26 Ogo 2009

Era Najib Altantuya : SPRM Ada Agenda Politik Sendiri Tuduh Exco Selangor

Ean Yong Hian Wah, ADUN Seri Kembangan hari ini berasa kesal dengan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana menuduhnya dan mendiang Teoh Beng Hock membuat tuntutan palsu dalam Inkues hari ini.

Ini berikutan empat dokumen tuntutan dan sebutharga kerja yang sudah dikemukakan kepada Inkues semalam, tidak disemak dan diteliti dahulu sebelum sebarang tuduhan dilemparkan.

“Mohd Anuar mengaku bahawa dia tidak pernah melihat gambar-gambar dan tuntutan-tuntutan yang diserahkan oleh peguam saya Salim tadi. Ini telah membuktikan bahawa tuduhan zalim mengenai Teoh Beng Hock dan saya membuat tuntutan palsu adalah tidak berasas langsung”, katanya pada pemberita.

Beliau bercakap kepada pemberita dalam sidang media selepas menghadiri mesyuarat exco di Ibu Pejabat Kerajaan Negeri Selangor, Shah Alam petang tadi.

Ean berkata semua dokumen tersebut diperolehi dari komputer riba Teoh yang dicetak oleh pembantu Pemangku Penguasa Kanan SPRM, Mohd Anuar Ismail.

Dokumen yang dikemukakan SPRM itu boleh dipersoalkan apabila ianya tidak ditandatangani dan dicop secara rasmi oleh mana-mana pihak, yang turut tidak pernah dilihat Ean Yong sebelum ini.

Dua dokumen tuntutan adalah kepunyaan Syarikat Aris dan Fizami Construction manakala dua sebutharga kepunyaan MKMN Enterprise dan MA Bina Melor Enterprise .

Menurut peguam Ean, empat dokumen tuntutan dan sebutharga tersebut boleh diperolehi melalui satu blog hitam yang tidak dikenali dan bukan sahaja dari pejabat SPRM.

Ean turut memberitahu sebelum ini SPRM telah menyerbu pejabat-pejabat daerah yang berkaitan dan merampas segala dokumen mengenai peruntukan kawasannya.

Ini berikutan semua dokumen dan gambar yang Ean serahkan kepada Inkues hari ini merupakan dokumen sama yang disimpan di pejabat-pejabat daerah masing-masing.

Ini jelas menunjukkan SPRM mempunyai agenda politik sendiri bukan sahaja mahu mengalihkan pandangan tanggungjawabnya ke atas kematian Teoh Beng Hock, tetapi juga mahu menjatuhkan imej parti DAP dan Pakatan Rakyat.

Ean mahu SPRM perlu berhenti untuk terus menjadi alat bagi UMNO-Barisan Nasional untuk melaksanakan rancangan merampas kuasa di negeri Selangor.

Sementara itu Mahkamah Majistret telah mengarahkan supaya semua keterangan yang mendedahkan penglibatan tujuh syarikat yang menunjukkan berlakunya penyelewengan wang peruntukan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor dalam beberapa projek palsu dipadam daripada rekod mahkamah.

Malah mahkamah juga mengarahkan supaya semua dokumen dan beberapa bukti sokongan terhadap pendedahan tersebut supaya tidak dirujuk semasa prosiding inkues kematian pembantu politik seorang exco Selangor, Teoh Beng Hock.

Koroner Azmil Muntapha Abas turut mengeluarkan perintah supaya keterangan-keterangan mengenainya juga tidak dilaporkan oleh pihak media.

"Bagi tujuan inkues, saya berpendapat adalah relevan untuk membawa masuk bukti yang menunjukkan keadaan fikiran si mati, tetapi skop hanyalah kepada dokumen rakaman percakapan si mati dan eksibit berkaitan.

"Untuk hari ini, apa-apa yang melampaui skop tersebut adalah terpadam dari rekod mahkamah," kata koroner.

Bagaimanapun sebelum itu peguam yang mewakili keluarga teoh, Gobind Singh Deo membantah pendedahan penglibatan tujuh syarikat berkenaan dengan alasan maklumat tersebut terkeluar daripada skop inkues yang hanya membenarkan empat dokumen berupa invois yang dicetak daripada komputer riba milik Teoh untuk dibangkitkan.

Gobind dengan lantang mencabar pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk membekalkan semua dokumen yang berkaitan agar pihaknya dapat menjawab mengenai pendedahan tersebut.

"Semalam kita telah diberitahu secara jelas bahawa soalan-soalan yang akan dikemukakan hanya menjurus kepada empat invois itu sahaja, tapi apa yang berlaku hari ini seolah-olah SPRM hendak mendedahkan semua bukti siasatan mereka. "Saya mahukan perintah mahkamah sekarang untuk menangguhkan prosiding ini supaya kami dibekalkan dengan semua dokumen dan jadikan prosiding inkues ini sebagai perbicaraan rasuah Teoh Beng Hock," tegas Gobind.

Ulasan GB

Sepertimana yang GB ulas sebelum ini, pegawai dan peguam SPRM lansung tidak menghomati bulan Ramadhan apabila sanggup melakukan pendustaan semata-mata untuk menjayakan konspirasi mereka. Namun kita tidak pernah gentar dengan mereka kerana kita yakin Ayat Allah yang berbunyi:

Sambil bersikap sombong takbur di muka bumi dan berusaha merancangkan rencana-rencana yang jahat, sedang rencana yang jahat itu tidak akan menimpa kecuali ke atas orang yang merancangnya sendiri. Fathir :43


Era Najib Altantuya : Muhyiddin Hanya Separuh Benar

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui bahawa beliau telah meminta Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk membekalkan air kepada Singapura semasa Muhyiddin menjadi Menteri Besar Johor, lapor Bernama.

"Tan Sri Muhyiddin bercakap benar mengenai desakan saya kepadanya untuk membekal air kepada Singapura, tetapi Lee Kuan Yew tidak mengancam untuk berperang sekiranya kita tidak membekalkan air. Sekiranya beliau (Lee) melakukan itu, saya fikir saya akan menghentikan sebarang bekalan air seterusnya," kata Dr Mahathir dalam laman blognya Rabu.

Beliau mengulas mengenai kenyataan Timbalan Perdana Menteri pada 19 Ogos lalu, bahawa beliau telah meminta Muhyiddin menghadiri mesyuarat dengan Perdana Menteri Singapura ketika itu, Lee Kuan Yew yang sedang membuat lawatan, berhubung isu saluran paip gas dan bekalan air, di Kuala Lumpur.

Menurut Muhyiddin, semasa perbicangan antara Dr Mahathir, Menteri Kewangan ketika itu, Tun Daim Zainuddin, Lee dan beliau, Lee mahukan bekalan air yang mencukupi disalurkan kepada republik itu dari Johor.


"Lee berkata Singapura bersedia untuk berperang sekiranya Malaysia tidak mahu membekal air yang mencukupi dan melahirkan rasa kesal berhubung projek bekalan air dari Sungai Lingu yang tertangguh.

"Saya berkata kami tidak mempunyai wang dan Lee berkata Singapura sanggup menanggung kos dan apabila siap, harta tersebut akan dimiliki oleh Malaysia, jadi Singapura hanya membayar bil," kata Muhyiddin.

Muhyiddin semasa berceramah di Tanjung Putus, Bukit Mertajam semasa kempen pilih raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir, menjelaskan perkara itu sebagai menolak dakwaan pembangkang bahawa beliau telah menjual sekeping tanah kepada Singapura berhubung loji rawatn air di Sungai Lingu, Bandar Tenggara Johor.

Dr Mahathir berkata beliau tidak mengetahui mengenai penjualan tanah kepada Singapura, tetapi kerana telah dipersetujui bahawa loji rawatan air akan dibina oleh Singapura di Johor, maka tanah perlu disediakan.

"Kita ketika itu sedang cuba berbaik-baik dengan Singapura bagi menyelesaikan beberapa masalah. Walaupun air mentah akan dibekalkan pada 3 sen per 1,000 gelen, persefahamannya ialah di masa depan, hanya air yang dirawat yang akan dibekal apabila loji rawatan kita siap.

"Kita juga tidak akan beli lagi sebarang air yang dirawat dari Singapura dengan kadar 50 sen per 1,000 gelen apabila loji rawatan baru kita di Johor siap.

"Apabila kita tidak perlu lagi membeli air yang dirawat daripada Singapura, kita boleh menaikkan harga air mentah ke Singapura tanpa Singapura boleh menaikkan harga air yang dirawat kepada kita.

"Namun setelah kita memeterai perjanjian bekalan air, Singapura menimbulkan banyak isu mengenai tanah keretapi kita, pusat kastam, imigresen dan kuarantin di Tanjong Pagar, latihan pesawat perang Singapura di kawasan udara Malaysia dan Kumpulan Wang Simpanan Pusat.

"Pada ketika itu, saya sedar bahawa berbaik-baik dengan Singapura adalah tidak berbaloi," kata Dr Mahathir dalam blognya.

Era Najib Altantuya : ADUN Kulim Ganti Radzhi Sebagai Exco Kedah

Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah memperkenankan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lunas, Mohd Radzhi Salleh, yang mengisytiharkan dirinya wakil bebas Ahad lepas, digugurkan daripada jawatan Exco berkuatkuasa semalam.

Titah perkenan Sultan Kedah itu juga diterima semalam, kata Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

"Perkara ini telah dimaklumkan kepada Mohd Radzhi melalui pembantu peribadinya kerana beliau tidak ada di pejabat, dan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri juga telah diarahkan untuk memaklumkan bahawa jawatan Exco telah digugurkan mulai 25 Ogos," katanya dalam satu sidang media di Wisma Darul Aman, di sini hari ini.

Ahad lepas, Mohd Radzhi yang juga Exco Pelancongan, Pembangunan Masyarakat dan Sumber Manusia mengumumkan keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan melepaskan semua jawatan dalam parti itu serta mengisytiharkan dirinya menjadi wakil rakyat Bebas yang menyokong kerajaan Perdana Menteri Najib Abdul Razak.

Pada 24 Ogos, Azizan menyembahkan surat kepada Sultan Kedah bagi memohon perkenan baginda supaya perkhidmatan Mohd Radzhi ditamatkan dan digantikan dengan orang lain.

Memperkenan permohonan tersebut, Sultan Kedah memperkenankan pelantikan ADUN Kulim dari PKR, Lim Soo Nee untuk mengisi jawatan Exco yang kosong itu.

"Majlis angkat sumpah akan dilakukan minggu depan kerana ramai pegawai-pegawai masih berada di luar negara dan kita kena tengok masa Tuanku," katanya.

Azizan berkata, pihaknya juga akan berbincang dengan Setiausaha Kerajaan Negeri sama ada akan melakukan penambahan atau perubahan portfolio Exco berkenaan."Buat sementara, saya akan pegang portfolio itu (Pelancongan, Pembangunan Masyarakat dan Sumber Manusia), sebelum majlis angkat sumpah.

