30 Ogo 2012

Ahli Komrad Jingga 13 Peluk Islam... Alhamdulillah..


Seorang anak muda berasal dari Sabah, saudari Afzan Komrad Jingga 13 hari ini telah secara rasmi melafazkan kalimah shahadah memeluk Islam. Nama Islamnya kini adalah Rayyan Khairiyah. Alhamdulillah...

Ahli Parlimen Kota Raja, YB Dr Siti Mariah Mahmud turut menjadi saksi peristiwa bersejarah ini bersama Abby Abadi.

Rayyan Khairiyah boleh bertutur 11 bahasa, Sharpshooter banyak kali bertemu dengannya dalam banyak program Jingga 13 di Shah Alam. Kali terakhir bertemu dengannya ketika berbuka puasa bersama Cikgu Fariz Musa di Klang.

Ketika itu beliau sudah meluahkan hasratnya untuk memeluk Islam. Sharpshooter juga tidak pernah lupa tentang keakraban persahabatan dalam Jingga 13 hingga semua komrad Jingga 13 yang hadir di Mahkamah menitiskan air mata termasuklan Rayyan Khairiyah bila Sharpshooter di jatuhkan hukuman penjara 3 bulan. Alhamdulillah Allah beri kekuatan luar biasa berkat doa anda semua.. .sharpshooter masih mampu tersenyum...


Seorang lagi iaitu Setiausaha Jingga 13, saudara Vicky juga telah menyatakan hasratnya untuk memeluk Islam, sama-samalah kita berdoa mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan...amin..

Jingga 13 dipimpin oleh Cikgu Fariz Musa yang juga merupakan seorang MPP Keadilan, kehadiran Jingga 13 amat dirasai dalam arena politik Malaysia apabila Jingga 13 berjaya membongkar banyak skandal negara terutamanya skandal NFC. Tahniah teruskan perjuangan... -sharpshooter


MB Selangor: Sewa Bas Untuk PR Dibiayai Sepenuhnya Oleh Saya

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menegaskan, kos sewa bas dua tingkat, yang akan digunakan Pakatan Rakyat (PR) sepanjang kempen Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) tidak menggunakan wang Kerajaan Negeri Selangor.

Katanya, bas berkenaan yang disewa untuk tempoh enam bulan dibiayai sepenuhnya beliau sendiri tanpa melibatkan satu sen pun wang rakyat dan wang kerajaan negeri.

“Semua kos melibatkan bayaran kepada pemandu dan bantuan teknikal dimasukkan dalam kos sewaan itu tanpa melibatkan seorang pun kakitangan kerajaan negeri.

“Justeru, saya menasihatkan pihak-pihak tidak bertanggungjawab menghentikan fitnah dan tohmahan jahat yang menuduh bas berkenaan disewa menggunakan wang Kerajaan Selangor dan wang rakyat,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Bas dua tingkat ini yang telah diubahsuai dengan dilengkapi platform untuk berceramah dan sistem bunyi akan memulakan siri jelajah ke Kelantan, Pahang, Kedah, Perak dan Perlis bermula esok sehingga 2 September diketuai Ketua Umum PKR, Seri Anwar Ibrahim. -SHIsu WWW1: Nizar Menang! Utusan Diperintah Bayar Gantirugi

Mahkamah Tinggi Sivil Kuala Lumpur hari ini memerintahkan Utusan Melayu (M) Bhd membayar gantirugi kepada bekas menteri besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin atas saman yang difailkan ke atas penerbit akhbar tersebut pada Julai lalu.

Peguamnya Mohd Zamri Ibrahim berkata, keputusan interlocutari hari ini memerintahkan demikian memandangkan Utusan tidak diwakili peguam untuk pendengaran kes tersebut.

Sehubungan itu, pendaftar mahkamah Mazuliana Abdul Rashid memerintahkan Mohammad Nizar memfailkan taksiran bagi ganti rugi berkenaan untuk tuntutan daripada Utusan, katanya.

"Kita kena kemuka taksiran kerana saman ini kita tak tentukan berapa yang kita hendak," katanya ketika dihubungi.

