15 Ogo 2009

Era Najib Altantuya : Pegawai Kanan Polis Dicam Tahan Peguam (updated)

Seorang pegawai kanan polis, Timbalan Superintenden Judy Blacious A/L A.F Pereira antara yang dicam menahan para peguam yang cuba memberi khidmat bantuan guaman pada 7 Mei lalu.

Siasatan terbuka Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) ke atas kejadian itu juga turut mengenalpasti seorang Asisten Komisioner, iaitu ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid, Superintenden Azri Abdul Rahman, Konstabel Fauziah Che Mustapha dan Inspektor Azlina Norazli.

Mereka ini dikenalpasti dalam satu proses kawad cam di inkuiri atau siasatan terbuka hari ini. Mereka dicam oleh saksi, Ginie Lim Siew Lin, yang juga salah-seorang yang ditahan pada hari tersebut.

Pada kejadian itu, lima orang peguam telah ditahan ketika hendak memberikan khidmat guaman terhadap anak guam mereka tetapi malangnya mereka pula yang ditahan.

Inkuiri hari ini juga menyaksikan enam orang mangsa tahanan polis dipanggil untuk menceritakan kejadian hari itu.

Seorang mangsa, Ng Chong Soon, mengadu rambutnya ditarik oleh Superintendan Azri, bahkan rakan-rakan yang lain turut dikasari.

Judy Pereira juga dituduh meminta para tahanan menandatangani borang permohonan menolak bantuan khidmat guaman.

"Saya hadir untuk memberikan sokongan kepada peguam yang ditangkap pada hari itu. pada semualah yang ditahan semasa mempertahankan hak asasi ketika berada dalam satu perhimpunan memberikan sokongan. Peguam yang saya kenal juga telah ditahan polis ketika hendak memberikan khidmat mereka membela mereka yang ditahan di balai polis brickfields" ,tegas Sivarasa Rasiah, seorang peguam dan Ahli Parlimen Subang.

Malah Sivarasa juga berpendapat, pihak polis dan masyarakat di negara ini perlu sedar tentang hak asasi mereka. Beliau kesal pegawai-pegawai yang terbabit bertindak di luar batas kuasa mereka.

"Dalam kejadian pada hari itu kita melihat banyak pelanggaran hak asasi dilakukan oleh pihak polis, hak asasi untuk seseorang yang ditangkap untuk berkomunikasi dengan peguam dimatikan sama sekali". -TVAPRK Permatang Pasir : DAP dan PKR Lancar Jentera Bantu PAS Hadapi UMNO

Calon PAS di Permatang Pasir, Mohd Salleh Man nampaknya akan mendapat sokongan penuh dari rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat iaitu PKR dan DAP, lapor harakahdaily.

Pagi tadi, DAP melancarkan jentera kempennya untuk membantu PAS manakala PKR pula akan melancarkan jentera kempennya malam ini.

Mungkin kekompakan mereka diperolehi selepas Bengkel Memperkasakan Pakatan yang diadakan sehari suntuk di Petaling Jaya baru-baru ini.

DAP melancarkan jentera gerakan di Taman Ciku, Bukit Mertajam pagi tadi untuk memulakan langkah menyerang Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) N11 Permatang Pasir.

Pelancaran itu dilakukan oleh Setiausaha Agung parti berkenaan, Lim Guan Eng bersama Calon PAS N11, Mohd Salleh Man.

Semasa berucap Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang mengingatkan media pro Umno dan BN jangan terlalu mendewa-dewakan kepimpinan BN seolah-olah mereka semuanya berkuasa.

Sepatutnya, media yang ada tidak terlalu mirip kepada dasar-dasar atau aktiviti BN sebaliknya membanyakan sama program Pakatan Rakyat yang juga merupakan pemerintah di lima buah negeri.

Media langsung tidak menonjolkan aktiviti Kerajaan Negeri Pulau Pinang tetapi mencari kesalahan untuk diburuk-burukkan supaya rakyat di negeri ini lebih keliru.

"Jangan terlalu ego menyiarkan berita yang merendah-rendahkan Pakatan Rakyat tetapi dalam masa yang sama memuji usaha kerajaan walaupun ianya menyalahi undang-undang, " katanya di hadapan ratusan petugas yang senantiasa menanti arahan mengerakkan serangan ke atas BN.

Era Najib Altantuya : Hujjah KJ Dah Lama Terbatal

Shah Alam, 15 Ogos: Walaupun sudah dipertikaikan kewajaran cadangannya agar PAS keluar dari kerajaan Pulau Pinang kerana tidak mendapat apa-apa jawatan dalam kerajaan negeri, Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaludin terus menekannya cadangannya itu dalam majlis ceramahnya dekat sini malam tadi, lapor Ismail Hashim di siasahdaily.

Khairy seakan tidak serik dengan mengulangi kenyataannya agar PAS menarik diri dari Kerajaan Pulau Pinang kerana meskipun terdapat kerusi yang PAS menangi di Permatang Pasir tetapi tidak diberikan jawatan exco kerajaan negeri di bawah DAP.

Hujjah ini telah dijawab oleh Ketua Pemuda PAS, Nasruddin Tantawi, bahawa jika itu hujjah Khairy, dia yang perlu meletakkan jawatan atau keluar dari Umno kerana walaupun menang sebagai ketua pemuda tetapi dia tidak mendapat sebarang jawatan dalam kabinet.

Bahkan, orang yang dikalahkannya iaitu Datuk Mukhriz Mahathir mendapat jawatan timbalan menteri bahkan timbalannya, Razali Ibrahim juga mendapat jawatan timbalan menteri.


Oleh itu, Khairy dianggap tidak mempunyai isu baru yang boleh diketengahkan di dalam majlis Pidato Pemuda Umno tentang Pakatan Rakyat; Retak Menanti Belah meskipun beliau menjadi penceramah utama.

Khairy didapati hanya mengulangi apa yang selalu diucapkan beliau seperti membidas sikap PAS yang disifatkan lebih memihak kepada DAP dan mengakui Umno masih mendapat kepercayaan kaum Melayu.

Majlis ceramah itu diadakan di Seksyen 6 dekat sini dengan kehadiran sekitar 500 tetapi dipasang pembesar suara dengan kuat untuk menarik minat penduduk-penduduk di dumah flat berhampiran.

Ketika sampai giliran Khairy, hujan mula rintik sehingga memaksa pengerusi majlis mengingatkan hadirin orang agar jangan bergerak kerana ada sesuatu yang akan disampaikan oleh Khairy namun seawal lima minit Khairy berucap, kelihatan lebih 10 orang mula bergerak.

Sebelum beliau, bekas pemimpin Pemuda Keadilan yang menang Exco Pemuda Umno dalam pemilihan lalu, Lokman Nor Adam meramalkan jika Pakatan terus memerintah Selangor yang kini terus menjual arak, berkemungkinan akan membenarkan daging babi di jual di tepi-tepi jalan pula selepas ini.

Dengan suara tinggi, beliau dengan lantang menyifatkan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah dihinggapi penyakit bahaya yang sedang merebak sekarang ini.

Ketika memulakan ucapan, beliau tersasul menyebutkan kepimpinan pemuda yang hadir sebagai Pemuda Keadilan, bila diketawakan hadirin, dengan selamba, beliau berkata, teringat kawan-kawan lama.