Sementara itu, Pengerusi PKR Kedah, Ahmad Kassim berkata pemilihan Lim untuk menggantikan Mohd Radzhi dibuat selepas mencapai persetujuan hasil perbincangan antara Menteri Besar dan Penasihat parti itu.

Pemilihan Lim juga dibuat dengan mengambil kira faktor geografi kedudukan Lunas yang terletak berhampiran dengan Kulim. -TVA


Era Najib Altantuya : Peguam Negara Melangkau Bidangkuasanya

Jika benar Peguam Negara ada menghantar surat supaya (hukuman sebat ke atas Kartika Sari Dewi Shukarno) ditangguhkan, (tindakan Peguam Negara) itu sudah melanggar urusan negeri sebab bidang kuasa dia di peringkat persekutuan," demikian kata Zainul Rijal Abu Bakar, yang kini setiausaha pertubuhan Peguam Pembela Islam (PPI).

"(Keadaan) ini sudah melanggar prosedur. Sepatutnya kena failkan semakan dahulu, baru mohon ditangguhkan. Inilah yang jadi apabila menteri turut masuk campur," ujarnya lagi.

Sebelum itu, Zainul menyatakan Panel Mahkamah Rayuan Syariah Pahang masih belum dilantik, setakat ini, menyebabkan rayuan bagi kes-kes seperti melibatkan Kartika tidak dapat didengar.

Zainul Rijal menambah, terdapat dua pesalah di negeri berkenaan yang dijatuhi hukuman sebat mengikut undang-undang syariah sebelum ini, tetapi rayuan bagi hukuman tersebut tidak dapat didengar sejak lima tahun lalu.

"Bukan Kartika seorang saja, lima tahun lepas dan tahun lepas juga ada kes jatuh hukuman sebat. Rayuan juga tapi tidak boleh didengar," kata bekas pemimpin Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) hari ini.

Jelasnya, mahkamah rayuan menjadi peluang terakhir bagi pesalah untuk mengurangkan hukuman, tetapi proses rayuan tidak dapat dilakukan hingga menimbulkan kesan ke atas mereka yang telah didapati bersalah.

Tambahnya, pendakwaan dan bentuk hukuman yang dikenakan ke atas Kartika "sudah jelas" tetapi ia kini dikaburi oleh pihak-pihak berkepentingan yang cuba campur tangan, termasuk kuasa eksekutif.

"Dewan Undangan Negeri boleh buat peraturan kesalahan dan hukuman bagi perbuatan melanggar perintah Islam, tetapi Perlembagaan boleh mengehadkan hukuman sahaja," jelas Zainul Rijal.

Beliau menjelaskan, isu ini termaktub dalam Akta Bidang Kuasa Jenayah (Mahkamah Syariah) 1965 (Pindaan 1984) yang memperuntukkan bidang kuasa tersebut kepada kerajaan negeri untuk menyekat kesalahan dan hukuman yang “melanggar rukun Islam”, termasuk mengambil alkohol.

Katanya lagi, hukuman yang dikenakan ke atas Kartika "bukanlah hukuman maksimum" kerana telah dimitigasi oleh wanita tersebut.

"Ia bukan hukuman maksimum. Kartika sendiri telah merayu dan mohon denda serta sebatan. Mungkin atas mitigasinya itu hukuman penjara tidak dikenakan," katanya.

Hukuman maksimum bagi kesalahan-kesalahan jenayah syariah di Pahang adalah tiga tahun penjara, RM5,000 denda serta enam sebatan.

Mengulas isu ketiadaan panel rayuan syariah di Pahang seperti dakwaan Zainul Rijal, ketua pendaftar Mahkamah Syariah Pahang enggan menamakan hakim-hakim terbabit tetapi mengesahkan panel itu memang ada.

"Nama-nama ini ada. Tapi biarlah kami dedahkan pada masa sesuai," kata Muhammad Azhari Abd Rahman kepada Malaysiakini.

"Buat masa ini tak perlulah saya komen lebih lanjut, memandangkan isu ini sudah sampai ke peringkat antarabangsa."

Menjelaskan lagi perkara tersebut awal malam ini, Zainul Rijal berkata nama-nama untuk panel rayuan tersebut "memang ada" tetapi tidak boleh mendengar kes kerana tidak diberikan tauliah sebagai hakim.

"Nama memang ada sejak sekian lama tetapi tidak diberikan tauliah hakim. Apa guna ada nama tetapi tidak ada tauliah, tidak boleh mendengar kes juga?" jelasnya melalui mesej SMS.

"Dan saya juga tahu, ada seorang yang (telah) dinamakan sudah pencen daripada menjadi hakim rayuan syariah Malaysia.

"Namun Pahang masih belum memberi tauliah dan nama beliau masih ada lagi."

Era Najib Altantuya : Teoh Bergaduh, Satu Teori Nakal Untuk Pesongkan Kebenaran (updated)

Pendedahan oleh pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bahawa Teoh Beng Hock dan Ahli Majlis Perbandaran Kajang, Tan Boon Wah, bergaduh, telah mengejutkan mereka yang mengikuti prosiding inkues kematian Teoh di Mahkamah Koroner di sini.

Mohd Anuar Ismail, Pemangku Penguasa Kanan SPRM Selangor, berkata pergaduhan itu berlaku pada jam 2 pagi di tandas pejabat SPRM Selangor.

"Selepas kematian Teoh, saya dimaklumkan oleh Bulkini Paharuddin (pegawai SPRM) bahawa terdapat pergaduhan antara Boon Wah dengan si mati pada jam 2 pagi bertempat di tandas SPRM," katanya ketika ditanya peguam pemerhati SPRM, Datuk Abdul Razak Musa.

Namun berita yang mengejutkan itu menjadikan inkues lebih tidak berintegriti apabila banyak pihak mempersoalkan kebenaran pendedahan tersebut.

Ini kerana Anuar berkata beliau hanya dimaklumkan oleh Bulkini dan soalan pula di lakukan oleh peguam SPRM.

Ia seolah-olah satu lakunan di dalam Inkues untuk satu "cover-up" terhadap perbuatan jenayah yang mungkin dilakukan oleh anggota siasatan SPRM.

Sudah pasti peguam-peguam dan pegawai penyiasat SPRM bernama Mohd Anuar ini telah melakukan sesuatu "framing" yang berkemungkinannya mengikut satu "grand design" oleh satu pihak yang lebih tinggi dari mereka.

Kini, perbuatan jenayah itu hendak dialihkan kepada orang lain, hendak di tunjukkan bahawa Teoh dan Tan Boon Wah kononnya bergaduh pada pukul 2 pagi. Siapa pegawai SPRM yang menunggu sampai 2 pagi. Bagaimana beliau boleh berada di situ? Bagaimana pegawai itu tahu mereka bergaduh? Apa bahasa yang digunakan oleh kedua-dua orang itu jika benar mereka berada ditandas? Bahasa Melayu? Bhasa Inggeris? Bahasa Mandarin? Apa butir pertuturannya? Apakah Bulkini ingat dan faham apa juga buttir percakapnnya sehingga menyatakan ia satu pergaduhan? Apakah ada berlaku kejadian tumbuk menumbuk? Apakah ada saksi lain selain Bulkini yang dilaporkan mendengar pergaduhan itu?

Itu semua perlukan siasatan lanjut. Gobind bekata: “Apa yang berlaku hari ini seolah-olah SPRM hendak mendedahkan semua bukti siasatan mereka. Saya mahukan perintah mahkamah sekarang untuk menangguhkan prosiding ini supaya kami dibekalkan semua dokumen dan jadikan prosiding inkues ini sebagai perbicaraan rasuah Teoh Beng Hock,” katanya.

Ulasan GB
Di bulan puasa ini masih ada orang Islam yang tak takut berbuat dosa pendustaan.

Era Najib Altantuya : Inkues Beng Hock: Saksi SPRM Di Kritik

ADUN Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah hari ini hadir ke mahkamah untuk mendengar keterangan yang diberikan oleh saksi ke 16, Mohd Anuar Ismail berkaitan empat dokumen yang diambil dari komputer riba milik Teoh Beng Hock.

Ean Yong diwakili oleh peguam Salim Bashir.

Malangnya perjalanan inkues yang sepatutnya berkisar kepada empat dokumen yang dinyatakan sebelum ini seolah-olah bertukar kepada prosiding kes rasuah apabila saksi menerangkan butiran siasatan yang diperoleh oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor berkenaan dengan operasi mereka membanteras rasuah yang di dakwa dilakukan ADUN-ADUN Selangor.

Peguam pemerhati keluarga Teoh Beng Hock, Gobind Singh Deo kemudiannya membuat permohonan kepada mahkamah supaya prosiding diteruskan dengan meneliti dokumen-dokumen yang telah disebutkan oleh Anuar apabila disoal oleh peguam pemerhati SPRM, Abdul Razak Musa semalam.


Gobind dalam hujahnya berkata, Abdul Razak seolah-olah menjadikan inkues ini sebagai platformnya untuk mendedahkan hasil siasatan SPRM.

"Adakah prosiding ini perbicaraan keatas DAP dan Teoh Beng Hock atau prosiding mencari punca kematian mangsa? Kami tidak ada apa-apa yang ingin disembunyikan, kami boleh bawa saksi-saksi kami untuk menentukan tuduhan yang dibuat oleh Anuar. Tuduhan Anuar adalah tidak berasas. Ia tidak adil bagi anak guam saya iaitu si mati," kata Gobind.

Gobind mahu mahkamah membatalkan keseluruhan testimoni itu, kerana Razak telah melampaui batas. Majlis Peguam Malaysia dan peguam Ean Yong Hiah Wah juga berpendapat tindakan Razak adalah tidak wajar..

Koroner Azmil Muntapha Abas bersetuju dengan hujah mereka dan memutuskan kes akan diteruskan dengan empat dokumen yang dipersetujui pada sesi inkues sebelum ini.

Bagaimanapun permohonan Gobind untuk meneliti kesemua dokumen tersebut dibantah oleh Azmil.

Inkues bersambung petang ini.

Azhar juga memberitahu mahkamah bahawa beliau juga telah diarahkan bersama dengan seorang lagi pegawai SPRM lain iaitu Mohd Hafiz Idris yang membawa CPU milik Beng Hock menaiki kereta yang dipandu oleh Beng Hock menuju ke SPRM.

Dalam perjalanan ke pejabat SPRM, Azhar mendakwa Beng Hock telah menerima dua panggilan telefon dan beliau bercakap dalam bahasa Mandarin.

Apabila ditanya oleh Razak bagaimana nada percakapan Beng Hock dengan individu yang menghubunginya, Anwar menjawab mendiang bercakap dengan tenang.

Bagaimanapun Azhar mendakwa, Beng Hock kelihatan gelisah semasa berada di pejabat SPRM.

Azhar juga memberitahu mahkamah, beliau telah diarahkan oleh Anuar untuk menemubual Beng Hock berkenaan latar belakang pekerjaan dan juga adik-beradiknya.

