7 Jan 2010

240 Ribu Belum Berdaftar Sebagai Pengundi Di Kelantan?

Lebih 240,000 rakyat Kelantan yang layak mengundi belum mendaftar sebagai pemilih sekalipun pelbagai langkah telah diambil oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) agar mereka berbuat demikian.

Pengarah SPR Negeri Ab. Rahim Md Salleh berkata jumlah itu adalah sebahagian daripada 1.4 juta penduduk Kelantan yang telah melewati usia 21 tahun dan layak mengundi.

"Jumlah itu boleh dikatakan agak tinggi berbanding negeri-negeri lain. Entah di mana silapnya, pelbagai cara telah dilakukan termasuk melantik agen dari wakil parti politik," katanya kepada Bernama di sini hari Khamis.

Beliau berkata keadaan itu mungkin berpunca daripada sikap sambil lewa rakyat selain suka mendaftar pada saat-saat akhir ketika pilihan raya semakin dekat.

Bagi menggalakkan golongan itu mendaftar, Ab. Rahim berkata pihaknya kini membuka kaunter bergerak di pasar raya seluruh Kelantan.

"Pembukaan kaunter itu lebih menyenangkan kerana orang ramai tidak lagi perlu pergi ke pejabat pos atau pejabat tanah jajahan semata-mata untuk mendaftar sebaliknya sebelum atau selepas membeli belah, mereka boleh mendaftar di kaunter yang dibuka," katanya. -Bernama

Ulasan GB

GB tertanya-tanya apakah ada agenda SPR mengumumkan jumlah mereka yang belum mengundi sebegitu ramai, 240,000 orang?

Jika kita masih ingat, jumlah pengundi begitu ramai di Terengganu dimana di dalam PRU yang lalu, jumlah pengundi keseluruhannya di negeri itu mencecah kira-kira 516,000 orang daripada jumlah satu juta keseluruhan penduduk negeri itu.

Apakah modus operandi yang serupa akan dilakukan di kelantan sebagai usaha untuk merampas Kelantan dari PAS?

Hubaya-hubaya Kelantan.


Perhimpunan: Najib Kata OK, Musa Hassan Kata Jangan

Kerajaan di bawah pimpinan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak semakin celaru mengenai isu kalimah Allah.

Untuk mendapatkan sokongn orang Melayu terhadap partinya, Najib dilaporkan berkata, Kerajaan tidak akan menghalang orang ramai yang ingin mengadakan perhimpunan di masjid-masjid selepas solat Jumaat esok bagi membantah mingguan Katholik menggunakan nama 'Allah'.

Datuk Seri Mohd Najib Razak diminta mengulas sama ada kerajaan mengamalkan sikap berbeza terhadap kumpulan tertentu yang menganjurkan demonstrasi.

Bantahan terhadap penggunaan kalimah 'Allah' dalam Herald The Catholic Weekly terus marak walaupun Najib sebelumnya menyeru semua pihak bertenang.


Najib berkata semua pihak perlu menyerahkan kepada Mahkamah Tinggi bagi menyelesaikan isu semasa.

“Kita perlu mengambil sikap bahawa perkara ini perlu diselesaikan melalui mahkamah secara baik.. kita sepatutnya tidak menaikkan tahap ketegangan di negara ini.

“Tapi walau apapun, pihak berkuasa sentiasa bersedia dan saya berharap jika ada orang yang mahu menunjuk perasaan, ia tidak akan merebak sehingga menjadi sesuatu yang amat serius... moga-moga ia hanya tunjuk perasaan yang minimum,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan memberi amaran kepada mana-mana pihak yang berhasrat untuk berhimpun bagi membantah isu penggunaan kalimah Allah esok agar membatalkannya sebelum tindakan tegas diambil.

Beliau yang memantau secara serius perkara itu berkata polis tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang cuba mengeruh dan menjejaskan keselamatan negara.

“Jangan buat sesuatu tindakan yang boleh mengusutkan keadaan, kita perlu bertenang kerana ia melibatkan isu agama yang menjadi isu sensitif,” kata beliau selepas merasmikan Seminar Pengurusan Inovasi dan Kualiti PDRM di sini hari ini.

Beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang dijangka berhimpun secara aman bagi membantah penggunaan kalimah Allah oleh Herald Catholic di beberapa masjid di ibu negara selepas solat Jumaat, esok.