Sebelum majlis sebenar dimulakan, majlis memberikan peluang kepada anggota pemidato Pemuda Umno untuk berucap, namun apa yang diucapkannya menampakkan mereka tidak membuat kajian yang secukupnya.

Salah seorang darinya mempertikaikan wang program Usia Emas sebanyak RM2,500 masih tidak diberikan oleh kerajaan Pakatan sehinggakan orang itu mati, duit masih belum dapat lagi.Sedangkan, program itu adalah memberikan wang itu kepada keluarga simati selepas peserta itu meninggal dunia. Rm1,000 diberikan sebaik sahaja kematian manakala RM1,500 lagi selepas itu. Ia sedang berjalan lancar di Selangor sekarang.

Begitu juga dengan pemberian percuma 20 meter pertama air kepada rakyat Selangor dikatakannya masih belum berjalan, padahal ia sudah lama dinikmati oleh rakyat negeri Selangor.


Era Najib Altantuya : Khairy Menyalak Kpd Kerusi Kosong (updated)

Kempen kutukan anjuran Umno-BN tidak mendapat sambutan menggalakkan dari masyarakat setempat.

Bahkan, tinjauan mendapati lebih banyak kerusi kosong yang setia mendengar ucapan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berbanding ahli-ahli Umno.

Di Shah Alam, program anjuran Umno diwar-warkan dihadiri kira-kira 1000 orang tetapi ceramah mengutuk Anwar Ibrahim, Pas dan DAP itu nampaknya hanya berjaya mencatu 300 orang.

Mungkin kerana meluat, atau berasa jijik dengan kempen sebegini, ketidakhadiran orang-ramai di ceramah-ceramah panas membawa petanda tidak baik kepada Pemuda Umno.

Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia, Shamsul Iskandar Mohd Akin menyifatkan kegagalan program berkenaan berlaku kerana masih ramai di kalangan ahli Umno yang menyokong Anwar dan laungan 'Anwar Pengkhianat' hanyalah retorik Umno.

"Saya yakin sebahagian besar daripada penyokong Umno masih lagi dengan Datuk Seri Anwar. Oleh kerana slogan pengkhianat ini retorik Umno-BN dan diulang sebab itu saya yakin ia tidak mendapat sambutan kerana mereka tahu sebenarnya siapa yang mengkhianati Melayu, siapa pengkhianat. Kehadiran yang tidak ramai menunjukkan rakyat tidak bersama UMNO.

"Ini jelas menampakan Umno dan BN ketandusan idea dan idea mereka adalah idea lama yang tidak diterima masyarakat kerana merasakan idea ini biadab dan tidak bertamadun," katanya.

Di selatan tanahair, pemimpin kanan Umno sendiri 'mengkhianati' Umno dengan memulaukan perhimpunan mengutuk Anwar Ibrahim di Batu Pahat.

Hanya 400 orang dari sasaran 10,000 orang yang hadir ke perhimpunan kutuk-mengutuk itu.

Bahkan, ramai daripada mereka yang hadir menyisihkan diri daripada perhimpunan berkenaan apabila beberapa pemimpin UMNO memberi ucapan berbau perkauman dalam keghairahan menuduh Anwar sebagai pengkhianat bangsa.

Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melontarkan tuduhan pengkhianat terhadap Anwar dijadualkan hadir pada perhimpunan itu di Dataran Penggaram.

Namun pemimpin Umno Johor itu sendiri dikatakan menarik diri apabila diberitahu mengenai sambutan dingin terhadap perhimpunan itu.

Sementara itu, Ketua Pemuda Pas Pusat Nasruddin Hassan Tantawi berkata, kebayanyakan yang hadir ke program anjuran Umno adalah mereka yang telah dikerah oleh parti berkenaan dan sambutan dingin dari masyarakat merupakan isyarat penolakan rakyat kepada Umno.

"Saya tidak hairan kalau rakyat tidak beri sambutan, 400 dan 300 orang dikira sudah ramai. Mungkin kerana kerahan atau pembiyaian dibuat kepada mereka yang hadir. Biasanya dalam perhimpunan Umno mengikut pengalaman kita dihantar kenderaan, diberikan imbuhan. Kegagalan untuk mendapatkan sokongan itu merupakan isyarat dari rakyat yang UMNO perlu faham," katanya.

Hadirin juga kelihatan terkilan dengan ungkapan-ungkapan kesat dan biadap terhadap Anwar pada pemidang-pemidang Umno yang direntangkan.

Namun sambutan hambar adalah tamparan ke kiri dan kanan muka Muhyiddin dan Khairy Jamaluddin.

Ia juga bukti terbaru bahawa politik fitnah dan serangan peribadi yang dibawa oleh Muhyiddin ditolak oleh akar umbi parti.

Ketua Pemuda DAP, Look Siew Fook berkata, cara Umno menggunakan serangan peribadi merupakan faktor rakyat mula menolak parti berkenaan.

"Saya rasa masyarakat sudah muak dengan cara mereka yang membuat serangan peribadi, kalau mereka hanya bergantung kepada cara ini untuk menyerang keperibadian seseorang pemimpin untuk berkuasa seperti menggali lubang kubur sendiri," katanya. -TVA


Era Najib Altantuya : MP Rompin Perlu Letak Jawatan

Ahli Parlimen Rompin, Datuk Jamaluddin Jarjis masih wajar meletak jawatan walaupun beliau mempunyai cara untuk terus memberi khidmat kepada para pengundinya tanpa perlu kerap pulang ke kawasan, lapor siasahdaily.

Seorang pimpinan PAS Rompin Mohd Fadly Ramly berkata, Jamaluddin bukan sahaja tidak berpijak dibumi nyata tetapi mengambarkan seorang yang dangkal tentang situasi pengundinya serta geografi kawasan Rompin.

"Disini (Rompin) sebahagian besar penduduknya adalah nelayan dan peneroka, adakah beliau merasakan suatu yang praktikal untuk berurusan dengan mereka ini melalui internet," soal Fadzly membidas kenyataan yang dikeluarkan oleh Jamluddin hari ini.

Beliau menambah, pendekatan yang hendak diambil oleh Jamaluddin mungkin sesuai dalam tempoh 10-20 tahun akan datang.

"Rompin kawasan luar bandar yang dipenuhi hutan, ladang getah dan kelapa sawit (Felda) serta kampung-kampung nelayan dipesisir pantai. Disini bukan Putrajaya atau Ciberjaya," bidas beliau.

Sebelum ini Siasah melaporkan Jamaluddin digesa meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen kerana dilantik sebagai Duta Malaysia ke Amerika Syarikat (AS).

Dengan perlantikan tersebut, sebahagian penduduk Rompin beranggapan Jamaluddin tidak mampu melakukan tugasnya sebagai wakil rakyat khususnya melawat kawasan ekoran jarak tempat beliau berada sekarang dengan Rompin terlalu jauh.

Bagaimanapun Jamaluddin dalam kenyataannya hari ini berkata beliau akan menggunakan kemudahan Internet untuk berhubung dengan penduduk Rompin ketika beliau berada di AS.

