18 Dis 2010

Piala Suzuki: Malaysia Melangkah Ke Perlawanan Akhir

Piala Suzuki: Malaysia mara ke final

KUALA LUMPUR: Malaysia mara ke perlawanan akhir Piala Suzuki AFF selepas 14 tahun apabila mengatasi Vietnam dengan agregat 2-0 pada saingan separuh akhir sebentar tadi.

Kedua-dua pasukan sekadar seri tanpa jaringan pada perlawanan separuh akhir kedua di Stadium My Dinh, Hanoi.

Malaysia menewaskan juara bertahan itu 2-0 pada perlawanan separuh akhir pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil, Rabu lalu. -BH
Pemuda PAS Edar Risalah Protes Kenaikan 4-dalam-1

Pemuda PAS edar risalah protes kenaikan 4-dalam-1

PAS memulakan kempen memprotes kenaikan harga 4-dalam-1 dengan mengedar risalah kepada pengunjung gedung membeli-belah di ibu kota lewat petang ini.

Kempen berkenaan dijalankan oleh lebih 10 orang anggota pergerakan pemuda PAS Selangor dan Wilayah Persekutuan di kawasan yang menjadi tumpuan ramai pembeli di sekitar Jalan Masjid India dan Jalan Tuanku Abdul Rahman.

Kempen itu diadakan bagi menuntut kerajaan membatalkan kenaikan harga petrol, diesel, gas dan gula pada 3 Disember lalu.

Risalah berkenaan antara lainnya menyebut "rakyat bantah kerajaan BN kurangkan subsidi dan naikkan harga gas RM1.90 (naik 5 sen), gula RM2.10 (naik 5 sen), minyak ron 95 (naik 5 sen) dan minyak diesel RM 1.80 (naik 5 sen)."

Selain itu, ia turut membangkitkan kesan daripada peningkatan harga barang keperluan berkenaan.

"Apa kesannya? Harga teh tarik naik, tambang bas naik, khidmat kesihatan semakin mahal, yuran sekolah semakin tinggi," kandungan risalah itu dipetik.

Ketua penerangan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan Fadhil Osman yang mengetuai program berkenaan berkata, pergerakan itu pada awalnya bercadang untuk mengadakan demonstrasi bagi menyuarakan bantahan berkenaan, tetapi kemudiannya memutuskan untuk menjalankan program mengedar risalah sahaja.

"Cukuplah sekadar kami mengedarkan risalah kerana impak lebih berkesan dapat (melalui) edar risalah dan menyebarkan maklumat terus kepada masyarakat berbanding demonstrasi," kata Fadhil lagi ketika ditemui di situ.

Tambahnya, program itu juga merupakan satu kejayaan apabila kira-kira 2,000 risalah berkenaan berjaya diedarkan dalam program berkenaan.

"Saya rasa kehadiran anggota polis ramai pada hari ini mungkin mereka fikir kita akan adakan demo agaknya. (Tapi) mereka tak ganggu kita edar risalah," katanya lagi dengan berseloroh.

Fadhil berkata demikian ketika mengulas kehadiran kira-kira lebih 10 orang anggota polis yang berkawal di luar perkarangan Kompleks Sogo sejak jam 4.15 petang lagi. -mk

Ramai Pasangan Bercerai, Program Realiti Mari Menari Punya Pasal

Tekanan, konflik bawa padah Oleh Nor Raihan Abu Bakar dan Rossalynn Ismail

SATU demi satu rumah tangga pasangan program realiti tari-menari popular menuju kehancuran. Ketika pasangan pertama mengumumkan perceraian mereka selepas musim pertama, kita terkejut kerana mereka kelihatan begitu bahagia, mesra dan intim seperti mana dipamerkan dalam gerakan tarian mereka.

Apabila pasangan kedua dan ketiga mengumumkan perkara sama, kita mula simpati dan tidak faham mengapa ia perlu terjadi kepada pasangan program ini. Namun, selepas pasangan selanjutnya mengumumkan berita kehancuran rumah tangga mereka, kita mula terdetik bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan program realiti berkenaan.

Namun, tidak ada sesiapa peduli untuk menyelidiki atau bersuara mengenai kemusykilan ini. Stesen televisyen ghairah mempromosi rancangan itu sementara masyarakat Melayu tanpa berfikir dan melulu memberi sambutan hangat kepada program berkenaan sehingga menjadikannya sebuah program realiti popular.

Beberapa hari lalu, kita sekali lagi dikejutkan dengan berita perpisahan pasangan penari program berkenaan. Harian Metro menggunakan perkataan ‘badi’ untuk menggambarkan akibat yang menimpa peserta yang pernah menyertai program ini. Sehingga hari ini tujuh pasangan peserta program berkenaan berpisah kerana dikatakan tidak wujud lagi persefahaman.

Fenomena di seluruh dunia menunjukkan program televisyen berbentuk realiti sentiasa mendapat tempat di hati penonton. Program tanpa skrip yang menonjolkan kehidupan sebenar perjalanan seseorang dalam mencapai kemenangan dan menerima ganjaran wang tunai secara pintas ini begitu digemari. Ia begitu dekat di hati penonton memandangkan penonton dijemput untuk turut serta melalui undian SMS.

Dalam program ini pasangan peserta yang tidak pandai menari dan sesetengah tidak pernah menari diberi tugasan untuk pelbagai jenis tarian untuk mencapai kemenangan. Kemenangan menjanjikan ganjaran kewangan ini bukan saja menjadi milik mereka, tetapi akan disumbangkan kepada badan kebajikan terpilih.

Sebagai nilai tambah untuk program realiti tarian ini, peserta merupakan pasangan artis atau selebriti yang sudah mempunyai peminat dan pengikut tersendiri.

Hakikat program ini tidak jauh berbeza dengan program realiti popular seperti Survivor, Big Brother atau The Amazing Race. Program seumpama ini meletakkan peserta dalam keterpaksaan.

Dalam program tari-menari ini peserta telah diletakkan dalam ‘tekanan yang sangat tinggi’ dan berada dalam satu ‘konflik’. Tekanan dan konflik ini berlaku kerana pesertanya diperlukan untuk melakukan gerak-geri tarian yang sempurna dan hebat umpama penari profesional. Walaupun mereka ini pada dasarnya mahu dan rela untuk berbuat demikian, hakikatnya mereka tidak mampu dan melawan fitrah jiwa mereka sendiri.