Selepas itu tiada lagi sebarang soal jawab yang dilakukan ke atas Beng Hock sehingga jam 10 malam.

Azhar juga mendakwa ketika dia bergerak pulang ke ibu pejabat di Putrajaya, dia melihat Beng Hock masih berada di sofa di ruang pendidikan masyarakat.

"Ya saya rasa dari apa yang dicakapkab menunjukkan Teoh berada di situ. Teoh memang dalam keadaan biasa. Dia kata dia nampak gelisah. Memang la, kita seorang saksi yang tidak biasa dibawa ke pejabat SPRM. Pukul 10 malam diminta duduk di sofa 2 jam. Kita tak tahu ini semua menghala ke mana" kata Gobind. -TVA


Era Naib Altantuya : YB Salleh Selaku Presiden MAIPP

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang Pasir yang baru dipilih Mohd Salleh Man dijangka dilantik sebagai Presiden Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP).

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata pelantikan itu dipersetujui mesyuarat Exco Rabu.

Beliau berkata Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama negeri Abdul Malik Abul Kassim akan memohon perkenaan Yang di-Pertuan Agong dan Gabenor Pulau Pinang mengenai pelantikan itu.

Jawatan itu kini disandang oleh ADUN Permatang Berangan Shahbudin Yahya, yang tempoh perkhidmatannya akan tamat Disember ini.

Mengenai pilihan raya kecil Permatang Pasir, Lim berkata Mohd Salleh masih mampu mengekalkan 65 peratus undi, peratus yang sama diperoleh oleh Allahyarham Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman pada pilihan raya umum tahun lepas berdasarkan pada jumlah pengundi yang mengundi.

"Secara amnya tidak banyak perubahan dalam undi majoriti berdasarkan jumlah pengundi ialah 73.1 peratus berbanding 82.57 peratus pada tahun lepas," kata beliau.

Pada pilihan raya kecil DUN itu semalam, PAS mengekalkan kerusi itu setelah Mohd Salleh, 52 menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Rohaizat Othman, 38 dengan 4,551 undi.

Menyentuh sambutan Hari Kemerdekaan peringkat negeri, Lim berkata sambutan diadakan secara sederhana dan tempoh masa bagi acara yang diadakan tidak lama disebabkan merebaknya virus Influenza A(H1N1).

"Kita akan menyambut Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos tetapi secara sederhana kerana acara perarakan yang diadakan setiap tahun dibatalkan," kata beliau.

Katanya sambutan itu hanyalah perhimpunan kecil kerana keutamaan ialah pada keselamatan orang ramai dan mencegah merebaknya virus tersebut.

Era Najib Altantuya : Teoh Bergaduh - Fakta atau Rekaan?

Pndedahan oleh pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bahawa Teoh Beng Hock dan Ahli Majlis Perbandaran Kajang, Tan Boon Wah, bergaduh, telah mengejutkan mereka yang mengikuti prosiding inkues kematian Teoh di Mahkamah Koroner di sini.

Mohd Anuar Ismail, Pemangku Penguasa Kanan SPRM Selangor, berkata pergaduhan itu berlaku pada jam 2 pagi di tandas pejabat SPRM Selangor.

"Selepas kematian Teoh, saya dimaklumkan oleh Bulkini Paharuddin (pegawai SPRM) bahawa terdapat pergaduhan antara Boon Wah dengan si mati pada jam 2 pagi bertempat di tandas SPRM," katanya ketika ditanya peguam pemerhati SPRM, Datuk Abdul Razak Musa.

Namun berita yang mengejutkan itu menjadikan inkues lebih tidak berintegriti apabila banyak pihak mempersoalkan kebenaran pendedahan tersebut.

Ini kerana Anuar berkata beliau hanya dimaklumkan oleh Bulkini dan soalan pula di lakukan oleh peguam SPRM.

Ia seolah-olah satu lakunan di dalam Inkues untuk satu "cover-up" terhadap perbuatan jenayah yang mungkin dilakukan oleh anggota siasatan SPRM.

Sudah pasti peguam-peguam dan pegawai penyiasat SPRM bernama Mohd Anuar ini telah melakukan sesuatu "framing" yang berkemungkinannya mengikut satu "grand design" oleh satu pihak yang lebih tinggi dari mereka.

Kini, perbuatan jenayah itu hendak dialihkan kepada orang lain, hendak di tunjukkan bahawa Teoh dan Tan Boon Wah kononnya bergaduh pada pukul 2 pagi. Siapa pegawai SPRM yang menunggu sampai 2 pagi. Bagaimana beliau boleh berada di situ?

Itu semua perlukan siasatan lanjut. Gobind bekata: “Apa yang berlaku hari ini seolah-olah SPRM hendak mendedahkan semua bukti siasatan mereka. Saya mahukan perintah mahkamah sekarang untuk menangguhkan prosiding ini supaya kami dibekalkan semua dokumen dan jadikan prosiding inkues ini sebagai perbicaraan rasuah Teoh Beng Hock,” katanya.

Ulasan GB
Di bulan puasa ini masih ada orang Islam yang tak takut berbuat dosa pendustaan.

Era Najib Altantuya : SPRM Cuba Alih Perhatian Inkues Dari Kematian Teoh

ADUN Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah hari ini hadir ke mahkamah untuk mendengar keterangan yang diberikan oleh saksi ke 16, Mohd Anuar Ismail berkaitan empat dokumen yang diambil dari komputer riba milik Teoh Beng Hock.

Ean Yong diwakili oleh peguam Salim Bashir.

Malangnya perjalanan inkues yang sepatutnya berkisar kepada empat dokumen yang dinyatakan sebelum ini seolah-olah bertukar kepada prosiding kes rasuah apabila saksi menerangkan butiran siasatan yang diperoleh oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor berkenaan dengan operasi mereka membanteras rasuah yang di dakwa dilakukan ADUN-ADUN Selangor.

Peguam pemerhati keluarga Teoh Beng Hock, Gobind Singh Deo kemudiannya membuat permohonan kepada mahkamah supaya prosiding diteruskan dengan meneliti dokumen-dokumen yang telah disebutkan oleh Anuar apabila disoal oleh peguam pemerhati SPRM, Abdul Razak Musa semalam.

Gobind dalam hujahnya berkata, Abdul Razak seolah-olah menjadikan inkues ini sebagai platformnya untuk mendedahkan hasil siasatan SPRM.

"Adakah prosiding ini perbicaraan keatas DAP dan Teoh Beng Hock atau prosiding mencari punca kematian mangsa? Kami tidak ada apa-apa yang ingin disembunyikan, kami boleh bawa saksi-saksi kami untuk menentukan tuduhan yang dibuat oleh Anuar. Tuduhan Anuar adalah tidak berasas. Ia tidak adil bagi anak guam saya iaitu si mati," kata Gobind.

Gobind mahu mahkamah membatalkan keseluruhan testimoni itu, kerana Razak telah melampaui batas. Majlis Peguam Malaysia dan peguam Ean Yong Hiah Wah juga berpendapat tindakan Razak adalah tidak wajar..

Koroner Azmil Muntapha Abas bersetuju dengan hujah mereka dan memutuskan kes akan diteruskan dengan empat dokumen yang dipersetujui pada sesi inkues sebelum ini.

Bagaimanapun permohonan Gobind untuk meneliti kesemua dokumen tersebut dibantah oleh Azmil.

Era Najib Altantuya : Sultan Kedah Perkenan Gugurkan Exco ADUN Lunas

Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah memperkenankan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lunas, Mohd Radzhi Salleh, yang mengisytiharkan dirinya wakil bebas Ahad lepas, digugurkan daripada jawatan Exco berkuatkuasa semalam.

Titah perkenan Sultan Kedah itu juga diterima semalam, kata Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

"Perkara ini telah dimaklumkan kepada Mohd Radzhi melalui pembantu peribadinya kerana beliau tidak ada di pejabat, dan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri juga telah diarahkan untuk memaklumkan bahawa jawatan Exco telah digugurkan mulai 25 Ogos," katanya dalam satu sidang media di Wisma Darul Aman, di sini hari ini, lapor Bernama.

Ahad lepas, Mohd Radzhi yang juga Exco Pelancongan, Pembangunan Masyarakat dan Sumber Manusia mengumumkan keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan melepaskan semua jawatan dalam parti itu serta mengisytiharkan dirinya menjadi wakil rakyat Bebas selepas hilang kepercayaan terhadap pucuk pimpinan parti itu.

Sementara itu, Azizan berkata Sultan Kedah turut memperkenankan pelantikan ADUN Kulim dari PKR, Lim Soo Nee untuk mengisi jawatan Exco yang kosong itu manakala majlis angkat sumpah akan diadakan minggu depan.

"Majlis angkat sumpah akan dilakukan minggu depan kerana ramai pegawaipegawai masih berada di luar negara dan kita kena tengok masa Tuanku," katanya.

Pada 24 Ogos, Azizan menyembahkan surat kepada Sultan Kedah bagi memohon perkenan baginda supaya perkhidmatan Mohd Radzhi ditamatkan dan digantikan dengan orang lain.

Azizan berkata, pihaknya juga akan berbincang dengan Setiausaha Kerajaan Negeri sama ada akan melakukan penambahan atau perubahan portfolio Exco berkenaan."Buat sementara, saya akan pegang portfolio itu (Pelancongan, Pembangunan Masyarakat dan Sumber Manusia), sebelum majlis angkat sumpah.

Sementara itu, Pengerusi PKR Kedah, Ahmad Kassim berkata pemilihan Lim untuk menggantikan Mohd Radzhi dibuat selepas mencapai persetujuan hasil perbincangan antara Menteri Besar dan Penasihat parti itu.

Katanya, pemilihan Lim juga mengambil kira faktor geografi kedudukan Lunas yang terletak berhampiran dengan Kulim.

Era Najib Altantuya : Permatang Pasir, Politik Baru?

7-1

Itulah angka kemenangan pilihan raya kecil sejak 8 Mac 2008 yang sedang berpihak kepada pakatan pembangkang di peringkat pusat yang lebih dikenali dengan nama Pakatan Rakyat. Jikalau di dalam aksi perlawanan bola sepak, angka ini sudah boleh dianggap keputusan belasahan.

Kemenangan calon Pakatan Rakyat dari Parti Islam Semalaysia (PAS), Mohd Salleh Man yang memperoleh 9,618 undi menewaskan calon Barisan Nasional dari UMNO, Rohaizat Othman yang mendapat jumlah undi sebanyak 5,067 menambah satu lagi episod kekalahan Barisan Nasional.

Sebelum itu Barisan Nasional semuanya melalui Umno telah tewas di kerusi Parlimen Permatang Pauh, Parlimen Kuala Terengganu, Parlimen Bukit Gantang, DUN Bukit Selambau dan DUN Manek Urai manakala di DUN Penanti Barisan Nasional memilih untuk tidak bertanding.

