17 Mac 2014

Akhbar China Tukar Malaysia Kepada "Ma Lie Sia" Kerana Kuat Berbohong


China selar Malaysia beri maklumat ‘bercanggah’ tentang MH370

China mengkritik Malaysia lagi berhubung maklumat bercanggah yang diberikan berhubung kehilangan pesawat MH370, dengan media tempatan dan pengguna sosial media semakin skeptikal ketika misi mencari dan menyelamat masuk hari ke-10.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada Sabtu mengumumkan bahawa kehilangan pesawat Malaysia Airlines mungkin ‘sengaja’ dan pesawat itu terbang beberapa jam lagi selepas meninggalkan laluan asalnya untuk ke Beijing.

Dalam editorialnya, akhbar China Daily mempersoalkan mengapa pengumuman dari Kuala Lumpr itu hanya datang selepas lebih seminggu pesawat itu lesap dan tertanya-tanya sama ada Malaysia berkongsi semua maklumat yang dikumpul, atau tidak.

“Percanggahan dan maklumat sedikit demi sedikit yang diberikan oleh kerajaan dan Malaysia Airlines menyukarkan usaha mencari dan keseluruhan insiden itu jadi lebih misteri,” tulis akhbar itu.

“Apa lagi yang Malaysia tahu tetapi belum dikongsi dengan dunia,” katanya.

Dua pertiga daripada penumpang pesawat itu adalah warganegara Malaysia, dan Beijing bersikap kritikal terhadap perkongsian maklumat daripada Malaysia – kekhuatiran yang semakin meningkat kerana bimbang pesawat itu mungkin dirampas.

“Adalah amat penting sebarang kekeliruan yang mungkin dieksploitasi oleh perampas atau pengganas dikenal pasti secepat mungkin kerana kita perlu mencari perancangan tindak balas,” lapor China Daily.

Ketua fakulti Pengajian Cina Kontemporari di Universiti Nottingham, Yao Shujie yang menulis di akhbar Global Times di China berkata, Malaysia “hilang autoriti dan kredibiliti” kerana maklum balasnya yang kelam-kabut.

“Kekurangan kekuatan dan pengalaman mengendalikan insiden itu menyebabkan kerajaan Malaysia tidak berdaya dan kepenatan dengan menafikan pelbagai khabar angin.


“Jika misi mencari itu terus tidak membawa hasil walaupun selepas mengikut maklumat baru, lebih baik Malaysia serahkan kuasa perintahnya kepada operasi menyelamat antarabangsa,” tulis Yao.

Kehilangan pesawat itu kekal menjadi topik paling hangat didebatkan di jaringan sosial, dengan kebanyakan pengguna Sina Weibo, iaitu laman sosial China mirip Twitter, melaungkan kebimbangan selepas maklumat berkenaan diberikan oleh kerajaan Malaysia.

“Mengapa baru sekarang mereka sahkan ia mungkin dirampas?”

“Malaysia, apa lagi yang anda sembunyikan,” tulis seorang pengguna Sina Weibo pagi ini ketika mengulas perkembangan terbaru yang didedahkan Malaysia.


Posting lain ialah:”Saya semakin kecewa dengan Malaysia dan kerajaan mereka yang tidak boleh dipercayai. Saya tidak merancang pergi ke sana pada masa depan.”

Minggu lalu, salah satu mesej yang tersebar luas ialah posting yang tertulis:”Vietnam terus menemui sesuatu. Malaysia Airlines asyik menafikan. China masih terus menghantar pasukan penyelamat.”

Hari ini, mesej terbaru yang tersebar luas di internet ialah:”Malaysia menyampaikan maklumat tidak benar sepanjang minggu. Vietnam dapat penemuan tidak berguna. China memberikan berita bernilai minggu ini.” -TMI


Keluarga Penumpang China Tuduh MAS Punya Andil dalam Hilangnya MH370

Beijing, - Perdana Menteri (PM) Malaysia Najib Razak memastikan bahwa menghilangnya pesawat Malaysia Airlines (MAS) dari radar sipil merupakan kesengajaan yang dilakukan seseorang di dalam pesawat tersebut. Tak ayal, hal ini menuai berbagai reaksi dari para anggota keluarga penumpang MH370, khususnya penumpang asal China.