Perlu diingat, menari dan tarian adalah satu bentuk seni halus. Seorang penari melakukan gerak-geri tarian sebagai medium untuk mereka meluahkan perasaan, cara mereka untuk mengekspresi diri. Dari segi psikologi, mereka menari disebabkan ‘intrinsic motivation’ iaitu untuk mencari kepuasan diri.

Apa yang berlaku kepada penari program realiti berkenaan pula ialah mereka menari, melakukan pelbagai gerakan tarian semata-mata kerana ‘extrinsic motivation’ iaitu untuk mendapatkan ganjaran di akhir rancangan. Mungkin benar mereka berbuat demikian untuk membantu badan kebajikan, tetapi ia motivasi luaran. Motivasi ini meletakkan mereka dalam keterpaksaan dan konflik tanpa sedar.

Selain itu, peserta program ini juga menerima tekanan daripada jurulatih mereka. Dalam program ini, bukan saja pesertanya, malah jurulatih tarian juga akan menerima ganjaran jika berjaya melahirkan juara. Keadaan yang mendesak ini menyebabkan jurulatih sentiasa menekan peserta untuk melakukan gerakan tari profesional dan sempurna.

Dalam masa seminggu, peserta dilatih tubi dan didesak untuk mencapai kesempurnaan dalam tarian. Tidak sedikit tekanan dihadapi peserta daripada pengadil. Walau bagaimana pun, peserta menganggap diri mereka profesional dan mempunyai minda terbuka, namun sebagai manusia perasaan tersentuh dan terhiris ketika menerima kritikan di hadapan ramai.

Harapan dan undian SMS daripada penonton menambahkan lagi tekanan kepada peserta program ini. Mereka sentiasa perlu melakukan tarian sempurna untuk memastikan undian berterusan. Sebagai selebriti yang menjadi idola dan ikutan peminat, pasti mereka mahu kelihatan hebat dan sempurna.

Situasi ini telah meletakkan mereka dalam ‘extreme stress’. Satu tekanan yang sebenarnya tidak perlu dan tidak sepatutnya mereka hadapi. Mereka seolah-olah dilontarkan dengan pelbagai tekanan secara tiba-tiba dan tidak semena-mena.

Menurut Sigmund Freud, personaliti manusia terdiri daripada tiga struktur iaitu ‘id’, ‘ego’ dan ‘superego’. ‘Id’ berada dalam keadaan luar sedar. ‘Id’ menyimpan kehendak primitif dan ‘instinct’ yang tersembunyi dalam diri seseorang. Walau bagaimanapun, kadang kala, ‘id’ akan terkeluar dan terdedah walaupun bukan dengan kehendak kita. Dalam perkataan lain, ‘id’ selalunya tersembunyi dalam diri kita.

‘Ego’ pula bertanggungjawab untuk mewajarkan dan mengawal ‘id’ sementara ‘superego’ bertindak dengan prinsip moral dan etika. Dalam bahasa lebih mudah, ‘id’ boleh dikatakan sebagai nafsu, ‘ego’ pula akal sementara ‘superego’ adalah kepercayaan atau keimanan.

Dalam konteks program realiti ini, peserta telah diberikan satu tekanan untuk mencapai kejuaraan. Mereka sanggup melakukan apa saja bagi memastikan kemenangan masing-masing. Tekanan ini menyebabkan ‘ego’ dan ‘superego’ tidak lagi berperanan. ‘Id’ mahukan kemenangan dan ‘id’ melakukan apa saja untuk memastikan kemenangan.

Ini diterjemahkan apabila pasangan penari ini meluahkan perasaan marah, tidak puas hati dan sakit hati terhadap pasangan masing-masing tanpa toleransi dan ihsan. Dalam satu program yang berkonsep sama baru-baru ini, si suami secara selamba mengutuk dan menceritakan kelemahan isterinya di hadapan kamera!

Kebanyakan pasangan peserta program adalah pasangan suami isteri yang masih muda dan baru saja melayari alam perkahwinan. Pasangan muda ini masih lagi dalam proses mengenali hati budi dan masih dengan harapan yang manis terhadap alam perkahwinan.

Namun pertengkaran dan pertelingkahan mereka untuk mencapai kesempurnaan gerak tari ini telah mendedahkan rupa sebenar pasangan masing-masing. ‘Id’ yang terdedah telah menonjolkan kelakuan, tingkah laku dan emosi sebenar pasangan masing-masing. Keadaan ini tentunya mengundang rasa keliru, sedih dan kecewa sehingga mereka tidak mahu menerima personaliti sedemikian lantas terjadilah perpisahan.

Adalah sangat malang bahawa pasangan penari program ini terpaksa memasuki episod yang menyedihkan dan tidak perlu dalam hubungan mereka. Dalam perkahwinan, tidak pernah ada isu kecil. Setiap tutur kata, setiap gerak dan langkah mempunyai kesan besar. Sejak dari awal, mereka sebenarnya tidak patut bertengkar atas perkara tidak ada kaitan langsung dengan rumah tangga mereka.

Dulu, kita tidak pernah terfikir bahawa akan wujud satu program televisyen di luar lingkungan norma dan budaya masyarakat kita. Kita tidak pernah terfikir akan adanya program dengan persembahan yang kurang tertib - melompat dan meloncat di kalangan pelakunya.

Selama ini, kita mungkin tidak pernah membayangkan akan dihidangkan dan menikmati program televisyen dengan episod suami dan isteri marah memarahi, kutuk mengutuk dan aib mengaibkan antara satu sama lain!

Mungkin inilah yang dikatakan realiti sebuah program realiti. Namun, harus diingat program realiti tidak mendukung prinsip realiti sebenar kerana ia sering dimodifikasi dengan elemen sensasi serta konflik untuk memancing penonton dan iklan. Pesertanya sering diletakkan dalam situasi ‘eksotik’ dan ‘luar biasa’ yang kemudian dirakamkan penerbit ‘off screen’ dan sekali lagi dimanipulasi melalui suntingan dan teknik.

