24 Apr 2010

Kempen Hari Terakhir : Zaid Di Depan

Kempen pilihan raya kecil Hulu Selangor terpaksa melabuhkan tirainya tepat jam 12 tengah malam ini.

Apapun, yang pasti pertembungan antara Datuk Zaid Ibrahim yang mewakili PKR dan P Kamalanathan dari BN esok dijangka sengit.

Sehingga saat ini, kedua-dua parti menggunakan tempoh kurang daripada 10 jam berkempen untuk menggerakkan jentera masing-masing hingga ke saat terakhir dalam misi menawan hati pengundi, apabilah pengundian bermula jam 8 pagi esok.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak serta timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin terus mengetuai jentera BN menggempur kawasan-kawasan yang dipercayai kubu pembangkang.

Manakala Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, serta pemimpin lain bertungkus lumus cuba mempertahankan kerusi yang dimenanginya pada pilihan raya umum 2008 dengan majoriti tipis, 198 undi datipada jatuh ke tangan BN.

Mursyidul Am PAS yang jelas uzur dan terpaksa bertongkat juga sedang berkempen dan bertemu pengundi di Hulu Selangor.

Lim Kit Siang dan Nik Aziz bertungkus memainkan peranan untuk tawan hati pengundi.

Jika semalam Ilham Centre dalam kaji selidiknya mendakwa kemenangan akan memihak kepada Barisan Nasional, kajian sebuah lagi pertubuhan bebas menunjukkan pengundi Hulu Selangor mula mendekati Pakatan Rakyat.

Kajian Zentrum Future Studies Malaysia, mengenai Analisis Kajian Mikro Persepsi Kepercayaan Politik menunjukkan Pakatan Rakyat yang diwakili PKR berada di hadapan dengan sokongan 51.7 peratus berbanding 48.3 peratus yang diperolehi Barisan Nasional.

Perbezaan tipis 3.4 peratus itu masih membimbangkan kedua-dua Pakatan dan BN apabila menuju penghujung kempen yang mungkin akan pengaruhi bagaimana pengundi membuat keputusan esok.

Keputusan kajian yang diperolehi sebelum tengah malam semalam menunjukkan BN memperolehi 51.4 peratus sokongan manakala Pakatan pula mendapat sokongan 48.6 peratus pengundi.

Ia akan menjadi menarik bagaimana keputusan malam terakhir hari ini sebelum pembuangan undi samada dapat memberi gambaran jelas siapa mendahului.

Zentrum yang diketuai pengasas dan presidennya Abu Hassan Hasbullah, dari Universiti Malaya mengumpulkan data secara harian kerana ia merasakan perubahan tertentu boleh mempengaruhi sentimen pengundi.

Menurutnya sokongan kecil memihak kepada Pakatan atas alasan komunikasi dan peranan media baru, di samping kain rentang, poster dan ceramah yang kini dikatan memberi kesan.

Zentrum berharap kajian ini boleh dijadikan rujukan untuk menentukan corak pengundian pada masa depan.

Pemuda sokong Pakatan

Kajian Zentrum menunjukkan 61 peratus masyarakat Melayu memilih BN manakala sokongan kaum India adalah sebanyak 54 peratus.

Namun sokongan kaum Cina kepada PKR berada pada tahap yang tinggi, iaitu 78 peratus.

Golongan lelaki pula dilihat sebagai penyokong kuatan Pakatan dengan 58 peratus manakala wanita (69 peratus) menyokong BN.

Apa yang lebih menarik ialah kajian menunjukkan 37 peratus wanita Melayu masih belum membuat keputusan sejak semalam berbanding wanita India dan Cina yang kebanyakkan mereka telah membuat keputusan.

Turut mencuri tumpuan ialah kajian mendapati 57 peratus golongan muda iaitu responden yang berusia antara 21 hingga 30 tahun menyokong pembangkang manakala 58 peratus daripada golongan mereka yang berumur 31 hingga 40 juga menyokong calon PKR.

Manakala golongan tua dan warga emas seperti mereka berumur yang 40 hingga 59 serta golongan berumur 60 ke atas adalah penyokong kuat BN.

Peranan media baru

Kajian Zentrum juga menunjukkan 72 peratus penduduk kawasan bandar bergantung pada media baru. Manakala kajian juga menunjukkan media baru berjaya menembus 42 peratus ke kawasan pendalaman.

Beberapa faktor mempengaruhi corak mengundi setelah tempoh berakhir kempen hampir tamat iaitu:

• pengaruh dan kehadiran pemimpin berpengaruh,
• pengaruh media baru dan tradisional,
• pengaruh atmosfera demokrasi seperti ugutan kepada kakitangan awam, masyarakat dan keluarga serta,
• pengaruh budaya dalam isu agama.

