24 Mei 2011

DHPP Harap Timb Presiden Bukan Ulamak Agar PAS Dapat Sokongan Golongan Berlainan

Petaling Jaya: Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Pusat Hu Chang Paw berharap para penyokong bukan Islam berpeluang terlibat lebih aktif dalam program dan aktiviti parti.

Hu berkata langkah pertama yang sepatutnya dibuat ialah dengan memastikan penyertaan penyokong bukan Islam di dalam mesyuarat parti di semua peringkat.

“Pada ketika ini, para penyokong hanya menerima jemputan untuk menyertai mesyuarat di negeri Perak,” kata Hu yang mengetuai 25,000 penyokong bukan Islam dalam PAS.

DHPP Pusat dirasmikan oleh Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Klang pada tahun 2010. Sebelum itu ia berfungsi sebagai kelab sejak tahun 2004.

Hu menambah bahawa PAS perlu lebih terbuka dan melibatkan para penyokongnya agar PAS boleh maju ke hadapan.

Dua usul demi parti

Hu turut ditanya berkenaan dengan mesej yang akan dibawa beliau sebagai mewakili DHPP dalam sesi muktamar PAS pada 3 Jun ini di Pusat Tarbiyah Taman Melewar, Gombak dekat Kuala Lumpur.

“Cadangan pertama ialah penubuhan sebuah kumpulan pemikir atau ‘think tank’ yang akan menyusun strategi parti dan diwakili semua kaum. Ini adalah kerana buat masa ini PAS tidak mempunyai kumpulan pemikir yang khusus dan melibatkan semua pihak.

“Kami juga akan mengusulkan penubuhan sebuah yayasan dengan dana permulaan sebanyak RM10 juta. Wang tersebut akan digunakan untuk tujuan pelaburan dan latihan yang melibatkan program parti.

“Ia berguna agar kita boleh menggaji golongan cerdik pandai untuk menjadi kakitangan parti,” tambah Hu.

Hu berharap agar Timbalan Presiden dipilih dari golongan bukan ulama.

“Mereka berdua (Presiden dan timbalannya) perlu berupaya mendapatkan sokongan pihak-pihak yang berlainan. Jika kedua-duanya dari satu kumpulan, maka adalah payah untuk mendapatkan sokongan golongan bukan Islam,” jelas Hu.


Beliau bagaimanapun tidak menyatakan sokongan terhadap mana-mana calon timbalan presiden atas alasan ahli DHPP tidak mempunyai hak mengundi.

Abdul Hadi berjaya mengekalkan jawatannya sebagai presiden apabila menang tanpa bertanding tempoh hari. - FMT.
Ukay Perdana Pula Di Ambang Bahaya

Ampang – Trauma kematian sebanyak 16 mangsa tanah runtuh di Hulu Langat dekat sini pada Sabtu lalu masih terasa dan kini penduduk di kawasan Ukay Perdana di sini pula berada dalam bahaya.

Sehari selepas kejadian tanah runtuh di Jalan UP 1/8, Ukay Perdana di sini berlaku namun hingga petang semalam tiada usaha membaiki kerosakan di kawasan tersebut dilakukan.

Tinjauan Kosmo! mendapati rata-rata penduduk di kawasan itu dilanda kebimbangan dan mahu pihak berkuasa termasuk Majlis Perbandaran Ampang Jaya berbuat sesuatu menanganinya.

Seorang pekerja syarikat swasta, Nurul Firdaus, (gambar) 42, berkata, dia bimbang dengan keadaan tersebut kerana tebing terbabit tidak stabil sejak kejadian tanah runtuh di tebing itu petang kelmarin.

“Saya bimbang tebing ini akan runtuh dengan lebih teruk memandangkan kini kerap hujan. Sepatutnya pihak terlibat mengambil tindakan pantas apabila laporan dibuat berhubung kejadian tanah runtuh,” dakwanya ketika ditemui di lokasi kejadian di sini semalam. -kosmo

Bongkar: BN Pergunakan JPN Daftar Rakyat Thai Sebagai Pengundi

Percubaan mendaftar warga asing dipercayai dari Thailand sebagai pengundi kini dikesan di Kelantan apabila satu program di bawah Jabatan Pendaftaran Negara dikenali ‘Mydaftar’ akan diadakan Sabtu ini.

Perkara itu didedahkan oleh ahli parlimen Tumpat Datuk Kamaruddin Jaafar yang melahirkan rasa bimbang memandangkan program seperti itu belum pernah berlaku sebelum ini.

Beliau mendakwa tindakan ini sebagai langkah Barisan Nasional (BN) untuk mendapatkan undi dalam pilihan raya umum ke-13 nanti.

Menurut Kamaruddin, beliau mengesyaki pendaftaran membabitkan warga Thailand sebagai pengundi ekoran kawasan parlimen Tumpat dan Dewan Undangan Negeri (DUN) berdekatan dengan sempadan.