Program realiti bukan benar-benar realiti. Realiti sebenar ialah apabila seseorang bernikah, suami dan isteri menjadi satu bahagian. Pernikahan bagaikan pakaian kepada mereka. Fungsi pakaian menutup aurat. Ini bererti suami dan isteri harus menutup aib pasangan.

* Penulis adalah pensyarah Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media UiTM Melaka.

TGNA Saran Guna Al-Quran Sepakatkan Pakatan Rakyat

Ambil pedoman Al Quran sepakatkan Pakatan

KOTA BHARU, 18 Dis: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyeru anggota konvensyen Pakatan Rakyat mengambil pedoman dari falsafah yang ditonjolkan Islam menerusi al-Quran bagi menjaga kesepakatan hubungan dalam Pakatan Rakyat.

Tuan Guru juga seterusnya berkata, bersesuaian dengan Islam agama perpaduan, anggota Konvensyen Pakatan Rakyat perlu meletakkan keagamaan sebagai asas dalam menguruskan Pakatan.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan harapan kepada perwakilan Konvensyen Ke-2 Pakatan Rakyat yang bakal berlangsung pada 19 di Kepala Batas, Pulau Pinang.

2000 perwakilan dan pemerhati dari PAS, PKR dan DAP akan menyertai konvensyen yang akan diadakan di Dewan Millenium Kepala Batas bermula jam 8.30 pagi hingga malam itu.

Konvensyen ini dijangka mempersembahkan cerita kejayaan Pakatan Rakyat dalam mentadbir beberapa negeri di samping merancang bersama persiapan menghadapi pilihan raya.

“Anggota konvensyen perlu mengambil pedoman daripada falsafah al-Quran itu sendiri sebagai penghubung penyelesaian ummah di samping meletakkan asas keagamaan teratas dalam menguruskan Pakatan Rakyat,”ujarnya lagi.

Beliau seterusnya berkata, Allah telah menciptakan manusia dalam sifat yang berbeza.

Sebagai contoh katanya, 10 manusia yang diciptakan Allah, didapati 10 kepala (pemikiran) yang bebeza.

“Bagaimanapun, rupa yang berbeza dan pendapat yang berbeza itu tidak akan memberi masalah sekiranya ia berpandukan ajaran Islam dan al-Quran, kerana Islam itu untuk semua,” ujarnya lagi.

Katanya, manusia akan selamat kehidupan mereka dunia dan akhirat sekiranya mengikut kehendak Islam yang syumul.

BERIKUT KENYATAAN PENUH NIK ABDUL AZIZ

KENYATAAN RASMI TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ NIK MAT

Harapan Konvensyen PR ke-2: Islam sebagai asas

Bersempena dengan Konvensyen Pakatan Rakyat Ke-2 pada 19 di Kepala Batas, Pulau Pinang ini, semua pimpinan dan perwakilan hendaklah mengambil pedoman dari falsafah kesepakatan menurut Islam, iaitu mengutamakan peri pentingnya menjaga hubungan sesama anggota di dalam Pakatan Rakyat.

Ia juga bersesuaian dengan keutamaan ajaran Islam sebagai agama perpaduan, maka Konvensyen Pakatan Rakyat perlu meletakkan keagamaan sebagai asas dalam menguruskan kesepakatan politik.

Pimpinan dan perwakilan parti-parti Pakatan Rakyat––PAS, KEADILan dan DAP––yang menghadiri konvensyen itu nanti perlulah mengambil pedoman daripada maksud al-Quran yang sewajarnya dijadikan rujukan dan penghubung di dalam penyelesaian permasalahan ummah. Justeru ajaran Islam dan asas-asas keagamaan dapat dijadikan rujukan utama dalam menguruskan kesepakatan hubungan antara parti-parti Pakatan Rakyat.

Bagi PAS, amat meyakini bahawa Allah telah menciptakan manusia dalam sifat yang berbeza-beza. Misalnya, sepuluh manusia yang diciptakan Allah, didapati sepuluh kepala (pemikiran) yang bebeza. Bagaimanapun, perbezaan itu tidak akan memberi masalah sekiranya ia berpandukan ajaran Islam dan menjadikan al-Quran sebagai panduan, kerana Islam itu untuk semua kaum. Firman Allah SWT (surah Ali-Imran ayat 103):

Bermaksud: “...dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara...”

Sewajarnya juga kita mengambil pengajaran dari sabda Nabi Muhammad SAW:

Maksudnya: “Janganlah saling benci membenci, saling iri hati dan saling membuat keracunan. Jadilah hamba-hamba Allah yang saling bersaudara, dan tidak boleh seorang Muslim menghindari saudaranya lebih dari tiga hari.”

Demikian lagi, firman Allah SWT (surah al-Maidah ayat 48):

Maksudnya: “Bagi tiap-tiap umat yang ada di antara kamu, Kami jadikan (tetapkan) suatu Syariat dan jalan agama (yang wajib diikuti oleh masing-masing) dan kalau Allah menghendaki nescaya Dia menjadikan kamu satu umat (yang bersatu dalam agama yang satu), tetapi Dia hendak menguji kamu (dalam menjalankan) apa yang telah disampaikan kepada kamu. Oleh itu berlumba-lumbalah kamu membuat kebaikan (beriman dan beramal soleh). Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya, maka Dia akan memberitahu kamu apa yang kamu berselisihan padanya”

Oleh itu, atas nama kesepakatan politik yang berpandukan hubungan antara parti di dalam Pakatan Rakyat yang mengutamakan asas-asas keagamaan hendaklah bersetuju dan bekerjasama di dalam setiap perkara yang memberi manfaat bersama untuk ummah di Malaysia hari ini. Sehubungan itu, saya yakin manusia akan selamat sepanjang hidup mereka di dunia dan sejahtera di akhirat kelak sekiranya mengikut kehendak Islam yang syumul.

Selamat berkonvensyen, semoga berjalanlah ia dengan keberkatan Allah SWT.

TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ NIK MAT,
Al-Mursyidul Am PAS.
Kota Baharu, Kelantan.
12 Muharam 1432H/18 Disember 2010M.


Boikot Sidang Parlimen, Kaji Implikasinya Dahulu

Pakatan diminta boikot sesi Parlimen dipengerusi Pandikar

KUALA LUMPUR, 18 Dis — Pakatan Rakyat disyor timbang kemungkinan memulau persidangan Dewan Rakyat sesi akan datang yang dipengerusikan Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia (gambar) ekoran penggantungan empat wakilnya Khamis lalu.