Bahkan sejumlah pihak menuding pihak MAS berperan dalam insiden ini.

"Saya rasa Malaysia Airlines punya andil dalam insiden ini," tutur Wen Wancheng, warga China yang putranya termasuk di antara penumpang pesawat yang hilang pada Sabtu, 8 Maret itu.

Bahkan dicetuskan pria asal provinsi Shandong, China timur itu, hilangnya pesawat MH370 merupakan konspirasi sejak awal. Kecurigaan ini dilontarkannya terkait pernyataan PM Najib mengenai kontak terakhir pesawat MAS dengan satelit pada pukul 08.11 waktu setempat hari Sabtu (8/3).

"Waktu awal yang mereka berikan adalah pukul 01.21, dan hari ini waktu tersebut secara resmi berubah menjadi 08.11," tutur Wancheng seperti dilansir kantor berita AFP, Sabtu (15/3/2014).

"Perdana Menteri yang mengatakan itu. Anda bisa menyebutkan dari soal waktu itu apakah mereka menyembunyikan sesuatu atau tidak," cetusnya kepada para wartawan di Lido Hotel, Beijing tempat berkumpulnya para anggota keluarga penumpang MAS usai menyaksikan konferensi pers Najib di Kuala Lumpur, Malaysia.

Beberapa anggota keluarga penumpang lainnya mengungkapkan kekecewaan mereka pada pihak MAS dan pemerintah Malaysia. "Saya sangat kecewa pada mereka semua. Mereka belum menyampaikan apapun pada kami," cetus seorang wanita paruh baya. "Saya cemas, sangat cemas," ujarnya.
detikNews


IKLAN BERBAYAR


JANA PENDAPATAN TAMBAHAN DENGAN MUDAH

Jom kawan-kawan...Jana income dengan hanya bermodalkan RM100 Tuan/Puan, drpd kita berfb @ berwechat @ whtsapp tak dapat hasil.. apa kata sambil-sambil tu kita buat income? Saya nak kongsi 1 program tempatan yang boleh buat income sampingan.

Tiada tipu muslihat, Tak perlu cari org.. tak perlu beli atau jual barang. Syarat kelayakan: Anda ada fb @ whtsapp @ wechat dan tau guna komputer sikit2. Apa saja termasuk twitter dan laman sosial lain. Anda hanya perlu open link dibawah dan register sebagai member. Lepas tu anda akan dapat link anda sendiri. Apa lagi, anda copy link anda sendiri dan copy ayat-ayat saya ni dan paste kat fb, twitter dan sebagainya. Modal anda dapat semula pada hari pertama lagi bila ada org yg buka link anda dan daftar. Mudahkan? Duit anda akan dimasukkan terus ke bank anda. Hari pertama saja saya sudah peroleh RM350. Memang berbaloi. Klik link di bawah ini.


KLIK SINI


Najib Ditegur Kerana Tuduh Juruterbang Larikan Pesawat


Tiada fakta salahkan juruterbang MH370, kata wartawan portal

Penyiasatan terhadap pesawat MH370 yang hilang masih belum dapat membuktikan juruterbang sengaja membawa pesawat Boeing 777-200ER itu ke satu destinasi lain, lapor portal Daily Beast.

Dalam satu artikel bertajuk "The baseless rush to blame the pilots of Flight 370", wartawan portal Clive Irving berkata terdapat sedikit maklumat yang dicemari oleh prestasi pihak berkuasa Malaysia.

"Mereka seperti sekumpulan anggota polis di tempat kejadian yang mendakwa apa yang mereka temui dan apa yang tidak bagi mendapat perhatian.

"Menyedihkan perdana menteri sendiri mengeluarkan teori tidak berasas: juruterbang yang melakukannya," katanya.


Unit perisikan Amerika Syarikat (AS) dan kerajaan Malaysia mendakwa seseorang dalam kokpit sengaja mengubah haluan pesawat selepas ia gagal dikesan radar pada 8 Mac sewaktu pesawat yang membawa 239 penumpang dan anak kapal itu dalam perjalanan menuju ke Beijing.

