23 Dis 2012

[VIDEO & GAMBAR] Akhirnya Mazidul "Pelesit" Diburu Penunggang Motorsikal


Penunggang desak Mazidul, Majalah 3 mohon maaf

Seramai kira-kira 300 penunggang motosikal berkuasa tinggi hari ini berkumpul di hadapan Sri Pentas- Media Prima Berhad (MPB) untuk menyerahkan memorandum mendesak pengacara Mazidul Akmal Sidek memohon maaf secara terbuka.

Kumpulan tersebut, antaranya daripada Motor Corner dan ARC Selangor, turut mendesak program Majalah 3 membuat permohonan maaf secara terbuka dan terperinci.

Kumpulan motosikal itu tiba di perkarangan Sri Pentas kira-kira jam 12 tengah hari. Kelihatan kira-kira 30 anggota polis di kawasan sekitar Sri Pentas.

Sebelum menyerahkan memorandum, kumpulan itu berhimpun di pintu masuk Sri Pentas dan melaungkan "Kami bukan bukan pelesit", "Get out Mazidul" dan "Kami sayang TV3".

Memorandum telah diserahkan oleh wakil kumpulan motosikal, Mohd Shahid Tasiran kepada Pengurus Kanan Perkhidmatan Pengurusan MPB, Alwi Husni Yahya.

Kumpulan itu turut memberi masa dua minggu kepada Mazidul serta pihak program Majalah 3 untuk memohon maaf.

Menurut Shahid yang ditemui pemberita selepas memorandum diserahkan, jika dalam masa dua minggu, tiada permohonan maaf secara terperinci dibuat, pihaknya akan membuat perhimpunan yang lebih besar.

"Pelbagai kelab yang mewakili bikers dari seluruh Malaysia hari ini datang untuk hantar memorandum bantahan kepada Majalah 3 yang menggelar bikers ini 'pelesit jalanan'.

"Kami mahu permohonan maaf secara khusus dari Majalah 3 dan Mazidul. Memang dah mohon maaf tapi kami nak permohonan maaf dengan ayat yang khusus secara terbuka terutama daripada Mazidul," katanya.

Selain itu, bagi Mohd Asri Hamid yang turut mewakili kumpulan itu berkata gelaran pelesit jalanan merupakan satu gelaran yang tak sewajarnya diberikan.

Menurut Asri, pelesit merupakan makhluk yang bersekongkol dengan syaitan dan gelaran itu seolah-olah mengatakan mereka "syaitan jalanan".

"Gelaran yang diberi Mazidul sebagai pelesit jalanan. Pelesit ini bersekongkol dengan syaitan, iblis. Kami rasa memanggil kami iblis, syaitan jalanan. Mohon tarik balik gelaran itu," katanya lagi. -mk

PANAS!! Mazidul lari tak cukup tanah...

Panas! Seramai kira-kira 300 penunggang motosikal berkuasa tinggi hari ini berkumpul di hadapan Sri Pentas- Media Prima Berhad (MPB) untuk menyerahkan memorandum mendesak pengacara Mazidul Akmal Sidek memohon maaf secara terbuka.

"Gelaran yang diberi Mazidul sebagai pelesit jalanan. Pelesit ini bersekongkol dengan syaitan, iblis. Kami rasa memanggil kami iblis, syaitan jalanan. Mohon tarik balik gelaran itu.", Asri Hamid, wakil kumpulan.

p/s : Menyorok dalam tandas ke Mazidul Akmal Sidik? Syaitan yang dikenali memang sukar nak ubah perangai. ABU! -fb

Zizan (rajalawak) turut buat kejutan apabila muncul ketika 300 penunggang motosikal berkuasa tinggi berdemo di hadapan TV3 hari ini. Dan kelihatan memegang kertas 'Tolak AES'.(lihat gambar di bawah)


Khalid Samad : MBSA Perlu Tegas Tutup Kelab Malam Haram di Shah Alam

Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) disarankan agar bertindak tegas terhadap sebuah premis yang beroperasi sebagai kelab malam haram di kawasan Setia Alam.

MP Shah Alam, Khalid Abdul Samad berkata, Datuk Bandar Shah Alam diharap menyerbu dan menutup premis tersebut yang didakwa tidak mempunyai lesen hiburan atau lesen minuman keras.