Difahamkan, Utusan tidak lagi berhak untuk merayu keputusan tersebut namun masih berpeluang untuk mengenepikan keputusan hari ini yang dibuat tanpa kehadirannya itu.

Mohammad Nizar pula ketika dihubungi berkata, ketidakhadiran peguam Utusan hari ini menunjukkan akhbar tersebut tidak dapat membela laporan yang didakwa memfitnahnya itu.

"Mereka tak hantar peguam, melambangkan mereka tak boleh bela diri mereka," katanya lagi.


Mohammad Nizar mendakwa, Utusan pada 31 Mei menerbitkan menerbitkan pernyataan fitnah berhubung kenyataannya berhubung pembelian nombor plat kenderaan WWW 1 oleh Sultan Johor.

Mohammad Nizar mendakwa pernyataan fitnah itu antara lain membawa maksud bahawa beliau adalah seorang penderhaka kepada sultan amnya, dan Sultan Johor khususnya, beliau adalah ahli politik yang anti-sultan dan seorang ahli politik yang cuba menghasut rakyat untuk membenci Sultan Johor.

Sementara itu, satu lagi saman Mohammad Nizar berhubung kes serupa ke atas stesen penyiaran Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3) akan diputuskan pada 19 September, kata seorang lagi peguamnya, Mohd Fitri Asmuni.

"TV3 baru kemuka pembelaan. Jadi kita beri jawapan dan pada masa sama, mahkamah minta TV3 cadang penyelesaian (dengan Mohamad Nizar)," katanya ketika dihubungi.

Jelasnya, TV3 mengemukakan pembelaan pada 22 Ogos lalu untuk kes yang didengar di hadapan hakim Datin Yeoh Wee Sian itu.

ADUN Pasir Panjang itu mendakwa TV3 pada 30 Mei lalu mengeluarkan berita melalui rancangan Buletin Utama pukul 8 malam, berhubung satu kenyataannya di Twitter. -mk

Ulasan GB

Alhamdulillah, akhirnya Allah memperkenankan doa GB dan kita semua. Sebelum ini GB pernah menulis:

Kini episod WWW1 melibatkan Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin.

Kumpulan akhbar yang sama memainkan peranan untuk memburukkan pimpinan PAS.

Digendangkan secukup-cukupnya untuk menghasut rakyat Johor supaya membuat laporan polis dan hasilnya terdapat 49 laporan polis dibuat. Diberitakan 30,000 berhimpun (itu angka BERNAMA, GB kata dulu jika perhimpunan itu melibatkan UMNO, ia perlu dibahagikan 10, iaitu 3,000) di istana Johor untuk menunjukkan kesetiaaan kepada Sultan Johor.

Demikian jeleknya kewartawanan longkang amalan kumpulan akhbar Utusan. Mencari makan dengan menulis berita berunsur fitnah, bergambar lucah dan seumpamanya sudah menjadi resam mereka.

Dari pemerhatian GB, hukum kebenaran dan keadilan akan menghantar Utusan & TV3 ke tong najis akhirnya.

Kita akan sentiasa berdoa agar Allah memberikan pengajaran kepada kumpulan akhbar & media ini.

Ya Allah ya Tuhan kami, Kau tunjukkanlah yang kebenaran itu sebagai kebenaran, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yangg batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).

Amin Ya Allah Amin Ya Rabbail 'alamin.Laporan sebelum ini
klik untuk baca

[TERKINI] Saham FGVH Turun Tanpa Henti. Dari Haramjadah ke Makhluk Perosak.

(Pagi ini jam 11.19 am, saham FGVH turun ke paras RM4.99 -GB

PM Najib buat hal lagi. Mahu menipu peneroka. Tapi mungkin jugak pemimpin UMNO bersangkaan peneroka amat mudah ditipu. Maklum sahajalah- peneroka. Habis kuat ada sijil SRP- Sijil Rendah Peneroka. Terror sikit ada STPM= Sijil Tinggi Peneroka Malaysia. Inilah peneroka yang dimuliakan. Barsian depan transformasi ekonomi Najib.

