2 Sep 2013

Kenyataan Rasmi Kesatuan Ulama Sedunia Mengenai Krisis Mesir


Kenyataan Rasmi Pada 29 Ogos 2013 :: 22 Syawal 1434

Kenyataan terbaru yang dikeluarkan oleh Kesatuan Ulama Islam Se-Dunia mengenai isu Mesir iaitu :

1- Wajib memberikan bantu ke atas rakyat yang dizalimi dan haram bersetongkol bahkan cenderung kepada kezaliman yang berlaku.

2- Pihak media, wartawan dan segala saluran informasi dituntut melaporkan perkara yang benar dan tidak menyembunyikan hak dengan mengada-adakan pendustaan dan penipuan atas apa yang berlaku.

3- Para mufti dan alim ulama digesa agar kembali bertakwa kepada Allah dalam mengeluarkan sebarang fatwa. Fatwa yang berbentuk memberikan keizinan dan keharusan dalam menumpahkan darah adalah fatwa yang dikeluarkan oleh orang yang menjual agama dan mengundang kemurkaan Allah.

4- Umat Islam di seluruh dunia digesa untuk memberikan sebarang bantuan yang termampu dalam bentuk doa, qunut nazilah dan sebagainya terhadap umat Islam dan rakyat Mesir yang dizalimi lagi ditindas.

sumber : qaradawi.net

Dr.Mursi Akan Dihadapkan Ke Mahkamah Jenayah Dengan Beberapa Tuduhan Yang Direka


Lewat hari Ahad semalam, pihak Pendakwa Raya Mesir telah mengarahkan rujukan kes-kes terhadap Presiden Mohamed Mursi yang digulingkan, bersama 14 defendan lain ke Mahkamah Jenayah, untuk didakwa kononnya mereka bertanggungjawab kerana pertempuran yang berlaku pada Disember tahun lepas di hadapan istana presiden Al-Itihidaya di Kaherah, demikian lapor Al-Ahram. 

Sekurang-kurangnya sepuluh orang terbunuh dalam pertempuran yang berlaku di antara penyokong dan penentang Mursi Disember lalu selepas beliau mengeluarkan perisytiharan perlembagaan yang dikatakan kontroversi, yang dikritik oleh pembangkang sebagai tidak demokratik dan kononnya memberi kepada bekas presiden kuasa yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Empat belas defendan termasuk pemimpin Ikhwan Muslimin Essam El-Erian dan Mohamed El-Beltagy; pendakwah Islam Sheikh Wagdy Ghoneim; ketua biro kepresidenan Mursi, Ahmed Abdel-Ati, timbalan ketua pejabat presiden Asaad Sheikha; bekas penasihat presiden Ayman Abdel-Raouf ; dan juga ketua belia Islam Ahmed El-Mogheir dan Abdel-Rahman Ezz.

Menurut para penyelidik, Mursi dan kakitangan presiden telah dituduh mengarahkan para penyokong mereka untuk menyerang penunjuk perasaan yang berhimpun secara aman di luar istana bagi mengutuk perintah bekas presiden itu. Langkah itu dilaporkan datang selepas pengawal republikan dan kementerian dalam negeri enggan untuk mematuhi arahannya bagi menyerang para penunjuk perasaan.

Mursi telah dituduh menghasut para penyokong dan pembantu beliau untuk membunuh dan menggunakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan aman berkenaan.

Ghoneim, El-Erian dan El-Beltagy pula telah dituduh menghasut kekerasan terhadap penunjuk perasaan melalui media.

Satu tarikh untuk perbicaraan segera terhadap defendan akan diumumkan tidak lama lagi.

Pada 26 Julai lalu, mahkamah tertinggi Mesir mengarahkan penahanan presiden digulingkan itu, yang telah tidak dibenarkan berkomunikasi dengan sesiapa juga sejak kejatuhannya pada 3 Julai, selama 15 hari sementara menunggu siasatan kerana disyaki bersekongkol dengan kumpulan Islam Palestin Hamas.

Mursi terus menerima tamparan apabila ditambah tahanan 15 hari lagi pada 19 Ogos sementara menunggu siasatan tuduhan terhadap penglibatannya dalam serangan di Itihadiya pada Disember 2012.

Akhbar Mesir Bohong, Jutaan Rakyat Berdemonstrasi Bukan Ratusan!

Para penganalisa politik Mesir menilai, pemberitaan akhbar-akhbar nasional pasca-revolusi umumnya "bias" terhadap Ikhwanul Muslimin, terutama di masa pemerintahan Muhammad Mursi dan pasca-penggulingannya.

"Berita-berita media massa Mesir pasca-revolusi sangat bias dan kadang tidak proporsional yang menjurus pada pembohongan publik," kata Mamdouh Sabri dalam dialog interaktif dengan jaringan television Al Sharq Al Awsat, Sabtu (31/8).

