6 Jul 2010

Tamatkan Suara Keadilan Dan Harakah, Rakyat Akan Tamatkan Riwayat UMNO BN

Datuk Seri Hishammuddin Hussein menegaskan akhbar Suara Keadilan terbitan PKR kemungkinan boleh ditutup jika ia terus diterbitkan meskipun permitnya belum diperbaharui.

Sehubungan itu kata Menteri Dalam Negeri, pihaknya bukannya bertindak tanpa munasabah dengan menahan daripada memperbaharui permit akhbar mingguan itu.

Sebaliknya Hishammuddin mendakwa Suara Keadilan “angkuh” dengan mahu terus mengeluarkan terbitannya walaupun menyedari statusnya buat masa sekarang.

“Kami akan memutuskan status permit jika isu yang sedang diteliti sekarang diselesaikan. Ia adalah satu keputusan yang adil,” kata Naib Presiden Umno ini.

Ketika ditanya sama ada akhbar itu boleh ditutup sama sekali jika terus diterbitkan esok, Hishammuddin berkata:

“Sudah tentu mereka boleh. Kami akan mengkaji tindakan mereka dan keupayaan kementerian mengambil tindakan-tindakan yang sewajarnya terhadap mereka.”

“Jika tidak apa gunanya mempunyai bahagian penguatkuasaan?”

Hishammuddin menyifatkan kenyataan untuk meneruskan penerbitan akhbar Suara Keadilan sebagai angkuh dan bercanggah dengan peraturan.

Kata beliau, tidak timbul isu menarik semula permit penerbitan kerana yang menjadi isu pada masa ini adalah permit akhbar itu telah tamat tempoh dan permohonan untuk menyambung semula permit belum diluluskan.

Hishammuddin berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Pengarah Strategi PKR Tian Chua semalam bahawa penerbitan akhbar itu akan diteruskan.

Dalam pada itu, Hishammuddin turut menjelaskan bahawa kementerian tidak mendiskriminasi mana-mana pihak mengenai isu penerbitan.

“Tidak kira Suara Keadilan, Suara Perkasa atau mana-mana media lain mesti mengikut syarat-syarat, peraturan sedia ada. Dalam konteks dasar, semua liputan termasuk majalah dan akhbar tabloid akan dipantau dengan lebih dekat,” katanya.

Semalam, Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran Kementerian Dalam Negeri Datuk Zaitun Ab Samad berkata, PKR perlu menanggung implikasi undang-undang sekiranya parti itu bertindak menerbitkan akhbar Suara Keadilan yang permit penerbitannya sudah tamat.

“Kalau beroperasi tanpa lesen, mereka perlu menanggung risiko dikenakan tindakan,” katanya.

Akhbar itu telah menerbitkan sebuah artikel muka depan bertajuk “Felda Bankrap”.

Pada 28 Jun, KDN memberi tempoh seminggu kepada sidang redaksi akhbar untuk memberi penjelasan mengenai artikel itu.

Zaitun sebelum ini mengeluarkan kenyataan bahawa permit penerbitan Suara Keadilan yang dikeluarkan pada Julai tahun lepas tamat pada 30 Jun tahun ini dan dengan itu tidak lagi boleh dicetak atau diterbitkan mengikut Seksyen 5(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.


Harakah pula 'diperingatkan' KDN

Selepas dua tabloid politik dipanggil 'mengadap' Kementerian Dalam Negeri (KDN), kini giliran akhbar organ PAS Harakah pula dipanggil ke Putrajaya.

Menurut portal berita kementerian itu iKDN, dalam pertemuan kira-kira setengah jam bermula pada 1.30 tengah hari semalam, Harakah antaranya "diperingatkan peranan dan tanggungjawab penerbit akhbar kepada KDN".

"Niat pertemuan ialah hasrat KDN agar Harakah mematuhi perkara-perkara yang tertakluk dalam garis panduan pemberian permit.

