24 Ogo 2010

Mahathir, Engkau Hipokrit Darjat Tertinggi

Mahathir: Melayu perlu bersatu atau hilang kuasa politik

Sambil merujuk kepada nasib penduduk rantau Timur Tengah, Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi memberi amaran kepada masyarakat Melayu negara ini bahawa mereka berhadapan dengan risiko hilang kuasa politik jika terus kekal tidak bersatu.

Bekas perdana menteri berkata orang Melayu memerintah selama ini kerana mereka adalah majoriti penduduk negara ini.

Malangnya tegas beliau, pergaduhan dan pertelingkahan dalaman menyebabkan mereka kehilangan kuasa politik kepada bukan Islam.

“Jika kita berpecah-belah, kita hilang kuasa majoriti kita,” kata beliau dengan merujuk kepada perpecahan kuasa Melayu kepada tiga parti — Umno, PAS dan PKR.

“Saya bukan rasis yang mahu menyemai sentimen kebencian Muslim terhadap bukan Islam tetapi perlu ada perasaan hormat,” kata beliau kepada pemberita sebelum majlis berbuka puasa di Felda D’saji bersama Perkim di sini.

“Dan, sebarang rasa hendak hormat hanya datang jika kita kuat dan berkuasa,” katanya.

“Sebelum ini kita hanya bercakap mengenai masalah umat Islam di Timur Tengah, tetapi kini umat Islam di Malaysia juga berhadapan dengan masalah besar,” katanya.

Seolah-olah merujuk kepada kerajaan negeri diterajui Pakatan Rakyat, Dr Mahathir berkata sudah ada contoh seorang Menteri Besar beragama Islam menerima arahan daripada Dewan Undangan Negeri dikuasai masyarakat minoriti.

“Dia dipaksa tunduk kepada kehendak mereka, seolah-olah dia bukan lagi mengambil berat tentang agama dan kaumnya,” katanya.

Beliau berkata umat Islam di negara ini sedang berhadapan dengan cabaran terbesar terutama dalam keadaan umat yang berpecah belah, yang mungkin mengakibatkan Islam kehilangan kuasanya di negara ini.

“Hari ini walaupun Islam menuntut kita bersaudara tapi kita berpecah, sehingga tahap mungkin hilang kuasa,” katanya.

Dr Mahathir yang juga Yang Dipertua Perkim mengingatkan umat Islam agar memikirkan semula tanggungjawab kepada agama, sekalipun tanggungjawab kepada bangsa sudah tidak lagi menjadi keutamaan.

Katanya walaupun jumlah umat Islam di negara ini ramai, tidak mustahil Islam akan kehilangan tempatnya sebagai agama rasmi sekiranya sikap berpecah-belah masih diteruskan.

“Jumlah ramai ini tidak bermakna kalau sudah berpecah belah dan bermusuh antara mereka. Apabila bermusuh, pihak lain berpeluang gunakan permusuhan sesama Islam ini untuk mengutarakan kedudukan mereka, bahkan untuk berkuasa dalam negara.

“Jangan fikir tidak mungkin satu hari nanti khutbah sebut ketua negara bukan Islam kerana mereka telah berkuasa dan kita sudah jadi puak yang kecil, berpecah belah dan tidak berkuasa,” katanya.

Beliau berkata sudah ramai umat Islam di negara ini yang tidak mengamalkan tingkah laku dan cara hidup seperti yang dituntut dalam al-Quran dan hadis.

Justeru katanya kuasa umat Islam hanya dapat dikekalkan sekiranya umat Islam itu sendiri yang berusaha menyelamatkan agama mereka.

“Berkuasa hari ni tidak bermakna kekal berkuasa di masa depan. Jangan fikir pegangan kita akan terus kekal.

“Ia akan terhakis juga bila kita sudah miskin dan daif. Islam tak suruh kita berpecah-belah, tapi suruh kita bersaudara.

