1 Mac 2014

[KISAH MASYARAKAT] Paksa Adik 12 Tahun Hidu Gam Sebelum Noda

Seorang remaja lelaki berusia 18 tahun layak digelar ‘setan’ apabila bukan saja memaksa adiknya berusia 12 tahun menghidu gam sebaliknya turut merogol kanak-kanak itu.

Ketika kejadian di rumah mereka di Ampang kira-kira jam 11 pagi kelmarin, hanya dua beradik berkenaan berada di rumah kerana ibu bapa mereka berusia lewat 40-an keluar bekerja.

Menurut sumber, mangsa yang sedang bersendirian di ruang tamu menonton televisyen mendakwa didatangi abangnya itu.

“Abang mangsa kemudian menunjukkan #kemaluannya menyebabkan adiknya itu ketakutan dan cuba melarikan diri namun berjaya dihalang abangnya itu.

“Mangsa dipaksa menghidu gam sebelum dirogol,” katanya.

Sumber itu berkata, selesai dirogol, mangsa diarah mandi sebelum bersiap untuk ke sekolah.

“Abang mangsa dilapor meninggalkan rumah sejurus kejadian manakala kesempatan itu digunakan mangsa untuk menghubungi ibunya mengadu mengenai kejadian yang menimpanya,” katanya.

Sehubungan itu, mangsa ditemani ibunya membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya.

Mangsa turut dirujuk di hospital berhampiran sebelum pemeriksaan doktor mendapati terdapat kesan luka pada kemaluan mangsa.

Katanya, abang mangsa yang menyedari keluarganya membuat laporan polis dikatakan sudah menghilangkan diri dan usaha mengesannya sedang giat dijalankan pihak berkuasa. -HM

PENGAJARANNYA

Penting didikan agama di peringkat awal kanak-kanak, baik lelaki atau perempuan. Ibu bapa perlu mengawasi ragam kanak-kanak apabila mereka telah meningkat remaja.

Papagomo Akan Terus Ditimpa Kehinaan Selagi Dia Tidak Bertaubat & Minta Maaf


Papagomo dinasihat bertaubat, dosa tak terampun jika tak minta maaf

Ketua Penerangan KEADILAN, Dr Muhammad Nur Manuty menasihatkan Wan Mohd Azri Wan Deris yang disahkan mahkamah sebagai pemilik blog Papagomo supaya segera bertaubat dan meminta maaf atas tindakanya memfitnah Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Muhammad ketika dihubungi menyatakan, walaupun mahkamah telah mengarahkan Wan Mohd Azri membayar RM800,000 sebagai ganti rugi atas tindakanya, namun hukuman itu hanya berlandaskan hukuman sivil.

Menurut Muhammad Nur, dosa yang dilakukan dengan memfitnah individu lain masih belum dikira selesai selagi individu tersebut tidak memohon maaf.

” Dosa fitnah ini berat, kesannya sangat besar lebih dari membunuh,’ kata Muhammad, Ketua Biro Pemahaman Dan Pemantapan Agama KEADILAN (BIPPA)

“Selagi individu tersebut belum minta maaf kepada orang yang difitnahnya, dosanya dianggap sebagai masih belum selesai.

“Menurut hukum Islam, dia perlu minta maaf dengan segera bagi melunaskan dosanya,” ujar bekas Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) itu lagi.

Muhammad Nur dalam pada itu melahirkan rasa gembira dan bersyukur dengan keputusan mahkamah yang akhirnya menyebelahi Anwar dan menasihatkan kepada orang ramai untuk mengambil iktibar.

“Alhamdullilah dengan keputusan tersebut.

“Semoga orang ramai mengambil iktibar bahawa budaya fitnah-memfitnah ini tidak sama sekali mendatangkan keuntungan, malah ianya hanya mendatangkan kerugian,” ujarnya. -KD

ULASAN GB

Papagomo setakat ini telah kalah dua kes di mahkamah, pertama dengan seorang ahli perniagaan, Abdul Razak Mohd Nor dan diperintahkan untuk membayar RM500,000 kepada ahli perniagaan tersebut. Baca SINI.