"Antaranya seperti pihak percetakan sewajibnya memberikan KDN 8 naskhah suratkhabar mereka sebaik selesai dicetak," laporan berjudul 'Harakah Bersua KDN' itu dipetik.

Dalam pertemuan yang dipengerusikan oleh Pemangku Timbalan Ketua Setiausaha (Keselamatan) Datuk Abd Rahim Mohd Radzi itu, Harakah diwakili pengarangnya Taufek Yahya.

Turut hadir Setiausaha Bahagian Penerbitan dan Teks al-Quran Datuk Zaitun Ab Samad.

Menurut laporan itu, Harakah juga dimaklumkan kesulitan berkaitan perkara itu dapat dielakkan sekiranya garis panduan KDN dipatuhi.

"Juga bukan niat KDN untuk memberi kesusahan tetapi sebagai entiti kerajaan yang bertanggungjawab maka KDN akan bertindak jika garis panduan itu diengkari," demikian menurut laporan itu lagi.

"Tiada perbincangan mengenai artikel-artikel yang terkandung dalam Harakah kerana motif sebenar perjumpaan ini diadakan adalah untuk memperingatkan peranan dan tanggungjawab penerbit akhbar kepada KDN."

Dalam pertemuan itu, Harakah dilaporkan menghormati fungsi KDN dalam memastikan setiap akhbar yang mempunyai permit penerbitan mematuhi apa sahaja perkara yang terkandung dalam akta berkaitan.

"Bahkan beliau (Taufek) juga gembira dengan inisiatif KDN untuk mengadakan perjumpaan seperti ini kerana pastinya banyak perkara yang sebelum ini sering menjadi perbalahan diharapkan akan dapat diselesaikan dengan segera," kata laporan itu lagi. -mk


Ulasan GB

Yang angkuh ialah KDN. Yang bebal ialah KDN!

Di dalam era digital dan serba maklumat ini, sebarang tindakan untuk menekan suara-suara rakyat akan mendapat tentangan dan tindak-balas dari rakyat.

Kerajaan UMNO BN adalah sebuah kerajaan yang tidak bertoleransi kepada berita-berita yang tidak memihak kepadanya. Mereka masih tinggal dan mengamalkan peradaban zaman batu - mengamalkan sistem diktator untuk menekan suara-suara rakyat.

Kita persilakan KDN untuk menamatkan permit Suara Keadilan Harakah, dan kemudian kita sama-sama perhatikan rakyat akan segera menamatkan pemerintahan kerajaan UMNO BN!

Polis Malaysia Cuba Nak Perbodohkan Interpol

Interpol tolak notis keluarkan 'amaran merah'

KUALA LUMPUR 5 Julai - Polis Diraja Malaysia (PDRM) pernah memohon bantuan polis antarabangsa (Interpol) mengeluarkan notis 'amaran merah' terhadap pengendali laman portal 'Malaysia Today', Raja Petra Kamaruddin namun ditolak, Januari lalu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan menjelaskan, tindakan ini menyukarkan PDRM untuk memburu dan menahan Raja Petra yang kini dipercayai berada di United Kingdom (UK).

"Kita tidak boleh sewenang-wenangnya pergi ke negara orang untuk buat tangkapan, undang-undang sesuatu negara itu perlu dihormati.

"Justeru, kita meminta bantuan Interpol untuk berbuat demikian dengan mengeluarkan notis 'amaran merah' terhadap Raja Petra namun ia ditolak," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Musa mengulas kenyataan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin yang hari ini secara terbuka mempersoalkan tindakan dan keupayaan risikan pasukan polis dalam usaha memburu Raja Petra.

Dalam pada itu, jelas Musa, adalah tidak benar jika ada pihak yang beranggapan bahawa polis mengambil remeh dalam isu ini.

"Meskipun gagal mendapat bantuan Interpol, PDRM tidak akan lepas tangan sebaliknya akan tetap mencari ikhtiar dan alternatif lain," ujar beliau.