Katanya pelantikan beliau itu tidak bermakna beliau akan mengabaikan kebajikan pengundi di Rompin dan boleh mendengar dan menyelesaikan masalah mereka melalui Internet.

"Insya-Allah saya tidak akan abaikan pengundi...dan mewujudkan laman web sendiri untuk berhubung dengan mereka di sini," katanya lapor Bernama.

Jamaludin berkata, beliau sedang mengadakan perbincangan dengan pihak Telekom Malaysia untuk mewujudkan stesen bergerak dan klinik maya bagi membolehkan beliau berinteraksi dengan penduduk pada waktu yang ditetapkan.

Selain itu katanya, beliau turut merancang untuk pulang dua bulan sekali bagi berjumpa penduduk dan menyelesaikan masalah mereka selain akan balik bila sesi Parlimen (Dewan Rakyat) bersidang.

Mengulas lanjut, Fadly - antara yang lantang mendesak Jamaluddin melepaskan jawatan berkata, janji bekas Menteri Sains, teknologi dan Inovasi itu sukar untuk diyakini berdasarkan rekod beliau sebelum ini yang jarang melawat kawasan.

"Sewaktu berada dalam negara pun jarang nampak muka bagaimana beliau boleh berjanji untuk pulang dua bulan sekali apabila duduk di Amerika.

"Lagipun tidak munasabah untuk pulang dua bulan sekali kerana akan membazir wang, lagipun bagaimana pula dengan tugasnya di sana sebagai duta...sudah pasti sibuk dan memerlukan tumpuan lebih," soal beliau lagi.

Di Amerika peranan Jamaluddin sebagai duta yang bertaraf menteri,antara tugas utama beliau ialah untuk meningkatkan hubungan antara kedua-dua negara selain menarik kedatangan lebih ramai pelabur dan perpindahan teknologi baru dari Amerika ke Malaysia.

"Akhirnya tugas beliau akan dilakukan oleh orang lain, jadi lebih baik letak sahaja jawatan sebagai wakil rakyat dan biarkan orang lain ambil alih," ujar Fadly lagi.

Era Najib Altantuya : Pegawai Polis Disiasat SUHAKAM

Seorang pegawai kanan polis, Timbalan Superintenden Judy Blacious A/L A.F Pereira antara yang dicam menahan para peguam yang cuba memberi khidmat bantuan guaman pada 7 Mei lalu.

Siasatan terbuka Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) ke atas kejadian itu juga turut mengenalpasti seorang Asisten Komisioner, iaitu ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid, Superintenden Azri Abdul Rahman, Konstabel Fauziah Che Mustapha dan Inspektor Azlina Norazli.

Mereka ini dikenalpasti dalam satu proses kawad cam di inkuiri atau siasatan terbuka hari ini. Mereka dicam oleh saksi, Ginie Lim Siew Lin, yang juga salah-seorang yang ditahan pada hari tersebut.

Pada kejadian itu, lima orang peguam telah ditahan ketika hendak memberikan khidmat guaman terhadap anak guam mereka tetapi malangnya mereka pula yang ditahan.

Inkuiri hari ini juga menyaksikan enam orang mangsa tahanan polis dipanggil untuk menceritakan kejadian hari itu.

Seorang mangsa, Ng Chong Soon, mengadu rambutnya ditarik oleh Superintendan Azri, bahkan rakan-rakan yang lain turut dikasari.

Judy Pereira juga dituduh meminta para tahanan menandatangani borang permohonan menolak bantuan khidmat guaman.

"Saya hadir untuk memberikan sokongan kepada peguam yang ditangkap pada hari itu. pada semualah yang ditahan semasa mempertahankan hak asasi ketika berada dalam satu perhimpunan memberikan sokongan. Peguam yang saya kenal juga telah ditahan polis ketika hendak memberikan khidmat mereka membela mereka yang ditahan di balai polis brickfields" ,tegas Sivarasa Rasiah, seorang peguam dan Ahli Parlimen Subang.

Malah Sivarasa juga berpendapat, pihak polis dan masyarakat di negara ini perlu sedar tentang hak asasi mereka. Beliau kesal pegawai-pegawai yang terbabit bertindak di luar batas kuasa mereka.

"Dalam kejadian pada hari itu kita melihat banyak pelanggaran hak asasi dilakukan oleh pihak polis, hak asasi untuk seseorang yang ditangkap untuk berkomunikasi dengan peguam dimatikan sama sekali". -TVA

Era Najib Altantuya : UMNO Serang Anwar Dan Nik Aziz Untuk Lemahkan Pakatan Rakyat

Nampaknya, Umno menjadikan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai target serangan mereka akhir-akhir ini. Tokoh penyerang utama adalah tidak lain dari Timbalan Presiden Umno sendiri, Tan Sri Muhyiddin Yasin.

Ramai yang bertanya, kenapa Nik Aziz? Kenapa bukan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang?

Bagi saya, jelas sekali Umno sedar bahawa faktor penyatu utama Pakatan Rakyat sekarang adalah Nik Aziz di samping Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai operator utamanya. Bolehlah diumpamakan, Nik Aziz adalah Pengerusi manakala Anwar adalah Presiden Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat adalah pesaing dan pemangsa kepada kedudukan Barisan Nasional (BN) kini. Servival politik BN terletak kepada sejauh mana kekuatan Pakatan Rakyat. Untuk membolehkan BN terus kekal, walau dengan apa cara pun, pakatan di kalangan PAS, PKR dan DAP ini perlu dirungkaikan.

Inilah usaha yang sedang dibuat BN sekarang. Pecahkan Pakatan dengan cara melaga-lagakan sesama mereka atau menjatuhkan mana-mana pihak yang menjadi faktor penyatu kepada mereka.

Saya yakin, sebagai pemimpin nombor dua parti yang akses kepada semua aparatus negara, Muhyidin sedar, kekuatan Pakatan adalah pada Nik Aziz. Jadi kalau mahu diruntuhkan Pakatan, Nik Aziz perlu dihancurkan dulu di samping Anwar.

Bertitik tolak dari sinilah, kedua-dua tokoh Pakatan ini menjadi sasaran Umno siang dan malam. Terbaru, Muhyidin menghalakan serangannya kepada Nik Aziz ekoran kenyataan Nik Aziz mengenai DAP.

Muhyidin sedar, selagi Nik Aziz mempertahankan tindakan DAP, selagi itulah Pakatan Rakyat akan mantop, kalau boleh saya pinjam ungkapan anak-anak muda sekarang.

Terlalu banyak contoh kenapa kesimpulan ini diambil. Apabila Setiausaha DAP Perak, Nga Koo Meng membaca beberapa surah ayat Al Quran, Umno marah. Kononnya ia menghina Islam. Mufti Perak, yang menjadi penyokong tegar Umno itu juga mengeluarkan kenyataan bantahan terhadap Nga.

Namun, apabila Nik Aziz bersuara sahaja dan menyokong Nga, semua senyap sepi tidak berani melawan hujjah Nik Aziz.

Sebelum itu, apabila isu kerajaan perpaduan datang, semua para penyokong Pakatan Rakyat bimbang kalau-kalau ia sama sahaja dengan isu muzakarah iaitu PAS mahu bekerjasama dengan Umno untuk kepentingan Melayu dan Islam. Para penyokong DAP paling resah selain orang Cina dan India yang menyokong Pakatan.