Majoriti penganalisa dan pengamat politik melihat faktor utama kekalahan Barisan Nasional di Permatang Pasir berpunca dari tiga sebab iaitu faktor calon yang dihimpit beberapa masalah peribadi, factor kubu kuat Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dan juga PAS serta factor incumbent.

Saya enggan mengulas secara terperinci tentang faktor-faktor kemenangan dan kekalahan kedua-dua parti bertanding sebaliknya ingin berbicara tentang satu gejala politik tidak sihat yang malangnya berkembang sihat di dalam proses demokrasi di negara kita. Gejala itu tidak lain dan tidak bukan adalah pembunuhan karakter calon bertanding dan apakah suasana kondusif yang membolehkan budaya ini berterusan tanpa noktah?

Saya secara peribadi amat tidak menyukai politik pembunuhan karakter seperti yang terjadi semasa kempen pilihan raya kecil di Permatang Pasir apabila calon Barisan Nasional, Rohaizat Othman dihentam teruk pihak lawan iaitu dari PAS dan juga rakan sekutu mereka, PKR dan DAP.

Pembunuhan karakter atau serangan peribadi ini timbul setelah pendedahan beliau telah dilucutkan kelayakan menjadi peguam berikutan firmanya terlibat dalam penipuan Koperasi Pekebun Getah yang membabitkan jumlah wang sekitar RM160 ribu dan bertambah hebat setelah rakan kongsi Rohaizat, saudara Yusri Isahak tampil membela diri di pentas PAS menafikan bahawa beliau adalah puncanya. Serangan manjadi semakin rancak apabila Ketua Pemuda PAS, Ustaz Nasruddin Tantawi mendedahkan bahawa Rohaizat mempunyai isteri kedua di Pahang dan dibiar seakan bergantung tidak bertali.

Gejala politik negatif ini dikritik keras oleh banyak pihak termasuk Dr. Abu Hassan Hasbullah dari Zentrum Future Studies, Universiti Malaya yang menyifatkan perbuatan seperti ini adalah sangat primitive dan tidak bertamadun. Namun di sisi lain kita harus juga mencari titik tengah supaya kezaliman dan perbuatan salah laku lampau calon-calon yang bertanding didedahkan untuk pengundi membuat pertimbangan sendiri tetapi tidaklah sehingga seseorang calon itu diaibkan seaib-aibnya.

Ini sangat penting kerana calon yang dipilih nanti bakal memegang amanah rakyat untuk menjadi wakil mereka yang tanggungjawabnya maha berat. Maka calon yang bersih, amanah dan terbaik merupakan kriteria yang sangat penting terutama sekali di kawasan bermajoriti Melayu Islam.

PAS telah mengambil strategi bijak untuk mengeksploitasi apa yang terjadi pada calon Barisan Nasional dengan berkempen secara agresif dan berterusan kerana demografi pengundi di Permatang Pasir adalah majoriti Melayu Islam dan separa bandar. Dengan melakukan hal yang demikian, PAS telah berjaya untuk menahan angin perubahan seperti yang didakwa oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin daripada bertiup kencang menenggelamkan calon PAS, Salleh Man yang dilihat para pengundi lebih baik dan beragama. Hal ini dilihat dapat menjelaskan mengapa peratusan undi yang diperoleh Rohaizat meningkat 1 peratus berbanding calon sebelumnya dan jumlah perolehan undi yang diterima beliau hampir tidak berubah.

Walaupun politik pembunuhan karakter juga berlaku di dunia demokrasi barat seperti di Amerika Syarikat dan Perancis, namun ia tidak boleh dijadikan alasan untuk dibiarkan berterusan bernanah. Lantas timbul persoalan di benak pemikiran tentang ke arah mana politik Malaysia jika keadaan sebegini dibiarkan tanpa rasa berdosa? Adakah kita nanti akan diwakili oleh lebih ramai wakil rakyat yang bersih, berintegriti dan terpuji atau adakah maki hamun dan aib mengaib akan menjadi halal dan dibolehkan untuk mencapai matlamat yang lebih murni?

Jika ditanya kepada generasi muda yang tidak menjadi ahli atau menyokong mana-mana parti komponen dalam Barisan Nasional dan juga Pakatan Rakyat tentang senario ini, jawapan lazim dari mereka ini pastinya berlegar sekitar perkataan ini, ‘menyampah’, ‘dua-dua sama saja’, ‘politik semua sama saja’ dan yang seerti dengannya. Satu penyataan sikap yang harus diambil perhatian serius oleh parti-parti politik walaupun sikap tidak ambil peduli dan pesimisme terlampau juga perlu diperbetulkan dan dibanteras.

Tetapi jika ditanya kepada generasi muda yang totok setia kepada parti yang disertai dan disokongi, nada jawapan pasti sedikit berbeza kerana ketaksuban sering menewaskan rasional walaupun terdapat mereka yang cuba melawan arus tetapi akhirnya menjadi minoriti.

Lalu di manakah silapnya proses demokrasi melalui pilihan raya sehingga pesta ini sering dianggap jijik dan kotor oleh sebahagian kelompok masyarakat? Pesta yang dianggap mengangkat dan menjatuhkan individu berbanding dasar dan polisi yang ditawarkan?

Bagi saya hanya ada satu cara iaitu demokrasi yang sebenar harus diletakkan di tempat sewajarnya kerana secara logik bagaimanakah politik pembunuhan karakter boleh diminimalkan jika media tidak dibebaskan? Bagimana untuk polisi dan ideologi hendak mengambil tempat apabila demokrasi dipijak-pijak dengan kewujudan undang-undang yang menindas dan dengan bangganya dipertahankan parti pemerintah?

Mudah kata kita masih belum selesai di dalam hal-hal seperti tiada kebebasan media yang sangat penting di dalam proses pilihan raya bersih dan adil, kebebasan berekspresi, kebebasan berpersatuan, sistem kehakiman yang berintegriti, pasukan polis yang cekap dan professional dan semestinya Suruhanjaya Pilihanraya yang benar-benar independen dan terpisah dari pengaruh eksekutif.

Selagi mana isu-isu ini dipandang sepi oleh pemerintah dan juga penganalisa serta pengamat politik yang sering dan kadangkala sengaja terlepas pandang ciri-ciri asas dan penting demokrasi ini. Maka selama itulah kita akan bergelumang dengan politik lama yang kotor dan menjijikkan ini. Jangan hanya gah berbicara tentang politik baru dan politik bertamadun di surat khabar dan televisyen jika sisi-sisi tidak bertamadun dan menindas yang terbentang luas di depan mata ini tidak cuba dituntaskan terlebih dahulu. Selesai ini lebih mudah untuk kita menuju ke politik baru yang diidam-idamkan. -zulhabri

Era Najib Altantuya : Rohaizat Dah Gaduh Dengan B1N1?

Masa sahur tadi isteri teman berkisah pasai Permatang Pasir. Tetiba prihatin pulak dia pada politik 1 Malaysia. Sebelum ini dia senyap dan ikut-ikut begitu jer. Kalo dia tak sukapun, dia diam jer. Sebab dia tahu yang hobi lakinya memang suka mengisahkan politik 1 Malaysia.

Kesian bini nombor satu Rohaizat. Mesti malu sebab dapat laki jenih camtu. Elok-elok ada nama di USM, sekarang 1 USM kena virus B1N1 yang pensyarahnya berlakikan penipu. Aik .. ke situ pulak labun isteri teman ni? Kemudian isteri teman senaraikan satu persatu kelaku Rohaizat yang mengguris hatinya. Seolah-olah kelaku teman ni macam Rohaizat.

1. Rohaizat kawin tak nikah dengan keraninya si Fizah
2. Rohaizat dinikahkan oleh Pak Ali, pak mertua barunya
3. Pak Ali mendaftarkan pernikahan mereka di Pahang walaupun terpaksa membayar denda
4. Pak Ali dihalau oleh besannya
5. Fizah termengandung anak Rohaizat
6. Rohaizat tak mengaku dalam kandungan itu anaknya
7. Fizah menggugurkan kandungannya atas permintaan Rohaizat
8. Fizah balik ke Pahang
9. Fizah sambung ngaji di UKM
10. Akibat geram dengan kelaku Rohaizat, Pak Ali dan mak sedara Fizah menceritakan kelaku Rohaizat yang menjadi calon UMNO di Permatang Pasir
11. Jikalau cerita ini tidak benar, tentu Pak Ali dan Fizah keluar dalam tv untuk menafikannya
12. Bermakna kisah ini benar“Udahler kalah, kelahi pulak laki bini. Boleh bercerai berai deme ni. Ituler, nipu lagi”. Huh,sampai ke situ pulak nujum isteri teman ni.

“Kalo teman jadi calon dan citer camtu keluar camne?”, usik teman.

“Kalo takde angin, pokok tak goyang”, katanya.

“Kalo beruk yang goyang?”

“Itu Khairi jer”, kata isteri teman. -dangomamamat

Era Najib Altantuya : Pemimpin UMNO Terlibat Dalam Skandal PKFZ - Chua Jui Meng

Bekas Naib Presiden MCA yang kini menyertai PKR, Datuk Chua Jui Meng mendakwa ramai pemimpin Umno yang terlibat jika didedahkan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ). Umno, dakwanya lagi, tidak puas hati dengan dengan cara Menteri Pengangkutan, Ong Tee Keat mendedahkan skandal tersebut.

Bekas Menteri Kesihatan itu juga membayangkan apa yang dihadapi oleh Ong kini sebagai konspirasi Umno untuk menjatuhkannya.

Dakwaan Chua itu tampil selepas dakwaan Ahli Jawatankuasa Pusat MCA, Datuk Tee Lian Ker baru-baru ini bahawa ramai tokoh Umno dan MCA berada dalam “payroll” Ketua Pegawai Eksekutif Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB), Datuk Seri Tiong King Sing.

KDSB ialah pemaju PKFZ.

Sejak Ong bergelut dengan pendedahan Tiong yang mendakwa memberikan RM10 juta kepada Presiden MCA itu, tidak ada pemimpin Umno yang kelihatan bersimpati kepadanya.

“Pernahkah anda melihat Perdana Menteri tampil mempertahankan Ong? Pernahkah anda dengar Timbalan Perdana Menteri mempertahankan Ong berkaitan skandal PKFZ?

“Atau di mana para pemimpin Umno lain untuk mempertahankan Ong mengenai isu itu? Tidak ada”.

Perkara sedemikian, katanya, tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Dahulu, wujud keakraban yang kukuh di mana para pemimpin BN akan mempertahankan satu sama lain tetapi perkara sedemikian tidak berlaku.

“Presiden parti komponen yang kedua terbesar dalam BN diserang dan tidak ada sesiapa pun dari Umno yang tampil mempertahankannya,” kata Chua ketika bercakap kepada para pemberita selepas majlis makan malam yang dihadiri oleh kira-kira 2,000 orang di Bukit Mertajam Ahad lalu.

Menurut beliau lagi, apa yang berlaku itu, ditambah pula khabar angin yang tersebar luas di dalam BN yang mendakwa bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak berpuas hati melihat Ong menjadi Presiden MCA dan lebih suka Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek memimpin parti itu, telah melemahkan kedudukan Ong.