Kajian juga menunjukkan faktor yang akan menentukan kemenangan seseorang calon bergantung pada faktor pengundi yang akan keluar mengundi. Ia mengambil kira faktor umur dan jantina mereka.

Sementara itu, semakan dengan Zentrum Future Studies Malaysia, mendapati Pakatan terus mendahului BN apabila mereka tiba di penghujung kempen.

Berikut statistik yang diberikan.

10:00 pagi - BN 47.6% PR 52.4%

11:00 pagi - BN 49.4% PR 50.6%

12:00 tengah hari - BN 50.2% PR 49.8%

1:00 petang- BN 49.3% PR 50.7%

2:00 petang - BN 47.2% PR 52.8% -laporan malaysiakini


Pungutan suara: Zaid dahului calon BN, 12 peratus tak pasti

HULU SELANGOR, 24 April — Selepas kempen lapan hari, Datuk Zaid Ibrahim dilihat mempunyai peluang yang cerah untuk mengekalkan kerusi Hulu Selangor yang dimenangi Pakatan Rakyat dua tahun lalu.

Pungutan suara kendalian The Malaysian Insider di Hulu Selangor menunjukkan Zaid berada di depan dengan 49 peratus sokongan berbanding lawannya P. Kamalanathan dari Barisan Nasional (BN).

Populariti Kamalanathan di kalangan pengundi adalah dalam lingkungan 40 peratus.

Kira-kira 11 peratus pengundi kelihatan masih belum membuat keputusan dengan menjawab soalan “tidak pasti.”

Kadar populariti itu diperoleh apabila responden ditanya siapakah calon pilihan mereka apabila keluar mengundi pada pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor esok.

Hasil tinjauan The Malaysian Insider juga mendapati di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Kali, Zaid memperoleh 70 peratus undi sementara Kamalanathan pula 30 peratus.

Di DUN Kuala Kubu Baru, Zaid memperoleh 45 peratus sementara Kamalanathan pula 30 peratus sementara 25 peratus lagi masih belum membuat keputusan.

Sementara di Hulu Bernam pula, pengundi memilih Kamalanathan dengan 55 peratus undi manakala Zaid 35 undi dan selebihnya masih belum membuat keputusan.

The Malaysian Insider mendapati pengundi Cina (14 peratus) dan India (12 peratus) cenderung untuk memilih Zaid berbanding pengundi Melayu (23 peratus).

Sementara itu, Kamalanathan lebih digemari pengundi Melayu apabila 27 peratus memilih beliau untuk memenangi pilihan raya ini sementara pengundi Cina sebanyak lima peratus dan pengundi India sebanyak lapan peratus.

Kawasan Parlimen Hulu Selangor itu mempunyai 64,500 pengundi dengan terdiri daripada DUN Hulu Bernam, Kuala Kubu Baru dan Batang Kali.

Tinjauan dilakukan hari ini ketika pemimpin-pemimpin kanan BN dan Pakatan Rakyat termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkerja keras menemui pengundi awal pagi ini sehingga tengah malam ini.

Daripada sejumlah pengundi yang ditemui di kesemua kerusi DUN dalam Parlimen Hulu Selangor membabitkan komposisi kaum, seramai 85 peratus pernah mengundi pada pilihan raya umum 2008.

Seratus peratus responden berkata mereka akan keluar mengundi esok.

Suruhanjaya Pilihan Raya menjangkakan peratusan keluar mengundi 80 peratus.

Ini pilihan raya kecil pertama di Selangor sejak MaC 2008.

The Malaysian Insider menjalankan kajian rawak ini ketika muncul pelbagai pandangan bahawa BN dan Pakatan Rakyat masing-masing akan menang.

Ada yang meletakkan 52 peratus untuk BN dan ada juga meletakkan 53 peratus untuk calon Pakatan Rakyat.

Ketika ditanya secara individu mengapa mereka sesebuah parti dan calon, pengundi di DUN Batang Kali Rosli Nawawi, 58, berkata: “Saya sebenarnya tidak kisah untuk pilih siapa yang penting calon itu adalah orang Melayu.”

“Jadi sekarang saya akan memberikan sokongan kepada PKR kerana selain faktor calon itu Melayu saya lihat beliau mempunyai potensi untuk menjadi wakil rakyat yang berwibawa,” katanya.

Seorang lagi calon, Shamsuddin Salleh, 70 pula memberitahu, “saya lihat Kamalanathan mempunyai aura yang begitu tinggi sekali kerana beliau seorang anak muda yang bersemangat.”

“Beliau juga seorang yang berpendidikan tinggi serta berkebolehan bercakap dengan baik dalam bahasa Melayu.