Namun pesawat yang dinanti itu tidak pulang selepas 10 hari berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Irving berkata, terdapat dua bukti kukuh dalam kehilangan pesawat milik MAS itu.

“Selepas pertukaran rutin terakhirnya dengan menara kawalan, juruterbang tidak menghantar isyarat Mayday atau kecemasan. Kata-kata akhir yang diucapkan juga tenang dan normal: ‘Baik, selamat malam.’

“Transponder yang menghubungkan pesawat dengan dunia luar melalui penghantaran dan penerimaan maklumat melalui kedudukannya, dimatikan.

“Ringkasnya, dua faktor ini menyebabkan Boeing 777 boleh hilang. Kemungkinan atas sebab reka bentuk, gangguan manusia atau kegagalan teknikal,” katanya.

Artikel tersebut turut menyebut dua kaedah bagi pesawat secara automatik melaporkan perkembangannya dan satu daripadanya melalui Sistem Laporan dan Komunikasi pesawat (ACARS).

“Dalam kes pesawat MH370, tiada mesej yang dihantar ke Boeing dan pembuat enjin Rolls Royce bagi menyatakan masalah,” katanya.

Katanya, seminggu kemudian didapati Boeing 777 turut dihubungkan ke sistem satelit yang beroperasi di London oleh Inmarsat.

“Untuk beberapa jam selepas sistem komunikasi lain terhenti, pesawat menghantar isyarat ‘ping’ kepada satelit,” katanya.

Irving juga membangkitkan berkaitan isu kebolehan pesawat memantau dan melapor keadaan namun jumlah dan kualiti maklumat mungkin berbeza jika MH370 merupakan pesawat Airbus dan bukan Boeing.

“Kokpit pesawat Boeing dan Airbus berbeza daripada segi bagaimana pesawat itu diarahkan. Boeing 777 berpegang kepada idea tradisional di mana juruterbang berkuasa kepada pesawat.

“Manakala, Airbus lebih meletakkan kepercayaan kepada sistem pengurusan penerbangan berkomputer kerana ingin mengurangkan kesilapan manusia.

“Tiada laporan keselamatan mana-mana syarikat mendakwa lebih baik daripada pesaing,” katanya.

Beliau turut mengkritik penganalisis di televisyen yang mengeksploitasi fakta simulator kapten di rumahnya bagi mempraktikkan belok kiri.

“Kapten Zaharie Ahmad Shah merupakan salah seorang juruterbang paling lama dengan 18,000 jam di dalam kokpit. Beliau tidak perlu berlatih untuk membelok kerana sudah banyak kali melakukannya.

“Simulator mungkin digunakannya bagi membolehkannya terbiasa dengan perisian baru sistem 777. Juruterbang biasa menggunakan simulator bagi menambah kepakaran,” katanya.


Katanya, hasil penyiasatan hanya akan dapat diperoleh selepas bertahun-tahun ia dijalankan.

“Sekarang pelbagai kemahiran diperlukan seperti saintifik, forensik, pengurusan, ketenteraan, undang-undang dan politik. Ia melibatkan perbezaan bahasa dan budaya.

“Kerja penyiasatan yang dijalankan setakat ini tidak memberangsangkan,” katanya.

Beliau mengulas Putrajaya yang memohon bantuan 25 negara bagi meluaskan operasi pencarian.

“Kini, kebanyakan negara diminta memeriksa rekod radar sama ada melintasi koridor udara antarabangsa atau ketenteraan,” katanya. -TMI

The Baseless Rush to Blame the Pilots of Flight 370


Malaysian leaders have turned the airmen into scapegoats without a single persuasive fact. Meanwhile, the government’s culpability in the loss of 239 people grows.

Commercial aviation has never faced a crisis as grave as the one presented by Malaysia Airlines Flight MH 370. At a time when flying has never been safer airplanes just don’t go missing without trace. And yet one has, taking 239 people with it. Vanished.

Public confidence in the governance of international air travel is shaken. The reputation of two world-esteemed companies, Boeing and Rolls Royce, is at stake. Not only that, but the whole technical hubris of the age of super-connectivity has been rendered hollow by the discovery that, in fact, we are not being watched all of the time wherever we are on the planet. There are, it turns out, vast voids as little watched over as the moon.