Ujarnya, premis berkenaan hanya mempunyai lesen untuk menjalankan perniagaan kafeteria tetapi menyalahgunakannya dengan membuka sebuah pusat hiburan.

“Mereka menyalahgunakan lesen itu dengan sokongan pihak polis untuk menjual minuman keras yang sepatutnya juga mempunyai lesen daripada pihak Jabatan Kastam dan juga MBSA.

“Kawasan Setia Alam adalah sebuah perbandaran yang di mana 70 peratusnya adalah bukan Islam.

“Namun sewajarnya pihak MBSA patut membuat pendengaran awam berhubung kebenaran membina pusat hiburan di situ,” jelas Khalid di dalam sidang media di pejabatnya.

Kata Khalid, MBSA telah mengeluarkan saman terhadap premis itu, akan tetapi tindakan tersebut dianggap tidak mencukupi.

“Saya tidak bersetuju dengan tindakan mengenakan saman kerana premis itu telah melanggar syarat dengan sengaja dan kefahaman melanggar banyak peraturan dan undang-undang kecil termasuk persoalan menjual minuman keras,” katanya.

“Sewajarnya pihak MBSA mengenakan tindakan lebih tegas dengan menggentikan operasi premis tersebut serta merta.

” Menurut laporan sebuah akhbar, premis itu dikatakan baru dibuka pada 12 Disember lepas sempena tarikh 12.12.12. Selain daripada menjual minuman keras, kelab malam itu juga mengadakan persembahan hiburan.Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) Dilaksanakan Semula Apabila BN Menang PRU13

Tindakan Jabatan Peguam Negara menangguhkan sistem Penguatkuasaan Automatik (AES), hanya bersifat sementara hingga pilihan raya umum ke 13.

“Bila BN menang semula (pilihan raya umum ke-13), AES akan dilaksanakan,” kata Bendahari KEADILAN, William Leong.

AES ditangguhkan pada 18 Disember lalu selepas tiga bulan beroperasi dengan 300,000 saman dikeluarkan manakala 10,000 telah membayar denda.

“Peguam Negara kata AES ada masalah, sedangkan penguatkuasaan undang-undang tersebut yang bermasalah. Denda tak boleh dijadikan untung kepada syarikat.

“Saman RM300 itu adalah pendapatan kerajaan dan dimasukkan dalam Kumpulan Wang Disatukan. Dalam Bajet 2013, pendapatan tersebut perlu dikemukakan di Dewan Rakyat,” katanya kepada Keadilandaily.

Jelas William, butiran kutipan saman yang dikongsi kerajaan dengan Beta Tegap dan syarikat pengendali AES, Ates Sdn Bhd tidak dinyatakan semasa pembentangan belanjawan Kementerian Pengangkutan bagi tahun 2013.

“Kalau AES kutip denda dan masukkan (dalam akaun syarikat), ia salah,” tegas William.

Pada 21 November 2012, speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Mulia meluluskan bajet Kementerian Pengangkutan melalui undi belah bahagi menyaksikan 79 ahli parlimen BN menyokong, berbanding ahli parlimen Pakatan Rakyat bagi pelaksanaan sistem AES.

“Inilah hipokritnya ahli parlimen Barisan Nasional. Berani kritik AES di luar Dewan (Rakyat). Bila sampai waktu undi (mereka sokong sistem AES),” kata Wiliam.

AES: Nyatakan pendirian, tak perlu guna AG

KUALA LUMPUR: PAS terus mencabar kerajaan menyatakan pendirian berhubung saman Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) tanpa berselindung di sebalik Jabatan Peguam Negara (AG).

Naib Presidennya, Datuk Mahfuz Omar berkata, kerajaan seolah-olah menggunakan AG untuk menangguhkan prosiding demi kepentingan mereka dalam pilihan raya umum ke-13.

"Saya kecewa terhadap keengganan kerajaan nyatakan pendirian sama ada nak tangguh AES atau tidak.

"Kerajaan hanya gunakan AG dari segi aspek prosiding mahkamah. Mereka nak redakan kemarahan rakyat sebelum PRU.

