11 Jun 2015

Haron Din Bukan Mursyidul Am PAS Lagi, Mesyuarat MSU Tergantung!


Hala tuju PAS bergantung pada mesyuarat 'entah bila'

Kemelut dalaman Pakatan Rakyat dijangka terus berpanjangan memandangkan mesyuarat Majlis Syura PAS, yang ditunggu-tunggu, masih belum bersidang.

Sesi baru majlis itu juga baru sempurna dibentuk malam tadi, selepas jawatankuasa pusat bermesyuarat kali pertama malam tadi.

Semalam Mursyidul Am PAS Datuk Haron Din sendiri berkata beliau secara teknikalnya bukan pemegang rasmi jawatan itu.

“Sekarang saya bukan lagi mursyidul am PAS. (Majlis) Syura telah habis tempohnya.

"Sehingga dibentuk semula oleh PAS pusat, mursyidul am akan dipilih semula, mungkin bukan saya,” katanya.

Haron juga berkata beliau juga setakat ini tidak dapat memastikan bila mesyuarat itu akan diadakan.

Dalam masa yang sama, Haron dijadual mengerjakan umrah selama dua minggu bermula Isnin (15 Jun) depan.

"Segala-galanya akan ditentukan dalam mesyuarat yang entah bila.


"Justeru saya akan pergi umrah pada 15 Jun selama dua minggu," katanya kepada Malaysiakini.

Dalam ilmu Allah, kata SU

Mesyuarat Majlis Syura biasanya dipengerusikan oleh mursyidul am.

Sementara itu, Setiausaha Majlis Syura Datuk Nik Zawawi Nik Salleh ketika dihubungi Malaysiakini tidak mengatakan dengan jelas bila badan itu akan bersidang.

"Dalam ilmu Allah,” jawab bekas anggota parlimen Pasir Puteh itu sambil ketawa kecil.

Kemelut antara PAS dan DAP dilihat bertambah buruk apabila muktamar PAS di Kuala Selangor minggu lalu meluluskan usul Dewan Ulama untuk memutuskan hubungan dengan DAP.

Perbalahan dua parti dalam Pakatan itu juga semakin meruncing apabila mereka saling ungkit-mengungkit kesalahan satu sama lain.

Terdapat juga beberapa ahli PAS yang telah keluar daripada parti berikutan kecewa dengan keputusan muktamar kali ke-61 itu.

Mesyuarat kepimpinan baru dalam jawatankuasa Pusat PAS yang pertama semalam tidak membincangkan usul penting iu.

Selain itu, ekoran keputusan pada muktamar itu juga menyebabkan Setiausaha Agung DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng meminta supaya semua wakil PAS yang menduduki jawatan dalam kerajaan negeri meletak jawatan. -mk


Usul 'mengelirukan', Hatta gesa nyatakan pendirian

Bekas pemimpin pusat PAS, Dr Hatta Ramli berkata barisan kepimpinan baru parti itu harus menyatakan pendirian mereka mengenai hubungan dalam Pakatan Rakyat kerana timbul kekeliruan berhubung perkara itu.

Ia berikutan PAS menerima usul memutuskan hubungan dengan DAP dalam muktamar minggu lalu.

“Biarkan kepimpinan baru yang jawab persoalan itu (PAS dalam Pakatan atau tidak). Dalam muktamar keputusan untuk kekal dalam Pakatan dan berpisah dengan DAP pun adalah mengelirukan.

“Jadi pemimpin baru mesti memberikan jawapan yang tepat tentang apa yang perlu dilakukan sama ada dengan PAS atau Pakatan,” katanya kepada pemberita selepas sidang media Impian Kelantan di ibu pejabat DAP hari ini.

Hatta yang juga MP Kuala Krai berkata, buat ketika ini hanya kepimpinan yang baru sahaja dapat menjawab perkara itu.

“Apa tindakan pun yang diambil perlu mengambil kira perasaan parti lain yang ada dalam Pakatan kita tidak boleh hanya keluarkan kenyataan tanpa memikirkan parti lain,” katanya.

Tambahnya lagi, kebanyakan ahli PAS tidak senang dengan keadaan terkini parti dan hubungan dalam Pakatan.

Justeru katanya, usaha memperkukuhkan Pakatan seharusnya diambil memandangkan rakyat telah memberi kepercayaan gabungan itu.