This sad drama has been compounded by an engulfing fog of speculation, frequently reaching a tone of hysteria. People are spooked. They want information that nobody is able to provide. We have come to expect quick enlightenment. That isn’t possible. We demand transparency and coherence. They’re not happening.

What little evidence there is has been contaminated by the performance of the Malaysian authorities. They resemble a bunch of dumb cops blundering over a crime scene, arguing over what it reveals and what it does not and competing for attention. In a sadly familiar ploy of the pursued, the prime minister himself was put up to float a theory so far lacking in any persuasive facts: the pilots did it. Dead men have no defense.


In a sadly familiar ploy of the pursued, the prime minister himself was put up to float a theory so far lacking in any persuasive facts: the pilots did it.

So, after nine days, what can really be understood about the forensics of this tragedy?

There are two apparently solid facts that condition everything else:

After their last routine exchange with controllers the pilots never sent any Mayday or distress message. The captain’s last reported words were calm and normal: “All right, good night.”

The transponders – the airplane’s continual link with the outside world, receiving and sending information about its position, were turned off.

Essentially, these two triggers ensured that the Boeing 777 would disappear. That could be either by design, by deliberate human intervention, or as a result of a technical failure.

There were two other ways for the airplane to automatically report its progress. All modern jets have computers constantly monitoring their systems and, in a limited way, able to send status reports to flight control centers on the ground. The 777 was equipped with Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS). In the case of Flight 370, no messages sent to Boeing and engine-maker Rolls Royce indicated a problem.

After a whole week went by, it emerged that the 777 was also linked to a satellite system operated from London by Inmarsat. For some hours after all other communications stopped, the airplane was sending a “ping” recording its presence to a satellite. (The Financial Times reported that Malaysian Airlines had not paid for the service, and the pinging was “an empty signal” – the minimum remaining after a deactivated automatic data link.)

What is interesting about this ability of the airplane to monitor and report its health, or otherwise, is that if Flight 370 had been an Airbus, and not a Boeing, the volume and quality of the information would have been different.

The cockpits of Boeing and Airbus airliners reflect a fundamental difference in the philosophy of how an airplane is commanded. Boeing, in designing the 777, held to its traditional idea that a pilot should always have the ultimate authority over the machine. Airbus, on the other hand, believes that more authority should be placed in the computerized flight management system because it is less likely to make mistakes than a human. There is nothing in the safety record of either company to claim that one is better than the other.

However, when Air France Flight 447 disappeared over the South Atlantic in 2009, investigators had telling clues to its condition within hours. This was because the Airbus A330 had sent 24 so-called fault messages via satellite to a maintenance base in Paris. These were as a result of its Electronic Centralized Aircraft Monitoring system (ECAM), which itself reflects the precedence given by Airbus to automated flight controls.

It turned out that these messages described an incremental shutdown of the airplane’s flight control computers, requiring the pilots to take over. The computers were being fed anomalous data because of a failed air speed gauge. The pilots, poorly trained, bungled the hand over, and lost control.

Had the Malaysian 777 been able to transmit such a detailed record of its behavior before disappearing, we would have been more able to discount or pursue possible and imminent mechanical failure – like, for example, any gradual loss of cabin pressure because of a leak in the fuselage structure or a problem in the cargo hold.

What was happening in the cockpit of Flight 370? Turning off the transponders was a simple step for the crew, just a matter of a few twists to the left of a dial placed between the two pilots—not accessing some circuit breaker above. That would be a very strange thing for them to do. It would, however, be the first thing a hijacker who got access to the cockpit would want to do.

Yet why would any hijacker direct an airplane out into the great void beyond surveillance and without making demands for the safe release of the passengers?

A suicide pact by the crew has been raised, but in the two most recent suicidal crashes the pilots pushed down the nose and dived to the water instantly. This was the case with an Egypt Air Boeing 767 soon after leaving JFK airport in 1999 and a Silk Air Boeing 737 flying from Jakarta to Singapore in 1997. A suicidal pilot does not prolong the agony.