Kali ini dia kata Felda akan mebiayai keseluruhan pembelian saham oleh peneroka. Apa pasal sekarang baru hendak umumkan? Mengapa tidak ketika saham belum disenaraikan? Apa sebab boring pinjaman bank ketika itu diedarkan keseluruh kawasan Felda?

Sebab baru sekarang dia sedar peneroka bersungut. 810 unit saham rupa2 nya kena beli oleh mereka.

Borang pinjaman bank dalam Bahasa Inggeris diedarkan sebelum FGVH di senaraikan. Yuran pinjaman RM200. Setiap keluarga yang beli 810 unit kena bayar RM 4.55 x 810= 3685.50. takpe, sebab bank pinjam penuh 100%. Lagi pun setelah 6 bulan dijual, peneroka tak rugi apa apa.

Harga hari ini ialah RM 5.02. tak sampai 6 bulan pun. Najib dah panic. Hendak menyampai 6 bulan, takut saham turun rendah dari harga senarai RM 4.55 seunit.

Rupa2 nya peneroka dok pakat ramai2 jual saham. Mereka pun pandai dan bijak rupa nya. Baik jual sebelum harga jatuh. Nanti kena bayar RM 50 sebulan tak pasal pasal.

Pada harga RM5.02 bermakna premium sebanyak RM0.47. atau 47 sen. Banyak tu. Dengan 810 uni saham yang dia ada, peneroka dapat RM380.70 sen. Tolak RM200, dapat untung berseih sebanyak RM 180.70. Ya Rabbi. Ya Ampuun. Syukur kepada UMNO BN. Hidup Najib yang telah memberi kami RM180.70 kerana kami peneroka. Mana ada pemimpin murah hati macam ini dalam dunia. Malaysia boleh.

Gostan kata Najib. Mampuih aku macam ini. kalau peneroka hanya untung RM180, mereka akan bunuh kita. Sembunyikan C4 semua!

Elokah kita menipu mereka sekali lagi ya PM kata Isa Samad. Macam mana? Kita biayai pembelian saham tersebut. Kita suruh dia orang bayar RM50 je sebulan. Setahun baru RM600. Cara demikian, peneroka yang bodoh tu sangka, mereka dapat durian runtuh. Kita akan kata mereka dapat saham 810 percuma. Situ dah ada nilai RM 3645.50. campur untung hari ini sebanyak RM 380.70 , untung besar sebanyak RM 4026.

Kita buat gitu je. Peneroka bukan cerdik sangat. Dapat RM 4000 tentu mereka suka. Jilat bontot den pun dia oghang mau punya.


Jadi apa yang sudah Najib lakukan? Pertama rasuah pendahuluan sebanyak RM 15000 setiap keluarga. Ertinya, kerajaan berbelanja sebanyak RM15000 x 112, 635= RM1.6895 billion. Ketajaan tidak cop duit. Mereka kena pinjam dari bank. Mungkin ini yang meyebabkan kerajaan menanggung hutang yang sudah mencecah 55% dari KNK. Ini tahap yang dibenarkan oleh parlimen.

Kemudian, kerajaan Najib beri bonus raya sebanyak lebih kurang RM383 setiap keluarga peneroka. Ini bermakna kerajaan belanja lagi sebanayk RM380 x 112, 635= 43 juta.

Nah sekarang Pak Najib mahu biayai semua pembelian saham tersebut. Jumlah saham yang di keluarkan untuk penroka ialah 91.2 juta unit saham. Jika seunit harga nya RM 4.55, kerajaan terpaksa belanja 91.200,000 x 4.55= 414.960 juta. Wah banyak tu.

Jadi kita ulang sekali lagi. Najib terpaksa berbelanja sebanyak:-
· RM1,680 juta( rasuah pendahuluan).
· Bonus raya = 43 juta.
· Pembiayaan penuh RM 415 juta.