Menyedari hakikat ada mesej negatif yang dihantar dari isu ini, Nik Aziz cepat-cepat menolak agenda kerajaan perpaduan. Bagi beliau, idea mungkin baik tetapi tidak sesuai dengan masa ini.

Siapakah yang paling lega dengan kenyataan Nik Aziz ini? Tidak lain dan tidak bukan rakan-rakan kongsi PAS dalam Pakatan Rakyat yang bimbang PAS meninggalkan mereka untuk bersama Umno. Perginya PAS bermakna hancurlah Pakatan Rakyat sebagaimana hancurnya Barisan Alternatif sebelum ini.

Terkini, isu penjualan arak di Selangor. Isu asalnya adalah kebimbangan ramai orang Islam di negara ini dengan langkah penjualan arak 24 jam melalui kedai 7-Eleven. Mereka merasakan, menjual minuman keras di luar waktu biasa (8 pagi - 10 malam) boleh menjerumuskan remaja dan orang dewasa Islam ke kancah minuman keras. Ini kerana, selemah-lemah orang Melayu dengan agamanya, dia akan malu untuk membeli atau meminum arak di depan orang ramai. Jadi, waktu selepas 12 malam, ketika orang ramai tidur, digunakan untuk membeli dan meminumnya.

Apabila PAS Selangor melalui Pesuruhjayanya membangkitkan isu ini, ramai para pemimpin DAP berhujjah pandangan PAS Selangor itu terlalu berlebihan. “Nik Aziz pun tak buat macam itu di Kota Bharu,” kata mereka.

Maknanya, mereka boleh menerima pendekatan pengawalan penjualan arak yang dibuat Nik Aziz di Kota Baru yang dinamakan bandaraya Islam itu. Tetapi, mereka tidak boleh menerima sesetengah idea yang dikemukakan pemimpin PAS di Selangor yang bagi mereka terlebih dari apa yang dibuat Nik Aziz sendiri.

Sebelum isu arak ini, di dalam PAS sendiri berlaku juga pertembungan antara sekolah pemikirannya. Apabila sekumpulan pemimpin muda PAS mahu parti Islam itu mengambil pendekatan yang sederhana dan realistik dalam melaksanakan idea Islamnya, mereka telah digelar kumpulan Erdorgan.

Yang dilabelkan sebagai pemimpin kumpulan Erdorgan ini adalah Datuk Husam Musa. Walaupun kalah dalam perebutan jawatan Timbalan Presiden PAS, Husam tetap menjadi idola ramai anak muda. Bagi mereka, inilah pemimpin masa depan negara.

Dan Husam adalah dikira anak didik Nik Aziz. Sebagaimana Nik Aziz, Husam bertegas, jika PAS mahu ke hadapan dalam memimpin negara ini, PAS perlu menggantikan Umno bukannya bekerjasama dengan Umno. Jika bekerjasama dengan Umno bermakna, PAS akan sentiasa di tempat kedua kepada Umno.

Apa yang Husam buat dianggap satu pemikiran dengan Nik Aziz. Inilah yang sangat tidak disenangi Umno.

Apabila Umno seolah-olah sampai ke peringkat gila talak untuk berbaik-baik dengan PAS, Nik Aziz dan Husam menjadi rakan (sparring partner) dalam menolak agenda Umno itu.

Inilah kekuatan Nik Aziz. Dia sudah menjadi icon Pakatan Rakyat. Beliau menjadi faktor penyatu Pakatan Rakyat. Jadi untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat, Nik Aziz perlu dijatuhkan terlebih dahulu. Bagi saya, inilah yang berlaku sekarang dan akan terus dilakukan Umno yang sudah kecewa selepas ‘pinangan’ mereka terus-terusan ditolak PAS hanya kerana Nik Aziz. -Zulkifli Sulong

Era Najib Altantuya : Ceramah Kutuk Anwar - Kerusi Lebih Banyak

Kempen kutukan anjuran Umno-BN tidak mendapat sambutan menggalakkan dari masyarakat setempat.

Bahkan, tinjauan mendapati lebih banyak kerusi kosong yang setia mendengar ucapan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berbanding ahli-ahli Umno.

Di Shah Alam, program anjuran Umno diwar-warkan dihadiri kira-kira 1000 orang tetapi ceramah mengutuk Anwar Ibrahim, Pas dan DAP itu nampaknya hanya berjaya mencatu 300 orang.

Mungkin kerana meluat, atau berasa jijik dengan kempen sebegini, ketidakhadiran orang-ramai di ceramah-ceramah panas membawa petanda tidak baik kepada Pemuda Umno.

Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia, Shamsul Iskandar Mohd Akin menyifatkan kegagalan program berkenaan berlaku kerana masih ramai di kalangan ahli Umno yang menyokong Anwar dan laungan 'Anwar Pengkhianat' hanyalah retorik Umno.

"Saya yakin sebahagian besar daripada penyokong Umno masih lagi dengan Datuk Seri Anwar. Oleh kerana slogan pengkhianat ini retorik Umno-BN dan diulang sebab itu saya yakin ia tidak mendapat sambutan kerana mereka tahu sebenarnya siapa yang mengkhianati Melayu, siapa pengkhianat. Kehadiran yang tidak ramai menunjukkan rakyat tidak bersama UMNO.

"Ini jelas menampakan Umno dan BN ketandusan idea dan idea mereka adalah idea lama yang tidak diterima masyarakat kerana merasakan idea ini biadab dan tidak bertamadun," katanya.

Di selatan tanahair, pemimpin kanan Umno sendiri 'mengkhianati' Umno dengan memulaukan perhimpunan mengutuk Anwar Ibrahim di Batu Pahat.

Hanya 400 orang dari sasaran 10,000 orang yang hadir ke perhimpunan kutuk-mengutuk itu.

Bahkan, ramai daripada mereka yang hadir menyisihkan diri daripada perhimpunan berkenaan apabila beberapa pemimpin UMNO memberi ucapan berbau perkauman dalam keghairahan menuduh Anwar sebagai pengkhianat bangsa.

Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melontarkan tuduhan pengkhianat terhadap Anwar dijadualkan hadir pada perhimpunan itu di Dataran Penggaram.

Namun pemimpin Umno Johor itu sendiri dikatakan menarik diri apabila diberitahu mengenai sambutan dingin terhadap perhimpunan itu.

Sementara itu, Ketua Pemuda Pas Pusat Nasruddin Hassan Tantawi berkata, kebayanyakan yang hadir ke program anjuran Umno adalah mereka yang telah dikerah oleh parti berkenaan dan sambutan dingin dari masyarakat merupakan isyarat penolakan rakyat kepada Umno.

"Saya tidak hairan kalau rakyat tidak beri sambutan, 400 dan 300 orang dikira sudah ramai. Mungkin kerana kerahan atau pembiyaian dibuat kepada mereka yang hadir. Biasanya dalam perhimpunan Umno mengikut pengalaman kita dihantar kenderaan, diberikan imbuhan. Kegagalan untuk mendapatkan sokongan itu merupakan isyarat dari rakyat yang UMNO perlu faham," katanya.