When it comes the psychological behavior of pilots, the Malaysians are doing the reverse of what the Egyptian and Indonesian authorities did in those two crashes. In each case the idea of suicide was anathema to the national cultures. The authorities contested the verdicts of the crash investigators and, instead, asserted (without credibility) that the crashes were caused by mechanical failure.

The Malaysian authorities are doing the opposite: impugning the aircrew without any tangible evidence. First with the prime minister’s assertions of deliberate actions, and then by staging police raids on the captain’s home.

One TV so-called analyst extrapolated from the fact that the captain had a self-built flight simulator in his home that he might have been practicing left turns. Captain Zaharie Ahmad Shah was one of the airline’s longest serving pilots, logging 18,000 hours in the cockpit. He didn’t need to rehearse any turns; he had made many thousands of them. The simulator was probably used to keep him current with software updates to the 777’s systems. Pilots often use simulators to keep their airmanship sharp – in these days of automated flight decks there is a danger of losing some of the old “seat of the pants” reflexes that can be crucial in an emergency.

Some sources have reported with a straight face that the Boeing 777 soared to a height of 45,000 feet as whoever was in control deliberately sought to disable passengers. First, at that height the airplane would be way beyond its operational ceiling and uncontrollable. Second, at this early stage in its flight it was loaded with fuel that would have made it a struggle to reach even 38,000 feet.

How safe is the 777? There was a brief flurry of alarm when it emerged that the Federal Aviation Administration had issued an Airworthiness Directive after inspectors found corrosion in one model of the 777 that could have led to a structural failure and loss of cabin pressure. It turned out that the Malaysian 777 was of a model not affected. In any case, Airworthiness Directives are issued all the time – they are the direct result of experience with the daily operations of airplanes, and they are the front line that ensures that prospective problems are detected early.

The 777’s safety record is exceptional. One way of illustrating this is to compare it to the much smaller 737. Since it first entered airline service in 1968 more than 4,200 people have been killed in 737 crashes. Until last summer the 777, which entered service in 1995, had not killed a single passenger. (Last year’s crash in San Francisco was caused by pilot error.)

For fairness and clarity, this comparison must be qualified. The 737 is a world-wide daily workhorse on domestic routes, sometimes making as many as seven flights a day. Ten thousand 737s have been either delivered or ordered, and the accident statistics are influenced by the fact that many older 737s fly in regions like Africa with lax safety oversight and where crashes are too frequent.

More than 1,170 777s have been delivered and they fly long routes with far fewer flights being made per day, a less punishing regime. Nonetheless, the 777 is of a far later generation in its technology than the 737 and consequently benefits from advances made in its structure.

In the case of the Malaysian 777, was there a problem in the cargo hold? Last week, the National Transportation Safety Board discovered that there was an unusually large consignment of lithium-ion batteries on the cargo manifest. This technology is more recently known as the cause of fires that led to the grounding of the Boeing 787 fleet, but lithium-ion batteries for personal electronic devices have been a frequent cause of emergencies in cargo holds and baggage handling.

They are prone to overheating and combustion. The FAA’s Office of Security and Hazardous Materials Safety records many of these incidents in the U.S., including a fire caused by a battery on a self-propelled surf board on a FedEx airplane.

If there had been a battery-induced fire in the cargo hold of Flight 370, automatic smoke warnings would have alerted the pilots and they surely would have had time to report an emergency.

There is, however, a relevant example of a large airplane being lost over the Indian Ocean after a cargo fire. In 1987, a South African Airways 747 with a 159 people aboard suffered an uncontrollable cargo fire that began with computers packed in polystyrene. The airplane fell into a deep part of the ocean east of Mauritius.

Although the searchers had what they regard as the single most important aid to an undersea mission—a starting point based off the airplane’s last known position—it took two years to recover the flight recorder from depths as great as 15,000 feet.

To be sure, the technology of submersibles and of deep water searches, driven largely by trophy and treasure hunters, has improved immensely since the 1980s, as the successful locating and recovery of the wreck of Flight 447, also after two years, shows. The search now being conducted for Flight 370 includes the far reaches of the Indian Ocean where the depth can reach 20,000 feet. In that case the challenge of finding it will be unprecedented.