Haramjadah punya peneroka. Aku terpaksa belanja RM 2.138 billion semua nya. Kalau tak dapat undi jugak, terpaksa lah kita berhimpunan agong di Sungai Buloh nampak nya tahun hadapan.

Apa yang nak dirisaukan? Bukan kah Felda mendapat pulangan sebanyak RM 5.99 billion dari penjualan saham FGV?

Hmm. cuba lihat. Kalau tolak RM2.14 billion dari hasil ini, Felda tinggal baki sebanyak RM 3.85 billion. Bayar hutang EPF sebanyak RM 3 billion, baki nya 850 juta. Mampuih Felda. Kos menampung Felda setiap tahun ialah RM3 billion.

Sewa tanah 360,000 hektar kat FGV selama 99 tahun ialah RM698/hektar. Situ dah ada 251.2 juta. Ok lah tu. Kongsian tetap dari hasil perniagaan FGV. Juta juta. Biliun biliun, pasti cukup punya.

Celaka betul. Mengapa RM698/hektar? Boustead sewa lading pada harga RM3500/hektar.

Isa! Ekau tipu den yo. -sakmongkol

[BERGAMBAR] Janji Dicabuli - Kerajaan Pusat Gagal Siapkan Hospital Shah Alam

SSaya baru terima laporan kemajuan projek Hospital Shah Alam. Nampak gayanya sudah jauh ketinggalan berbanding dengan yang telah dijadualkan. Sudahlah 2 tahun terbiar terbengkalai begitu sahaja, sudahlah terpaksa ditambah kos dengan harga beratus juta ringgit. Sekarang tergendala lagi?

Sepatutnya Hospital ini siap pada tahun 2011 pada asalnya. Tarikh baru dikatakan hujung 2013.

Dengan kelewatan di tapak, mungkin terlajak lagi! Sila lihat pada laporan Skala JKR yang disertakan dibawah. Ia menunjukkan jumlah hari ketinggalan sebanyak 61 hari. Dari segi % kerja pula, hanya 9.7% dicapai dalam masa 9 bulan! Pukul rata 1% sebulan!

Adalah amat memalukan sekiranya projek seperti ini, ditengah-tengah bandaraya Shah Alam, bukan ditengah hutan, tidak dapat dilaksanakan oleh pihak Kementerian dengan baik. Rasa-rasanya Menteri Kerja Raya kena buat sesuatu kot? Apa? Letak jawatan? Hmmm... kena tunggu kucing bertanduklah jawabnya. Adakah mereka memahami bahawa jawatan datang dengan tanggung jawab dan juga pertanggung-jawaban?

Kalau tanya golongan yang agak kuno, mungkin akan dikatakan tapak itu berhantu. Kena sembelih kambing dan sebagainya. Tapi kita tahu itu semua karut dan bertujuan memindahkan kesalahan dan menutup kegagalan diri. Adakah pihak kementerian juga akan menggunakan alasan yang sama?

WaLlahu 'Alam

YB KHALID SAMAD

LAPORAN SEBELUM INI

850 Buruh Binaan Hilang Pekerjaan Gara-gara Pembinaan Hospital Shah Alam TergendalaKementerian Kerja Raya digesa segera menyelesaikan masalah pembinaan Hospital di Shah Alam yang tergendala sejak tiga bulan lalu.

Seorang pegawai tinggi sebuah syarikat yang terlibat dalam projek itu tetapi enggan dikenali, berkata kira-kira 850 pekerja buruh binaan bagi projek pembinaan sebuah hospital itu terpaksa meninggalkan pekerjaan mereka ekoran mendakwa tidak dibayar gaji.

Beliau berkata tindakan pekerja buruh itu mendatangkan kesan sampingan kepada pembinaan projek yang terpaksa diberhentikan sementara waktu.

Ikuti laporan eksklusif ini oleh Sharifah Azmawati Syed Abdul Aziz.

"Sekarang ini saya berada di sekitar lokasi tapak pembinaan Hospital Shah Alam yang kini sudah tergendala pembinaannya selama tiga bulan. Projek pembinaan hospital ini yang kini sudah lama tergendalanya perlu disiapkan pada Jun 2011.