"Kalau BN menang, prosiding berkaitan saman AES akan diteruskan," kata beliau dalam sidang media di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut hari ini.

Selasa lalu, AG membuat keputusan membekukan kesemua prosiding berkaitan saman (AES) yang dimulakan sejak dua minggu lalu, sehingga beberapa aspek perundangan dan teknikal diselesaikan.

Justeru, Mahfuz yang juga Pengerusi Kase menuntut AG turut mengeluarkan arahan kepada Orang Kena Saman (OKS) tidak hadir ke mahkamah sepanjang tempoh penangguhan prosiding.

Beliau berkata, mahkamah tidak wajar meletakkan OKS dalam keadaan serba salah dan menganggu tugas harian mereka untuk hadir ke mahkamah.

"Apa akan jadi kepada OKS yang diarah hadir ke mahkamah selepas AG umum penangguhan prosiding? "Kalau OKS hadir pun prosiding tak akan dijalankan. Tapi mereka terus rasa serba salah apa akan terjadi kalau mereka tidak hadir? Adakah tindakan akan dikenakan kepada mereka. AG tidak menyatakan perkara ini," katanya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Tegas beliau juga, kerajaan harus menghentikan saman AES.

"Tangguh prosiding tapi saman tetap dikeluarkan.

Ini tidak adil," katanya.

AG dalam kenyataannya berkata, langkah membekukan prosiding diambil bagi meneliti kesemua isu yang dibangkitkan berkaitan dengan kes saman AES.

Bagaimanapun, saman-saman berkaitan kesalahan AES yang dikeluarkan masih sah.

-HD


Ulasan GB

GB sudah ulas sebelum ini, iaitu di hari pengumuman penangguhan AES tersebut, di SINI Petikan:

GB melihat keputusan kerajaan "menangguhkan" (bukan membatalkan) saman AES adalah kerana pengumuman tarikh pilihanraya semakin hampir.

Kerajaan melihat dan mengakui dua kes besar ini (AES dan Lynas) sebagai bencana yang bakal menimpa UMNO BN kerana rakyat seluruh negara didapati menolak secara berterusan terhadap dua kes ini.

Ia akan dilaksanakan semula, malah mungkin dengan kadar lebih dasyat selepas pilihanraya jika UMNO BN berjaya lagi. Oleh itu rakyat jangan mudah terpedaya dengan taktik licik UMNO BN ini yang dilakukan semata-mata untuk kepentingan mereka menghadapi pilihanraya yang akan datang ini
.

Pendedahan Deepak: 50,000 Poskad TANYA ROSMAH Diedarkan


Pemuda PKR rancang banjiri peti surat Rosmah

Pemuda PKR akan menganjurkan pengiriman massa poskad kepada Datin Seri Rosmah Mansor, isteri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, untuk mengenakan tekanan terhadapnya yang berdiam diri terhadap siri pendedahan oleh ahli perniagaan Deepak Jaikishan.

"Kami fikir Rosmah perlu menjawab pendedahan Deepak, dia tidak harus hanya berdiam diri.

"Dia adalah wanita yang paling berkuasa di negara ini, jadi kita berharap dia akan tampil menjawab soalan-soalan ini, rakyat mahu tahu kebenarannya," kata ketua penerangan pemuda PKR, Lee Khai Loon (kanan) ketika dihubungi.

Deepak, antara lain, mendakwa Rosmah meminta bantuannya untuk mendapat penyiasat persendirian P Balasubramaniam membuat akuan bersumpah (SD) kedua, untuk menyangkal SD pertama yang mengaitkan perdana menteri dengan warganegara Mongolia Altantuya Shariibbuu.

Bagi tujuan ini, Lee berkata, Pemuda PKR telah dicetak poskad khas untuk isteri perdana menteri, yang memaparkan kartunnya dengan perkataan Tanya Rosmah dan tiga soalan dalam ruang dialog.

Ianya berbunyi: Benarkah sumpah Najib yang menyatakan tidak kenal Altantuya? Benarkah Deepak diarah untuk paksa PI Bala batal akuan bersumpah yang kait hubungan Najib dengan Altantuya? dan Kenapa hingga sekarang diam diri daripada sebarang komen selepas pendedahan Deepak? Lee berkata cetakan pertama 50,000 poskad yang dilancarkan di Petaling Jaya semalam, akan diedarkan di pantai barat.

