20 Mei 2011

AMK Tangguh Perhimpunan Di Utusan Elak Sabotaj UMNO & Perkasa

Enggan Disabotaj Media Arus Perdana, AMK Tangguh Perhimpunan

KUALA LUMPUR 20 MEI : Enggan sekali lagi difitnah media arus perdana, Angkatan Muda Keadilan (AMK) mengambil keputusan untuk menangguhkan perhimpunan aman membantah syarikat akhbar Utusan Malaysia yang menyiarkan laporan berunsur fitnah dan lucah.

AMK maklum akan kehadiran pemuda UMNO dan PERKASA yang turut berhimpun dihadapan premis Utusan, dipercayai mahu mensabotaj perhimpunan aman tersebut.

Justeru bimbang pertembungan demonstrasi antara AMK dengan kumpulan pro- Utusan itu dimanipulasikan media kawalan UMNO BN, perhimpunan aman itu ditunda ke satu tarikh baru.

Timbalan Ketua Penerangan AMK, Rozan Azen Mat Rasip menjelaskan jika perhimpunan itu diteruskan, ia dijangka disusuli dengan kekecohan dan ia akan mengubah matlamat sebenar perhimpunan itu.

"Kami bimbang sekirannya diteruskan juga kemungkinan besar akan berlakunya kekecohan dan huru hara ekoran pertembungan demonstrasi antara pemuda Umno ini dan sekirannya dilaporkan oleh media arus perdana terutamanya Utusan mungkin akan diputar belitkan.

"Mereka akan menuduh, pemuda Umno hadir atas alasan mahu menghalang AMK dari membuat kekecohan, sekali lagi kami akan terperangkap dengan manipulasi berita dan oleh itu demi memastikan perhimpunan berjaya kami buat keputusan, tunda,"
tegasnya.

Rozan turut mengulas tindakan pemuda UMNO dan PERKASA yang secara tiba- tiba turut berdemontrasi dihadapan premis Utusan.

"Mereka mengkritik AMK suka membuat huru hara di Utusan Malaysia tetapi ironinya mereka (pemuda Umno) berkumpul hari ini, ini yang mereka harus perjelaskan mengapa perlu mereka turut kumpul pada hari dan waktu yang sama, jadi kami tidak mahu terperangkap dengan agenda mereka." soal Rozan pada sidang media khas tengahari tadi di Restoran Kg Pandan Kari Kepala Ikan, Kuala Lumpur.

Rozan menegaskan walaupun dihimpit pelbagai halangan dalam menjayakan perhimpunan aman tersebut, AMK tetap komited untuk menjayakannya.

"Utusan adalah akhbar tertua di Malaysia malangnya Utusan hilang etika kewartawanannya dalam melaporkan berita rakyat yang mana menjadi medium ahli politik dalam meneruskan agenda tersembunyi, jadi kami selari dengan perjuangan pakatan Rakyat ingin membeaskan Utusan dari terus titunggangi parti - parti politik ini (UMNO-BN)"kata Rozan.

Beliau berkata, penangguhan itu turut dibuat berikutan mahu memberi tumpuan kepada penyerahan memorandum di Kedutaan Australia berhubung isu luji pemprosesan nadir bumi Lynas.

"Kami terpaksa menangguhkan perhimpunan ini adalah kerana faktor keutamaan dimana AMK diminta untuk turut serta memobilisasi anak muda dalam membantah loji Lynas," kata Rozan.

Sehubungan itu, AMK akan menyertai perhimpunan aman membantah pelaksanaan kilang pemprosesan tanah jarang yang menghasilkan radiasi, Thorium.

Meskipun pelbagai pihak berkepentingan menjamin keselamatan projek ini, namun ia masih diragui banyak pihak termasuk penduduk setempat.

Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh sebelum ini berkata peratus kecil pembebasan Thorium tetap akan memberi kesan seiring dengan masa dan tahap pengeluaran tanah jarang yang diproses. -tvsnewsAzizi Terlantar Di ICU, Pemimpin PAS Bersegeralah Menziarahinya

Kuala Lumpur: Sasterawan terkenal, Azizi Abdullah, yang terkenal dengan novel Seorang Tua di Kaki Gunung ketika naskhah itu dijadikan teks wajib pelajar Tingkatan Lima, kini terlantar di Unit Rawatan Rapi (ICU) di Hospital Pulau Pinang sejak dua minggu lalu.

Gambar: Azizi bersama Ust. Takiyudin Hamzah. Bersama-sama menunggu dibedah. Gambar diambil dari blog Azizi

Bendahari Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA), Rahimidin Zahari berkata, Azizi baru saja menjalani pembedahan jantung sebelum mengalami masalah jangkitan kuman dan sejak empat hari lalu, tidak sedarkan diri sehingga tengkuknya terpaksa ditebuk bagi membolehkannya bernafas.

“Setakat ini, saya dimaklumkanAzizi kritikal dan berdoa dia cepat sembuh dan pulih seperti sedia kala,” katanya yang menziarahi sasterawan terbabit bersama ahli PENA, Shamsudinn Othman, Ridzuan Harun dan Ariff Mohamad, awal minggu ini. -BH


4 JUMAAT DALAM PENUNGGUAN

1.
Tidur bangun, makan mandi, suntik, ujidarah dan entah apa-apa lagi, sedar tak sedar sudah empat kali Jumaat tidak solat Jumaat berjemaah di masjid. Katil B/N 3 (bukan Barisan Nasional) R/N 838715 wad CRW Hospital Pulau Pinang begitu sudi memerapkan saya selama sebulan hanya kerana menunggu satu tarikh pembedahan.

Terpaksa menelan pil tidak kurang 300 biji untuk berbagai fungsi. Kencing pun lebih dari 20 liter. Sesekali ingat bagus juga hikmah sakit jika di hospital, layanan serba baik ketika usia menancap enam puluh sembilan tahun sebelas hari, sementara menunggu pembedahan yang kononnya akan dikendali Dato Dr Hamzah.