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad bercadang mengemukakan saranan itu kepada kepimpinan Pakatan Rakyat bagi menyampaikan “mesej protes yang keras” kepada Pandikar agar tidak bertindak bias selaku ketua Dewan Rakyat dan sewenang-wenangnya “membuli” wakil rakyat pembangkang.

Lazimnya perjalanan Dewan Rakyat dipengerusikan secara bergilir-gilir oleh speaker dan dua timbalannya.

Dua timbalannya merupakan anggota Dewan Rakyat yang dipilih dalam pilihan raya umum lalu.

Katanya, cadangan itu hanya membabitkan mana-mana sesi yang dipengerusikan oleh Pandikar.

“Saya akan mencadangkan kepada kepimpinan Pakatan Rakyat, kemungkinan ketika konvensyen Ahad ini (esok) atau pada mesyuarat Pakatan akan dating . . . kita kena menyampaikan mesej yang tegas kepada Tan Sri Pandikar agar wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat tidak dibuli,” kata beliau.

Yang Dipertua PAS Shah Alam ini menyampaikan idea itu ketika berceramah di Puchong semalam.

Ketika dihubungi, Khalid berkata, apa yang berlaku pada hari-hari terakhir sidang Dewan Rakyat terbaru menunjukkan ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat seolah-olah dibuli dan tidak dihormati sebagai barisan yang mempunyai satu pertiga kerusi di Parlimen.

Dewan Rakyat akan bersidang semula mulai awal Mac depan di sebalik spekulasi bahawa pilihan raya umum akan diadakan awal tahun depan.

“Mereka kena ingat Pakatan Rakyat ada satu pertiga kerusi di Parlimen . . . tapi mereka nak buli, nampak jelas Speaker pilih kasih kepada BN dengan kenyataan-kenyataan sinis seperti 'bercita-cita mahu ke Putrajaya . . . kata-kata ini tidak harus keluar daripada seorang speaker,” kata Khalid yang menegaskan Pandikar selaku Speaker Dewan Rakyat perlu bertindak berkecuali demi integriti Parlimen.

Oleh itu kata Khalid, beliau berharap Dewan Rakyat mempunyai seorang speaker yang benar-benar adil kepada semua parti.

“Kita memerlukan seorang speaker yang boleh memastikan perjalanan Dewan Rakyat yang adil dan dengan baik,” katanya.

Pakatan Rakyat juga bercadang mengambil tindakan ke atas Pandikar dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazi Aziz ekoran penggantungan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Karpal Singh, R Sivarasa dan Azmin Ali.

Bagaimanapun menurut Nazri, cadangan tindakan mahkamah terhadap Pandikar tidak akan berjaya.

Nazri, menteri yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal Parlimen, yakin sekiranya perkara itu dibawa ke mahkamah ia akan ditolak oleh mahkamah kerana Parlimen mempunyai “kekuasaan” yang tersendiri.

Dewan Rakyat pada Khamis lalu meluluskan usul menggantung Anwar (PKR-Permatang Pauh) daripada menghadiri persidangan selama enam bulan kerana membuat kenyataan tidak benar yang mengaitkan konsep 1Malaysia dengan kempen One Israel.

Turut digantung enam bulan ialah tiga lagi anggota Parlimen pembangkang, iaitu Karpal, Sivarasa (PKR-Subang) dan Azmin (PKR-Gombak) kerana menghina dewan.

Pandikar mempengerusikan sesi yang menyaksikan keempat-empat mereka digantung. -TMI

Ulasan GB

Ia mungkin satu cadangan yang baik tetapi kena kaji implikasinya sebab ia sama sekali tidak akan menghalang persidangan dewan rakyat dijalankan dan apa-apa rang undang-undang dibentangkan untuk pindaan. Jika itu berlaku bererti apa saja rang undang-undang yang dibentang akan diluluskan tanpa sebarang bantahan dari PR.

Kedua, ia akan dijadikan oleh UMNO BN untuk melakukan backfire semula kepada PR semasa kempen pilihanraya, bahawa, anggota parlimen PR makan gaji buta.

[Video] Motosikal Unik Dijual RM172,452

MIAMI - Sebuah motosikal yang digerakkan program komputer seperti dalam filem sains fiksyen, Tron: Legacy kini direalisasikan ke dunia nyata oleh pembuat motosikal, Parker Brothers Choppers yang beribu pejabat di Florida, Amerika Syarikat (AS), lapor sebuah akhbar semalam.

Motosikal yang dikenali sebagai Light Cycle itu sepanjang 2.43 meter, lebar 58.4 sentimeter dan seberat 215 kilogram. Ia boleh digunakan di atas jalan raya biasa dan mampu mencecah kelajuan sehingga 193 kilometer sejam.

Syarikat Parker Brothers Choppers menyatakan pihaknya hanya menghasilkan lima buah Light Cycle yang ditawarkan pada harga AS$55,000 (RM172,452) seunit.

Pengurus Operasinya, Jeff Halverson memberitahu ia menggunakan enjin TL1000R.

"Empat unit sudah dijual dan hanya sebuah lagi yang tinggal," kata Halverson.

Terdapat sambungan komputer tablet iPad yang membolehkan statistik tunggangan dimuat turun daripada komputer yang ada pada motosikal itu.

Gambar motosikal itu boleh dilihat di laman web YouTube.

Populariti motosikal itu di laman tersebut telah menarik perhatian syarikat perfileman Disney dan penerbit filem Tron: Legacy yang mahu menggunakan Light Cycle dalam acara promosi filem berkenaan. - Agensi5 Leaks Lagi Muncul Selepas WikiLeaks

OpenLeaks, Brussels Leaks, TradeLeaks, Balkan Leaks, IndoLeaks beroperasi

Gambar: ASSANGE menunjukkan kertas mahkamah mengizinkannya dibebaskan atas ikat jamin di Mahkamah Tinggi, London.

LONDON: Web pembocor maklumat, WikiLeaks, kini menjadi inspirasi kepada orang lain untuk turut mewujudkan portal yang menjalankan fungsi sama seperti Julian Assange.

