18 Nov 2013

Rahsia Presiden Mursi Didedahkan Bekas Perdana Menterinya

Kaherah - Hisyam Qandil adalah perdana menteri pada masa pemerintahan Presiden Mursi. Beliau mengundurkan diri ketika berlakunya kudeta tentera 3 Julai 2013 yang lalu.

Kelmarin, Sabtu (16/11/2013), beliau menyampaikan satu pesanan melalui rakaman video yang disiarkan melalui lamanweb youtube. Beliau memilih cara ini, menyampaikan pesanan secara terbuka dengan rakaman video, tidak di depan pihak tertentu saja, karena beliau ingin isi pesanan ini sampai kepada seluruh rakyat Mesir. Baik yang mendukung ataupun yang menentang Presiden Mursi.

Qandil menyampaikan pesanan ini sebagai tanggung jawabnya kepada sejarah, dan demi menyelamatkan Mesir dari kehancuran dan pertumpahan darah.

Pesanan ini dibagi dua bahagian. Bahagian pertama, bagaimana sebenarnya sikap dan kebijakan Presiden Mursi dalam krisis politik yang terjadi di Mesir saat ini. bahagian kedua, usulan penyelesaian krisis di Mesir saat ini.

Tentang sikap Presiden Mursi, dalam mengambil semua keputusannya, Presiden Mursi selalu mendahulukan dan menjadikan Mesir dengan semua elemennya sebagai pertimbangan. Bukan kelompok atau bahagian tertentu, tapi seluruh Mesir.

Presiden Mursi juga sangat memperhatikan bagaimana melanjutkan dan menyempurnakan hasil-hasil Revolusi Januari 2011, dan bagaimana menyempurnakan lembaga-lembaga yang diperlukan dalam kehidupan berdemokrasi.?

Beliau sangat memperhatikan selamatnya kehidupan seluruh rakyat Mesir, dan sangat prihatin apabila berlaku persengketaan dan pertumpahan darah.

Untuk itu beliau berfikir keras bagaimana mempercepat kejayaan pembangunan di seluruh bidang kehidupan. Pegangan Presiden Mursi dalam pembangunan adalah bahwa Mesir harus mempunyai kedaulatan dan kehendak yang merdeka. Terutama dalam hal makanan, obat-obatan dan kesehatan.

Pada tahun ini, sebenarnya beliau sangat memikirkan bagaimana seluruh pihak dan kekuatan politik dapat turut serta di dalam pengambilan keputusan. Beliau mengajak dan mengundang semuanya. Tapi berkali-kali pihak-pihak tersebut menolak bekerja sama dengan Presiden Mursi. Bahkan mereka berusaha menggagalkan kerja Presiden Mursi, dan menghancurkan hasil kerja keras yang selama ini beliau lakukan. Jadi sikap Presiden Mursi sama sekali berbeda dengan yang dipublikasikan media, bahwa beliau ingin mengambil semua bahagian dan dilakukan sendirian, atau yang disebut dengan diktatorisme dalam mengambil keputusan.

Aku ingin bersaksi tentang apa yang dikatakan oleh Presiden Mursi kepada As-Sisi pada tanggal 2 Julai 2013. Saat itu beliau berpesan agar As-Sisi menjaga dan melindungi keutuhan tentera Mesir, demi rakyat Mesir, bangsa Arab, dan umat Islam.

Presiden Mursi sama sekali tidak mengetahui apa yang sebenarnya terjadi pada tubuh militer, apa pernyataan yang disiapkan, disembunyikan, dan akan dikeluarkan militer pada hari-hari berikutnya. Beliau tidak mengetahui bahwa militer akan mengambil sikap yang memihak kelompok tertentu dalam krisis saat itu. Bahawa militer bahkan malah menambah rumit dan kacau kondisi krisis politik, tidak menghadirkan ketenangan bagi rakyat Mesir.