Sungguh-sungguh amat terasa doa kawan-kawan melalui pengakuan lewat Facebook, e-mail, blog dan SMS. Kudusnya seperti angin malam membisik ke telinga memberitahu bagaimana mereka bermunajat memohon seorang hamba yang terlantar ini kembali sembuh seperti mereka. Saya sangat sedar bagaimana kawan-kawan, peminat mengharap saya dipanjangkan umur untuk terus menulis.

Tuhan, saya sangat sedar murninya harapan mereka.

Menunggu dada dibelah sangat menggerunkan. Tapi banyak rangsangan memberitahu itulah cara terbaik. “Lakukan. Aku dah mengalami,” kata seorang sahabat dari Terengganu, Rahman CM dan kemudian dia memberitahu dia baru selesai solat hajat untuk saya.

Tuhan, murninya hati sahabat.

Tapi saya tidak dapat membayangkan ngeri yang bagaimana, dan terbaik yang bagaimana? Kata Rahman CM,ketika dibius, satu kengerian mimpi dan igauan akan bermula. -petikan dari blog aziziabdullahUlasan GB

GB tersentak membaca berita mengenai seorang penyokong kuas PAS dari kalangan penulis/sasterawan yang kini terlantar di ICU.

GB cepat-cepat buka blognya, dan benar beliau menulis di situ bahawa beliau kini berada di hospital.

GB tidak tahu samada harakahdaily sudah menyiarkan atau pun tidak berita mengenainya, dan tidak tahu samada pemimpin-pemimpin PAS Negeri dan Pusat sudah atau tidak menjengah beliau di sana.

Jika belum bersegeralah kerana hargailah beliau yang penulisan-penulisannya banyak memperjuangkan kebenaran dan keadilan yang didokong oleh PAS mutakhir ini.


Jangan masing-masing duk sibuk merebut jawatan dan mengatur strategi untuk menang sedangkan saudara kita kini sedang terlantar dan sedang berjuang dengan maut di hospital.

Jika dekat GB tetap pergi menziarahinya.... seorang pejuang yang berjuang melalui penanya... Yang termampu kita lakukan, sama-sama kita doakan beliau segera sembuh.

p/s Baca tajuk artikel ini dengan nada lembut

[Video & Bergambar] Perhimpunan Bantah Logi Lynas Di Kedutaan Australia

300 berkumpul bantah pembinaan loji nadir bumi

KUALA LUMPUR: Kira-kira 300 orang mengadakan demonstrasi secara aman berdekatan Menara Berkembar Petronas, di sini, petang tadi bagi membantah rancangan menempatkan sebuah kilang pemprosesan nadir bumi di Gebeng, Kuantan yang dimiliki syarikat Lynas yang berpangkalan di Australia.

Mereka yang terdiri daripada beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan ahli pembangkang berarak dari Menara Kembar Petronas sehingga ke jalan berdekatan Suruhanjaya Tinggi Australia.

Mereka turut membawa sepanduk bertulis "Balik Australia" dan "Malaysia bukan tempat pembuangan sisa radioaktif."

Agensi Tenaga Atom Antarabangsa sebelum ini mengesahkan sedang membantu kerajaan Malaysia bagi memastikan tidak terdapat sebarang risiko pencemaran dengan pembinaan loji pemprosesan nadir bumi itu. - AFP


Anti-Lynas: Ratusan demo depan kedutaan Australia
Abdul Rahim Sabri

Lebih 200 orang berhimpun bagi membantah pembinaan pusat pemprosesan nadir bumi bernilai RM700 di Gebeng, Kuantan yang dimiliki syarikat Lynas yang berpengkalan di Australia.

Mereka yang terdiri daripada anggota Pemuda PAS, PKR, Parti Sosialis Malaysia (PSM), NGO dan aktivis sosial itu mengadakan perhimpunan di hadapan pesuruhjaya tinggi Australia di Kuala Lumpur.

Sambil mengiringi enam wakil mereka untuk menghantar memorandum bantahan berhubung pembinaan pusat itu yang dikatakan akan mengeluarkan bahan radioaktif yang boleh menjejaskan kesihatan penduduk sekitar Gebeng di negeri itu.

Mereka juga membawa pelbagai sepanduk, poster dan kain rentang yang menuntut kerajaan supaya segera menghentikan projek berkenaan. Ia antaranya bertulis "Selamatkan Bumi, Hapuskan Radiasi" dan "Katakan tidak Pada Radiasi! Hentikan Lynas!".

Penunjuk perasaan mula berkumpul di Masjid As Syakirin KLCC sebelum berarak menuju ke Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Australia yang terletak kira-kira 700 meter dari selepas solat Jumaat.

Sewaktu tiba di pada jam 2.15 petang mereka turut melaungkan "Hancur Lynas, Hidup Rakyat" berulang kali.

Mereka kemudiannya disertai oleh ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh, empat wakil NGO dan aktivis sosial sebelum memasuki perkarangan pejabat tersebut.

Turut hadir ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan, Naib Ketua Pemuda PKR Azmizam Zamanhuri, setiausaha agung PSM S Arutchelvan dan exco kerajaan Selangor Rodziah Ismail.

Sejurus mereka masuk, hujan turun dengan lebatnya, tetapi penyokong anti-Lynas tidak berganjak daripada tempat mereka berhimpun sambil menyanyikan 'Suara Rakyat' dan bertakbir.

Tikus makmal

Mereka dikawal lebih 50 anggota polis termasuk Unit Simpanan Persekutuan (FRU). Malah kelihatan sebuah bas dan sebuah kereta meriam air diparkir di hadapan kedutaan itu.

Beberapa siri penerangan yang dianjurkan kerajaan negeri Pahang di sekitar Kuantan baru-baru ini dilihat tidak memberi kesan positif.