Ditanya mengenai perintah ekstradisi terhadap Raja Petra, katanya, perkara itu perlu dirujuk kepada pejabat Peguam Negara kerana ia merupakan bidang kuasa pihak berkenaan.

Sementara itu, di lobi Parlimen, Khairy berkata, pihak berkuasa sepatutnya berupaya menjejaki Raja Petra kerana individu itu sering menghadiri program-program di sekitar UK terutama di London dan jadual mengenainya ada disiarkan di Internet.

Khairy mengutarakan perkara itu kerana mendapati Raja Petra telah berucap pada satu majlis dikenali sebagai "Friends of Pakatan Rakyat" di London semalam.

Katanya, jadual mengenai ucapan Raja Petra pada majlis tersebut telah pun diuar-uarkan di laman web Malaysia Today sejak Jumaat lalu.

"Risikan yang saya dapat ini diperolehi di Internet, bukan daripada Scotlandyard atau polis antarabangsa (Interpol) jadi kenapa tiada tindakan?" katanya.

Ulasan GB

Interpol pun cuba hendak diperdayakan oleh PDRM. Inilah taraf polis di Malaysia, sesuka hati nak tangkap dan nak heret orang, hanya semata-mata kerana nak mengampu UMNO BN, hanya semata-mata nak kejar pangkat.

Raja Petra bukannya pengganas, bukannya pembunuh, bukannya penyamun....Sekadar seorang blogger, itupun UMNO dan PDRM tak senang duduk....

Saya rasa Musa Hassan, Hishamuddin Tun Hussein dan Najib sendiri nanti yang akan dicari Interpol...sebab banyak songelnya suruh tahan sianu dan sianu.

Polis yang membunuh di dalam beberapa kes selama ini masih terlepas....

Dedahkan Butiran Sambungan Kontrak APCO!

PKR mencabar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mendedahkan semua butir-butir kontrak kerajaan dengan APCO Worldwide yang baru disambung semula, dimana telah diketahui umum APCO mempunyai kaitan dengan regim zionis Israel.

Setiuasaha Agong PKR Saifuddin Nasution membuat cabaran berkenaan semasa sidang media di Parlimen pagi ini, dan mencabar kerajaan mendedahkan kos pembaharuan kontrak berkenaan.

“Keseluruhan isu APCO telah terdedah setelah pemimpin pembangkang kita menyerahkan bukti-bukti berdokumen bahawa kerajaan telah menggunakan perkhidmatan APCO.

“Berikutan itu, kita hanya tahu kontrak berkenaan yang bernilai RM76.8 juta selepas Ahli Parlimen Batu MP (Chua Tian Chang) menanya soalan tersebut.

“Kita ingin tahu kos memperbaharui kontrak berkenaan dan apakah butiran yang terlibat kali ini?” katanya.

Saifuddin juga meminta kerajaan untuk menyediakan satu laporan penuh apa yang APCO telah bantu negara semenjak perkhidmatannya digunakan.

Satu sumber mendedahkan kepada akhbar online Malaysian Insider semalam bahawa pentadbiran Najib telah memperbaharui kontrak yang penuh kontroversi dengan APCO Worldwide untuk setahun lagi, sekalipun firma itu telah dikaitkan dengan perancangan para inteligen Israel.

untuk tempoh setahun lagi bulan lalu meskipun pembangkang membantah kehadiran firma tersebut atas alasan mempunyai hubungan dengan Israel, rejim yang dikutuk umat Islam.

Difahamkan APCO mengambil konsultan-konsultan tempatan dalam kontrak terbaru dengan sumber Jabatan Perdana Menteri mengatakan, pakej kali ini tidak selumayan berbanding RM76.8 juta dibayar bagi tempoh 15 Julai 2009 dan 4 Jun 2010 untuk khidmat memperbaiki imej Malaysia di peringkat antarabangsa.

