14 Ogo 2009

Era Najib Altantuya : Salleh Man Calon PAS Permatang Pasir

PAS mengumumkan Pesuruhjaya Pulau Pinang, Mohd. Salleh Man akan mewakili parti itu pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir minggu depan.

Salleh, 52, pernah bertanding kerusi Pinang Tunggal pada tahun 2004 dan Sungai Dua, Mac 2008.

Namanya diumumkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Pusat Khidmat Masyarakat ADUN Permatang Pasir, Kg. Permatang Pasir dekat sini sebentar tadi.

Kerusi itu disandang oleh wakil PAS, Datuk Hamdan Abdul Rahman, yang telah meninggal dunia hujung bulan lalu.

Kira-kira lima jam terdahulu Barisan Nasional (BN) pula mengumumkan akan menurunkan Setiausaha Umno Bahagian Permatang Pauh, Rohaizat Othman.

Rohaizat, 38, merupakan penasihat undang-undang dan lulusan Universiti Islam Antarabangsa (UIA).

Beliau yang juga Ketua Pemuda Umno Cawangan Mengkuang, Bukit Mertajam, menyertai Umno pada 1996.

Pemilihan beliau diumumkan oleh Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Permatang Pasir dekat sini kira-kira 5.30 petang tadi.

"Setelah ambil kira pandangan semua pihak, calon yang paling layak, boleh diterima rakyat, setelah dibincang dengan (Perdana Menteri) Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak, yang kini berada di luar negara, didapati calon yang paling sesuai ialah Setiausaha Umno Permatang Pauh, Rohaizat Othman," kata beliau ketika mengumumkan nama calon dan melancarkan jentera BN di pusat gerakan induk BN di Bukit Merah, Permatang Pauh dekat sini petang ini.

Pilihan raya kecil bagi kerusi DUN Permatang Pasir dijangka menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara BN, PAS dan seorang calon Bebas.

Pakar motivasi, Kamarul Ramizu Idris, 42, telah menyuarakan hasratnya untuk bertanding dalam pilihan raya kecil itu. -mstar


BIODATA MOHD SALLEH MAN

Ustaz Mohd Saleh Man dilahirkan di Permatang Sungai Dua, Kepala Batas, Seberang Perai pada 16hb, Februari 1954. Kini beliau mempunyai seorang isteri, Puan Siti Fatimah Othman dan hasil perkongsian hidup mereka berdua beliau dianugerahkan lima orang cahaya mata.

Berpendidikan rendah di Sekolah Kebangsaan Permatang Buluh, Kepala Batas kemudian menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Kepala Batas. Selepas belajar di situ, beliau beralih arah ke Madrasah Khariah Islamiah, Pokok Sena pada tahun 1970-78 untuk mendalami ilmu agama.

Kemudian ke Maktab PGAS, Guar Perahu, Bukit Mertajam dan seterusnya ke Yayasan Pengajian Islam Nilam Puri, Kelantan dalam bidang Syariah. Selepas itu menyambung pelajaran ke Akademi Islam Univesiti Malaya (UM) dalam jurusan yang sama sehingga memperolehi ijazah.

Dalam karier politik pula beliau bermula sebagai Ketua Pemuda PAS Cawangan Sungai Dua setelah kembali dari belajar pada tahun 1986 dan seterusnya menjawat jawatan Pemangku Ketua Dewan Pemuda PAS Tasek Gelugor.

Selang beberapa penggal beliau diberikan kepercayaan pula menerajui PAS Tasek Gelugor sebagai Yang DiPertua (YDP).

Beliau juga pernah diberikan amanah sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri dan seterusnya sebagai Timbalan Pesuruhjaya pada awal 1990 an.

Ustaz Saleh Man juga merupakan tokoh yang rapat dengan bekas Pesuruhjaya PAS Negeri Allahyarham Mohd Hamdan Abdul Rahman maka tidak hairan beliau sanggup jatuh bangun bersama PAS walaupun kalah dalam setiap pilihan raya umum yang bermula pada 1986 (Dun Sungai Dua), 1990 (Sungai Dua), 1996 (Parlimen Tasek Gelugor/Dun Permatang Berangan), 2004 (Pinang Tunggal) 2008 (Sungai Dua).

Era Najib Altantuya : Demo Muhyiddin Pengkhianat

Seperti yang kami ramalkan sebelum ini, selepas para pengikut Umno berdemonstrasi menyokong kenyataan timbalan presiden mereka, Tan Sri Muhyidin Yasin, para penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim pula berdemostrasi hari ini bagi membantah Muhyidin.

Mereka mengadakan demonstrasi secara aman itu di hadapan Masjid Kubang Semang, Permatang Pauh selepas solat Jumaat tadi, lapor harakahdaily.

Demonstrasi yang disertai para penyokong Pakatan Rakyat (PR) itu diadakan bagi membantah tindakan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kepimpinan Umno yang menggelarkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat.

Sepanduk dengan pelbagai luahan rasa oleh penyokong-penyokong PR seperti 'Siapa Pengkhianat', 'Siapa Yang Sebenarnya Mengkhianati Bangsa' dan juga laungan takbir turut memenuhi ruang.

Demonstrasi tersebut turut disertai oleh penyokong-penyokong bukan Melayu yang turut bersimpati dengan kenyataan yang tidak sepatutnya dihemburkan oleh seorang pemimpin negara.

ImageWalau bagaimana pun demonstrasi aman ini tidak tercalar dan tiada berlakunya kekecohan kerana tiada anggota Polis Simpanan Persekutuan (FRU) yang datang mengganggu dan menyebabkan kekecohan.

Terdapat juga suara-suara yang berkata sekiranya ada pasukan polis atau FRU yang hadir sudah pasti keadaan aman akan menjadi kelam-kabut dan dipenuhi dengan kacau bilau sepertimana yang berlaku dalam program ceramah Mansuhkan ISA di Taman Guar Perahu, Bukit Mertajam baru-baru ini.

Era Najib Altantuya : Gobind Sangkal Keras Teori Bunuh Diri

Inkues Teoh Beng Hock hari ke sembilan.

Saksi ke 10 patologis kerajaan Dr Khairul Azman Ibrahim yang keterangannya tergendala tiga hari lalu apabila beliau mengadu tidak sihat menyambung keterangan hari ini dengan mengutarakan teori bunuh diri sebagai kemungkinan punca kematian Teoh Beng Hock.

Namun sebelum itu Dr.Khairul turut mengetengahkan teori kemalangan sebagai kemungkinan punca kematian tetapi memberitahu mahkamah ia lebih condong kearah bunuh diri.

Teori itu dipertikai Gobind Singh Deo, peguam yang mewakli keluarga mendiang Beng Hock kerana pandangan Dr. Khairul tidak disokong bukti.

Malah terdahulu Dr.Khairul memberitahu mahkamah tidak ada kesan DNA daripada pegawai SPRM atau pihak lain yang ditemui, sesuatu yang bercanggah dengan keterangan pakar DNA Dr.Seah Lay Hong.

Dr.Seah sebaliknya berkata DNA dua lelaki tidak dikenali dikesan di tali pinggang dan belakang jaket mendiang Beng Hock.

Dr.Khairul ialah Pakar Perunding Kanan Perubatan Jabatan Forensik Hospital Ampuan Rahimah Klang.

Gobind memulakan sesi soal balas dengan bertanyakan kepada saksi mengenai skop tugas Pakar Perunding Kanan Perubatan Jabatan Forensik.

Dan disusuli soalan adakah beliau tahu ketinggian dari tingkap yang disyaki mendiang Beng Hock jatuh dengan tempat mayatnya ditemui dan adakah ia penting untuk untuk membuat perkiraan kecederaan yang mungkin dialami mangsa?

Dr Khairul mengakui ia penting tetapi beliau berkata tidak mengukurnya.

Gobind kemudiannya bertanya adakah saksi mengukur jarak mayat ditemui dengan dinding yang menempatkan tingkap diukur, Dr. Khairul juga mengatakan tidak kerana tidak membawa alat pita pengukur.