Semalam papagomo kalah lagi dan diperintahkan membayar RM800,000 kepada DS Anwar Ibrahim. Baca SINI.

Banyak lagi kes mahkamah sedang menunggu untuk menghukum papagomo. Sebelum ini GB ada mengulas dan "jangkaan" GB menjadi kenyataan di mana "precedent" yang ada memudahkan saman-saman lain terhadap papagomo.

GB sudah tulis sebelum ini bahawa: "papagomo pasti binasa". Hukum Kebenaran dan Keadilan sendiri akan menghukum orang yang memfitnah.

Sekarang beliau tidak boleh lari lagi. Fakta sudah jelas. Mahkamah sudah putuskan papagomo itu ialah Wan Muhammad Azri.

"Precedent" ini akan memudahkan saman-saman yang lain terhadap papagomo terutama saman-saman daripada Husam Musa dan Anwar Ibrahim.


Diantara kes-kes yang menunggu ialah saman dari Husam Musa, Rafizi Ramli, Lim Guan Eng, AJK Pemuda MCA, Chong Sin Woon, bekas isterinya Bellina Omar Sharifuddin Chin dan banyak lagi.

Sekalipun beliau cuba untuk mendapat perlindungan dari para menteri dan polis sendiri, namun ia sesekali tidak akan dapat menyelamatkan beliau dari dihukum dengan Hukum Kebenaran dan Keadilan.


Ulasan GB sebelum ini:

Enggang sama enggang, pipit sama pipit - "seorang penjenayah saja yang akan bersama penjenayah yang lain"..

Menteri-menteri termasuk Najib tersenyum riang seolah-olah berbangga dapat bergambar dengan penjenayah yang bernama papagomo itu. Kerana papagomo banyak membantu mereka dan UMNO dalam kerja-kerja menabur fitnah terhadap Anwar dan pakatan Rakyat.

Apatah lagi hampir kesemua menteri-menteri berkenaan adalah terdiri mereka yang buta IT. Jadi dilihatnya "kepakaran" papagomo menggunakan IT menghasilkan tulisan dan video fitnah bagi memburukkan pembangkang sebagai satu aset berguna untuk mereka.

Hukum kebenaran dan keadilan tetap berjalan. Papagomo PASTI hancur binasa walaupun dikelilingi menteri dan pendana menteri. Hanya menunggu masa dan ketikanya kecuali beliau bertaubat nasuha.
Selagi beliau tidak bertaubat dan meminta maaf terhadap orang-orang yang menjadi mangsa fitnahnya beliau akan terus ditimpa kehinaan. Begitulah juga untuk sekalian macai UMNO yang mengikuti jejak langkah beliau.

[WASPADA] Isu Air Selangor: Tiba-tiba Pemimpin BN Puji Khalid Ibrahim...


Ada yang tidak kena dengan perjanjian air Selangor

Persetujuan persefahaman (MoU) Putrajaya-Selangor bagi pengambilalihan aset air negeri dan pembinaan loji rawatan air nampaknya ada yang tidak kena.

Dan apabila kelihatan seperti ada sesuatu yang tidak kena, mesti ada sesuatu tidak kena.

Pertama, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengatakan MoU yang ditandatangani Rabu lepas sebagai perjanjian yang mengikat, walaupun Ahli Jawatankuasa PAS, Dr Dzukefly Ahmad mengatakan ia tidak begitu, bukan seperti memorandum perjanjian (MOA).

Para peguam juga turut serta dalam isu ini, mengatakan MoU bukanlah sebuah perjanjian yang mengikat, kerana ia bertujuan menampakkan keinginan pihak yang ingin berusaha menuju ke matlamat yang sama.

"Kebiasaannya (MoU) ditandatangani apabila dua pihak hendak bekerjasama tetapi tidak mahu perjanjian yang mengikat antara satu sama lain," peguam Syahredzan Johan memberitahu The Malaysian Insider.

"Bagaimanapun saya katakan ini sebagai seorang yang masih belum melihat kandungan MoU yang ditandatangani kerajaan negeri Selangor dan Putrajaya."