Empat DUN dalam parlimen Tumpat ialah Pengkalan Kubur, Kelaboran, Pasir Pekan dan Wakaf Baru. Dalam pilihan raya umum lalu, BN hanya menang satu kerusi iaitu Pengkalan Kubor iaitu Noor Zahidi Omar.

Sempadan Thailand

“Kawasan parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) bersempadan dengan Thailand. Maka ramai rakyat Thailand adalah beragama Islam dan selalu keluar masuk ke negeri ini (Kelantan).

“Saya dimaklumkan perkara ini pagi semalam. Namun ia berlaku ketika solat Jumaat minggu lalu. Operasi seperti ini belum pernah berlaku dalam jajahan Tumpat ini.

“Operasi ini dijalankan menerusi satu program dikenali Mydaftar iaitu satu program bagi mendapatkan dokumen pengenalan diri untuk rakyat Kelantan yang masih belum mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri serta bagi yang layak memohon,” katanya dalam sidang media di pejabat agung PAS hari ini.

Program itu dikatakan diumumkan imam masjid di salah satu mukim di daerah tersebut Jumaat lalu, sebelum menunaikan solat Jumaat.

Program tersebut akan diadakan di Dewan Sekolah Kebangsaan Pengkalan Kubor Satu (1), Tumpat.

“Program ini sealiran dengan pemberian kad pengenalan segera kepada warga asing yang sedang berangsung seperti yang dilaporkan contohnya di Hulu Selangor,” katanya. -FMT

Majlis Perbandaran Sandakan Ancam Tutup PASTI

MPS ANTI ISLAM? Oleh : KRANGKANG BATRUSI

PAS Sabah menasihatkan Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) agar menghentikan segera ancaman untuk menghentikan operasi Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) milik PAS yang telah ditubuhkan sejak 25 tahun yang lalu secara sah menurut Perlembagaan PAS Fasal 6 (2).

“Saya menasihatkan MPS supaya menghentikan tindakan yang sia-sia ini dan bertindak mengikut lunas demokrasi serta undang-undang yang sedia ada,” demikian tegas Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah, Tuan Hj Hamzah Abdullah (gambar).

Haji Hamzah merujuk kepada notis yang dikeluarkan oleh MPS bertajuk “Notis menghentikan operasi taska PASTI” yang bertarikh 23 Mei 2011 dengan nombor rujukan MPS:200-00/031/0004/007/. Notis ini menuntut supaya PASTI menghentikan operasinya serta-merta.

Tegasnya lagi, PAS tidak akan menghentikan operasi PASTI kerana kewujudannya adalah sah serta memberi manfaat kepada masyarakat dalam membentuk peribadi Muslim dan ini adalah isu lama yang telah selesai sejak lebih 20 tahun lalu.

Kata Hamzah, PASTI adalah sah dan berdaftar di bawah Dewan Pemuda PAS Pusat serta dihalalkan oleh perlembagaan parti. Bagaimana mungkin perlu menghentikan operasi PASTI sedangkan ia merupakan salah satu aktiviti parti yang disebut di dalam perlembagaan PAS.

“Apakah MPS Anti-Islam dan mencabul Perlembagaan Persekutuan? Sewajarnya MPS bertindak menutup Pusat-Pusat Maksiat yang telah banyak menjerumuskan remaja Muslim ke lembah maksiat dan keruntuhan moral,” sambungnya lagi. -sabahkini

Shazryl Eskay Mengaku 90% Pendedahan Wikileaks Benar

Naka - Ahli Perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah mengaku hampir 90 peratus maklumat yang didedahkan dalam laman Wikileaks adalah benar namun menyifatkan laporan itu sebagai tidak lengkap.

Menurutnya, pendedahan Wikileaks adalah berdasarkan satu salinan kertas cadangan berhubung perdamaian di Selatan Thailand, yang diserahkannya kepada pegawai kedutaan Amerika Syarikat, Mark D Clark, pada 5 Februari 2006.

“Kebanyakan informasi yang didedahkan menerusi laman itu adalah betul, hampir 90 peratus betul, saya tidak nafikan yang saya terlibat secara langsung dengan kumpulan pemisah Selatan Thailand, malah sejak dilantik sebagai Konsul Kehormat Thailand di Langkawi pada 2004, saya didatangi banyak kumpulan dari Thailand yang mengalami pelbagai masalah.

“Bagaimanapun, laporan itu tidak lengkap, bukan salah Mark, cuma dia datang sebelum kertas cadangan sebenar dimeterai antara wakil Malaysia dan Thailand pada 14 Februari 2006,” katanya pada sidang media, di rumahnya, semalam.

Shazryl Eskay berkata, tujuan pertemuan yang diadakan dengan kumpulan itu adalah bagi mencari jalan penyelesaian di Selatan Thailand dan pada 2006, beliau dan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bertemu dengan Raja Thailand ketika itu, dan Tun Mahathir diminta menjadi mediator untuk Selatan Thailand.

