13 Ogo 2015

[VIDEO] Apa Beza Pendekatan Islam PAS Dan Harapan Baru?

Apakah Beza pendekatan Islam PAS dan Harapan Baru (HB)?

Temubual Dr Mujahid (Mkini). 8 Ogos 2015

1. HB lahir daripada hasrat untuk mengembelingkan tenaga seluruh rakyat dan menghidupkan semula semangat Pakatan Rakyat.

2. Berbeza dari sudut PENEGASAN CIRI2 yang kita nak tonjolkan. Kita tahu Islam itu tidak ada ciri2 yang kita boleh tempelkan. Islam adalah Islam. Cuma dari sudut bagaimana cara orang Islam atau parti Islam atau Organisasi Islam membawa PENDEKATAN Islam itu.

3. HB mengasaskan Islam yang sifatnya RAHMAH (Kasih Sayang), Ramah Tamah. dan bukan Islam Marah atau 'THE COMPESSIONATE ISLAM, NOT THE COMPELLING ISLAM'. Ada setengah pihak tanpa kita sedari, melalui pendekatannya, seolah-olah mengambarkan Islam itu Islam yang marah-marah.

4. Idea berkenaan Pendekatan Islam yang Ramah ini memerlukan kita merungkaikan semua cara kita berfikir, cara kita mendekati orang ramai, cara kita berdepan dan berinteraksi dengan masyarakat berbagai kaum, bangsa dan agama.

5 Ciri yang kami maksudkan ialah Islam yang bersifat SYAMILAH (INKLUSIF) bahawa tidak ada seorang pun tertinggal dalam hal ini.

6. Yang kedua, Islam yang sifatnya itu PEDULI bukan hanya soal agama tetapi juga soal politik, sosial, ekonomi, pendidikan yang boleh bagi keadilan kepada semua tidak kira kaum dan agama.

7. Islam yang sifatnya itu melihat perkembangan semasa itu perlu dijadikan sebagai tema bahawa Islam itu mampu bergerak dengan majunya pada setiap masa.

8. Kita mengambil kira soal realiti, perundangan negara, kepelbagaian yang ada tanpa kita cuba nak bulldoze (paksakan). Itu perbezaan nyata dalam konteks isu2 Islam seperti perlaksanaan hudud.

9. Isu2 yang melibatkan sensitiviti orang Islam, kita lebih berminat untuk menggarap persoalan itu melalui DIALOG, kepercayaan antara satu sama lain, dan lebih penting kita nak memelihara kesepaduan sehingga tidak muncul perpecahan akibat isu itu sehingga mengambarkan Islam itu bersifat tidak boleh berunding dan seolah-olah Islam itu cuba nak paksa orang lain menerima idea-ideanya tanpa dibawa dalam proses demokrasi dan dialog awam.

10. Apa yang kita bawa dalam kerangka negara kita menerimanya sebagai salah satu dari proses demokrasi dan orang ramai boleh berbincang soal itu cumanya perbincangan itu jangan sehingga membawa kepada kebencian dan segala pertentangan idea perlu dilihat sebagai sesuatu yang berada dalam kerangka demokrasi yang sihat dan bukan benci-membenci antara satu sama lain hatta kepada isu yang sensitif sekalipun. -mbo
IKLAN BERBAYARDulu Hinakan Wan Azizah, Sekarang PAS Hasut PKR Supaya Benci GHB

Mesyuarat PAS dan PKR setuju elak pertandingan 3 penjuru dalam PRU14

PAS dan PKR mencapai kata sepakat untuk memastikan tidak berlaku pertandingan 3 penjuru antara parti Islam itu, gabungan parti pembangkang yang baharu, atau Pakatan Rakyat 2.0 dan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Dalam mesyuarat rasmi pertama 2 parti itu selepas terkuburnya Pakatan Rakyat (PR), mereka bersetuju memastikan pertandingan dalam PRU ke-14 itu nanti satu lawan satu antara mereka melawan BN.

Pada pertemuan yang diadakan Jumaat lepas itu, PKR juga menawarkan menjadi tuan rumah buat pertemuan kembali antara PAS dan DAP bagi mengurangkan ketegangan antara bekas rakan kongsi PR itu dan PAS sedia menimbangkan tawaran itu.

"Saya sendiri menawarkan diri untuk menjadi tuan rumah untuk pertemuan itu, sambil-sambil kita makan karipap, bagi mengurangkan ketegangan antara kedua-duanya," kata Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli kepada The Malaysian Insider.