“Tidak salah sekiranya beliau diberikan satu peluang untuk membuktikan bahawa beliau mampu membawa perubahan kepada Hulu Selangor,” katanya.

Selvan Nagapan, 35, juga dari Batang Kali berkata, “sudah tentu saya akan memberikan sokongan kepada PKR kerana parti itu telah banyak membantu pengundi-pengundi di sini.”

“Walaupun baru dua tahun memerintah tetapi mereka telah membuktikan bahawa mereka juga mampu memberikan yang terbaik kepada rakyat,” katanya.

Pengundi Parabha Hoiti, 60, juga dari Batang Kali pula memberitahu, sebelum ini dia memang sokong BN tapi kini saya akan menyokong PKR pula kerana mereka lebih peka dengan masalah rakyat berbanding BN.”

Dalam pada itu, pengundi di DUN Kuala Kubu Baru, Lechuman Mariapan, 50, yang akan mengundi kali ketiga berkata, “bagi saya sebagai rakyat sudah menjadi kewajiban untuk mengundi bagi memilih calon yang akan mewakili rakyat.

“Oleh itu, saya memberikan sokongan PKR kerana sepanjang dua tahun memerintah Selangor banyak perubahan telah dilakukan.

“Jadi apa salahnya sekiranya memberikan satu lagi peluang kepada mereka,” katanya.

Ahchoon, 48, juga dari kawasan yang sama memberitahu, “dulu saya sokong BN tapi kini PKR kerana yakin dengan kepimpinan PKR yang dapat menyelesaikan masalah rakyat selain membawa perubahan besar.”

Ganesan Muhisamy, 54, berpendapat, “sepanjang dua tahun memerintah Selangor, PKR telah banyak membantu masalah rakyat selain banyak perubahan dilakukan.”

“Saya melihat calon PKR adalah seorang individu yang boleh buat kerja selain peka dengan masalah rakyat,” katanya.

Pun begitu, Wong Swee Choy, 48, mempunyai pandangan yang berlainan.

“Saya berfikiran ringkas, saya pilih pemimpin yang dapat member bantuan kepada kita.

“Dulu saya ahli PKR, tetapi disebabkan saya tidak diberi layanan yang baik ke atas usaha yang saya sumbangkan, saya keluarlah parti.

“Sekarang, saya sokong BN sebab saya terima bantuan mereka dan mereka memberi elaun bulanan kepada saya,” katanya.

Salah seorang pengundi di Hulu Bernam, Abdullah Mahmud, 73, berkata, “saya sudah lama sokong BN dan sudah pasti akan mengundi untuk mereka esok.”

“Lagipun calon yang dipilih memang bagus dan juga berpendidikan tinggi,” katanya.

Rosnani Sarip, 38, memberitahu, “sejak dulu saya memang sokong BN kerana mereka telah lakukan banyak perubahan kepada rakyat dan negara.

“PKR masih baru dan saya lihat mereka tidak berkemampuan untuk memimpin negara berbanding BN,” katanya.

Seorang pengundi muda, Nurul Salwa Ibrahim, 28, akan memberi peluang kepada PKR untuk membuktikan bahawa mereka mampu membawa satu perubahan yang besar kepada rakyat.

“Selain itu, sejak memerintah dua tahun lalu PKR telah melakukan banyak perkara untuk rakyat,” katanya. - TMI


Ulasan GB

Demikian, ceteris paribus, dengan andaian faktor-faktor lain tak berubah seperti SPR, PDRM dan lain-lain.

Masalah utama di dalam pilihanraya di negara ini ialah faktor-faktor seperti SPR yang teramat senget kepada BN (Wan Ahmad Wan Omar, Timbalan Pengerusi SPR perlu diajar dan heret ke muka pengadilan, mastermind pindah-memindahkan pengundi) dan PDRM yng hanya mencari salah Pakatan Rakyat tetapi menutup mata terhadap kesalahan-kesalahan BN.

Whatever it is, setiap yang jahat, khianat dan tidak beretika yang dilakukan oleh agensi-agensi berkenaan tidak mampu untuk melawan kuasa Allah s.w.t. dan gelombang kebangkitan rakyat. Justeru terus doakan kemenangan Pakatan Rakyat.

Najib Takut Untuk Hadir Debat.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, beliau lebih suka berjumpa rakyat daripada memikirkan mengenai cabaran berdebat dengan Ketua Pembangkang.

Najib berkata, beliau tidak mengambil kisah mengenai cabaran tersebut kerana apa yang perlu diutamakan ketika ini adalah memberi masa depan yang terjamin untuk rakyat.