Berkenaan dengan referendum tentang kelangsungan kekuasaannya, sebenarnya Presiden Mursi bersikap menerima saja. Namun beliau memandang bahwa referendum sebaiknya dilakukan setelah selesai pemilu legislatif yang rencananya akan dilaksanakan pada bulan September 2013. Baru setelah itu dibentuk kabinet, sehingga tidak ada kekosongan negara atau kekuatiran terancamnya proses demokrasi yang sedang dijalankan. Kerana proses demokrasi adalah hasil kerja keras seluruh rakyat Mesir, melalui dua kali referendum dan dua kali pilihanraya umum.

Namun saat itu pihak-pihak tertentu memaksakan diadakannya referendum dua minggu lagi setelah tanggal 30 Julai 2013. Hal ini ditolak Presiden Mursi kerana suasana ketika itu sungguh panas dan mencengkam sehingga mustahil akan terlaksana referendumm yang bersih dan bebas. Kalau referendum itu dipaksakan maka yang akan terjadi adalah pengesahan terjadinya kudeta militer saat itu.

Presiden Mursi pada tanggal 2 Julai menyampaikan usulan penyelesaian krisis politik saat itu. Usulan beliau sangat lengkap. Tapi usulan tersebut ditolak. As-Sisi berkeras mengambil alih kekuasaan, dan ternyata road map yang disampaikan As-Sisi pun sama persis dengan usulan Presiden Mursi. Hanya ada dua poin yang berbeza, yaitu penggulingan Presiden dan pembekuan konstitusi. Dari sini jelas arah yang diinginkan oposisi dan militer saat itu.

Sumber Asal: dakwatuna

Nak Sertai PAS Semula: Hassan Ali Menderita "Sakit Jiwa"?


Hasan sedia sertai Pas semula

SHAH ALAM – Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali sedia mempertimbangkan untuk kembali menyertai Pas jika parti itu betul-betul memperjuangkan Islam, memartabatkan Melayu, menjaga kesucian institusi diraja dan Perlembagaan negara.

Menurutnya, keputusan beliau juga bergantung kepada kehendak ahli dan penyokong Pas terutamanya pimpinan tertinggi jika mahukannya kembali kepada parti itu.

“Jika keadaan mengizinkan, ertinya jika perjuangan Pas di landasan betul dengan memperjuangkan Islam, keistimewaan Melayu, institusi diraja dan menghormati peruntukan-peruntukan yang termaktub dalam Perlembagaan, saya sedia mempertimbangkannya,” katanya pada sidang media, semalam.

Ketika mengulas mengenai Muktamar Pas ke-59 yang menyaksikan pertembungan golongan ulama dan pemimpin erdogan dalam perebutan jawatan timbalan presiden beliau menegaskan, Pas perlu dipimpin golongan ulama agar perjuangannya kembali kepada matlamat penubuhan asalnya yang kini goyah disebabkan wujud golongan ‘Anwarinas’ yang didakwanya seperti anai-anai yang mahu merosakkan parti itu.

“Namun saya berpendapat Datuk Seri Anwar Ibrahim bukan faktor utama kerana ia lebih kepada parasit dalam Pas yang berusaha menjatuhkan perjuangan asal. Saya secara peribadi mahu golongan ulama memimpin Pas, presiden, timbalan dan naib presidennya di kalangan ulama yang mementingkan ilmu dunia dan akhirat dan saya dapati pemimpin sebegitu ada dalam Pas,” katanya yang juga Presiden Jalur Tiga (Jati).

Dalam pada itu, beliau berpendapat supaya Pas mengkaji semula kedudukan parti itu dalam PR kerana peranan Pas seakan-akan tidak menonjol lebih-lebih lagi selepas PRU13.

“Seterusnya ialah tentang PR itu sendiri. Terdapat resolusi dan saya yakin ia akan dibawa ke muktamar iaitu mengkaji semula kedudukan Pas dalam PR.