Menurutnya, lebih banyak lagi akan dicetak kemudian untuk diedarkan ke seluruh negara dan pada perhimpunan mega Pakatan Rakyat pada 12 Januari.

"Orang ramai boleh menulis soalan mereka sendiri pada poskad tersebut apa yang mereka mahu tanya kepada Rosmah dan kami akan mengumpulnya pada 12 Januari dan menghantarnya kepada beliau.

"Mereka juga boleh mengeposkannya sendiri," katanya -mk.

Pendedahan Deepak: AMK edar 50,000 poskad Tanya Rosmah

PETALING JAYA 21 DISEMBER: Angkatan Muda KEADILAN (AMK) akan mengedar 50,000 poskad kepada orang ramai untuk bertanya kepada Datin Seri Rosmah Mansor sendiri kebenaran pendedahan Deepak Jaikrisnan, kata ketuanya, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

“Ini usaha dan idea anak muda,” katanya ketika berucap pada Jelajah Merdeka Rakyat Suara Anak Muda di Dataran Anak Muda, Taman Petaling Utama di sini, malam tadi, sambil memuji dan menghargai mereka yang komited mahukan perubahan.

Namun, beliau yakin bukan hanya pemimpin muda yang berani membangkitkan pelbagai isu, malah ramai yang sukarela bekerjasama untuk menjayakan program Pakatan Rakyat.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Selangor, Azmizam Zaman Huri, pula berkata anak muda golongan penting bagi mempertahan kemenangan Pakatan di Selangor, seterusnya menawan Putrajaya pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 kelak.

Beliau berkata, tenaga anak muda perlu untuk mengesan pengundi berikutan 130,000 daripada 450,000 pengundi baru di Selangor, gagal dikesan.

“Anak muda juga digalakkan untuk mendaftar sebagai sukarelawan pilihan raya bagi memastikan tiada penyelewengan.

“PRU sudah dekat tapi berdepan dengan Umno yang menggunakan sepenuhnya media arus perdana. Kita di ambang kemenangan.

Justeru, ayuh anak muda kita jadi jentera pilihan raya,” katanya
-KD

[VIDEO] Bukit Botak : Satu Lagi Janji Umno-BN Ditunaikan Pakatan Rakyat

Setelah menanti hampir tiga dekad untuk janji Umno-BN tepati, hampir semua peneroka asal Bukit Botak hari ini menerima surat tawaran kepada rumah mereka yang telah disiapkan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

Seramai 961 individu daripada 1,020 pemilik rumah Bukit Botak telah diberi surat tawaran rumah berkembar teres satu tingkat pada satu majlis hari ini yang dirasmikan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Mereka antara peneroka asal yang pada 1985, dijanjikan tanah oleh Kerajaan Umno-BN di dalam skim penempatan semula Bukit Botak.

“Bila buat cadangan penyelesaian pada 2008, mereka pada mulanya tidak percaya kerana telah tertipu oleh (kerajaan) dahulu.

“Di mana mereka diminta tandatangan untuk beri hak mereka kepada pemaju yang akhirnya tanah mereka tergadai,” kata dalam ucapannya di majlis pemberian surat tawaran rumah Bukit Botak pagi tadi.

“Sekarang rumah telah siap dan surat rasmi pun telah diberikan, rakyat nampak yang kita boleh melaksanakan apa yang kita janji.

“Kita mengucapkan terima kasih kepada rakyat atas keyakinan mereka terhadap kerajaan,” kata Abdul Khalid.

Dilaporkan sebelum ini bahawa pada 1985, tanah Bukit Botak diambil oleh Kerajaan Umno-BN dan diberi kepada pemaju swasta untuk membina skim perumahan swasta.

Sebagai ganti rugi, peneroka tersebut dijanjikan rumah.

Walaubagaimana pun, sehingga tahun 2008, pemaju itu gagal melaksanakan janjinya sehingga kerajaan PR terpaksa mengambil alih projek tersebut.

