23 Feb 2015

[GAMBAR] Dia Lain Dari yang Lain... Sultan Kelantan Ziarah Pusara TGNA


Kota Bharu - Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V berangkat ke kubur bekas Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Pulau Melaka, semalam.

Baginda berbaju putih tiba 6.15 petang dan meluangkan masa hampir kira-kira 15 minit membaca surah yasin dan berdoa.

Turut hadir Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Syukri Mohamad dan Ketua Polis Kelantan, Datuk Mazlan Lazim.

Dalam pada itu, anak kepada Allayarham, Nik Omar Nik Abdul Aziz yang mewakili keluarga berkata, baginda mengucapkan salam takziah kepada ibunya, Datin Tuan Sabarian Tuan Ishak dan keluarga keseluruhannya.

Beliau mengucapkan junjung kasih kepada tuanku yang sudi meluangkan masa untuk melawat kubur ayahandanya.

Allahyarham Nik Abdul Aziz, 84, meninggal dunia pada 12 Februari lalu di kediamannya di Pulau Melaka selepas mengidap kanser prostat. -SH

ULASAN GB

Jika Allahyarham TGNA seorang ulamak yang lain dari ulamak PAS yang lain, maka begitulah Sultan Muhammad, sultan Kelantan, seorang sultan yang lain dari sultan-sultan yang lain.

Bukan mendewakan mereka berdua, dan bukan merendah ulamak dan sultan yang lain, kerana mereka berdua bukanlah dewa, dan Islam mengharamkan pendewaan terhadap sesama makhluk. Tetapi mereka berdua adalah contoh "hamba Allah" yang baik dan terpuji.

Untuk renungan:

# "Kita tanam lada, 40 hari dapat hasil, boleh jual. Tanam terung dua tiga bulan dapat hasil. Tapi keuntungan tidak besar kerana itu hanya projek kecil-kecilan. Jika projek yang lebih besar seperti tanam getah, bukan 40 hari tapi memakan masa bertahun. Semakin besar projek tersebut, semakin besar untungnya. Demikianlah juga pahala yang merupakan projek paling besar. Untungnya sangat besar jadi padanlah dengan menunggunya begitu lama iaitu selepas mati baru mendapat hasilnya......" Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Para Nabi tidak diutus untuk mengajar manusia membangunkan bumi ini semata-mata, tetapi apa yang lebih penting ialah bagaimana untuk menyelamatkan diri di akhirat kelak....." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Walaupun malam gelap dan di bawah meja, semua kerja-kerja sulit akan didedahkan apabila kita berhadapan dengan ALLAH S.W.T di akhirat kelak. Baik manusia hebat manapun, semuanya akan didedahkan rahsianya nanti. Keyakinan seperti ini boleh menyebabkan manusia terbantut untuk buat maksiat...." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Tapak kaki kita kalau dah keras, pijak paku dan duri pun tidak terasa apa sebab tumitnya sudah keras. Tetapi kalau tapak kaki yang lembut, terpijak duri sikit saja terus sakit dan berdarah. Demikian juga lah hati, kalau ia dah keras tak terasa lagi bersalah kalau buat dosa". Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Bila kita membeli belah di kedai, kita tukarkan duit dengan barang. Oleh yang demikian, kita tidak sayang belanjakan duit kerana nampak barang di depan mata. Nun, sedarkah kita bila kita laburkan duit untuk kebaikan, seperti kita membeli pahala dengan duit kita. Walaupun pahala ini benda yang tidak nampak, tetapi itulah duit kita di akhirat...." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Hidup ini tumpang menumpang.....di situlah lahirnya syukur kita kepada ALLAH. Pada sepinggan nasi yang kita makan, di situ ada nasi yang diusahakan oleh petani, ada ikan yang dicari oleh nelayam, ada ayam yang dipelihara oleh penternak. Betapa banyaknya pihak yang bekerja untuk untuk memberikan sepinggan nasi kepada kita...alangkah kerdilnya kita di bumi ALLAH SWT.....maka siapalah kita untuk memolak agama ALLAH....?." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Sains Barat hari ini berlumba-lumba untuk menjalankan kajian benih tumbuh-tumbuhan. Benij-benih dijaga begitu elok untuk menghasilkan tanaman yang bermutu. Jikavnenih tumbuh-tumbuhan pun dijaga demikian rupa, kenapa tidak 'benih tamadun' iaitu manusia? Lantaran itu, didiklah anak-anak dengan jagaan iman dan taqwa kerana dari 'benih' inilah akan lahirnya tamadun ummah in syaa ALLAH." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Di rumah ALLAH kita jadi imam dan makmum, manakala di luar rumah ALLAH kita disebut pemimpin dan rakyat. Orangnya masih sama. Khutbah dalam masjid menerangkan dasar-dasar ALLAH manakala ucapan di luar masjid adalah untuk melaksanakan dasar-dasar ALLAH...." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Jika memamdu kita perlukan lesen, menggunakan senjata api perlukan lesen, maka hidup di dunia juga tentulah perlukan lesen. Lesen itu ialah ISLAM. Hidup di dunia dengan menolak ISLAM ialah upama hidup tanpa lesen....." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Ambil wudhuk tidak perlu guna air banyak, tetapi biar sempurna. Ini kerana basuhan dengan air itu hanyalah simbolik. Yang hendak dibasuh bukanlah najis yang ada di wajah atau anggota kita, tetapi kotoran dosa yang dibawa oleh mata, mulut, telinga, tangan dan kaki.... ." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Perbezaan yang paling besar di antara manusia dengan makhluk yang lain ialah ilmu. Manusia diberikan kebolehan untuk diajar dan mengajar. Binatang ternakan contohnya, boleh diajar untuk mematuhi perintah tuannya, tetapi tidak boleh mengembangkan ilmu tersebut kepada binatang lain. Berbeza dengan manusia, sedikit ilmu yang diperolehinya mampu dikembangkan dengan lebih meluas....." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Saya adalah Menteri Besar. Dengan jawatan ini, sayalah orang pertama yang akan dipanggil oleh ALLAH SWT kelak di Padang Mahsyar. Soalannya yang akan ditanya, apa kamu dah buat untuk menegakkan suruhan ALLA S.W.T? Pada masa itu, saya akan menjawab saya sudah keluarkan arahan.Tuan-tuan semualah pula akan ditanya kemudiannya adakah arahan tersebut dilaksanakan." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Jika kereta rosak, mekanik yang akan membaikinya. Jika tubuh badan bermasalah, doktor yang akan mengubatinya. Jika kehidupan manusia bermasalah, maka Pencipta Manusia itulah yang perlu dirujuk. Pelik sungguh manusia yang mengaku ALLAH SWT sebagai Tuhan tetapi enggan merujuk kepada syariat ALLAH bila berdepan dengan masalah....." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Nabi merupakan PEMIMPIN kita dan contoh kepimpinan di sepanjang zaman. Atas nilai mencontohi kepimpinan Nabi itu, maka setiap kita adalah pemimpin dan sebagai pemimpin seharusnya kita mampu menzahirkan kepimpinan yang boleh menjadi contoh....." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# "Saya tidak memerintah Kelantan, saya mentadbir Kelantan. Bila disebut Kelantan, bukan negerinya tapi rakyatnya. Tumpuan utama pentadbiran ialah qalbu manusia. Kita mesti jaga qalbu manusia, kerana qalbu ini sengaja ALLAH S.W.T ciptakan untuk diisi dengan yang buruk dan baik. Dengan kita jaga qalbu manusia, dengan automatik terjaga habis, ekonomi manusia, sosial manusia, budaya manusoa dan aqidah manusia" Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

# Bila kita beragama, dengan sendiri kita akan merasa bahawa disisi kita ada malaikat yang memerhati, ada ALLAH S.W.T sedang memantau.....Keyakinan ini merupakan satu brek untuk kita terus lakukan dosa....tanpa ada yakin seperti ini manusia akan hilang brek.....kalau hilang brek, ia akan terjun gaung, tapi kalau manusia hilang brek, dia akan terjun Neraka...... ." Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