Amerika Syarikat dan pihak berkuasa lain sudah bertindak bagi menghukum WikiLeaks dan Assange atas penyiaran beribu-ribu kabel diplomatik yang memalukan Washington kerana mencetuskan pelbagai perbahasan mengenainya di seluruh dunia.

Assange yang mengasaskan WikiLeaks pada 2006 baru dibebaskan daripada tahanan di London selepas dibenarkan ikat jamin berhubung kes pencabulan wanita di Sweden.

Ketika diwawancara majalah Forbes, beliau berkata: “Memang benar, bukan mudah untuk melakukannya tetapi kami akan rasa dibantu jika lebih ramai orang terbabit dalam industri ini.”

Hasilnya, sejak beberapa minggu lalu, lima lagi web berteraskan misi membocor maklumat wujud iaitu OpenLeaks, Brussel Leaks, TradeLeaks, Balkan Leaks dan IndoLeaks.

OpenLeaks diwujudkan oleh bekas pembantu Assange, Daniel Domscheit-Berg. Web itu masih belum ada apa-apa kandungan kecuali logo berbunyi ‘Coming Soon.’
Domscheit-Berg enggan membincangkan sebab membuka portal baru tetapi menuduh WikiLeaks keluar daripada misi asal.
Domscheit-Berg berkata, OpenLeaks sudah ada di Twitter dan memulakan tugas awal 2011.

Brussels Leaks pula sudah ada laman web dan Twitter bertujuan mendedahkan perkara tersembunyi dalam sistem Kesatuan Eropah (EU).

“Ianya bertujuan mendedahkan maklumat penting kepada umum. Itulah sebabnya kami akan ‘senyap’ untuk beberapa minggu,” kata laman web itu.

Web TradeLeaks sudah ditonton 60,000 kali beberapa jam selepas dilancarkan bertujuan membocorkan maklumat perniagaan. Ia diasaskan oleh Ruslan Kogan, pemilik perniagaan elektronik Australia, Kogan Technologies.

Balkan Leaks pula dibentuk oleh Atanas Chobanov, seorang ekspatriat Bulgaria di Paris, bertujuan mempromosi ketelusan dan memerangi rasuah di rantau Balkan.

Pengguna boleh menghantar dokumen ke laman itu menerusi sistem rahsia yang hanya disiarkan kepada umum selepas disahkan. Moto organisasi itu ialah ‘Rantau Balkan tiada lagi rahsia.’

Laman IndoLeaks sudah menyiarkan laporan bedah siasat tragedi negara pada 1965 yang dianggap dokumen kontroversi, lapor akhbar Jakarta Post.

Ia juga menyiarkan dokumen sensitif mengenai perbincangan Timor Leste pada 1975 antara bekas Presiden Indonesia, dengan bekas Presiden Amerika, Gerald Ford. – Agensi

Amerika Bakal Ada Presiden Gay

AS bakal ada presiden gay

Gambar: JIMMY CARTER

WASHINGTON - Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS) ke-39, Jimmy Carter percaya bahawa negara itu bakal mempunyai seorang presiden homoseks pada masa hadapan, lapor sebuah akhbar semalam.

Beliau dalam sebuah wawancara bersama laman web Big Think memberitahu bahawa seluruh penduduk AS kini bersedia untuk memilih seorang presiden gay.

"Saya tidak pasti mengenai pilihan raya yang akan datang (pengundi memilih seorang presiden gay)," katanya.

"Namun, saya fikir dalam waktu terdekat kerana kita mula menyedari bahawa homoseksual adalah sama seperti berdepan dengan hal berkaitan kaum," tambahnya.

Menurutnya, penduduk negara ini sudah menyesuaikan diri untuk menerima seorang presiden yang mungkin wanita.

Beliau berkata, apa yang jelas, penduduk AS kini sudah menerima seorang presiden berkulit hitam dan mungkin seorang gay pada masa depan. Carter telah menjadi presiden dari tahun 1977 hingga 1981.

Barack Obama merupakan Presiden AS kulit hitam yang pertama di AS dan negara itu turut mempunyai seorang presiden yang berstatus bujang iaitu James Buchanan yang memerintah dari 1857 hingga 1861. - Agensi

Bas Wanita Elak Gangguan Seksual

Tidak perlu himpit lelaki

KUALA LUMPUR: Kebanyakan penumpang terutamanya wanita mahu perkhidmatan bas khas untuk wanita, Rapid Bas Wanita dilanjutkan selepas tamat tempoh percubaan 31 Disember ini berikutan memberi kemudahan dan keselesaan kepada mereka.

Tinjauan Harian Metro selepas dua minggu perkhidmatan bas khas itu beroperasi mendapati rata-rata penumpang amat berpuas hati dengan inisiatif Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn Bhd (RapidKL) memperkenalkan bas khas itu di Lembah Klang, mulai 1 Disember lalu.

Pekerja swasta, Nur Ain Zolkefli, 25 berkata pendekatan RapidKL itu tepat pada masanya bagi menjamin keselamatan wanita dan berharap perkhidmatan itu diperluaskan di lebih banyak lagi laluan. “Ia memberi keselesaan dan boleh mengelak berlaku gangguan seksual terhadap penumpang wanita terutama dalam keadaan sesak pada waktu puncak.

“Bas ini lebih selesa kerana wanita tidak perlu lagi berhimpit dengan lelaki namun diharapkan selepas tempoh percubaan, perkhidmatan ini akan diteruskan,” katanya.

Bagi Norliana Zulkarnain, 24, kemudahan khas itu amat dialu-alukan dan dijangka menghindarkan penumpang wanita daripada menjadi mangsa kejadian tidak diingini seperti ragut dan cabul. Malah, katanya, dengan adanya bas yang khusus untuk kaum wanita, peluang warga emas, wanita mengandung dan yang membawa anak kecil mendapat tempat duduk lebih cerah. “Bas khas untuk penumpang wanita ini adalah langkah yang baik terutama dalam mengurangkan risiko wanita menjadi sasaran gangguan seksual dan kecurian,” katanya.

“Diharap RapidKL dapat menimbangkan untuk menyediakan perkhidmatan khas ini untuk laluan malam atau laluan terakhir,” katanya.