“Saya harap ia dapat dicerminkan dalam muktamar kali ini dan keputusannya Pas meninggalkan PR,” katanya.

Sementara itu, Pesuruhjaya Pas III Selangor, Khalid Abdul Samad ketika diminta mengulas kesediaan Hasan itu, beliau berkata, tiada masalah untuk Pas menerimanya semula sekiranya beliau benar-benar memahami perjuangan parti itu yang meletakkan Islam yang teratas.

“Jika dia (Hasan) kata akan pertimbangkan kembali kepada Pas jika kita perjuangkan Islam, Melayu, institusi diraja dan Perlembagaan bagi saya itu alasan yang tiada kekuatan.

“Apa yang penting, jangan letakkan Melayu, raja, dan agama setaraf kerana Islam lebih penting dari segalanya-galanya kerana kedudukan Melayu dan raja itu perlu dibela dari sudut dan kehendak Islam.

“Kalau Hasan boleh memahami ini dan meletakkan keadilan Islam sebagai yang terpenting maka kita tiada masalah tetapi jika ia diperjuangkan dalam konteks yang tidak selari dengan tuntutan Islam, itu sebabnya dia menghadapi masalah dengan Pas,” katanya.

Adun Sungai Panjang, Budiman Mohd Zohdi pula berkata, pendirian Hasan itu sebenarnya membawa banyak mesej antaranya mahukan Pas kembali ke jalan yang benar jika keluar berpisah daripada DAP.

Dakwanya, Pas dilihat kurang memperjuangkan Islam contohnya seperti isu kalimah ALLAH, azan dan hukum hudud.

“Pada pendapat saya, selagi Pas ada dalam kelompok DAP, parti itu sukar untuk melaksanakan perjuangannya yang dikatakan berlandaskan Islam itu,” katanya. -SH

ULASAN GB

Kata Hassan Ali dipetik:

“Namun saya berpendapat Datuk Seri Anwar Ibrahim bukan faktor utama kerana ia lebih kepada parasit dalam Pas yang berusaha menjatuhkan perjuangan asal. Saya secara peribadi mahu golongan ulama memimpin Pas, presiden, timbalan dan naib presidennya di kalangan ulama yang mementingkan ilmu dunia dan akhirat dan saya dapati pemimpin sebegitu ada dalam Pas,” katanya yang juga Presiden Jalur Tiga (Jati).

Di dalam posting sebelum ini, Hassan Ali telah menamakan "parasit" yang dimaksudkan itu ialah golongan profesyenal yang ada di dalam PAS.

Dan beliau kini menyatakan golongan parasit ini yang berusaha untuk menjatuhkan "perjuangan asal".

Saya tertarik dengan ungkapan "perjuangan asal" yang disebut olehnya. Apakah Hassan ALi tahu dan mengerti apa sebenarnya "perjuangan asal" PAS? Apakah beliau berada di kalangan mereka yang sama-sama menubuhkan PAS sehingga menyatakan "perjuangan asal" PAS itu telah dikhianati?

Benar, dakwaan beliau di atas ternyata terlalu melampau, jauh melepasi batas ‘adaabul ikhtilaf’, dan yang terbukti parasit, mengikut hukum kebenaran dan keadilan yang telah berjalan, parasit yang dimaksudkan itu ialah beliau sendiri. Beliau yang telah dipecat dari parti.

Sebelum dari ini GB pernah mengulas, petikan:

Alhamdulillah, akhirnya duri dalam daging itu akhirnya dapat dikeluarkan.

Semuga ketegasan PAS kali ini memberi pengajaran kepada yang lain terutama kepada saki-baki UG yang masih ada di dalam parti yang sebelum ini kelihatan menyokong Hassan Ali.

Tak payah GB sebutkan nama mereka.