“Tetapi apa yang menyedihkan kira-kira 850 pekerja buruh binaan hospital ini meninggalkan pekerjaan mereka kerana mendakwa mereka tidak dibayar gaji sejak Mei tahun ini.”

Tinjauan TV Selangor ke lokasi pembinaan hospital ini mendapati tiada seorang pekerja buruh binaan pun yang tinggal untuk menyiapkan projek tersebut.

Dari hari ke hari, pekerja binaan buruh ini terpaksa berdepan dengan 1001 pertanyaan dan keraguan sejak gaji mereka tidak dibayar.

Keluhan mereka dapat dilihat melalui banting yang dipasang di luar pagar projek berkenaan.

Antara yang tertera pada banting tersebut ialah “SAYA LAPAR! TOLONG BAYAR GAJI SAYA. KALAU TIDAK, SAYA BERSAMA KAWAN-KAWAN AKAN MEMBUAT PENGADUAN KE PEJABAT BURUH ATAU KEDUTAAN.”

Dalam tempoh tiga bulan ini, tiada sebarang tindakan dari pihak bertanggungjawap untuk menyelesaikan masalah yang sekian lama membelit semua pekerja buruh binaan ini.

Seorang pegawai tinggi syarikat yang terlibat dalam projek itu berkata, ekoran sudah tidak tahan dengan kerenah birokrasi kontraktor, akhirnya semua pekerja membuat keputusan untuk meninggalkan pekerjaan itu.

“Banting itu dipasang adalah kerana pekerja-pekerja sub kontraktor atau pekerja-pekerja tambahan yang sudah buat bekerja di sini sudah tidak dibayar dan sub kontraktor ini telah menggajikan pekerja buruh binaan ini untuk melakukan kerja mereka.

“Apabila sub kontraktor tidak mampu dibayar, mereka pun tidak mampu untuk membayar pekerja mereka, sebab itu kemungkinan sebahagian daripada pekerjanya ada hak untuk mereka membuat bantahan dan mereka telah menunjukkan bantahan dengan memasang banting tersebut,” kata Pegawai Tinggi itu.

Pegawai Tinggi itu turut berkata kesemua mereka kini sudah beralih ke projek pembinaan lain ekoran mata pencarian mereka kini tersekat, sekali gus mendatangkan bebanan berpanjangan untuk menyara kehidupan keluarga masing-masing.

Dalam berdepan masalah pekerja, beliau berkata projek mereka bentuk, menyiapkan dan menyelenggara sebuah hospital ini perlu disiapkan pada Jun 2011.

Projek ini tergendala sejak Mei lalu ekoran Bank Rakyat Sdn Bhd terpaksa menyekat bayaran kepada sub kontraktor dengan peruntukan RM7 juta yang diluluskan Jabatan Kerja Raya (JKR).

Beliau berkata Bank Rakyat terpaksa berbuat demikian berikutan arahan mahkamah yang menyekat sejumlah peruntukan untuk membina hospital itu

“Peruntukan daripada JKR memang masuk ke dalam Bank Rakyat, Bank Rakyat tidak mahu membayar kepada pekerja-pekerja atau kontraktor atau sub kontraktor ke atas projek ini.

“Akibat daripada itu, semua wang JKR yang masuk ke Bank Rakyat, satu sen pun tidak dibayar ke projek. Tetapi bank ada tolak bunga daripada duit yang dia kutip. Itu adalah salah, bagaimana kamu boleh mengambil hak kamu dan kamu mengetepikan hak orang lain,” katanya.

Sebelum ini di Dewan Rakyat, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua meminta kerajaan menjelaskan kedudukan projek hospital itu yang gagal siap mengikut jadual asal atas sebab sub-kontraktor, Isyoda (M) Sdn Bhd yang tidak dibayar selama tiga bulan.

Beliau mendakwa projek pembinaan hospital itu sudah mengamalkan sistem 'Ali Baba' apabila kontraktor utama, Sunshine Fleet Sdn Bhd hanya mengambil untung tanpa melakukan apa-apa kerja.