"Apa yang penting sekarang adalah kandungan dokumen tersebut, bukannya labelnya. Kita boleh sahaja memiliki dokumen perjanjian yang terikat, dan masih memanggil dokumen itu MoU," kata Syahredzan.

Peguam itu meneliti kandungan utama MoU tersebut dan mengatakan, "Saya rasa MoU yang ditandatangani Selangor dan Putrajaya ini lebih berkait kepada pengambilalihan konsesi air dan kelulusan pembinaan loji rawatan air Langat 2."

Untuk memastikan dua komponen tersebut berjaya, Syahredzan berkata perlu ada perjanjian undang-undang untuk mengambil alih konsesi air tersebut dan untuk membina loji rawatan air RM1.2 bilion di Langat, Selangor.

Adakah MoU itu akan luput jika salah satu komponen tersebut tidak berjaya? Dan adakah MoU ini punyai jangka masa untuk siap bagi setiap komponen? Hanya satu perkara yang jelas kepada rakyat, bahawa kerajaan Selangor perlu meluluskan Langat 2 sebaik tender pembinaan dikeluarkan.

Akhirnya adakah ini hanya tentang siapa yang akan bermanfaat daripada kontrak pembinaan tersebut?

Sementara ahli perniagaan boleh bergembira dengan pampasan RM9.65 bilion yang mereka perolehi daripada empat pemegang konsesi, yang lain pula dapat bergembira kerana terdapat satu lagi projek infrastruktur yang dapat memberi manfaat selepas lima tahun tawar-menawar.

Laporan media tahun lepas mengatakan ketiga syarikat ini – Salcon Bhd, MMC Corp Bhd dan Ahmad Zaki Resources Bhd (AZRB) – terpilih dalam senarai untuk membina loji rawatan air Langat 2 yang bernilai RM1.2 bilion itu.

Terowong pemindahan air Pahang-Selangor sudahpun dibina menggunakan pinjaman faedah rendah RM2 bilion daripada Japanese International Cooperation Agency (JICA) yang mempunyai pelan pembayaran 40 tahun bagi terowong yang melalui pergunungan Titiwangsa sepanjang 45km itu.

Selain itu, seluruh projek itu juga melibatkan pembinaan empangan dan rumah pam di Pahang, dan loji rawatan air di Selangor dengan jumlah keseluruhan RM7 bilion.

Sementara mereka yang tinggal di Selangor dan Kuala Lumpur akan bermanfaat daripada projek ini apabila ia siap pada tahun 2007, para pengkritik berkata loji rawatan air Langat 2 hanya boleh membekalkan kapasiti air sehingga 2025 dan kemudian kerajaan akan memerlukan lebih banyak loji dan empangan di kawasan yang paling padat dalam negara ini.

Ini juga bermakna lebih banyak lagi projek pada masa akan datang, dan lebih kos.

Melainkan Putrajaya dan Selangor juga bersetuju dan bertegas konsesi air patut ambil langkah memotong kobocoran yang mengakibatkan lebih banyak bahagian air tidak terhasil (NRW).

Memanglah ada keperluan untuk air terawat untuk memenuhi permintaan populasi yang semakin meningkat, tetapi dalam tergesa-gesa memenuhi permintaan itu, kerajaan juga patut mencari jalan memulihara air kerana lebih banyak projek hanya bermakna pembayar cukai perlu menanggung bebannya manakala syarikat pula dapat menikmati keuntungannya.

Muhyiddin juga berkata hari ini, "MoU antara kerajaan negeri dan persekutuan adalah bagi manfaat rakyat untuk mengatasi krisis air di Lembah Klang dengan pembinaan loji rawatan air Langat 2."

Ini akan mengambil masa lagi 3 tahun.

Dan kita tidak dapat lihat di mana-mana dalam MoU itu tentang bagaimana untuk menghentikan kebocoran dan NRW.

Jika ahli politik PKR dan Barisan Nasional (BN) fikir mereka sedang membantu Selangor dengan perjanjian ini, fikirkan semula.