“Tanya kepada diri adakah kita benar-benar berpegang kepada ajaran Islam tentang persaudaraan ini,” katanya. -TMI

Ulasan GB

Menarik kenyataan Tun Dr Mahathir di atas seolah-olah kini beliau ingin kembali semula ke pentas politik tanahair setelah disisih sekian lama oleh partinya sendiri.

Beliau melihat perpaduan dari kacamata "kebangsaan" - bahawa kuasa politik Melayu bakal pupus apabila masyarakat Melayu tidak bersatu. Namun beliau yang licik menggunakan sentimen 'agama" bukan bangsa untuk melindungi perjuangan kebangsaannya demi meraih simpati dari kalangan masyarakat Melayu yang tidak menyokong UMNO.

Seterusnya beliau menyerang seorang menteri Besar sebuah negeri Pakatan Rakyat.

Seolah-olah merujuk kepada kerajaan negeri diterajui Pakatan Rakyat, Dr Mahathir berkata sudah ada contoh seorang Menteri Besar beragama Islam menerima arahan daripada Dewan Undangan Negeri dikuasai masyarakat minoriti.

“Dia dipaksa tunduk kepada kehendak mereka, seolah-olah dia bukan lagi mengambil berat tentang agama dan kaumnya,” katanya.


Mahathir terlupa bahawa selama ini Menteri Besar daripada UMNO telah banyak mencabuli maasyarakat Islam dan bangsa Melayu sendiri. Rasuah yang menjadi amalan pemimpin-pemimpin UMNO menyebabkan begitu ramai umat Islam yang rata-rata terdiri dari bangsa Melayu menderita sehinggakan mereka terpaksa bangun menentang MB-MB berpuaka ini sekalipun terdiri dari bangsa sendiri.

Mahathir menggelapkan matanya terhadap MB-MB dari kalangan UMNO yang telah menjual negeri dan bangsanya kepada orang asing. Di Johor, apa yang telah dilakukan oleh MBnya sehingga sebahagian negeri itu kini telah tergadai kepada negara jiran? Di Pahang dan Selangor sebelum ini, apa yang telah dilakukan oleh MB-MB UMNO terhadap tanah-tanah dataran tinggi yang di atas terbina pusat kasino terbesar di rantau ini?

Dan kini Mahathir memainkan sentimen bangsa dan agama untuk memulihkan keyakinan orang ramai terhadap parti yang pernah ditinggalkannya semata-mata kerana protesnya terhadap seorang PM yang dilantiknya tidak mendengar kata-katanya.

Beliau berkata sudah ramai umat Islam di negara ini yang tidak mengamalkan tingkah laku dan cara hidup seperti yang dituntut dalam al-Quran dan hadis.

Mahathir cuba bercakap mengenai "perpaduan Islam" sedangkan beliau sendiri adalah musuh terhadap Islam dengan menuduh hukum-hukum Allah dengan perkataan-perkataan keji dan hina. Cuba lihat:


# “Hukum rejam kepada penzina adalah primitif.” (kata Dr Mahathir Mohamad: 3 Mac 1994).
# “Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan. Ini sangat memalukan umat Islam kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja.” (Dr Mahathir Mohamad: 14 Julai 1992).
# “Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tiada tangan dan kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama.” (Dr Mahathir Mohamad: 2 Mei 1992.
# “Saya akan memastikan bahawa negeri-negeri yang diperintah oleh BN tidak akan melaksanakan hukum hudud.” (Dr Mahathir Mohamad: 1994).
# “Sukar dilaksanakan hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam.” (Dr Mahathir Mohamad: 4 Ogos 1994).
# “Hudud tidak boleh dilaksanakan kerana sukar mendapat saksi yang tidak fasiq.” (Dr Mahathir Mohamad: 3 Mac 1994, Nilam Puri).
# “Tujuan menutup aurat ialah kerana pada zaman Nabi, Arab Jahiliah mempunyai nafsu yang kuat sehingga sering menculik dan merogol wanita daripada kabilah-kabilah lain. Akibatnya ialah peperangan antara mereka yang tidak pernah tamat.” (Dato’ Seri Dr Mahathir Mohamad: 5 September 1997, PWTC, Perhimpunan Agung UMNO, pita rakaman).
# “Melaksanakan hukum hudud sehingga melemahkan orang Islam sehingga menjadi masyarakat kucar kacir dan ditindas oleh orang lain tidak secocok dengan ajaran Islam.” (Dato’ Seri Dr Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan. 14 Ogos 1994, pita rakaman).