“Mana ada dalam perancangan nak berdebat dengan Anwar Ibrahim di Kuala Kubu Baru. Tak ada. Saya lebih suka kalau dapat jumpa dengan anda kerana lebih banyak faedah yang diperolehi daripada berjumpa dengannya.

“Oleh itu kita jangan ambil kisah apa yang dilakukan pembangkang kerana mereka lebih mementingkan politik daripada memperjuangkan agenda rakyat,” katanya ketika berucap pada majlis kenduri rakyat di Kampung Melayu Rasa di sini, hari ini.

Hadir sama Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Anggota Dewan Undangan Negri (ADUN) Batang Kali Mohd Isa Abu Kasim.

Beberapa kain rentang dipasang di sekitar pekan Kuala Kubu Baru (KKB) yang mendakwa Perdana Menteri akan menyertai debat perdana dengan Anwar di stadium mini KKB pukul 9 malam ini.

Najib berkata, perdebatan seperti itu jelas tidak akan menguntungkan mana-mana pihak malah rakyat juga tidak seharusnya dilibatkan dalam permainan serta helah politik pembangkang yang tiada kesudahan.

“Tidak ada gunanya saya menyertai debat yang tidak bertujuan dan belum pasti apa faedahnya. Kita ada gagasan, kita ada dasar, kita ada kemahuan yang telah pun dibuat. Saya akan teruskan pembaharuan ini,”katanya. — Bernama


Debat Terbuka Sedia Menanti Kehadiran Najib Malam Ini

KUALA KUBU BAHARU 24 Apr - Debat Terbuka antara Ketua Umum KEADILAN dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bukan sahaja akan menjadi acara kemuncak kepada kempen selama lapan hari pilihan raya kecil Hulu Selangor, malah ia akan menjadi fokus seluruh negara dan media antarabangsa.

Debat malam ini juga akan menentukan hidup mati karier politik Najib sebagai Perdana Menteri dan juga Presiden Umno kata Naib Presiden KEADILAN, Azmin Ali.

Beliau menolak dakyah TV3 yang mengatakan perhimpunan di Stadium Mini KUala Kubu Baharu bermula pukul 8.30 malam ini adalah haram kerana tidak ada permit.

"Ingin saya nyatakan di sini pihak polis sudah pun mengeluarkan permit kepada kita untuk mengadakan perhimpunan ini, jadi dakwaan TV3 mengatakan perhimpunan ini haram dan orang ramai tak boleh datang semuanya adalah bohong.

"Kita akan sediakan dua rostrum, satu untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim dan satu lagi untuk Datuk Seri Najib Razak. Saya harap Najib akan datang dengan penyokong-penyokongnya dan biarlah rakyat Hulu Selangor adili hujah samada Umno-Barisan Nasional mampu mempertahankan Apco dan hubungannya dengan Zionis-Israel.

"Kita mahu pastikan Umno dan BN ditalkinkan malam ini," kata Azmin semasa berucap di hadapan hampir 30,000 penyokong Pakatan Rakyat pada Pidato Perdana Pemuda Pakatan Rakyat di Sg Buaya malam tadi.

Kain rentang mengenai debat terbuka tersebut telah dipasang sekitar Hulu Selangor bagi menjemput rakyat kawasan Parlimen itu menyaksikan pertembungan dua pemimpin dari Pakatan Rakyat dan BN.

Walau bagaimanapun sehingga kini Najib atau BN tidak menjawab jemputan terbuka Pakatan Rakyat sama ada akan menyertai debat yang dianjurkan.


Ulasan GB

Dengan beralasan lebih suka temui rakyat dari berdebat dengan pembangkang jelas menunjukkan Najib masih bacul dan pengecut.

Berperwatakan hanya berani melempar batu sembunyi tangan masih mahu mengekalkan tradisi "temu rakyat tipu rakyat" daripada menjawab pelbagai tuduhan yang sehingga kini beliau berdiam diri mengenainya.

Pemimpin era baru adalah pemimpin yang berani berdepan dengan apa juga situasi, termasuk debat. Zaman ini adalah zaman pengetahuan, zaman teknologi maklumat, zaman digital, zaman gelombang kepimpinan dan pengurusan baru, bukan zaman batu, bukan zaman pemimpin syok sendiri, bukan zaman untuk pemimpin pengecut seperti Najib.

Obama yang dipuji melambung apabila Najib dapat bersua dengannya di Sidang Kemuncak Nuklear baru-bariu ini sepatutnya dicontohi Najib. Obama tidak gentar menghadiri debat dengan musuh politiknya di Amerika sewaktu berkempen untuk jawatan Presiden. Begitulah juga pemimpin-pemimpin besar dunia yang lain, seperti Ahmedinejad, Presiden Iran dan lain-lain.