Beliau berkata polis tidak mengeluarkan permit kepada mana-mana permohonanuntuk berhimpun meskipun ia adalah perhimpunan secara aman.

Beliau berkata semua pihak perlu bertenang dan memberi ruang kepada mahkamah untuk menyelesaikan isu itu dan jangan membuat kenyataan yang boleh menaikkan semangat serta kemarahan orang ramai.

Semalam Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Lau Bee Lan menangguhkan pelaksanaan perintah yang membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan itu setelah Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail yang mewakili Menteri Dalam Negeri dan peguam mewakili Gereja Katolik, Derek Fernandes mencapai kata sepakat supaya perintah itu ditangguh sementara menunggu rayuan.

Laporan sebelum ini menyebut selain Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) merancang mengadakan bantahan di seluruh negara esok Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) juga akan menganjurkan bantahan yang sama.

Bantahan yang dinamakan 'Satu hati mempertahankan kesucian Islam' diadakan selepas solat di Masjid Negara.

Selain itu, dua NGO Islam berpengaruh Angkatan Belia Islam Malaysia dan Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia akan berhimpun di masjid Kampung Baru, Kuala Lumpur pada waktu yang sama.

Kes Anwar : Hakim Setuju Kes Dialankan Tergesa-gesa

Mahkamah Persekutuan Putrajaya akan menetapkan tarikh lain bagi memberi ruang kepada Ketua Umum Keadilan, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memfailkan petisyen rayuan dalam usaha mendapatkan dokumen penting dan sampel DNA dalam kes pertuduhan liwat.

Hakim Arifin Zakaria, Md Raus Sharif dan Abdul Hamid Embong bersetuju dengan hujah peguam bela Anwar bahawa kes itu tidak patut dijalankan dengan terlalu cepat dan akan menetapkan tarikh perbicaraan rayuan itu kemudian. Karpal Singh yang mewakili Anwar dalam hujahnya berkata pihaknya baru sahaja menerima rekod rayuan pada 30 Disember lalu dan mustahil bagi mereka memfailkan petisyen rayuan pada tarikh yang ditetapkan kerana ia jatuh pada hari cuti.

Malah beliau membantah kerana Anwar hanya diberi masa 10 hari dari tarikh 30 Disember itu sedangkan ia sekurang-kurangnya sebulan untuk memfailkan petisyen rayuan tersebut.

Menurut beliau, adalah penting untuk mengikut prosedur perundangan sedia ada kerana kelak akan memberi implikasi ke atas kes-kes jenayah pada masa depan.

Karpal berkata, “saya fikir mereka terlalu tergesa-gesa disebabkan perbicaraan kes tuduhan liwat itu bakal berlangsung 25 Januari ini, namun tidak sepatutnya mereka menggunapakai dalam kes ini.

“Ini kerana jelas dalam Seksyen 51 (a) Kanun Prosedur Jenayah perayu (Anwar) berhak mendapatkan dokumen bagi pembelaannya,” katanya.

Menurutnya lagi pihak pembelaan akan memfailkan petisyen rayuan itu pada 11 Januari nanti.

Anwar, yang dituduh meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari, 24, di sebuah kondominium di Bukit Damansara, Kuala Lumpur pada 26 Jun tahun lepas, berusaha mendapatkan dokumen penting dan mustahak bagi pembelaannya.

Namun sehingga kini dihalang dari mendapatkan dokumen serta memeriksa laporan perubatan, rakaman video litar dan sampel DNA akibat keputusan Mahkamah Rayuan yang menyebelahi rayuan pihak pendakwaan.

Anwar menuntut spesimen rakaman CCTV, laporan perubatan daripada Hospital Pusrawi, Hospital Kuala Lumpur, nota pakar kimia, senarai pendakwaan, kenyataan pemilik kondominium Hassanuddin Abdul Hamid dan sampel DNA Saiful.

Dalam pada itu perbicaraan kes ‘Sodomy Trial II’ ditetapkan selama sebulan bermula 25 Januari hingga 25 Februari dengan pihak pendakwaan akan memanggil saksi memberi keterangan.

SEMENTARA ITU, di dalam perkembangan yang berasingan Mahkamah Syariah menetapkan Rabu depan untuk mendengar permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mendapatkan perintah mahkamah bagi mengarahkan pihak berkuasa Islam Wilayah Persekutuan memulakan pertuduhan Qazaf terhadap Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Permohonan itu dibuat setelah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutan gagal mengambil tindakan wajar ke atas aduan Qazaf terhadap Saiful yang difailkan hampir 18 bulan lalu.