Last but not least, I would like to ask you, TDM, could you recall those that had attacked and sprayed you with a mace at the Kota Bharu airport couple of years ago? Were they from PAS, PKR or DAP? No, not at all. They were from your own bloody party! Your party, UMNO, is surely at the brink of collapse. Nither the Malays, nor Islam.

Hei Mahathir, kami telah lama kenal kamu bahawa kamu hipokrit darjat tertinggi.

Hakim Durjana Mahkamah Rayuan Tak Hormat Agong

Video Lingam: Salah bagi mahkamah benar rayuan, kata Karpal

Karpal Singh berkata salah bagi Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan peguam kanan Datuk V.K. Lingam dan dua bekas ketua hakim negara Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim dan Tun Mohd Eusoff Chin untuk menyemak hasil Suruhanjaya Diraja Siasatan mengenai klip video kontroversi dua tahun lalu.

Peguam veteran itu berkata, suruhanjaya tersebut hanya membuat syor, yang tidak terikat kepada semakan penghakiman.

“Suruhanjaya Diraja Siasatan hanya membuat syor dan bukannya keputusan. Anda hanya boleh membuat semakan penghakiman terhadap sesuatu keputusan, jadi apa yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi adalah betul dalam mengatakan ia tiada bidang kuasa.

“Saya terkejut dengan keputusan Mahkamah Rayuan,” kata beliau kepada pemberita ketika ditemui di Mahkamah Persekutuan hari ini.

Beliau menambah, syor-syor yang dibuat oleh Suruhanjaya Diraja Siasatan tidak boleh dipersoalkan di mahkamah.

“Suruhanjaya Diraja Siasatan seharusnya bebas dalam membuat syor dan tidak boleh dipersoalkan oleh mahkamah. Ini tidak pernah berlaku sebelum ini di negara ini,” katanya lagi.

Karpal juga berkata, syor-syor yang dibuat oleh suruhanjaya itu seharusnya diambil tindakan, bukannya disemak semula.

“Ini kali pertama saya dengar perkara seperti ini. Saya tidak melihat apa yang dibuat oleh Mahkamah Rayuan adalah betul,” katanya.

Pagi tadi, Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan Lingam, Ahmad Fairuz dan Eusoff untuk menyemak hasil siasatan suruhanjaya itu.

Dalam keputusan majoriti 2-1 mahkamah itu memutuskan bahawa Mahkamah Tinggi telah menggunakan prinsip yang salah semasa menolak permohonan bagi semakan kehakiman terhadap hasil siasatan suruhanjaya oleh ketiga-tiga mereka.

Hakim Datuk Tengku Baharudin Shah Tengku Mahmud, yang mengetuai panel tiga anggota bersama Datuk Zaharah Ibrahim membenarkan rayuan berkenaan manakala Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus menolak.

Kes itu kini dikembalikan ke Mahkamah Tinggi untuk mendengar merit kes berkenaan.

Lingam, Ahmad Fairuz dan Eusoff mengemukakan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonan mereka bagi membuat semakan kehakiman terhadap hasil siasatan suruhanjaya diraja itu.

Pada 12 Disember 2008, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa hasil siasatan suruhanjaya itu tidak boleh disemak atau dicabar kerana ia bukan satu keputusan dan ia tidak memberi kesan terhadap hak individu atau obligasai mereka yang terbabit.