Allah berhak untuk memilih siapa saja yang layak untuk dijadikan pemimpin di dalam partiNya sekalipun bukan dari kalangan ulamak dan akan mengeluarkan sesiapa dari partiNya walaupun dia seorang ulamak ternama. Kerana perjuangan parti Islam menuntut bukan sahaja "keilmuan" tetapi yang terlebih penting ialah KEIKHLASAN!
Seorang penampal poster dan seorang blogger picisan mungkin lebih layak diangkat menjadi pemimpin jika dia lebih ikhlas di dalam perjuangan daripada seorang Ketua Pemuda ataupun Ketua Ulamak parti sekalipun tetapi angkuh dan takbur.

Hal ini pernah disabdakan oleh Rasulullah saw.

Aku wasiatkan pada kalian untuk bertakwa kepada Allah serta mendengarkan dan mentaati (pemimpin Islam), meskipun yang memimpin kalian seorang budak hitam berbangsa Habsyi. Sohih riwayat Abu Dawud dan lainnya.

Tidak timbul soal ulama atau profesyenal di dalam memilih pemimpin jika kita teliti hadith di atas.

Akui atau tidak, Hassan Ali kini sedang menderita... bukan jasad, tetapi jiwanya yang menderita. Menderita kerana sudah tidak berada di dalam jemaah PAS lagi. Jiwa Islami apabila tidak lagi menerima pengakuan sebagai ahli jemaah akan mengalami penderitaan yang parah. Mereka yang sudah terbiasa hidup di dalam lingkungan jemaah dengan aktiviti-aktiviti seperti usrah, tarbiyah dan seumpamanya akan mengerti apa yang GB cuba sampaikan ini.

Jika Hassan Ali ikhlas dan jujur di dalam perjuangannya, besar kemungkinan hari ini beliau adalah diantara pemimpin PAS Selangor yang paling kanan untuk dicalonkan sebagai MB Selangor.

Tujuan GB menulis entri ini bukan untuk menghenyak orang yang telah jatuh, tetapi ingin menarik perhatian tentang perlunya seseorang ahli jemaah untuk berlaku "ikhlas dan jujur" (sincerity & honesty) di dalam perjuangan menegakkan kebenaran dan keadilan.

Namun demikianlah "sibghah" (celupan) dan perancangan Allah... Hassan Ali kini sudah menjadi sejarah...

Untuk kembali ke dalam jemaah, tidak sukar, beliau perlu membersihkan "niatnya" semula dan niat itu letaknya di dalam "hati", bukan pada PhD yang dimiliki. Hati itulah yang perlu disucikan semula. InsyaAllah!

Hassan JATI Sokong Ulama - Sokongan Yang Membawa Rebah?

Kami sokong ulama, kata Jati

PETALING JAYA: Kumpulan pembela Melayu dan Islam, Jalur Tiga Malaysia (Jati) hari ini menyatakan sokongan terbuka mereka kepada kepimpinan ulama didalam parti PAS untuk muktamar pemilihan yang bakal berlangsung minggu depan.

Presiden Jati, Datuk Hassan Ali turut menempelak golongan profesional di dalam PAS yang menurut beliau adalah serpihan parasit yang cuba memecah-belahkan parti Islam itu.

Beliau turut berkata PAS pada saat ini sedang berada di persimpangan untuk memilih antara dua kelompok untuk menentukan hala tuju masa depan parti tersebut.

“Jati amat mengharapkan kelompok ulama akan terus menerajui PAS. Syukur presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak dicabar dan kami harap beberapa jawatan penting turut dimenangi oleh golongan ulama,”

“Kelompok profesional ini bagi saya adalah parasit yang cuba meruntuhkan asas perjuangan PAS selama ini,” beliau bertegas. Dalam pada itu, Hassan Ali berkata bahawa masanya juga telah tiba untuk PAS menimbang semula perjuangan meraka di dalam parti Pakatan Rakyat.