Selain itu, pegawai tinggi itu merujuk jawapan dari Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Mansor bahawa dengan perlaksanaan undang-undang baru kerajaan memberi menjamin sub-kontraktor akan dibayar tepat pada waktunya.

Bagaimanapun hari-hari yang dilalui hanya dipenuhi awan mendung apabila jaminan yang diberikan Kementerian Kerja Raya, hanya tinggal janji semata-mata.

“Sepatutnya bank tidak boleh buat begitu, merujuk kepada kontrak yang kita ada, bank patut bayar kepada kita kerana kita bertelingkah dengan Sunshine Fleet, bank pegang semula duit itu, bank sudah selesaikan masalah dengan Sunshine Fleet bagaimanapun masalah itu tidak boleh diselesaikan, jadi kami minta bank bayar kepada kontraktor atau sub kontraktor tetapi kalau bank tidak mahu bayar juga, dia perlu tidak bayar kepada kontraktor utama atau kepada sub kontraktor, cukup sekadar bayar gaji pekerja tetapi bank terpaksa menolak kerana Sunshine Fleet menolak untuk memberi kerjasama.”

GMH sebelum ini mengeluarkan notis tuntutan itu bertarikh 31 Mac mengikut Seksyen 218 Akta syarikat 1965 kepada Pengerusi Eksekutif Sunshine Fleet.

Mengikut seksyen itu, mahkamah boleh mengeluarkan perintah penggulungan jika syarikat terbabit gagal membayar hutang dan asetnya akan dirampas.

Pegawai tinggi berkenaan berkata perbicaraan akan berlangsung pada 14 Oktober ini.

Pada 2007, projek ini disub kontrak Sunshine Fleet kepada syarikat pembinaan Isyoda M Sdn Bhd tetapi gagal meyiapkan projek berkenaan, sebelum disub-kontrak kepada GMH.

Pegawai tinggi itu turut memaklumkan GMH telah membayar ganti rugi yang ditanggung Isyoda sebelum ini, sub kontraktor pertama yang dilantik Sunshine Fleet.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad menggesa Kementerian Kerja Raya mengambil tindakan segera ekoran ia melibatkan wang rakyat berjumlah RM482 juta.

Beliau menggesa kementerian itu bertindak secara efektif dengan menyediakan satu klausa yang membolehkan masalah itu diselesaikan dengan cepat dan cekap.

“Pihak JKR dan Kementerian Kerja Raya mesti mengambil alih projek ini dengan segera dan biarlah berurusan dengan kontraktor yang sedia ada dibuat kerja dan kita buat pengurusan pentadbiran yang lebih cekap dan kita uruskan projek itulah.

“Kita memang sudah beritahu kepada pihak Kementerian dan juga Jabatan Kerja Raya supaya mereka mengambil tindakan segera tetapi mereka tidak buat apa-apa, itu yang jadi masalah.

“Sepatutnya begini jika mana-mana syarikat yang tidak dapat berkhidmat dengan baik, kerajaan mesti ada satu klausa perjanjian itu yang mana dia boleh mengambil alih projek ini dan sekarang ini jika mereka tidak boleh buat projek itu sepatutnya mereka sedar kegagalan mereka untuk membina masa depan rakyat dan membela hak rakyat,” katanya.
-sharifahaz


Kes Amuk Putrajaya: Muhdalena Hadir Di Mahkamah Pakai Topeng Power Rangers

Putrajaya - Wanita yang terlibat dalam kejadian amuk di Jabatan Perdana Menteri (JPM) awal Julai lalu memakai topeng 'Power Rangers' warna merah bagi mengelak wajahnya dirakam media selepas selesai sebutan kesnya di Mahkamah Sesyen di sini, semalam.

Gambar: Muhdalena Ahmad dilihat hadir ke mahkamah berbaju dan bertudung merah, ditemani bapanya, sempat menunjukkan isyarat keamanan ketika wajahnya cuba dirakam media.