Dalam laporan siasatan mereka, panel lima anggota itu mendapati klip video yang menunjukkan Lingam sedang bercakap dengan Ahmad Fairuz mengenai pelantikan hakim, adalah tulen.

Suruhanjaya itu memperakukan agar tindakan sewajarnya dikenakan terhadap enam individu iaitu Lingam, Ahmad Fairuz, Mohd Eusoff, jutawan Tan Sri Vincent Tan, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana salah saku.

Suruhanjaya itu mendapati ada bukti yang cukup bagi menyiasat keenam-enam individu mengikut Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi, Kanun Keseksaan dan Akta Profesion Undang-undang 1976. Kecuali Dr Mahathir, kelima-lima mereka mengemukakan permohanan agar mahkamah mengadakan semakan semula bagi membatalkan hasil siasatan suruhanjaya itu.

Bagaimanapun, Vincent dan Tengku Adnan menarik balik rayuan mereka terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada awal tahun ini. -TMI

Ulasan GB

Seperti yang GB ulaskan sebelum ini di sini, bahawa hakim-hakim di dalam instusi kehakiman negara terus-menerus berlaku khianat terhadap profesyen mereka dengan menjadikan diri mereka lembu-lembu yang diperbodohkan oleh politik.

Keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan semakan kehakiman kepada Lingam dan bekas Ketua Hakim jelas membuktikan Suruhanjaya Diraja yang dilantik oleh DYMM Yang Dipertuan Agong tidak dihormati.

Hakim-hakim Mahkamah Rayuan meletakkan diri mereka "superior" daridapa Agong dan ini amat menjelekkan.

Tidak cukup dengan pencabulan kehakiman yang telah berjalan selama ini, kini institusi kehakiman hendak dicabul lagi.

Jika GB ada di dalam kabinet apabila Pakatan Rakyat memerintah nanti, kesemua hakim-hakim durjana ini disumbatkan ke dalam penjara seumur hidup.


Apa Lagi Yang Lingam Mau?

Lingam, bekas ketua hakim dapat semakan kehakiman

Dua bekas ketua hakim negara Tun Eusoff Chin dan Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim bersama peguam Datuk VK Lingam berjaya mendapatkan semakan kehakiman bagi mencabar hasil penemuan yang terkandung dalam laporan siasatan Inkuiri Suruhanjaya Diraja mengenai kemelut pita video Lingam.

Berikutan keputusan mahkamah rayuan itu, merit kes berkenaan akan diserahkan semula ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (bahagian rayuan dan kuasa khas) untuk didengar.
Dalam penemuannya, panel lima anggota suruhanjaya itu mendapati klip video yang menunjukkan Lingam sedang bercakap dengan Ahmad Fairuz mengenai pelantikan hakim, adalah tulen.

Datuk Tengku Baharudin Shah Tengku Mahmud, yang mengetuai panel tiga hakim itu mengumumkan keputusan mahkamah rayuan itu bukan sebulat suara tetapi berdasarkan keputusan majoriti 2-1.

Dua hakim lain adalah Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus dan Datuk Zaharah Ibrahim.

Hishamudin adalah hakim tunggal yang menolak permohonan berkenaan.

Tengku Baharudin dalam penghakimannya berkata mereka bersetuju dengan hujah Lingam bahawa seksyen 53, undang-undang mahkamah tinggi perlu diberi interpretasi yang lebih luas.

Mahkamah juga memerintahkan supaya Lingam dibayar RM30,000 sebagai kos.

Pada 12 Dis 2008, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa penemuan suruhanjaya itu tidak boleh disemak atau dicabar kerana ia bukan satu keputusan, dan ia tidak memberi kesan terhadap hak individu atau obligasi mereka yang terbabit.