Beliau menambah bahawa sokongan orang Melayu kepada PAS ketika piliharan raya umum yang lepas menunjukkan bahawa PAS telah hilang sokongan besar undi orang Melayu ekoran penglibatan mereka bersama DAP dan PKR.

“Muktamar ini juga satu peluang besar untuk PAS menimbang semula hubungan mereka di dalam Pakatan Rakyat,”

“Jelas sokongan orang melayu sudah merosot kepada PAS kerana PAS sedang dilihat membawa dasar perjuangan liberal yang lari dari wadah perjuangan Islam,” Hassan menambah.

PAS lebih ke hadapan

Norman Toha yang juga Setiausaha Agung Jati pula yakin bahawa PAS akan lebih ke hadapan jika parti itu berpisah daripada Pakatan Rakyat.

Norman yang turut mengakui bahawa beliau adalah ahli sah PAS, menyoal parti itu yang dikatakan sedang menjadi alat kepada DAP dan PKR.

“PAS sudah mula lari daripada perjuangan, oleh sebab itu orang Melayu enggan mengundi PAS dan sekarang jelas PAS dilihat sebagai alat politik sahaja,” beliau menambah.

Turut diperkatakan adalah peranan beberapa individu didalam Pakatan Rakyat yang dilihat sebagai gangguan untuk PAS memacu ideologi Islam yang menjadi asas penubuhan parti tersebut.

“Karpal Singh, Lim Guan Eng dan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah antara individu dalaman yang menggangu PAS. Boleh dikatakan mereka ini adalah gangguan dalaman dalam PAS,”

“PAS akan hidup semula jika kembali menjadi parti politik tunggal,”

Walaubagaimanapun, ketika disoal samada Hassan akan semula menyertai PAS, bekas ahli exco Selangor itu berkata bahawa beliau akan menimbangkan jika mendapat jemputan kepimpinan tertinggi parti tersebut tetapi turut berkata bahawa beliau harus berbincang bersama ahli Jati yang lain.

“Setakat ini tiada. Saya tidak menerima apa apa jemputan jikalau ada daripada kepimpinan tertinggi saya akan mempertimbangkan,”

“Tetapi saya harus berbincang bersama sama ahli Jati yang lain. Saya tidak rasa timbalan presiden Jati akan membenarkan saya untuk menyertai PAS,” kata beliau sambil berseloroh. -FMT


Timbalan presiden PAS: Sokongan Utusan “membawa rebah” kepada Mohd Amar?


Pertembungan satu lawan satu bagi jawatan timbalan presiden PAS di antara Mohamad Sabu dan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah dilihat sebagai pertembungan di antara kumpulan anti ulama dan pro ulama walaupun ironinya, Mohamad dan rakan-rakannya dalam Pemuda pada tahun 1982 yang membawa usul kepimpinan ulama dalam parti Islam itu.

Mohamad kini dianggap sebagai mewakili golongan profesional atau Edorgan manakala Mohd Amar dikatakan mewakili suara golongan ulama.

Hari ini Mohamad umpama mendapat “vitamin tambahan” apabila akhbar milik Umno Utusan Malaysia memberikan sokongan terbuka kepada Mohd Amar bagi jawatan timbalan presiden PAS itu.

“Orang PAS ni siapa yang Utusan sokong mereka tolak,” kata seorang aktivis parti Islam itu apabila dihubungi The Malaysian Insider.

“Utusan Malaysia ni akhbar Umno, bila dia sokong, mesti ada agenda jahat,” katanya.

Dalam pemilihan PAS pada 2011, Utusan Malaysia memberikan sokongan kuat kepada Nasharudin Mat Isa dan bekas Timbalan Presiden PAS itu mendapat 224 undi, undi tercorot berbanding Mohamad (420 undi) dan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (399).