Hadirin juga kelihatan terkilan dengan ungkapan-ungkapan kesat dan biadap terhadap Anwar pada pemidang-pemidang Umno yang direntangkan.

Namun sambutan hambar adalah tamparan ke kiri dan kanan muka Muhyiddin dan Khairy Jamaluddin.

Ia juga bukti terbaru bahawa politik fitnah dan serangan peribadi yang dibawa oleh Muhyiddin ditolak oleh akar umbi parti.

Ketua Pemuda DAP, Look Siew Fook berkata, cara Umno menggunakan serangan peribadi merupakan faktor rakyat mula menolak parti berkenaan.

"Saya rasa masyarakat sudah muak dengan cara mereka yang membuat serangan peribadi, kalau mereka hanya bergantung kepada cara ini untuk menyerang keperibadian seseorang pemimpin untuk berkuasa seperti menggali lubang kubur sendiri," katanya. -TVA

Era Najib Altantuya : Khairy Jaguh Kampung Yang Pengecut

Khairy Jamaluddin adalah jaguh kampung, tidak lebih daripada itu. "Kampung Khairy" terletak di mana sahaja, asalkan beliau dapat berucap secara berapi-api, biarpun tanpa hujah bernas atau benar. Tidak apa jika jumlah penontonnya sedikit.

Yang penting, media arus perdana suruhan Umno-BN, harus hadir untuk menelan apa saja yang diluahkan oleh Khairy bagi "dimuntahkan" semula keesokan hari dalam akhbar Utusan Malaysia, Berita Harian, RTM dan TV3.

Di "Kampung Khairy", tidak boleh ada perbahasan terbuka mengenai isu-isu bersabit rasuah dan kepentingan rakyat. Kerana isu-isu seperti itu akan menegakkan kebenaran dan mendedahkan siapa Khairy sebenarnya.

Hakikatnya ialah Khairy bukan sahaja pengkhianat kepada kebenaran tetapi beliau juga pengecut yang menarik diri dari perbahasan dengan Ketua Pemuda PAS atas topik yang amat penting: Rasuah dan masa depan Malaysia- di mana peranan pemimpin muda politik?

Setelah menyatakan kesanggupan untuk berdebat dengan Pemuda PAS atas topik yang relevan kepada kelangsungan kaum Melayu dan Islam, Khairy tiba-tiba menarik diri tanpa alasan bernas.

Namun, tidak ramai yang terkejut dengan tindakan itu. Sememangnya tidak banyak yang boleh diharapkan daripada Khairy bersabit isu rasuah.

Khairy sendiri didapati bersalah atas amalan politik wang oleh Lembaga Displin Umno pada pemilihan parti yang lalu. Yang lebih menjengkelkan ialah beliau dibenarkan bertanding dan menang, setelah menewaskan seorang lagi calon "bersih" Khir Toyo. Itulah tahap kepemimpinan dalam Pemuda Umno dan politik yang dibawa oleh parti mereka.

Setelah "lari" seperti cacing kepanasan apabila dicabar untuk berdepan dengan Pemuda PAS, apakah yang dilakukan oleh Khairy untuk menutup malunya: Beliau bertandang ke Shah Alam malam tadi untuk mencaci PAS dan Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat Melayu.

Beliau membawa segerombolan konco-konconya untuk memaki hamun Anwar dan PAS. Malah Ketua Pemuda Umno Selangor Suhaimi Ghazali berkata politik PAS mungkin berkesudahan dengan "babi dijual secara terbuka di Shah Alam."

Inilah contoh politik murahan yang dibawa oleh Pemuda Umno kononnya untuk menyatukan orang Melayu. Ini "mesej harapan" yang dijaja oleh Khairy dan Pemuda Umno kepada orang Melayu atas nama mempertahankan kesucian Islam.

Pada ceramah malam tadi, Khairy sendiri membuat pelbagai tuduhan melulu dan fitnah terhadap Anwar. Malah kain rentang dengan kata-kata kesat dan biadap anti Anwar dipaparkan untuk ditanda-tangani oleh Khairy dan konco-konconya.

Serangan peribadi tanpa batas ini hanya disaksikan oleh kira-kira 300 orang, sebilangan besarnya ahli Pemuda Umno sendiri. Hanya beberapa kerat sahaja merangkumi penduduk setempat di Seksyen 6 Shah Alam. Mereka tentunya menggeleng kepala melihat celoteh Khairy dan budak-budak suruhannya.

Segala sandiwara Pemuda Umno ini tidak membawa apa-apa makna. Khairy telah lama hilang kewibawaannya apabila disabit atas kesalahan rasuah politik oleh partinya sendiri. Beliau hilang kredibiliti sama sekali apabila tidak menepati janjinya untuk berbahas dengan kepemimpinan Pemuda PAS dalam usaha membina sebuah negara yang bersih daripada rasuah.

Sebaliknya, Khairy lebih ghairah meraih sokongan Muhyiddin Yassin (Timbalan Presiden Umno) dengan menganjurkan ceramah-ceramah untuk membidas dan menfitnah PAS serta Anwar.

Ini untuk menguatkan "saham"nya dengan Muhyiddin sebagai taktik untuk mengimbangi pengaruh kuat Hishamuddin Tun Hussein ke atas Perdana Menteri Najib Razak. Itu pertimbangan utama dalam segala rencana politik Khairy. Bukan sukar untuk membacanya.

Namun, politik fitnah sehingga menyerang keperibadian pemimpin seperti Anwar dan Nik Aziz yang dibawa Muhyiddin dan dijaja oleh Khairy sudah lama ditolak orang Melayu dan rakyat amnya.

Buktinya terserlah pada pilihanraya umum 2008 dan pada enam pilihanraya kecil di Semenanjung di mana Umno-BN tewas pada kesemua pemilihan itu. Dan ia akan terserlah sekali lagi di Permatang Pasir pada 25 Ogos ini.

Pengecut dan jaguh kampung yang angkuh tidak mungkin menyedari hakikat ini. Khairy Jamaluddin adalah kedua-duanya sekali. -TVAEra Najib Altantuya : Khalid Disaman Syarikat Pelancongan

Sebuah syarikat pelancongan menyaman Ketua Polis Selangor Khalid Abu Bakar dan isterinya kerana tidak membayar harga tiket kelas perniagaan pergibalik dari Kuala Lumpur ke London berjumlah RM41,868.

Selain dari harga tike berkenaan, Global Holiday Sdn Bhd juga mengenakan 8% kadar faedah sebagai denda dari tarikh saman dikeluarkan dan juga kos-kos lain yang difikirkan menasabah.

Khalid bagaimanapun mendakwa dia telah membayar kesemua jumlah kepada agen penjualan tiket kepadanya pada 2007.

Khalid pada ketika itu adalah Timbalan Pengarah 1 Jabatan Siasatan Jenayah. Didalam jawapannya kepada plaintiff, dia menyatakan kos sebenar tiket-tiket berkenaan adalah RM15,000 dan bukannya RM41,868 seperti yang didakwa oleh agensi berkenaan.

Era Najib Altantuya : H1N1 Malaysia Tangga Ke 9 Dunia

Wabak Influenza A (H1N1) atau selesema babi semakin mengganas di negara ini apabila tiga lagi kematian dicatatkan sehingga jam 9 pagi tadi.