“Kesemua ini menunjukkan dakwaan Ong bahawa beliau diserang dari dalam dan luar adalah benar,” kata Chua.

Semalam, Ong hari ini menfailkan saman dengan tuntutan RM500 juta terhadap Tiong, tetapi apa yang popular sebagai kehendak hatinya yang mahu dilihat bersih dan telus telah banyak tercemar.

12 Ogos lalu, Tiong mendakwa beliau memberikan RM10 juta kepada Ong.

Menurut Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC), wang tersebut dibayar secara tunai dalam tiga peringkat sewaktu pertemuan dengan presiden MCA itu di Petaling Jaya dan Kuala Lumpur.

“Saya tawarkan cek tetapi Ong mahu (dalam bentuk) tunai kerana ia lebih cepat,” kata Ahli Parlimen Bintulu itu yang juga bendahari Parti Demokratik Sarawak (SPDP).

Timbalan Tiong dalam KDSB, Datuk Faizal Abdullah pula berkata Ong telah menggunakan jet peribadi milik syarikat tersebut sebanyak lima kali dan ‘berhutang’ kepada mereka sebanyak AS$40,000bagi perkhidmatan tersebut.

Faizal juga ialah Timbalan Ketua Umno Bahagian Kapar.

Ketika menafikan dakwaan Tiong itu dalam perjumpaan MCA Selangor, Ong berkata: “Kalau saya mengambil duit, saya sepatutnya menjadi kawan baik beliau tetapi mengapa saya menjalankan siasatan ke atas Tiong dan syarikatnya, KDSB?

“Kalau saya mahu, anda fikir dia tidak akan beri lebih banyak lagi?”

Walaupun sebelum ini Ong memberi amaran kepada Tiong bahawa beliau akan mengambil tindakan undang-undang, tetapi Tiong berkeras tidak mahu menarik balik kenyataannya.

Beliau malah mengalu-alukan laporan polis yang dibuat oleh Ong.

“Beliau boleh teruskan dan saman saya,” tegas Tiong.

Tidak cukup dengan itu, beliau mencabar Ong bersemuka serta mendedahkan akaun bank beliau dan isterinya kepada umum.

“Saya mempunyai saksi rahsia yang boleh mendedahkan niat sebenar Ong apabila beliau mengarahkan siasatan ke atas isu Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ),” kata Tiong.

Beliau mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat jumlah wang dalam akaun bank peribadi Ong dan isterinya.

Ong pula tidak kelihatan memberikan jawapan yang meyakinkan kepada cabaran Tiong itu.

“Dia boleh cakap apa sahaja, tetapi saya rasa apa yang penting ialah keadilan dan kebenaran akan mengatasi segala-galanya dan bukan berasaskan cakap dengar oleh individu yang kredibilitinya dipersoalkan,” katanya.

Muhyiddin pula kelihatan seolah-olah mahu isu pemberian RM10 juta itu disembunyikan apabila menyatakan, pertengkaran terbuka Ong dan Tiong itu telah mencemarkan imej kerajaan dan Barisan Nasional (BN).

“Mereka sepatutnya faham kesan percakaran seumpama itu terhadap kerajaan,” katanya

Era Najib Altantuya : KDN Masih Teruskan Kezaliman

Sekalipun telah dikhabarkan bahawa salah satu faktor kekalahan besar UMNO BN di Permatang Pasir adalah kerana kezaliman KDN, Peguam Negara, Polis dan SPRM, nampaknya pihak Polis tidak memperdulikannya dan tidak serik dengan perbuatan mereka.

Tak cukup tanduk, telinga pun nak dipulasnya. Itulah kisah sebuah kementerian yang dimenterikan oleh seorang pemimpin mabuk kuasa, Hishamuddin Tun Hussein namanya.

Selepas menyerbu pejabat Gedung Kartun semalam, Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini menyerbu kilang percetakannya dan merampas plat reka bentuk cetakan majalah humor itu, lapor malaysiakini.

Enam pegawai bahagian penerbitan kementerian itu tiba di K Vin Publisher di Seri Kembangan, Serdang jam 11.30 pagi ini dan berada di situ selama hampir sejam.

Mereka juga merampas lebihan helaian-helaian majalah edisi sulung "majalah jenaka alternatif" bawah pimpinan kartunis politik terkemuka Zunar, atau nama penuhnya Zulkiflee Anwar Haque.

Syarikat percetakan itu turut dikenakan amaran oleh pegawai KDN itu agar tidak lagi mencetak majalah yang mendapat permit secara lisan bulan ini.

Serbuan KDN di pejabat majalah itu di Brickfields, Kuala Lumpur semalam mencetuskan minat besar penyokong pembangkang dan juga pembaca majalah humor.

Serbuan itu dipercayai berkaitan kandungannya, antaranya memaparkan gelagat Datuk Seri Najib Razak yang tersilap mengibarkan bendera Mongolia bersempena sambutan hari kemerdekaan negara.

Isteri perdana menteri, Rosmah Mansor, digambarkan sebagai dalang yang menggerakkan wayang kulit berkepala suaminya, selain seorang yang menggunakan khidmat bomoh dan dilabelkan sebagai "Rosmoh."

Setebal 68 halaman, Gedung Kartun juga menggelarkan Najib sebagai "Datuk Nazak", dipercayai singkatan namanya dan bapanya Tun Abdul Razak Hussein.

Sebanyak 408 naskhah majalah terbitan Sepakat Efektif Sdn Bhd dirampas bagi kesalahan bawah Seksyen 5(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan atau penerbitan tanpa permit.

Zunar, sebagai ketua pengarang, berkata rampasan itu "bermotif politik" kerana pihaknya telah mendapat kelulusan permit percetakan secara lisan daripada KDN untuk menerbitkan Gedung Kartun.

"Kita belum dapat surat rasmi tapi sebenarnya sudah ada kelulusan daripada menteri. Pada 14 Ogos, KDN janji untuk hantar surat dalam masa dua atau tiga hari," katanya semalam.

"Sudah menjadi amalan biasa bagi penerbit, bila kita sudah habis mencetak kita akan dapat surat rasmi."

Beberapa pihak menyelar tindakan Kementerian Dalam Negeri yang bermenteri Hishamuddin bin Hussein yang nampaknya sudah tidak mampu untuk menerima kritikan.

"Teruskan kezaliman, akan lebih cepat UMNO BN bergerak keluar dari Putra Jaya dan menuju ke lembah kehancuran," tegas seorang aktivis masyarakat di sini.


Era Najib Altantuya : Kartika Tetap Pendirian, Menteri dan Mufti Kelam Kabut.

Kartika Sari Dewi Shukarno tetap dengan keputusannya tidak mahu mengemukakan rayuan dan nekad menunggu pelaksanaan hukuman sebat kerana meminum arak dijalankan terhadap dirinya menjelang Aidilfitri ini.

Kartika Sari Dewi, 32, berkata beliau akan menunggu keputusan secara hitam putih daripada Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) berhubung kedudukannya berikutan penangguhan hukuman itu bagi menghormati bulan Ramadan.

"Mereka (JAIP) kata selepas Ramadan, takkan saya mengatasi tindakan mereka. Biar JAIP mengeluarkan dan membuat keputusan hitam putih. Saya tetap macam ini, dengan keputusan saya dan tunggu keputusan JAIP. Ini keputusan saya.

"Saya beri masa kepada JAIP (untuk melaksanakan hukuman sebat), selepas Ramadan ini kita lihat macam mana," katanya ibu kepada dua anak kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Sungai Siput, Perak semalam.

Kartika Sari Dewi dan anggota keluarganya bertemu dengan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria di pejabat Mufti semalam bagi mendapat nasihat dan pandangan berhubung kes dan kejadian yang berlaku.

Beliau berkata Harussani menasihatinya supaya bertenang dan bersabar menunggu penyelesaian terbaik berhubung kes berkenaan.

"Mufti kemudian menelefon ketua hakim syariah di Perak supaya menghubungi (ketua hakim syariah) Pahang untuk berbincang bagaimana menyelesaikan masalah saya ini.

"...saya dapat luahkan kepada Mufti, dan memang saya menangis di hadapannya apabila beliau bertanya kenapa saya tidak mahu merayu (sebelum dijatuhkan hukuman)... beliau memang memahami saya... saya jelaskan semua kepada Mufti," katanya.

Mengenai nasihat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak supaya mengemukakan rayuan, Kartika Sari Dewi berkata beliau amat menghormati pandangan itu.

"Saya menghormati pandangan Datuk Seri Najib atas keprihatinan beliau tetapi saya tetap dan nekad dengan keputusan saya (menjalani hukuman sebat)," katanya.

Kartika Sari Dewi berkata sebelum hukuman dijatuhkan oleh mahkamah, dia telah menyesal dan insaf serta berpendirian muktamad tidak mahu membuat rayuan.

"Sebelum meminta nasihat daripada Mufti iaitu ketika saya buat keputusan saya rela disebat, saya jumpa ulama dan mereka kata saya telah membuat keputusan yang waras dan ada tempatnya," katanya.

Ketika ditanya mengenai beberapa pandangan NGO yang tidak bersetuju dengan hukuman sebat oleh mahkamah dan memintanya mengemukakan rayuan, wanita itu berkata keputusan untuk menjalani hukuman sebat itu tidak akan berubah.

Kartika Sari Dewi berkata beliau percaya kepada agama Islam kerana Islam itu lembut dan JAIP tahu apa yang dilakukan adalah mengikut panduan dan hukum Islam.

Kelmarin, penangguhan hukuman sebat terhadap Kartika Sari Dewi dikeluarkan di Kuantan, Pahang oleh Ketua Hakim Syarie negeri, Datuk Abdul Rahman Yunus bagi menghormati bulan Ramadan.

Kartika Sari Dewi dijatuhkan hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan pada 20 Julai lepas selepas mengaku salah meminum arak sebuah hotel di Cherating pada 11 Julai 2008.

Pada 18 Ogos, Hakim Syarie Datuk Abdul Rahman Yunus, memerintahkan beliau ditahan berkuat kuasa semalam bagi tempoh tujuh hari untuk melaksanakan hukuman sebatan itu.

Kartika Sari Dewi adalah wanita pertama yang akan disebat akibat kesalahan meminum arak di negara ini.

Era Najib Altantuya : Tuduhan SPRM Diarah Buang Oleh Koroner

Koroner Azmil Muntapha Abas hari ini mengarahkan supaya semua keterangan dalam inkues kematian Teoh Beng Hock, mengenai dakwaan DAP mendapatkan keuntungan kewangan, dibuang dari rekod mahkamah, ekoran bantahan dari para peguam.

Azmil berkata, pendedahan itu tidak termasuk dalam skop siasatan inkues kematian Teoh Beng Hock.

"Inkues mesti menumpukan kepada punca kematian Teoh," katanya.