Dalam rencana yang ditulis pengarang Utusan Malaysia Zulkiflee Bakar bertajuk “Memperkasa ulama dalam PAS”, beliau mengatakan kemenangan Mohd Amar yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan itu penting demi memastikan pengaruh ulama dikembalikan semula dalam PAS.

"Mereka (PAS) mempunyai misi penting untuk dilunaskan iaitu pertama, mengembalikan kekuatan ulama dalam heirarki kepimpinan utama PAS dan kedua, mendesak supaya PAS tidak menjadi ‘lebai malang’ melalui kerjasama dalam pakatan pembangkang.

"Bagi misi pertama, sudah pastilah tumpuan akan diberikan kepada perebutan jawatan timbalan presiden yang kini disandang oleh Mohamad Sabu," kata beliau dalam tulisannya di Utusan Malaysia edisi Ahad, Mingguan Malaysia hari ini.

Zukiflee turut mendakwa Mohamad yang dianggap sebagai “ayam sabung PAS” itu sudah menurun populariti dan kehadiran orang ramai dalam ceramah-ceramahnya semakin berkurangan.

“Jumlah kehadiran orang ramai pada ceramah beliau semakin menurun dan ada dalam kalangan pemimpin PAS sendiri berasa Mat Sabu sudah tidak relevan lagi untuk berada dalam barisan kepimpinan kanan PAS pusat apatah lagi timbalan presiden,” katanya.

Mohamad dan Mohd Amar bakal bertembung satu lawan satu dalam pemilihan PAS kali ini apabila calon-calon lain yang layak Tuan Ibrahim, Datuk Husam Musa dan Salahuddin Ayub menarik diri dan hanya bertanding merebut jawatan naib presiden.

Kemenangan bagi jawatan timbalan presiden dan naib presiden PAS pada 22 November ini akan menentukan masa depan parti Islam itu terutamanya sama ada terus berada dalam Pakatan Rakyat (PR) atau keluar daripada gabungan itu.

Mohamad dilihat sebagai mewakili kumpulan yang mahukan PAS terus bersama PR manakala Mohd Amar pula dilihat sebaliknya.

Dalam ucaptama di Multaqa Ulama Semalaysia yang diadakan di Kota Sarang Semut pada September, Ketua Dewan Ulama PAS Datuk Harun Taib mencadangkan agar parti Islam itu mengkaji semula tahaluf siasi (kerjasama politik) parti Islam itu terutamanya dengan PKR.

"Amat wajar sekali tahaluf siasi bersama PKR ini dikaji setelah berlaku perkara-perkara yang boleh melemahkan PAS dan merosakkan hubungan di dalam tahaluf siasi," kata Harun.

Pandangan Harun itu dilihat sebagai pandangan golongan ulama yang berada di belakang Mohd Amar.

Di atas kertas, Mohamad mempunyai kelebihan dan lebih dikenali oleh 1,300 perwakilan PAS kerana sudah lama berperanan sebagai pemimpin nasional dan senangi oleh rakan-rakan PR berbanding Mohd Amar yang hanya aktif dalam arena politik Kelantan.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng merupakan “penyokong kuat” Mohamad daripada PR walaupun tidak boleh mengundi dalam pemilihan PAS kali ini.

“Mat Sabu memainkan peranan positif dalam Pakatan Rakyat. Beliau dilihat sebagai seorang negarawan,” kata Lim kepada The Malaysian Insider baru-baru ini.

Menurut Lim, beliau mula mengenali Mohamad secara rapat apabila kedua-duanya ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kem Tahanan Kamunting pada tahun 1987, semasa Operasi Lalang dilancarkan.

Semalam Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Parti PAS Pusat bagi sesi 2013-2015, Asmuni Awi mengumumkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Ketua Dewan Ulama Harun mengekalkan jawatan masing-masing selepas menang tanpa bertanding.
– TMI 10 November, 2013.


ULASAN GB

GB tangguhkan seketika untuk membuat sebarang komen dan ulasan. Tunggu posting selepas ini. Stay tuned!