“Tidak kiralah ahli parti atau pemimpin yang berada di kepimpinan baru atau tidak lagi, kita perlu fokus kepada usaha untuk memperkukuhkan Pakatan.

“Macam mana sekalipun, Pakatan adalah isu utama,” katanya.


-mk


ULASAN GB

Hukum kebenaran dan ekadilan berjalan terus... belumpun semingggu "para ulamak" memegang tampuk kepimpinan PAS, kesemuanyasudah huru-hara dan kelam-kabut. itulah yang GB katakan sebelum ini... kemenangan dengan "cai" bukan dengan istikharah, kemenangan dengan memboo pihak tertentu bukan dengan akhlak Islamiah, adalah kemenangan yang rapuh dan tiada keberkatan.

Semalam, Ustadz Idris Ahmad bersama beberapa pimpinan PAS yang menang menyuruh supaya bersabar sehingga Majlis Syura Ulamak membuat keputusan mengenai usul tanpa bahas Dewan Ulamak mengennai putus kerjasama PAS-DAP.

Sekarang Mursyidul Am sudah tidak ada lagi. Haron Din menyatakan beliau bukan Mursyidul Am lagi. Bererti tiada mesyuarat dalam tempoh yang terdekat untuk memutuskan perkara berkenaan sehinggalah Majlis Syura Ulama baru dibentuk.

"Tiada mesyuarat" juga bererti memberi peluang dan ruang kepada kontroversi menjadi lebih buruk. Mungkin penangguhan mesyuarat itu untuk memberi peluang dan ruang lebih lama kepada pemegang-pemegang jawatan dari kalangan ahli PAS di dalam kerajaan Pulau Pinang .

Patuhilah kuputusan muktamar dan usul Dewan Ulamak yang telah diterima tanpa bahas oleh muktamar.. Putuskan hubungan kerjasama dengan DAP, kerana itu yang geng ulamak sendiri yang mahu. Mahu pegang jawatan sampai mati. Betul-betul geng ulamak tak ada maruah diri!!

Haji Hadi Yang Arah Lulus Usul Bahas Putus Hubungan Dengan DAP


Lulus usul tanpa bahas arahan Hadi

Keputusan untuk meluluskan usul memutuskan hubungan dengan DAP tanpa bahas dibuat oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Bekas pengerusi jawatankuasa usul muktamar Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, Abdul Hadi telah mengarahkannya untuk berbuat demikian dalam mesyuarat pada hari kedua muktamar, minggu lalu.

Katanya, selain Abdul Hadi, mesyuarat itu turut dihadiri Mursyidul Am Pas, Datuk Dr Haron Din, Timbalan Presiden, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, bekas Timbalan Presiden, Mohamad Sabu dan bekas Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali.

"Asalnya usul yang dibawa Dewan Ulama itu memang untuk dibahas. Tetapi pada hari kedua muktamar, presiden dan mursyidul am, timbalan presiden yang baharu, timbalan presiden yang lama dan setiausaha agung panggil saya dan meminta usul itu dijadikan usul tanpa bahas.

"Dalam mesyuarat itu, saya telah sebutkan mengenai implikasi sekiranya usul itu dibahas atau tidak dibahas. Tetapi semuanya mahu usul itu dilulus tanpa dibahas, jadi saya ikut arahan saja,"
katanya ketika ditemui di lobi Parlimen, hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, meskipun usul itu telah diarahkan untuk dilulus tanpa dibahaskan, muktamar masih mempunyai kuasa untuk mengubah keputusan itu.

"Dalam muktamar, ahli Majlis Syura Ulama juga merupakan sebahagian perwakilan. Jika mereka mahu usul itu dibahaskan, mereka boleh buat begitu kerana kuasa muktamar kuat.

"Mereka boleh cadangkan kepada pengerusi tetap dan kalau majoriti bangun sokong, saya percaya usul itu boleh dibahaskan,"
katanya.

Sehubungan itu, katanya, Pas tidak perlu mengadakan satu muktamar khas untuk membincangkan semula usul berkenaan.