Yang nyata, Najib menggunakan fulus.... untuk mengekalkan kuasanya. Membeli wakil rakyat, menaburkan habuan wang ringgit untuk mempastikan matlamatnya tercapai.

Tetapi jelas terbukti jiwa Najib kerdil dan pengecut - takut berdebat!

Dr.Jacob George: Suapan Atau Imbuhan Kepada Pengundi Menyalahi Undang-Undang Antarabangsa

Sebarang bentuk imbuhan atau suapan kepada pengundi ketika Pilihan Raya berlangsung menyalahi undang-undang di peringkat antarabangsa, kata Presiden Persatuan Pengguna dan Shah Alam, Datuk Dr. Jacob George.

Beliau berkata gelagat parti tertentu yang menabur janji kepada rakyat seharusnya tidak diamal di negara ini bagi mengelakkan pengundi menjadi mangsa, lebih-lebih lagi dalam pilihan raya kecil.

Dua hari sebelum pengundian pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, kerajaan Umno Barisan Nasional menyampaikan pampasan kepada 363 peneroka felda sungai buaya selepas berbelas-belas tahun penantian.

Mereka menerima 50 ribu ringgit setiap peneroka dengan 1 ribu wang tunai disampaikan secara tunai, selain dijanjikan kemudahan persimpangan bertingkat tanpa member alasan munasabah mengapa penyelesaian ini tidak dibuat lebih awal.

“Bukan dalam persatuan pengguna sahaja tetapi ini adalah satu konvensyen dan udang-undang antarabangsa, undang-undang nasional mana-mana negara pun. Ini adalah berkaitan dengan ketelusan dan akauntabiliti pemerintahan kerajaan yang baik.

“Apabila kita ingin membantu sesuatu masyarakat, kita boleh lakukan pada bila-bila masa sahaja tetapi bila sesuatu dilakukan apabila ada satu pemilihan atau cabaran baru hendak berikan bantuan, itu boleh dianggap sebagai rasuah politik,” katanya.

Dr Jacob mempersoal kesungguhan pemimpin membela rakyat sedangkan mereka selama ini tidak mengambil berat akan tanggungjawap sekian lama.

Beliau berasa malu jika suruhanjaya pilihan raya tidak mengambil tindakan terhadap mereka yang menabur janji.

Beliau juga mencadangkan semua persatuan pengguna dijadikan pemantau pilihan raya supaya gejala tabur janji ini tidak berleluasa.

“Ini memalukan kita dan memalukan profesional kita dan yang pakar dalam undang-undang dan jadi sebab ini kita perlu katakana yang kita perlu tukarkan fikiran di peringkat akar umbi dan kita perlu ada satu kesedaran baru iaitu jika kita hendak lakukan sesuatu untuk masyarakat kita, kita perlu buat sebelum ada pilihan-pilihan seperti ini,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Angkatan Muda Keadilan Pusat, Shamsul Iskandar Mohd Akin kesal kerana Najib lambat menyelesaikan masalah pampasan peneroka sungai buaya sebaliknya menunggu pilihan raya berlangsung.

Beliau kesal berikutan kerana baik SPR mahupun SPRM berdiam diri dan meminta pengundi menilai semula lambakan janji-janji manis yang ditabur pimpinan Umno BN yang belum dilangsai.

“Ini adalah janji pilihan raya berbentuk suapan dalam bentuk wang bermakna dengan harapan bila rakyat diberikan duit, orang yang menerima habuan itu akan mengundi Barisan Nasional, itu jelas dari segi undang-undang bersalahan dengan akta undang-undang pilihan raya malah salah dengan akta pencegahan Suruhanjaya Rasuah Malaysia,” kata Shamsul. -TVS

Najib, Muhyiddin Di Hulu Selangor Sekali Gus Bukti Umno-BN Amat Terdesak

Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama KEADILAN, Dr Muhammad Nur Manuty berkata pimpinan Umno-Barisan Nasional amat terdesak sehinggakan terpaksa memancing pengundi di Hulu Selangor dengan pelbagai habuan termasuk wang tunai.

"Kita tidak pernah melihat sebuah pilihan raya kecil yang menyaksikan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri terpaksa berada dalam kawasan pilihan raya pada masa yang sama". Ini adalah kerana kebangkitan rakyat yang jelas menentang Umno-BN amat menakutkan Najib.

"Sokongan kepada Pakatan Rakyat semakin meningkat dikalangan rakyat Malaysia tidak kira sama ada orang Melayu, Cina, India, Orang Asal dan penduduk pribumi Sabah dan Sarawak," kata Dr Muhammad Nur pada ceramah "Pidato Solidariti Rakyat" di Bilik Gerakan KEADILAN Perak di Kampung Dumut, Kalumpang semalam.

