation methods.

The inquiry is scheduled to end on April 25 but Foong said today the commission has applied for an extension.

Unsatisfactory answers

Earlier, Khairuddin, who was the guard on duty (from 12am to 8am) on the morning Teoh’s body was found, was reprimanded by the commission for being unable to give satisfactory answers.

Khairuddin has been a security officer with MACC since 1984 and was transferred to the Selangor office at Plaza Masalam in 2005.

During questioning by conducting officer Awang Amardajaya Awang Mahmud, Khairuddin said he had never heard or seen any witnesses who were bruised or injured in the office.

Awang: Did you hear people talking, shouting, fighting, or any noises, or anyone falling (out) on July 16, 2009?

Khairuddin: No

Khairuddin admitted that he had dozed off intermittently during his watch but had seen a Chinese man walking to-and-fro at the MACC office after 1.30am.

He said he later saw two of the officers involved in Teoh’s case, investigating officers Mohd Anuar Ismail and Raymond Nion Anak John Timban, at 5am and 6am respectively.

However, Cheow pointed out to Khairuddin that he never mentioned these two officers in his first police statement.

Cheow said Khairuddin also made several other contradictory statements.

“There is a lot of discrepancies. In your first statement to the police, you didn’t mention seeing any Chinese man. In your second statement, you said it was Teoh Beng Hock. Then you said the security (guard) before you, Amran, told you there were many officers. You left that out in the first,” Cheow said.

Khairuddin, however, blamed the police officer who took down his statement for not asking or adding in extra facts, including the part where he was sure the person he saw was Teoh.

Khairuddin was also taken to task for failing to investigate who was the unknown Chinese man who was in the office late in the night, though he earlier admitted it was not a common occurrence.

He said he did not suspect anything as the person “looked good” and was in a “good condition”.

Cheow: If it was me, I would be scared. Is it true that you saw him. Or you’re just making up stories?”

Khairuddin: It’s true I saw him. I am speaking sincerely.

When repeatedly questioned on whether he saw or heard any other officers going in and out of the office, Khairuddin said he did not.

This prompted a visibly frustrated Foong to say: “We received a lot of evidence that many officers passed by you. Why are you now saying you didn’t see anyone?”

Khairuddin: Your honour, officers have passes and don’t need my help (opening the doors).

Abdul Kadir then told Khairuddin: “Just tell us. The purpose we’re sitting here is to find out the truth. We don’t know because we were not there. Just tell us. Don’t be afraid. We should be afraid of Allah instead.”

Foong: Are you afraid of losing your job?

Cheow: You look nervous, are you afraid?

Khairuddin: No, because I am telling the truth.

Foong: Our impression is that you know a lot but you are not telling us. You are a security guard. Someone came to the office, an outsider, and you don’t even ask? The entire time you only walked a short distance to check; are you not supposed to patrol the whole office?

Cheow: You are just a security guard, not involved in the operations. But if you’re found to be giving false testimony, then you could be involved, think properly.

Khairuddin also maintained that he did not see the then MACC Selangor deputy director Hishamuddin Hashim that night. (Hishamuddin had earlier testified that he left the office at 6.15pm).

It was then suggested that it was either Hishamuddin or Khairuddin who was lying.

Khairuddin was also reprimanded for his failure to investigate a bag, believed to be Teoh’s, when he testified that he had seen it on top of a sofa in the office.

Selventhiranathan: What if there was a bomb in the bag? You saw a stranger, then a bag, but you just left it there. How can you be a security (guard) if you don’t know what happen?

Khairuddin: I thought it was an officer’s bag. So I just left it there.

Foong: Are you even fit to be a security guard?

Khairuddin: (Silence).

Excerpts from the ‘script’:

“Saya lihat dia baik, dia tidak mencurigai angapan saya dia adalah saksi walau pun dia kesaorangan ketika itu” (I see that he is well, he was not suspicious and I considered him a witness although he was alone at the time).

Mana En Khairuddin tahu dia tidak mencurigai? (How did Mr Khairuddin know he is not suspicious?)