Yang untung dalam hal ini hanyalah para kontraktor. –TMI

ULASAN GB

Nampaknya beberapa orang pemimpin BN telah memberikan pujian mereka kepada MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Apabila "musuh politik" memberikan pujian kepada kita maka sudah sampai masanya untuk kita membuka mata... pasti ada sesuatu yang tida kena di sana. Jika tidak ada apa-apa masakan tempua bersarang rendah.

Apakah MOU itu sebagai satu platform empuk untuk Kerajaan Pusat "menipu" kerajaan Selangor?

Apa kata jika di tengah perjalanan, Kerajaan Pusat membatalkan MOU berkenaan lantaran ia bukan satu perjanjian yang mengikat untuk dipatuhi?

Sepertimana yang kita sedia maklum, Tan Sri Khalid adalah seorang ahli korporat dan pentadbir cemerlang tetapi bukan ahli politik yang matang. GB pernah ulas dahulu. Petikan:

TS Khalid mengurus negeri sebagai seorang ahli korporat kerana beliau bekas seorang tokoh korporat yang berjaya. Beliau tidak pandai sangat berpolitik. Ini pernah diakuinya sendiri. Baca: MB Selangor akui kelemahan dalam politik, tubuh ‘political liaison’


UMNO BN juga tahu tentang hal ini dan apakah lantarannya maka diaturkan "penipuan" melalui MOU supaya kerajaan Selangor mampu ditawan semula oleh mereka dengan isu air setelah gagal untuk menawannya melalui PRU13 yang lalu?

Berita terbaru menyatakan Khalid sah bertanding untuk jawatan Timbalan Presiden PKR untuk melawan Azmin. Ada yang melihat ia melengkapkan sebahagian plot UMNO BN untuk melawan Anwar-Azmin untuk meranapkan PR Selangor. Dalam politik semua boleh jadi. Dan ada asas untuk meragui kenapa tiba-tiba pemimpin-pemimpin BN mengeluarkan kenyataan yang meyokong MB Selangor tersebut. Kebenaran akan zahir juga akhirnya.

Hubaya hubaya!

Muhyiddin, Nama Saja TPM... Tetapi Jahil Apa Itu MOU...


MoU tidak terikat di sisi undang-undang, kata pakar perundangan

Pakar perundangan menolak dakwaan timbalan perdana menteri mengatakan perjanjian air yang dimeterai dalam Perjanjian Persefahaman (MoU) antara Putrajaya dengan Selangor tidak boleh terbatal.

Pakar perundangan menegaskan MoU bukan sebuah dokumen yang mengikat secara sah di sisi undang-undang dan menyatakan pihak yang menandatangani mungkin masih diperingkat perbincangan.

Peguam, Syahredzan Johan memberitahu The Malaysian Insider bahawa MoU hanya mencerminkan niat pihak tertentu untuk bekerjasama ke arah matlamat yang sama.

"Ia biasanya ditandatangani apabila mahu bekerjasama tetapi tidak sah mengikat di sisi undang-undang antara satu sama lain
," kata Syahredzan.

Merujuk kepada MoU antara Selangor dengan Putrajaya, Syahredzan berkata ia tidak mengikat secara sah disisi undang-undang, maka ia boleh terbatal.

"Bagaimanapun, saya bercakap daripada sudut tidak melihat kandungan MoU yang ditandatangani antara kerajaan negeri Selangor dan kerajaan pusat.

"Apa yang penting ialah kandungan dokumen itu, bukan labelnya. Sebuah dokumen boleh jadi mengikat disisi undang-undang dan ia boleh lagi dipanggil MoU," kata Syahredzan lagi.

Bagaimanapun, Syahredzan berkata jika dokumen yang ditandatangani diungkapkan sebagai MoU, maka ia tidak mengikat secara sah di sisi undang-undang.

"Jika kedua-dua pihak memutuskan untuk membatalkan MoU atas apa jua alasan, maka satu pihak lagi tidak boleh mengambil tindakan kerana melanggar MoU itu."


"Saya rasa sebagai contoh MoU yang ditandatangani oleh Selangor dan Putrajaya, ia berkaitan dengan membeli syarikat konsesi air dan mendapatkan kelulusan bagi loji rawatan air Langat 2."