Kerajaan pada 22 April lalu telah juga mengumumkan penubuhan satu panel bebas bagi menjalankan kajian terhadap aspek kesihatan dan keselamatan kilang itu.

Sebelum ini, ramai aktivis yang ditangkap oleh pihak berkuasa kerana mengadakan demonstrasi di seluruh negara.

Bantahan hari ini diketuai pemimpin PAS Pahang Suhaimi Saad yang merupakan naib yang dipertua kawasan Indera Mahkota dan bekas ketua Pemuda Pahang.

Memulakan ucapannya, Suhaimi melaungkan "Kami bukan tikus makmal, Kami mahu Lynas undur" sambil ikuti oleh penyokong yang hadir di situ.

"Kita menolak industri daripada Lynas yang dibawa dari jarak 2,500 kilometer ke negeri Pahang. Kita tidak izinkan secubit tanah diberikan (kepada mereka) di negeri Pahang," katanya.

Katanya, sebelum ini Malaysia mempunyai 'sejarah hitam' yang menimpa penduduk di Bukit Merah, Perak dan rakyat perlu mempelajari daripada pengalaman tersebut.

Manakala Rodziah yang juga timbalan ketua Wanita PKR menegaskan kerajaan Selangor bersama-sama rakyat Pahang menentang habis-habisan pemprosesan nadir bumi di negeri Pahang.

41 syarat

Sementara itu, bercakap kepada pemberita selepas menyerahkan memorandum bantahan Fuziah pula berkata pihaknya telah menyampaikan kebimbangan rakyat di Malaysia khususnya penduduk di Kuantan.

Katanya, pembinaan tempat pemprosesan nadir bumi itu bukanlah satu amalan yang baik dilakukan di negera ini.

"Tidak ada kilang yang menjadi rujukan (dalam pembinaan pusat ini). Jadi kita tidak boleh buat sebarangan. Industri ini banyak mengundang bencana kepada semua.

"Lynas ada tanah di Australia, tetapi kenapa tak dibuat di sana," katanya yang juga naib presiden PKR.

Fuziah mendakwa Lynas mengambil peluang beroperasi di negara ini disebabkan oleh "kelemahan undang-undang negara".

Sedangkan, tambahnya, undang-undang di Australia sangat ketat dan mereka terpaksa mengikuti 41 syarat sebelum beroperasi.

Memorandum tiga halaman yang diserahkan wakil pesuruhjaya tinggi Austaralia menyebut, rakyat Malaysia tidak yakin dengan jaminan bahawa Lynas Advanced Material Plant (LAMP) adalah selamat.

"Sekiranya ia adalah benar, sudah tentu negara kamu bersedia untuk menyimpan (hasil) industri itu ataupun sekurang-kurangnya mengambil balik baki (kimia thorium yang membunuh).

"Tetapi negara kamu menolak untuk menerima semula baki (bahan kimia) itu," memorandum itu dipetik. -mk


Foto ehsan malaysiakini
Kes Isteri Dilarikan Mat Indon: Suami Tak Percaya SMS Isteri Kahwin

Kuala Lumpur: ‘Saya sudah selamat berkahwin sekarang... tolong jangan cari saya,” demikian SMS pertama dihantar pegawai bank, Roslina Awang Kechik, 37, kepada suaminya, Jumaat lalu, sejak dilaporkan hilang pada 22 April lalu.

Bagaimanapun, sebaik SMS itu diterima, suaminya, Sabri Man, 38, cuba menghubungi semula nombor itu beberapa kali, termasuk menghantar SMS kerana mahu mendengar daripada mulut Roslina sendiri, namun tidak dibalas sebelum telefon bimbit isterinya itu dimatikan.

“Saya pasti SMS itu bukan daripada Roslina berdasarkan ayat digunakannya, sebaliknya saya percaya ditulis lelaki yang menculik isteri saya.

“Bagaimanapun, sekiranya perkara diungkapkan itu benar, saya mahu mendengar daripada mulut Roslina sendiri sebelum sesuatu tindakan diambil.

“Secara logiknya, kenapa perkara sebegitu penting hanya dimaklumkan menerusi SMS dan bukannya bersemuka. Saya tegaskan, kami masih pasangan suami isteri dan Roslina tidak boleh berkahwin lain,” katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

Berita Harian sebelum ini melaporkan kehilangan kakitangan bank itu selepas keluar rumah menuju ke pejabatnya di Dataran Maybank, Bangsar.

Sabri berkata, sejak kehilangan isterinya sebulan lalu, kehidupan mereka sekeluarga sepi terutama anak bongsunya berusia lapan tahun yang sering memanggil ibunya.

“Suami mana tidak sedih, isteri hilang begitu saja tanpa sebab. Malah, rumah tangga saya sebelum ini tidak dilanda sebarang masalah yang boleh menjadi punca Roslina melarikan diri.

“Saya cuba menjalankan tugas sebagai suami merangkap ibu sebaik mungkin untuk tiga anak saya walaupun dalam keadaan tertekan kerana saya tidak mahu anak terasa kehilangan ibu mereka,” katanya.

Beliau berharap individu yang menjadi dalang kehilangan isterinya itu melepaskan Roslina segera supaya dapat kembali ke pangkuan keluarga bagi menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu kepada anaknya. -BH

Minyak RON95 Bakal Dimansuhkan?

Jitra - PKR mendakwa Kerajaan Pusat bawah Barisan Nasional (BN) akan memansuhkan penggunaan minyak petrol RON95 dan menggantikannya dengan RON97 sekiranya menang pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Naib Presiden PKR, Tian Chua mendakwa, perkara sama pernah dibuat Kerajaan Pusat sebelum ini sewaktu rakyat negara ini menggunakan dua jenis minyak petrol iaitu jenis RON92 dan Superb sebelum RON92 dimansuhkan untuk digantikan dengan RON95.