Malah pakar forensik itu berkata, beliau turut tidak melakukan sebarang ukuran di antara kasut kiri mayat dengan anggota badannya apabila ditanya oleh Gobind.

Apabila ditanya oleh Gobind, adakah ia tidak penting, doktor itu berkata, beliau berpendapat kasut itu mungkin terpelanting ketika Beng Hock jatuh.

Gobind kemudiannya memberitahu Dr. Khairul tidakkah pihaknya mengukur sama ada kasut mangsa itu mengikut ukuran kakinya atau lebih besar, Dr Khairul menyatakan tidak mengukurnya.

Gobind kemudian memberitahu mahkamah sebagai pakar Dr. Khairul harus mengambil ukuran tersebut kerana ia penting untuk mengetahui bagaimana kasut itu boleh terpisah dari mayat.

Keadaan di mahkamah sedikit tegang dengan pertanyaan-pertanyaan Gobind yang ada ketikanya tidak dapat dijawab oleh saksi.

Dr. Khairul bagaimanapun cuba mengukuhkan hujahnya dengan membuat demo bagaimana mangsa mungkin membunuh diri tetapi sekali lagi Gobind memberitahu mahkamah, jika begitulah cara yang digunakan oleh mangsa ketika mahu membunuh diri, kesan jari mangsa pasti terdapat di tebing tingkap.

Dua pegawai polis dari unit forensik sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa tiada kesan cap jari mahupun tapak kasut yang dapat dikesan di tingkap berkenaan.

Gobind berkata, pihaknya menganggap teori Dr. Khairul telah dimusnahkan.

" Keterangan pada pagi ini, Dr Khairul bangkitkan beberapa teori dan salah satu teori itu Teoh terjun dan membawa kepada kematiannya tetapi tadi pemeriksaan balas, kepada saksi kami dapat menentang teori yang dibangkitkan beliau. Kami akan terus memajukan dengan teori kami sendiri bahawa Teoh Beng Hock tidak terjun atau membunuh diri. Ia satu kes yang jelas ada peristiwa lain di situ. dan kami nak tahu apakah peristiwa yang berlaku"

Gobind berkata pihaknya akan memastikan keadilan diberikan kepada keluarga mendiang Beng Hock.

" Kami juga tidak akan membenarkan barang apa jua keterangan yang penting melalui kami dengan begitu sahaja"

Inkues bersambung Isnin ini. -TVA


Era Najib Altantuya : BN Calonkan Rohaizat Di Permatang Pasir (updated)

Setiausaha Umno Bahagian Permatang Pauh, Rohaizat Othman, 38, dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir 25 Ogos ini.

Pengumuman itu dibuat oleh Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin di Pusat Operasi BN di Bukit Merah, Jalan Permatang Pauh petang tadi.

Timbalan Perdana Menteri berkata, pemilihan Rohaizat sebagai calon adalah tepat kerana beliau adalah yang terbaik untuk mewakili BN berdasarkan latar belakang pendidikannya, berwibawa dan merupakan tenaga profesional.

Katanya, pemilihan Rohaizat juga dipersetujui oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga presiden parti, yang kini berada di luar negara.

Seorang penasihat undang-undang syarie, Rohaizat merupakan Ketua Pemuda Umno cawangan Mengkuang Titi sejak 1996 sehingga sekarang dan merupakan anggota Jawatankuasa Umno Bahagian Permatang Pauh dari tahun 2002 hingga 2008.

Beliau menerima pendidikan di Sekolah Agama Al-Mashoor Pulau Pinang sebelum melanjutkan pelajarannya dalam bidang undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa (UIA).

Muhyiddin sepertimana majlis memperkenalkan calon BN Manek Urai di Kelantan beberapa bulan lalu menyatakan beliau yakin penduduk Permatang Pasir dahagakan pembangunan dan jika BN menang di DUN Permatang Pasir, Permatang Pasir akan jadi anak emas kepada kerjaaan Persekutuan, satu bentuk rasuah politik yang begitu gemar digunakan oleh Muhyiddin.

DUN Permatang Pasir kosong berikutan kematian wakil rakyatnya dari PAS, Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman, 63, pada 31 Julai lepas kerana serangan jantung.

Allahyarham mewakili kerusi DUN Permatang Pasir selama tiga penggal sejak tahun 1999.

Pada pilihan raya umum lalu, Mohd Hamdan yang memperoleh 11,004 undi mengalahkan calon BN Ahmad Sahar Shuib dengan majoriti 5,433 undi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 17 Ogos ini untuk penamaan calon dan 25 Ogos sebagai tarikh pengundian.

DUN Permatang Pasir mempunyai 20,290 pemilih berdaftar dan daripada jumlah itu hanya seorang pengundi pos.Era Najib Altantuya : Teori Bunuh Diri Karut (updated)

Teori bahawa setiausaha politik exco Selangor, Teoh Beng Hock, membunuh diri dengan terjun dari tingkat 14 Plaza Masalam di sini, adalah tidak berasas, dakwa peguam pemerhati keluarga mendiang dalam prosiding inkues hari ini, lapor Bernama.

Peguam Gobind Singh Deo berkata teori yang dikemukakan oleh pakar patologi itu tidak boleh diterima sama sekali kerana ia tidak disokong dengan bukti-bukti kukuh yang menunjukkan Teoh telah berdiri dan terjun melalui tingkap di tingkat itu, yang menempatkan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Saya katakan kepada doktor bahawa doktor adalah salah, ini bukanlah kes si mati terjun dan membunuh diri kerana tidak ada kesan tapak kasut atau kesan cap jari pada tingkap itu.

"Teori bunuh diri ini hanya dibuat berdasarkan fakta-fakta yang tidak wujud kerana doktor sendiri tidak melakukan pemeriksaan untuk menyokong teori ini," kata Gobind kepada Dr Khairul Azman Ibrahim ketika saksi ke-10 itu menyambung keterangannya hari ini.

Dalam prosiding itu, Gobind mempersoalkan mengapa tiada kesan tapak kaki pada bingkai tingkap jika benar Teoh dikatakan telah berdiri di situ sebelum terjun ke bawah.

"Mungkin ada, tapi tak nampak. Saya ada periksa tapi tak nampak. Kesan tapak kasut sukar ditemui di sekitar kawasan tingkap itu kerana tempat itu berkarpet," jelas Dr Khairul Azman, yang merupakan pakar perunding kanan perubatan forensik, Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.

Beliau kemudian bangun dari kandang saksi dan menunjukkan gambaran bagaimana Teoh dikatakan telah terjun melalui tingkap itu.

Caranya ialah dengan mengeluarkan kaki kanan dahulu daripada pintu kandang saksi (diibaratkan sebagai tingkap), sambil kedua-dua belah tangan memegang kayu pintu kandang (sebagai bingkai tingkap), kemudian mengeluarkan kaki kiri dan berdiri di luar pintu kandang sebelum terjun ke bawah.

"Jika benar si mati terjun begitu, bukankah mesti ada kesan cap jari pada bingkai tingkap? Tapi kesan cap jari pun tiada. Ada doktor nampak kesan cap jari?" soal Gobind.

"Tiada, cap jari perlu dikesan dengan peralatan sesuai, di makmal saya tiada kemudahan itu," jelas Dr Khairul Azman.

"Tapi bukankah doktor boleh arahkan pihak polis untuk jalankan ujian pengesanan cap jari di situ?" soal Gobind lagi dan saksi itu mengakui tidak mengarahkan ujian cap jari dilakukan.

Gobind seterusnya mempersoalkan mengapa kesan tapak kasut juga tidak ditemui di tebing dinding luar tingkap tempat Teoh dikatakan berdiri sebelum terjun ke bawah, seperti yang digambarkan oleh Dr Khairul Azman.

"Saya ada jenguk ke luar tingkap dan ke bawah tapi tak nampak kesan tapak kasut di situ. Kalau tapak kasut itu berdebu mungkin senang untuk dilihat," kata Dr Khairul Azman.