Syahredzan berkata MoU tidak semestinya membolehkan perjanjian tersebut dilaksanakan, memandangkan perjanjian yang lebih mengikut prosedur masih lagi diperlukan.

"Perjanjian mengikut prosedur diperlukan kerajaan negeri Selangor untuk mengambil alih empat syarikat konsesi air, seperti yang dilaporkan," kata Syahredzan.

Satu perjanjian lain juga diperlukan bagi pembinaan projek rawatan air Langat 2.

Seorang hakim bersara juga bersetuju dengan komen Syahredzan yang menegaskan MoU sekadar menunjukkan pihak yang terlibat mungkin masih di peringkat rundingan.

"Kontrak ini diwujudkan apabila terdapat pertemuan secara bersemuka atau ada persetujuan bersama," kata hakim itu kepada The Malaysian Insider, yang mahu namanya dirahsiakan.

"Dalam kes tertentu, pihak yang terlibat mungkin bersetuju mengenai isu-isu utama dan menekankan setiap maklumat," katanya.

Hakim tersebut berkata, dalam kes perjanjian tersebut yang ditandatangani antara Selangor dan Putrajaya, kandungan tersebut perlu dibaca terlebih dahulu sebelum mengetahui tujuan kedua belah pihak.

Awal hari ini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata MoU tidak boleh terbatal walaupun Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Menteri Besar Selangor.

Muhyiddin itu berkata MoU yang ditandatangani dengan kerajaan negeri Selangor itu adalah bersifat tetap, di mana Khalid sendiri bersetuju dengan syarat berkenaan dalam perbincangan bersama.

"Perjanjian antara kerajaan pusat dan negeri adalah demi kepentingan rakyat sebagai usaha menangani krisis air dengan pembinaan empangan Langat 2.

"Dan perjanjian itu sudah dipersetujui di mana segala kandungannya diperbincangkan dan tidak akan berubah," katanya.

Rabu lalu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menandatangani MoU dengan Kementerian Tenaga Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) bagi menyelesaikan isu air di Selangor.

Bagaimanapun, beberapa pemimpin tertinggi PKR tidak diberitahu tentang perjanjian tersebut, dan Anwar sendiri tidak mengetahuinya.

"Mereka ini mahu menetapkan harga dan mahu penilaian untuk mewajarkan harga mereka," kata Khalid lagi.

Antara isi kandungan perjanjian tersebut termasuklah kerajaan negeri yang dipimpin PR akan membenarkan Putrajaya meneruskan Loji Rawatan Air Langat 2.

Selain itu, kerajaan negeri juga akan memberikan pampasan bernilai RM9.65 bilion kepada empat syarikat konsesi air di Selangor.

Ekoran pengambilalihan itu, satu konsortium air untuk menguruskan industri air di Selangor yang akan dibentuk di bawah seliaan Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB).

Kerajaan Selangor menjangkakan pengambilalihan syarikat konsesi tersebut akan selesai dalam tempoh tiga bulan. – 28 Februari, 2014. -TMI


PAS persoal kenapa MOU, bukan MOA?


Beliau meminta Kerajaan Negeri Selangor memberi penjelasan berhubung syarat-syarat yang terkandung dalam memorandum persefahaman (MoU)

PETALING JAYA: Ahli jawatankuasa PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad berkata penyelesaian terhadap isu air di Selangor yang berlarutan sejak 2009 memang ditunggu rakyat namun kerajaan negeri khususnya Menteri Besar perlu menjelaskan beberapa persoalan yang timbul.

“Pertama, kenapa hanya MoU dan tidak terus pengambilalihan (outright takeover)?

“Isu ini penting kerana MoU tidak bersifat mengikat atau ‘binding’. Ini bermakna mungkin sahaja (persefahaman yang dicapai) tidak menjadi lagi lepas pilihan raya kecil (PRK) Kajang kerana MoU bukan MOA (perjanjian) yang lebih bersifat mengikat,”
ujarnya.

Sehubungan dengan itu, beliau meminta Kerajaan Negeri Selangor memberi penjelasan berhubung syarat-syarat yang terkandung dalam memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani Menteri Besar dan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air di Putrajaya semalam.