Sebelum ini, pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mohd Anuar Ismail memberitahu inkues tersebut mengenai butiran siasatan hasil kenyataan yang diambil dari Teoh.

Teoh dipanggil ke pejabat SPRM Selangor pada 15 Julai sebagai saksi siasatan dakwaan salahguna peruntukan kerajaan negeri.

Mayatnya ditemui pada hari berikutnya di tingkat lima bangunan yang menempatkan pejabat SPRM Selangor itu. Inkues tersebut diadakan untuk menentukan punca kematiannya.

Sebelum itu, menjawab soalan peguam SPRM, Abdul Razak Muda, Mohd Anuar mendedahkan bahawa dakwaan amalan tersebut didedahkan sewaktu siasatan dijalankan.

Bagaimanapun, ia dibantah oleh peguam Salim Bashir, Gobind Singh Deo dan Rajpal Singh. Salim mewakili exco negeri Selangor dan bos Teoh - Ean Yong Hian Wah. Gobind pula mewakili keluarga Teoh dan Rajpal mewakili Majlis Peguam.

Gobind menuduh Abdul Razak menukar inkues tersebut menjadi perbicaraan rasuah dan menggunakan forum itu untuk "mendapatkan publisiti'.

Era Najib Altantuya : Selangor Fail Afidavit Bela Saman Pemula Peguam Negara

Kerajaan Negeri Selangor hari ini memfailkan afidavit pembelaan terhadap saman pemula oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Ia berhubung pembatalan pekeliling oleh Ghani mengenai arahan kerajaan Selangor yang melarang kakitangannya di temuduga oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di luar pejabat dan luar waktu bekerja.

Peguam Kanan Persekutuan, See Mee Chun hadir mewakili pihak plaintif, sementara pihak kerajaan negeri Selangor selaku defendan diwakili peguam Fahda Nur Ahmad Kamar dan Yusmadi Yusoff.

Fahda Nur Ahmad Kamar yang ditemui di perkarangan Mahkamah Tinggi Shah Alam berkata, mahkamah telah menetapkan 8 September depan untuk pengurusan kes selanjutnya.

“Tadi merupakan pengurusan kes dan kami telah memohon masa untuk menjawab afidavit Tan Sri Ghani Patail. Dan telah di beri tarikh selanjutnya 8 September 2009,” katanya.

Timbalan Pendaftar Mohd Hafizi Abdul Halim mengeluarkan arahan itu di dalam kamar semasa prosiding pengurusan kes tersebut, hari ini.

Peguam kanan yang mewakili kerajaan negeri Selangor, Tommy Thomas bagaimanapun hari ini tidak dapat hadir kerana mengendali kes lain.

Pada 20 Ogos Abdul Ghani memfailkan saman menuntut pengisytiharan pekeliling SUK Selangor yang melarang kakitangannya ditemubual oleh SPRM di luar pejabat dan luar waktu bekerja, tidak sah dan terbatal.

Pekeliling ini diputuskan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) pada 22 Julai 2009, bertujuan menjamin keselamatan pegawai, di samping memberi kerjasama kepada pihak SPRM.

Keputusan itu dibuat berikutan kematian Setiausaha Exco Selangor, Teoh Beng Hock yang ditemui di Plaza Masalam Shah Alam pada 16 Julai 2009 lalu, ketika berada dalam tahanan SPRM. -TVSelangorEra Najib Altantuya : Rakyat Masih Yakin PR

Penulis terkenal Kassim Ahmad pula berkata, kekalahan Umno telah diduga kerana rakyat masih mahu memberi peluang kerajaan pakatan pembangkang untuk meneruskan agenda mereka.

"Walaupun jumlah majoriti Pas telah berkurangan tetapi ia tidak sampai 1,000 pun dan ini menunjukkan rakyat masih percayakan pakatan pembangkang dan menolak sistem dan dasar pemerintahan kerajaan sekarang," kata beliau seperti yan dilaporkan Bernama.

Katanya, isu-isu seperti kes kematian Teoh Beng Hock, isu rasuah, integriti dan moral yang dibawa oleh pembangkang masih mempengaruhi pengundi.

"Terdapat juga rakyat yang mahukan kerajaan memperkenalkan sistem dua parti seperti yang diamalkan oleh negaranegara Eropah dan disebabkan itu mereka menyokong pembangkang supaya memberi tekanan kepada kerajaan BN," kata beliau.

Kemenangan Pas sekalipun majoriti berkurangan sedikit adalah satu keputusan yang telah diduga pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir.

Pada pilihan raya kecil itu, Pas mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir apabila calonnya, Mohd Salleh Man meraih 9,618 undi, menewaskan calon BN Rohaizat Othman dengan majoriti 4,551 undi.

Pada pilihan raya umum 2008, penyandangnya Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman menang dengan majoriti 5,433 undi mengalahkan calon BN Ahmad Sahar Shuib.

Antara faktornya ialah kerana Permatang Pasir telah menjadi kubu kuat Pas selama tiga penggal dan kekuatan itu dikukuhkan lagi apabila Angggota Parlimen bagi kawasan Permatang Pauh itu ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim.

DUN Permatang Pasir adalah salah satu DUN di bawah Parlimen Permatang Pauh selain Penanti dan Seberang Jaya dan pilihan raya kecil itu menyaksikan pertandingan antara calon Pas Mohd Salleh Man dan calon Barisan Nasional (BN) Rohaizat Othman berikutan kematian penyandangnya Mohd Hamdan.

Pensyarah Sains Politik Universiti Sains Malaysia (USM) Dr Sivamurugan Pandian berkata, faktor pengurangan majoriti Pas adalah disebabkan jumlah mereka yang keluar mengundi berkurangan kerana ia diadakan pada hari bekerja.

Katanya, faktor Anwar sememangnya membawa kemenangan kepada Pas dan pemimpin pembangkang itu terus mendapat sokongan pelbagai kaum.

"Anwar dalam ceramahnya sering menjelaskan bahawa satu undi untuk calon Pas adalah sama dengan satu undi kepadanya dan juga satu undi kepada kerajaan negeri pimpinan pakatan pembangkang," kata beliau kepada Bernama di sini semalam.

Sivamurugan berkata, kenyataan Anwar itu berjaya meraih undi dari semua kaum kerana rakyat di kawasan Permatang Pauh menyokong beliau.

Katanya, faktor calon kini tidak boleh diambil kira kerana walaupun Rohaizat telahpun membersihkan namanya dari segala tuduhan manakala Mohd Salleh pula tidak popular dan tidak pernah memenangi enam pilihan raya umum sejak 1986 sehingga pilihan raya umum 2008 namun kemenangan masih memihak kepada Pas. Beliau mendakwa, satu lagi faktor penting yang menyumbang kekalahan calon BN ialah anggota parti komponen BN yang tidak mengundi atau menyokong BN sendiri.

Ketidaksetiaan anggota-anggota parti komponen BN itu terbukti apabila jumlah undi yang diperolehi adalah berkurangan daripada jumlah keanggotaan mereka.

Sivamurugan berkata terdapat sebanyak 5,600 anggota dari parti-parti komponen BN malah anggota Umno sendiri adalah sebanyak 5,400 tetapi BN hanya mendapat 5,067 undi sahaja.Era Najib Altantuya : Referendum Ke7 Rakyat Untuk BN (updated)

Tamatnya pengiraan undi Pilihan Raya Kecil, Umno-BN seolah-olah tahu mereka tidak berpeluang di Permatang Pasir.

Sejurus selepas keputusan diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya, calon Pas Mohd Salleh Man turun sebentar untuk berbuka puasa dengan sebutir kurma.

Manakala calon pemerintah pula, Rohaizat Othman, langsung tidak kelihatan.

"Dengan majoriti 4,551 undi, Permatang Pasir melestarikan hasrat rakyat dengan kemenangan Pakatan Rakyat buat kali yang ke-tujuh di Semenanjung tanahair.

Tanpa retorik perkauman, tanpa jentera gergasi kerajaan - calon Pas Mohd Salleh Man menang bergaya menewaskan calon pemerintah, Rohaizat Othman dengan 9,618 undi.

Kemenangan Pakatan Rakyat memang sudah dijangka ramai pemerhati politik - menjadikan Permatang Pasir referendum buat yang ke tujuh khusus buat Umno-Barisan Nasional.

Bagi para pimpinan, kemenangan di Permatang Pasir adalah dua langkah ke hadapan berbanding majoriti nipis di Manek Urai.

“Ini merupakan satu momentum baru kita selepas daripada Manek Urai untuk membuat satu pencapaian yang lebih baik pada masa yang akan datang,” kata Pengarah Pilihan Raya Kecil Permatang Pasir Pas Mahfuz Omar.

Perbandingan menunjukkan majoriti yang diraih menurun 900 undi dari 5,433 undi dalam PRU12 yang lalu.

Namun keputusan menunjukkan Pakatan Rakyat masih mampu merangkul sokongan kuat kerana peratusan keluar membuang undi kali ini adalah lebih kecil - sebanyak 73.1 peratus berbanding 82.57 dalam PRU12 yang lalu.

Lebih-lebih lagi apabila Pilihanraya Kecil N11 ini dijalankan pada hari bekerja.

Dari awal pagi lagi, para pekerja berbondong-bondong memenuhi segenap laluan menuju ke pusat pengundian sebelum beransur ke tempat kerja masing-masing.

“Saya rasa satu yang berharga bila saya boleh menyambut hari jadi saya penduduk, pengundi di Permatang Pasir dan juga petugas-petugas yang telah memberikan kemenangan kepada calon kita,” kata Mahfuz.

Disebalik sentimen perkauman Umno-BN yang terdesak melaga-lagakan bukan Islam dan Islam sepanjang pilihanraya, kemenangan Salleh Man sekaligus membuktikan kenyataan Timbalan Presiden Umno Muhyiddin Yassin adalah benar.

Muhyiddin sebelum ini mendakwa Umno mula merasai 'angin perubahan' di Permatang Pasir.

Cuma bezanya, 'angin perubahan' yang dirasai tidak menyebelahi Umno-Barisan Nasional.

Kemenangan ini terbit dikala usaha Umno mencemar maruah Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat Melayu.

“Walaupun pelbagai fitnah yang dilontarkan akhirnya kita capai kemenangan dan pertahan kemenangan di kawasan ini,” kata Mohd Salleh Man yang dipilih rakyat Permatang Pasir untuk menjadi Adun mereka.

Sekiranya Permatang Pasir menjadi kayu-ukur, serangan Umno tidak ampuh menarik sokongan kecuali di kalangan orang-orangan parti itu sendiri.

Meskipun berbeza pendapat dalam beberapa perkara, namun tidak dapat dinafikan kempen kali ini menyaksikan kerjasama lebih erat antara jentera Parti Keadilan Rakyat, Pas dan DAP.