Bagi seorang penumpang, Mohd Akmal Nordin, 30, bas khas itu langkah tepat bagi mengurangkan risiko wanita menjadi mangsa gangguan seksual dan penyeluk saku. “Ia memberi kelebihan kepada wanita kerana mereka tidak perlu bimbang bersentuhan dengan berlainan jantina. Begitu juga lelaki kerana tak semua antara kami selesa jika terpaksa berhimpit dengan wanita,” katanya. Sementara itu, jurucakap Syarikat Prasarana Negara Berhad (Prasarana) berkata, sehingga kini sambutan yang diterima orang ramai berkaitan perkhidmatan bas berkenaan amat menggalakkan selain menerima maklum balas positif terutamanya penumpang wanita.

“Kami akan memantau perkhidmatan bas hingga tempoh percubaan iaitu 31 Disember ini tamat sebelum memutuskan sama ada meneruskan perkhidmatan berkenaan atau tidak,” katanya.

“Selain itu, kami juga akan pertimbangkan untuk memperluaskan perkhidmatan di lebih banyak laluan bergantung kepada keperluan orang ramai,” katanya.

Tempoh percubaan Rapid Bas Wanita dilaksanakan sebulan bermula 1 Disember lalu dengan melalui tujuh laluan utama pengguna. Dua bas tambahan disediakan masing-masing bagi perkhidmatan pada pagi bermula jam 6.45 hingga 7.30 pagi serta petang pada jam 6 hingga 6.45 petang setiap hari. Perkhidmatan pada pagi membabitkan laluan U1 iaitu Hab Pinggiran Batu Caves; U8 (Hab Damansara Damai); U22 (Hab Sri Nilam); U40 (Hab Terminal Kajang); U60 (Hab Puchong Utama); U80 (Hab UiTM Shah Alam) dan U81 (Hab Subang Suria). Pada petang, bas akan melalui U1 (Hab Medan Pasar); U8 (Hab Medan Pasar); U22 (Hab Jalan Hang Lekiu); U40 (Hab Pasar Seni); U60 (Hab Pasar Seni); U80 (Hab Pasar Seni) dan U81 (Hab Pasar Seni).

Pelacuran Dan Amalan "Sugar Daddy" Meluas Di IPT

Cegah segera pelacuran di universiti

Angkatan Siswi Dinamis UKM (AKSIS) terpanggil untuk membicarakan isu hangat siswi-siswi di institusi pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA/S) yang didapati melacur dan perihal menyimpan 'sugar daddy'. Masakan bau bangkai gajah dapat ditutup. Gambar Fail

Tidak dapat tidak, setiap hari kita dapat membaca sama ada di akhbar-akhbar rasmi mahupun di media-media tidak rasmi di alam maya , yang menyebut tentang kegiatan pelacuran yang dilakukan oleh golongan siswi IPT-IPT tempatan, tidak kira awam mahupun swasta.

Isu ini kembali hangat apabila ADUN Tanjung Batu, Datuk Hamisa Samat meminta Kementerian Pengajian Tinggi beri perhatian serius kepada masalah aktiviti pelacuran di kalangan mahasiswi kerana ia menjejaskan nama baik IPT, selain menyelamatkan masa depan golongan yang terlibat.

AKSIS jelas terpanggil untuk menyatakan dengan tegas atas apa alasan sekali pun kegiatan melacur ini adalah haram. AKSIS juga percaya permasalahan ini timbul apabila di kalangan pengurusan universiti dan pihak berkuasa serta kerajaan tidak tegas dan menyebabkan hari ini, kegiatan pelacuran ini baik secara sukarela atau terpaksa makin membiak.

AKSIS percaya semua kegiatan ini berpunca daripada hasil pulangan yang lumayan. Lebih-lebih lagi ada tangan-tangan yang menjadi 'ejen' untuk melakukan urusaniaga yang jijik sebegini.

AKSIS kecewa kerana status siswi yang sedang berada di pusat pengajian tinggi maka menyebabkan harga diri yang ditawarkan akan menjadi lebih tinggi.

Kita yakin harga yang ditawarkan semakin tinggi berdasarkan ilmu akademik. Ditambah lagi kalau ada rupa paras maka semakin mahal harga lacuran mereka.

AKSIS juga kecewa kerana seandainya di peringkat pendidikan tertinggi mula disaluti kegiatan melacur maka tidak mustahil sedikit masa lagi makin ramai yang terjebak dalam kegiatan pemerdagangan orang ini.

Dengan status mereka yang berpendidikan tinggi, bertopengkan pelajar di pusat pengajian tinggi, masyarakat sudah terpedaya dengan helah mereka maka jangan terkejut sekiranya selepas tamat pengajian, melacur ini menjadi kerja sampingan mereka.

Sistem 'perniagaan' mereka akan lebih bersistematik kerana mereka berselindung dengan kerjaya yang sah, mempunyai jawatan dan berpendapatan tetap.

AKSIS berpandangan jelas bahawa inilah natijahnya sistem pendidikan negara yang berorientasikan kepada peperiksaan dan pasaran kerja tanpa mengambilberat ajaran agama yang menyebabkan fenomena pelacuran ini akan berterusan dan makin berpengaruh tanpa dapat disekat.

AKSIS juga berpandangan jelas pelacuran dan amalan menyimpan 'sugar daddy' di kalangan pelajar IPT perlu dibersihkan segera.

Program pemutihan perlu dilakukan segera kerana gelaja pelacuran ini tidak mustahil akan melibatkan pekerja universiti kerana golongan ini adalah mereka yang berhubungan dengan siswa-siswi setiap hari. Jalan mudah untuk mendapat gred yang baik, serahkan diri anda kepada pensyarah!

AKSIS UKM di bawah Gabungan Mahasiswa UKM (GMUKM) jelas menjunjung Falsafah Universiti Kebangsaan Malaysia yang jelas menekankan paduan antara iman kepada Allah dengan ilmu yang bermanfaat serta gabungan antara teori dengan amal adalah dasar utama bagi perkembangan ilmu.

Seharusnya ilmu yang tinggi mampu mendidik dan menjadi benteng untuk mengawal maruah bukannya dijadikan batu loncatan untuk mencari pendapatan lumayan dengan kerja-kerja haram seperti pelacuran ini.