Saya tidak dengar bunyi apa-apa ketika pelawat lalu di bhg pentadbiran (I did not hear any noises when the visitor walked pass the administration division)

Pegawai ada pas sendiri tak perlu minta bantuan (officers have their own passes and don’t need to ask for assistance).

Saya meronda di bahagian pentadbiran sahaja ditempat lain tiada, sebab ia berdekatan tempat tugas saya, pada mlm. Kejadian saya tidak buat rodaan, hari lain ada (I patrolled only the administration division area and not other places because that was near my duty place at night. During the incident, I did not patrol, but on other days I do).

Saya ditugaskan mengawal kawasan pejabat harta benda kerajaan (I am tasked to guard government property at the office).

Mengawasi pintu utama keluar dan masuk (to monitor people coming in and out of the front entrance).

Pelawat yg nak berurusan dgn pegawai (visitors who want to deal with officers)

Tugas pegawai ada tugasnya sendiri. Soal tugas macam mana saya tidak tahu. Tiada arahan tugas pengawal terlibat soal saksi dan okt.(Officers have their own tasks. The question of what duties I don’t know. There is no order that security guards are involved in questioning witnesses and okt).

Adakah en khairuddin dengar-dengar macam mana pegawai sprm buat entrugaet(sic). pada malam itu tak dengar apa-apa? tiada.(Did Mr Khairuddin hear how officers do interrogations? On that night you did not hear anything? No.)
-FMT


Ulasan GB

Setelah GB berdoa di SINI, nampaknya tembelang semakin pecah.

Seorang pak guard SPRM rupa-rupanya telah diajar bagaimana untuk menjawab di depan Suruhanjaya Siasatan Teoh.

Dan GB yakin skrip-skrip ini juga disediakan untuk semua mereka yang dipanggil untuk siasatan.

Sudah ada komplot peringkat tertinggi bagi "menipu" Suruhanjaya Siasatan, dan kita YAKIN, penipuan ini berlaku semenjak sebelum inkues diadakan.Perlantikan Khalid Sebagai Timbalan IGP Dipertikai. Imej Polis Akan Terus Merudum.

PKR ‘protes’ Khalid dilantik timbalan IGP

PKR menyifatkan keputusan Putrajaya melantik Datuk Khalid Abu Bakar sebagai Timbalan Ketua Polis Negara baru adalah tidak wajar dan “satu langkah tidak bijak” jika mahu memulihkan imej PDRM.

Menurut naib presidennya N. Surendran, banyak pihak akan mempersoalkan pelantikan bekas ketua polis Selangor itu kerana kegagalan beliau dalam beberapa insiden kematian dan penyalahgunaan kuasa dalam pasukan polis Selangor.

Tambah Surendran, beliau sendiri tidak yakin akan kredibiliti dan keupayaan Khalid untuk memikul tanggungjawab orang nombor dua dalam PDRM.

Selain itu, tambahnya, pelantikan Khalid itu juga dilihat satu usaha untuk mengangkat beliau menjadi ketua polis negara selepa ini.

“Saya terkejut dengan pelantikan Datuk Khalid Abu Bakar sebagai Timbalan Ketua Polis Negara dan keputusan itu dilihat cubaan untuk melantik beliau sebagai ketua polis negara selepas ini.

“Pelantikan Datuk Khalid Abu Bakar adalah satu keputusan tidak bijak kerana ia jelas tidak akan membantu mengembalikan kepercayaan dan tidak akan meletakkan pasukan polis berada di landasan yang sepatutnya,” katanya sambil menambah Putrajaya perlu mengambil kira kepentingan awam dalam membuat keputusan penting seperti itu.

Khalid, Pengarah Keselamatan Dalam Negara dan Ketenteraman Awam dilantik sebagai timbalan ketua polis negara menggantikan Datuk Husin Ismail yang bersara hari ini.

Tegas Surendran, dua kematian yang berlaku ketika Khalid masih memegang jawatan ketua polis Selangor adalah sebab utama mengapa beliau tidak layak untuk dilantik timbalan ketua polis negara.