Dalam penemuannya, panel lima anggota suruhanjaya itu mendapati klip video yang menunjukkan Lingam sedang bercakap dengan Ahmad Fairuz mengenai pelantikan hakim, adalah tulen.

Surahanjaya itu memperakukan agar tindakan sewajarnya dikenakan terhadap enam individu iaitu Lingam, Ahmad Fairuz, jutawan Tan Sri Vincent Tan, setiausaha agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Mohd Eusoff kerana salah laku.

Suruhanjaya itu juga mendapati ada bukti yang cukup bagi menyiasat keenam-enam individu mengikut Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi dan Kanun Keseksaan dan Akta Profesion Undang-undang 1976.

Kecuali Dr Mahathir, lima yang lain mengemukakan permohonan agar mahkamah mengadakan semakan semula supaya hasil penemuan suruhanjaya itu dibatalkan.


Bagaimanapun, Tan dan Tengku Adnan telah menarik balik rayuan mereka berhubung keputusan Mahkamah Tinggi pada awal tahun ini.

Pesuruhjaya berkenaan -- pengerusi Tan Sri Haidar Mohd Noor, bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Amar Steve Shim Lip Kiong, bekas Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mahadev Shankar, bekas Peguam Cara Puan Sri Zaitun Zawiyah Puteh dan Profesor Emeritus Tan Sri Khoo Kay Kim -- bersidang selama 17 hari untuk menyiasat klip video 14 minit itu.

Lingam dalam permohonannya semalam berkata mahkamah rayuan perlu menyemak hasil
penemuan yang terkandung dalam laporan siasatan Inkuiri Suruhanjaya Diraja bahawa beliau telah melakukan kesalahan jenayah, kerana ia merupakan serangan terhadap reputasinya.

Lingam berkata walaupun tidak pernah didakwa, reputasinya telah tercemar dengan teruk, oleh itu, mengikut perlembagaan persekutuan, beliau berhak dilindungi.

Beliau juga berkata hakim mahkamah tinggi terkhilaf apabila merumuskan bahawa penemuan suruhanjaya itu bukan satu keputusan kerana isu berhubung ketulenan video klip terbabit secara jelas menunjukkan yang ia memang satu keputusan.

Oleh itu, beliau berkata hasil penemuan suruhanjaya berkenaan boleh disemak.

Ulasan GB

Kononnya reputasinya telah tercemar teruk. Sedangkan beliau tidak mengindahkan lansung kemarahan rakyat bahawa reputasi institusi kehakiman negara telah hancur binasa angkara perbuatan beliau bersama-sama para hakim durjana dan khianat terhadap profesion mereka.

Kini apakah konspirasi hendak berlansung lagi, para hakim dan bekas ingin membersihkan namanya dan menggunakan Lingam, atau Lingam hendak merasuah lagi kepada para hakim supaya penemuan Suruhanjaya Diraja itu dicabar?

Mencabar penemuan Suruhanjaaya Diraja bererti mencabar ke bawah DYMM Yang Dipertuan Agung kerana baginda yang melantik ahli-ahli suruhanjaya berkenaan.

Begitu hanyir dan hina institusi kehakiman negara di bawah pemerintahan UMNO BN ini.

UMNO BN akan dipertanggungjawabkan nanti terhadap kebobrokan sistem kehakiman negara yang telah diperkosa selama ini. UMNO yang menggantikan sistem juri supaya mereka boleh meletakkan sistem kehakiman di dalam tangan mereka untuk membuat keputusan-keputusan yang berpihak kepada mereka.

Pastikan "Bersih sistem kehakiman dan perkenalkan semula sistem juri" dimasukkan di dalam manifesto pilihanraya Pakatan Rakyat akan datang. UMNO BN pasti bungkus!

Mercun - Bagaimana Begitu Banyak Boleh Terlepas?