Anwar telah menfailkan aduan Qazaf itu setelah Saiful membuat pertuduhan liwat terhadap beliau walaupun laporan tiga pakar Hospital Kuala Lumpur mendapati tidak ada bukti forensik menunjukkan Saiful diliwat.

Hari ini, Anwar meminta Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur untuk mengarahkan Ketua Pendakwa Syarie JAWI dan pengarahnya serta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom meneruskan pertuduhan Qazaf terhadap Mohd Saiful.

Anwar berkata pertuduhan liwatnya di Mahkamah Sivil telah dibiar berterusan dengan pelbagai kekangan yang beliau percaya berpunca daripada campur tangan politik.

Keadaan Nizar Stabil

Menteri Besar Perak Pakatan Rakyat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, dilaporkan dalam keadaan stabil selepas kereta dipandu beliau terbalik dalam kemalangan jalan raya di Ipoh,Perak awal pagi ini.

Kejadian berlaku di Jalan Raja Dr. Nazrin Shah ketika Ahli Parlimen Bukit Gantang itu dalam perjalanan berjumpa doktor untuk pemeriksaan bulanan.

Pegawai Khas kepada menteri besar Perak itu, Amran Harun berkata Nizar mengalami kecederaan pada siku kanan dan dimasukkan ke Hospital Ipoh sebagai langkah berjaga-jaga dan untuk membolehkan beliau berehat.

"Datuk Seri cuba mengelak sebuah kereta yang keluar daripada persimpangan di Jalan Raja Dr Nazrin Shah. Beliau terbabas melanggar bahu jalan," kata Amran.

"Kereta Datuk Seri remuk, tapi Alhamdulillah beliau hanya mengalami luka di siku kanan," tambah beliau.

"Doktor nasihatkan Datuk Seri berehat sebab beliau sangat aktif berkerja sebagai ADUN dan Ahli Parlimen," tambahnya lagi. -TVS

(kredit imej : anaz of perakexpress.com)
Inkues Beng Hock : SPRM Diarah Serah Laporan Polis

Koroner Mahkamah Majistret Shah Alam, Azmil Muntapha Abbas mengarahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kemukakan salinan laporan polis yang dibuat terhadap Dr Pornthip Rojanasunand esok.

Bagaimanapun peguam mewakili keluarga mangsa Teoh, Gobind Singh Doe mendesak kes perbicaraan terhadap pegawai SPRM yang didakwa menghina mahkamah dilakukan sebelum inkues dimulakan.

Peguam keluarga Teoh juga menegaskan peguam negara perlu memberi jaminan Dr Pornthip tidak akan ditahan sekiranya hadir sebagai saksi untuk membentangkan hasil laporan bedah siasatnya.

"Kemungkinan Dr Pornthip boleh ditahan, ditangkap jika datang kesini. Kecuali peguam negara boleh beri jaminan," kata Gobind Singh Deo.

Inkues ditangguh 15 Januari ini. -TVSKoroner: Pegawai SPRM hina mahkamah
Malaysiakini

Mahkamah Koroner Shah Alam, yang mendengar inkues punca kematian Teoh Beng Hock, mengarahkan seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dikenakan tindakan menghina mahkamah.

Koroner Azmil Muntapha Abas memerintahkan prosiding tersebut terhadap pegawai SPRM Cawangan Siasatan Putrajaya, Raub Ghani, didengar pada 15 Januari ini.

Pada 1 Januari lalu, pegawai itu membuat aduan polis agar pakar patologi dari Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand, disiasat kerana disyaki membocorkan maklumat laporan bedah siasat kedua, 22 November lalu, kepada pihak tidak sewajarnya.

Demo 100K, Ada Ahli PAS Yang Serba Salah

Kerajaan tidak menghalang rakyat untuk menyuarakan pendapat mereka berhubung penggunaan kalimah "Allah" oleh majalah mingguan Katolik, Herald, dengan syarat ia tidak menjejaskan keselamatan negara.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata kementerian juga akan melakukan pemantauan terhadap laman-laman blog berhubung perkara itu dan akan mengambil tindakan jika ia mengancam keselamatan negara.