Laporan Peguam UK: Kudeta Mesir Telah Melakukan Jenayah Perang


Beberapa orang Peguam di UK telah menyatakan tentera Mesir dan kerajaan sementara negara itu telah melakukan jenayah kemanusiaan di dalam beberapa pertempuran sejak Presiden Mohamed Morsi digulingkan pada bulan Julai lalu, demikian lapor Al-Jazeera.

Dalam satu laporan yang dikeluarkan pada hari Sabtu semalam, sepasukan peguam berprofil tinggi menyatakan pihak kudeta Mesir telah melakukan beberapa jenayah dan pencabulan hak asasi manusia.

Laporan ini mendokumentasikan hasil siasatan mereka yang telah dilakukan sejak bulan Ogos.

"Bukti yang telah dikumpulkan di dalam siasatan kami menunjukkan wujud kes prima facie bahawa jenayah berikut telah berlaku: pembunuhan, hukum penjara yang menyalahi undang-undang, penyiksaan, penindasan terhadap satu kumpulan yang dikenal pasti (IM), penghilangan paksa orang-orang serta lain-lain perbuatan yang tidak berperikemanusiaan yang dengan sengaja menyebabkan kesengsaraan atau kecederaan yang serius ke atas tubuh, mental dan fizikal, " kata Tyab Ali, salah seorang peguam utama dalam kes ini.

Beliau berkata suspek utama tidak hanya melibatkan para askar tetapi termasukah pegawai-pegawai atasan pihak tentera.

Pasukan undang-undang, termasuklah peguam hak asasi manusia Michael Mansfield yang berpangkalan di UK, dan pakar undang-undang antarabangsa dari Afrika Selatan John Dugard, telah dilantik oleh sayap politik Ikhwan Muslimin, Parti Kebebasan & Keadilan (FJP), ahli-ahli Majlis Syura serta diketuai oleh sebuah firma undang-undang hak asasi manusia yang berpangkalan di London, Peguamcara ITN.

Rory Challands Al Jazeera, melaporkan dari Kaherah berkata pasukan undang-undang itu telah mencari apakah langkah seterusnya yang boleh dilakukan terhadap kes pencabulan hak asasi manusia berkenaan.

"Saluran yang dikenalpasti ialah berkemungkinan besarnya (dibawa ke) Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague atau Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk melihat samada mereka bersedia untuk melakukan pendakwaan (terhadap mereka)," kata wartawan kami.

Media kerajaan Mesir melaporkan pada hari Sabtu bahawa panel hakim Mesir telah membuat satu cadangan yang tidak terikat kepada mahkamah pentadbiran, supaya FJP itu dibubarkan.

Terdahulu pada hari Sabtu, Ikhwan Muslimin yang dipimpin pakatan berkata ia bersedia untuk dialog kebangsaan untuk menamatkan kebuntuan politik yang melanda negara ini dan membunuh lebih daripada 1,000 orang, kebanyakannya penyokong Mursi, sejak 3 Julai lalu selepas pihak tentera bergerak menyuraikan para penunjuk perasaan.

Ikhwan Muslimin, selama beberapa dekad menjadi sebuah pergerakan bawah tanah yang tidak bersifat ganas, telah menafikan mendukung penggunaan kekerasan malah berkata pihak tentera yang sebenarnya telah melakukan kudeta dan yang telah menjejaskan iklim demokrasi yang telah berjalan selepas pemberontakan popular yang telah menggulingkan Presiden Hosni Mubarak pada tahun 2011.

Ia masih belum dapat diketahui samaada pihak kerajaan atau pemimpin-pemimpin tertinggi Ikhwan Muslimin yang telah menolak secara terang-terangan sebarang dialog dan masih tetap menegaskan Mursi sebagai presiden yang sah, bersedia untuk berkompromi atau tidak. -aljazeera/terjemahan bebas: GB