Menurutnya, kenaikan harga RON97 yang dibuat secara berperingkat sebelum ini seharusnya dijadikan petanda bahawa Kerajaan Pusat kini sedang merancang mewujudkan jenis minyak petrol baru bagi menggantikan RON97 setelah mendakwa tidak menampung bebanan tanggungan subsidi bahan bakar itu yang semakin tinggi.

“Jika sebelum ini, pengguna minyak petrol didedahkan dengan jenis RON92 dan jenis Superb di mana harga RON92 tidak pernah diselaraskan sebelum pemansuhan dibuat, sebaliknya harga jenis Superb yang mengalami beberapa kali kenaikan harga.

“Berdasarkan tren Kerajaan Pusat sedia ada, saya yakin BN tidak akan menaikkan harga minyak petrol RON95 buat masa ini untuk mengekalkan sokongan rakyat. Bagaimanapun, jangan terkejut apabila RON95 akan dimansuhkan dan digantikan dengan RON97 selepas mereka menang PRU ke-13 nanti,” katanya sewaktu menyampaikan ceramah di Markas Pas Kubang Pasu Padang Tok Kesop.

Beliau berkata sedemikian ketika mengulas keputusan Kerajaan Pusat akan mengkaji semula semua harga produk petroleum termasuk petrol RON95 bulan depan bagi menentukan harga sedia ada akan kekal atau sebaliknya.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kajian semula oleh kementerian itu bersama-sama agensi lain seperti Kementerian Kewangan dan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) akan menentukan sama ada harga sedia ada kekal atau dinaikkan berdasarkan tanggungan subsidi kerajaan.

Tian Chua berkata, dari segi perbandingan kualiti penggunaan RON92 dan RON97 tidak jauh beza kerana bukan semua jenis kenderaan boleh menggunakan minyak jenis itu, terutamanya kenderaan model baru dan berprestasi tinggi.

Menurutnya, Kerajaan Pusat seharusnya meneliti semula penyaluran subsidi kepada syarikat-syarikat pengeluar tenaga persendirian (IPP) di negara ini dan memindahkan sebahagian besar peruntukan itu untuk menampung pembiayaan subsidi bahan bakar yang semakin meningkat naik.

“Kerajaan Pusat perlu memikirkan bagaimana untuk mengurangkan bebanan rakyat berikutan kenaikan harga barang yang semakin meruncing dan sebarang keputusan menaikkan harga bahan bakar tidak relevan buat masa ini,” katanya.

Sementara itu, Tian Chua menggesa semua parti politik tidak menjadikan agama sebagai alat untuk mendapat kepentingan politik masing-masing.

Menurutnya, PKR sebulat suara bersetuju menerima agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan dan bersedia mempertahankan sebarang usaha untuk menukarkan kepentingan agama itu sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan negara. -SH

Rakyat Derita Harga Barang Makin Naik

Penarikan balik subsidi gula oleh kerajaan pemerintah kononnya mahu menjimatkan tanggungan sebanyak RM 116.6 juta disambut hambar oleh rakyat berpendapatan sederhana dan rendah.

Rakyat dimomokkan dengan alasan yang sama iaitu, harga gula dinegara ini jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan negera serantau seperti Indonesia, Singapura, Thailand dan Filipina.

Bukan itu sahaja rakyat seolah- olah 'dihadiahkan' dengan perkhabaran baru dari Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bahawa harga bahan bakar termasuk RON95 akan dikaji semula bulan hadapan, yang berkemungkinan akan naik lagi.

Beliau tanpa rasa bersalah berkata, rakyat harus memikirkan 'manfaat' yang bakal diperolehi jika kerajaan pemerintah berjaya mengurangkan bebanan kewangan umpamanya pembinaan sekolah, jalan- jalan kampung, projek perumahan rakyat dan sebagainya.

Persoalannya, siapakah yang akan memikirkan perit jerih rakyat yang dihambat kos hidup yang semakin meningkat dengan kadar gaji masih ditakuk lama ?

Tv Selangor turun padang meninjau pandangan orang awam berhubung perkara ini.

Bagi Ahmad Ridzuan Samsuddin, menyifatkan tindakan kerajaan pemerintah menaikkan harga barangan asas tidak sejajar dengan slogan 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan seperti yang dilaung-laungkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau menambah, rakyat kini semakin terhimpit dengan pelbagai kenaikkan harga barang, lebih-lebih lagi kepada golongan yang mempunyai pendapatan isi rumah di bawah RM3000 sebulan.

"Bagi kami rakyat yang berpendapatan agak sederhana dan pertengahan memang rasa cukup terkilan dengan sikap kerajaan persekutuan dengan slogan seolah-olah menipu rakyat, mendahulukan rakyat tapi realitinya yang berlaku kesan dengan kenaikkan harga minyak akan menyebabkan kami akan hidup dalam keadaan sengsara," kata Ridzuan.

Mengulas isu yang sama, Nazri Alias seorang pekerja swasta menyifatkan rakyat berpendapatan sederhana kini hidup dalam keadaan serba kekurangan memandangkan harga barangan semakin meningkat tetapi gaji masih pada takuk yang lama.

"Pendapatan kita 10 tahun yang dulu sama dengan sekarang tetapi harga barang makin meningkat tinggi, maknanya kita terhimpit, rakyat sekarang ni terhimpit dengan kenaikkan gula, minyak. Itu menyebabkan golongan pekerja yang berpendapatan sederhana susah untuk hidup di kawasan bandar," kata Nazri.

Yohan Raj, seorang Pensyarah IPTS pula berkata, matlamat kerajaan pemerintah tidak jelas dengan slogan yang sering dibangga-banggakan, seolah-olah tidak bertepatan kerana rakyat saban hari asyik mengeluh dengan harga barangan.