Yang pasti, jentera Pakatan Rakyat di Permatang Pasir kini beralih tumpuan ke Kota Siputeh, Kedah Darul Aman. -TVAEra Najib Altantuya : Radzhi Dicabar Tanding Tiket BN

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Lunas, Mohd Radzhi Salleh yang mengisytiharkan dirinya keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dicabar supaya meletak jawatan dan bertanding semula di kawasan itu atas tiket Barisan Nasional (BN) jika beliau benar-benar yakin dengan kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Pengerusi Biro Latihan PKR Kedah, Ir Zamri Yusuf berkata, Mohd Radzhi seharusnya tidak lupa beliau memenangi kerusi itu pada Pilihan Raya Umum ke-12 tahun lalu dengan undian rakyat atas tiket PKR sebagai bukti pengundi DUN Lunas meyakini kepimpinan Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Apabila dia sendiri sudah tidak yakin kepada PKR dan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR), dia sepatutnya serahkan semula mandat kepada rakyat dan bertandinglah atas tiket BN.

“Saya takut dia yang tidak berani buat begitu kerana sekarang BN sememangnya mengelak pilihan raya kecil termasuk memberikan pelbagai alasan untuk mempertahankan kerusi DUN Kota Siputeh kerana rekod menunjukkan kemenangan sering berpihak kepada PR pada hampir semua pilihan raya kecil,” katanya.

Ir Zamri yang juga bekas Pengerusi PKR Kedah berkata, kenyataan terbuka Mohd Radzhi menyatakan sokongan kepada kepimpinan kerajaan Najib adalah intipati sebenar mengapa beliau meninggalkan perjuangan bersama PKR yang pernah menjulang namanya kepada seorang menteri di peringkat negeri.

Menurutnya, sebab sebenar Mohd Radzhi sanggup meninggalkan perjuangan bersama PR hanya akan diketahui tidak lama lagi.

“Kita tunggu sahaja episod seterusnya. Apa yang membuatkan beliau sanggup menjadi Wakil Rakyat Bebas di Kedah, asalkan bersama dan menyokong Najib,” katanya.

Ir Zamri berkata, Mohd Radzhi sepatutnya belajar daripada pengalaman dua rakannya, iaitu bekas Exco Perak, Jamaludin Mohd Radzi dan Osman Jailu yang ‘terperangkap’ hasil siasatan berkaitan rasuah.

“Mungkin perangkap ini menyebabkan beliau tertekan dengan siasatan SPRM, serta kemungkinan berdepan tindakan undang-undang dan masalah perkahwinan. Tambahan pula, SPRM semakin digeruni selepas siasatan kes kematian Teoh Beng Hock,” katanya. -SH

Era Najib Altantuya : BN Kalah Di Semua UPU

Keputusan Pilihanraya Kecil N11 Permatang Pasir menyaksikan Barisn Nasional kalah di semua unit peti undi kecuali undi pos.

Majoriti paling tinggi yang diperolehi oleh PAS ialah di UPU Samagagah, dimana calon PAS memperolehi 1397 undi berbanding BN yang memperolehi 594 undi. Majoriti di Samagagah ialah 803.

Majoriti paling kecil ialah di Kg. Pelet dimana PAS mendapat 738 undi manakala BN meraih 546 undi menjadikan majoriti sebanyak 192.

Sementara majoriti di UPU yang selebihnya adalah di dalam lingkungan 300 - 700 undi.

Sebanyak 8 pengundi pos, daripadanya PAS hanya memperolehi 2 undi dan 6 untuk BN.


Samagagah
Pas 1397 BN 594 Majoriti: 803

Permatang Ara
Pas 1397 BN 1075 Majoriti: 322

Permatang Pauh
Pas 875 BN 354 Majoriti: 521

Bukit Indera Muda
Pas 1302 BN 862 Majoriti: 440

Kg Pelet
Pas 738 BN 546 Majoriti: 192

Kubang Semang
Pas 773 BN 275 Majoriti: 498

Tanah Liat
Pas 971 BN 500 Majoriti: 471

Cross Street
Pas 938 BN 300 Majoriti: 638

Permatang Tengah
Pas 1225 BN 555 Majoriti: 570

Undi Pos
Pas 2 BN 6 Majoriti: -4

Jumlah PAS 9618 BN 5067 Majoriti: 4551


Era Najib Altantuya : Rakyat Tolak Kezaliman Polis dan SPRM

Kemenangan PAS PR di Permatang Pasir memang diduga, namun kemenangan besar sehingga mampu mencecah angka majoriti ribuan adalah umpama satu mimpi.

Menteri dari segala kementerian dikepalai PM dan TPM sendiri telah melakukan serangan bertubi-tubi sehinggalah ke minit terakhir dengan kejayaan mereka membawa seorang ahli exco Kedah dari PKR untuk keluar dari kerajaan Pakatan Rakyat.

Namun bagi rakyat, UMNO BN tetap serupa itu. Zalim tak terperi sekalipun semakin hampir memasuki tahun kedua selepas pilihanraya umum ke 12, dan setelah segala kerja dilakukan oleh Najib dan Muhyiddin untuk memenangi hati rakyat, keputusan Permatang Pasir jika boleh dijadikan ukuran bererti gelombang tsunami rakyat masih menjulang tinggi untuk menghantar UMNO BN ke pintu kehancuran.

Kezaliman polis dan SPRM tidak boleh dinafikan menjadi salah satu faktor utama kekalahan UMNO BN di Permatang Pasir.

Malah sehingga di hari penamaan calon, Polis telah bertindak kejam dan zalim ke atas seorang Ahli Parlimen, N. Gobalakrishnan sehingga ke tahap mendedahkan sikap kebinatangan para polis Malaysia. Ia pula menerima sokongan dan pembelaan dari menteri yang bertaraf binatang juga yang menjaga hal-ehwal keselamatan dalam negeri.

Rakyat mengetahui sangat bahawa polis bertindak kasar pada hari tersebut, polis yang menzalimi Gobala, polis yang menanggalkan seluarnya, polis yang melacak bahu dan tangannya, polis yang cuba menunjukkan mereka paling berkuasa di negara ini.

Sebelum darinya, rakyat telah mengharungi siri kezaliman polis di merata-rata tempat. Himpunan Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Anti-PPSMI adalah contoh aksi kezaliman polis di dalam dunia realiti yang sekali lagi di bela dan disokong oleh menteri binatang!

Dan masyarakat Permatang Pasir membuka mata seluas-luasnya agar polis itu dihukum di peti undi.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pula telah kita dedahkan berkali-kali tentang pelbagai corak dan bentuk siasatan terpilih yang mereka lakukan sehingga rakyat menjadi muak dan jemu terhadap sikap lembu mereka yang dicucuk hidung oleh UMNO BN.

Kita pernah menyatakan, SPRM telah melakukan pelbagai tindakan untuk menekan kerajaan Pakatan Rakyat. Di Selangor umpamanya, kenyataan Pengerusi SPRM stau ketika dulu mengenai kononnya "ada bukti kukuh di dalam isu lembu korban", siasatan ke atas ahli dewan undangan negeri Selangor di dalam isu pembelian bendera bernilai RM2,400 sehingga menyebabkan kematian Teoh Beng Hock dan yang terbaru mengasari seorang lagi pembantu khas exco sehingga terpaksa dirawta di hospital kerana kecederaan di kaki jelas menunjukkan sikap SPRM yang melampau terhadap Pakatan Rakyat.

Namun siasatan ke atas pemimpin UMNO Selangor tidak dilakukan sekalipun berpuluh aduan telah dibuat di atas salahlaku yang ketara dilakukan oleh mantan Mentreri Besar Selangor, Mohd. Khir Toyo yang melibatkan rtusan juta ringgit.

Tak cukup dengan itu ada dalang disebalik semuanya iaitu Peguam Negara yang bertindak seperti seorang maharaja di belakang tabir, memperbodohkan kabinet yang sememangnya bodoh dibawah Najib dan Muhyiddin, sehinggakan konspirasi Peguam Negara terus berjalan untuk melaksanakan grand designnya. Kesemuanya dihidu oleh rakyat Permatang Pasir!

Dan memang wajar UMNO BN dikalahkan, diaibkan sekalipun mereka berhempas pulas untuk meraih kemenangan demi untuk mengembalikan maruan UMNO BN di persada politik negara.

Rakyat tidak memberi laluan. Allah tidak mengizinkan selagi Polis dan SPRM terus bersikap zalim dibawah menteri yang bersikap binatang.

Jika tidak yakin apa yang GB katakan ini, sila buat undian/bancian dan tanyalah rakyat, benarkah Polis, SPRM, Peguam Negara dan menteri KDN itu zalim? Nanti akan diketahui segera lebih 51% bersetuju dengan pendapat itu. Tetapi jangan jadi seperti polling di lamanweb KDN baru-baru ini yang menipu rakyat melalui pengubahan statistik dan pengkalan data. Rakyat tidak bodoh sebodoh menteri itu.

Go ahead jika ingin teruskan kezaliman, lebih cepat UMNO BN dihantar ke lembah kehancuran.


"Orang-orang yang zalim itu akan mengetahui di mana tempat mereka akan dijatuhkan" - Surah Al-Syuara : 227

Era Najib Altantuya : Lebih 5000 Rai Kemenangan PAS PR

Lebih lima ribu rakyat Permatang Pasir membanjiri perkarangan Markaz Induk Pas di sini meraikan kemenangan bergaya wakil rakyat baru mereka Mohd Salleh Man yang menewaskan calon Umno-BN Rohaizat Othman.

Perkarangan markaz berkenaan mula dibanjiri seawal jam 9 malam. Ketibaan Mohd Salleh disambut dengan laungan ‘takbir’ di kalangan hadirin yang hadir selain ucapan taniah dari pelbagai kaum. Hadirin melaungkan hasrat untuk bertemu dan mendengar ucapan kemenangan dari Salleh Man.

Pimpinan Pakatan Rakyat turut turun meraikan kemenangan ini. Antara yang hadir termasuk Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, Penasihat DAP Lim Kit Siang, Naib Presiden Pas Mahfuz Omar serta Pengerusi Parti Keadilan Rakyat Pulau Pinang Datuk Zahrain Hashim.

Lim Guan Eng dalam ucapannya berkata, pengundi di Permatang Pasir telah membuktikan kebijaksanaan mereka dengan memilih Salleh Man untuk menjadi Adun di kawasan berkenaan.

“Ini bukti pengundi boleh membezakan mana yang palsu dan mana yang betul, boleh bezakan yang hitam dan yang putih.

“Hari ini kita boleh lihat BN sudah pecah tembelang, lidah biawak bercabang dua,” katanya.

Sementara itu, Lim Kit Siang menyifatkan kemenangan berkenaan sebagai angin perubahan yang bertiup dalam politik Malaysia.

Menurutnya, kemenangan tersebut sangat bersejarah bagi Pakatan Rakyat di Pulau Pinang kerana membuktikan kekalahan teruk Perdana Menteri Najib Razak yang gagal dalam kempen 1 Malaysianya, lebih-lebih lagi Timbalan beliau, Muhyiddin Yassin.