**************************************

# Semasa Lutfi Othman.. Pengarang Majalah Detik ketika itu ingjn mewawancara.. Tok Guru sign dokumen seakan melayangkan pen sahaja.. Lutfi berseloroh.."Tekan kuat sikit mata pen tu tok guru baru clear.." Sambil tersenyum tok guru membalas,"Ambo guno pen pejabat..Hok rakyat.. Tekan kuat takut membazir.. Kito tok buleh wat mudoh harto rakyat nih".. Dakwat pen pun jd perhitungan untung rugi...itulah Tok Guru Nik Aziz..

# Husam Musa bekas s.u politik tok guru pernah bercerita.. Setiap kali tidur di hotel sama tok guru, tok guru tidur atas lantai dgn alas sejadah dan membiarkan katilnya kosong.. Husam berkata, "Tido atah katil Tok Guru, sejuk tubuh tu.." Tok Guru membalas, "Tido atas katil...tempat sedap..takut jenegho tok bgn tahajud..tido atas lata..tempat tok seleso..mudoh sedar nak buat tahajud".. Begitu sekali beliau merancang ibadatnya..

# "Cuba beritahu saya mana satu yg Nik Aziz punya.. Harta saya malah tubuh saya hak Allah.. Saya pinjam jah.. Jd kita ni jgn sombong sgt dgn brg pinjam.. Kita atas muka bumi jgn bermewah sgt, Nok senang sentiasa.. Belajar hidup susah.. Takut kita dlm kubur terkejut bila mari susah (bergurau).. Jd berlatih susah dulu atas muka bumi ni.. (TG Nik Aziz, Majalah Tamadun)

Allahuakbrrrr..hebatnya almarhum TGNA dalam menjaga amalan seharian.. Diriku?

Hebat Multaqa Ulama Tapi Takut Kepada PasMA...


Dewan Ulama lancar ‘perang’ terhadap PasMa

Dewan Ulama PAS hari ini melancarkan “perang” terhadap Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa), menggesa Majlis Syura Ulama dan Jawatankuasa Kerja PAS Pusat mengambil tindakan disiplin ke atas mana-mana pemimpin dan ahlinya yang terlibat dalam gerakan itu. Pemangku Ketua Dewan Ulama Datuk Ahmad Yakob berkata, PasMa secara terang-terangan masih bergiat aktif sedangkan Majlis Syura Ulama sendiri mengeluarkan arahan agar ahlinya tidak terlibat dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tersebut.

"Ini jelas satu usaha merosakkan PAS dan menghancurkan dari dalam serta memecahbelahkan PAS.

"Ini dapat disaksikan apabila banyaknya kenyataan ahli PasMa jelas menyerang dan melanggar dasar PAS, bahkan lebih teruk lagi mereka mengeluarkan kata-kata menghina presiden PAS (Datuk Seri Abdul Hadi Awang)," katanya pada ucaptama di Multaqa Ulama Semalaysia II di Serdang, Selangor hari ini.

Beliau juga mengingatkan yang sebarang pelanggaran terhadap arahan Majlis Syura Ulama dan keputusan presiden merupakan satu kesalahan mandatori dalam undang-undang PAS.

Ia menjadi satu kesalahan walau apa alasan dan sebab yang diberikan serta siapa pun yang terlibat melakukannya, tanpa mengira jawatan yang disandangnya, kata Ahmad yang juga menteri besar Kelantan.

Katanya, keputusan Majlis Syura Ulama dan presiden agar ahli PAS menjauhi PasMa dan tidak terlibat dengan segala aktiviti mereka mempunyai banyak asas.

"Antaranya ialah, wujud aliran pemikiran songsang dalam individu yang terlibat dengan PasMa, yang bersetuju dengan ajaran liberalisme atau Islam liberal," katanya.