Mercun berleluasa, akibat pemantauan lemah

Kementerian Dalam Negeri digesa mengeluarkan garis panduan yang jelas mengenai penggunaan mercun terutama ketika musim perayaan.

"Oleh sebab tidak ada dasar penggunaan mercun yang jelas maka kita menyaksikan berlakunya penjualan yang tidak terkawal, perdagangan dan penyeludupan mercun secara haram berleluasa," kata Yusmadi Yusof ketika dihubungi FMT hari ini.

Ahli Parlimen Balik Pulau itu berkata, jika kerajaan memilih untuk tidak mengharamkan mercun maka kerajaan harus menguatkuasakan undang-undang dan peraturan mengenai penggunaan mercun.

"Tapi jika kerajaan gagal membendung penjualan mercun dan memantau penggunaan mercun dengan lebih ketat, maka haramkan sahaja penggunaan mercun.

"Telah banyak kejadian yang mengerikan dan menyayatkan hati berlaku di mana rakyat terutama kanak-kanak mengalami kecederaan seperti putus jari, berdarah di muka dan tangan hingga ada yang membawa kepada maut," ujar beliau.

Pemantauan yang lemah

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin juga berpendapat pemantauan yang lemah oleh pihak berkuasa terhadap penjualan mercun menjadi punca penjualan mercun begitu berleluasa di negara ini.

Katanya, sekarang ini peniaga mercun menjalankan aktiviti perniagaan di kawasan-kawasan terbuka tanpa berasa takut terhadap tindakan pihak berkuasa seperti dirampas mahupun ditangkap.

"Pihak berkuasa bukannya tidak nampak peniaga menjual mercun ataupun bunga api di kawasan terbuka tetapi mereka hanya tutup sebelah mata," terangnya.

Beliau menyeru pihak berkuasa, terutama polis dan kastam melaksanakan tanggungjawab dengan lebih serius dalam menangani isu permasalahan mercun ini.

Beliau berkata, setiap keluarga yang bakal menyambut hari perayaan perlu memantau pergerakan anak-anak mereka dari terus bermain mercun bagi mengelak dari kecederaan dan kecacatan serta kematian akibat bermain mercun.

"Kalau ibu bapa pun membiarkan anak mereka bermain dan membeli mercun tanpa kawalan, bagaimana masalah ini dapat dihapuskan atau diselesaikan.

"Kaum keluarga sepatutnya tidak menggalakkan anak-anak bermain mercun tetapi sebaliknya memberi peringatan mengenai kes-kes yang dilaporkan dalam akhbar-akhbar mahupun yang ditunjukkan di kaca TV," jelasnya.

Hari ini dalam akhbar tempatan melaporkan seorang kanak-kanak berusia enam tahun maut manakala dua lagi rakannya cedera parah setelah stor penyimpan mercun meletup di Kuala Terengganu.

Di Kedah pula, seorang murid tahun dua hampir putus jari kanan apabila mercun ditangannya meletup. -FMT


Kanak-kanak maut, 2 parah rumah stor mercun meletup

Seorang kanak-kanak lelaki maut, manakala dua lagi cedera parah apabila sebuah rumah yang dipercayai dijadikan stor simpanan bunga api dan mercun meletup dalam satu kejadian di Kampung Seberang Baruh, Chabang Tiga di Kuala Terengganu tengahari tadi.

Mangsa yang maut Khairul Arif Ayob, 6, pelajar Taman didikan Kanak-kanak (Tadika) Kampung Losong Atap Zin di sini, dikatakan tercampak setinggi 15 meter ke atas pokok yang berhampiran dengan rumah itu akibat letupan kuat tersebut kira-kira pukul 12.30 tengahari.

Seorang saksi Nor Shafli Azhar, 36, berkata mayat Khairul Arif yang mengalami kecederaan teruk di bahagian kepala, tersangkut di atas pokok berdekatan telah diturunkan oleh orang ramai sebelum membawanya ke hospital.