UMNO Sambung Khidmat APCO, Rakyat Perlu Bangun Tentang UMNO Habis-habisan

Putrajaya sambung khidmat APCO setahun lagi

Pentadbiran Najib memperbaharui kontrak khidmat Worldwide untuk tempoh setahun lagi bulan lalu meskipun pembangkang membantah kehadiran firma tersebut atas alasan mempunyai hubungan dengan Israel, rejim yang dikutuk umat Islam.

Difahamkan APCO mengambil konsultan-konsultan tempatan dalam kontrak terbaru dengan sumber Jabatan Perdana Menteri mengatakan, pakej kali ini tidak selumayan berbanding RM76.8 juta dibayar bagi tempoh 15 Julai 2009 dan 4 Jun 2010 untuk khidmat memperbaiki imej Malaysia di peringkat antarabangsa.

“Pentadbiran Najib sudah memperbaharui kontrak dengan APCO Worldwide sekurang-kurangnya untuk tempoh setahun lagi,” kata satu sumber kerajaan kepada The Malaysian Insider.

Difahamkan kelulusan pada dasarnya itu diberikan seminggu lalu.

Bagaimanapun keputusan itu dirahsiakan bagi mengelakkan bantahan berhubung kaitan Malaysia dengan firma itu yang didakwa ada kontak dengan ejen-ejen Israel.

Malah satu sumber memberitahu The Malaysian Insider, syarat-syarat kali berlainan berbanding dengan perjanjian sebelum ini.

“Kali ini, perjanjian antara APCO dan Malaysia kini lebih bersifat terbuka. Di bawah perjanjian baru ini, kedua-dua pihak mempunyai opsyen untuk menamatkan perjanjian pada bila-bila masa sebelum kontrak berakhir dalam tempoh setahun ini,” kata sumber itu. The Malaysian Insider juga diberitahu, pegawai-pegawai APCO yang baru telah dilantik untuk menyelia terma dan syarat perjanjian terbaru ini.

“Juga wujud rasa tidak senang di kedua-dua pihak berhubung soal bagaimana (pertikaian) pelantikan APCO boleh tercetus dan ia tidak dapat dikawal ekoran liputan media dan cara isu ini ditangani.

“Kali ini, saya boleh mengatakan lima pegawai APCO yang baru dilantik untuk menyelia (kandungan) perjanjian baru ini, dan untuk memastikan segala-galanya berjalan dengan lancar,” kata beliau.

Difahamkan, salah seorang pegawai utama merupakan bekas ketua komunikasi luaran pejabat ketua pegawai eksekutif sebuah syarikat utiliti tempatan.

Pegawai-pegawai APCO yang berpejabat di Singapura enggan mengulas mengenai perjanjian baru antara pejabat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan firma itu ketika dihubungi The Malaysian Insider menerusi emel dan panggilan telefon.

“Menjadi dasar APCO untuk tidak membincangkan kontrak secara terbuka,” kata jurucakap syarikat itu menerusi emel kepada The Malaysian Insider.

Firma itu yang berpejabat di Singapura, kini diketuai oleh bekas pengarah urusan Garry Walsh yang juga ketua akaun global bagi Microsoft, salah satu pelanggan utama APCO.

Isu APCO telah mendominasi sidang Parlimen yang lepas dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dihadapkan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan atas alasan telah mengelirukan Dewan Rakyat.

Sesi itu telah ditangguhkan ke satu tarikh yang akan ditentukan kelak.

Anwar mendakwa beberapa pegawai tentera Israel utama berkhidmat dengan APCO.

Selain itu Anwar juga mengaitkan konsep 1Malaysia yang digerakkan oleh Najib sebagai idea mirip One Israel yang dibangunkan untuk kepimpinan bekas perdana menteri Israel Ehud Barak.

APCO telah menafikan adanya hubungan dengan One Israel dan menegaskan, inisiatif 1 Malaysia sudah pun diilhamkan sebelum pelantikan firma berkenaan.