“Langkawi Peace Talk ditubuhkan dan perbincangan turut melibatkan kumpulan peringkat bawah dan juga pemimpin atasan kumpulan pemisah terbabit, dan hasil dialog bersama mereka, kita menghasilkan pelan perdamaian yang yang dimeterai pada 14 Februari 2006 dan dihantar melalui Tun kepada Perdana Menteri Thailand ketika itu, Thaksin Shinawatra.

“Kerajaan Thailand juga telah banyak melaksanakan permintaan kumpulan terbabit menerusi kertas cadangan itu dan ia jelas menunjukkan Kerajaan Thailand berusaha mencari jalan penyelesaian,” katanya. -SH


WikiLeaks: Eskay had dealings with insurgents

A leaked US embassy cable from 2006 reveals businessman Shazryl Eskay Abdullah's indepth knowledge on the Southern Thailand armed conflict.

KUALA LUMPUR: A leaked confidential US embassy cable from 2006 has revealed the extent of influence wielded by businessman Shazryl Eskay Abdullah in dealing with Thai Malay separatists who are still involved in a war with the Thai government.

Eskay, who was then the honorary Thai consul in Langkawi, had shared his indepth knowledge of the separatist movement and their activities with the US embassy high-ranking officers in a meeting on Feb 5, 2006.

Details of the meeting were sent in a confidential cable by political counsellor Mark D Clark to the US State Department in Washington.

Details of the cable were leaked by WikiLeaks to popular blogger Raja Petra Kamarudin who had published the leaked cable in his Malaysia Today website today.

Clark, in the cable, had revealed some of Eskay’s insight and knowledge of the separatist movement and their acts, including:

* the use of Malaysia as a safe haven;
* the role played by older generation insurgency leaders in providing support to the younger leaders;
* identifying one veteran insurgent as actively ordering attacks;
* the insurgents receiving financial assistance via Singapore from unknown sources;
* younger generation separatists entering Malaysia, particularly when the situation became “too hot”; and
* young insurgents given jobs at Thai restaurants and on rubber estates.


Clark noted that Eskay’s information on the insurgents were the most detailed the US team had received.

“Eskay credibly appeared to have contacts with a large pool of old guard leaders, insurgents, and sympathisers from Thailand’s Malay south.

“His views on the insurgency were the most detailed we heard during five days of travel in northern Malaysia and tracked well in many respects with information and opinions from others,” Clark said in the cable.

The cable added that Eskay had described his significant “mediator” role in the 2005-2006 dialogue with Thai Malay insurgents and his frequent interaction with separatists on both sides of the border.

“Eskay said he carried out his work on the Thai insurgency largely independent of the Thai and

Malaysian governments, and maintained direct links with most known Malay separatist leaders resident in Malaysia.

“To bolster his credentials, he showed video footage he had recorded of various meetings with men he described as elder separatist leaders and younger operators,” added Clark’s cable.

Clark, however, warned that Eskay’s belief in the usefulness of engaging the old guard contradicted the opinion of Malaysian politicians, officials and police who generally dismissed the old-timers as irrelevant.

He also said that several Malaysians volunteered they were suspicious of Eskay’s contacts with.

Malay separatists and alleged Eskay had been involved in controversial business deals in the past.

Clark also pointed out in his cable that the identity of Eskay is protected throughout.

The old guard

The cable said that Eskay had informed the US officials that most of the older generation of

Malay separatist leaders lived in Malaysia with the Malaysian government’s knowledge and acquiescence.

“Eskay confirmed that younger generation separatists, including those involved in recent attacks in southern Thailand, frequently entered Malaysia, particularly when the situation became ‘too hot’ and they required safe haven,” the cable said, adding that the Malaysian government was not always aware of the identity and travel of younger separatists.

The cable said that the older leaders, with well-established networks in Malaysia, constituted the support service for the insurgents, providing shelter and transportat, and arranging jobs, including in Thai restaurants and on rubber estates.

Clark also said that Eskay named one veteran insurgent, Abdullah Idris, the vice-president of National Revolutionary Front, as responsible for ordering some of the ongoing attacks in southern Thailand.

However, Eskay believed that the Malay separatists accounted for only 30% of attacks in the south with Thai army, policy and intelligence agency factions, along with criminal gangs, responsible for the balance.

“Eskay relayed that many insurgent leaders believed deposed Prime Minister Thaksin (Shinawatra) and Thai Rak Thai party adviser General Chavalit (Yongchaiyudh) were funding much of the recent violence.”

The cable also said that Eskay admitted arranging meetings between Malaysian intelligence and various insurgents operating in Thailand, meetings which included an understanding of safe passage within Malaysia.

However, he had said that even on Malaysian soil, Thai Malay militants did not feel safe from possible assassination or kidnapping.