"Sebenarnya slogan yang diangkat kerajaan tidak menepati dengan keadaan yang sedang berlaku sekarang, di mana barang diutamakan dan rakyat diketepikan jadi saya rasa slogan itu tidak ada makna," kata Yohan. -tvsnews

[Video] Lindungi Utusan, Kerajaan Tak Beretika

Kegagalan kerajaan mengambil tindakan terhadap Utusan Malaysia apabila menyiarkan laporan-laporan yang menyentuh sensitiviti agama dan kaum, menunjukkan bahawa kerajaan sendiri tidak beretika dalam melaksanakan undang-undang sedia ada.

Penasihat Editorial Kumpulan Media Karangkraf, Abdul Jalil Ali berkata demikian dalam forum bertajuk ‘Ke arah media yang lebih beretika’ anjuran Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ), di Auditorium Majlis Peguam, semalam.

“Tidak ada ketegasan dalam menguatkuasakan undang-undang, saya ambil contoh baru-baru ini Utusan menyiarkan berita mengenai sensitiviti agama. Tapi sampai ke hari ini tiada ada apa-apa tindakan diambil ke atas akhbar dan blogger tersebut.

“Etika telah dilanggar, adakah kerana surat khabar Umno, maka ia akan dibiarkan? Kita tidak tahu sama ada blogger ada autoriti atau kredibiliti sehingga akhbar itu memuatkan berita tersebut di muka hadapan. Kerajaan juga tidak beretika dalam isu ini,” tegasnya.

Antara panel yang turut diundang mengupas tajuk forum tersebut ialah pensyarah kewartawanan, Sharaad Kutan dan felo Asian Public Intellectual, Wong Chin Huat.

Abdul Jalil yang pernah menyertai Utusan Melayu sejak 1974 itu berkata, etika kewartawanan yang rosak berpunca daripada sikap berat sebelah kerajaan sendiri yang terlalu berlembut dengan media yang dikuasai parti pemerintah itu.

“Kerajaan tidak akan mengenakan undang-undang kalau yang hendak dikenakan undang-undang itu melibatkan orang dia sendiri, tapi jika akhbar lain yang buat mengenai berita itu, saya pasti akhbar itu akan diharamkan,” ujarnya.

Malah beliau percaya, ketua-ketua editor media arus perdana lain akan dipanggil dalam tempoh terdekat sahaja bagi menjelaskan kedudukan sebenar laporan mereka jika ianya menyimpang daripada apa yang diinginkan kerajaan tetapi tidak terhadap Utusan Malaysia.

“Kerajaan perlu ada komitmen yang tinggi menegakkan undang-undang. Selagi kerajaan bermain dengan undang-undang, kita tidak akan jadi apa-apa,” kata beliau.

Sementara itu, beliau menegaskan sesetengah isu sensitif yang terlalu banyak dimainkan media arus perdana sejak akhir-akhir ini adalah berpunca daripada kehadiran pemimpin politik yang tidak bertanggungjawab.

“Contohnya isu interlok adalah isu biasa yang tidak patut dijadikan isu perkauman yang begitu hebat kerana ia sama seperti karya-karya sastera yang lain.

“Saya bagi contoh, sekiranya ada karya sastera yang menggunakan istilah Pak Pandir yang membodohkan orang Melayu, saya tidak akan mengambil tindakan seperti yang dilakukan sesetengah pihak berkenaan novel Interlok tempoh hari.

“Kerana ada dua tiga orang politik yang sengaja memainkan isu ini, orang politik itu yang sepatutnya dihukum,” ujarnya lagi. -tvsnews


Media dinasihat buat tapisan sendiri

"Mansuhkan dahulu undang-undang berkaitan media," kata Penasihat Eksekutif Editorial Sinar Harian, ketika merujuk cadangan penubuhan Majlis Media.

KUALA LUMPUR: Penasihat Eksekutif Editorial akhbar Sinar Harian Abdul Jalil Ali menasihati pengamal media dan kewartawanan mempraktikkan tapisan kendiri semasa melaporkan berita dan mengelak dari menyentuh sensitiviti agama dan kaum.

Beliau berkata demikian di dalam sesi forum bertajuk ‘Ke Arah Media Yang Lebih Beretika’ anjuran Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam dan Pusat Media Bebas (CIJ) di auditorium Majlis Peguam di sini semalam.

Pensyarah-aktivis Wong Chin Huat dan pensyarah kanan-penulis kolum Sharaad Kuttan turut berucap dalam forum itu.

Sehubungan itu Abdul Jalil turut menentang penubuhan Majlis Media yang bertujuan untuk mengawalselia kebebasan dan tindak tanduk para wartawan.

“Mansuhkan dahulu undang-undang berkaitan dengan media selepas itu kita boleh adakan Majlis Media kerana Majlis Media juga akan berfungsi seperti undang-undang sedia ada,” kata Abdul Jalil, yang memulakan kerjaya dalam bidang kewartawanan di Utusan Melayu lebih 30 tahun lalu.

Undang-undang yang dimaksudkannya merangkumi 16 akta termasuk Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, Akta Hasutan 1948 dan sebagainya.

Beliau turut memberikan pandangan berhubung laporan Utusan Malaysia bertajuk ‘Kristian agama rasmi?’ yang disiarkan dua minggu lepas.

“Dari sudut etika laporan tersebut tidak munasabah. Sumber yang dipetik ialah dari blog yang tiada kredibiliti tetapi tiada tindakan diambil oleh pihak kerajaan terhadap akhbar tersebut. Adakah ia begitu kerana Utusan Malaysia akhbar Umno?”

Mengulas lanjut beliau berkata permit surat khabar beliau pernah ditarik balik semasa era Reformasi hanya kerana ditafsir kerajaan sebagai akhbar pro-pembangkang.

Dalam perkembangan berkaitan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein dilaporkan berkata bahawa media cetak belum bersedia untuk mengamalkan tapisan kendiri.

“Kita memerlukan undang-undang kerana ia membolehkan kita membetulkan perkara tertentu untuk disesuaikan dengan masa dan kematangan media dan rakyat.