Beliau berkata demikian kepada kira-kira 1,000 perwakilan yang menghadiri multaqa sehari anjuran Dewan Ulama PAS itu yang bagaimanapun tidak dihadiri presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Antara lain, beliau juga turut membidas satu pakatan yang mendakwa terdapatnya gerakan dalaman untuk menjatuhkan presiden terdiri daripada kalangan pemimpin PAS Pusat serta ahli jawatankuasanya (AJK).

"Sekiranya benar dakwaan tersebut, Dewan Ulama PAS meminta kepada pihak yang membuat dakwaan supaya membuat laporan displin bagi memastikan isu tersebut tidak berlarutan dan berpanjangan.

"Satu siasatan dalaman boleh dilakukan. Sekiranya tiada laporan displin dibuat, ia akan mengundang budaya tuduh menuduh tidak berkesudahan," katanya.

Pada 8 Februari, sekumpulan ahli PAS menganjurkan perhimpunan di hadapan ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur, mendakwa Pengarah Pilihan Raya Dr Mohd Hatta Ramli menjadi dalang kepada usaha menggulingkan Hadi.

Menuntut peletakan jawatan Dr Hatta yang juga ahli Parlimen Kuala Krai, kumpulan yang diketuai Ketua Pemuda PAS Kuantan Noorzazilafadli Ibrahim itu membuktikan dakwaan mereka melalui satu akuan berkanun dan cetakan paparan skrin telefon daripada WhatsApp.

Ahmad hari ini turut menggesa Majlis Syura Ulama dan Jawatankuasa Displin menyegerakan siasatan mengenai dakwaan tersebut.

"Ataupun ditubuhkan sebuah jawatankuasa khas yang bukan dianggotai AJK PAS Pusat untuk menyiasat berkenaan laporan dakwaan tersebut sama ada benar atau sebaliknya.

"Pihak kami memandang serius terhadap dakwaan tersebut kerana ia melibatkan persoalan wala' dan akhlak yang boleh merosakkan imej parti berasaskan Islam," katanya.

Selain itu, beliau turut menegaskan, kerajaan Kelantan tetap akan melaksanakan hukum hudud pada tahun ini meskipun ada pihak yang memainkan sentimen tidak puas hati.

"Ini tidak lain hanya kerana pemikiran liberal yang merosakkan akidah semakin menular di kalangan ahli PAS yang menyokong PasMa, dan mereka sanggup memberikan wala' (kesetiaan) mereka kepada pemimpin parti lain, tetapi tidak kepada Presiden PAS," katanya.

Pada masa sama, Ahmad memberi amaran, meskipun konsep tahaluf siyasi diamalkan sesama parti komponen Pakatan Rakyat, namun ia tidak boleh membelakangkan parti itu sendiri.

"Perlu diingat oleh ahli PAS, di kala kita bertahaluf, jangan sampai ada berlaku wala' kepada rakan tahaluf. Kita bekerjasama untuk mencapai tujuan disepakati, tanpa mengenepikan dasar PAS," katanya.

Semalam, dalam satu rakaman video yang dimuatnaik di Facebook miliknya, Hadi mengingatkan ahli parti supaya tidak mengkhianati parti atau melakukan sesuatu yang merugikan parti.

"Kesetiaan ialah menghindarkan diri daripada melakukan kerja-kerja yang merugikan jemaah, berkhidmat kepada pihak yang lain lebih daripada jemaah, atau pun khianat kepada jemaah.

"Ini merupakan hal-hal yang sangat penting apabila kita melakukan bai'ah (perjanjian) kepada kumpulan Islam," kata Hadi sambil menjelaskan yang dimaksudkan dengan jemaah itu ialah satu kumpulan Islam, dan dalam konteks Malaysia, ia merujuk kepada PAS. – TMI

ULASAN GB

Tiba-tiba PasMA dijadikan musuh. Majlis Multaqa Ulama PAS dijadikan medan untuk "membelasah" saudara separti dan seagama

Hikmah yang tersembunyi: PasMA mendapat publisiti besar-besaran secara percuma. Terima kasih para ulama.