Kesemua 1,422 unit rumah dijangka siap bersama sijil sah pendudukan (CF) pada Mac tahun depan.

Dalam sidang media, Abdul Khalid berkata sehingga kini 1,020 pemilik rumah telah disahkan layak untuk memiliki rumah di Bukit Botak manakala 400 orang yang lain sedang menjalani proses kelayakan yang diuruskan oleh Pejabat Tanah Gombak.

Skim itu dibangunkan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan syarikat tersebut membelanjakan subsidi kira-kira RM 79.

6 juta bagi menyiapkannya.

Setiap unit rumah ditawarkan pada harga RM 99,000 bagi unit standard dan dibangunkan dengan rekabentuk moden.

Ia mempunyai keluasan lantai 850 kaki per segi dan dilengkapi 3 bilik tidur serta 2 bilik air.

[VIDEO] Siasat Segera Akaun Berkanun (SD) 2 P Balasubramaniam

SD Balasubramaniam: KEADILAN gesa lima pihak disiasat

Keadilan menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis segera menyiasat kenyataan lima individu yang terlibat dalam memalsukan perakuan bersumpah (SD) penyiasat persendirian P Balasubramanam.

Mereka ialah Deepak Jaikishan, Datuk Nazim Razak, peguam Cecil Abraham, peguam Arulampalam selain P Balasubramaniam sendiri.

Berdasarkan pengakuan P Balasubramaniam dan Deepak, campur tangan sehingga SD tersebut diubah bersalahan di bawah Akta Akuan Berkanun 1960.

“Pendedahan dibuat secara terbuka oleh Deepak dan Balasubramaniam sebelum ini. SPRM dan Polis perlu siasat sebagai badan yang berintegriti,” kata Naib Presiden KEADILAN Tian Chua pada sidang media di ibu pejabat KEADILAN, hari ini.

“Apa yang dikatakan Deepak atau Balasubramaniam, sama betul atau tidak, perlu disiasat. Kelima-lima orang perlu tampil.

Dulu Bala sahaja (akui menukar SD). Mungkin apa yang dikatakannya tak betul. (Terbaru) Deepak kata menyusun (pemberian wang kepada Bala). Dua orang sudah mengaku, tiga orang lagi perlu disiasat,” tegas Tian.

Justeru, beliau mempersoalkan mengapa Pengerusi Panel Penilaian Operasi SPRM, Hademan Abdul Jalail, beriya-iya menafikan penglibatan peguam senior, Cecil Abraham yang menghentikan siasatan terhadap Balasubramaniam, seperti dalam kenyataannya semalam.

“SPRM sangat bersungguh untuk nafi, tapi tak siasat. Balasubramaniam (sebelum ini) telah buat temujanji supaya dia disiasat, tapi tak terjadi,” katanya kepada pemberita.

Turut hadir sidang media, Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul dan Ahli Parlimen Selayang, William Leong.

Polis perlu siasat SD2 Bala, kata bekas ketua CID

Walaupun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia PRM) telah menutup kesnya terhadap akuan berkanun (SD) kedua penyiasat persendirian P Balasubramaniam, tetapi pihak polis harus memulakan siasatan sendiri terhadap perkara itu, kata bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim.

Kes ini, katanya, tidak harus dilihat sebagai kes rasuah biasa atau pelanggaran etika di bawah Akta Profesion Undang-undang, katanya.

Katanya, SD palsu Bala bukan sahaja melibatkan pembunuhan seorang warganegara asing secara yang paling kejam dan mengerikan dalam sejarah negara tetapi juga mengandungi maklumat yang sah mengaitkan pemimpin nombor satu negara dan keluarganya serta penjualan risikan pertahanan.

Oleh itu, Mat Zain berkata, polis tidak harus menyerahkan perkara itu kepada SPRM atau Majlis Peguam untuk menyiasatnya.

Katanya, pasukan polis akan dilihat sebagai tidak bertanggungjawab dan pengecut jika ia tidak berani menggunakan kuasa dan kemahiran untuk menyiasat kes ini hingga ke akar umbinya dan membawa semua mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan dalam apa jua cara yang diperlukan.