“Isu pokok ialah perpaduan dan keselamatan rakyat Malaysia,” kata Hishammuddin seperti dilapor akhbar The Malay Mail. -FMT

Matahari Terbit Dari Barat Tanpa Disedari

Menurut seorang ahli psikologi, berdasarkan kepada penyelidikan lanjutan mengenai anomali (keluarbiasaan), menjelang 2012, sesuatu fenomena membimbangkan diramalkan akan berlaku.

Ramalan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) bahawa dalam beberapa tahun hadapan berkemungkinan berlaku perubahan pada kutub magnet bumi.

Walaupun sukar dipercayai, misalnya NASA mengatakan bahawa pada tahun 2001 bintang kita ‘matahari’, telah mengalami perubahan kutub tersebut.

Namun kerana jisim matahari seragam dan kita tidak tinggal di sana, manusia secara relatif tidak merasakan perubahan berkenaan.

Bumi diibaratkan sebutir telur yang mana kulit telur merupakan dataran dan lautan tempat kita berpijak manakala cairan telur adalah bahan larva logam cair sementara inti bumi adalah kuning telur yang merupakan logam padat pada suhu tinggi.

Inti bumi inilah yang memiliki medan magnet yang keluar dari Kutub Utara menuju Kutub Selatan yang dikenal dengan Sabuk Van Hallen.

Dalam beberapa dekad akan datang, dinyatakan Kutub Utara telah bergeser dalam darjah yang signifikan tetapi tidak dapat dipastikan bila berlakunya pergeseran di mana Kutub Utara menjadi Kutub Selatan.

Mungkin dalam beberapa tahun atau ratusan tahun akan datang.

Bukan bumi yang berputar, tapi inti bumi dan kerak bumi yang diisi oleh cairan, posisi inti dan kerak yang sebenarnya berputar seperti kuning telur berputar di dalam telur.

Jadi jika ini berlaku apakah kesan terhadap kehidupan di dunia?

Satu hal yang pasti adalah jarum kompas tidak akan lagi menunjuk ke arah utara tetapi ke kutub magnet Utara yang sudah berpindah di Selatan.

Adakah cuma jarum kompas berubah arah?

Senario paling buruk mungkin melibatkan gangguan magnetik yang boleh merosakkan peralatan elektronik, satelit, elektrik atau peranti teknologi lain.

Cuba fikirkan, apabila kutub magnetik Utara bumi ada di Selatan, dari mana Matahari akan terbit? -estidotmy


Will Sun rise from the West?

Further investigation of anomalies in 2012 arrived at a scientific verification of the most jarring: prediction of NASA that in the next few years there may be some changes in the Earth’s magnetic poles, which is thousands of years of cycles of the planets and stars.

Although hard to believe, as an example of NASA said that in 2001 our star “sun”, has undergone a change poles. However, because the mass of the sun is relatively uniform and we do not live there, then humans are relatively not feel this change.

As we know the earth can be likened to an egg which the eggshell is a land and sea where we stand, and liquid egg is volcanic material and molten metal core of the earth is egg yolk which is a high-temperature solid metal.

And this is what the earth’s core has a magnetic field that comes out of the north pole to south pole known as the Van Hallen belt. This magnetic field protects the earth from cosmic rays that allow the sun to walk with a normal life.

In recent decades declared the north pole has shifted in a significant degree, and no one can be sure when there was a shift of total North Pole becomes the South Pole. Could in a matter of years, or are still hundreds of years.

Not that the earth is rotating back, but because the earth’s core and crust filled by fluid, core position and the actual keraklah spin (like rotate in egg yolk was silent).

So what are the effects on life in this world? One thing that certainly is our compass needle will no longer pointed toward the north but to follow the North magnetic pole has moved in the South.

Just a compass needle to change direction? Probably. Worst scenario even a slight possibility of magnetic interference that can damage electronic equipment, satellites, power generation or other technological devices.

Ooh, so actually we do not have to worry about right? As predictions of solar storms in 2012, government efforts may be more to mitigate the damage to the GPS equipment and telecommunications facilities.

So we really do not need to worry? Try to think again, if the earth’s North magnetic pole is in the South, Where the Sun will rise? -amazingnotes


Harga Susu Naik 5-6% Mulai Jun

Petaling Jaya – Dutch Lady Milk Industries Bhd. (Dutch Lady) akan menaikkan harga produk tenusunya di antara lima sehingga enam peratus secara berperingkat-peringkat menjelang Jun ini ekoran peningkatan harga bahan mentah.

VAN DEN BERG menunjukkan sebahagian daripada produk keluaran Dutch Lady

Menurut Pengarah Urusan Dutch Lady, Bas van den Berg, peningkatan itu adalah suatu yang tidak dapat dielakkan dengan harga bahan mentah dijangka meningkat sebanyak 29 peratus pada tahun ini berbanding 27 peratus pada tahun lalu.

Peningkatan kos ini dapat dilihat secara signifikan dengan kenaikan harga bahan mentah seperti susu, gula, minyak dan tenaga buruh.

“Kami di Dutch Lady mengambil pelbagai langkah untuk mengatasi perkara ini tetapi ia suatu yang tidak dapat dielakkan, oleh itu kami terpaksa meningkatkan harga sebanyak lima hingga enam peratus dalam portfolio produk kami," katanya pada sidang akhbar selepas mesyuarat agung tahunan ke-48 Dutch Lady di sini semalam.

Turut hadir ialah Pengerusi Dutch Lady, Datuk Zainal Abidin Putih.

Van den Berg menjelaskan, sebagai persediaan ke arah fenomena berkenaan pihaknya telahpun menaikkan harga sebanyak lima peratus bagi beberapa produk susu yang baharu dilancarkan pada awal tahun ini.

“Kami harus mengambil langkah berjimat-cermat dan efisien dengan harga material bahan mentah yang tidak menentu ini,” katanya.