Peningkatan kes itu menjadikan jumlah kematian keseluruhan seramai 54 orang dengan 2,253 kes positif seperti yang dilaporkan Kementerian Kesihatan, sekali gus meletakkan kematian akibat H1N1 kita di tangga kesembilan dunia.

Dengan kematian 54 orang ini, negara kita berada pada kedudukan kesembilan dalam kalangan negara-negara dunia yang mencatatkan kes kematian akibat H1N1.

Tiga negara dunia yang tertinggi jumlah kematian adalah Amerika Syarikat dengan 436 orang, Argentina 386 orang dan Brazil dengan 274 orang. Hanya satu negara Asia yang di atas kita iaitu Thailand di kedudukan ketujuh dengan 97 kematian.:

Lebih membimbangkan, jumlah kematian H1N1 di negara kita jauh lebih banyak berbanding negara-negara yang mempunyai populasi penduduk yang lebih tinggi umpamanya seperti China, India, Indonesia dan United Kingdom.

Mengikut statistik yang dikeluarkan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) sehingga semalam, jumlah kes positif seluruh dunia mencatatkan 226,618 orang dengan 2,047 kematian.

Dalam statistik itu juga jelas menunjukkan jangkitan positif H1N1 negara lain jauh lebih tinggi, tetapi mencatatkan kematian yang rendah seperti Hong Kong dengan 6,210 kes, hanya 4 kematian; Filipina 3,207 kes (9 kematian) dan Jepun 5,022 kes, tiada kematian.

Mengulas perkembangan itu, Ahli Parlimen Kepong, Dr Tan Seng Giaw berkata, kerajaan seharusnya mengambil langkah pencegahan yang lebih drastik umpamanya mengawal dengan lebih ketat kemasukan orang asing ke dalam negara.

Beliau turut menggesa supaya kakitangan perubatan ditambah bagi menangani wabak yang semakin menular ini kerana banyak laporan mengatakan orang awam terpaksa menunggu giliran terlalu lama.

“Kita sebagai rakyat Malaysia mestilah mengikuti langkah pencegahan yang ditetapkan dan mengamalkan persekitaran dan gaya hidup yang bersih.

“Selain itu, majlis awam dan tempat orang ramai berkumpul haruslah dielakkan untuk menghindari penyakit ini,” katanya, semalam.

Ditanya sama ada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir perlu ditangguhkan akibat wabak H1N1, Seng Giaw menyerahkan keputusan itu sepenuhnya kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Era Najib Altantuya : H1N1, Isytihar Darurat Segera

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr Lee Boon Chye mendesak kerajaan supaya mengisytiharkan darurat bagi menangani wabak Influenza A (H1N1).

Beliau yang juga Ahli Parlimen Gopeng berkata, sejak kes import pertama pada 15hb Mei lalu dikesan, jumlah jangkitan telah mencecah hingga 2,000 kes dan 51 kes kematian sehingga kini.

“Menteri Kesihatan gagal menghalang virus itu daripada memasuki negara ini melalui pemeriksaan di sempadan dan lapangan terbang. Saya harap melalui langkah yang berkesan, wabak terhadap sosial, ekonomi dan kesihatan dapat diminimumkan,” katanya.

Beliau menjangka wabak itu akan mengalami tahap puncak dalam masa tiga hingga enam bulan akan datang dengan jumlah kematian mungkin mencecah 1,000 kes pada akhir tahun.

Oleh itu, Boon Chye mendesak Kabinet melaksanakan langkah pencegahan segera yang tertakluk dalam ‘National Influenza Pandemic Preparedness Plan 2006’, termasuk pengaktifan National Security Council (NSC) pada tahap kebangsaan, negeri dan daerah.

Katanya, fungsi NSC ialah untuk menyelaras semua agensi kerajaan dan bukan kerajaan bagi membanteras wabak virus H1N1.

“Keputusan segera mengenai perkara ini adalah penting kerana peningkatan dalam jumlah transmisi tempatan dan kematian. Ini menunjukkan langkah kawalan untuk mencegah jangkitan sehingga kini tidak berjaya.

“Saya cadangkan Kementerian Kesihatan memulakan pemeriksaan wajib (suhu badan dan simptom bagi wabak Infleunza A) pada pintu masuk kepada semua kemudahan awam dan swasta termasuk sekolah, hospital, hotel, pasar raya, pejabat kerajaan, restoran, kilang dan sebagainya,” katany.

Beliau berkata, kerajaan harus membentuk jawatankuasa bersama antara pemimpin Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) supaya kedua-dua pihak bekerjasama membanteras krisis terbesar dalam sistem kesihatan negara ini.

Sementara itu Bernama melaporkan semua petugas di Istana Abdul Aziz Kuantan, Pahang dikuarantin sehingga Ahad ini berikutan Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dan lima anakanda baginda dijangkiti influenza A (H1N1).

Kaum kerabat termasuk kakitangan istana itu juga tidak dibenarkan sama ada keluar atau masuk ke kawasan istana itu sejak Tengku Puan Pahang dimasukkan ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) selepas dijangkiti penyakit itu Sabtu lepas.

Perkara berkenaan disahkan oleh Tunku Azizah Aminah Maimunah ketika dihubungi dari Wad Diraja HTAA Jumaat.

"Tiada siapa dari dalam istana dibenarkan keluar, pekerja dari luar pun tidak dibenarkan masuk sehingga 16 Ogos ini," kata baginda menerusi khidmat khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada pemberita di sini semalam.

Bagaimanapun jumlah kakitangan istana berkenaan yang dikuarantin tidak dapat dipastikan.

Jumaat lepas, lima anakanda baginda, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah, 14; Tengku Muhammad Iskandar Riayatuddin Shah, 12; pasangan kembar, Tengku Ahmad Ismail Muadzam Shah dan Tengku Puteri Afzan Aminah Hafidzatullah, 9, serta Tengku Puteri Jihan Khalsom Athiyatullah, 7, dimasukkan ke hospital selepas disahkan positif H1N1.

Tunku Azizah Aminah Maimunah pula dimasukkan ke wad yang sama sehari kemudian kerana dijangkiti virus berkenaan semasa menjaga kelima-lima anakanda baginda.

Adinda baginda, Tunku Mariam Zaharah Sultan Iskandar turut dimasukkan ke wad berkenaan Selasa lalu setelah menunjukkan simptom H1N1.

Tunku Azizah Aminah Maimunah berkata baginda bersama lima anakandanya yang semakin pulih masih berada dalam pengawasan doktor di Wad Diraja HTAA.

Menurut baginda, Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah juga tidak dibenarkan melawat keluarganya yang dikuarantin di wad tersebut.

"Kami yang berada di Wad Diraja ini tidak dibenarkan keluar, begitu juga orang luar tidak dibenarkan datang melawat kami bagi mengelakkan H1N1 menjangkiti orang lain," katanya.

Era Najib Altantuya : Lagi Sayonara UMNO

Bekas Ketua UMNO Cawangan Kampung Parit Buluh Air Kuning Selatan, Abd Aziz Khamis mengucapkan selamat tinggal kepada parti asalnya dan beralih menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) selepas rasa kecewa dengan perkembangan politik di Daerah Tampin, lapor Sinar Harian.