"Bagi saya muktamar khas tidak perlu kalau itu sudah diputuskan. Sepatutnya semua pihak harus peka pada hari muktamar," katanya. -SH

ULASAN GB

Hukum kebenaran dan keadilan berjalan terus. Kini terdedah sudah bahawa keputusan untuk meluluskan usul memutuskan hubungan dengan DAP tanpa bahas dibuat oleh Presiden Pas sendiri, Haji Abdul Hadi Awang.

Ini bererti keputusan muktamar itu adalah SAH, kerana Haji Hadi sendiri mengarahkan. Bukankah Haji Hadi sebelum ini (iaitu di dalam kes Langkah Kajang) dikatakan mempunyai kuasa veto?

Kedua, kedudukan Haji Hadi sendiri sebagai Presiden PAS dan Naib Ketua Ulama Sedunia telah mengarahkan usul itu diterima tanpa bahas, mengapa pula perlu dibincangkan lagi dalam Majlis Syura Ulama tentang soal hukumnya sepertimana di dakwa oleh Ketua Dewan Ulama Dr. Mahfodz Mohamed?

Masakan Haji Hadi tak tahu hukum sehingga ianya perlu dimesyuaratkan semula oleh majlis Syura Ulama?


GB sudah ulas sebelum ini:

Sepertimana yang disebut oleh Mahfudz Omar di atas, jika MSU tidak bersetuju dan mahu usul itu dibahaskan, sepatutnya mereka buat begitu di dalam muktamar kerana kuasa muktamar kuat.

GB sudah ulas sebelum ini. Petikan.

Dan jika MSU dan AJK PAS Pusat membuat U-Turn menterbalikkan usul yang telah diluluskan tanpa bahas di dalam Muktamar, MSU dan AJK PAS Pusat boleh diheret di mahkamah kerana ia ultra vires. Mereka tidak mempunyai kuasa untuk melakukannya. Peranan mereka ialah melaksanakan usul yang telah diluluskan oleh Muktamar. Jika MSU berpendapat ia melibatkan soal pentafsiran hukum yang memberi kuasa MSU melakukannnya, maka ia hanyalah untuk makluman "pembawa usul" berkenaan. Dan jika hendak di terbalikkan usul itu, dari sudut pertubuhan dan perundangan, muktamar perlu diadakan semula.

GB bersetuju dengan Hanipa Maidin yang sebelum ini menyatakan:

“PAS yang kini dikuasai golongan konservatif tidak wajar berundur selepas membuat ketetapan memutuskan hubungan dengan DAP.

Jika tidak, PAS akan diketawakan kerana tidak berpegang dengan prinsip.”

Mereka Tak Berani Usul Putus Dengan DAP Semasa TGNA Masih Ada..


Kalau Nik Aziz masih ada...'

Sekiranya bekas mursyidul PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat masih ada, parti Islam itu mungkin tidak akan memutuskan hubungan dengan DAP, kata bekas naib presiden, Ahmad Awang.

“(Tidak berani putus) kerana masa itu (Nik Aziz masih ada) mereka (pimpinan PAS) tidak berani dengan Nik Aziz.

"Jadi bila Nik Aziz dah tiada (hubungan diputuskan),” katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Ketika ditanya mengapa keputusan ini diambil secara terburu-buru, beliau mendakwa ia kerana golongan tersebut sudah lama menginginkan ia berlaku.

Ahmad berkata, persidangan Multaqa Dewan Ulama dua tahun lalu, turut menunjukkan tanda-tanda awal PAS akan keluar dari Pakatan Rakyat apabila golongan ulama itu mengadakan perbincangan ‘perlu dikaji hubungan PAS dalam Pakatan’.

Bagaimanapun, dakwanya, selepas dikritik hebat, golongan ulama itu menukar kenyataan - dari ‘perlu dikaji kepada mahu dikaji - bagi tujuan memperbaiki hubungan dalam Pakatan.

Ahmad merupakan pencabar jawatan presiden PAS dalam pemilihan minggu lalu.

“Ada komen yang kita lihat, orang bukan Islam pun hairan adakah Islam suruh buat macam ni, berbalah, bergaduh, labelkan orang itu dan ini.

“(Orang bukan Islam kata) kami ini nak bernaung bawah Islam, adakah jadi macam ini?
,” katanya

Ahmad menambah tindakan itu terlalu menyedihkan dan menyifatkan ia tidak elok dari segi konteks dakwah Islam.