Balasubramaniam telah mendakwa beliau menandatangani SD kedua - yang menyangkal SD pertamanya yang mengaitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan warganegara Mongolia Altantuya Shaariibuu - dalam keadaan terpaksa dan juga telah ditawarkan wang untuk berbuat demikian.

Bala telah mengaku bahawa SD kedua itu adalah palsu dan mencabar Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail supaya mendakwanya.

Mat Zain berkata manakala SPRM melihatnya sebagai kes rasuah di bawah bidangkuasa sendiri, tetapi SD palsu adalah satu kesalahan jenayah di bawah Kanun Keseksaan di bawah bidangkuasa polis.

Beliau berkata walaupun terdapat siasatan awal polis, tetapi Abdul Gani memutuskan untuk menggugurkan kes terhadap Balasubramaniam kerana membuat dua SD yang bercanggah, dengan menjustifikasikan tindakan itu dengan mengatakan bahawa ia tidak pernah digunakan di mahkamah.

Sedang hakikatnya, tegas Mat Zain ialah Seksyen 193 Kanun Keseksaan dengan jelas menyatakan bahawa ia adalah satu kesalahan jenayah membuat kenyataan palsu, sama ada untuk kegunaan dalam prosiding mahkamah atau apa-apa maksud lain.

Satu-satunya perbezaannya adalah hukumannya, tambah beliau.


[DWI-STANDARD] Samseng UMNO Dilepaskan, Aktivis Pakatan Dipenjarakan!


Kes aktivis mahasiswa yang dipenjarakan semalam adalah bukti bahawa polis dan pihak berkuasa mengamalkan sikap berbeza terhadap parti politik Pakatan Rakyat dan Umno-BN.

Ini dapat dilihat apabila aktivis pro-Umno-BN yang melakukan keganasan terhadap pemimpin dan penyokong PR dibiarkan tetapi aktivis pro-PR dihukum dan dipenjarakan.

“Apakah ini merupakan tindakan sengaja pihak polis ataupun keputusan Jabatan Peguam Negara yang tidak mengadakan pertuduhan.

“Ini adalah persoalan yang tidak terjawab sehingga sekarang mengapa perkara ini dilengah-lengahkan,”
kata Ketua AMK Malaysia, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Beliau berkata sehingga kini, polis masih tidak menjalankan tindakan susulan terhadap kes insiden membaling cat ke arah Bas Jelajah Merdeka di Melaka dan Kota Baru.

Malahan masih tiada tangkapan atau dakwaan dalam insiden pergaduhan di ceramah PR di Batu 8, Gombak pada 4 Dis sehingga mencederakan seorang aktivis PR.

Akan tetapi, mahasiswa Umar Mohd Azmi, yang merupakan aktivis ‘Occupy Dataran’, telah dijatuhkan hukuman penjara sebulan dan denda RM 1,000.

Di laporkan bahawa mahkamah Majistret Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman terhadap Umar kerana menghalang pegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menjalankan tugas semasa serbuan terhadap gerakan mahasiswa pada April lalu.

Umar didakwa di mahkamah itu pada 23 April mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang Mohd Masran Mamat daripada “menangkap dan mengiringi” aktivis Mohd Fahmi Reza Mohd Zarin.

Insiden itu didakwa berlaku semasa serbuan mengejut DBKL ke atas perkhemahan protes di Dataran Merdeka di Kuala Lumpur pada jam 8 pagi 22 April lalu.

Timbalan Presiden Anwar Ibrahim Club Malaysia, Al-Azadi Aljohari berkata, keputusan memenjarakan Umar adalah tragedi hitam dalam perjuangan anak muda dan mahasiswa di negara ini.

“Keringat dan perjuangan Umar Mohd Azmi untuk melihat suatu sistem pendidikan percuma yang dapat dinikmati anak petani, nelayan, pesawah, golongan menengah dibayar dengan hukuman penjara,” kata Azadi dalam kenyataan media.

Katanya, pada April 2012, aktivis Mahasiswa telah mengadakan ‘Occupy Dataran’ untuk memaksa pemerintah memberi pendidikan universiti percuma.

Ujarnya, anak muda dan mahasiswa merupakan ‘human capital’ negara yang perlu ditatang dengan sistem yang dapat membantu pertumbuhan minda itu sendiri. -selangorku