Beliau bagaimana pun tidak melihat bahawa peningkatan harga tersebut akan menjejaskan jualan rangkaian produk tenusu Dutch Lady di pasaran.

Syarikat itu menghasilkan dua rangkaian jenama produk tenusu yang terdiri daripada susu segar, minuman yogurt, susu untuk membesar dan susu suhu ultra tinggi (UHT) serta Friso yang meliputi susu tepung yang dirumus untuk kanak-kanak dan golongan ibu mengandung dan menyusu.

“Matlamat kami pada tahun ini ialah untuk melepasi prestasi keuntungan memberangsangkan yang dicapai pada tahun lalu walaupun akan menghadapi tahun yang mencabar,” jelasnya. -kosmo

Ulasan GB

Kenaikan harga gula menyebabkan harga susu juga meningkat. Sekali lagi pembohongan kerajaan kepada rakyat terdedah apabila sebelum ini menyatakan tiada kenaikan harga barangan lain ekoran kenaikan harga gula.

Dengan penghapusan subsidi secara berperingkat, bererti harga gula juga akan menigkat disamping akan diikuti dengan kenaikan harga barangan keperluan yang lain. Ia mewujudkan satu putaran ganas yang menyebabkan berlakunya inflasi.

Keta-kata menteri untuk membendung kenaikan harga barang yang lain hanyalah usaha untuk menipu rakyat yang tak faham ekonomi, yang tak mengerti peranan mekanisma harga pasaran.

[Video] Hadiah Ular Sawa Untuk Zambry Dari Penduduk Setinggan

Penduduk Setinggan Bawa Ular Sawa Jumpa MB Perak

IPOH 19 MEI : Dukacita dengan kerajaan negeri Perak yang meremehkan masalah mereka, wakil penduduk Kampung DBI membawa seekor ular sawa ke pejabat Menteri Besar Zambry Kadir.

Tindakan itu untuk menyerlahkan masalah ular yang berkeliaran di perkampongan setinggan itu.

Seorang penduduk dilaporkan mati akibat dipatuk ular.

Mereka juga membantah kegagalan kerajaan Umno-BN gagal menunaikan janji untuk menawarkan lot perumahan baru yang dijanjikan 14 tahun lalu.

Penduduk terbabit merangkumi golongan berpendapatan rendah dan ramai antara mereka yang tidak mempunyai pekerjaan tetap dan berkeluarga besar.

Dihimpit dengan sara hidup tinggi, mereka juga berdepan dengan soal keselamatan kerana masalah ular yang berkeliaran bebas sekian lama.

Buntu dengan nasib diri, penduduk terbabit mengambil keputusan menangkap seekor ular sawa untuk diserahkan bersama surat aduan kepada pejabat Zambry pagi tadi.

Bagaimanapun mereka hanya berjaya menyerahkan surat aduan itu kepada Pegawai Khas Zambry, Zulkefli Abdullah manakala ular itu di ambil oleh sepasukan anggota bomba.

Penduduk mendakwa ular sering memasuki kawasan rumah mereka dan ramai daripada mereka menjadi mangsa patukan ular.
Penduduk kampung harap kerajaan negeri mengambil tindakan segera sebelum sesuatu yang lebih buruk berlaku.

”Kita bawa ular sawa supaya Menteri Besar sendiri boleh tengkok masalah macam mana yang kita hadapi,” kata wakil penduduk S. Subramaniam. -tvsnews


Jual Kopi Ada DNA Babi - 3 Pengarah Didakwa

Kluang - Tiga pengarah syarikat dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam atas dua pertuduhan menjual kopi yang mengandungi Asid Deoksiribonukliek (DNA) babi di kopitiam Kluang Rail Coffee di sini tanpa mempamerkan kewujudan elemen haiwan berkenaan pada bungkusan serbuk minuman itu Mac lalu.

Tertuduh yang merupakan pengarah syarikat Rail Passion Sdn. Bhd., Lim Jit Chiang, 37; Lim Jit Tong, 42; dan Lim Jit Chen, 58, mengaku tidak bersalah atas dakwaan menjual serbuk kopi tersebut di antara pukul 3 dan 4 petang di Jalan Tasik di sini pada 25 Mac lalu.

Mereka didakwa menjual serbuk kopi itu kepada pihak berkuasa yang menyamar sebagai pelanggan. Keputusan analisis terhadap serbuk kopi yang dilakukan di Jabatan Kimia, Petaling Jaya menunjukkan terdapat DNA babi dalam kopi itu seperti yang didakwa.

Bagi pertuduhan lain, tertuduh didakwa menjual 20 paket kopi uncang dalam bungkusan yang mengandungi DNA babi di lokasi dan hari yang sama. -kosmo


Nafi jual kopi gelatin babi


KLUANG: Tiga bersaudara yang juga pengarah syarikat Rail Passion Sdn Bhd, pengeluar Kluang Rail Coffee mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini, semalam, atas dua pertuduhan menjual kopi mengandungi gelatin babi di premis mereka tanpa melabelkan kewujudan asid deoksiribonukleik (DNA) haiwan itu pada pembungkusan.

Selain tiga pengarah syarikat itu, dua pemilik kilang dan syarikat yang membungkus kopi campuran untuk jualan syarikat Rail Passion Sdn Bhd turut didakwa di mahkamah sama, semalam.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Siti Rasidah Abd Radzaz di hadapan Majistret Norhabsarina Ayob manakala lima individu itu diwakili peguam S Selvarajah.

Berdasarkan pertuduhan pertama, tiga pengarah terbabit, Lim Jit Chiang, 37, Lim Jit Tong, 42, dan Lim Jit Chen, 58, didakwa menjual serbuk kopi dalam bungkusan mengandungi DNA babi, antara jam 3 petang hingga 4 petang di salah sebuah premis mereka di Jalan Tasik di sini, 25 Mac lalu.