Turut hadir dalam program tersebut termasuk Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Perak, Mustaffa Kamil Ayub, Ahli Parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan dan Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

"Umno-BN ingin mengajar rakyat Malaysia dengan "gula-gula politik" yang hanya bersifat sementara. Mereka menjadikan wang sebagai keutamaan perjuangan mereka sedangkan Pakatan Rakyat berusaha untuk mengembalikan wang kepada rakyat", tambahnya.

Beliau menegaskan tekanan yang diberikan kepada Pakatan Rakyat tidak akan memecahkan perpaduan di kalangan penyokongnya, bahkan berdasarkan pengalaman yang dilalui akan mengukuhkan lagi solidariti dan perpaduan di kalangan para penyokongnya.

Pakatan Rakyat yang kini mentadbir Selangor di bawah pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim telah berjaya membuktikan kejayaan hasil dari program ekonomi dan kebajikan walaupun baru memerintah negeri ini dalam tempoh 2 tahun.

"Selain itu, negeri Kedah dibawah pimpinan Ustaz Azizan Razak berjaya mengawal perbelanjaan dan menarik pelaburan sehingga mempunyai lebihan perbelanjaan negeri sebanyak RM18 juta.

"Perkara ini tidak pernah berlaku sewaktu Kedah berada dalam pentadbiran Umno-BN, kerana kebiasannya mereka akan berhutang dengan kerajaan pusat. Kita mengucapkan tahniah kepada pimpinan Ustaz Azizan di atas kejayaan beliau kerana berjaya menjadikan Kedah lebih sejahtera," kata Dr Muhammad Nur lagi.

Mengulas khutbah Jumaat semalam, beliau mengingatkan pengundi Hulu Selangor mendengar pesanan khutbah yang menyarankan jemaah untuk memilih pemimpin yang adil dan amanah.

"Zaid Ibrahim merupakan contoh terbaik pemimpin yang berani dan bertanggungjawab. Kita jarang berjumpa seorang Menteri yang sanggup meletakkan jawatannya atas dasar prinsip. Bahkan kesemua ahli Parlimen Pakatan Rakyat mempunyai rekod yang baik dalam perkhidmatan mereka.

"Umno-BN menuduh kita sebagai menggadaikan maruah dan hak orang Melayu. Namun sebenarnya mereka yang hipokrit dengan slogan besar, tetapi gagal untuk melaksanakan agenda perubahan.

"Selepas gagal untuk melaksanakannya, kini Umno-BN meniru pula dasar dan polisi Pakatan Rakyat," tegas beliau.

Beliau yakin dengan kemenangan Pakatan Rakyat dan berharap kombinasi ahli Parlimen Pakatan Rakyat bersama Zaid kelak dapat memperjuangkan nasib pengundi Hulu Selangor di Parlimen. -SK

Kaum India Sokong Zaid

Wakil masyarakat India di Hulu Selangor, P. Gunasegaran berkata, 90 peratus daripada masyarakat India meletakkan kepercayaan dan menyokong sepenuhnya calon PR untuk memegang amanah rakyat di kawasan itu memandangkan kaum mereka telah lama terabai sepanjang 50 tahun di bawah pentadbiran BN, demikian lapor erapakatan.

Beliau memuji usaha dan tindakan kerajaan PR yang telus dalam memberi bantuan dan sumbangan terutamanya yang berbentuk kewangan kepada rakyat.

“Sebelum ini, kerajaan BN hanya menyerahkan sumbangan yang kononnya kepada rakyat, melalui orang atasan dan ini menyebabkan rakyat tidak menerima habuan yang sepatutnya berbanding dengan kerajaan PR yang melakukan penyerahan sumbangan terus kepada rakyat,” ujarnya.

Katanya, BN dan MIC juga hanya mementingkan kepentingan peribadi dan politik semata tanpa memikirkan hak serta kebajikan penduduk yang menyokong mereka.

“Konflik dan kontrovesi yang dihadapi MIC dan Umno dalam memilih calon yang sesuai untuk bertanding di Hulu Selangor jelas menunjukkan kehancuran kumpulan itu dan hal ini telah meyakinkan kami untuk terus menolak BN dalam pilihanraya kecil kali ini,” katanya.

BN dan MIC sepanjang tempoh pilihan raya telah menerima kecaman dari penyokong-penyokong mereka berikutan kegagalan mendapatkan kata sepakat dalam memilih calon yang akan bertanding di Hulu Selangor.

“Apa yang PR buat untuk rakyat tidak pernah mengira kaum dan agama, jadi buat apa kita perlu menyokong mereka ini lagi?” tegas Gunasegaran apabila ditanya mengenai sokongan pengundi India terhadap Datuk Zaid.