“On at least one occasion, a Thai bounty hunter had bribed local Malaysian police to abduct a separatist who was in Malaysia.

“Eskay had intervened to release the target, whom the Malaysian police officer had locked in the trunk of his police car,” added the cable.

Foreign funding and international links

The cable also noted that Eskay had revealed that some insurgents received funds from a bank in Singapore, which passed through money changers in the border town of Padang Besar, in Perlis.

Eskay had also informed the US officials that he saw no evidence the Malay separatists had linked up with external terrorist groups such as Al-Qaeda or Jemaah Islamiyah.

“Eskay did not know the origin of the funds… though there was in his view a clear potential for a link-up with terrorist groups,” said the cable.

Eskay commented that Malaysian intelligence did not pay adequate attention to this risk and he encouraged the US to keep a close watch on developments.

The US officials’ meeting with Eskay took place just days before a visit to Thailand by the then Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi to offer a Malaysian “facilitator” role for future informal talks between Malay separatists and Thai government intelligence.

Eskay, however, felt that the Malaysian mediation role would not make progress.

“Instead, Eskay anticipated continued violence,” said the US cable, which also stated that Eskay had shared with the US officials a 12-page “confidential” paper on the insurgency and Thai Malay views, resulting from his interviews with numerous separatist leaders.

More than 4,500 people, both Muslims and Buddhists, have died since shadowy insurgents launched an uprising in Thailand’s southernmost region bordering Malaysia in early 2004.

The three southern provinces have been under emergency rule since 2005, giving the military broad powers of arrest.

Eskay is back in the news again in March this year after releasing a sex video which he claimed showed Opposition Leader Anwar Ibrahim having sex with a Chinese prostitute.

Anwar has denied it was him in the video but Eskay is adamant that he is right, claiming that he was in the video together with Anwar. -FMT[Video] Negara Eropah Terancam, Letusan Gunung Berapi Iceland Sebabkan Ruang Udara Ditutup

Reykjavik(Iceland): Sebahagian ruang udara Greenland ditutup semalam ekoran debu ledakan gunung berapi di Iceland.

Gambar: SEBUAH pesawat ringan terbang berhampiran kepulan debu daripada letusan gunung berapi Grimsvotn berdekatan kawasan glasier Vatnajokull di tenggara Iceland hari ini. Syarikat penerbangan mula membatalkan jadual ke Britain atas dasar keselamatan berikutan kejadian itu. - Foto REUTERS

Jurucakap penguasa ruang udara Greenland, Naviair, Cik Helle Kogsbell, berkata langkah itu diambil kerana debu dari gunung berapi Grimsvoetn, yang meletup lewat Sabtu lalu, telah mula merebak ke wilayahnya.

Denmark negara pertama selain Iceland yang telah menutup ruang udaranya ekoran letupan gunung berapi itu.

Namun, penguasa penerbangan Iceland semalam berkata ia berharap dapat membuka semula lapangan terbang utama negara itu lewat semalam.

'Keadaan nampak lebih baik hari ini (semalam) dan kami berharap dapat membuka semula lapangan terbang Keflavik hari ini atau malam ini (semalam). Kami kurang pasti waktunya tetapi sekurang-kurangnya kami sedang meninjau kemungkinan itu,' kata jurucakap penguasa penerbangan, Cik Hjordis Gudmundsdottir.

Pihak berkuasa negara-negara Eropah lain pula sedang memantau keadaan di tengah-tengah kebimbangan letupan terbaru itu akan menjejas penerbangan di serata benua itu, sebagaimana berlaku tahun lalu.

Pakar keselamatan Eropah telah memberi amaran debu itu boleh merebak ke Scotland hari ini, sebelum sampai di Britain dan Perancis serta Sepanyol dua hari kemudian.

Pengendali lapangan terbang Norway, Avinor, pula semalam berkata ia telah menghentikan penerbangan antara Norway dengan Svalbard di Arctic.

'Awan debu akan sampai ke ruang udara perairan yang memisahkan Norway dengan Svalbard. Oleh itu, tiada penerbangan ke atau dari Svalbard hari ini (semalam),' kata jurucakap Avinor, Encik Ove Narvesen.

Letupan gunung berapi Eyjafjallajoekull di Iceland pada 14 April tahun lalu menyebabkan ruang udara Eropah ditutup enam hari dan 100,000 penerbangan dibatalkan kerana kebimbang debunya boleh merosakkan enjin pesawat.

Kerugian pembatalan itu mencapai AS$1.7 bilion ($2.1 bilion).

Seorang pakar geologi di Universti Iceland, Encik Magnus Tumi Gudmundsson, berkata sukar meramalkan bila letupan gunung berapi Grimsvoetn akan berhenti. -- Bloomberg, Reuters, AFP.