Dalam pertemuan itu, PKR diwakili sendiri presidennya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Rafizi serta naib-naib presiden Shamsul Iskandar Mohd Akin, Chua Tian Chan dan Dr Shaharuddin Badaruddin.

PAS pula diwakili timbalan presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Setiausaha Agung Datuk Takiyudin Hassan dan setiausaha politik kepada presiden PAS Dr Shamsuri Mokhtar.

Ia diadakan di kediaman Dr Wan Azizah.

Delegasi PAS dalam pertemuan itu juga secara terus terang meminta PKR agar tidak mengadakan hubungan dengan kumpulan yang berpecah darinya, Gerakan Harapan Baru (GHB), dengan alasan ia tidak memberikan sebarang nilai tambah kepada PKR.

Namun, ia secara halus ditolak PKR kerana menjadi dasar parti itu untuk berbaik-baik dengan GHB, begitu juga DAP, yang tidak boleh bersama dengan PAS.

"Kami masih belum mencapai kata sepakat bagaimana mahu memastikan tiada pertandingan tiga penjuru, tetapi kita mencapai kata sepakat mengenai keperluannya," kata Rafizi.

Sementara itu, sumber lain memberitahu The Malaysian Insider, dalam pertemuan itu PAS berkeras tidak boleh lagi bekerjasama dengan DAP dan menganggap keputusan memutuskan hubungan mereka, dibuat ketika muktamar parti itu Jun lalu, satu tindakan tepat.

Katanya, PAS menunjukkan bukti terdapat penambahan dari segi bilangan keahlian parti seramai kira-kira 5,000 orang selepas memutuskan hubungan dengan DAP, sebagai bukti tepatnya keputusan itu.

PAS juga meminta PKR memutuskan hubungan dengan GHB dengan anggapan kumpulan itu hanya "umpama budak-budak yang sedang merajuk dan akan kembali semula kepada PAS selepas ini".

PAS menawarkan kerjasama terus diadakan dengan PKR terutama dalam menghadapi pilihan raya walaupun tidak lagi bersama dalam PR 2.0 yang bakal menggabungkan parti politik yang dibentuk GHB dan DAP.

Sehingga kini, tidak diketahui apakah persetujuan pada pertemuan Jumaat itu diterima PAS kerana ia diadakan sehari sebelum mesyuarat ahli jawatankuasa (AJK) PAS Pusat di Taman Melewar, Gombak.

Muktamar PAS awal Jun lalu menerima tanpa bahas usul yang dikemukakan Dewan Ulama PAS Pusat bagi memutuskan hubungan dengan DAP.

Majlis Syura Ulama, badan tertinggi dalam PAS selepas itu mengesahkan keputusan muktamar itu dan memutuskan hubungan dengan DAP secara rasmi.

Ekoran itu, hubungan antara PKR, DAP dan PAS terurai selepas hancurnya PR. PKR dan DAP pula menjalinkan hubungan dengan GHB untuk membentuk PR 2.0. -TMI


PR 2.0 jangan ulangi kesilapan lalu

SHAH ALAM - Penasihat DAP, Lim Kit Siang mengingatkan sekutu politiknya supaya tidak mengulangi kesilapan yang sama ketika menubuhkan Pakatan Rakyat (PR).

Dalam satu kenyataan, Kit Siang berkata, perjuangan PR berakhir akibat perpecahan yang dilaungkan oleh ahli komponen yang gagal mematuhi dasar rangka kerja bersama pakatan tersebut.

"Pakatan Rakyat baharu akan ditubuhkan selepas pembentukan Gerakan Harapan Baru. Sama ada kita memanggilnya PR baru, PR 2.0, Harapan Rakyat atau apa-apa nama, kita mesti tidak mengulangi kesilapan PR yang mati awal kerana kurangnya kepercayaan salah satu komponen parti," kata Kit Siang.

Kit Siang berkata demikian ketika menjawab gesaan Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man bagi kebangkitan semula pembangkang di tengah-tengah kontroversi berterusan yang melanda kerajaan.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah itu turut bersetuju dengan Tuan Ibrahim mengenai keperluan untuk menyatukan semua pihak pembangkang, tetapi berkata ini tidak dapat dilakukan hanya untuk 'perpaduan'.

Beliau mengingatkan Tuan Ibrahim dengan memetik salah satu contoh bagaimana Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang melanggar keputusan yang dibuat oleh Majlis Presiden pakatan tersebut.


ULASAN GB

Demikianlah politik PAS.