Menurut seorang penduduk dari Bukit Sentosa, N.Nadarajan (gambar) saha mengekonomikan rakyat selangor oleh Menteri Besar Selangor merupakan suatu usaha yang tidak mungkin dilakukan oleh BN.

“Masyarakat India sangat berterima kasih kepada PR khususnya di negeri Selangor kerana kini kami telah memperoleh geran tanah untuk sekolah dan kuil yang selama ini tidak mampu diberi oleh kerajaan BN,” kata beliau dengan nada lega.

“Kami bukan sahaja mahu PR kekal di Hulu Selangor, bahkan berharap PR akan berjaya mengambil alih kerajaan pusat kelak,” ujar beliau lagi.

N Mathivalen dari Bukit Beruntung pula berharap semua masyarakat India dan penduduk berbilang kaum di negara ini agar menolak calon BN yang telah terbukti menjalankan dasar pilih kasih dan mengutamakan kaum tertentu dalam memberi agihan kerapa rakyat.

"Sudah cukuplah lebih 52 tahun memerintah di negara ini jika dibandingkan dengan hanya dua tahun PR memerintah. Selama ini kekayaan negara hanya berkisar dikalangan para kroni BN sahaja dan kita dari kaum lain tidak ubah menjadi rakyat klas kedua.

"Kita amat yakin PR akan berjaya mengekalkan kerusi dengan majoriti yang lebih kerana berdasarkan maklum balas dari pengundi kaum India, mereka memang telah berpecah dua atau tiga. Sebab itu dua calon bebas bertanding untuk memecah undi BN," jelas beliau

Kawasan pilihan raya Parlimen Hulu Selangor mempunyai 64,500 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 63,701 pengundi biasa dan 799 pengundi pos.

Daripada jumlah tersebut, orang Melayu merupakan majoriti dengan 34,020 pengundi atau 52.7 peratus manakala kaum Cina dan India masing-masing mencatatkan bilangan 16,964 atau 26.3 peratus dan 12,453 atau 19.3 peratus.

Populariti Zaid Melonjak Dengan Kehadiran TGNA

Setelah diserang bertalu-talu oleh BN sepanjang tempoh kempen, Datuk Zaid Ibrahim kini berpeluang untuk melonjakkan kembali popularitinya di kalangan pengundi Melayu.

Penyelamatnya itu hadir dalam bentuk, Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat, yang berkempen secara aktif selama dua hari bermula semalam.

Pengarah penyelidikan PAS pusat, Wan Abdul Rahman Wan Ab Latif berkata Nik Abdul Aziz diperlukan dalam kempen kali ini bagi menjawab serangan peribadi ke atas Zaid.

"Tok Guru (Nik Abdul Aziz) akan temui pengundi dan beritahu Datuk Zaid sudah bertaubat.

"(Zaid) sudah tidak buat lagi perkara-perkara itu. Dia akan beri hujah-hujah balas," katanya ketika dihubungi.

Jelasnya, Nik Abdul Aziz dijangka mengupas kisah Khalid Al-Walid, seorang pejuang Islam ketika zaman Nabi Muhammad.

"Sebelum masuk Islam, (Khalid) minum arak, melakukan maksiat dan sebagainya.

"Tapi bila dia masuk Islam, dia komited dengan perjuangan Islam," katanya.

Wan Abdul Rahman juga yakin isu Zaid yang dikatakan sebagai 'kaki botol' dan juga 'kaki judi' itu akan kembali memberi kesan kepada BN.

"(Nik Abdul Aziz) akan kata itu Zaid buat semasa dalam BN. Sememangnya itulah budaya dalam BN. Sekarang dia sudah keluar BN, sudah bertaubat," katanya lagi.

Ketika ditanya, beliau menjelaskan bahawa Nik Abdul Aziz tetap popular di Selangor, walau lebih dikenali sebagai pemimpin Kelantan.

"Dia dikenali bukan saja di Malaysia tapi di peringkat antarabangsa juga," katanya dan menjelaskan Nik Abdul Aziz telah menerima beberapa anugerah kehormat daripada beberapa buah negara Islam.

Sebaik pulang daripada mengerjakan umrah, petang semalam, Nik Aziz terus berkejar ke Hulu Selangor bagi membantu memenangkan calon Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim meskipun kesihatannya dilaporkan tidak begitu baik.


Ulama itu secara terbuka mengajak pengundi Hulu Selangor merentasi semua kaum dan agama supaya mengajar kebongkakan dan kesombongan Umno.

Pada kempen yang dihadiri ribuan masyarakat setempat, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan datang dengan bertongkat dan duduk berucap berikutan keuzuran kesihatannya.