Jadi Hamba Seks Bapa Saudara

Akibat kerakusan nafsu, seorang kanak-kanak malang berumur tujuh tahun menjadi hamba seks bapa saudaranya sejak setahun lalu di Kampung Sungai Tiang Baru, Rungkup.

Bagaimanapun, perbuatan keji lelaki berumur 25 tahun itu terbongkar apabila ibu mangsa menyedarinya dan membuat laporan polis 19 Mei lalu.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Goh Kok Liang berkata, bapa saudara yang juga adik kepada ibu mangsa melakukan perbuatan keji itu sejak kanak-kanak tersebut berusia 6 tahun.

Menurutnya, pihaknya percaya, suspek yang juga seorang nelayan sering melakukan perbuatan keji itu ketika ibu bapa kanak-kanak tersebut tiada di rumah.

“Suspek yang tinggal berhampiran rumah kanak-kanak itu dipercayai merogol mangsa lebih kurang 10 kali termasuk melakukan seks luar tabii sepanjang setahun lalu,” katanya.

Beliau memberitahu pemberita di Ibu Pejabat Polis Daerah Hilir Perak, semalam.

Kok Liang berkata, pada 19 Mei lalu suspek dipercayai membawa mangsa ke sebuah rumah kosong di kawasan berhampiran untuk melakukan perbuatan keji itu tetapi abang mangsa ternampak suspek membawa adiknya keluar dari rumah.

Menurutnya, abang mangsa memberitahu kepada ibu mangsa mengenai hal itu menyebabkan dia mengesyaki sesuatu berlaku terhadap anaknya.

“Selepas mangsa dihantar pulang, ibu mangsa terus bertanya kepada anaknya dan setelah didesak beberapa kali, mangsa akhirnya memberitahu perkara sebenar,” katanya.

Beliau berkata, mangsa tidak memberitahu perkara sebenar kepada ibu bapanya kerana diugut akan dicederakan jika berbuat demikian.

Katanya, laporan polis dibuat sebelum pemeriksaan kesihatan ke atas kanak-kanak itu dijalankan dan pihaknya berjaya menahan suspek pada Jumaat lalu.

“Kes ini disiasat di bawah Seksyen 376 (a) dan Sekyen 377 (a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang daripada 30 tahun serta sebatan jika didapati bersalah,” katanya. -SH

[Video] 89 Disahkan Terbunuh Akibat Taufan Di Amerika

Kansas City: Sekurang-kurangnya 89 orang terbunuh akibat puting beliung yang melanda bandar Joplin di Missouri, Amerika Syarikat, kelmarin.

Puting beliung itu melanda bandar yang terletak dekat sempadan Oklahoma dan Kansas kurang sebulan selepas bencana serupa menyebabkan 354 orang mati di tujuh wilayah di Amerika.

'Ia bak zon perang. Ratusan penduduk cedera dan kini dirawat di (Hospital) Memorial Hall, tetapi hospital itu telah kehabisan bekalan perubatan,' kata seorang editor di akhbar Joblin Globe, Encik Scott Meeker.

Sebuah lagi hospital setempat, Pusat Perubatan Daerah St John, mengalami kerosakan teruk ekoran puting beliung itu.

'Bumbung hospital hilang. Banyak tingkap pecah,' kata jurucakap hospital tersebut, Cik Cora Scott.

Puting beliung itu menyebabkan banyak rumah musnah di bandar Joplin, yang didiami sekitar 50,000 penduduk.

Seorang penduduk, Encik Jeff Law, 23 tahun, berkata beliau terkejut melihat keadaan bandar itu selepas bencana tersebut.

'Saya telah menetap di kejiranan ini sepanjang hidup saya dan saya tidak dapat cam di mana saya berada. Semuanya sudah berubah,' katanya.

Seorang lagi penduduk, Cik Jill Scales, berkata: 'Kami tidak mempunyai rumah lagi. Kami masih dalam keadaan terkejut. Kami tidak tahu ke mana hendak pergi selepas ini. Apa yang harus saya lakukan?'

Gabenor Missouri, Encik Jay Nixon, mengisythiharkan keadaan darurat dan mengerahkan bantuan askar bagi membantu usaha mencari dan menyelamat.

'Puting beliung ini telah menyebabkan kerosakan besar di serata Missouri dan ia terus membentangkan ancaman kepada kehidupan dan harta benda.

'Kami telah mengerahkan setiap agensi dan sumber yang ada bagi memastikan setiap keluarga di Missouri selamat, menjalankan kerja mencari mereka yang hilang, menyediakan bantuan perubatan kecemasan dan memulakan kerja pembangunan semula,' kata Encik Nixon.

Sementara itu, Presiden Barack Obama telah mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa bencana itu dan berkata pemerintah bersedia menghulurkan bantuan.

'Kami memuji usaha berani mereka yang telah memberi respons dan mereka yang sedang berusaha membantu jiran dan rakan-rakan mereka dalam masa-ma sa sukar ini,' kata Encik Obama.