AKSIS juga dengan ini menyeru pihak pentadbiran IPT-IPT awam mahupun swasta, ahli-ahli Majlis Perwakilan Mahasiswa (MPM), badan-badan pelajar yang berauthoriti serta orang perseorangan khususnya yang terlibat dan berhubungan dengan kampus-kampus setiap hari agar bersama-sama memantau gejala yang hari demi hari merosakkan nusa, bangsa dan negara ini.

Bersama-sama kita mencegah dan membanteras aktiviti tidak bermoral ini. Laporkan kepada pihak berkuasa sekiranya anda mendapati rakan-rakan anda terlibat dengannya.

Wanita Koma Ditikam 19 kali, Disimbah asid

Bayi dalam kandungan maut

NURAIN ASHIKIN yang menjadi mangsa tikaman 19 kali dan melecur disimbah asid.

ULU TIRAM: Seorang wanita yang mengandung enam bulan koma manakala bayi dalam kandungannya meninggal dunia selepas dia ditikam bertubi-tubi serta disimbah cuka getah dalam kejadian di rumahnya di Kampung Sungai Redan, di sini pagi kelmarin.

Mangsa kini dalam keadaan kritikal dan dirawat di Unit Rawatan Intensif Hospital Sultan Ismail (HSI), Johor Bahru berikutan cedera di bahagian perut, selain melecur di muka, belakang badan, tangan dan kaki.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.15 pagi itu, mangsa, Nurain Ashikin Jemedi, 17, didatangi seorang lelaki berusia 42 tahun yang kemudian secara tiba-tiba menikam mangsa sebelum menyimbah cuka getah ke seluruh badan mangsa.

Difahamkan, ketika kejadian mangsa berada bersama adik perempuannya berusia 13 tahun dan anak saudaranya berusia 2 tahun, manakala ibunya keluar menoreh getah di kawasan berhampiran rumah mereka.

Suspek dikatakan menyerbu masuk rumah mangsa sebelum menendang pintu biliknya dan menyerang mangsa dengan menikamnya sebanyak 19 kali.

Mangsa cuba melarikan diri ke bilik air, namun suspek mengejar mangsa serta menyimbahnya dengan cuka getah menyebabkan mangsa terjatuh dan pengsan.

Adik mangsa yang berada di tempat kejadian menelefon kakak mereka bagi memaklumkan kejadian itu yang kemudian membuat laporan di Balai Polis Ulu Tiram.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Deputi Superintendan Muhammad Shamsuddin, ketika mengesahkan kejadian berkata, suspek ditahan selepas menyerah diri sejurus kejadian.

Katanya, siasatan awal mendapati motif kejadian dipercayai berpunca akibat cemburu selepas mangsa yang mengenali suspek sejak berusia 12 tahun, dikatakan keluar bersama lelaki lain.

“Anak dalam kandungan mangsa meninggal dunia akibat terkena tikaman suspek, malah mangsa juga kini koma dan hampir seluruh badannya termasuk bahagian muka melecur akibat disimbah asid.

“Suspek kini direman sehingga 21 Disember ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 307/326 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh dan menyebabkan kecederaan,” katanya di sini, semalam.

Sementara itu, kakak mangsa, Zuraidah Jemedi, berkata dia dan keluarganya tidak menyangka kejadian itu boleh menimpa adiknya.

“Kami dan tidak menyangka suspek boleh berkelakuan sebegitu. Suspek memang baik dengan keluarga kami, malah dia turut ada hati dengan Ain,” katanya. -BH


[Bergambar] Islam Semakin Bersinar Di Eropah

Beratus-ratus masjid baru dibina ketika banyak gereja terbiar

Benua Eropah yang menjadi antara lubuk sentimen Islamfobia yang dihangatkan lagi dengan rentetan cubaan serangan terbaru di Britain, baru-baru ini, sebaliknya semakin diterangi sinar Islam menerusi projek pembinaan beratus-ratus masjid baru. Setakat ini, di Britain saja ada sebanyak 1,500 masjid manakala 10 di Perancis, lapan di Sweden, empat di Hungary dan dua di Russia termasuk Masjid Qolsharif di Tatarstan yang menjadi masjid terbesar Eropah pada masa ini.

Projek pembinaan masjid baru dari Jerman ke Sepanyol dan Britain, sekaligus membuktikan keberanian masyarakat Muslim menonjolkan identiti sebenar mereka, tanpa perlu rasa takut mahu pun terancam dengan perkembangan di sekeliling mereka. Lebih menarik, jika dulu mereka terpaksa secara rahsia menunaikan solat di bilik gelap di bahagian paling bawah bangunan kerana bimbang dicemuh, keadaan sekarang sebaliknya. Mereka yang kebanyakannya golongan pendatang dari Turki dan Afrika Timur, bukan setakat berani keluar masuk masjid, malah bekerjasama mengumpul dana dan bersatu hati menghadapi sebarang dugaan bagi memastikan masjid yang diingini dapat menjadi satu realiti.

Malah, seperti dilaporkan media Barat baru-baru ini, kehadiran kubah masjid terbesar di Jerman misalnya, semakin menenggelamkan menara gereja petunjuk keyakinan baru ke atas Islam ketika gereja pula semakin terbiar di negara Eropah itu.

Di Jerman saja, sehingga 184 masjid baru kini dalam proses pembinaan termasuk di daerah Kreuzberg, Berlin. Keadaan jauh berbeza jika dibandingkan bertahun-tahun lalu apabila 180 rahib kumpulan Katolik Sisters of the Divine Savior diibaratkan sebagai nadi di bandar itu. Malangnya, hari ini mereka cuma tinggal 8 orang. Setiap minggu, purata 150 penganut Roman Katolik menghadiri perhimpunan di Gereja Liebfrauen berbanding kira-kira 3,000 Muslim memenuhi Masjid Yavuz-Sultan-Selim. Sejak pembukaannya pada 1995, kehadiran kedai dan pusat belia Muslim menjadi ‘besi berani’ bagi kalangan penduduk Islam.

Di sekitar Eropah, Islam yang juga agama paling pesat berkembang, semakin ketara dan jelas kewujudannya berbanding satu ketika dulu apabila ia diamalkan secara senyap-senyap. Perubahannya bukan menyentuh aspek seni bina pada bandarnya, tetapi juga nilai sosial masyarakat setempat. Dalam apa dirujuk sebagai lambang integrasi Muslim, fenomena kemunculan ketara Islam ini turut dilihat sebagai bukti yang dunia Islam jelas mengancam budaya Kristian Eropah.