Sabri merujuk pada laporan akhbar Al Shouruq terbitan Sabtu yang menyebut, jumlah demontstran Ikhwanul Muslimin pada Jumaat (30/8), hanya ratusan orang di Kaherah dan sejumlah ibu kota wilayah.

"Padahal jumlahnya ratusan ribu, bahkan jutaan di Kaherah dan sejumlah provinsi lain. Ini pembohongan publik,"
tutur Sabri. Demonstrasi Ikhwanul Muslimin yang disebut 'Jumaat Syuhada' tersebut, digelar di beberapa tempat di Kaherah dan di berbagai provinsi dengan mengusung beberapa tema. Aksi demo di Kaherah membawa tema, 'Jumaat Pemulihan Revolusi', di Iskandariah bertema 'Jumaat Penentuan', dan di Fayoum dengan temanya 'Jumaat Penumbangan Pemerintah Kudeta'.

Demonstrasi sejuta orang itu menimbulkan aksi kekerasan di beberapa tempat di Kaherah yang mengorbankan belasan orang akibat pertempuran dengan pegawai keselamatan. Jumlah korban jiwa yang muncul di media massa setempat juga tidak sekata. Al Ahram, misalnya, menyebut enam orang terkorban, Al Watan lima orang, Al Masri Al Youm tiga orang, dan Al Naba menyebut 15 orang terbunuh.

Akhbar nasional Mesir umumnya dimiliki pemerintah. Warga Mesir menamainya 'Al Jaraid Al Qaumiyah'. Selain itu, sejumlah parti politik juga memiliki akhbar sendiri seperti Al Wafd dan Al Ahrar. Namun, Sejumlah akhbar milik kubu Islam diganggu pasca-penumbangan Mursi dalam kudeta tentera pada 3 Julai lalu.

ULASAN GB

Hal yang sama juga berlaku di negara kita. Agensi berita nasional, BERNAMA dan media arus perdana di Malaysia melaporkan hanya "ratusan" orang hadir di perhimpunan BERSIH. Puluhan orang saja hadir ceramah peimpin Pakatan.

Tetapi jika acara BN, maka angka yang puluh pun sudah melonjak jadi ribuan.

Tetapi hukum kebenaran dan keadilan akhirnya menyerlahkan UNDI POPULAR berpihak kepada Pakatan, bukan Barisan. Ertinya majoriti rakyat di negara ini memilih Pakatan Rakyat sekalipun akhbar-akhbar bercetak dan media massa eletronik begitu bias. Kerajaan UMNO BN yang ada kni hanya menang kerusi, bukan undi, satu kemenangan yang tidak bermaruah. Dan hukum kebenaran dan keadilan akan menetapkan kemenangan yang tidak bermaruah itu akan tetap tewas akhirnya! Pembohongan media massalah penyebabnya.

[VIDEO] Komposer & Penyanyi Malaysia Ciptakan Lagu ‘Rabia-Syria’


Kudeta yang dilakukan ke atas Presiden Mursi oleh tentera Mesir dua minggu lalu yang telah memakan korban yang tidak sedikit, begitupun yang terjadi di Syria kini dua tahun lalu, bagaimana Bashar Assad membunuh rakyatnya sendiri. Ya, Mesir dan Syria semakin hari semakin menjadi perhatian dunia.

Sebagai bentuk kepedulian terhadap saudara-saudara muslim di Mesir dan Syria, banyak demonstrasi yang dilakukan oleh ribuan orang dari pelbagai pelusok dunia — selain turun ke jalan memprotes pembantaian. Dan adalah Hafizh Hamidun, penyanyi berasal Malaysia bersama komposer Fedtri Yahya menciptakan lagu bertajuk Rabia-Syria sebagai bentuk kepedulian mereka atas Mesir dan Syria.

Berikut lirik lagu Rabia-Syria

Rabi’a…
Syria…
Ku kirim cinta

Sebagai umat
Syahadah yang sama
Hati terguris
Sebak di dada

Rabi’a…
Syria…
Saudara kita

Tak henti
Rintangan melanda
Dan mereka
Merana

Rabi’a…
Syria…
Ya Allah
Bantulah

يارب بالمصطفي
بلغ مقاصدنا
واغفر لنا مامضي

ياواسع الكرم
محمد سيد الكونين والثقليـن
والفريقين من عرب ومن عجمِ

Rabi’a…
Syria…
Ku kirim doa

Di hadapan
Di belakang
Teruskanlah berjuang

Rabi’a…
Syria…
Hapuslah derita

Rabi’a…
Syria…

Hujungnya di syurga

Tulisan asal: islampos