Pihak berkuasa berkata puting beliung turut melanda kawasan utara Minneapolis, menyebabkan seorang terkorban dan sekurang-kurangnya 30 cedera. -- AFP, AP, Reuters.


Jumlah kematian akibat puting beliung di AS meningkat

JOPLIN: Jumlah kematian akibat puting beliung yang melanda negeri barat tengah Amerika Syarikat (AS) kini meningkat kepada 116 orang sekali gus menjadikannya sebagai kejadian puting beliung paling berbahaya melanda negara itu dalam tempoh enam dekad.

Ramalan kaji cuaca memberi amaran lebih banyak ribut sedang dalam perjalanan menuju sekeliling Joplin, Missouri yang melanda bahagian berkenaan Ahad lalu mengakibatkan 116 maut, menyamai jumlah kematian yang dicatatkan ketika kejadian puting beliung terburuk sejak kiraan zaman moden Amerika Syarikat bermula pada 1950.

Puting beliung pada 1925 dikatakan mengorbankan 695 terbunuh di Missouri, Illinois dan Indiana, tetapi perangkaan itu kurang tepat. - AFPRayuan Tian Chua Ditolak, Kerusi Parlimen Batu Kosong Sehingga PRU13?

Rayuan Tian Chua ditolak, status MP jadi tanda tanya

KUALA LUMPUR, 23 Mei – Status Chua Tian Chang atau “Tian Chua” sebagai Ahli Parlimen Batu kekal tidak jelas selepas Mahkamah Rayuan mengetepikan rayuannya berhubung hukuman yang dikenakan atas tuduhan menggigit seorang anggota polis.

Naib Presiden PKR itu (gambar) memberitahu The Malaysian Insider bahawa mahkamah menolak rayuan ekoran bantahan timbalan pendakwa raya bahawa ia difailkan selepas tempoh 14 hari yang dibenarkan oleh undang-undang.

“Jadi hukuman tidak dicabar dan keputusan Mahkamah Tinggi dikekalkan dan status saya tidak berubah,” kata wakil rakyat penggal pertama ini.

Pertengahan Jun lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Hakim Datuk Ghazali Cha mengetepikan hukuman penjara enam bulan dan denda RM3,000 terhadap Tian Chua, yang dikenakan oleh Mahkamah Majistret berhubung tuduhan mencederakan anggota polis pada 2007 dan mengantikannya denda RM2,000 atau dua bulan penjara.

Mengikut Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan seseorang Ahli Parlimen hilang kelayakan jika beliau disabitkan oleh mahkamah dan dihukum penjara tidak kurang setahun atau denda tidak kurang daripada RM2,000 dan beliau tidak mendapat pengampunan.

Ketika itu, Pengerusi DAP Karpal Singh yang juga seorang peguam berkata, sebagai contoh, pada 1975 anggota Parlimen DAP Fan Yew Teng terpaksa mengosongkan kerusi Parlimen Menglembu setelah beliau dihukum penjara enam bulan dan didenda RM2,000 kerana disabitkan kesalahan mengikut Akta Hasutan.

Karpal berkata mengikut Perkara 53 perlembagaan itu, seseorang anggota Parlimen akan hilang kelayakan serta-merta jika beliau tidak merayu mengenai keputusan mahkamah dalam tempoh 14 hari. -TMI

Ulasan GB

Persoalan timbul, apakah ini satu taktik kerajaan BN untuk mengurangkan kerusi ahli parlimen PR demi untuk mencapai sasaran 2/3 di parlimen?

Ini kerana jika Tian Chua diarah untuk mengosongkan kerusi parlimennya, sedangkan tiada lagi pilihanraya kecil diadakan, maka bererti kerusi parlimen Batu itu akan kosong sehingga pilihanraya umum ke 13 diadakan.

[Video] Pindahkan Demo Ke Stadium, KDN Cuba Gagalkan Perhimpunan Bersih 2.0

Usaha Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk membawa usul demonstrasi tanpa permit di stadium ke Kabinet bagi mengelakkan penganjurannya oleh pihak-pihak tertentu mengganggu keselamatan dan ketenteraman awam disifatkan sebagai taktik kotor kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) untuk menggagalkan tujuan sebenar setiap demonstrasi tersebut khususnya yang melibatkan parti pembangkang.

Malah menurut Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, Kerajaan Persekutuan juga secara jelas khuatir setiap demonstrasi yang diadakan itu akan menggugat mereka sekali gus tidak membenarkan demonstrasi diadakan di jalanan.

"Bagi kita, kita yang mahu melakukan demonstrasi. Jika demonstrasi itu diadakan di dalam stadium sahaja ia jelas sangat jauh dan terpisah daripada orang awam maka setiap demonstrasi yang akan diadakan tidak akan tercapai matlamatnya." katanya.