Gobind turut mencadangkan kepada pakar patologi itu bahawa kasut sebelah kanan mangsa telah sengaja dicampak keluar melalui tingkap itu setelah mayat Teoh dicampak dahulu, yang menunjukkan adanya unsur-unsur homisid (pembunuhan) dalam kematiannya.

Peguam itu mempersoalkan mengapa kasut yang tercampak tidak beberapa jauh dari mayat Teoh ditemui itu tidak mempunyai apa-apa kesan yang sepadan dengan kesan impak setelah jatuh dari tempat tinggi.


"Pada pendapat saya, kasut itu tertanggal sebab ada impak yang kuat. Tapi saya tak nampak apa-apa kesan, saya hanya jalankan 'visual observation' (pemerhatian secara visual)," kata Dr Khairul Azman.

"Tapi adakah doktor bersetuju ada kemungkinan mayat si mati dicampak dahulu, kemudian kasutnya pula dicampak?" tanya Gobind dan Dr Khairul Azman menjawab: "Ya, ada kemungkinan."

Saksi pakar itu juga mengakui tidak menjalankan sebarang ujian mengesan cap jari pada kasut tersebut atas alasan tidak mempunyai kemudahan sedemikian di makmalnya di hospital terbabit.

"Kenapa tidak arahkan polis untuk buat ujian? Adakah sebab hendak menutup cerita?" dakwa Gobind dan Dr Khairul Azman membalas: "Tidak. Saya terlupa nak buat ujian cap jari."

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor Ean Yong Hian Wah ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima Plaza Masalam selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada SPRM Selangor yang berpejabat di situ.

Dr Khairul Azman akan menyambung keterangannya Isnin depan.


Era Najib Altantuya : Murugiah Didesak Lepas Jawatan Timbalan Menteri

Timbalan Menteri yang sibuk-sibuk membuka kaunter untuk menerima hampir aduan peniaga berhubung tuntutan ganti rugi yang kononnya terjejas akibat perhimpunan haram membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di sekitar ibu negara, 1 Ogos lalu hari ini didesak melepaskan jawatannya.

Ahli-ahli Parti Progresif Penduduk (PPP) Selangor, sebulat suara menggesa Senator Datuk T Murugiah meletakkan jawatannya sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkuatkuasa serta merta.

Ketua Penerangannya, yang juga Ahli Majlis Tetinggi (PPP) S Subramaniam, berkata, Murugiah perlu meletakkan jawatan setelah pemecatan beliau daripada PPP sah mengikut perlembagaan parti itu.

Menurut beliau, Murugiah perlu menghormati keputusan yang diumumkan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan tidak mengulangi kesilapan yang telah dilakukan sebelum ini.

“Jika beliau ‘gentleman’ dia perlu letak jawatannya sebagai menteri kerana dia juga telah dipecat daripada parti seperti yang telah diumumkan Menteri Dalam Negeri.

“Kita berterima kasih kepada Perdana Menteri, Timbalan Perdana Meneteri, Datuk Hishamuddin dan parti kompenen BN yang lain yang sentiasa menyokong PPP di bawah pimpinan Datuk M Kayveas,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Hadir sama beberapa pemimpin tertinggi parti itu termasuk, Ahli Majlis Tertinggi merangkap Ketua PPP Ampang, Datuk Thajudeen Mohedeen, Ketua Bahagian Kuala Selangor, S Abel Sinnappan dan Exco PPP Selangor, G Sinnathamby. Menurut Subramaniam, pihaknya akan sentiasa menyokong mana-mana calon yang akan dilantik oleh Kayveas bagi mengantikan tempat Murugiah yang telah dipecat.

Katanya, mereka juga tidak bermasalah dan terbuka hati untuk menerima ahli yang telah keluar parti didakwa tertipu dengan Murugiah untuk kembali bersama dalam parti itu.

“Kita akan menerima mereka semula jika mereka ingin kembali dalam parti ini kecuali Murugiah.

“Kita juga tidak mahu selepas ini beliau dikaitkan dengan parti PPP dan jangan hadir dalam sebarang majlis atau program yang dianjurkan PPP,” katanya.

Kelmarin, Siasatan Pejabat Pendaftar Pertubuhan (ROS) mendapati, Datuk M Kayveas masih Presiden parti PPP yang sah berdasarkan pemilihan majlis tertinggi parti itu bagi sesi 2005-2010 pada perhimpunan agung parti itu, 2 Oktober 2005.

Era Najib Altantuya : Rohaizat Calon UMNO Untuk Permtg Pasir

Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan pemilihan setiausaha Umno bahagian Permatang Pauh, Rohaizat Othman sebagai calon BN untuk pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir 25 Ogos ini.

Beliau membuat pengumuman tersebut di Bukit Merah, Permatang Pasir pada jam 4 petang tadi.

Manakala Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula akan mengumumkan calonnya pada jam 9 malam ini.

Kerusi DUN Permatang Pasir kosong ekoran kematian penyandangnya, Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman kerana serangan jantung pada 31 Julai lalu.

Pakar motivasi, Kamarul Ramizu Idris, 42, dan Presiden Angkatan Keadilan Insan Malaysia (Akim), Hanafi Mamat, sudah menyatakan hasrat bertanding di kubu kuat Pas itu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon pilihan raya kecil itu pada Isnin depan manakala hari mengundi pada 25 Ogos in

Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) menetapkan tarikh penamaan calon pada 17 Ogos ini.

Sebelum ini, Umno bahagian Permatang Pauh menyenaraikan empat calon termasuk Mohd Zaidi kepada pucuk pimpinan untuk memilih calon yang terbaik untuk mewakili parti itu.

Manakala jawatankusa PAS pula bermesyuarat hujung minggu lalu membicangkan lima orang calon termasuk Salleh.


H1N1 5 Kematian Hari Ini, Najib Altantuya Enggan Panggil Sidang Khas Parlimen

Lima lagi kematian akibat Influenza A (H1N1) termasuk dua bayi berusia dua bulan, dilaporkan sehingga jam 8 pagi tadi, menajadikan keseluruhan 56 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata kes lain membabitkan seorang wanita berumur 49 tahun yang obes serta mengalami diabetes dan tuberkulosis.

Katanya, dua lagi kes kematian pula membabitkan seorang lelaki berumur 57 tahun yang mengalami diabetes dan seorang lelaki berusia 19 tahun.

"Jumlah kematian telah membabitkan bilangan yang tinggi iaitu 56 kes. Saya ingin memaklumkan bahawa majoriti kematian ini mempunyai faktor penyumbang kematian seperti risiko kesihatan sebanyak 70 peratus.

"Sebanyak 40 peratus pula didapati mempunyai faktor kelewatan mendapat rawatan awal manakala 13 peratus kematian didapati ada unsur kelewatan pengesanan oleh pengamal perubatan," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Dr Mohd Ismail berkata, terdapat seramai 72 pesakit H1N1 sedang dirawat di wad dan 27 lagi dirawat di ICU.

Katanya, daripada 27 kes yang berada di Unit Rawatan Rapi, 18 daripada mereka mempunyai faktor risiko iaitu penyakit kronik (10), obesiti (4), kanak-kanak (2), hamil (1) dan selepas bersalin (1).

Sementara itu, Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar kesal dengan sikap Perdana Menteri yang tidak memberi sebarang respons terhadap cadangan beliau agar diadakan sidang parlimen khas bagi membincangkan penularan wabak H1N1 yang semakin serius di Malaysia.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, sidang parlimen khas itu sangat penting bagi membolehkan satu kertas putih dibentangkan berhubung permasalahan yang melanda.

"Dengan adanya sidang khas ini, tenaga semua pihak termasuk ahli parlimen Pakatan Rakyat boleh digemblengkan dalam usaha menangani penularan wabak ini," ujar beliau kepada Harakahdaily.

H1N1 kini menjadi penyakit pembunuh apabila lima ke tujuh orang mati sehari akibat darinya. Angka ini terlalu besar berbanding dengan jumlah pesakit yang mengidapnya sekarang dan antara yang tinggi di kalangan negara-negara Asian Tenggara. Sehingga semalam, 51 kematian telah direkodkan.