"Jika menjejaskan keselamatan, itu memang tugas kita untuk memastikan bahawa tindakan mereka itu akan diadili, atau ambil tindakan sebelum ia berlarutan dan wujud insiden yang tidak diingini," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca Kabinet peringkat kementerian di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai rancangan beberapa pertubuhan untuk mengadakan demonstrasi Jumaat ini bagi membantah penggunaan kalimah Allah bagi agama lain.

Ditanya sama ada kementerian akan membenarkan demonstrasi sedemikian diadakan, beliau berkata: "Buat masa ini, dalam keadaan seperti ini, jika tidak dibenarkan, ia akan mewujudkan emosi dan jika dibenarkan, emosi itu akan sampai ke tahap yang tidak dapat dikawal, ini akan menjejaskan keselamatan negara," katanya.

Ditanya sama ada demonstrasi yang akan diadakan Jumaat ini akan dihalang oleh kementerian, beliau berkata: "Kita tengoklah, ada permohonan atau tidak. Di kementerian ini, kami tidak berdasarkan kepada kemungkinan dari segi demonstrasi dan sebagainya. Mereka perlu memohon permit.

"Kami mempunyai kaedah untuk memantau apa yang dirancang tetapi pokok pangkalnya adalah soal keselamatan," katanya.

Hishammuddin turut meminta semua pihak agar bertenang bagi membolehkan proses mahkamah berjalan seperti yang diharapkan berikutan keputusan Mahkamah Tinggi hari ini membenarkan penangguhan perintah yang dikeluarkan sebelum ini.

"Perkara ini sedang dibicarakan di mahkamah. Saya harap semua pihak agar tidak menggembar-gemburkan perkara ini lebih daripada apa yang sepatutnya," katanya.

Beliau berkata menjadi tugas kementerian untuk memastikan negara dan rakyat selamat dan mengenai isu sensitif dan beremosi, pihak berkuasa juga perlu bijak dan sabar dalam usaha menangani perkara itu.

"Isu berhubung agama dan kaum, sentiasa menjadi perkara yang sensitif yang boleh mengancam dan menidakkan keharmonian negara. Dalam hal ini, hanya pemimpin yang bijaksana, tidak ada kepentingan peribadi, politik atau kaum sahaja yang boleh membuat keputusan yang tepat.

"Ini satu perkara semua pemimpin kita tidak kira pembangkang atau kerajaan daripada merdeka lagi, memahami. Jangan main-main isu agama ini," katanya.

Ulasan GB

Sikap Menteri KDN yang secara terbukan membenarkan demo berhubung penggunaan kalimah "Allah" oleh majalah mingguan Katolik, Herald menampakkan bahawa UMNO memang suka sesuatu isu yang boleh menimbulkan provokasi antara kaum apabila ianya nanti boleh memberikan keuntungan politik kepada UMNO sndiri.

Kalau boleh disuruh diramaikan lagi mereka yang ingin menyertai demo itu.

Kalau sesuatu yang dianjurkan pembangkang sekecil amana sekalipun bilangannya jika UMNO merasa ia tak dapat apa-apa menafaat dariny, ia akan segera dikategorikan "perhimpunan haram" dan sekatan jalanraya bermula 2-3 hari sebelum perhimpunan itu diadakan untuk menunjukkan berlaku kesesakan, berlaku ketidak-teraman awam.

Kini, KDN memberikan lampu hijaunya. Maka mungkin ada juga mereka dari ahli PAS yang tak setuju dengan pendirian PAS Pusat tempohari yang mengikut, prinsip asas Islam sebenar, penggunaan kalimah Allah itu dibenarkan, menyertai perhimpunan berkenaan.

Diantara pemimpin-pemimpin dan ahli PAS yang patut hadir ialah :

* yang mengkufurkan mereka yang tidak membantah penggunaan kalimah Allah tersebut,
* yang masih tegar menghalang menggunakan kalimah Allah tersebut sekalipun tindakannya itu membelakangkan pendirian parti
* yang tak reti bahasa yang masih bermain kata-kata menjulang kejahilan serta tidak merujuk kepada "prinsip asas sebenar di dalam Islam" terhadap masalah berkenaan
* yang sememang hatinya UMNO, cuma berbaju PAS/PR.


Untuk memudahkan urusan, mereka berkenaan boleh hubungi terus Menteri KDN, dan saya yakin anda akan diberikan prioriti untuk berada di barisan hadapan, dengan bantuan iringan pihak keselamatan.

Berkata benar sekalipun pahit!