Ulama sanggup mengisytiharkan "perang' terhadap PasMA. Hebat PasMA. Anda digeruni oleh para ulama PAS sehingga mereka mengisytiharkan perang. Tetapi takut nak pecat. GB tertunggu-tunggu juga mereka memecat ahli-ahli PasMA tetapi sehingga ke hari ini mereka tidak berbuat demikian. Apa pasal tarak berani?

Hanya kerana nak mempertahankan Presiden, mereka juga menghentam Mat Sabu secara terbuka. Sedangkan Mat Sabu dipilih oleh Muktamar. Kini cadangkan juga mana-mana ulamak yang dah perasan hebat tampil ke hadapan untuk bertanding apa-apa jawatan untuk menentang Mat Sabu. Hj.Mahfodz Mohamed ada berani? Zuhdi Marzuki ada berani? Ahmad Yaakob? Nik Amar? Mokhtar Senik? Malah jika Hj Hadi dipertandingkan satu lawan satu dengan Mat Sabu pun belum tentu Mat Sabu tewas!


Ahli-ahli PAS lebih kenal Mat Sabu dan lebih menghargai jasa dan sumbangannya terhadap parti berbanding dengan para ulama yang yang berretorika tetapi amat jarang kelihatan berjuang bersama rakyat.

Sementara yang seorang lagi ulama punyalah taksub kepada Hj Hadi sampai kata kalau tak sokong Haji Hadi letak jawatan. Sedangkan Fasal 7 (1) dengan JELAS, TERANG dan NYATA menegaskan bahawa KEKUASAAN PAS adalah dipegang oleh MUKTAMAR TAHUNAN.


Muktamar mempunyai kuasa yang paling tinggi dan paling luas serta paling muktamad. Muktamar boleh memansuhkan kewujudan Majlis Syura Ulamak jika mahu. Perlu diambil perhatian bahawa Majlis Syura, JKPP dan semua badan di dalam PAS hatta PAS sendiri boleh dimansuhkan atau dibubarkan atas kehendak Muktamar.

Muktamar pernah menurunkan Dato Asri Muda sebagai Presiden PAS, dan insyaAllah muktamar juga boleh/akan menurunkan Hj Hadi sebagai Presiden PAS dengan cara yang serupa. Ia adalah satu perkara yang biasa di dalam pemilihan. PAS bukan milik kelompok ulamak malah bukan milik Hj Hadi. Pertukaran Presiden telah berlaku berkali-kali di dalam parti dan ahli-ahli PAS berhak untuk mencalonkan, berkempen dan memilih sesiapa saja yang mereka fikir layak untuk dipilih sebagai Presiden.


Jika ada yang berkempen memburukkan Hj Hadi maka ia adalah akibat dari tindakan buruk yang dilakukan oleh Hj Hadi sendiri. Itu sunnatullah. Kamu melakukan sesuatu yang buruk terhadap orang lain maka yang buruk juga akan menimpa kamu. Kamu BARUAkan orang maka barua itu akan berbalik kepada kamu. Kamu memfitnah orang bab pil kuda, maka dosa fitnah itu berbalik kepada kamu dimana meskipun Shamsul PKR tewas di mahkamah tetapi maruahnya tidak hilang berbanding dengan maruah Hj.Hadi dimana mahkamah memutuskan "memang ucapan Hj Hadi itu berunsur fitnah!" Dimana letak maruah seorang Presiden parti Islam yang telah diisytiharkan oleh mahkamah sedemikian rupa?

Kamu mengaibkan Wan Azizah secara terbuka, satu hari kamu akan diaibkan dengan serupa....itu sunnatullah....Akhir sekali tak payahlah GB ulas panjang iaitu seorang perwakilan ulamak menyatakan dalam PAS banyak syaitan. Jika dalam PAS banyak syaitan kamu para ulamaklah iblisnya... tak begitu?


Apasal, kamu bertanya? Sebab kamu yang mengistiharkan perang kepada para ahli jemaah, kamu (para ulamak) mengeluarkan kata-kata nista seperti Barua, Babi dan seumpamanya. Siapa yang mengajar kamu para ulamak untuk berbahasa kesat seperti itu jika bukan Sang Iblis?