Mahfuz mencadangkan agar satu jawatankuasa bersama ditubuhkan di peringkat negara melibatkan semua pihak termasuk kerajaan, ahli politik dan badan-badan NGO dan diletakkan di bawah jawatankuasa keselamatan negara.

"Namun sehingga sekarang Yang Amat Berhormat Perdana Menteri tidak memberi sebarang respon sedangkan keadaan semakin meruncing.

"51 kematian akibat wabak H1N1 setakat ini meletakkan negara kita di tempat yang ke-9 di dunia. Apa lagi yang harus ditunggu?"katanya.

Beliau juga mencadangkan agar Najib melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri jika tidak tahu apa yang harus diutamakan dalam merealisasikan slogan 1Malaysia Rakyat iaitu 'rakyat didahulu, pencapaian diutamakan.'

"Saya cadang Najib elok letak jawatan jika masih tak tahu apa nak buat," tegasnya.

Sementara itu, beliau bepesan kepada rakyat agar memperbanyakkan solat hajat agar dihindari dari wabak ini di samping bergantung kepada perubatan moden.

Selain itu, orang ramai juga disarankan agar tidak berkunjung ke luar negara jika tiada urusan penting.

"Kita perlu sama-sama tingkatkan solat hajat. Dan saya harap kepada sesiapa yang tiada kepentingan agar menangguhkan hasrat untuk ke luar negara,"katanya.

Era Najib Altantuya : SPRM Teruskan Intimidasi, Seorang lagi Pembantu Khas Exco Cedera

Seorang pembantu khas Ronnie Liu telah ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pagi ini di atas tuduhan penyalahgunaan peruntukan exco Selangor.

Liu, menyatakan beliau terkejut dengan penahanan tersebut dan mendakwa SPRM pada awalnya telah memberitahu beliau pembantunya, Wong Chuan How, hanya untuk disoalsiasat sebagai saksi dan bukan suspek.

Pegawai SPRM itu dijadualkan menyoal Wong di pusat perkhidmatan Sungai Pelek pagi ini tetapi pembantu khas itu telah diberitahu bahawa beliau seorang suspek dan oleh itu perlu mengikut mereka ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya.

"Pertama SPRM kata mereka hanya mahu menyoalsiasatnya sebagai saksi, sekarang dia kata beliau seorang suspek dan mahu menannya dan menyoalnya di Putrajaya. Ini salah," katanya.

Wong kemudian enggan untuk pergi bersama pegawai SPRM, sebaliknya berkata ingin membuat laporan polis, menyatakan percubaan untuk menahannya adalah tidak sah. Ini menyebabkan berlaku pergelutan diantaranya dengan pegawai SPRM.

"Bila saya mengetahuinya, saya menghubungi pegawai atasan SPRM dan bertanya jika mereka boleh menjamin keselamatan peribadi Wong, " kata Liu.

"Bila mereka tidak melakukannya (memberi jaminan), saya memberitahu Wong supaya membuat laporan polis sebelum pergi bersama mereka.

"Kerajaan negeri Selangor tidak akan mengambil risiko lagi jika berkaitan dengan keselamatan kakitangan, berdasarkan kes Teoh," katanya.

Setiausaha politik seorang exco Selangor, Teoh Beng Hock ditemui mati pada 16 Julai lalu di bangunan Plaza Masalam, tempat yang menempatkan pejabat SPRM, sehari selepas dibawa ke pejabat itu untuk disoal siasat. Inkues kini sedang dijalankan untuk mengetahui punca kematian.

Liu berkata, pegawai SPRM sepatutnya menjalankan soal siasat di pusat perkhidmatan Sungai Pelek.

"Undang-undang tidak mensyaratkan di mana SPRM perlu menjalankan soal siasat mereka, jadi tidak perlu bagi mereka untuk membawanya ke pejabat mereka," kata Liu yang mendakwa pergelutan pagi tadi berlaku disebabkan Wong keluar dari pejabat untuk membuat laporan di balai polis.

Liu berkata, berlaku tolak menolak yang menyebabkan Wong terjatuh.

"Beliau tidak boleh berjalan buat masa ini dan seluruh kaki kanannya bengkak," katanya.

Liu berkata, beliau telah meminta pegawai SPRM membenarkan Wong ditahan di hospital untuk dirawat.

"Bagaimanapun pegawai atasan SPRM tidak bersetuju dan berkata, mereka akan membenarkan Wong menerima rawatan pesakit luar dan soal siasat akan diteruskan," katanya.

Wong telah membuat laporan polis terhadap SPRM kerana mengasarinya.

Penangkapan tersebut, kata Liu, tidak lain dari sebahagian dari agenda oleh kerajaan Barisan Nasional untuk melemahkan Pakatan Rakyat Selangor melalui gangguan secara kasar yang bersistematik.

Era Najib Altantuya : Ktrngn Forensik Mengarut

Teori Dr. Khairul Azman Ibrahim iaitu Pakar Perunding Kanan, Jabatan Forensik Hospital Tengku Ampuan Rahimah pada prosiding inkues yang menyimpulkan Teoh Beng Hock bunuh diri jelas tidak mempunyai asas dan mengarut.

Kesimpulan yang dibuat oleh Khairul Azman tersebut tidak disokong dengan sebarang ujian dan pemeriksaan asas justeru ia tidak dapat dipertahankan, kata peguam Gobind Singh Deo, peguam kepada mendiang Teoh.

Menurut Khairul Azman, ada kemungkinan teoh telah memanjat tingkap lalu terjun, namun telah dipersoalkan oleh peguam Gobind untuk beliau tunjukkan bagaimana hal tersebut boleh dilakukan TANPA mengabaikan faktor akan wujud kesan genggaman di tingkap jika Teoh memanjat lalu terjun.

Khairul mengakui tidak menemui sebarang kesan di kawasan tingkap.

Sebelum daripadanya, Khairul mengemukan tiga teori sebab-sebab kematian Teoh.

"Pada pendapat saya terdapat tanda-tanda si mati bunuh diri. Pendapat ini boleh dibincangkan berdasarkan tidak ada kesan pergelutan yang jelas.

"Buktinya ialah tak ada kesan darah, barang pecah, barang berterabur di tempat tersebut dan juga pen yang terdapat pada baju masih berada di tempat poket tersebut.

"Dan juga hasil DNA, tidak terdapat kesan-kesan DNA yang sama dengan pegawai-pegawai SPRM. Dan, kesan kecederaan yang dialami tidak menunjukkan apa-apa pergelutan dan ia boleh diterangkan sabagai kesan yang dialami disebabkan oleh kesan jatuh," jelas beliau.

Kira-kira 10 minit sebelum itu beliau mengemukakan tiga kemungkinan mendiang mati iaitu jatuh dengan tidak sengaja, terjun sendiri atau ditolak.

Dr. Khairul yang menyambung keterangan pagi ini selepas 'berehat' dua hari berkata, "terdapat tiga cara kemungkinan si mati boleh mati."

Pertama Teoh mungkin terbunuh dengan jatuh secara tidak sengaja dan keduanya mungkin si mati terjun sendiri ataupun dengan perbuatan sendiri.

"Ketiganya ialah si mati mungkin dicampak atau ditolak," kata beliau.

Prosiding bermula hari ini dengan saksi ke-10, Pakar Perunding Kanan Jabatan Forensik Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Dr Khairul Azman Ibrahim menyambung keterangan dan telah ditangguhkan pada hari Isnin.

Era Najib Altantuya : Masalah PR Selesai, Masalah BN Tak Selesai-selesai

Pakatan Rakyat yang bermesyuarat hari ini bersepakat bahawa isu penjualan arak di Selangor dianggap selesai, lapor mstar.

Perkara tersebut diumumkan oleh Ketua Umum Pakatan, Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) selama tiga jam di Tropicana Golf Resort di sini semalam.

Antara pemimpin Pakatan yang hadir ialah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), R.Sivarasa.

Anwar berkata, isu yang berlaku adalah masalah kecil namun media telah membesar-besarkan isu berkenaan.