It will probably take years before the investigation reaches an outcome. Right now it requires a skillful combination of dedicated people working with many different disciplines, scientific, forensic, managerial, informational, humanitarian, military, legal, and political. It will involve different languages and cultures. Commercial interests have to be reconciled with the public need for clarity and integrity.

So far the way this task has been handled is not encouraging. The Malaysians have asked for the help of 25 countries in the expanded search. Now nations are being asked to check their radar records, which is strange since if anything as large as a 777 had been flying rogue through busy international air corridors and over militarily sensitive sites would have triggered alarms instantly.
-Daily Beast


IKLAN BERBAYAR


JANA PENDAPATAN TAMBAHAN DENGAN MUDAH

Jom kawan-kawan...Jana income dengan hanya bermodalkan RM100 Tuan/Puan, drpd kita berfb @ berwechat @ whtsapp tak dapat hasil.. apa kata sambil-sambil tu kita buat income? Saya nak kongsi 1 program tempatan yang boleh buat income sampingan.

Tiada tipu muslihat, Tak perlu cari org.. tak perlu beli atau jual barang. Syarat kelayakan: Anda ada fb @ whtsapp @ wechat dan tau guna komputer sikit2. Apa saja termasuk twitter dan laman sosial lain. Anda hanya perlu open link dibawah dan register sebagai member. Lepas tu anda akan dapat link anda sendiri. Apa lagi, anda copy link anda sendiri dan copy ayat-ayat saya ni dan paste kat fb, twitter dan sebagainya. Modal anda dapat semula pada hari pertama lagi bila ada org yg buka link anda dan daftar. Mudahkan? Duit anda akan dimasukkan terus ke bank anda. Hari pertama saja saya sudah peroleh RM350. Memang berbaloi. Klik link di bawah ini.


KLIK SINI


Mengapa Tiba-tiba Jadi Fanatik Sangat Dengan Media Barat?


Ya, juruterbang ahli PKR, tapi jangan spekulasi'

PKR mengaku juruterbang MH 370 merupakan ahli parti itu tetapi meminta semua pihak tidak membuat spekulasi mengaitkan mereka dengan kehilangan penerbangan tersebut.

Ketua PKR Cabang Subang Sivarasa Rasiah berkata beliau menang mengenali Kapten Zaharie Ahmad Shah (kiri) sejak beliau menyertai parti tersebut 23 Januari tahun lalu.

Bagaimanapun, tambahnya, tidak adil sekiranya pihak media mengaitkan perkara itu dengan parti kerana ia “tidak relevan”.

Sivarasa merujuk kepada laporan akhbar tabloid Uniter Kingdom Daily Mail semalam yang membuat spekulasi bahawa Zaharie seorang 'fanatik politik' dan 'aktivis sosial yang lantang'

"Media tidak sepatutnya membuat sebarang spekulasi.

"Akhbar Daily Mail ialah sebuah tabloid, mereka langsung tidak merujuk mana-mana sumber," kata beliau dalam sidang media hari ini.

Menurut Sivarasa yang juga ahli parlimen Subang, akhbar tabloid itu mengaitkan Zaharie dengan mengetengahkan dua spekulasi yang tidak disahkan sebagai fakta.

Pertama, akhbar itu mendakwa Zaharie hadir ke keputusan kes liwat ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sehari sebelum menerbangkan pesawat.

Dan kedua, beliau dilapor lantang bersuara hal-hal sosial walaupun tiada sebarang bukti menunjukkannya.

"Beliau (Zaharie) seperti sejuta ahli parti politik di luar sana.

"Dua fakta itu digunakan untuk panggil beliau 'political fanatic'. Kesimpulan tak boleh dibuat kerana fakta yang tidak terbukti," kata Sivarasa.

Sivarasa turut berkata Zaharie seorang yang disenangi dan baik malah membantu cabang Subang ketika kempen pilihan raya umum dan terlibat dalam acara sosial anjuran cabang berkenaan.

Beliau berkata hanya mengetahui Zaharie merupakan juruterbang pesawat malang itu pada hari Ahad minggu lalu dan ada menghubungi keluarga Zaharie untuk menyampaikan kata-kata semangat.