"Kaki seorang lelaki hampir hancur, selain mengalami kecederaan di bahagian badan manakala seorang lagi mangsa juga mengalami kecederaan parah di bahagian kaki," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Bagaimanapun idendititi kedua-dua lelaki berkenaan yang berumur 22 dan 23 tahun masih belum dikenalpasti.

Nor Shafli berkata, ketika kejadian beliau sedang berehat di rumahnya tidak jauh dari tempat kejadian apabila tiba-tiba terdengar bunyi letupan yang kuat sehingga menggegarkan rumahnya.

Beliau kemudian menjengah ke luar rumahnya dan melihat asap tebal dari arah rumah tinggal terbabit dan bergegas ke tempat kejadian untuk melihat secara dekat kejadian yang berlaku.

"Apabila sampai saya mendapati rumah berkenaan rosak teruk dengan sebahagian dinding rumah tercabut dan berandanya runtuh. Dua orang lelaki turut terbaring di luar rumah dalam keadaan cedera parah," katanya yang merupakan seorang peniaga.

Beliau berkata salah seorang lelaki terbabit berada dalam keadaan tidak sedarkan diri manakala seorang lagi lelaki yang berada di bawah serpihan kayu daripada rumah yang meletup itu sempat memberitahunya ada seorang budak yang turut terlibat dalam kejadian itu dan mengarah beliau mencarinya.

"Setelah mencari saya tidak sangka pula akan menjumpai mayat kanak-kanak itu tersangkut di atas pokok dengan kepalanya cedera parah," katanya.

Beliau berkata, dua mangsa yang cedera parah itu kemudian telah dibawa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah untuk mendapatkan rawatan.

Seorang jiran yang tinggal berhampiran 50 meter daripada rumah berkenaan, Hasnah Abdul Jalil, 50, pula berkata kejadian itu mengakibatkan atap rumahnya tercabut dan cermin tingkap dapur rumahnya rosak teruk.

"Mujurlah saya tidak ada di rumah ketika kejadian kerana kebiasaannya saya sedang memasak waktu itu. Ketika itu saya keluar untuk mengambil anak saudara di tadika di kawasan berhampiran," katanya.

Beliau turut mendakwa sering ternampak kereta keluar masuk di kawasan rumah tinggal itu dengan mengangkut barangan, namun tidak mengetahui jenis barangan itu.

Sementara itu, ibu saudara kanak-kanak malang itu Rozita Abdul Rahman, 35, ketika ditemui di rumah ibunya berkata, ketika kejadian ibu bapa kanak-kanak berkenaan keluar ada urusan di mahkamah.

Manakala, anak saudaranya yang peramah dan cepat mesra itu, sudah beberapa hari tidak ke sekolah (tadika) kerana demam.

"Hari ini entah macam mana dia boleh ikut kawan ayahnya ke tempat kejadian," katanya.

Menurutnya, ibu Khairul Arif telah menyediakan dua pasang baju raya untuk di pakai oleh kanak-kanak itu pada hari raya nanti.

"Saya juga rasa hairan kerana hari ini Khairul Arif membawa bersama selipar rayanya ke hulu ke hilir untuk ditunjukkan kepada orang yang dijumpainya. Dia juga tidak semena-mena pernah berkata nak pergi jauh," katanya yang terkejut dengan kejadian itu.

Ketua Polis negeri Datuk Mohd Shukri Dahlan yang turut melawat tempat kejadian, mengarahkan satu siasatan terperinci dilakukan untuk mengetahui punca sebenar kejadian selain jenis bahan letupan dan individu yang terlibat.

"Kita akan meminta bantuan Unit Forensik dan Unit Bom dari Kuala Lumpur untuk membantu menyiasat dalam kes ini," katanya.

Beliau turut meminta orang ramai supaya tidak bermain dengan mercun menjelang musim perayaan ini untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.

Katanya kes disiasat mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957.

- Bernama