"Memang ada arahan jelas oleh pimpinan parti supaya kita gunakan forum peringkat negeri dan pimpinan untuk berbincang masalah berbangkit. Kalau kita tidak dapat selesaikan kita akan rujuk kepada panel tatatertib supaya ia (masalah) dapat dibincang untuk mencari jalan penyelesaian yang sewajarnya," katanya.

"Kita sokong tindakan MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bahawa penjualan arak kepada orang Islam tidak boleh manakala penjualan arak kepada masyarakat bukan Islam kekal seperti yang ada sekarang, jadi isu ini tiada masalah bebangkit," katanya.

Selain mesyuarat MPT, Pakatan Rakyat turut mengadakan bengkel Seminar memperkukuhkan Pakatan Rakyat.

Difahamkan seminar selama sehari itu diadakan untuk memperkukuh jentera Pakatan di semua peringkat termasuklah jentera peringkat pusat dan penggubalan dasar.

Sementara itu, ketika ditanya bila Pakatan akan didaftarkan di Pendaftar Pertubuhan (ROS), Anwar berkata:

"Yang kita putuskan sekarang adalah penubuhan sekteriat Pakatan Rakyat, di mana sekteriat itu akan mengkaji langkah selanjutnya, dan kita akan putuskan dalam mesyuarat akan datang."

Sekteriat Pakatan Rakyat diketuai oleh Salahuddin Ayub, ahli Majlis Pimpinan Tertinggi, Datuk Zaid Ibrahim dan Ketua Pemuda DAP, Anthony Loke.

Dalam perkembangan lain, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, pihaknya akan mengumumkan calon mereka di Permatang Pasir malam esok.

"Pilihan raya kecil di Permatang Pasir kali ini adalah satu simbol penting dalam Pakatan kerana yang bertanding PAS, Parlimen di bawah PKR sementara kerajaan negeri Pulau Pinang di bawah pimpinan DAP."

"Calon sudah ada akan diumumkan malam esok, tunggu la," katanya.
Aduan polis dakwa bahagian UMNO Tanah Merah tak bermesyuarat

Laporan polis dibuat terhadap ketua bahagian dan setiausaha Umno Tanah Merah berhubung dakwaan gagal memberi notis bertulis dalam tempoh 14 hari kepada cawangan untuk mengadakan mesyuarat tahunan peringkat bahagian itu.

Aduan ketua cawangan Simpang Tiga Seri Mahligai, Amran Abdul Rahman, Sabtu lalu, turut dibuat terhadap ketua dan penolong setiausaha kesemua tiga sayap Umno bahagian - Wanita, Pemuda dan Puteri - yang gagal memberi notis kepada ahli pergerakan masing-masing dalam tempoh yang sama sebelum mesyuarat pergerakan bahagian itu bermula.

Amran membuat aduan tersebut pada 8 Ogos lalu di balai polis Tanah Merah Kelantan.

Beliau sehingga hari aduan itu dibuat, pihak bahagian masih gagal mengadakan mesyuarat perwakilan serta mesyuarat ketiga sayap pergerakan tersebut.

Sedangkan, dakwanya, tarikh akhir untuk semua bahagian Umno untuk mengadakan mesyuarat perwakilan masing-masing ialah 16 Ogos ini.

Oleh itu, Amaran mendakwa, bahagian berkenaan tidak layak lagi mengadakan mesyuarat perwakilannya kerana ia perlu memberi notis panggilan mesyuarat sekurang-kurangnya 14 hari dari tarikh mesyuarat hendak diadakan.

"Cawangan dan juga pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri cawangan masih belum menerima sebarang surat daripada setiausaha bahagian serta penolong setiausaha Wanita, Pemuda dan Puteri bahagian bagi memberitahu bilakah mesyuarat perwakilan bahagian serta mesyuarat perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri bahagian akan diadakan," kata Amran dalam aduan polis itu.

Menurut Amran lagi, mengikut pekeliling daripada ibu pejabat Umno - perkara 2.3.4 dan 2.4.3 - setiausaha bahagian dan penolong setiausaha bagi ketiga-tiga sayap dikehendaki memberi notis bertulis dalam tempoh 14 hari sebelum tarikh bersidang.

Sehari selepas membuat laporan polis, Amran juga membuat aduan yang sama - melalui sepucuk surat - kepada pengerusi badan perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed berhubung perkara itu.

"Sehingga jam 12 tengah hari 9 Ogos 2009, setiausaha Umno bahagian serta penolong setiausaha pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri, masih belum menghantar notis bertulis bagi memaklumkan kepada cawangan/ahli bilakah mesyuarat perwakilan bahagian dan mesyuarat pergerakan itu akan diadakan".

Sehubungan itu, tulis Amran dalam surat itu, beliau bercadang untuk menghantar laporan lengkap berhubung kegagalan pucuk pimpinan bahagian dan sayap-sayap terbabit, mematuhi perlembagaan dan peraturan parti.

"Aduan secara bertulis juga akan dikemukakan kepada Pendaftar Pertubuhan di atas keingkaran pihak terbabit mematuhi perlembagaan Umno dalam mentadbir urus parti," kata Amran.

Salinan surat itu turut dihantar, antaranya kepada Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga pengerusi jawatankuasa pengurusan parti; Pengerusi Lembaga Displin Umno, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddin dan Setiausaha Badan Perhubungan Umno Kelantan. Datuk Norzahidi Omar.

"Amatlah diharapkan agar badan perhubungan Umno Kelantan di bawah kepimpinan YB Datuk (Mustapa) tidak akan bersikap menyokong sebarang bentuk pentadbiran kepimpinan Umno bahagian yang bertindak ingkar terhadap Pekeliling Ibu Pejabat Umno.

"Sekaligus bertentangan dengan perlembagaan Umno serta peraturan persidangan perhimpunan agung perwakilan bahagian dan persidangan cawangan Umno," katanya.

Amran turut melampirkan salinan laporan polis bersama suratnya tersebut.

Ketika dihubungi Malaysiakini, Amran mengesahkan membuat aduan polis tersebut serta surat berkenaan kepada Mustapa.Era Najib Altantuya : Semangat Badar Berkobar Di Permatang Pasir

Permatang Pasir milik PAS! Kehadiran bulan Ramadan bakal memberikan kemenangan kepada PAS dalam mempertahankan Dun Permatang Pasir kelak.

Bulan Ramadan tidak akan melemahkan jentera PAS dan Pakatan Rakyat sebaliknya akan memberikan kekuatan dan kemenangan.

"Ramadan adalah bulan jihad dan bulan kemenangan yang telah menyaksikan pelbagai peristiwa besar di sepanjang sejarah dan tamadun Islam khasnya PEPERANGAN BADAR yang berlangsung pada 17 Ramadhan tahun kedua hijrah,"kata Ketua Pemuda PAS, Ustaz Nasruddin Hassan Tantawi dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini.

Tambahnya, saf para pejuang Islam akan lebih kemas, bergaya dan perkasa terutama dalam menghadapi pilihan raya kecil kelak.

"Bulan Ramadhan akan mendisiplinkan mereka dengan akhlak mulia, semangat kemanusiaan yang tinggi berpaksikan fitrah yang suci dan kesabaran yang mantap melepasi ujian yang dipraktis.

"Disiplin menjadikan saf para pejuang Islam akan kelihatan lebih kukuh dan mantap serta sukar untuk digugat,"jelasnya.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini mengumumkan pilihan raya kecil Dun Permatang Pasir akan diadakan pada 25 Ogos, awal Ramadan, dan penamaan calon pula 17 Ogos.

Pengerusi SPR, Tan Sri Dato' Seri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, pihaknya memutuskan untuk mengadakan pilihan raya kecil itu dalam bulan puasa kerana, "ia merupakan masa yang palng sesuai sekali untuk menyelesaikan secepat yang boleh kerana umat sedang berpuasa".

"Waktu itu juga merupakan masa cuti sekolah," katanya dalam sidang akhbar di Putrajaya.

Pilihanraya kecil kelapan ini diadakan ekoran kematian Dato' Hamdan Abdul Rahman pada 31 Julai lalu.