Khalid Samad berkata demikian ketika di hubungi Tv Selangor bagi mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien bahawa pihaknya akan membawa usul demonstrasi tanpa permit di stadium ke Kabinet bagi mengelakkan penganjurannya oleh pihak-pihak tertentu mengganggu keselamatan dan ketenteraman awam selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Simpang Pulai, Johor Bahru, semalam.

Hishammuddin berkata, menerusi kaedah itu soal keselamatan sepanjang demonstrasi yang berlangsung di stadium terbabit akan dipantau sepenuhnya oleh polis.

"Untuk tujuan itu (demonstrasi di stadium) kita akan pinda akta tertentu dan bawa ke Kabinet melalui Peguam Negara untuk kelulusan," katanya.

Hishammuddin berkata demikian sebagai respon kepada tindakan Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Mohamad Sabu yang merancang untuk mengadakan demonstrasi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), 9 Julai depan.

Parti Pas merupakan antara penganjur Bersih selain PKR, DAP dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain, yang pernah mengadakan demonstrasi di tempat-tempat awam dan jalanan sebelum ini.

Ujar Khalid Samad yang juga AJK PAS Pusat, tujuan utama sesebuah demonstrasi itu dianjurkan adalah untuk menarik perhatian masyarakat umum akan setiap perkara yang diutarakan, dan jika ia dibuat di dalam stadium maka suasana demonstrasi akan menjadi hambar yakni seperti menonton permainan bola sepak yang hanya boleh bersorak ketika pemain menjaringkan gol ke gawang pihak lawan.

Tegas Khalid lagi, setiap demonstrasi yang diadakan oleh rakyat semata-mata untuk menyuarakan rasa hati serta bantahan mengenai sesuatu perkara yang tidak mendapat persetujuan mereka dan bukan untuk membuat kecoh atau menimbulkan huru-hara seperti yang diputar-belitkan sesetengah media.

"Seharusnya kerajaan pusat tidak menolak hak rakyat untuk berkumpul dan mengadakan demonstrasi secara aman bagi menzahirkan bantahan mereka terhadap sesuatu tindakan pihak kerajaan di jalanraya."
ujarnya.

Bagaimanapun Khalid Samad berakata, beliau menyambut baik usul tersebut dan berharap kerajaan benar-benar akan menggunapakai amalan sistem demokrasi mengikut aturan parlimen dan bukannya menyekat hak dan kebebasan rakyat di Malaysia.

"Walaupun ini merupakan satu peningkatan dari segi amalan demokrasi di Malaysia, namun kerajaan perlu pastikan ia benar-benar dilaksanakan dan bukannya hangat-hangat 'tahi ayam' kerana sebelum ini di stadium juga tidak dibenarkan.Bagaimanapun tunjuk perasaan ini mesti dibenarkan di tempat awam juga."katanya. -tvsnewsAnak Mati Lemas Dalam Kereta Yang Terkunci

Machang: Tidak sampai sejam selepas mengusung jenazah sepupu, seorang pengawal keselamatan terpaksa pula memikul jenazah anak perempuan yang berusia tiga tahun apabila kanak-kanak itu lemas akibat ‘tertinggal’ sejam dalam Perodua Kancil miliknya di Kampung Morak, Palekbang, Tumpat, kelmarin.

Kejadian kira-kira jam 11 pagi itu disedari penduduk kampung selepas anak bongsu daripada enam beradik itu, Nor Izzyan Natasya Ishak, dilihat dalam keadaan tidak bermaya dan kepanasan di tempat duduk belakang kereta bapanya yang berkunci.

Pada masa sama, Ishak Salleh, 50, yang tergerak hati melihat kemungkinan anaknya tertinggal dalam kereta, memberi kunci kenderaan kepada seorang sepupunya supaya meninjau sebelum kakaknya, Che Mas Salleh, 55, memberitahu anaknya tidak bermaya.

Penduduk kampung cuba memberi bantuan pernafasan melalui mulut ke mulut berikutan keadaannya terlalu lemah dan mangsa menunjukkan reaksi apabila muntah, namun apabila tiba di Klinik Kesihatan Wakaf Bharu, Tumpat, doktor mengesahkan kanak-kanak itu meninggal dunia pada jam 12.05 tengah hari kelmarin.

Ishak berkata, dia turun dari kereta mengusung jenazah sepupunya yang dibawa ke tanah perkuburan sehingga terlupa membawa anaknya keluar bersama.

“Memang saya tidak menyangka kejadian itu. Saya sangka anak saya mengikut ibu dan bapa saudaranya naik ke rumah sepupu kami, tetapi tidak menyangka berlaku sebaliknya apabila dia (arwah) ‘tertinggal’ dalam kereta yang terkunci.

“Ketika pulang daripada urusan pengebumian jenazah, barulah saya teringat anak dan mungkin berlaku kejadian tidak diingini kerana keadaan di luar begitu panas menyebabkan saya mendapatkan bantuan sepupu untuk melihatnya di kereta,” katanya ditemui di rumahnya di Kampung Ulu Sat, Machang, semalam.