“Beberapa alasan kenapa beliau tidak layak untuk menjawat jawatan itu adalah penyalahgunaan kuasa yang berlaku ketika beliau masih menjadi ketua polis Selangor, ia termasuk pembunuhan dan penganiayaan terhadap A. Kugan pada Januari 2009 dan kemudian kes tembakan sehingga menyebabkan kematian seorang remaja 14 tahun Aminulrasyid Amzah yang mana polis cuba untuk menutup kedua-dua insiden ini.

“Malah Datuk Khalid Abu Bakar juga tidak pernah memohon maaf atau bertanggungjawab atas dua kes kematian yang berlaku ketika memegang jawatan itu,”
katanya.

Malah kata beliau, jawapan yang diberikan Khalid dalam kedua-dua kes itu menguatkan lagi keyakinan beliau tidak layak untuk memegang jawatan baru itu.

“Menjadikan keadaan lebih teruk dalam kes A. Kugan Datuk Khalid Abu Bakar memberikan komen dan jawapan yang tidak munasabah mengenai cara kematiannya iaitu Kugan meminum segelas air lalu mati.

“Sedangkan keadaan yang berlaku adalah sebaliknya apabila badan A. Kugan mengalami kecederaan serius, begitu juga dalam kes Aminulrasyid apabila Datuk Khalid Abu Bakar berkata remaja itu adalah penjenayah dan cuba untuk melanggar kereta peronda polis,” katanya.

Kugan, 23, suspek kes curi kereta mewah meninggal dunia ketika dalam tahanan polis manakala Aminulrasyid pula ditemui mati ditembak April lalu.

Tambah Surendran, keyakinan rakyat terhadap PDRM masih berada di tahap yang rendah ekoran dua insiden yang berlaku itu.

“Selain itu, PDRM perlu secara keseluruhannya dirombak semula, proses merekrut polis dan kaedah latihan juga perlu dikaji.

“Suruhanjaya Bebas Menyiasat Salah Laku Polis (IPCMC) perlu diwujudkan untuk memantau penyalahgunaan kuasa polis,” katanya. -TMI

Mahathir Bayangkan BN Mungkin Kehilangan Sarawak Jika Taib Enggan Undur

Dr M ingatkan Taib: Belajar daripada sejarah

"Ada satu MB yang berkeras mahu terus berkuasa dan kita hilang negeri itu. Jika kita belajar daripada sejarah, kita tidak akan lakukannya lagi," kata...

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi mengingatkan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud supaya 'belajar daripada sejarah' apabila membuat keputusan mengundurkan diri.

Meskipun tidak memberikan jawapan langsung apabila ditanya sama ada Taib harus berundur, Mahathir memberi beberapa contoh kekalahan BN kerana pemimpin negeri enggan melepaskan jawatan masing-masing.

"Ada satu MB yang berkeras mahu terus berkuasa dan kita hilang negeri itu. Jika kita belajar daripada sejarah, kita tidak akan lakukannya lagi,” katanya kepada wartawan selepas melancarkan persidangan pelancongan Islam di ibu negara.

Walaupun Mahathir tidak menamakan menteri besar itu, adalah dipercayai beliau merujuk kepada Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad, yang menerajui Terengganu dari 1974 hingga 1999.

PAS mengambil-alih negeri itu pada pilihan raya umum 1999 dengan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjadi menteri besar.

Seorang lagi menteri besar yang dijadikan contoh Mahathir adalah Datuk Seri Dr Mohamed Khir Toyo, yang menerajui Selangor dari 2000 hingga 2008, apabila negeri itu dirampas oleh Pakatan Rakyat.

Mahathir juga tidak cenderung untuk mengulas apabila ditanya mengenai kemungkinan keputusan pilihan raya negeri Sarawak Sabtu ini dengan ura-ura Pakatan Rakyat mampu menafikan kemenangan dua perita untuk BN.

"Saya fikir BN akan menang," katanya dan enggan mengulas apabila soalan berkaitan terus diajukan oleh wartawan. -mk