Permatang Pasir adalah satu daripada tiga kerusi negeri dalam parlimen Permatang Pauh yang diwakili Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim. Dalam pilihanraya umum lalu, Mohd Hamdan memperolehi 11,004 undi untuk menewaskan calon BN dari Umno, Ahmad Sahar Shuib dengan majoriti 5,433 undi. Ahmad Sahar mendapat 5,571 undi. -prk11penang

Era Najib Altantuya : Peristiwa Penting Ramadhan

Dipetik dari Buku Ramadhan: Tetamu Yang Dirindui.

Bulan Ramadhan bukan hanya terkenal sebagai pusat latihan ibadah kepada umat Islam, malah ia juga terkenal dengan peristiwa besar dalam sejarah Islam antaranya:

BULAN DITURUNKAN AL KITAB

Beberapa hari yang ditentukan itu ialah bulan Ramadhan. Bulan yang diturunkan di dalamnya (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk untuk manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pemisah antara yang benar dan salah.

Para pakar tafsir dan hadis merekodkan, Allah juga menurunkan kitab-kitab dan suhuf iaitu kitab-kitab kecil selain Zabur, Taurat, Injil dan Al Quran kepada para rasul terdahulu pada bulan Ramadhan.


PERISTIWA BADAR

Pada hari Jumaat 2 Ramadhan tahun ke-2 Hijrah berlakunya perang pertama dalam Islam yang dikenali Perang Badar. Badar adalah nama tempat di sebuah lembah yang terletak di antara Madinah dan Mekah. Tentera Islam mengawal lokasi strategik dengan menguasai sumber air yang terdapat di situ.

Perang ini melibatkan tentera Islam seramai 313 anggota berhadapan dengan 1,000 anggota tentera musyrikin Mekah yang lengkap bersenjata. Dalam peperangan ini, tentera Islam memenangi pertempuran dengan 70 tentera musyrikin terbunuh, 70 lagi ditawan manakala bakinya melarikan diri.

Peperangan ini adalah suatu yang luar biasa apabila tentera Islam yang kurang jumlah, lemah daripada sudut kelengkapandan berpuasa dalam bulan Ramadhan memenangi pertempuran Perang Badar. Ini membuktikan puasa bukan penyebab umat Islam bersikap lemah dan malas sebaliknya berusaha demi mencapai keredhaan Allah. Orang yang berjuang demi mencapai kerdhaan Allah pasti mencapai kemenangan yang dijanjikan. Allah menegaskan dalam Surah Aali ‘Imran ayat 123 hingga 125.

Sesungguhnya Allah menolong kamu dalam Perang badar, sedangkan pada masa itu kamu orang yang lemah. Sebab itu bertaqwalah kepada Allah supaya kamu mensyukurinya.

ISLAM MEMBUKA KOTA MEKAH

Peristiwa ini berlaku pada 10 Ramadhan tahun ke-6 Hijrah. Peristiwa kemuncak ini berlaku apabila musyrikin Mekah melanggar perjanjian Hudaibiah yang termeterai dengan orang islam. Antara kandungan perjanjian ini menyebut, setiap suku Arab boleh memilih sama ada menjadi sekutu Muhammad ataupun sekutu Quraisy. Kedua-dua pihak tidak boleh berperang dalam tempoh 10 tahun dan tidak boleh membantu pihak lain berperang.

Malangnya, dalam suku-suku Arab yang bersekutu itu, ada golongan yang bertelagah iaitu Bani bakar dan Khuza’ah. bani Bakar bersekutu dengan Quraisy Mekah manakala Khuza’ah memilih bersekutu dengan Nabi Muhammad.

Pada satu malam, Bani Bakar dengan pertolongan Quraisy Mekah menyerang perkampungan suku Khuza’ah di lembah Watir. Apabila berita itu sampai ke pengetahuan Nabi Muhammad, beliau mengerahkan ratusan ribu umat Islam marake Mekah tanpa pengetahuan penduduk musyrikin Mekah. Beliau menolak sebarang rundingan dengan pihak Quraisy sehingga kemaraan umat Islam hanya diketahui apapbila hampir memasuki Kota Mekah. Penduduk musyrikin menjadi jumlah yang kecil tanpa sebarang persiapan hanya bersembunyi di bukit, rumah ibadat dan rumah Abu Sufian.

Akhirnya umat Islam memasuki kota Mekah tanpa sebarang pertumpahan darah. Peristiwa ini menggambarkan pertolongan Allah kepada hamba-hamba yang ikhlas kepadaNya. Allah menyebut dalam Al Quran Surah Al Fath ayat 1:

Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu kemenangan yang nyata.

Sebahagian pakar tafsir Al Quran memberi maksud ‘kemenangan’ dengan kemenangan bermaksud membuka Mekah. Baca juga di sini. (klik)

PERISTIWA PERJALANAN NABI MUHAMMAD SAW KE TABUK

Apabila pengaruh Nabi Muhammad SAW tersebar ke pelosok Semenanjung Tanah Arab, ia memberikan tamparan hebat kepada Rom yang menjadi kuasa besar pada masa itu. Lantas Herkules, Maharaja Rom Timur (Bizantin) memutuskan bagi menyekat pengaruh umat Islam dengan utara Tanah Arab.

Apabila berita itu samapai ke pengetahuan Nabi Muhammad SAW, beliau mengarahkan umat Islam berkumpul bagi menghadapi Rom dan mengutip zakat. Pada masa itu tanah Arab dilanda panas dan kesusahan. Iman umat islam ketika itu benar-benar teruji. namun, mereka tetap taat kepada perintah Nabi Muhammad. Beliau sendiri memimpin tentera seramai 30,000 anggota ke utara Madinah.

Apabila tentera Islam tiba di Tabuk, tentera Rom tidak berada di situ. Sebaliknya Rom menarik diri apabila mengetahui kemaraan tentera Nabi Muhammad SAW yang ramai. Tentera Islam terus mengasak Rom sehingga termeterai perjanjian antara Islam dan Rom. Sebagai persetujuan, Rom tunduk dan bernaung di bawah pemerintahan Nabi Muhammad SAW dan dikenakan cukai sebanyak 3,000 dinar setiap tahun.

ISLAM SAMPAI KE YAMAN

Yaman terletak di selatan Semenanjung Tanah Arab. Nabi Muhammad mengutuskan Ali bin Abu Talib dengan membawa surat beliau untuk penduduk Yaman khususnya suku Hamdan. Dalam tempoh satu hari, kesemua mereka memeluk agama Islam secara aman. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada bulan Ramadhan tahun ke-10 Hijrah.

KHALID BIN AL WALID MERUNTUHKAN BERHALA AL ‘UZZA

Selepas umat Islam membebaskan kota Mekah, Nabi Muhammad SAW menyucikannya dengan memusnahkan 360 patung di sekeliling Kaabah. Lima hari sebelum berakhirnya Ramadhan tahun ke-9 hijrah, beliau menghantar Khalid al Walid bagi memusnahkan patung al ‘Uzza di Nakhla.

Menurut kepercayaan Arab jahiliyyah, al ‘Uzza adalah patung dewi terbesar di situ. Ia sering disebut oleh masyarakat Arab apabila melafazkan sumpah. Khalid al Walid melaksanakan tugas itu dengan bergerak menuju ke Nakhla lalu menghancurkan patung al ‘Uzza. Selepas itu, penyembahan patung pun berakhir.

PENYERAHAN BANDAR TAIF

Bandar Taif pernah mencatatkan sejarah apabila penduduknya menghalau Nabi Muhammad SAW semasa berdakwah di sana. Selepas beliau dan umat Islam berjaya membebaskan Mekah, golongan Bani Thaqif berkeras tidak mahu tunduk kepada Nabi Muhammad SAW. Nabi Muhammad SAW dan tentera Islam mara ke Taif lalu mengepungnya dalam tempoh yang lama. Akhirnya rombongan mereka datang ke Mekah pada bulan Ramadhan tahun ke-9 Hijrah dengan menyerahkan bandar Taif sebagai tanda menyerah kalah. Patung al Laata yang dipuja sebelum ini dimusnahkan.