Kehadiran tokoh agama ini disambut Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Zaid Ibrahim.

Nik Aziz juga mendedahkan Umno sanggup berbaik-baik dengan sesiapapun ketika dalam kesusahan, dalam kesempitan tapi sebaliknya mudah berlaku khianat apabila kembali mengumpul kekuasaan.

Bagi beliau, perbuatan Umno ini tidak boleh dimaafkan.

"Umno karut, rasuah dan sebagainya. Teruskan kemenangan yang ada. Kita ajar Umno supaya tidak sombong," katanya.

Dalam konteks Hulu Selangor, Nik Aziz berpesan tiada cara lain untuk menyedarkan pimpinan Umno selain memenangkan calon Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim.

"Saya tidak dapat berucap lebih lama tapi pesan saya, semua sekali mesti undi calon Pakatan Rakyat," katanya disambut tepukan gemuruh. -mk

Wartawan diherdik di bilik gerakan BN: "Kamu Cina, sini tempat Melayu!"

Kamu orang Cina, sini tempat Melayu," herdik seorang lelaki di bilik gerakan Barisan Nasional terhadap dua orang wartawan perempuan di Kampung Sungai Buaya, pagi ini. Malah, lelaki tersebut menuduh wartawan yang sedang bekerja di bilik gerakan itu sebagai "pengintip dari pihak musuh".

Kejadian ini berlaku apabila wartawan MerdekaReview membuat liputan di Kampung Sungai Buaya bersama seorang lagi wartawan dari Laksou (satu media internet bahasa Cina). Kedua-dua orang wartawan perempuan keturunan Cina ini singgah di bilik gerakan BN untuk menyiapkan kerja, selepas mendapat kebenaran daripada petugas bilik gerakan BN.

Pada mulanya, beberapa orang petugas yang peramah menyediakan meja untuk wartawan, setelah mengenalpasti identiti mereka. Namun, pada masa kedua-dua orang wartawan mulakan kerja mereka, seorang lelaki berketurunan Melayu memasuki bilik gerakan itu secara tiba-tiba.

Beliau dan pengikutnya bertanya kepada wartawan, siapakah dan dari manakah mereka datang? Wartawan tersebut telah memaklumkan secara lisan identiti mereka, malah wartawan Laksou telah menunjukkan kadnya, di samping menyatakan tujuan mereka berada di situ.

Namun, lelaki yang disyaki sebagai ketua bilik gerakan tersebut memarahi wartawan kerana tidak menyatakan identiti dan mendapatkan kebenarannya terlebih dahulu untuk masuk ke bilik gerakan. Bagaimanapun, lelaki tersebut juga tidak menyatakan identitinya.

Wartawan Laksou cuba menemukan lelaki tersebut dengan petugas yang membenarkan mereka masuk ke bilik gerakan, tetapi gagal menemui petugas itu. Wartawan ingin meninggalkan bilik gerakan tersebut, tetapi dihalang seorang lelaki yang lain, kerana menurutnya, keadaan akan menjadi reda selepas identiti wartawan dinyatakan.

Lelaki berpatah balik

Namun demikian, lelaki yang memarahi wartawan tadi berpatah balik dalam masa seminit, terus mengherdik kedua-dua orang wartawan. Nadanya semakin tinggi, malah menuduh wartawan sebagai pengintip musuh. Sambil menghentam pada mejanya, beliau mengherdik, "Kamu orang Cina, sini tempat Melayu!"

Beliau bergegas keluar, sambil diredakan kemarahannya oleh petugas lain. Sementara itu, dua orang petugas bilik gerakan cuba menenangkan emosi dua orang wartawan.

Kedua-dua orang wartawan ini cuba mendapatkan identiti lelaki yang mengherdik mereka, tetapi enggan dimaklumkan petugas di situ. Oleh kerana bimbang akan keselamatan diri, kedua-dua orang wartawan perempuan ini telah meninggalkan bilik gerakan tersebut.

"Jangan sentuh isu perkauman"

Wartawan tadi telah mengadu kepada pegawai kanan Perdana Menteri, berhubung kejadian tersebut, ketika PM Najib Razak bersembahyang di masjid kawasan itu pada tengah hari. Pegawai kanan PM ini meminta maaf kepada wartawan, malah menjelaskan bahawa konsep "1Malaysia" bertujuan untuk mengubah minda sebahagian orang Melayu yang berfikiran sedemikian.

Malah, beliau berkata, keadaan akan menjadi lebih sensitif semasa tempoh kempen PRK, dan beliau berharap agar wartawan tidak menyentuh soal perkauman.

*Ong Vic Kee ialah wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang. -MR

Ulasan GB

UMNO parti rasis dulu, kini dan selamanya.