Ishak yang juga ketua pengawal keselamatan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Kota di Kota Bharu berkata, tidak sampai beberapa minit, dia dihubungi kakaknya yang memaklumkan mengenai keadaan anak yang tidak bermaya.

“Hati saya begitu sebak dengan kejadian yang tidak sepatutnya berlaku. Kakak memberitahu keadaan anak saya begitu lemah selepas ditemui di tempat duduk belakang kereta dalam keadaan muka disandarkan di belakang tempat duduk hadapan kereta saya sebelum diberikan bantuan pernafasan penduduk kampung.

“Dia memberikan reaksi dengan muntah sebelum kakak mengusung dan membawanya ke klinik berdekatan untuk rawatan, tetapi Allah lebih menyayanginya dan disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan,” katanya.

Ibu mangsa, Radziah Ismail, 42, berkata, dia dapat lihat perubahan sikap anaknya yang begitu teruja mengikut ayahnya, selain sempat menggayakan sepasang daripada 10 pasang baju kurung yang disiapkan sempena Aidilfitri tahun ini.

“Tahun ini kami mahu sedondon memakai baju berwarna hijau sempena Aidilfitri. Kebetulan, saya menyiapkan baju itu cuma dia (anak) sempat bertanya mengenai mengapa dipakaikan baju raya pagi kelmarin dan saya memberitahu, adik pakai baju ke tempat orang mati,” katanya.

“Paling saya terkilan, kami tidak sempat menyambut hari jadinya di restoran makanan segera pada 4 Jun ini bersama seorang abangnya, tetapi semuanya sudah suratan takdir,” katanya.

Jenazah kanak-kanak itu dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Ulu Sat, kira-kira jam 11 malam semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Tumpat, Superintendan Khalid Munap, ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan kematian itu tidak mempunyai unsur jenayah. -hm


Budak lemas dalam kereta bapa

ISHAK (kiri) bersama kakitangan Hospital Raja Perempuan Zainab II melihat kereta Perodua Kancil yang menyebabkan Nor Izyan lemas di Tumpat kelmarin.

TUMPAT - Tindakan tergesa-gesa seorang lelaki yang tidak mahu ketinggalan menghadiri upacara pengebumian sepupunya mengundang padah apabila dia pula kehilangan anak bongsunya yang lemas selepas tertidur bersendirian di dalam kereta kelmarin.

Kejadian pukul 11.45 pagi di Tanah Perkuburan Islam Morak dekat sini itu menyebabkan Nor Izyan Natasya Ishak, 3, menemui ajal selepas dia dibiarkan tidur di tempat duduk belakang kereta jenis Perodua Kancil selama hampir satu jam dalam keadaan kesemua pintu dan tingkapnya tertutup rapat.

Ketika ditemui, keadaan Nor Izyan begitu lemah manakala tubuh serta pakaiannya lencun dibasahi peluh ekoran tindakan bapanya, Ishak Salleh meletakkan kereta itu di bawah panas terik. Jarak antara kereta dan kubur itu kira-kira 500 meter.

Anak bongsu daripada enam beradik itu disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Klinik Kesihatan Wakaf Bharu dekat sini akibat kekurangan oksigen. -kosmo


[Video & Bergambar] Taufan Tornado Melanda Missouri AS

Taufan tornado melanda Kota Joplin, Missouri, Amerika Syarikat (AS) hari ini. Diberitakan ramai yang terkorban di dalam bencana ini, namun belum diketahui dengan pasti jumlahnya.

Berdasarkan kesan selepas tornado berlangsung, tampak jelas kerosakan teruk yang diakibatkan oleh taufan tornado tersebut. Ketika ini jumlah yang terkorban ialah 24 orang, namun dilihat dari kerosakan dijangkakan jumlah yang terbunuh akan terus bertambah.

Jumlah yang terkorban tersebut disiarkan oleh akhbar Springfield News, sementara pihak pemerintah setempat masih berusaha menentukan jumlah sebenar yang terkorban. Sedangkan jumlah korban tercedera masih belum diketahui secara jelas.

Taufan Tornado juga mengakibatkan bekalan eletkrik terputus di beberapa wilayah Joplin. Sebuah gereja bahkan diketahui hancur dipukul badai dahsyat ini.

"Aliran elektrik terputus, kami tidak dapat menghubungi mangsa korban," kata ahli cuaca dari Badan Cuaca Nasional Bill Davis seperti dikutip The New York Times, Isnin (23/5/2011).

Sebelum ini pada Mei 2008 lalu, terjadi pula taufan tornado di dekat wilayah Joplin. Ketika itu kekuataan tornado serupa yang menyerang Joplin saat ini, namun beruntung badai tersebut tidak menyentuh Kota Joplin di kala itu.