Setelah tahu dirinya bersendirian sekarang cuba menghasut PKR supaya memutuskan hubungan dengan Harapan Baru.

Delegasi PAS dalam pertemuan itu juga secara terus terang meminta PKR agar tidak mengadakan hubungan dengan kumpulan yang berpecah darinya, Gerakan Harapan Baru (GHB), dengan alasan ia tidak memberikan sebarang nilai tambah kepada PKR.

Sedangkan dahulu di dalam isu Langkah Kajang, Presiden PAS tidak segan silu menghina dan menjatuhkan maruah Presiden PKR, kononnya DS Wan Azizah tidak layak memimpin.

Namun pada ketika itu, DS Wan Azizah tetap terpilih sebagai ADUN Kajang, kemudian menang pula di Parlimen P044 Permatang Pauh dan kini dipersetujui oleh Presiden PAS sendiri bahawa DS Wan Azizah menjadi Ketua Pembangkang di parlimen. DS Wan Azizah tetap dipilih sebagai ADUN Kajang, kemudian menang pula di Parlimen P044 Permatang Pauh dan kini dipersetujui oleh Presiden PAS sendiri bahawa DS Wan Azizah menjadi Ketua Pembangkang di parlimen.

Kini tahu pula para perwakilan PAS datang "mengadap" PKR dengan niat jahatnya memohon supaya PKR memutuskan hubungan dengan GHB. Dan meminta supaya tidak berlaku pertandingan 3 penjuru.

Soalnya kemenangan Pakatan Rakyat di negeri Selangor terutamanya, bukanlah kerana soal dua penjuru atau tiga penjuru. Tetapi adalah faktor keikhlasan dan kesetiaan di kalangan rakan komponan Pakatan.

Siapa yang memulakan 3 penjuru di dalam PRU dulu jika bukan PAS sendiri? Tidak ingatkan isu "watikah" yang telah menyebabkan kekalahan calon Pakatan di tujuh buah kerusi? Bukit Besi, Seberang Takir, Kota Putera, Labuan, Kota Damansara, Sungai Acheh dan Panti?

Bukankah PAS yang telah mengharu-birukan Pakatan ketika itu sehingga Pakatan tewas di kesemua tujuh kerusi itu? Sekkarang tahu pula datang meminta supaya tidak berlaku pertembungan tiga penjuru sedangkan sejarah membuktikan PASlah yang telah melakukan sebelum ini. Siap tuduh dan fitnah calon Pakatan edar pil kuda dan berfahaman kominis untuk menjustiifikasikan watikah tambahan waktu itu.

Dan lagi, kemenangan PAS di Selangor di dalam PRU13 dulu khususnya, adalah disokong oleh bukan-Melayu. Dan apabila PAS mengambil sikap bermusuh dengan DAP, PAS sebenarnya menempah kekalahan lebih awal. Cuba perhatikan:

DUN PAS menang di Selangor.

mm=majoriti menang. %c= % cina

N17 Gombak Setia. mm 4.2%. %c 11.73%
N18 Hulu Kelang. mm 7.2%. %c 14.32%
N2 Sabak. mm2.1%.. %c 12.23%
N20 Lembah Jaya. mm 20.7%.. %c 31.86%.
N21 Chempaka. mm25.9%. %c 38.17%.
N23 Dusun Tua. mm10%. %c 37.72%.
N26 Bangi. mm25.2%. %c 18.96.
N29 Seri Serdang. mm25.4%. %c 31.6%
N38 Paya Jaras. mm14.3%. %c 27.3%
N42 Meru. mm25.6%. %c 27.5%
N45 Selat Kelang. mm8.7%. %c 26.0%
N51 Sijangkang. mm10.8%. %c 15.2%.
N53 Morib. mm2.6%. %c 22.7%
N54 Tanjung Sepat. mm3.4%. %c 28%.

terima kasih kepada Chor The Sniper kerana menggunakan datanya di atas

Jika dilihat peratusan di atas, hampir kesemua kerusi (kecuali Bangi) majoriti kemenangan PAS adalah lebih kecil dari jumlah pengundi kaum Cina. Ini bererti jika tanpa "undi" kaum Cina, PAS bungkus di kesemua kerusi berkenaan.

Bukan saja PAS bungkus, calon Keadilan pun termasuk Rafizi sendiri, Shamsul Md Akin dan Tian Chua juga jika ikut cakap PAS, akan kalah juga.

Kita perlu buat analisa statistik secara profesyenal.

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan. PAS pasti dihukum akibat kesalahan-kesalahan lampaunya.IKLAN BERBAYAR