Katanya, oleh kerana MoU berhubung penstrukturan semula industri air Selangor itu berlaku agak mengejut, adalah menjadi kewajipan kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menghuraikan beberapa persoalan yang timbul daripada langkah tersebut.

MoU yang ditandatangani Abdul Khalid dan Datuk Seri Dr Maximus Ongkili itu turut disaksi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri bertujuan memuktamadkan penstrukturan semula industri air di Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Beliau turut mencadangkan agar terma-terma MoU itu dijelaskan kepada para pemimpin Pakatan Rakyat termasuk Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Penjelasan juga, tambahnya perlu menyentuh hal-hal dan terma bersangkutan Projek Langat 2 yang secara tiba-tiba menjadi ‘viable’ dan termasuk dalam pakej MoU itu.

“Berapakah harga air yang dibayar oleh kerajaan negeri dari sumber air terawat dari Langat 2? Apakah semua ini akan meningkatkan kos tarif air di negeri Selangor,” tegas beliau.
-FMTTPM: MOU air S'gor tak boleh diubah


Memorandum Persefahaman (MoU) penstrukturan semula industri bekalan air Selangor ditandatangani antara kerajaan Persekutuan dan negeri itu tidak boleh dipinda dan diubah sekalipun Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi menteri besar Selangor.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin berkata perkara itu terkandung di dalam MoU itu dan ia merupakan obligasi kerajaan Persekutuan dan negeri yang tidak boleh diubah atau pinda dalam apa keadaan sekalipun.

Justeru itu, beliau berkata projek Loji Rawatan Air Langat 2 yang mendapat kebenaran merancang akan diteruskan sehingga siap.

"Rakyat akan rasa lega kerana projek ini akan berjalan tanpa terganggu dan kita harap projek ini dapat siap mengikut jadual agar sumber air dari Pahang akan mengalir ke Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya," katanya kepada pemberita selepas melakukan tinjauan mesra di pusat perniagaan Kwan Tung, Sungai Chua di Kajang hari ini.

Beliau berkata demikian apabila ditanya sama ada Anwar boleh menghentikan projek Langat 2 sekiranya beliau menang pada pilihan raya kecil(PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang 23 Mac ini dan menjadi Menteri Besar Selangor.\

Turut hadir Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar, Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai dan calon Barisan Nasional (BN) bagi DUN Kajang Datin Paduka Chew Mei Fun.

Selasa lalu, Menteri Tenaga Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili mewakili kerajaan pusat manakala kerajaan negeri Selangor diwakili Menteri Besarnya Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menandatangani MoU itu di Putarajaya dan disaksikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sehubungan itu, Muhyiddin menegaskan komitmen dan jaminan perjanjian yang dimeterai perlu dihormati dan disempurnakan.

"Sebarang perubahan maka ia telah melanggar perjanjian," katanya.

Muhyiddin yang juga timbalan pengerusi BN berkata jentera BN akan memberi fokus di semua 16 Pusat Daerah Mengundi (PDM) Kajang.

"Kita tidak ambil mudah kerana kita berdepan dengan satu pertandingan sengit. Walaupun kita (BN) adalah underdog tetapi semangat juang tinggi".

Terdahulu, beliau meluangkan masa hampir sejam di pusat perniagaan Kwan Tung di sini, bertemu orang ramai dan wakil pertubuhan bukan kerajaan komuniti Cina dari sekitar DUN Kajang.
-BERNAMA


ULASAN GB

Ingatkan macai UMNO ajer yang bangang, rupanya dari atas sampai ke bawah jahil-jahil belaka. Daripada PM yang dah dikangkungkan, kini TPM. Tak tahu apa itu MOU.

MOU bukan "perjanjian" yang mengikat. Ia hanyalah "persefahaman" dan boleh diubah-ubah bila-bila masa dan oleh mana-mana pihak yang terlibat. TPM tak reti rupanya selama ini walaupun dah tandatangan berpuluh atau mungkin beratus MOU. Isk isk

Nak tuduh Anwar jahil, kini tuduhan itu kembali kepada dirinya sendiri.