Pada prosiding semalam, mahkamah mengarahkan wanita itu, melantik peguam secepat mungkin.

Hakim Mohd Kafli Che Ali berkata, mahkamah memberi tempoh dalam masa satu bulan untuk dia melantik peguam supaya semua isu berkaitan dokumen-dokumen kes itu boleh diselesaikan sebelum tarikh bicara ditetapkan.

Mahkamah turut menetapkan tarikh 12 September depan untuk pengurusan kes berkenaan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Siti Nor Mazrah Ahmad Din berkata, tertuduh perlu melantik peguam dan menyelesaikan segera perkara-perkara yang dipersetujui antara pihak pendakwaan dengan tertuduh sebelum perbicaraan.

Menurutnya, terdapat pindaan dalam kanun prosedur jenayah yang menyatakan, kes perbicaraan perlu dilaksanakan dalam tempoh 90 hari dari tarikh didakwa.

Pada 19 Julai lalu, Muhdalena Ahmad, 28, mengaku tidak bersalah atas dua tuduhan iaitu mengugut polis dan membawa pedang.

Prosiding pendakwaan ketika itu terpaksa dijalankan di Hospital Putrajaya kerana dia sedang dirawat selepas cedera dalam kejadian amuk berkenaan.

Bagi tuduhan pertama, dia didakwa melakukan ugutan jenayah dengan mengugut mendatangkan cedera parah kepada seorang anggota polis Ridzuan Megat Ahmad manakala bagi tuduhan kedua, dia didakwa membawa sebilah pedang.

Dia didakwa melakukan kedua-dua kesalahan itu di Kompleks B, JPM, Presint 1, Putrajaya kira-kira pukul 2.30 petang, 9 Julai lalu.

Kesalahan pertama didakwa mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tujuh tahun atau didenda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Bagi tuduhan kedua, dia didakwa mengikut Seksyen 7(1)(a) Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958 yang membawa hukuman penjara dua tahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Dia diikat jamin RM10,000 bagi kedua-dua pertuduhan itu.

Pada kejadian tersebut, dia bersama dengan Khalil Afandi Hamid, 47, mengamuk di pekarangan Kompleks B, Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya kira-kira jam 2.30 petang, namun Khalil mati ketika dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya selepas terkena tembakan di tangan dan bahagian ari-ari, manakala Muhdalena turut terkena tembakan di paha kanan. -SH

Yatt Hamzah: Kritikan Menjadikan Saya Lebih Bersemangat Untuk Cintakan Allah & Rasul

Pada Ahad lalu, sebuah akhbar terkemuka tanah air, Berita Harian menerusi ruangan B*Pop telah menyiarkan sebuah artikel yang menegur sikap Yatt Hamzah.

Yatt dikatakan telah bertindak seperti ‘terlebih alim’ apabila dia menolak untuk melakonkan semula sebuah rancangan memasak.

Kata Yatt, melakonkan semula cara memasak dalam rancangan itu seolah-olah menipu para penonton.

Maka, wartawan B*Pop, Raja Nurfatimah Mawar telah menegur Yatt lantaran dari ‘suara-suara’ yang kurang enak berkenaan sikap Yatt itu.

Selain itu, Raja turut menegur Yatt yang dikatakan suka menunjuk alim menerusi tarbiah di laman sosial miliknya.

Lantaran dari teguran itu, Yatt menerusi akaun laman sosial Twitter miliknya, telah menjawab isu tersebut dan menerima teguran wartawan itu dengan positif.

Yatt bersyukur dan berterima kasih kepada B*Pop kerana sudi menegur dirinya yang kerdil itu.

“Dan saya dengan rendah diri minta maaf jika menyinggung sesiapa,” memetik kenyataan Yatt menerusi akaun Twitter miliknya.

Pada masa yang sama, Yatt menghargai teguran yang diberikan sekaligus menjadikan dirinya untuk lebih bersemangat untuk cintakan Allah.

Semoga Yatt diberi kekuatan untuk meneruskan kerjaya dalam bidang seni setelah dia memilih untuk berhijrah. -HARITS ASYRAF