Abdul Aziz, 48, ketika menyampaikan ucapan di hadapan pemimpin tertinggi PR Tampin menyatakan rasa tidak puas hati dan kecewa dengan keadaan tidak stabil parti berkenaan selain sikap berpuak-puak sesama sendiri yang ditunjukkan ahli UMNO cawangan serta bahagian.

“Saya berasa amat kecewa dengan keadaan yang berlaku di dalam UMNO Cawangan dan Bahagian Tampin sekarang. Perjuangan parti keramat yang mereka laungkan sudah menyimpang jauh dan gagal untuk menambat hati rakyat.

“Saya tidak menyangka perjuangan selama lebih 30 tahun bersama UMNO kini terhenti akibat daripada keadaan tidak menentu parti di peringkat cawangan dan bahagian,” katanya.

Aziz berkata, hasrat meninggalkan parti keramat berkenaan sudah lama difikirkan selepas menyaksikan pergolakan hubungan dalaman antara pemimpin UMNO Bahagian Tampin bersama cawangan.

Menurutnya, kekecewaannya juga mula menebal selepas timbul rasa tidak puas hati berikutan sikap segelintir pemimpin di dalam UMNO Bahagian dan Cawangan yang bersikap pilih kasih ke atas sesetengah individu serta mewujudkan pentadbiran secara kroni.

“Sudah lama saya memikirkan hasrat untuk keluar daripada UMNO, namun, melanjutkan tindakan berikutan rasa sayang dengan parti. Namun, ia terpaksa dilakukan kerana terdapat segelintir ahli dan pemimpin yang sudah ‘tidak sebulu’.

“Selepas sekian lama berada dalam UMNO di Daerah Tampin ini juga, saya melihat perjuangan UMNO peringkat cawangan dan bahagian di sini sudah berubah serta hanya untuk kroni atau orang tertentu sahaja sekali gus ia amat menyedihkan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Penerangan PKR Ranting Tampin Sentral, Mahmad Ayub berkata, penyertaan Abdul Aziz ke dalam parti merupakan tindakan wajar berikutan sudah menyedari perjuangan Pakatan Rakyat (PR) yang membela nasib rakyat serta tidak bersifat indivualistik atau mempunyai agenda tertentu.

“Kemasukan bekas Ketua UMNO Cawangan Kampung Parit Buluh Air Kuning Selatan itu diharapkan akan dapat menguatkan PKR di Daerah Tampin kerana tindakan berkenaan membuktikan rakyat mula mengetahui hakikat sebenar bahawa perjuangan yang dibawakan oleh PR melalui parti komponennya bersifat ikhlas, tulus dan suci.

“Kami di dalam PR mengalu-alukan kehadiran Abdul Aziz dan berharap beliau akan dapat memberikan sesuatu dalam melaksanakan perjuangan kami dalam menegakkan hak serta kebenaran demi kesejahteraan rakyat,” katanya.

Beliau berkata, dia dan rakan PR berharap tindakan yang dilakukan Abdul Aziz akan membuka minda serta hati ahli UMNO lain untuk beralih bersama pembangkang.

“PR di Daerah Tampin tidak akan sesekali berundur daripada perjuangan, sebaliknya akan terus berusaha gigih menghadapi rintangan ibarat ‘seekor ular menyusup ke akar pohon’,” katanya.

Sinar Harian difahamkan, Abd Aziz pernah menyandang jawatan Ketua UMNO Cawangan Parit Buluh Air Kuning Selatan pada tahun 2001 hingga 2008 dan langkahnya keluar parti berkenaan dijangkakan akan diikuti oleh 30 ahli cawangan terbabit bagi menyertai PKR.

Selain itu, pada majlis sama, turut diadakan Majlis Penyerahan Beras dan Barang Keperluan Sempena Kehadiran Bulan Ramadan kepada 30 Fakir Miskin di sekitar Air Kuning Selatan.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Repah, S Veerapan dan Ketua PKR Ranting Tampin Sentral, Jeffery Young Ahmad.

Era Najib Altantuya : Video Pengumuman Salleh Man Calon PAS Permatang Pasir

Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang, Salleh Man, 52 dipilih sebagai calon Pakatan Rakyat pada pilihanraya kecil DUN 11 Permatang Pasir, Pulau Pinang. Perkara itu diumumkan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Markaz Besar PAS Permatang Pasir sebentar tadi.

Salleh Man mempunyai 5 orang anak. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Permatang Buloh dan kemudian melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya dalam Pengajian Islam.

Sejak 1986, Salleh pernah bertanding di 4 kawasan pilihanaraya iaitu di DUN Sungai 2, Parlimen Tasik Gelugor, Pinang Tunggul dan Permatang Berangan.

Turut hadir dimajlis pengumuman calon ialah Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, Timbalan Ketua Menteri 1, Dr Mansor Osman, Pengerusi Perhubungan PKR Negeri, Zahrin Hashim, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dan pimpinan Pakatan Rakyat dari peringkat pusat dan negeri.

Pilihanraya kecil diadakan berikutan kematian penyandangnya Datuk Hamdan Abdul Rahman, 31 Julai lalu. Pada pilihanraya Umum 2008, PAS menang dengan 11,004 undi mengalahkan calon UMNO Barisan Nasional, Ahmad Sahar Shuib dengan majoriti 5,433 undi.

Ini adalah pilihanraya kecil ke 3 yang diadakan di Permatang Pauh dan merupakan pilihanraya kecil yang ke 7 diadakan sejak pilihanraya umum ke 12 yang lalu.

Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin petang tadi mengumumkan pemilihan Setiausaha UMNO bahagian Permatang Pauh, Rohaizat Osman sebagai calon yang akan berdepan dengan calon PAS 25 Ogos ini.

UMNO Barisan Nasional dijangka menghadapi laluan sukar memandangkan Parlimen Permatang Pauh merupakan kubu kuat Pakatan Rakyat. -TVAEra Najib Altantuya : Himpunan 10000 Jadi 400 Ahli UMNO (updated)

Ahli Umno, termasuk pemimpin kanan parti bertindak "mengkhianati" Umno Johor dengan memulau perhimpunan di Batu Pahat petang tadi untuk mengutuk Ketua Umum Keadilan Anwar Ibrahim yang dituduh sebagai pengkhianat Melayu.

Program anjuran UMNO itu diwar-warkan akan menghimpun 10,000 orang tetapi hanya dihadiri oleh kira-kira 400 orang, antaranya pelajar dan warga tua.

Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melontarkan tuduhan pengkhianat terhadap Anwar dijadualkan hadir pada perhimpunan itu di Dataran Penggaaram.

Namun pemimpin Umno Johor itu sendiri dikatakan menarik diri apabila diberitahu mengenai sambutan dingin terhadap perhimpunan itu.

Ramai daripada mereka yang hadir bertindak menyisihkan diri daripada perhimpunan berkenaan apabila beberapa pemimpin UMNO memberi ucapan berbau perkauman dalam keghairahan menuduh Anwar sebagai pengkhianat bangsa.