“Masyarakat Muslim sudah berani keluar menonjolkan diri mereka yang sebenarnya,” kata Claus Leggewie, pakar Sains Politik Universiti Giessen, Jerman.

Kenyataannya itu berdasarkan kajiannya mengenai evolusi landskap dan binaan masjid di Jerman.

“Menerusi projek pembinaan masjid yang besar sedemikian, mesej yang mahu disampaikan (umat Islam) adalah kami di sini. Kami mahu menjadi sebahagian landskap simbolik Jerman. Kami ada di sini dan akan terus kekal di Jerman,” kata Leggewie.

Pembinaan masjid besar dari Cologne, Jerman sehingga ke Amsterdam (Belanda) dan Seville, Sepanyol, berdepan bantahan keras penduduk dan pemimpin tempatan yang mendakwa ia lubuk menghasilkan pengganas. Lebih menyedihkan, apabila ada kalangan umat Islam yang meragui pembinaan masjid itu. Ini dibuktikan dengan kenyataan ahli keluarga dua suspek keganasan di Glasgow, Scotland yang mendakwa suspek itu dilatih menjadi radikal oleh kumpulan pendakwah Tablighi Jamaat (Jemaah Tabligh) kumpulan sama yang sedang hebat memperjuangkan hak bagi pembinaan kompleks Masjid Besar London di tanah seluas 18 ekar. Malah, pembinaannya berhampiran stadium Olimpik 2012, juga bakal mencatat sejarah sebagai masjid terbesar Eropah.

Kewujudan bangunan seumpamanya jelas berbeza daripada ruang bawah tanah gelap dan kecil yang menjadi tempat jemaah seperti Halif Kuzpinar menunaikan solat Jumaat, sejak 33 tahun lalu selepas dia berhijrah dari Turki ke kawasan di Frankfurt, Jerman. Siapa sangka, pergerakan Islam yang dianggotainya itu dapat membeli sebuah pasar raya di penempatan bandar Wiesbaden, di tengah Jerman.

“Di sini ada tempat letak kereta, pusat kanak-kanak dan untuk golongan belia. Kami mahu mewujudkan pusat setempat bagi membolehkan orang ramai melihat apa yang sebenarnya kami lakukan di sini,” kata Kuzpinar.

Berikutan kewujudan tempatnya sendiri, Mili Gorus sebuah pertubuhan hak asasi Islam Turki yang dipantau kerajaan Jerman, mahu memiliki sesuatu yang tidak pernah dikecapinya iaitu pengiktirafan rakyat di negara yang sudah menjadi tanah air mereka.

Namun, usaha murni itu berdepan bantahan keras. “Ia sepatutnya dijual sebagai sebuah pasar raya, bukannya masjid,” kata Wolfgang Kopp, pemilik pangsapuri di seberang premis itu.

Beliau bersama jiran lain, berjaya menghalang usaha menjadikan bangunan pasar raya itu kepada masjid, tetapi hanya untuk sementara waktu. Ini disebabkan, Perlembagaan Jerman jelas menyatakan semua agama boleh memiliki tempat ibadatnya sendiri. Sejak menjejakkan kaki di Jerman, golongan pendatang seperti Kuzpinar, terpaksa bersolat di bilik gelap yang menjadi simbol kegelapan masyarakat Islam yang tersepit di antara kebebasan mengamalkan agama serta budaya masyarakat setempat di negara yang menjadi tanah air mereka.

Kini, generasi ketiga yang semakin berjaya, saling berusaha dalam projek pembinaan masjid yang lengkap dengan menara. Jika 10 tahun lalu cuma wujud sebilangan kecil saja masjid, Jerman kini menyaksikan 159 masjid manakala 184 projek pembinaan masjid baru, mengikut Institut Arkib Islam Jerman.

Aachen, bandar Jerman yang didiami 257,000 penduduk di sempadan Belgium dan 9 peratus masyarakatnya beragama Islam, baru saja memberi kelulusan pembinaan masjid besar.

“Ia petanda yang masyarakat Muslim menjadi sebahagian anggota penting masyarakat,” kata Datuk Bandarnya, Jurgen Linden.

Kata-katanya terbukti benar apabila Islam yang ingin ditonjolkan sebagai agama pengganas, sebaliknya semakin hari semakin mendapat tempat di hati ramai anggota masyarakat – tanpa perlu kempen besar-besaran mahupun mencela agama lain yang sudah bertapak kukuh di negara Eropah terbabit.

Hasil kerjasama dan kesabaran di kalangan Muslim sudah cukup menjadi bukti keagungan Islam sebagai agama keamanan dan kemunculan kubah masjid mengatasi menara gereja di Jerman hanyalah antara permulaan awal kebangkitan sinar Islam di bumi Eropah.

Hayati foto-foto masjid di bawah ini yang melambangkan kebangkitan Islam di Eropah:

Masjid Di England
Masjid Di Perancis
Masjid Di Switzerland


Masjid Di Jerman
Masjid Di Austria
Masjid Di Sepanyol
Masjid Di Netherlands
Masjid Di Albania
Masjid Di Kosovo
Masjid Di Greece
Masjid Di BulgariaMasjid Di DenmarkMasjid Di Ireland
Masjid Di NorwayMasjid Di SwedenMasjid Di FindlandMasjid Di ScotlandMasjid Di UkraineMasjid Di PortugalMasjid Di Russia
Selingan:

Surrounded by Muslims

Two business men seated on an airplane noticed a Muslim man sitting in front of them, one of the men says to the other with a wink, "I was going to go to Africa until I found out that half the country is Muslim so I don't want to go there".

The other man says, "We'll how about Saudi Arabia then?"

The first man says "No way, that place is loaded with those Muslims too."

The other man suggests a trip to the US but his companion says "The Muslims have spread out over the whole country every time I turn around there I bump into one."

The men are watching the Muslim, and can see that the Muslim man is fidgeting and getting kind of agitated about their conversation. The fellow who started the teasing decides to really get him mad and says "I really wanted to go to Pakistan but that place is crawling with Muslims"

At this the Muslim man has had it and finally turns around in his seat and sweetly says to the men, "Why don't you both go to hell? There's hardly any Muslims there!"