Mereka didakwa menjual serbuk kopi dalam bungkusan belum dibuka itu kepada pegawai Jabatan Kesihatan Johor, Amezatul Aida Mohd Daim dan selepas dianalisis Jabatan Kimia Petaling Jaya, Selangor, didapati terdapat DNA babi di dalam serbuk kopi itu. -hm
Syed Mokhtar Penyumbang Utama Dana Umno, Wikileaks Dedah 19 Aktor Utama Dokong Najib

Wikileaks dedah 19 ‘aktor pengaruh’ dalam kitar politik Najib

KUALA LUMPUR, 19 Mei — Kabel diplomatik Amerika Syarikat (AS), yang terbocor dan disiarkan oleh Malaysia Today hari ini menyenaraikan 19 pemimpin bisnes utama sebagai “aktor-aktor berpengaruh” dalam kitar politik Datuk Seri Najib Razak — dua tahun selepas menjadi perdana menteri.

Najib kini berada di AS sempena lawatan kerja.

Maklumat kabel itu, yang ditulis oleh kaunselor politik Mark D. Clark untuk membantu Jabatan Negara AS meneliti pentadbiran dan keputusan-keputusan dasar Najib, adalah yang pertama diterbitkan menerusi Malaysia Today, kendalian Raja Petra Kamarudin, selepas ia menandatangani memorandum persefahaman dengan Wikileaks, Isnin lalu.

Pengerusi Ethos Capital Rohana Mahmood mengetuai senarai personaliti korporat.

Maklumat yang diterbitkan menunjukkan Rohana ada hubungan dengan kebanyakan syarikat yang berhubung kait dengan Najib, yang sebelum ini merupakan menteri pertahanan.

Pada 2008 Najib dilantik sebagai menteri kewangan, portfolio yang disandang sehingga kini.

Antara 19 pemimpin bisnes yang disenaraikan, Rohana sangat berkait rapat dengan kepentingan-kepentingan komersial keluarga Najib.

Rohana bersama pembantu rapat Najib, Abdul Razak Baginda, yang dibebaskan daripada kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shariibuu, menubuhkan Pusat Penyelidikan Strategik Malaysia — badan pemikir yang menasihati beliau masa-masa lalu.

Pihak pembangkang seringkali mendakwa Altantuya, yang membantu dalam urusan pemerolehan kapal selam Scorpene bernilai RM3 bilion (AS$1 bilion), dibunuh disebabkan hubungannya dengan Najib, dakwaan yang dinafikan oleh perdana menteri.

Turut disertakan dalam senarai itu ialah pemilik MMC Corp Bhd, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary, Tan Sri Vincent Tan dari Berjaya Corp Bhd dan Pengerusi Hong Leong Group Quek Leng Chan.

“Syed Mokhtar Albukharry... mempunyai operasi bisnes yang signifikan dalam konstituensi Najib dan sektor pertahanan,” kata kabel itu.

The Malaysian Insider difahamkan Syed Mokhtar muncul sebagai penyumbang utama dana kepada Umno selepas ahli-ahli perniagaan Cina tempatan keberatan ekoran kekurangan kontrak di bawah pentadbiran Najib.

Syed Mokhtar memperluaskan empayar bisnesnya dengan memperoleh Pos Malaysia dan projek MRT Lembah Klang baru-baru ini.

Turut disenaraikan ialah:

• Pengarah urusan Khazanah Nasional Azman Mokhtar;

• Pengarah Khazanah Mohamed Azman Yahya, pengasas dan ketua eksekutif Symphony House Bhd;

• Pengerusi dan ketua eksekutif Johan Holdings Bhd Tan Kay Hock, yang juga anggota Lembaga Pembangunan Wilayah Iskandar (IRDA);

• Shahril Shamsuddin dari Kumpulan Sapura;

• Pengerusi jawatankuasa eksekutif Khazanah dan bekas pengarah urusan MAS Nor Yusof;

• Pengerusi dan pengarah urusan Konsortium Transnational Bhd Mohd Nadzmi Mohd Salleh;

• Pengarah eksekutif CIMB Group dan bekas konsultan Unit Perancang Ekonomi Dr Gan Wee Beng;

• Pengasas bersama Ethos Capital Omar Mustapha Ong, bekas pegawai khas Najib;

• Pengarah urusan dan ketua eksekutif Paramount Corporation Bhd Teo Chiang Quan;

• Pengarah urusan TH Group Bhd Lei Lin Thai;

• Ketua eksekutif Mamee Double Decker Bhd Pang Tee Chew;

• Ketua eksekutif Multi Vest Resources Bhd (MVest) Kenneth Eswaran, yang menurut kabel rapat dengan isteri Najib Datin Seri Rosmah Mansor;

• Ketua eksekutif Felda Holdings Bhd Bakke Salleh; dan

• Ketua Lembaga Tabung Angkatan Tentera Lodin Wok Kamarudin.

Mesej kabel itu terdedah ini, yang ditulis sebelum Najib disahkan sebagai perdana menteri keenam pada April 2009, menyusul penerbitan siri pertukaran sulit antara Washington dan Kedutaan AS di Kuala Lumpur dalam Asia Sentinel membutirkan keprihatinan AS berhubung perbicaraan dua anggota polis yang dituduh membunuh Altantuya.

Ulasan GB

GB sudah katakan dahulu bahawa Najib adalah Abu Lahab dan Qarun moden. Beliau menggunakan harta kekeayaan untuk berkuasa dan mempertahankan kuasanya. Baginya segala-gala boleh dilakukan dengan permainan wang ringgit. Beli MP & ADUN, tak kira berapa juta belanjanya asalkan PR tumbang. Rasuahkan berapa banyak pun asalkan UMNO BN menang.

Beliau tidak bimbang sebab beliau dikitari dengan 19 Little Napoleon seperti pendedahan Wikileaks di atas.