PEMBUKAAN ANDALUS (SEPANYOL)

Andalus adalah nama Arab yang diberikan kepada wilayah-wilayah bahagian Semenanjung Iberia yang diperintah oleh orang Islam selama beberapa waktu bermula tahun 711 hingga 1492 Masihi. Pada 28 Ramadhan tahun ke-92 Hijrah, panglima Islam bernama Tariq bin Ziyad dihantar pemerintahan Bani Umaiyah bagi menawan Andalus.

Tariq memimpin armada Islam menyeberangi laut yang memisahkan Afrika dan Eropah. Selepas pasukan tentera Islam mendarat, Tariq membakar kapal-kapal tentera Islam supaya mereka tidak berfikir untuk berundur. Akhirnya Andalus ditawan dan menyelamatkan rakyatnya yang dizalimi. Islam bertapak di Andalus selama lapan abad dan meninggalkan kesan tamadun yang tinggi nilainya kepada dunia barat.

PEPERANGAN ZALLAQAH; PORTUGAL

Peristiwa ini berlaku selepas subuh hari Jumaat, bulan Ramadhan tahun 459 Hijrah. Ketika itu, berlaku kebangkitan Dinasti Murabit di Afrika Utara. Gabenor Cordova, al Muktamin meminta bantuan Sultan Dinasti Murabit, Yusuf bin Tasyifin bagi memerangi al Fonso VI. Tentera Kristian yang diketuai oleh al Fonso VI yang berjumlah 80,000 tentera berjaya dikalahkan. Dalam masa yang singkat Sultan Yusuf berjaya menguasai seluruh Sepanyol dan menyelamatkan umat Islam. Selepas itu, Sepanyol Dinasti Murabit berdiri sejak 1090 hingga 1147 Masihi.

TENTERA ISLAM MENGALAHKAN TENTERA MONGOL

Pada tahun 126 hingga 1405 masihi, kaum Mongol melebarkan penaklukannya hampir kesemua benua Asia. Menurut rekod, empayar penaklukan mereka meliputi seluas 33 juta kilometer persegi. Jeneral tentera Mongol dikenali sebagai Genghis Khan. Dalam misi penaklukan itu, mereka membunuh melebihi sejuta rakyat negara yang ditakluki. Penaklukan mereka menjangkau hingga ke Moscow dan Kiev.

Pada tahun 1258, tentera pimpinan Jeneral Hulagu Khan merempuh kota Baghdad yang menjadi kemegahan Dinasti Abbasiah. Dalam serangan itu, ramai umat Islam terbunuh dan banyak buku karangan sarjana Islam dibuang ke dalam Sungai Furat dan Dajlah sehingga airnya menjadi hitam kerana dakwat.

Pada 15 Ramadhan 658 Hijrah bersamaan 1260 Masihi, angkatan tentera Islam bangkit membuat serangan balas. Tentera Islam dan para ulama pimpinan Sultan Qutuz dari Dinasti Mamluk, Mesir mara ke Palestin selepas Mongol menguasainya. Kedua-dua pihak bertemu di ‘Ain Jalut.

Dalam pertempuran itu, tentera Islam meraih kemenangan dan berjaya menawan Kitbuqa Noyen, seorang Leftenan Kristian yang memberi nasihat kepada Hulagu Khan bagi menyerang Baghdad. Kitbuqa akhirnya dihukum bunuh. Kemenangan itu adalah suatu yang luar biasa apabila Mongol yang terkenal dengan keganasan akhirnya kalah kepada tentera Islam.

PEPERANGAN YAKHLIZ

Pada 15 Ramadhan 1294 Hijrah, bala tentera Islam Dinasti Uthmaniah yang dipimpin oleh Ahmad Mukhtar Basya dengan jumlah 34,000 anggota mengalahkan tentera Rusiayang berjumlah 740,000. Seramai 10,000 tentera Rusia terbunuh dalam pertempuran itu. Ia menjadi kebanggaan umat Islam mempertahankan agama yang diancam oleh kerajaan Tzar di Rusia.

TERTAWANNYA GARIS BAR LEV, ISRAEL

Dalam sejarah moden, berlaku Perang Yom Kippur yang melibatkan tentera Islam pakatan Mesir dan Syria dengan tentera Yahudi Israel pada 10 Ramadhan 1390 Hijrah bersamaan 6 Oktober hingga 22 atau 24 Oktober 1973 Masihi. Perang Yom Kippur, juga dikenali sebagai Peperangan Arab-Israel 1973, Perang Oktober, dan Perang Ramadhan.

Ia adalah sebahagian daripada konflik Arab-Israel sejak dari tahun 1948. Pada bulan Jun 1967, berlaku Perang Enam Hari antara Israel dengan Mesir, Syria dan Jordan. Dalam pertempuran itu , Israel berjaya menduduki Bukit Golan, Syria di utara serta Semenanjung SInai, Mesir di selatan sehingga ke Terusan Suez. Selepas itu, Israel membina barisan pertahanan di SInai dan Bukit Golan. Pada tahun 1971, Israel memperuntukkan 500 juta dolar Amerika bagi membina kubu dan kerja tanah raksasa yang dinamai Garis Bar Lev sempena nama Jeneral Israel, Haim Ber Lev.

Israel bermegah dengan kubu Bar Lev yang didakwa ‘tidak dapat ditawan’ kerana mempunyai kekebalan dan teknologi peralatan yang canggih. Namun, tentera Islam berjaya menawan kubu itu sekaligus mengalahkan Israel. Antara peristiwa menarik dalam peperangan ini adalah peranan seorang sarjana Islam merangkap sebagai Imam Masjid Bandar Suez al Marhum, Syeikh Hafiz Salamah yang mengambilalih pimpinan operasi peperangan.

Beliau menggantikan jawatan ini apabila gabenor daerah bersedia menyerah kalah. Akhirnya para mujahidin gabungan tentera Mesir, Syria dan penduduk bandar Suez berjaya megasak tentera Israel yang terpaksa berundur sehingga terpaksa menyerahkan Semenanjung Sinai dan Bukit Golan.

Najib Altantuya : Perginya Seorang Ulama Nasyid

Pergi Tak Kembali”, begitulah antara judul lagu sebuah kumpulan nasyid terkemuka, Rabbani yang hari ini kehilangan vokalis utamanya, Mohd Asri Ibrahim, akibat serangan jantung, pagi tadi.

Anak kelahiran Klang itu rebah secara tiba-tiba semasa pelancaran program Syahadah di Angkasapuri kira-kira jam 10.30 pagi sebelum disahkan meninggal dunia kira-kira jam 11.00 pagi di Pusat Perubatan Pantai (PMC), Bangsar.

“Semasa rebah tu lebih kurang dalam 10.30 pagi tadi kitaorang tengah rehearsel program pelancaran dokumentari Syahadah, dia tiba-tiba dia rebah pastu dia tak sedar. Selepas kita dah cuba sedarkan dia, tapi nampaknya tak berjaya dan kita tunggu ambulan lebih kurang 15 minit, mula-mula sampai kita angkat hantar sendiri ke Hospital Pantai. Bantuan CPR tak ada pada masa tu, sebab kita tak jangka dia pitam ataupun pengsan biasa saja kita cuma urut-urut dan bagi air. Disahkan meninggal dalam pukul 11.00 di Hospital Pantai, kita jumpa dengan doktor yang cuba periksa Ustaz Asri”, kata Muhammad Luqman Abd Aziz, anggota Rabbani.

“Masa kawan RTM telefon saya, dia kata ustaz masa ustaz Asri jatuh sebelum dia pengsan tu, dia ada mintak kat saya tapi saya tak bagi benda tu, apa dia, dia mintak quran dia nak baca quran, tu yang dia kata dah tak dapat macam mana, dah tak ada”, kata Mohd Ghazali Ibrahim, adik arwah kepada TV Selangor.