Antara yang berucap ialah Ketua Umno Bahagian Kulai, Datuk Adam Hamid; Ketua Umno Bahagian Batu Pahat, Dr Puad Zarkashi dan Ketua UMNO Bahagian Seri Gading, Datuk Mohamed Aziz.

Hadirin juga kelihatan terkilan dengan ungkapan-ungkapan kesat dan biadap terhadap Anwar pada pemidang-pemidang Umno yang direntangkan.

Ramai yang meninggalkan perhimpunan itu dan meluangkan masa bersiar-siar dan beriadah di dataran berkenaan tanpa menghiraukan ucapan pemimpin Umno Johor.

Jumaat adalah cuti umum di Johor bagi sesetengah pihak dan perhimpunan itu diadakan hari ini dengan harapan dapat menarik penyertaan ramai.

(Kerajaan UMNO BN telah menukar cuti umum dari hari Jumaat kepada hari Ahad semasa Muhyiddin menjadi menteri besar)

Namun sambutan hambar adalah tamparan, bukan sahaja ke atas penganjur tetapi yang lebih besar, terhadap Muhyiddin sendiri.

Ia juga bukti terbaru bahawa politik fitnah dan serangan peribadi yang dibawa oleh Muhyiddin ditolak oleh akar umbi parti. -TVAEra Najib Altantuya : Permatang Pasir & Salleh Man - Fakta Penting

Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, Pulau Pinang. Terletak di dalam Parlimen Permatang Pauh di Seberang Prai Tengah.

Pemilih - 20,290 orang - Melayu 72.36%, Cina 25.85%, India 1.63% dan lain-lain 0.16%

Majoriti penduduk adalah Melayu.

Kawasan landai dan bersawah kecuali di Bukit Jelutong dan Kepala Bukit yang sedikit berbukit.

Mempunyai 39 saluran mengundi.


Perkampungan bandar dan kampung tradisional.

Pekan utama Penanti dan Permatang Pauh.

Kaum Cina tertumpu di Permatang Pauh, Penanti dan Permatang Tengah.

Aktiviti utama berasaskan pertanian, ternakan, perniagaan kecil-kecilan dan perkilangan.

Menerima tempias ekonomi dari kawasan Seberang Jaya.

Bilangan ahli parti yang berdaftar:

Umno - 5,326
MCA - 298
MIC - 300
Gerakan - 45
Pas - 1,015
PKR - 1,028

KEPUTUSAN PILIHAN RAYA UMUM 2008:

Ahmad Sahar Shuib (BN) = 5,571
Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman (Pas) = 11,004
Majoriti = 5,433

KEPUTUSAN PILIHAN RAYA UMUM 2004:

Datuk Adnan Ramli (BN) = 7,378
Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman (Pas) = 8,057
Majoriti = 679

KEPUTUSAN PILIHAN RAYA UMUM 1999:

Datuk Ahmad Saad (BN) = 5,236
Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman (Pas) = 8,430
Majoriti = 3,194


BIODATA MOHD SALLEH MAN

Ustaz Mohd Saleh Man dilahirkan di Permatang Sungai Dua, Kepala Batas, Seberang Perai pada 16hb, Februari 1954. Kini beliau mempunyai seorang isteri, Puan Siti Fatimah Othman dan hasil perkongsian hidup mereka berdua beliau dianugerahkan lima orang cahaya mata.

Berpendidikan rendah di Sekolah Kebangsaan Permatang Buluh, Kepala Batas kemudian menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Kepala Batas. Selepas belajar di situ, beliau beralih arah ke Madrasah Khariah Islamiah, Pokok Sena pada tahun 1970-78 untuk mendalami ilmu agama.

Kemudian ke Maktab PGAS, Guar Perahu, Bukit Mertajam dan seterusnya ke Yayasan Pengajian Islam Nilam Puri, Kelantan dalam bidang Syariah. Selepas itu menyambung pelajaran ke Akademi Islam Univesiti Malaya (UM) dalam jurusan yang sama sehingga memperolehi ijazah.

Dalam karier politik pula beliau bermula sebagai Ketua Pemuda PAS Cawangan Sungai Dua setelah kembali dari belajar pada tahun 1986 dan seterusnya menjawat jawatan Pemangku Ketua Dewan Pemuda PAS Tasek Gelugor.

Selang beberapa penggal beliau diberikan kepercayaan pula menerajui PAS Tasek Gelugor sebagai Yang DiPertua (YDP).

Beliau juga pernah diberikan amanah sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri dan seterusnya sebagai Timbalan Pesuruhjaya pada awal 1990 an.

Ustaz Saleh Man juga merupakan tokoh yang rapat dengan bekas Pesuruhjaya PAS Negeri Allahyarham Mohd Hamdan Abdul Rahman maka tidak hairan beliau sanggup jatuh bangun bersama PAS walaupun kalah dalam setiap pilihan raya umum yang bermula pada 1986 (Dun Sungai Dua), 1990 (Sungai Dua), 1996 (Parlimen Tasek Gelugor/Dun Permatang Berangan), 2004 (Pinang Tunggal) 2008 (Sungai Dua).

Era Najib Altantuya : Hanya 400 Hadir Dalam Himpunan Kutuk Anwar

Ahli Umno, termasuk pemimpin kanan parti bertindak "mengkhianati" Umno Johor dengan memulau perhimpunan di Batu Pahat petang tadi untuk mengutuk Ketua Umum Keadilan Anwar Ibrahim yang dituduh sebagai pengkhianat Melayu.

Program anjuran UMNO itu diwar-warkan akan menghimpun 10,000 orang tetapi hanya dihadiri oleh kira-kira 400 orang, antaranya pelajar dan warga tua.

Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melontarkan tuduhan pengkhianat terhadap Anwar dijadualkan hadir pada perhimpunan itu di Dataran Penggaaram.

Namun pemimpin Umno Johor itu sendiri dikatakan menarik diri apabila diberitahu mengenai sambutan dingin terhadap perhimpunan itu.

Ramai daripada mereka yang hadir bertindak menyisihkan diri daripada perhimpunan berkenaan apabila beberapa pemimpin UMNO memberi ucapan berbau perkauman dalam keghairahan menuduh Anwar sebagai pengkhianat bangsa.

Antara yang berucap ialah Ketua Umno Bahagian Kulai, Datuk Adam Hamid; Ketua Umno Bahagian Batu Pahat, Dr Puad Zarkashi dan Ketua UMNO Bahagian Seri Gading, Datuk Mohamed Aziz.

Hadirin juga kelihatan terkilan dengan ungkapan-ungkapan kesat dan biadap terhadap Anwar pada pemidang-pemidang Umno yang direntangkan.

Ramai yang meninggalkan perhimpunan itu dan meluangkan masa bersiar-siar dan beriadah di dataran berkenaan tanpa menghiraukan ucapan pemimpin Umno Johor.

Jumaat adalah cuti umum di Johor dan perhimpunan itu diadakan hari ini dengan harapan dapat menarik penyertaan ramai.

Namun sambutan hambar adalah tamparan, bukan sahaja ke atas penganjur tetapi yang lebih besar, terhadap Muhyiddin sendiri.

Ia juga bukti terbaru bahawa politik fitnah dan serangan peribadi yang dibawa oleh Muhyiddin ditolak oleh akar umbi parti.