"Jika pihak polis mahu berjumpa saya untuk bertanya latar belakang beliau (Zaharie) saya sedia membantu tapi ini bukan soal parti," kata beliau.

Tian Chua: Polemik tuding jari

Sementara itu Naib Presiden PKR Tian Chua berkata PKR tidak mahu parti terheret dalam polemik dan menuding jari yang dianggap tidak membawa kes ini ke mana-mana.

Beliau berkata tumpuan harus diberikan dalam usaha mencari MH370 yang hilang sejak Sabtu lalu itu.

"Setakat ini kita harapkan semua pihak terutamanya media dan pihak parti-parti dalam parti pemerintah untuk menghormati keluarga dan penumpang MH370.

"Jangan membuat terlalu banyak andaian yang ini akan menjejaskan siasatan dan juga menyinggung perasaan ahli keluarga, bagi kami kita tidak mahu termasuk dalam polemik siapa yang salah dan siapa yang patut bertangggungjawab," kata beliau. -mk


Kapten Zaharie di Panggil Tergesa-gesa Untuk Menerbangkan Pesawat MAS MH370 Dari KL ke Bejing

Benar, Kapten Zaharie Ahmad Shah adalah ahli seumur hidup KEADILAN, dan pernah bersama pemimpin Pakatan Rakyat dalam majlis tertentu.

Tetapi adakah logik untuk mengatakan bahawa Zaharie fanatik terhadap Anwar Ibrahim dan kononnya plot kehilangan pesawat MAS MH370 ada kaitan dengan keputusan mahkamah yang memenjarakan Anwar selama lima tahun?

Mengapa tidak kaitkan Zaharie sebagai peminat nombor satu Mila AF 5 yang hampir setiap program anjuran penyanyi itu dia tidak ketinggalan menyertainya?

Mengapa masyarakat tidak mengatakan bahawa Mila lah yang menjadi penyebab mengapa Zaharie sanggup menerbangkan pesawat itu?

Padahal ramai yang masih tidak tahu, Kapten Zaharie sedang bercuti beberapa hari tetapi dimaklumkan seberapa segera bahawa dia dikehendaki menerbangkan pesawat itu atas arahan pihak atasan? Pihak atasan itu siapa?

Apakah Anwar Ibrahim sekarang sudah jadi perdana menteri dan bukan Najib Razak?

Untuk menjelaskan keadaan, hanya Zaharie seorang yang mampu mendaratkan pesawat Boeing B777-200ER menggunakan landasan paling pendek berbanding kapten lain yang masih dalam perkhidmatan.

Ini diakui oleh kenalan rapatnya dalam MAS yang terkejut mengapa Zaharie dipanggil untuk bertugas menerbangkan pesawat itu ke Beijing dalam keadaan terlalu segera (urgent) dan hanya mengetahui Zaharie yang menerbangkan pesawat itu apabila MAS sendiri mengesahkannya dalam sidang media pertama jam 1000 hrs Sabtu 8 Mac.

Persoalannya, apakah dengan kepakaran Zaharie menyebabkan pihak tertentu memilihnya sebagai 'kambing hitam' untuk dijadikan alasan bahawa Zaharie yang melencongkan pesawat, menutup transponder dan terbang ke arah koridor utara atau selatan seperti kata Najib Razak semalam?

Berdasarkan pertimbangan semasa, Zaharie tidak boleh menolak arahan majikannya dan dia sendiri langsung tidak mengetahui bahawa plot menghilangkan pesawat itu adalah agenda pihak tertentu.

Sebenarnya di dalam pesawat itu terdapat ramai penumpang 'berharga' tidak kira sama ada China, Amerika Syarikat mahupun Russia yang difahamkan kapten diarahkan supaya melakukan 'itu dan ini' bagi menghalang 'agenda tersembunyi' ejen CIA yang dikatakan turut berada dalam pesawat berkenaan.

Tuduhan untuk mengaitkan Zaharie dengan Anwar Ibrahim sememangnya satu tindakan niat jahat untuk mengkambing hitamkan keadaan dan dalam masa sama melepaskan beban penjelasan kepada Pakatan Rakyat sedangkan mereka sendiri juga tidak tahu menahu akan agenda sulit ini.