“Ini memperlihatkan kekuatan Pakatan Rakyat untuh hingga berjaya mematahkan konspirasi Umno untuk pecah belahkan Pakatan Rakyat.

“Mereka gagal dan terus gagal kerana Pakatan Rakyat akan bersatu berjuang hingga berjaya dalam pilihan raya akan datang dan akan terus ke Putrajaya menggantikan BN,” katanya.

Naib Presiden Pas Datuk Mahfuz Omar berkata, beliau kecewa dengan pengumuman Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin ketika mengulas mengenai keputusan pilihan raya ini.

Mahfuz menjelaskan, sebagai seorang pemimpin Muhyiddin tidak boleh memaksa pengundi membuat keputusan kerana ia merupakan hak rakyat.

“Bila orang tidak mengundi mereka, dia kata tidak mahu berubah, rakyat Permatang Pasir tidak mahu perubahan. TPM kecewa sikap pengundi tidak mahu pembaharuan.

“Ini apa punya TPM bila rakyat tidak mengundi dia, dia kata rakyat tidak mahu pembangunan tidak mahu perubahan. Ini hak rakyat tidak boleh kata bila rakyat tolak BN rakyat tolak pembangunan,” katanya.

Mahfuz menambah, kenyataan yang dibuat seolah-olah memperlihatkan kerajaan cuba lari dari tanggungjawab membela rakyat seperti yang dijanjikan di Permatang Pasir.

Salleh Man yang berjaya menewaskan calon Umno-BN dengan majoriti 4551 undi dalam ucapannya yakin dengan sokongan dan kerjasama yang ditunjukkan dalam Pakatan Rakyat membuktikan kemenangan sebenar mereka dalam pilihan raya pada kali ini.

"Kemenangan ini kemenangan semua dan kemenangan bersama. Dengan semangat dan kekuatan besar Pakatan Rakyat di seluruh negara berkampung di di sini membolehkan kita mendapat kejayaan besar. Inilah kejayaan sebenar.

“Pas selaku satu-satu wakil parti dalam Pulau Pinang dan Pakatan Rakyat akan memberikan kerjasama dan membantu memantapkan pentadbiran kerajaan negeri,” katanya.Era Najib Altantuya : Hadiah Ulangtahun Pengarah Pilihanraya

Pemimpin Pakatan Rakyat bersetuju bahawa kemenangan Pilihan Raya Kecil Permatang Pasir menunjukkan pemilihan calon yang berwibawa disamping manifesto perubahan yang jelas menjadi penentu sokongan rakyat.

Naib Presiden Pas Mahfuz Omar dalam satu sidang media selepas pengumuman kemenangan PRK Dun N11 berkata, telahan pimpinan gagasan kerajaan alternatif bahawa rakyat sudah semakin bijak menilai ternyata tidak meleset.

“Corak 2008 masih kekal kerana pengundi mahukan pemrubahan sistem dan cara yang mana dorak kepimpinan yang berintegriti perlu ada pada seseorang pemimpin,” katanya pada sidang media yang diadakan sebentar tadi.

Mahfuz, hari ini genap 52 tahun, juga menggangap kemenangan ini adalah hadiah hari jadi yang kedua buat beliau selepas memenangi kes saman terhadap media pro-kerajaan baru-baru ini.

Beliau menambah pelbagai taktik dan isu yang dibawa Umno-BN dalam tempoh berkempen ternyata gagal, seraya menuntut pimpinan Umno-BN supaya mengambil iktibar dari kekalahan ini.

“Saya minta maaf kepada pemimpin Umno-BN di atas kemenangan kami. Walaupun sasaran satu undi majority, 1 Malaysia 1 undi untuk majoriti. Jadi bila dapat 4551 undi ini maknanya 4551 peratus naik,” katanya.

Sementara itu Adun Permatang Pasir Salleh Man berkata, kemenangannya adalah mustahil tanpa kerjasama erat jentera kerajaan dan sokongan majoriti rakyat.

“Kerjasama yang ditunjukkan jentera (Pakatan Rakyat) seluruh negara membawa hasil kejayaan murni iaitu kemenangan Pas di Dun N11 Permatang Pasir. Kita akan meletakukan satu tanggungjawab yang baik dan bekerjasama dengan semua pihak.

“Walaupun pelbagai fitnah yang dilontarkan akhirnya kita capai kemenangan dan pertahan kemenangan di kawasan ini,” katanya.

Isteri Salleh Man, Siti Fatimah Osman menganggap kemenangan suaminya adalah kemenangan bersama hasil sokongan semua pihak.

Mengulas mengenai Menteri Dalam Negeri yang marah kononnya penyokong Pakatan bertindak ganas semasa tempoh pembuangan undi, Mahfuz berkata, isu berkenaan tidak timbul. Sebaliknya beliau kecewa dengan tindakan BN memperalat pelajar-pelajar sekolah menengah dari Kepala Batas yang berseragam baju Pemuda Umno untuk membantu kempen mereka.

Beliau mempersoalkan tindakan Umno mendirikan sepanduk dan panji menghina Pas dan Pakatan Rakyat sepanjang tempoh berkempen, yang menurut Mahfuz menerapkan nilai tidak elok dalam diri belia muda.

“Kalau hendak murid-murid sekolah ini sebagi satu pendedahan kepada politik saya tidak kata ia salah tetapi jangan kita bentuk budaya yang tidak elok iaitu jadi budaya ganas budaya liar.

“Apakah ini modul baru kepada rakan muda yang akan dibawa oleh kementerian belia di negara kita. Jadi saya cukup kesal atas apa yang berlaku,” katanya.Era Najib Altantuya : Antara Pendulum Dan Momentum

Pakatan Rakyat berkeyakinan kemenangan calon PAS Mohd Salleh Man di Dun Permatang Pasir dengan 4,551 majoriti mengalahkan calon Umno, Rohaizat Othman akan memperkukuhkan momentum untuk mengambil alih kerajaan persekutuan dalam pilihanraya umum ke-13 kelak.

Naib Presiden PAS yang juga Pengarah pilihanraya ini, Datuk Mahfuz Omar, menganggap Umno semakin sukar memadamkan momentum perubahan rakyat bersama Pakatan sejak pilihanraya umum 8 Mac tahu lalu lagi.

"Umno sudah kalah 7 (kali) dan menang di Batang Ai sahaja. Kalau main bola, secara kebiasaannya itu (kekalahan berterusan) menandakan bahawa Umno akan kalah dalam permainan keseluruhannya...pilihanraya ke-13 kelak.

"Hari ini (25 ogos) adalah hari jadi saya (dan) saya kira ini hadiah hari jadi saya. Pilihanraya ke-13 kelak, rakyat pula dapat hadiah kemenangan peringkat persekutuan, insyaAllah."

Bagi beliau, Umno tidak boleh lagi kata ini (kemenangan) sama dengan kemenangan mereka di Manik Urai, kononnya berjaya kurangkan majoriti (sehingga) 65 undi.

"Najib (Perdana Menteri) boleh katakah Umno berjaya di Permatang Pasir, sedangkan Pakatan dapat empat ribu lebih (4,551 undi)."

Nada yang sama turut disampaikan Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng.

Menurut Lim Guan Eng, Pakatan Rakyat bukanlah seperti yang digembar-gemburkan oleh Umno sebagai Pakatan yang 'rapuh'.

Sebaliknya, Pakatan Rakyat mampu menggantikan BN dalam pilihanraya umum akan datang berdasarkan kekalahan berterusan parti-parti pemerintah.

"Ini (Dun Permatang Pasir) bukan sahaja kemenangan bagi kerajaan negeri dan rakyat seluruh Pulau Pinang, tapi suatu terjemahan perasaan rakyat bahawa Umno sedang ditolak berterusan dalam setiap kali pilihanraya (kecil) yang diadakan."

"Ini (kemenangan) menunjukkan sokongan kuat pada kerajaan negeri Pulau Pinang pimpinan Pakatan Rakyat (iaitu) DAP, PAS dan PKR. Bukan seperti Umno katakan, Pakatan kita (adalah) pakatan yang rapuh."

"Bukan seperti Umno (dan) Barisan Nasional yang mengabaikan rakyat. Pakatan (rakyat) yang kukuh ini boleh memenangi pilihanraya (ke-) 13 nanti, sebab rakyat mahu sebuah (kerajaan) persekutuan yang ada 'jiwa' Malaysia, bukannya perkauman sempit."

Timbalan Ketua Menteri 2, Dr. P. Ramasamy yang ditemui kemudian mengganggap kemenangan berterusan Pakatan Rakyat ini boleh menjadi 'gelombang perubahan' yang besar di Dun Seputeh, jika berlaku pilihanraya kecil; dan nasional.

"Memanglah (benar). Saya tidak perlu sebutlah (soal kemenangan). Kemenangan ini sudah jadi gelombang...tentu jadi gelombang di (Dun) Seputeh jika jadi pilihanraya."

"(Dun Permatang Pasir) sudah jadi gelombang perubahan yang berterusan Pakatan ke peringkat nasional juga."

Bercakap di luar tempat perjumlahan pengundi IKBN kemudian, Salleh menganggap kemenangan tersebut bukan kejayaan peribadinya sahaja, tetapi kejayaan Pakatan Rakyat peringkat negeri dan federal.

Ujarnya, Permatang Pasir mampu menjadi 'pembakar semangat' sekurang-kurangnya di Dun Seputeh, di samping pilihanraya ke-13 kelak.

"Ini (kemenangan) bukan untuk saya, biarpun saya mewakili PAS bertanding di Permatang Pasir. Ini (kemenangan) untuk Pakatan Rakyat negeri (Pulau Pinang) dan semua kepimpinan pusat."

"Kalau boleh, kemenangan ini jadi 'pembakar semangat'...sekurang-kurangnya di Kuala Seputeh jika jadi pilihanraya... pilihanraya ke-13 lebih-lebih lagilah."

Daripada 14,832 atau 73.1% pengundi yang turun mengundi, Salleh memperoleh 9,618 undi, manakala Rohaizat mendapat 5,067 undi.

Pada Mac tahun lalu, bekas penyandang Allahyarham Dato' Mohd Hamdan Abdul Rahman mendapat 5433 undi majoriti; dari 20,350 atau 82.5% undi keseluruhannya.

Disebabkan peratusan turun mengundi berkurang sebanyak 9.4% dari piliharaya sebelumnya, bermakna undi tradisi PAS dan Umno juga masing-masing turut menyusut sebanyak 12.6% (1386 undi) dan 9.5% (504 undi).

Tuntas bagi PAS/Pakatan adalah berjaya mengekalkan status quo mereka di 'kubu kuat' PAS tersebut.

Manakala, Umno tidak boleh lagi menjadikan pilihanraya kali ini sama seperti Manek Urai - bukti rakyat mula menerima mereka dan menolak Pakatan Rakyat lagi.

Selain kalah di Dun Permatang Pasir, Umno BN pernah kalah berterusan di Parlimen Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang; dan Dun Bukit Selambau serta Penanti sebelum ini. -Dzulfikar Mashoor