Menurut adiknya, Mohd Ghazali Ibrahim yang ditemui TV Selangor di kediaman ibunya di Kampung Bukit Lancung, Shah Alam, mereka tidak mengetahui Allahyarham menghidap sakit jantung. Selama ini mereka hanya mengetahui Allahyarham menghidap darah tinggi, kencing manis dan gaut.

Allahyarham meninggalkan seorang balu, Halizah Shahzan, 39, dan enam anak.

Ustaz Asri, nama yang begitu sinonim dengan kumpulan Rabbani sudah hampir 20 tahun menceburi bidang nasyid setelah tertubuhnya kumpulan Nada Murni.

Kemudian pada 1 Mac 1997, Nada Murni diberi nafas baru dengan tertubuhnya kumpulan Rabbani yang dianggotai oleh sembilan orang.

“Perancangan menggantikan, setakat ni belum ada lagi, peristiwa ini mengejut dan belum ada apa-apa perancangan lagi. Dalam seminggu ni kita akan jumpa semula dengan semua kawan-kawan, kita bincang balik apa yang sepatutnya. Buat sementara ni kita cuba hubungi semua penganjur-penganjur persembahan ataupun sebarang program yang melibatkan Rabbani kita cuba hubungi dan terangkan apa yang berlaku kita harap penganjur-penganjur faham dan kita cuba tangguhkan buat sementara waktu”, kata Luqman lagi.

“Arwah Asri Ibrahim tu bukan orang lain bagi saya, kerana dia terlalu rapat, kita memang orang-orang yang dulu sebelum nasyid diterima oleh masyarakat seluruhnya, kitalah yang sama-sama perjuangkannya nasyid ni. Masa tu Nada Murni, saya dalam kumpulan The Zikir, memang kalau diikutkan dari segi pionernya underground kitalah yang buat nasyid ni”, kata Nazrey Johari, bekas kumpulan Raihan.

“Kenangan dengan Ustaz Asri ni masa kita sama-sama belajar dulu, kita banyak kongsi selalu ilmu apa yang dia dapat bagi pada kita kemudian ustaz Asri juga jika ada perkembangan selalu dia hubungi kita, tanya khabar, maknanya selalu walaupun jarang jumpa tapi tak putus dia telefon dia tanya”, kata Ustaz Amaluddin Mohd Napiah, penyanyi nasyid tempatan.

Pemergian Allahyarham merupakan kehilangan besar kepada industri nasyid tempatan, perjuangannya tidak terhenti setakat ini sahaja, semoga rohnya dicucuri rahmat dan diletakkan di kalangan orang-orang yang beriman hendaknya. -TVSEra Najib Altantuya : DSAI Bidas UMNO BN Perkuda Agensi Kerajaan

Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim membantah tindakan kerajaan UMNO Barisan Nasional menggunakan agensi polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam mendera pimpinan yang tidak mempunyai sebarang kesalahan.

“Kita juga rasa pimpinan UMNO dan Barisan Nasional menggunakan polis dan juga SPRM untuk mengancam dan mendera pimpinan termasuk juga yang tiada sabit atau kes sama sekali. Paling terakhir terhadap YB Anthony Loke didakwa menghina Islam padahal tidak ada perkataan yang boleh dipertanggungjawabkan pada hal itu," kata Datuk Seri Anwar.

“Kita boleh keluarkan puluhan kenyataan pimpinan UMNO yang menghina agama dan menghukum agama tidak pun disiasat dan cuba difitnah kepada pimpinan lain dan digunakan isu perkauman soal Cina soal kononnya kita, saya dan Tengku Saadi seolah menyokong DAP dan fahaman Cina dan sebagainya,” kata Anwar.

Terdahulu Anthony Loke dituduh atas dakwaan bahawa beliau telah memburukkan Kesultanan Perak dan menghina Islam sedangkan beliau tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan yang berbau hasutan atau menghina Islam.

Anwar turut mengatakan bahawa beliau percaya akhbar Utusan Malaysia akan mengeluarkan kenyataan bahawa dirinya merupakan pengkhianat lagi kerana menyokong Anthony Loke. -TVA
Era Najib Altantuya : Calon Prmtg Pasir Diumum Esok (updated)

Presiden Pas Datuk Seri Hadi Awang akan mengumumkan calon Pas yang akan bertanding pada Pilihanraya Kecil Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir esok.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 17 Ogos sebagai hari penamaan calon dan hari pengundian pula ditetapkan 25 Ogos ini.

"Satu simbol yang sangat menarik untuk Pakatan Rakyat sebab, pertama yang bertanding ialah PAS, DUN tersebut pula dibawah Parlimen Permatang Pauh dan negeri ini pula dibawah jajahan DAP. Sebab itu saya kata pilihanraya ini sangat menarik. Nama calon sudah dalam poket saya. Malam esok saya akan umumkan siapa calonnya," kata Haji Hadi.

Sementara itu, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan keadilan akan memberikan sokongan kepada wakil PAS yang akan menghadapi pilihanraya kecil kali ini.

"Pada peringkat ini kita ingin jelaskan bahawa jentera Parti Keadilan Rakyat dan kebetulan Permatang Pasir dibawah Permatang Pauh. Kita akan berikan sokongan padu dan saksama. Kita telah kehilangan seorang wakil rakyat, Allahyarham Datuk Hamdan yang merupakan seorang ADUN yang baik dan juga sahabat baik saya sekian lama," ujar Datuk Seri Anwar.

Pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir diadakan berikutan kematian penyandangnya, wakil PAS Datuk Hamdan Abdul Rahman yang mendapat serangan jantung.

Hamdan menewaskan calon BN Ahmad Sahar Shuib dengan majoriti 5,433 undi apabila meraih 11,004 undi.

Pilihanraya ini merupakan yang ke 7 untuk tahun 2009.Era Najib Altantuya : Khairy Pengecut, Tolak Tawaran Debat Terbuka

Kewibawaan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin sekali lagi dipertikaikan. Setelah berkali- kali berdolak dalih untuk berdepan dengan Ketua Pemuda Pas, Ustaz Nasruddin Hassan At- Tantawi menerusi debat perdana anjuran Gerak, beliau akhirnya menaikkan bendera putih seraya membuka segala ruang kritikan terhadapnya.

Gerak sebelum ini merangcang mengaturkan satu debat perdana membabitkan kedua- dua tokoh politik muda negara berhubung isu Rasuah dan masa depan Malaysia- dimana peranan pemimpin muda politik ?

Namun usaha ini menemui kegagalan apabila hanya pemuda pas yang menyatakan kesediaan untuk berdebat. Ini bukan kali pertama pemuda UMNO menolak untuk berdebat secara terbuka bagi berhujah tentang isu- isu semasa.

Naib Presiden Pas, Sallehuddin Ayub menyifatkan Khairy telah mencerminkan sikap pemimpin UMNO yang tidak mempunyai jati diri yang kuat dan tidak mempunyai keyakinan untuk berhujah memperjuangkan apa yang lantang dilaungkan parti mereka.

"Satu sikap yang pada saya tidak wajar. Tidak bijak. Ajak debat pun tidak mahu, wacana pun tidak mahu. Jadi apa yang Pemuda UMNO boleh ? Itu pada saya tidak seperti yang di perjuangkan UMNO. Apa yang tinggal pada Pemuda UMNO ?," kata Sallehuddin.

Tv Antara juga menghubungi Ketua Pemuda Pas, Ustaz Nasruddin untuk mendapatkan reaksi beliau terhadap penolakan kali kedua pemimpin UMNO itu.

Nasruddin tidak dapat mengelak daripada menyifatkan Khairy sebagai pengecut untuk berdepan membahaskan isu rasuah, isu yang membarah dalam parti anutannya itu.

"Apa lagi yang boleh saya kata kalau tidak berani untuk tampil mengulas isu atau pun berdepan dengan realiti yang perlu kita tangani bersama. Musuh akan menganaggap ini adalah satu tindakan yang penakut, atau tindakan yang tidak berani menyatakan kebenaran. Kita selalu dipesan oleh orang- orang tua kita, berani kerana benar, takut kerana salah," kata Nasruddin. -TVAntara