Dan keengganan Najib sendiri menjawab pertanyaan pemberita hingga ada yang ditangkap kini sudah menjadi bahan bualan seluruh dunia seperti mana kebodohan bomoh yang ada kaitan dengan Umno melakukan ritual yang bertentangan dengan ajaran Islam.

Berhenti menuduh Zaharie kerana kita masih tidak mengetahui nasibnya, dan penumpang lain sama ada hidup atau sebaliknya walaupun desas-desus mengatakan pesawat berkenaan selamat mendarat di satu lokasi rahsia beberapa jam selepas melakukan lencongan menghala Laut Andaman. Lagi perkembangan lanjut menyusul.

Tulisan Zulimran Nasution Abdullah Omar


ULASAN GB

Tiba-tiba hari ini Malaysia seperti terlalu percaya kepada media barat. Mengapa tiba-tiba muncul teori dan spekulasi yang mengesyaki Kapten Zaharie yang "merampas" pesawat dari media barat kebetulan pula sehari selepas Najib membuat pengumuman mengenai tumpuan siasatan kini kepada kru pesawat.

Dikaitkan kononnya Zahari sebagai "fanatik politik" dan menyokong Anwar.

Yang anehnya siapa pula memberi maklumat mengenai Zaharie kepada akhbar tabloid Daily Mail berkenaan sehingga mereka lebih tahu daripada rakyat Malaysia sendiri mengenai kehidupan Zaharie dengan begitu terperinci?

Dan kisah Zaharie dipanggil tergesa-gesa untuk menerbangkan pesawat MH370 amat menarik perhatian, perkataan tergesa-gesa itu seperti kita pernah terdengar tentang tergesa-gesanya hakim mahkamah mahu mneruskan pendengaran rayuan Kerajaan terhadap kes liwat tempohari....Konotasinya macam hampir serupa, betul tak? Dan kita pernah mendengar pengakuan kerajaan mengupah dan membayar APCO sebagai konsultan...


Semacam ada okestra sayup-sayup kedengaran.... Wallahu 'alam.

Selepas Kapten Zaharie dengan tergesa-gesa disuruh bawa pesawat, sekarang Kapten itu yang dihempuknya lagi... entah masih hidup atau pun sudah mati... hanya Allah jua Yang maha Mengetahui...

Nampaknya Anwar terus dan akan terus diserang lagi, sama macam kes di Lahad Datu dulu. Tiba-tiba saja Anwar dijadikan "mangsa" kononnya ada hubungan dengan Sultan Sulu ketika itu. Lepas pilihanraya, semuanya membisu dan membatu...


Penjarakanlah Anwar, wahai Najib jika takut sangat dengannya.... dan nanti rakyat tahu untuk membuat keputusannya... seperti dulu. Anwar akan kembali semula membawa obor bersama rakyat dengan lebih semarak selepas itu. Itu hukum kebenaran dan keadilan.

IKLAN BERBAYAR


JANA PENDAPATAN TAMBAHAN DENGAN MUDAH

Jom kawan-kawan...Jana income dengan hanya bermodalkan RM100 Tuan/Puan, drpd kita berfb @ berwechat @ whtsapp tak dapat hasil.. apa kata sambil-sambil tu kita buat income? Saya nak kongsi 1 program tempatan yang boleh buat income sampingan.

Tiada tipu muslihat, Tak perlu cari org.. tak perlu beli atau jual barang. Syarat kelayakan: Anda ada fb @ whtsapp @ wechat dan tau guna komputer sikit2. Apa saja termasuk twitter dan laman sosial lain. Anda hanya perlu open link dibawah dan register sebagai member. Lepas tu anda akan dapat link anda sendiri. Apa lagi, anda copy link anda sendiri dan copy ayat-ayat saya ni dan paste kat fb, twitter dan sebagainya. Modal anda dapat semula pada hari pertama lagi bila ada org yg buka link anda dan daftar. Mudahkan? Duit anda akan dimasukkan terus ke bank anda. Hari pertama saja saya sudah peroleh RM350. Memang berbaloi. Klik link di bawah ini.


KLIK SINI